Paralympisch zwemgrootheid 'niet gehandicapt genoeg' meer

André Brasil, 34 jaar en zwemmer van beroep. Als kind werd de Braziliaan getroffen door polio, met als resultaat dat zijn linkerbeen vijf centimeter korter is dan zijn rechterbeen en dat hij ook geen gevoel, kracht of balans in zijn linkerbeen heeft.

Een opgever is Brasil echter niet en hij ging zwemmen, met succes: in 2008 won hij vier keer paralympisch goud, in 2012 voegde hij er nog drie gouden plakken aan toe. In Rio ging het voor eigen publiek wat minder, maar won hij nog wel twee keer zilver en twee keer brons, naast drie eerdere zilveren medailles. Ook won hij in datzelfde Rio, zijn geboortestad, in 2009 op het WK kortebaan maar liefst zeven gouden medailles.

Al die tijd zwom Brasil in de S10-klasse, voor sporters met een beperking aan hun benen, en onlangs werd hij voor een grote internationale wedstrijd weer opnieuw geclassificeerd - alle parazwemmers moesten dat vorig jaar ondergaan, maar Brasil kwam wegens een schouderoperatie vorig jaar niet in actie en dus kwam zijn herclassificatie later. Dat levert doorgaans geen problemen op, tot nu: men achtte hem niet meer 'gehandicapt genoeg' en hij mag niet meer in actie komen in het parazwemmen.

"Verdriet, woede...een verhaal uitgewist in één dag", reageerde Brasil. "We worden behandeld als een aantal punten in een classificatiesysteem en niet als mensen." Ook het Braziliaans Paralympisch Comité was woedend en noemde het een groot onrecht.

Hoe het precies kan dat Brasil ineens niet meer 'gehandicapt genoeg' zou zijn is niet helemaal duidelijk, maar volgens een van zijn collega's ligt het aan een bepaald onderdeel van de tests: "Het is wederom de watertest. Die straft zwemmers met een goede techniek en beloont zwemmers met een - opzettelijke - slechte techniek. Er is geen evenwicht", aldus de anonieme collegazwemmer.

Brasil is op de 50, 100 en 200 meter vrije slag houder van het wereldrecord in de S10-klasse, maar of hij ooit nog in actie kan komen is onduidelijk.