FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 2 april 2019

Schumacher test Ferrari, Verstappen bovenaan

Jos Verstappen en Michael Schumacher, in hun tijd vochten ze nogal wat duels uit. Of nou ja, ze reden tegelijkertijd op de baan, laten we het zo zeggen. Dinsdag was het op het circuit van Bahrein tijd voor de eerste in-season testdag, met bekende namen bovenaan: Verstappen en Schumacher.

Mick Schumacher mocht zijn testdebuut voor Ferrari maken, het team waar vader Michael zo enorm veel successen mee boekte. Lange tijd stond de jongeling zelfs bovenaan het lijstje, maar in de slotfase ging Max Verstappen er in de Red Bull voorbij. Romain Grosjean stond overigens het langst bovenaan, maar de Fransman werd wel geholpen door het feit dat er zo'n vier uur lang niet werd gereden wegens regen.

Fernando Alonso keerde bij McLaren weer even terug, hoewel hij net als Daniil Kvyat voor Pirelli testte, en reed een elfde tijd, Pietro Fittipaldi kwam namens Haas tot de twaalfde tijd.

Uitslag eerste testdag Bahrein

Pos.  Rijder Team Tijd ronden
1.   M. Verstappen Red Bull 1:29.379 62
2.   Mick Schumacher Ferrari 1:29.976 56
3.   L. Norris McLaren 1:30.800 22
4.   R. Grosjean Haas 1:30.982 42
5.   A. Albon Scuderia Toro Rosso 1:31.089 71
6.   L. Hamilton Mercedes AMG 1:31.156 77
7.   D. Ricciardo Renault 1:31.584 45
8.   L. Stroll Racing Point 1:31.964 33
9.   C. Sainz Jr. McLaren 1:32.059 32
10.   A. Giovinazzi Sauber 1:32.067 53
11.   F. Alonso McLaren 1:32.207 64
12.   P. Fittipaldi Haas 1:32.708 20
13.   R. Kubica Williams 1:33.290 19
14.   D. Kvyat Scuderia Toro Rosso 1:33.653 45
15.   G. Russell Williams 1:33.682 27

Barcelona pakt punt na krankzinnig duel bij Villarreal

Barcelona heeft dinsdagavond in een spectaculair duel een punt gepakt bij Villarreal. De Catalanen speelden een bizarre tweede helft: 4-4. Barça krijgt komende zaterdag Atlético Madrid op bezoek en vier dagen later is de eerste kwartfinale van de Champions League tegen Manchester United (uit). Coach Ernesto Valverde besloot daarom Lionel Messi op de bank te zetten. Ook Gerard Piqué en Rakitic werden gespaard en Barcelona leek het ook zonder hen wel te gaan redden.

Na iets meer dan een kwartier stond het in El Madrigal namelijk al 0-2. Sergi Roberto stuurde Malcom de diepte in en de Braziliaan zag voor het doel Philippe Coutinho in kansrijke positie staan. Even later knikte Malcom zelf raak uit een voorzet van Arturo Vidal. De gasten bleven aandringen en de paal voorkwam dat Coutinho zijn tweede treffer van de avond maakte.

Halverwege de eerste helft wist Villarreal iets terug te doen. De kwartfinalist van de Europa League maakte er weer een wedstrijd van dankzij Samuel Chukwueze, die kon scoren nadat zijn eerste poging tegen de paal belandde. Villarreal kreeg daardoor veel meer grip op de wedstrijd en het creëerde kansen op de gelijkmaker.

Die 2-2 viel vijf minuten na rust al. Karl Toko Ekambi leek vanaf rechts een voorzet te geven en Marc-André Ter Stegen anticipeerde daar ook op, maar de aanvaller uit Kameroen ging met een goed resultaat voor eigen succes. Valverde besloot in te grijpen en Messi te laten invallen, maar de Argentijn stond amper op het veld, of de thuisploeg nam de leiding.

Vicente Iborra dook op achter de Catalaanse defensie en hij plaatste de bal met een fraaie boog over de uitgekomen Ter Stegen in het doel: 3-2. Chukwueze kwam dicht bij nog een goal toen Ter Stegen zijn inzet tegen de lat werkte. In de slotfase leek Carlos Bacca wel voor de beslissing te zorgen. Uit een fijne steekpass van Santi Cazorla vergrootte de Colombiaan de marge naar twee goals.

Villarreal eindigde het duel met tien man na een tweede gele kaart voor Álvaro González en kort daarna sloeg Messi toe. Via de binnenkant van de paal bezorgde hij het thuispubliek een paar zenuwslopende minuten. Villarreal leek stand te houden, maar in de allerlaatste seconden knalde Luis Suarez de 4-4 tegen de touwen uit een hoekschop. Barcelona heeft met nog acht wedstrijden te gaan acht punten voorsprong op Atlético Madrid. De nummer twee van Spanje zette eerder op de avond Girona opzij (2-0).

Uitslagen LaLiga dinsdag
Villarreal - FC Barcela 4-4
Atletico Madrid - Girona 2-0
Espanyol - Getafe 1-1

AC Milan blijft tegen Udinese steken op gelijkspel

AC Milan is er dinsdagavond weer niet in geslaagd om een zege te boeken in de Serie A. Udinese verliet San Siro met een punt. Milan is door dat puntenverlies inmiddels gezakt naar de vierde plek in de Serie A. Rivaal Internazionale heeft een punt meer en komt woensdag nog in actie tegen Genoa (uit). In de vorige twee duels gingen de Rossoneri onderuit tegen Sampdoria en Inter, terwijl komende zaterdag een zware uitwedstrijd op het programma staat tegen Juventus, wat dankzij Leonardo Bonucci en Moise Kean met 0-2 won bij Cagliari.

De thuisploeg raakte dinsdag al vroeg in de wedstrijd Gianluigi Donnarumma kwijt vanwege een blessure. Zijn vervanger Pepe Reina kreeg weinig te doen. Milan domineerde en creëerde kansen, maar onder meer Patrick Cutrone en Lucas Paquetá wisten hun kansen niet te benutten. Beide teams leken daardoor doelpuntloos de kleedkamer te gaan opzoeken.

Krzysztof Piatek dacht daar echter anders over. Vlak voor de onderbreking maakte de Pool 1-0 door uit een rebound te scoren, nadat zijn eerste poging nog werd gepareerd door doelman Juan Musso. Genoeg voor een overwinning was het dus niet, want Udinese kwam langszij via een uitstekende counter. Na een hoekschop van Milan zetten de gasten de tegenaanval in en Kevin Lasagne rondde af: 1-1.

In het restant van de wedstrijd kwam het team van Gennaro Gattuso die klap niet meer te boven. De Milanezen hebben nog vier punten voorsprong op Lazio, dat twee duels minder heeft gespeeld. Het vierde en laatste Champions League-ticket komt voor Gattuso's ploeg dus in gevaar.

Tiental United weer onderuit bij Wolves, Fulham gedegradeerd

Manchester United is net als vorige maand tegen een nederlaag aangelopen bij Wolverhampton Wanderers. De bezoekers speelden het duel met tien man uit en verloren met 2-1.

United werd vlak voor de recente interlandperiode door The Wolves uitgeschakeld in de kwartfinales van de FA Cup (2-1). Een week eerder werd er in competitieverband van Arsenal verloren. De mannen van Ole Gunnar Solskjaer pakten afgelopen weekend belangrijke punten tegen Watford (2-1), maar dinsdagavond ging het dus opnieuw mis.

Cruciaal moment in de wedstrijd was de tweede gele kaart die Ashley Young na bijna een uur kreeg. De Engelsman haalde Diogo Jota onderuit en slechts enkele minuten eerder had hij voor een overtreding op diezelfde Jota zijn eerste kaart gekregen. Solskjaer greep in door vervolgens Phil Jones in te brengen, maar toch trok de thuisploeg de wedstrijd naar zich toe.

Op het moment van de rode kaart was de score nog in evenwicht. United nam binnen het kwartier de leiding via Scott McTominay, die van buiten de zestien fraai raak schoot met zijn rechtervoet. Ruim tien minuten later kwam Wolverhampton echter langszij. Door balverlies van Fred kwam Raúl Jiménez in balbezit en hij bracht Jota in stelling, die aan buitenspel ontsnapte en David De Gea verschalkte.

In de tweede helft werd het duel uiteindelijk beslist door een eigen doelpunt. Jiménez kopte de bal uit een voorzet van João Moutinho richting het doel en Chris Smalling raakte de bal als laatste aan: 2-1. Manchester United, de nummer vijf van de Premier League, heeft nog steeds evenveel punten als Tottenham Hotspur en twee minder dan Arsenal. Beide Noord-Londense clubs hebben een wedstrijd minder gespeeld.

