'Happy TBC-Day'

Het is 24 maart en dus Wereld Tuberculosedag. Het thema van dit jaar: #ItsTimetoEndTB. Met de campagne wil de organisatie meer 'awareness' creeëren voor de potentieel dodelijke ziekte. Met de hashtags #ItsTimetoEndTB en #WorldTBDay2019 kunnen mensen op Twitter aandacht vragen voor het wereldwijde probleem, door een foto te posten die iets met tijd te maken heeft. Een kerkklok, horloge of wekker. Alles kan. 

Tering
In de volksmond wordt tuberculose ook wel tering genoemd. In de periode dat er nog geen werkzame geneesmiddelen bestonden tegen tuberculose ontstond de eufemistische afkorting tbc, of zelfs tb, die ook tegenwoordig nog wel wordt gebruikt. De term 'witte pest' is ook weleens voor tuberculose gebruikt.

Bij snel verlopende gevallen werd de ziekte wel aangeduid als 'vliegende tering'. Ook het eufemisme 'pleur(it)is' (dat longvliesontsteking betekent ongeacht de oorzaak) werd weleens gebruikt. De naam tuberculose komt van de tuberkels, knolvormige lichaampjes, ook wel granulomen genaamd, die kenmerkend zijn voor ontstekingen veroorzaakt door deze bacteriegroep.

Wereld Tuberculosedag
Op 24 maart 1882 maakte Robert Koch bekend, dat hij de bacterie Mycobacterium tuberculosis die tuberculose veroorzaakte, had ontdekt. In 1905 heeft hij hiervoor de Nobelprijs voor de Geneeskunde ontvangen. Op 24 maart 1982, precies 100 jaar na de ontdekking van de tuberculosebacterie, werd de eerste Wereld Tuberculosedag gehouden, gesponsord door de WHO en de IUATLD. Op deze dag wordt wereldwijd informatie verstrekt over tuberculose en de effecten die de ziekte heeft op de (wereldwijde) volksgezondheid en economie.