BOA's gaan derde actieweek in; staking op Koningsdag

De BOA’s in Amsterdam voeren actie voor veilige en goede arbeidsomstandigheden. Het geweld tegen BOA’s in Amsterdam neemt jaarlijks namelijk fors toe; de zwaardere gevallen stegen van 460 in 2017 naar 580 in 2018.

Gemiddeld 1 keer per week is een BOA na een zwaar incident niet meer in staat om zijn dienst voort te zetten. BOA’s vragen daarom een goede uitrusting. Zij staan veelal op de plaats van de politie, in de frontlinie, maar met een lege riem. Daarom eisen BOA’s de wapenstok en pepperspray.

Morgen zal er op de Dam in Amsterdam tussen 11:00 uur en 12:00 uur een manifestatie plaatsvinden waarbij de BOA's duidelijk willen maken hoe belangrijk het is dat ze  tijdens hun werk beschikken over effectieve verdedigingsmiddelen zoals een wapenstok en pepperspray. 

Al sinds begin april schrijven ze geen bonnen meer uit, en op koningsdag blijven ze tussen 18:00 uur en 21:00 uur binnen. Eric Lakenman van de Nederlandse BOA Bond: "Daarmee valt vijftig procent van de totale bezetting in uniform af en staat de politie er alleen voor."