Watford - Fulham 4-1
Het doek is gevallen voor Fulham. De Londense club is dinsdagavond door een nederlaag bij Watford officieel uit de Premier League gedegradeerd. Op Vicarage Road nam de thuisploeg halverwege de eerste helft de leiding door een treffer van Abdoulaye Doucouré. Tien minuten later zorgde Ryan Babel voor de gelijkmaker, waardoor Fulham in de tweede helft nog mocht hopen op een goed resultaat. Na rust ging het voor de promovendus echter helemaal mis.

In het tweede kwartier na de pauze wist Watford namelijk drie keer te scoren. Will Hughes bracht de gastheer weer op voorsprong, Troy Deeney vergrootte de marge en Francisco Femenía bepaalde de eindstand op 4-1. Met nog vijf wedstrijden te gaan is Fulham daardoor niet meer te redden. The Cottagers verzamelden in 33 speelronden slechts zeventien punten.

Afgelopen weekend viel ook al het doek voor hekkensluiter Huddersfield Town, dat pas veertien punten pakte. Cardiff City staat momenteel achttiende met 28 punten uit 31 wedstrijden. The Bluebirds moeten vijf punten goedmaken op Burnley, dat zaterdag de tegenstander is en een wedstrijd meer heeft gespeeld. Woensdag gaat Cardiff eerst op bezoek bij Manchester City.

'Wederom aanslag op Twentefans'

Nadat enkele weken geleden een ruit werd ingegooid van een rijdende bus vol Twentesupporters is afgelopen maandag opnieuw een bus bekogeld met stenen.

Het incident deed zich voor bij Den Bosch waar een bus van supportersvereniging De Vriendenkring al rijdend op de snelweg werd geraakt door meerdere stenen. Ditmaal werden geen ruiten geraakt, wel werden er meerdere forse deuken in de bus gegooid.  Er vielen geen gewonden. 

Uitslag FC Groningen - De Graafschap

FC Groningen heeft dinsdagavond met veel moeite gewonnen van De Graafschap. Het duel in het Hitachi Mobility Stadion leek af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel, maar een kwartier voor tijd wist de thuisploeg alsnog te scoren: 1-0. Door de zege stijgt Groningen naar plek negen, terwijl De Graafschap in de degradatiezone blijft bungelen.

De Graafschap begon brutaal aan de wedstrijd en was in de eerste minuten de gevaarlijkste partij. Javier Vet en Charlison Benschop hadden kansen om de score te openen, maar doelman Sergio Padt werd niet gepasseerd. Naarmate de wedstrijd vorderde kwam de thuisploeg ook tot meer mogelijkheden. De schoten van Ritsu Doan bleken echter ongevaarlijk, terwijl een doelpunt wegens buitenspel werd afgekeurd.

De bezoekers konden via Benschop en Fabian Serrarens, die na zijn schorsing weer van de partij was, alsnog op 0-1 komen, maar de aanvallers konden het net niet vinden. In het tweede bedrijf bleven de Superboeren kansen creëren. De Trots van het Noorden wankelde lange tijd, maar een kwartier voor tijd kwam men toch op voorsprong.

Invaller Paul Gladon strafte De Graafschap af door bij een corner de openingstreffer voor zijn rekening te nemen: 1-0. De bezoekers hadden veel kansen om de weg omhoog in te slaan in de Eredivisie, maar moesten uiteindelijk met een minieme nederlaag zich tevredenstellen. Mo El Hankouri was nog dicht bij de 2-0, maar de poging van de aanvaller belandde op het aluminium.

FC Groningen

1 - 0

De Graafschap

 75' Gladon    
 
 Gele kaart: , Vet,v.d.Pavert, Matusiwa, (De Graafschap)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 18.008
Arbiter: Kooij
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Zeefuik
Te Wierik
Memisevic
Handwerker
Doan
Reis
Bruns (Gladon/64)
Bel Hassani (Warmerdam/65)
Sierhuis (v.d.Looi/87)
El Hankouri
  Bertrams
Owusu
Straalman
v.d.Pavert (v.Mieghem/83)
Tutuarima
Vet
Matusiwa
Serrarens
Narsingh (Bahoui/84)
Benschop
Burgzorg

Uitslag Heracles Almelo - Willem II

Willem II heeft op spectaculaire wijze een overwinning geboekt op Heracles Almelo. Alexander Isak was bij de Tilburgers weer de gevierde man. Isak werd afgelopen weekend tegen Fortuna Sittard (3-2 winst) de eerste speler uit de Eredivisie-historie die drie penalty's in één wedstrijd benutte. In Almelo liet de aanvaller zich opnieuw zien. Resultaat: twee goals en twee assists, waardoor de Tricolores nu steviger achtste staan. Heracles heeft nog maar twee punten meer.

Na ruim een kwartier was Isak betrokken bij de eerste grote kans in het Polman Stadion, want hij zag bij de tweede paal Vangelis Pavlidis in scoringspositie staan. De Griek raakte de lat. In de blessuretijd van de eerste helft werd het wel 0-1. Pol Llonch, die na een halfuur de geblesseerde Renato Tapia moest vervange, bracht Isak in stelling en hij maakte oog in oog met Janis Blaswich geen fout.

Elf minuten na de pauze was het opnieuw raak voor de huurling van Borussia Dortmund. Met een laag schot knalde Isak in de verre hoek raak. Enkele minuten later maakte Pavlidis er op aangeven van Isak zelfs 0-3 van, waardoor de overwinning voor de Tilburgers zeker leek. Toch kwam Heracles nog gevaarlijk terug.

Eerst was het Brandley Kuwas die in de korte hoek wist te scoren en Joey Konings maakte tien minuten voor tijd 2-3. Ook toen Marios Vrousai de vierde treffer van Willem II maakte, was de zege nog niet binnen. Adrián Dalmau zorgde namelijk voor het slotakkoord (3-4) en verder kwam Heracles niet meer.

Heracles Almelo

3 - 4

Willem II

 72' Kuwas
 81' Konings
 90' Dalmau
   45+3' Isak
 56' Isak
 63' Pavlidis
 87' Vrousai
 
 Gele kaart: Merkel, Dalmau, (Heracles Almelo), Wellenreuther, Palacios, (Willem II)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 10.442
Arbiter: v.d. Eijk
 
Opstelling:   Opstelling:
laswich
Breukers
Rossmann
v.d.Buijs
Czyborra
Osman
Duarte (Dos Santos/59)
Merkel
Kuwas
Dalmau
Drost (Konings/59)
  Wellenreuther
Dankerlui
Lewis
Meissner
Palacios
Tapia (Llonch/ 31)
Crowley
Anita
Vrousai
Isak
Pavlidis (Saddiki/71)

Van Drongelen met HSV naar halve finale DFB Pokal

Hamburger SV heeft de halve finale van de strijd om de DFB Pokal bereikt. De nummer twee van de 2. Bundesliga, vorig seizoen voor het eerst gedegradeerd, won bij SC Paderborn. Het werd 2-0 voor de formatie van coach Hannes Wolf. Ook Paderborn speelt in de tweede afdeling. Rick van Drongelen begon bij HSV in de basis, maar viel halverwege de eerste helft uit. 

Op het moment dat Van Drongelen de strijd vanwege een blessure moest staken, stond het nog 0-0. In de tweede helft trok HSV, dat tweede staat in de 2. Bundesliga, het duel naar zich toe. Pierre-Michel Lasogga opende tien minuten na rust de score en verdubbelde een kwartier later de marge. Paderborn, dat vierde staat op het tweede Duitse niveau, kon daar niets tegenover stellen.

Het is tien jaar geleden dat HSV de halve finale had bereikt van de Duitse beker. Dinsdag- en woensdagavond worden de overige drie bekerwedstrijden gespeeld: FC Augsburg - RB Leipzig, Bayern München - Heidenheim en Schalke 04 - Werder Bremen.

UItslag Vitesse - AZ

Vitesse heeft dinsdagavond voor eigen publiek een punt gepakt tegen AZ. De Arnhemmers vochten zich na rust knap terug in de wedstrijd. AZ won afgelopen weekend met 1-0 van FC Groningen, terwijl concurrent Feyenoord onderuit ging bij FC Utrecht. Tegen de Groningers zorgde Ron Vlaar voor het enige doelpunt van de wedstrijd en opvallend genoeg opende hij ook in de Gelredome de score. Al in de zevende minuut knikte Vlaar bij de tweede paal raak uit een hoekschop.

De bezoekers kregen vervolgens wat mogelijkheden om uit te lopen, maar vlak voor rust kwam Vitesse bijna langszij. Maikel van der Werff kopte de bal uit een vrije trap van Martin Ødegaard namelijk op de bovenkant van de lat. Kort daarna was het aan de andere kant wel raak toen Teun Koopmeiners mocht aanleggen voor een vrije bal. De middenvelder schoot fraai via binnenkant paal raak.

Meteen na rust wist AZ er echter weer een spannend duel van te maken en opnieuw werd er gescoord uit een spelhervatting. Bij een corner ontstond een scrimmage voor het Alkmaarse doel en Matúš Bero kon uiteindelijk afronden: 1-2. Vitesse zette AZ onder druk en kwam via Ødegaard bijna op gelijke hoogte. Met twee schoten miste de Noor het doel maar net.

