EU wil eind aan 'groenteburger' en 'kipstuckjes'

Als het aan de landbouwcommissie van het Europees Parlement ligt, zijn namen als ‘groenteburger’, ‘vegaschnitzel’ en ‘alternatief voor melk’ binnenkort verboden. De landbouwcommissie stemde gisteren in met een voorstel dat bedrijven verbiedt om voor plantaardige producten benamingen te gebruiken die verwijzen naar dierlijke producten zoals vlees en zuivel, omdat deze benamingen misleidend zijn voor de consument.

Veerle Vrindts, directeur van ProVeg Nederland noemt het vanzelfsprekend "een zeer ingrijpende beperking van de vrijheid van ondernemers en de consumentenbelangen. Er is geen enkel bewijs dat consumenten door vegetarische producten worden misleid. Integendeel, zij kiezen juist voor vegetarische producten omdat ze weten dat ze geen vlees bevatten, en dit wordt zodoende duidelijk aangegeven. De verwijzing naar vlees is belangrijk voor consumenten om te weten welke smaak zij van een product kunnen verwachten.

Het voorstel zal nog tijdens een plenaire vergadering van het Europees Parlement moeten worden goedgekeurd. Die zal plaatsvinden na de Europese verkiezingen.