FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 24 maart 2019

Van Gerwen zegeviert op European Darts Open; bijzondere negendarter in halve finale

Michael van Gerwen staat in de finale van de European Darts Open. De wereldkampioen versloeg Mensur Suljovic in de halve finale, met 7-5. Het meest bijzondere was echter dat Van Gerwen dat deed met een negendarter.

Van Gerwen had het lastig tegen Suljovic. Het lukte hem maar niet om The Gentle te breken en dat lukte Suljovic even later dan weer wel. Pas in de achtste leg pakte Mighty Mike de break. Dat deed hij middels een negendarter: 180, 174 en 147. Deze perfecte leg bleek de sleutel tot de overwinning, want Suljovic hield nimmer zijn eigen leg en liet Van Gerwen uitlopen tot een 7-5 overwinning. Het is een unieke negendarter, omdat het de eerste keer is dat er een bullseye wordt gebruikt in een negendarter buiten het dubbel-in dubbel-uit format. Dat is wel eens eerder gedaan, maar enkel op de World Grand Prix. Het was al weer de derde negendarter van Michael van Gerwen dit kalenderjaar. 

Van Gerwen treft in de finale Rob Cross. De Engelsman won met 7-5 van Peter Wright. De finale begint over twintig minuten. 

Kwartfinales European Darts Open
Michael van Gerwen 6-5 Gerwyn Price
Mensur Suljovic 6-2 James Wade
Rob Cross 6-2 Justin Pipe
Peter Wright 6-3 Daryl Gurney

Halve finales
Michael van Gerwen 7-5 Mensur Suljovic
Rob Cross 7-5 Peter Wright

Update 23.30 uur

Michael van Gerwen heeft de European Darts Open gewonnen. Het is zijn 29e titel op de European Tour. In de finale werd Rob Cross met 8-6 verslagen. 

De intenties van Van Gerwen werden snel duidelijk, want hij gooide direct 170 uit. De toon was gezet. Het niveau lag hoog en fouten werden direct afgestraft. Toch had zowel Mighty Mike als Voltage de grootste moeite om écht afstand van de tegenstander te nemen. Vanaf 4-4 ging alles met de darts mee. 

Op 7-6 in het voordeel van Van Gerwen zette hij Cross in zijn eigen leg onder druk. Cross kon er geen beslissende leg uithalen. Het resulteerde in een finish op dubbel twaalf en kon daardoor 25.000 pond bijschrijven. Cross moet het doen met 10.000 euro. Volgende week Euro Tour verder met de German Darts Championship in Hildesheim. 

Dapper Oranje verliest van Duitsland na dramatische slotfase

Het Nederlands elftal heeft het EK-kwalificatieduel met Duitsland zondagavond in de Johan Cruijff ArenA op zeer ongelukkige wijze verloren. Oranje keek na een zwakke eerste helft bij rust tegen een 0-2 achterstand aan, maar wist de stand in een indrukwekkende tweede helft toch nog gelijk te trekken. Het elftal van bondscoach Ronald Koeman leek vervolgens met een puntendeling van het veld te stappen, maar in de laatste minuut van de officiële speeltijd ging het door een doelpunt van Nico Schulz toch nog mis voor Oranje: 2-3.

Koeman voerde één wijziging door in zijn basiself ten opzichte van de met 4-0 gewonnen wedstrijd van afgelopen donderdag tegen Wit-Rusland: Quincy Promes begon voorin in plaats van Steven Bergwijn. Bij Duitsland ontbrak Marco Reus in de basis vanwege een lichte bovenbeenblessure, maar die Mannschaft werd bij afwezigheid van zijn sterspeler op sleeptouw genomen door Leroy Sané. De jonge dribbelaar van Manchester City stond al vroeg in de wedstrijd aan de basis van een goede kans voor Serge Gnabry, die op de vuisten van Jasper Cillessen schoot, alvorens hij na een klein kwartier voetballen zelf de openingstreffer voor zijn rekening nam. Sané werd in het strafschopgebied bereikt door Schulz, waarna hij met een knal in de verre hoek optimaal profiteerde van een glijpartij van Matthijs de Ligt: 0-1.