Na 69 minuten leek Vitesse van elf meten op gelijke hoogte te kunnen komen; arbiter Allard Lindhout wees naar de stip bij een overtreding van Fredrik Midtsjø op Bero. De VAR constateerde echter dat de overtreding buiten het strafschopgebied werd gemaakt, waardoor het slechts een vrije trap werd.

Dat was de inleiding voor een hectische slotfase, waarin AZ via Guus Til (kopbal op de kruising) heel dicht bij de beslissing was. Twee minuten later viel toch de gelijkmaker. Thomas Buitink, afgelopen weekend al goed voor drie goals tegen ADO Den Haag, scoorde uit een afgemeten voorzet van Van der Werff: 2-2.

Maikel van der Werff in duel met Bjorn Johnsen. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Maikel van der Werff in duel met Bjorn Johnsen. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Vitesse

2 - 2

AZ

 47' Bero
 77' Buitink
   7' Vlaar
 44' Koopmeiners
 
 Gele kaart: Büttner, Dauda, (Vitesse), Midtsjö,Vlaar, Ouwejan, Koopmeiners, (AZ)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 14.162
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Karavajev
v.d.Werff
Clarke-Salter
Clark
ödegaard
Serero
Bero
Foor (Dauda/46)
Büttner
Buitink (Matavz/84)
  Bizot
Svensson
Vlaar
Koopmeiners
Ouwejan
Midtsjö
Til
Seuntjens (v.Rhijn/ 74)
Gudmundsson (Wijndal/80)
Johnsen (Hatzidiakos/58)
Idrissi

'We Are Here' kraakt kantoorpand in Amstelveen

Zo'n tien tot twintig leden van het vluchtelingencollectief We Are Here hebben een leegstaand kantoorpand aan de Uilenstede in Amstelveen gekraakt. Bij de ingang is te zien dat ze een groot spandoek hebben opgehangen. Eerder zat de groep dakloze vluchtelingen in een pand aan het Bijlmerplein in Amsterdam. Dit pand werd vandaag door de politie ontruimd, zo meldt AT5. 

De groep We Are Here schrijft op Facebook dat ze verhuisd zijn naar een kantoorpand, dat in bezit zou zijn van vastgoedorganisatie CBRE. Volgens de uitgeprocedeerden staat het pand sinds juni 2017 leeg. Uilenstede ligt in Amstelveen-Noord, net ten zuiden van Buitenveldert.

Wereld Autisme Dag

Het is vandaag 2 april en daarmee Wereld Autisme Dag. Autisme is een aangeboren pervasieve ontwikkelingsstoornis die zich kenmerkt door beperkingen op het gebied van sociale interactie en (non-)verbale communicatie en door een beperkt, repetitief of stereotiep gedragspatroon zo leert Wikipedia ons. 

De stoornis is op jonge leeftijd lastig te diagnosticeren. De diagnostische criteria, vastgelegd in de DSM-IV-TR, vereisen wel dat bepaalde symptomen reeds vóór het derde levensjaar duidelijk worden. Hoewel de diagnose tegenwoordig doorgaans vroeg gesteld wordt, komt het ook nog vaak voor dat autisme pas op latere leeftijd duidelijk wordt, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een normale of bovengemiddelde intelligentie. Dit komt met name door gewijzigde diagnostische criteria.

Zo werd vóór de introductie van de DSM-IV in 1994 het syndroom van Asperger, een vorm van autisme die samengaat met een normale of bovengemiddelde intelligentie, nog niet onderkend. Autisme kan niet genezen worden. Vroeger dacht men dat alleen mensen met een verstandelijke handicap autistisch konden zijn. Tegenwoordig wordt autisme als grotendeels onafhankelijk van de intelligentie beschouwd. Het woord autisme is afgeleid van het Griekse woord αὐτός, autós, zelf.

Tot en met 6 april vind de week van het Autisme plaats. Het thema van dit jaar is Autisme Werkt! 

 

Controversiële DFB-president stopt vanwege geheime betalingen en horloge

Reinhard Grindel vertrekt bij de Duitse voetbalbond (DFB). De voorzitter raakte de afgelopen dagen in opspraak vanwege schimmige praktijken. Grindel zou volgens informatie van Der Spiegel als voorzitter van de raad van toezicht van een dochtermaatschappij van de bond geheime betalingen hebben ontvangen. De hoogte van de som zou in totaal 78.000 euro zijn.

Daarnaast meldde BILD vorige week dat Grindel in 2017 een duur horloge van Grigori Surkis, voormalig president van de Oekraïense voetbalbond, had gekregen. De voorzitter was maandag aanwezig om de Duitse Hall of Fame te openen, maar weigerde in te gaan op de recente verhalen. Grindel kreeg maandag op het gala eveneens kritiek.

"Als je zo'n functie bekleed en dergelijke dingen aan het licht komen, moet je minimaal met argumenten komen om die zo snel mogelijk in de kop te drukken", stelde recordinternational Lothar Matthäus. Grindel werd eerder al onder vuur genomen door de Duitse media, omdat hij bij het conflict met Mesut Özil rond het afgelopen WK niet goed zou hebben gehandeld.

Verschillende Duitse media speculeren al over de opvolger van Grindel. Onder anderen Christoph Metzelder, die ook in beeld is bij Schalke 04, en Philipp Lahm worden genoemd als kandidaten. Volgens BILD zou oud-verdediger Metzelder al hebben gesproken met de bond over de invulling van de functie. Lahm heeft al laten weten dat hij 'absoluut geen interesse' heeft.

Real Madrid presenteert spectaculair renovatieplan Bernabéu

Real Madrid begint na afloop van dit seizoen met een groots renovatieplan om Estadio Santiago Bernabéu te vernieuwen. Clubpresident Florentino Perez presenteerde het plan dinsdagmiddag.

Real Madrid speelt al sinds 1947 in Santiago Bernabéu, dat is vernoemd naar de man die vanaf 1943 tot zijn dood in juni 1978 voorzitter was. Het stadion werd voor het laatst grondig gerenoveerd voor het WK in 1982, al werden er in recentere jaren ook nog een aantal aanpassingen gedaan.

Renovatie Estadio Santiago Bernabéu (Bron: Youtube)

Als de renovatie is afgerond, heeft Bernabéu een schuifdak en een totaal vernieuwde buitenkant. Op de stalen wanden aan die buitenkant kunnen videobeelden worden afgespeeld. Door het nieuwe dak wordt het stadion enkele meters hoger dan nu, maar de capaciteit (iets meer dan 81.000 stoeltjes) blijft hetzelfde.

"Met een locatie in het hart van Madrid wordt dit stadion het beste stadion ter wereld", stelde Perez bij de presentatie. "Het stadion wordt moderner, comfortabeler, veiliger en nog meer toegelegd op entertainment en ontspanning. Het zit boordevol met geavanceerde techniek." Hoelang de bouwplannen duren, is niet bekend.

Ajax betaalt bijna helft van alle makelaarscommissies in Nederland

De Nederlandse profclubs hebben in het seizoen 2017/18 ruim 24 miljoen euro betaald aan makelaarscommissies, weet Voetbal International. Het weekblad schrijft dat op basis van berekeningen van de KNVB waaruit is gebleken dat Ajax verreweg het hoogste bedrag heeft afgedragen aan zaakwaarnemers.

De Amsterdammers keerden in het afgelopen seizoen bijna 10,4 miljoen euro uit aan makelaarscommissies en nemen daarmee het leeuwendeel van het bedrag voor hun rekening. Nummer twee Feyenoord komt met een uitgavenpost van 2,9 miljoen niet in de buurt van de bestedingen van de aartsrivaal.

PSV is de nummer drie op de lijst en de Eindhovenaren hebben 2,2 miljoen uitgegeven aan makelaarskosten. Zij worden op de voet gevolgd door Vitesse, dat op een bedrag van bijna 2,1 miljoen uitkomt. AZ maakt de top vijf vol met een som van ruim 1,5 miljoen.

Het is de derde keer dat de voetbalbond deze cijfers naar buiten heeft gebracht en ten opzichte van drie seizoenen geleden, toen het totaalbedrag uitkwam op negen miljoen, is er een sterke stijging waar te nemen. In het seizoen 2016/17 werd er achttien miljoen euro uitgegeven aan zaakwaarnemers. Telstar is volgens de jongste cijfers overigens de club die het minste geld kwijt was aan makelaarskosten: de Witte Leeuwen betaalden in het afgelopen seizoen elfduizend euro.

Eend doorboord met pijl; politie zoekt getuigen

Een eend bij het tuinencomplex Wijkergouw in Amsterdam Noord is dodelijk gewond geraakt nadat die was doorboord met een pijl. Kinderen zagen het dier rondzwemmen en alarmeerden de politie. Dat schrijft AT5. 

