Politie start onderzoek naar lekken informatie over aanhouding zoon Halsema

De politie start een integriteitsonderzoek naar het lekken van informatie rondom de aanhouding van de zoon van burgemeester Femke Halsema. Dat laat een woordvoerder van de politie zojuist weten. Met het onderzoek hoopt de politie te achterhalen welke agent(en) er informatie hebben gelekt naar De Telegraaf, zo meldt AT5.

Vanmorgen berichtte de krant over de aanhouding van de zoon van Halsema. Hij zou een 'gewapende inbraak' hebben gepleegd. In een brief aan alle Amsterdammers weerspreekt de burgemeester dat. Wel geeft ze aan dat haar zoon dat weekend een verboden nepwapen bij zich had.

Dat de zaak 'onder de pet' is gehouden - zoals De Telegraaf schreef- ontkent Halsema. "Ons werd via de advocaat gemeld dat de zaak mogelijk wat langer zou duren, omdat het OM Amsterdam deze had overgedaan aan het parket Haarlem."

Daarnaast is het in het algemeen zo dat de politie alleen berichten naar buiten brengt over minderjarigen als sprake is van betrokkenheid bij zeer ernstige strafbare feiten, zoals een overval of moord.

Het lekken van - vertrouwelijke - informatie uit de systemen van de politie is strafbaar. In eerdere integriteitsschandalen bij de politie werd besloten om agenten te ontslaan of te schorsen. Zo werd de agent die in 2017 de identiteit van de verdachte van de aanrijding bij het Centraal Station lekte ontslagen en daarnaast ook door de rechter veroordeeld tot een werkstraf.