De voorsprong voor Duitsland was op dat moment verdiend te noemen. Oranje had aanvankelijk geen grip op het positiespel van de bezoekers, maar kreeg kort na de openingstreffer toch een uitgelezen mogelijkheid op de gelijkmaker. Ryan Babel werd vrij voor het doel gezet door Promes, maar schoot vervolgens op Manuel Neuer. Kort erna moest Babel opnieuw zijn meerdere erkennen in de keeper van Duitsland, ditmaal na een volley op slechts enkele meters van het doel. Net op het moment dat Oranje beter in de wedstrijd leek te komen, sloeg Duitsland aan de overzijde keihard toe. Gnabry trok vanaf de linkerflank naar binnen, waarna hij Virgil van Dijk opzocht en met een werkelijk schitterende uithaal de bovenhoek vond: 0-2. Oranje was het daarna volledig kwijt en had het geluk dat de achterstand voor rust niet nog groter werd: de geheel vrijstaande Thilo Kehrer kopte in de handen van Cillessen, terwijl Sané oog in oog met de Oranje-doelman faalde.

Koeman voerde in de rust één wissel toe: Babel bleef achter in de kleedkamer ten faveure van Bergwijn. Oranje kon zich vervolgens geen betere start van de tweede helft wensen, want De Ligt tekende al na drie minuten voor de aansluitingstreffer. De verdediger van Ajax werd na een afgeslagen hoekschop perfect bediend door Memphis Depay en kopte vervolgens fraai raak: 1-2. Het doelpunt gaf Oranje een enorme boost. Het team van Koeman tapte na de onderbreking uit een volkomen ander vaatje en overrompelde Duitsland bij vlagen aan de hand van de in de tweede helft uitblinkende Frenkie de Jong. De verdiende gelijkmaker viel in minuut 63: Depay schoot in de drukte raak, nadat de Duitsers de bal niet weg wisten te krijgen.

Löw zag dat zijn ploeg er nauwelijks meer aan te pas kwam en greep twintig minuten voor tijd voor het eerst in met het inbrengen van Ilkay Gündogan voor Leon Goretzka. Nederland bleef de bovenliggende partij, maar moest wel bij de les blijven. Gnabry was De Ligt en Van Dijk zeven minuten voor tijd te snel af, maar schoot uiteindelijk in de handen van Cillessen. Diezelfde Gnabry werd in de absolute slotfase gewisseld voor Reus en hij stelde Schulz in de laatste minuut uiteindelijk in staat de winnende treffer te maken.

Uitslagen EK-kwalificatie zondag
Kazachstan - Rusland 0-4
Wales - Slowakije 1-0
Hongarije - Kroatië 2-1
Israël - Oostenrijk 4-2
San Marino - Schotland 0-2
Cyprus - België 0-2
Nederland - Duitsland 2-3
Noord-Ierland - Wit-Rusland 2-1
Polen - Letland 2-0
Slovenië - Noord-Macedonië 1-1

Dapper Oranje verliest van Duitsland na dramatische slotfase (Pro Shots / Stanley Gontha)
Dapper Oranje verliest van Duitsland na dramatische slotfase (Pro Shots / Stanley Gontha)

Haase uitgeschakeld in derde ronde Miami

Robin Haase is er niet in geslaagd om de vierde ronde te bereiken van het sterkbezette toernooi van Miami. toernooi van Miami. De 31-jarige Nederlander verloor in de derde ronde in twee sets van de als zeventiende geplaatste Georgiër Nikoloz Basilashvili: 7-6 (3), 6-3.

Haase begon niet goed aan de wedstrijd. Hij verloor meteen zijn openingsservicegame, maar halverwege de set kwam de 31-jarige Nederlander weer terug in de set. In de tiebreak die zou volgen was Basilashvili te sterk voor Haase.

In de tweede set ging het ook lang gelijk op de Nederlander en de Georgiër. Bij 4-3 in het voordeel van Basilashvili leverde Haase voor de tweede maal zijn service in deze wedstrijd, waarna de Georgiër het vervolgens op zijn eigen service uitmaakte.