De eend werd nog naar Dierenkliniek IJburglaan overgebracht, maar de dierenarts concludeerde dat de verwondingen te ernstig waren. De pijl was door het hele lichaam van de eend gegaan. De dierenarts heeft de eend laten inslapen.

Volgens de politie is de pijl hoogstwaarschijnlijk vorige week woensdag afgeschoten met een kruisboog. Een dag later werd het dier gevangen. De politie heeft het bericht op Facebook geplaatst omdat het naar getuigen zoekt die meer kunnen vertellen over het voorval.

Eend doorboord met pijl; politie zoekt getuigen (Foto: Meldpunt 144)
Eend doorboord met pijl; politie zoekt getuigen (Foto: Meldpunt 144)

Politie treft verschillende dode dieren aan bij controle

Maandag heeft de politie een controle uitgevoerd bij een loods aan de Spankerenseweg in Leuvenheim. In de loods werden meerdere dode dieren aangetroffen. Het gaat om onder meer dode pony’s, geiten en vogels. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit doet verder onderzoek naar het welzijn van de nog levende dieren. De gemeente Brummen start een bestuurlijk traject.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in samenwerking met de politie meerdere kadavers van dieren aangetroffen. Het gaat in ieder geval om vier dode pony’s, vier dode geiten, een dood kalf en tientallen dode vogels. Naast de kadavers werden er meerdere onverzorgde dieren aangetroffen op het terrein die dringend behoefte hadden aan de juiste verzorging en huisvesting.

De politie is een onderzoek gestart en zal de eigenaar verhoren. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt. De NVWA doet verder onderzoek naar het welzijn van de nog levende dieren en hoe het zover heeft kunnen komen. Zij voeren de dode dieren af en een deel van de levende dieren wordt elders opgevangen. Daarnaast gaat de gemeente Brummen een bestuursrechtelijk handhavingstraject starten, omdat op het perceel activiteiten plaatsvinden die in strijd zijn met het bestemmingsplan.

Syriëganger opgepakt op Schiphol

De politie heeft vorige week woensdag een 24-jarige man uit Den Haag aangehouden, die wordt verdacht van deelname aan de gewapende strijd in Syrië. Hij zou aan de zijde van de Koerdische YPG-militie hebben gevochten.

De man zou in december 2016 naar Frankrijk en later naar het strijdgebied zijn gereisd. Hij werd herkend in een uitzending van het televisieprogramma EenVandaag op 22 september 2017. In deze uitzending vertelde hij met de Koerden in Raqqa mee te vechten tegen IS. In beeld was te zien hoe hij met een sjaal om zijn gezicht en een Kalasjnikov AK47 rond liep. Op zijn gevechtskleding was een badge van ADO Den Haag gestikt.

De man stond al enige tijd gesignaleerd om te worden opgespoord en aangehouden. Vorige week trok hij de aandacht van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol. Na controle van zijn identiteitsbewijs werd hij aangehouden. Hij zou naar eigen zeggen een maand geleden zijn teruggekeerd naar Nederland. De man is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam, die hem voor twee weken in bewaring heeft gesteld.

Doodlopend gangenstelsel in Utrecht

De politie deed vandaag, op 2 april 2019, een opmerkelijke vondst: onder woningen in de Jan Pieterszoon Coenstraat in Utrecht werd een gangenstelsel aangetroffen. Het gangenstelsel loopt dood.

De afgelopen tijd kreeg de politie meerdere meldingen van bewoners die een onverklaarbare kleilucht roken in hun woning. Op basis daarvan startte de politie een onderzoek. Op 2 april 2019 rond 10 uur is de politie naar binnen gegaan in een leegstaande woning in de straat. Vanuit deze woning is het gangenstelsel aangetroffen.

Een robot van de EOD is het gangenstelsel ingestuurd om te kijken hoe het eruit zag. Naar schatting is het zo’n 18 meter lang. Het stelsel loopt dood. De enige in- en uitgang is dus vanuit de leegstaande woning. Er zijn in de gang en in het huis geen strafbare zaken aangetroffen. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Bewoners van de huizen waaronder de gang loopt, doen aangifte van vernieling. De politie doet hiernaar onderzoek.

'Witch Doctor van De Staat beste Nederlandse videoclip ooit'

De videoclip van Witch Doctor (De Staat) is vandaag verkozen tot beste Nederlandse videoclip aller tijden. VPRO 3voor12 deed hiervoor een rondvraag bij meer dan veertig filmmakers, artiesten, muziekprofessionals en andere clipconnaisseurs. In de video, die is gemaakt door Floris Kaak, Studio Smack en Torre Florim, verleidt de frontman van De Staat de massa in een fabriekshal tot een epische dans.

De clip is door de helft van de deelnemers aan de verkiezing genoemd, vaak bovenaan in de top 5, en heeft meerdere internationale prijzen gewonnen. Regisseur Mirka Duijn: ‘De video is in perfecte symbiose met het nummer.' Wilbert Mutsaers van Spotify: ‘Alles klopt er aan.’ Filmmaker Henk Loorbach: ‘Dit is een zo’n clip waarin techniek, muziek, vocalen en het uiteindelijke beeld elkaar constant versterken. Voodoo uit computers.’

Witch Doctor houdt de one take video Grip van zZz (Roel Wouters), Sukkel voor de Liefde van The Opposites (Paul Geusebroek) en de befaamde tietenclip You’ve Got My Love van Bastian (Sandder Lanen) op afstand. Uit de verkiezing, die puur draait om clips van Nederlandse artiesten, blijkt dat de discipline een duidelijke groei heeft doorgemaakt: in de top 25 staan grotendeels videoclips uit het huidige en vorige decennium. De enige succesvolle video uit de vorige eeuw is When The Lady Smiles van Golden Earring.

Joe Biden beschuldigd van ongewenste intimiteiten

Twee vrouwen hebben de voormalige Amerikaanse vicepresident Joe Biden de afgelopen week van ongepaste aanraking beticht. Een vrouw zou hij op haar achterhoofd hebben gezoend en de ander hebben 'geneusd'. Het zou jaren geleden zijn geweest, maar de beschuldigingen zijn relevant omdat de 76-jarige Biden overweegt zich presidentskandidaat te stellen. Hij lijkt de meeste kans te hebben op de Democratische nominatie.

Bij Lucy Flores, voormalig parlementslid voor de staat Nevada, zou Biden tijdens een campagnebijeenkomst in 2014  haar schouders hebben vastgepakt, aan haar haar hebben geroken en vervolgens een "grote, langzame kus" op haar achterhoofd hebben geplant. De vrouw zegt erdoor versteend te zijn geweest.

De tweede beschuldiging komt van Amy Lappos uit Connecticut. Vijf jaar eerder zou de toenmalige vicepresident haar gezicht hebben vastgepakt. "Het was niet seksueel maar hij pakte me bij de nek en wreef zijn neus over de mijne. Ik dacht dat hij me op de mond ging zoenen".

Fysiek contact hoort volgens Biden bij zijn campagnestijl, maar de vrouwen zeggen dat het grensoverschrijdend is. Elizabeth Warren, die zich eerder kandidaat stelde, vindt dat Biden een en ander heeft uit te leggen.

'Nooit ongepast'
Dat tracht hij dan ook te doen. "Ik heb tijdens mijn jarenlange publieke leven talloze handen geschud, mensen omarmd en op allerlei andere manieren affectie, steun en troost getoond, maar dat heb ik nooit ongepast gedaan", aldus de ex-vicepresident.

"We zijn echter op een belangrijk punt aangeland waar vrouwen het gevoel hebben gekregen dat ze hun ervaringen kunnen en moeten delen, en mannen hier aandacht aan moeten besteden. En dat zal ik dan ook doen."

Maar dat gezegd hebbend heeft Biden volgens een woordvoerder al jaren last van een lastercampagne, en circuleren er misleidende en gesoepte foto's waarop hij zich wat te vriendelijk tegenover vrouwen en kinderen zou opstellen.

MLB: Red Sox krijgen op de broek van Athletics

De honkballers van de Boston Red Rox zijn het nieuwe seizoen in de MLB niet best begonnen. De World Series-kampioenen staan ook na hun vijfde wedstrijd nog maar op één zege.

In Californië gingen de Red Sox op bezoek bij de Oakland Athletics en dat ging niet best. Athletics-werper Aaron Brooks hield de gelederen gesloten, Red Sox-werper David Price gaf in de tweede, derde en zesde inning een homerun op: 4-0.

Een van die homeruns kwam overigens van Khris Davis, die daarmee na zeven duels al op vijf stuks staat. In de achtste inning maakten de A's het af met onder meer een homerun van Matt Chapman: 7-0.

