Vegans in cel na uithongeren kind (1): 'Maar ze krijgt zon, gelach en knuffels!'

De ouders van een Zweeds meisje moeten drie maanden de cel in. 'Wat hebben ze dan gedaan?', vraag je je wellicht af: het stel heeft hun dochtertje van anderhalf jaar op een veganistisch dieet gezet, aangevuld met allerlei gezonde vitaminen alleen moedermelk.

Het meisje kwam bijna te overlijden aan het bizarre dieet en de rechter oordeelde dan ook dat de ouders hun kind in een levensbedreigende situatie geplaatst hebben. Een arts ontfermde zich over het op het randje van de dood balancerende meisje, volgens hem het meest ondervoede kind dat hij ooit had gezien, en met de nodige medische hulp heeft men haar leven gelukkig kunnen redden.

Het was natuurlijk niet zo dat het kind verwaarloosd werd, aldus de ouders. "Het universum zorgt voor ons", vertelde de moeder tegenover de politie. Gewogen en gemeten werd het kind nooit, onderzocht en gevaccineerd ook niet. Voedingssupplementen waren er evenmin: "Nee, druppels kreeg ze niet. Maar ze krijgt zon, gelach en knuffels!", zeiden de ouders, zonder de voedingswaarde van bijvoorbeeld een stevige knuffel te vermelden.

Het hof oordeelde dat de ouders met opzet vanuit hun ideologische overtuiging handelden. In het vonnis valt verder onder meer te lezen dat de moeder ervan is overtuigd dat iemand met genoeg training fysiek en mentaal dusdanig sterk kan worden, dat deze zonder voedsel of water kan. Wij raden dat overigens af.