Uitslagen MLB maandag
Pittsburgh Pirates - St.Louis Cardinals 5-6 (2 extra innings)
Cleveland Indians - Chicago White Sox 5-3
New York Yankees - Detroit Tigers 3-1
Cincinnati Reds - Milwaukee Brewers 3-4
Toronto Blue Jays - Baltimore Orioles 5-6
Atlanta Braves - Chicago Cubs 8-0
Miami Marlins - New York Mets 3-7
Tampa Bay Rays - Colorado Rockies 7-1
Texas Rangers - Houston Astros 1-2
Oakland Athletics - Boston Red Sox 7-0
Los Angeles Dodgers - San Francisco Giants 2-4
San Diego Padres - Arizona Diamondbacks 3-10
Seattle Mariners - Los Angeles Angels 6-3

Athletics - Red Sox (Bron: YouTube)

Details finale WWE 2K19 Million Dollar Challenge

2K heeft vandaag de details aangekondigd van de finale van de WWE 2K19 Million Dollar Challenge. Deze vindt plaats tijdens de WrestleMania Week.

Vier finalisten van over de hele wereld zullen deelnemen met steun van WWE Superstar-coaches Kofi Kingston en Big E van The New Day, Paige, Ember Moon en The Miz. De vier gaan het eerst onderling virtueel uitvechten voordat de winnaar tegen AJ Styles mag gaan gamen om te proberen een miljoen dollar te winnen.

Alle WWE 2K19 Million Dollar Challenge-activiteiten worden de hele dag georganiseerd op vrijdag 5 april, inclusief:

  • Halve finales: vindt plaats op WrestleMania Axxess om ongeveer 19:00 uur. Deze is onder andere te volgen via WWE 2K op Facebook en Twitter
  • Finale: vindt plaats tijdens de NXT TakeOver Pre-Show in Barclays Center in Brooklyn, NY en wordt gestreamd om ongeveer 0:30 uur. Deze is het makkelijkst te volgen via WWE op YouTube en WWE 2K op Facebook en Twitter.

WWE 2K19 - AJ Styles Challenge (Foto: 2K Games)

EU wil eind aan 'groenteburger' en 'kipstuckjes'

Als het aan de landbouwcommissie van het Europees Parlement ligt, zijn namen als ‘groenteburger’, ‘vegaschnitzel’ en ‘alternatief voor melk’ binnenkort verboden. De landbouwcommissie stemde gisteren in met een voorstel dat bedrijven verbiedt om voor plantaardige producten benamingen te gebruiken die verwijzen naar dierlijke producten zoals vlees en zuivel, omdat deze benamingen misleidend zijn voor de consument.

Veerle Vrindts, directeur van ProVeg Nederland noemt het vanzelfsprekend "een zeer ingrijpende beperking van de vrijheid van ondernemers en de consumentenbelangen. Er is geen enkel bewijs dat consumenten door vegetarische producten worden misleid. Integendeel, zij kiezen juist voor vegetarische producten omdat ze weten dat ze geen vlees bevatten, en dit wordt zodoende duidelijk aangegeven. De verwijzing naar vlees is belangrijk voor consumenten om te weten welke smaak zij van een product kunnen verwachten.

Het voorstel zal nog tijdens een plenaire vergadering van het Europees Parlement moeten worden goedgekeurd. Die zal plaatsvinden na de Europese verkiezingen. 

Dieven met autodeuren aan de haal

In de nacht van maandag op dinsdag vond er een opmerkelijke diefstal plaats in Den Haag. Van een zwarte Renault Espace zijn twee deuren losgeschroefd en meegenomen. De scharnieren van de auto lagen nog op straat toen de politie ter plaatse kwam.

De eigenaar parkeerde zijn auto maandagavond op de Suezkade. Uit het eerste buurtonderzoek is gebleken dat een getuigen rond 00:00 uur niks opvallends heeft gezien, dus het verwijderen van de portieren is zeer waarschijnlijk tussen 00:00 uur en 07:15 uur gebeurd toen de eerste melding bij de politie binnenkwam van een oplettende buur die zag dat de deuren weg waren.

De politie komt graag in contact met getuigen die iets gezien of gehoord hebben. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Dieven met autodeuren aan de haal (Foto: Politie Den Haag)
Dieven met autodeuren aan de haal (Foto: Politie Den Haag)

KNVB past opnieuw competitieschema aan voor Ajax

Door het Europees succes van Ajax heeft de KNVB voor de tweede maal besloten om het competitieschema aan te passen. De uitwedstrijd van Ajax tegen FC Groningen zal een dag eerder plaatsvinden. Dat meldt AT5. 

De wedstrijd wordt nu gespeeld op zaterdag 20 april (18:30 u). Ook de wedstrijd tegen Vitesse is een dag vervroegd van woensdag 24 naar dinsdag 23 april (20:45 u). De beslissingen zijn genomen om Ajax meer ruimte te geven, om zo goed mogelijk voor de dag te komen tegen Juventus in de kwartfinale van de Champions League.

Mocht Ajax de Oude Dame uitschakelen dan wordt hoogstwaarschijnlijk ook de wedstrijd tegen De Graafschap, op zondag 28 april, naar voren gehaald. De 33e speelronde wordt dan op 26 april gespeeld (tijd onbekend). De eerste halve-finalewedstrijd van de Champions League is op 30 april. 

NHL: Ook Maple Leafs naar play-offs

Ook in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL begint het play-offplaatje er steeds duidelijker uit te zien. Maandagavond voegden de Toronto Maple Leafs zich bij de tien andere ploegen die zich al voor het postseason geplaatst hebben.

Op bezoek bij de New York Islanders, ook al geplaatst, opende Calle Rosen de score vroeg in de tweede periode namens de Maple Leafs. Vroeg in de derde periode werd de voorsprong verdubbeld door John Tavares, oud-speler van de Islanders, en vijf minuten voor tijd tekende Jordan Eberle voor wat uiteindelijk de 1-2 eindstand zou zijn.

De laatste week van het reguliere seizoen in de NHL is inmiddels aangebroken, nog vijf ploegen moeten zich bij het play-offgeweld voegen.

Uitslagen NHL maandag
Florida Panthers - Washington Capitals 5-3
New Jersey Devils - New York Rangers 4-2
New York Islanders - Toronto Maple Leafs 1-2
Ottawa Senators - Tampa Bay Lightning 2-5
St. Louis Blues - Colorado Avalanche 3-2 SO
Chicago Blackhawks - Winnipeg Jets 3-4 OT
Los Angeles Kings - Calgary Flames 2-7
Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers 3-1

Blues - Avalanche (Bron: YouTube)

Broedende wouwen zorgen voor verplaatsen festival

Een koppeltje broedende zwarte wouwen in Oost-Maarland (Limburg, red.) heeft er voor gezorgd dat het Essential Festival drie maanden uitgesteld wordt. De originele datum was 15 juni, maar het festival zal nu op 7 september plaatsvinden. 

Het koppeltje heeft de afgelopen jaren met succes gebroed, op 350 meter van het hoofdpodium. De zwarte wouw (Milvus migrans) is een roofvogel uit de familie havikachtigen, en komt vrij veel voor in Europa. In Nederland is de soort echter zeldzaam. De organisatie heeft er daarom voor gekozen het broedseizoen niet te verstoren. 

De organisatie geeft op de website aan dat iedereen begrip heeft voor de situatie en dat iedereen meeverhuist naar de nieuwe datum. 

Sneller uit de file met strategische inzet bergers

Vanaf april zet Rijkswaterstaat tijdens de ochtend- en avondspits op twintig strategische plekken in Nederland stand-by bergers in. De bergers kunnen vanaf deze plekken langs de snelweg sneller bij een ongeluk aanwezig zijn om een voertuig te bergen. Daardoor is de weg eerder vrij en is er minder oponthoud voor overig verkeer. De gemiddelde aanrijtijd van de bergers op de strategische plekken is naar verwachting tot 25 procent korter dan gebruikelijk. De verwachting is dat de bergers op de strategische locaties gemiddeld 5 minuten eerder ter plekke kunnen zijn. Volgens de berekeningen van Rijkswaterstaat kan de versnelde berging de tijd in de file met 15 minuten beperken.

De inzet van de bergers is een van de maatregelen die minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) neemt om de files op korte termijn te verminderen. De minister heeft 100 miljoen euro uitgetrokken voor een pakket aan maatregelen die gericht zijn op een vlottere afwikkeling van het verkeer op werkdagen tijdens de spits. Zo zijn de openingstijden van de spitsstroken verruimd en wordt een nieuwe generatie verkeerslichten ingezet om de doorstroming op op- en afritten bij de snelwegen te verbeteren. De minister zet ook meer weginspecteurs in op de drukste plekken tijdens de spits. Het aantal weginspecteurs met de status van buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) wordt verdubbeld van 50 naar 100.

Minister Van Nieuwenhuizen: “Een kwart van de files op de snelwegen ontstaat door ongevallen en pech. Bergers en weginspecteurs doen geweldig werk om de vertraging die we als gevolg van deze files oplopen zo veel mogelijk te beperken. Vanaf vandaag staan ze langs de weg paraat, op drukke wegen waar de hinder voor het verkeer het grootst is. Een snellere berging levert voor iedereen in de file tijdwinst op.”

Twintig strategische locaties
Ingenieursadviesbureau Sweco heeft in opdracht van Rijkswaterstaat berekend op welke twintig strategische locaties in Nederland de meeste winst is te boeken door de inzet van standby bergers. Dit zijn met name plekken in de Randstad en rond Eindhoven. De stand-by bergers staan tijdens de ochtend- en avondspits op verschillende plekken langs de snelweg opgesteld, zoals verzorgings- of carpoolplekken. Rijkswaterstaat heeft veertig extra weginspecteurs aangetrokken om de stand-by bergers te kunnen beveiligen zodra zij in actie moeten komen.

ISIS en jihadisme overheersen in AIVD jaarverslag

Steeds meer landen die economische en politieke spionage uitvoeren, ISIS dat ondergronds gaat terwijl Al Qaida sterker wordt en bevolkingsgroepen die tegenover elkaar staan en verder polariseren. Verschillende grillige ontwikkelingen zorgen voor onvoorspelbare dreigingen, zo schrijft de AIVD in zijn jaarverslag over 2018.

Digitale aanvallen door andere landen zijn steeds moeilijker te ontdekken. Steeds agressiever en assertiever verschaffen zij zichzelf diepgravend en structureel toegang tot belangrijke informatie of vitale systemen binnen Nederland. Ook is het steeds ingewikkelder te achterhalen wie achter de aanval zit. Staten opereren steeds brutaler en schaamtelozer. De hackoperatie bij OPCW is hier een voorbeeld van.

Jihadistisch gedachtegoed
In 2018 heeft ons land, voor het eerst sinds de moord op Theo van Gogh, te maken gehad met gewelddadige incidenten met een jihadistische of radicaal-islamitische achtergrond. Ook is afgelopen jaar, na informatie van de AIVD, een netwerk opgerold dat van plan was een grootschalige aanslag te plegen.

Het kalifaat van ISIS bestaat dan wel niet meer, ISIS is bezig met de transformatie van een ondergrondse organisatie en blijft jihadisten over de hele wereld inspireren om aanslagen te plegen. In de schaduw van ISIS heeft Al Qaida zich weer kunnen hergroeperen en vormt een dreiging voor het Westen.

Radicalisering
Jihadistisch-terrorisme kan een gevolg zijn van steeds verder radicaliserende moslims. Hierbij ligt afscheiding van de Nederlandse samenleving op de loer.

De AIVD is bezorgd over ontwikkelingen in het onderwijs en het niet-reguliere onderwijs waarbinnen bepaalde aanjagers anti-integratieve boodschappen verkondigen.

Extremistische dreiging
Ook in Nederland zelf verhardt het maatschappelijke debat. Links- en rechts-extremisten staan tegenover elkaar. Het wantrouwen in de overheid is groeiende en het anti-islamstandpunt kent steeds meer aanhangers.

De AIVD heeft afgelopen jaar diverse instanties over bovenstaande dreigingen kunnen informeren met bijna 1000 inlichtingenproducten en honderden presentaties en briefings.

Man door het lint in supermarkt

In een supermarkt aan de Burgemeester van Hasseltstraat in Bergen op Zoom is maandagavond rond 21.00 uur een man aangehouden door de politie. Hij zou medewerkers van de supermarkt hebben bedreigd en een fles kapot hebben gegooid in de winkel. Tegen hem is aangifte gedaan.

De man stak, volgens de medewerkers van de supermarkt, een fles wijn in zijn zak en gooide die op een gegeven moment kapot op de vloer. Toen de man hierop werd aangesproken ging hij vervolgens helemaal door het lint. De politie werd gebeld en twee agenten kwamen ter plaatse. De man werd in bedwang gehouden door de medewerkers van de winkel. Hij had hen met de dood bedreigd.

De 25-jarige man, waarvan de woonplaats niet bekend is, is aangehouden en overgebracht naar een politiecellencomplex. Hij zal daar vandaag worden gehoord.

NBA: Play-offs raken uit zicht voor Hornets ondanks topscore Walker

De basketballers van de Charlotte Hornets lijken ook hun laatste kansen op het bereiken van de play-offs te verspelen. De ploeg verloor maandagavond op bezoek bij de Utah Jazz met 111-102.

Vanaf halverwege het tweede kwart nam Utah de leiding en die stond de ploeg ook geen moment meer af. Ook de 47 punten van Kemba Walker waren niet voldoende voor de Hornets, terwijl Rudy Gobert voor Utah met 18 punten en 18 rebounds een lekker avondje kende.

Uitslagen NBA maandag
Indiana Pacers - Detroit Pistons 111-102
Boston Celtics - Miami Heat 110-105
Brooklyn Nets - Milwaukee Bucks 121-131
New York Knicks - Chicago Bulls 113-105
Toronto Raptors - Orlando Magic 121-109
Minnesota Timberwolves - Portland Trail Blazers 122-132
Dallas Mavericks - Philadelphia 76ers 122-102
Utah Jazz - Charlotte Hornets 111-102
Phoenix Suns - Cleveland Cavaliers 122-113

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Mazelenuitbraak op Haags kinderdagverblijf

Een kindje uit Den Haag dat op vakantie is geweest in het buitenland, heeft vermoedelijk voor een mazelenuitbraak gezorgd. Op een kinderdagverblijf in de Hofstad is bij drie kinderen jonger dan 4 jaar de mazelen vastgesteld. Bij een vierde kind bestaat er een serieus vermoeden van de ziekte. 

Van de besmette kinderen was er geen eentje ingeënt, zo meldt de Volkskrant. Dat komt omdat ze niet allemaal ouder zijn dan 14 maanden, de leeftijd waarop de bmr-vaccinatie toegediend wordt. Volgens de GGD Haaglanden is er een gerede kans dat de mazelen verder verspreid worden. 

Mazelenuitbraak op Haags kinderdagverblijf (Foto ter illustratie: Pixabay)
Mazelenuitbraak op Haags kinderdagverblijf (Foto ter illustratie: Pixabay)

Slot van Final Fantasy XIV: Stormblood is gearriveerd met patch 4.56

Square Enix laat weten dat patch 4.56 voor Final Fantasy XIV: Stormblood uit is. Hiermee komt de verhaallijn van de uitbreiding tot het eind en is de opzet naar de volgende uitbreiding Shadowbringers klaar.

Daarnaast voegt Patch 4.56 de volgende nieuwe content toe:

  • Yojimbo Trial-gevecht – Kugane Ohashi: Dit speciale gevecht met 8 spelers tegen Yojimbo, dat debuteerde tijdens de Final Fantasy Fan Festival 2018-2019 Tour, is nu verkrijgbaar voor level 70 Disciples of War and Magic
  • Nieuwe Hildibrand-avonturen: De inspecteur is terug
  • Stormblood Beast Tribe-quests: Een nieuwe serie quests brengt de beast tribes uit Stormblood bij elkaar.
  • Nieuwe uitrusting, minions, emote en meer

Ondertussen is het Europese datapark uitgebreid met twee nieuwe dataservers om de drukte op de servers meer te spreiden. Bestaande spelers mogen daar de komende tijd gratis naar toe verhuizen.

Final Fantasy XIV Patch 4.56 - Yojimbo

SEGA Mega Drive mini in de herfst beschikbaar

SEGA laat weten dat de Sega Mega Drive mini 19 september uitkomt. De kleinere versie van de klassieke console bevat 40 games en is plug-and-play ready.

De minconsole bevat onder andere de volgende titels:

  • Sonic the Hedgehog
  • Ecco the Dolphin
  • Castlevania: Bloodlines
  • Space Harrier 2
  • Shining Force
  • Dr. Robotnik's Mean Bean Machine
  • ToeJam & Earl
  • Comix Zone
  • Altered Beast
  • Gunstar Heroes

De Sega Mega Drive mini gaat €79.99 kosten.

SEGA Mega Drive mini - Packshot (Foto: SEGA)

SEGA Mega Drive mini - Console (Foto: SEGA)

SEGA Mega Drive mini - Controller (Foto: SEGA)

SEGA kondigt Project Sakura Wars aan

SEGA heeft Project Sakura Wars aangekondigd. Het is nog een projectnaam, maar de JRPG komt in de lente van 2020 naar PlayStation 4. Het is pas veertien jaar geleden dat Sakura Wars: So Long, My Love uitkwam.

Project Sakura Wars speelt zich af in een geromantiseerde versie van Imperial Tokyo uit de jaren 1940. Tein jaar geleden resulteerde een catastrofe in het verlies van de Imperial Combat Revue van Tokyo, de wereldwijde verdedigingsmacht van de hoofdstad die opereerde vanuit het Imperial Theater. Het theater heeft het sindsdien moeilijk en dreigt gesloten te worden. Als kapitein van de nieuwe revue in Tokyo, is het aan jou om de harten van je troepen te herstellen en het theater terug te brengen naar zijn oude glorie.

Je kunt met de teamleden communiceren door het dynamische LIPS dialoog-systeem, waarbij wat je zegt én hoe je het zegt een diepgaande impact hebben op de relaties op het slagveld en ernaast. Over slagveld gesproken, je vecht in krachtige mechs bekend als 'spiricle armour', en elk teamlid heeft unieke vaardigheden.

Sword Art Online: Alicization Lycoris aangekondigd

Bandai Namco heeft Sword Art Online: Alicization Lycoris aangekondigd voor de PlayStation 4, Xbox One en Steam.

Net zoals in Alicization-arc van de animeserie gaat hoofdrolspeler Kirito naar de Underworld, een mysterieuze virtuele wereld waar de A.I. zich gedraagt als een mens. Spelers zullen ook bekende personages tegenkomen, zoals Eugeo, Alice, Administrator en nog veel meer.

"Voor het eerst in een Sword Art Online-videogame kunnen spelers de gebeurtenissen in de anime-serie getrouw volgen", zegt Jennifer Tsang, Brand Marketing Manager bij Bandai Namco Entertainment America Inc. "We kijken er naar uit dat spelers en fans het Alicization-verhaal als Kirito ervaren, de mysteries van Underworld ontdekken en nieuwe vrienden onderweg maken."

Wanneer we Sword Art Online: Alicization Lycoris mogen verwachten is nog niet bekendgemaakt.

CPB: 'Neem eindtoets weer voor schooladvies af'

De eindtoets voor leerlingen in groep 8 van de basisschool kan wel degelijk bijdragen aan een schooladvies dat beter past bij het niveau van het kind. Leerlingen van wie het schooladvies ondanks een betere eindtoets niet wordt bijgesteld, wisselen op de middelbare school vaker van niveau ten opzichte van hun schooladvies. Dit suggereert dat plaatsing op de middelbare school beter is als de informatie uit de eindtoets wordt benut. Dit staat in de publicatie ‘De waarde van eindtoetsen in het primair onderwijs’ van het Centraal Planbureau.

Sinds enkele jaren hinkt het beleid rondom de eindtoets die leerlingen in groep 8 maken, op twee gedachten. Enerzijds is de toets verplicht geworden, maar tegelijkertijd speelt de toets een veel minder grote rol, omdat deze pas wordt afgenomen nadat het schooladvies al is bepaald. Door de eindtoets weer vóór het schooladvies af te nemen, kan deze direct worden benut. Hierdoor kan het schooladvies worden gebaseerd op zoveel mogelijk informatie en kunnen lagere verwachtingen die leraren (onbewust) kunnen hebben van bepaalde groepen leerlingen, worden gecorrigeerd.

Nu krijgen kinderen van ouders met lagere inkomens bijvoorbeeld vaker een lager schooladvies dan het toetsadvies uitwijst en wordt hun schooladvies minder vaak bijgesteld. De eindtoets meenemen in het schooladvies kan zodoende bijdragen aan kansengelijkheid. Tegelijkertijd stijgt het aantal ouders dat een prikkel heeft om in te zetten op particuliere toetstraining als de toets belangrijker wordt en dit kan gelijke kansen tegengaan.

Verder is het noodzakelijk dat de toetsadviezen goed vergelijkbaar zijn. Scholen kunnen kiezen uit verschillende eindtoetsen. De toetsadviezen die leerlingen op basis van de eindtoets krijgen, blijken echter deels af te hangen van welke toets ze gemaakt hebben. De ingezette richting van ankers (een vaste set vragen in alle eindtoetsen) lijkt een geschikt middel om de vergelijkbaarheid van toetsadviezen te verbeteren. Een andere optie om tot vergelijkbare toetsadviezen te komen, is door alle leerlingen dezelfde eindtoets te laten maken, zoals ook gebeurt bij de centrale examinering in het voortgezet onderwijs.

Campagne moet taboe op angststoornissen doorbreken

Agorafobie, anxietas, anthropofobie en atychifobie. Dit zijn Latijnse benamingen van enkele angststoornissen die centraal staan in de nieuwe Hey-campagne. Angststoornissen vormen de meest voorkomende psychische aandoening in Nederland. Bijna 1 op de 5 volwassenen krijgt er ooit in zijn leven mee te maken. Toch vinden mensen met angstklachten het lastig hierover te praten door schaamte en zelfstigma. Om het gesprek over angst- en paniekklachten op gang te brengen, start staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) vandaag de campagne ‘Hey! Het is oké, maak het bespreekbaar’.

Blokhuis: “Het is belangrijk dat mensen open durven te zijn over psychische klachten, zoals depressie en angststoornissen. Een gesprek met vrienden, familie of je werkgever kan een stap zijn naar de juiste hulp. Soms is erover praten al genoeg, maar er zijn ook mensen die professionele hulp nodig hebben. Hoe eerder je er bij bent hoe groter de kans dat je klachten minder zwaar worden. Daarom moeten we het taboe daarop doorbreken en dat begint vaak met een simpele vraag: Hey…?”

Jongeren en vrouwen
Vrouwen ontwikkelen vaker een angststoornis dan mannen (resp. 12,5% bij vrouwen tegenover 7,7% bij mannen). Vaak ontstaan angststoornissen al op jonge leeftijd, vanaf 15 jaar (bron: Trimbos Instituut, NEMESIS-2). Uit een recente peiling blijkt eveneens dat mensen met (signalen van) een angststoornis minder last hebben van hun stoornis wanneer zij hierover praten (resp. 48,1% jongeren 16-25 jaar en 52% vrouwen 18-45 jaar). Het zorgt ook voor meer begrip uit de omgeving van bijvoorbeeld vrienden en familie (zegt resp. 59,9% van de jongeren en 63,9% van de vrouwen). Ook zij kunnen een belangrijke rol spelen in het bespreekbaar maken door ernaar te vragen bij signalen.

De angst die je draagt, hoef je niet te verbergen
Voor de campagne zijn verschillende T-shirts ontworpen met de Latijnse benaming van veel voorkomende angst- en paniekstoornissen. Dit maakt mensen nieuwsgierig naar de betekenis. Dat leidt tot gesprekken hierover en daarmee kunnen ze taboedoorbrekend werken. De komende weken laten tientallen mensen letterlijk zien welke angst zij dragen onder het motto: de angst die je draagt, hoef je niet te verbergen. De campagne wordt onder andere gesteund door Marjolijn van Kooten, Dylan Haegens en Ronnie Flex.

Welke partijen doen er mee
Met de campagne ‘Hey! Het is oké, maak het bespreekbaar’ werkt VWS samen met veel partijen die actief zijn op dit terrein, zoals de Angst Dwang en Fobie stichting, MIND, GGD GHOR, Samen Sterk zonder Stigma en verschillende professionals uit de geestelijke gezondheidszorg. Deze campagne maakt deel uit van ‘Hey het is oké’ om praten over psychische aandoeningen te normaliseren en het taboe hierop te doorbreken.

Arsenal wint en neemt derde plek over van Tottenham

Arsenal heeft maandagavond drie belangrijke punten gepakt in de Premier League. De Londenaren zetten voor eigen publiek Newcastle United opzij. In de wetenschap dat Chelsea en Manchester United afgelopen weekend wonnen en Tottenham Hotspur onderuit ging bij Liverpool, kreeg Arsenal in het Emirates Stadium de kans om de derde plek over te nemen. Tottenham pakte namelijk maar één punt in de laatste vijf competitieduels. Bij een overwinning zouden The Gunners twee punten boven de Spurs en United komen te staan en drie boven Chelsea.

Tegenstander Newcastle United staat veertiende en is nog niet helemaal veilig. De ploeg van Rafael Benítez hield de ruimtes in Noord-Londen klein en Arsenal had daardoor moeite om kansen te creëren. Keeper Martin Dúbravka kreeg weinig te doen, al moest hij na dertien minuten wel de bal uit zijn doel houden toen Aaron Ramsey scoorde uit een hoekschop. Het feestje ging echter niet door vanwege een overtreding van Sokratis Papastathopoulos.

Na een half uur was het opnieuw raak voor Ramsey en dit keer telde zijn treffer wel. De Welshman zette de aanval zelf op door een pass van Matteo Guendouzi in één beweging door te spelen naar Alexandre Lacazette. De Fransman werd in de zestien afgestopt door een verdediger, maar met wat geluk rolde de bal voor de voeten van Ramsey, die 'm beheerst met links in de verre hoek schoof.

Kort na de openingsgoal creëerde Newcastle z'n enige kans van de eerste helft. Salomón Rondón troefde Sokratis af, maar zijn schot met rechts was in de korte hoek geen gevaar voor Bernd Leno. Dat het voor rust bij 1-0 bleef, was vervolgens te danken aan Matt Ritchie. De Schot haalde in blessuretijd op fraaie wijze een inzet van Lacazette van de doellijn.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld niet en ging Arsenal op zoek naar een beslissende tweede goal. Unai Emery bracht na een uur Pierre-Emerick Aubameyang in de ploeg en Ramsey werd vervangen voor Mohamed Elneny. Aubameyang kreeg een aardige schietkans op aangeven van Mesut Özil. Dubravka stond een doelpunt in de weg.

Door een knappe goal van Lacazette, op aangeven van Aubameyang, was de wedstrijd na 83 minuten toch beslist: 2-0. The Gunners hebben nu tien thuisduels op rij gewonnen in de Premier League, dat is voor het eerst sinds 1997/98. Bovendien heeft de Londense club nu al evenveel punten (63) als vorig seizoen aan het einde, toen onder leiding van Arsène Wenger de zesde plaats werd behaald.

FOK! Wat een weer: weersomslag

Welkom!  

We krijgen vandaag te maken met een héél ander weertype. Het hogedrukgebied dat de laatste dagen al dit fraaie weer bezorgde, trekt nu geleidelijk aan weg en maakt plaats voor een actieve depressie.

Vandaag trekken er verschillende storingen over. De eerste trekt in de ochtend van zuidwest naar noordoost over ons land. Dit levert in eerste instantie gewoon wat regen op, maar bij het verder trekken, én het oplopen van de temperatuur lijkt deze vore zich toch te gaan activeren. Zeker in het oosten en zuiden kunnen zich dan een paar actieve buien gaan ontwikkelen met kans op onweer, hagel en windstoten. Daar wordt het met 17 graden dan ook nog het zachtst. 

Vervolgens nadert er een koufront en die lijkt zich qua activiteit meer op het westen te richten. Daar kan dan ook even flink wat regen vallen en ook een klap onweer is daarbij zeer wel mogelijk. Bij het verder trekken naar het oosten lijkt dit systeem dan toch in kracht af te nemen, en blijft er alleen nog lichte regen over voor de oostelijke helft.

Dan komt er nog een derde front langs, maar die is door alle activiteiten van de vorige fronten niet meer zo actief. Daar valt hooguit wat lichte regen uit.

Tussen al deze fronten in, kan de zon ook nog even schijnen. In het oosten wordt het dus het zachtst, maar in het westen is het met 14 graden ook niet echt koud. Alleen de Wadden blijven met 11 graden wat achter.  De matige wind draait in de loop van de dag naar het zuidwesten. 

Ook de komende paar dagen lijken wisselvallig te verlopen, maar in het weekend zou het dan moeten opknappen en opnieuw wat zachter worden na een paar koelere dagen. 

Fijne avond!  

Vorst in april (Foto: DJMO)
Vorst in april? Jazeker. Het was zondag -4 graden. Al voelde dat een stuk zachter aan. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Het wordt steeds drukker op de weg

Nederland telde begin van dit jaar 12,7 miljoen wegvoertuigen, 227.000 meer dan een jaar eerder. Op 1 januari 2019 stonden er 1,8 procent meer voertuigen geregistreerd dan begin 2018. Het aantal trekkers voor oplegger en bestelauto’s nam naar verhouding het afgelopen jaar het meeste toe. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers over het motorvoertuigenpark.

Het Nederlandse bedrijfsmotorvoertuigenpark is in één jaar tijd met ruim 3 procent gegroeid naar 1,1 miljoen voertuigen op 1 januari 2019. Hiervan vormen bestelauto’s met ruim 900.000 voertuigen de grootste groep (81 procent). Ten opzichte van een jaar eerder nam het aantal bestelauto’s, net als het jaar daarvoor, met 3,6 procent toe.

Van alle bedrijfsmotorvoertuigen groeide het aantal trekkers voor oplegger het laatste jaar het hardst, namelijk met 4 procent naar ruim 80.000. Trekkers voor oplegger vormen, na de bestelauto’s, binnen het bedrijfsmotorvoertuigenpark de grootste groep bedrijfsmotorvoertuigen.

8,5 miljoen personenauto’s
Begin 2019 bestond twee derde van de Nederlandse wegvoertuigen uit personenauto’s. In totaal waren er op 1 januari ruim 8,5 miljoen personenauto’s, 1,9 procent meer dan een jaar eerder. Van deze personenauto’s was 88 procent eigendom van een particulier. Het aantal auto’s van particulieren nam met 1,5 procent toe ten opzichte van een jaar eerder, terwijl het aantal auto’s op naam van bedrijven met 4,4 procent toenam.

De helft van de Nederlanders van 18 jaar of ouder had een auto op naam staan. De meeste autobezitters (88 procent) hadden één personenauto, de rest bezat er twee of meer.

Grijs meest populaire kleur personenauto’s
Een derde van alle personenauto’s is grijs, de meest voorkomende kleur. Na grijs volgen zwart en blauw. In 2003 waren auto’s nog relatief het vaakst blauw, gevolgd door grijs en rood. De kleuren rood en groen komen steeds minder voor. Het aandeel groene auto’s liep tussen 2003 en 2019 terug van 14 naar 4 procent, het aandeel rode auto’s van 19 naar 7 procent.

Zowel bij personenauto’s van particulieren als bij auto’s op naam van bedrijven zijn grijs en zwart de meest voorkomende kleuren. Op de derde plaats staat bij particulieren blauw en bij auto’s op naam van bedrijven wit. Van de personenauto’s op naam van bedrijven is 20 procent wit, bij auto’s van particulieren is dat 9 procent.

Motorfiets gemiddeld oudste wegvoertuig
Van de wegvoertuigen had de motorfiets begin dit jaar de hoogste leeftijd, gemiddeld 21 jaar. Dat is twee keer zo oud als de gemiddelde leeftijd van personenauto’s. Trekkers voor oplegger waren met 6 jaar gemiddeld het jongste. Alle voertuigsoorten waren begin 2019 gemiddeld ouder dan 10 jaar geleden. Zo steeg de gemiddelde leeftijd van personenauto’s van 9 jaar begin 2009 naar 11 jaar begin dit jaar.

Politie juicht effectievere straf geweldplegers toe

De politie steunt het plan van de ministers Dekker en Grapperhaus om plegers van geweld tegen de politie harder aan te pakken. Agenten kregen in 2018 vaker te maken met verbaal en fysiek geweld. De ministers werken aan een wetsvoorstel om daders nog zwaarder te kunnen straffen.

Dit wetsvoorstel moet het mogelijk maken om sneller tot een celstraf over te kunnen gaan in geval van geweld en agressie tegen politie en hulpverleners. Ruud Verkuijlen, programmamanager GTPA (Geweld tegen politieambtenaren) vindt het een goede stap. 'Wij vinden dat agressie en geweld tegen politiemensen afgelopen moet zijn. Laat politiemensen gewoon hun belangrijke werk doen. Het opleggen van afschrikwekkende straffen kan daar een bijdrage aan leveren', zegt Verkuijlen. ‘De bewindslieden onderzoeken nu of het mogelijk is niet langer een taakstraf op te leggen bij fysiek geweld tegen politiemensen en hulpverleners. Wij kijken met belangstelling naar de uitkomst.'

Instemmend
Ook de Centrale Ondernemingsraad reageert instemmend op de voorgenomen wetswijziging. Voorzitter Rob den Besten laat weten dat het geweld tegen politiemensen en andere hulpverleners moet stoppen en dat hij blij is dat de minister zwaardere straffen voorstelt bij dergelijk geweld. Den Besten: 'Het geweld tegen hulpverleners moet echt stoppen. Straffen kunnen daarbij helpen, maar de maatschappelijk discussie zeker ook. Daarnaast zouden wij als COR het melden makkelijker willen maken. Dan gaan de echte cijfers beter zichtbaar worden. We hebben met de uitkomsten van de dialoog gezien dat politiemensen niet melden om allerlei oorzaken. Dat moet makkelijker kunnen. '

Verbaal en fysiek geweld
Politiemensen kregen het afgelopen jaar 10.593 keer te maken met verbaal en fysiek geweld. Vooral bij ongeplande aanhoudingen (3030 keer) en in het uitgaansleven (2431 keer) werden politiemensen in 2018 met geweld geconfronteerd. En dat betreft dan alleen de gevallen waarvan melding is gedaan. Het daadwerkelijke aantal geweldsincidenten tegen politiemensen ligt hoger. In 2017 werden nog ruim negenduizend geweldsincidenten geregistreerd.

Kort lontje
Het geweld is niet toe te schrijven aan een bepaalde dadergroep. ‘Wel zien we dat politiemensen op straat een behoorlijke mate van agressief gedrag ervaren’, zegt Verkuijlen. ‘Uit de cijfers blijkt ook dat politiemensen vooral tijdens festiviteiten en in uitgaansgebieden steeds vaker met geweld tegen henzelf te maken krijgen. Hetzelfde geldt voor agressie en geweld tijdens een aanhouding. Vaak zijn drank en drugs in het spel en wij zien dat mensen een kort lontje hebben.'

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
special
Random Pics van de Dag #1244
©FOK.nl e.a.