Interview met Stefan - SunChaser - over zijn roman Kismet

Zaterdag hield Stefan Tetelepta, op FOK! ook bekend als SunChaser, een lezing over zijn roman Kismet. De roman gaat over de 29-jarige Moira, opgelicht door haar ex en woonachtig bij haar zus, en de 34-jarige Finn die alles heeft wat hij maar kan wensen: een herenhuis, een sloep en geld op de bank. Het lijkt erop dat ze voorbestemd zijn om samen te zijn, al gedraagt Finn zich soms wat vreemd.

'Geen bewijs samenzwering Trump-campagne met Russen'

Het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller tegen de campagne van president Donald Trump "heeft niet aan het licht gebracht dat het campagneteam of anderen hebben samengezworen of -gewerkt met Rusland in diens pogingen om de presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden". Dat zegt de Amerikaanse procureur-generaal William Barr die het onderzoeksrapport vrijdag kreeg toegestuurd.

In Muellers samenvatting van de hoofdconclusies staat dat "dit rapport weliswaar niet concludeert dat de president een misdrijf heeft gepleegd maar hem hier ook niet van vrijspreekt". Er zouden met name geen conclusies zijn getrokken of er sprake was van het belemmeren van de rechtsgang, aldus het rapport waaraan twee jaar is gewerkt.

"De speciaal aanklager heeft niet aan het licht gebracht dat enig Amerikaans persoon of medewerker van Trumps campagne heeft samengezworen of bewust acties met Rusland heeft gecoördineerd", aldus een brief van Barr aan het Huis van Afgevaardigden.

De president heeft het onderzoek altijd als heksenjacht omschreven. In het kader ervan werden zijn oud-campagneleider Paul Manafort en zijn voormalige advocaat Michael Cohen evenwel tot celstraffen veroordeeld.

Drie doden bij verkeersongeval Well

Bij een verkeersongeval op de N271 in Well zijn zondagmiddag drie inzittenden van een personenauto om het leven gekomen. De auto van de drie personen kwam tegen een boom tot stilstand na een aanrijding met een andere personenauto. De bestuurster van deze auto is aangehouden, wat bij een dergelijk ongeval een standaardprocedure is.

Kort na het ongeval is een zogenaamde GRIP-situatie afgekondigd, zodat de hulpdiensten hun werkzaamheden zo optimaal mogelijk konden uitvoeren. De politie is bezig met een onderzoek naar de toedracht van het ongeval. Naar verwachting zal dit onderzoek nog enkele uren in beslag nemen. De N271 zal daarom voorlopig nog afgesloten blijven. Op dit moment is de identiteit van de drie slachtoffers nog niet vastgesteld.

IndyCar heeft nieuwe jongste winnaar ooit

De IndyCar Series heeft een nieuwe jongste winnaar ooit: Colton Herta heeft de Classic at Circuit of the Americas in Austin, Texas gewonnen, de eerste keer dat daar een IndyCar-race gereden werd. De pas 18-jarige debutant had wat geluk, maar reed vooral ook gewoon heel strak.

Will Power vertrok vanaf poleposition en verzilverde die plek bij de start, waar hij werd gevolgd door Alexander Rossi, rookie Herta en Ryan Hunter-Reay. Voor Zach Veach lieten de problemen niet lang op zich wachten: hij tikte Graham Rahal aan en kwam de grindbak in, met als uiteindelijk resultaat een verloren ronde. Herta liet zien uit prima racehout gesneden te zijn, want de debutant verschalkte Rossi op een kwart van de race en nam plek twee over.

Voorin gebeurde niet heel veel, maar de top-3 bleef wel dicht bij elkaar. Na een foutje van Herta kon Rossi met de push-to-pass de aanval openen op het rechte stuk achterop het circuit, met succes: hij nam plek twee over van de rookie. Dat was halverwege de race nog altijd niet anders: Power reed voorop, Rossi volgde op een kleine seconde en Herta reed daar weer vlak achter, met dan een flink gat naar Josef Newgarden.

Een dikke vijftien ronden voor het einde ging het dan fout: Felix Rosenqvist raakte in de clinch met James Hinchcliffe en de Zweed eindigde in de muur en met een kapotte auto. De safety car kwam de baan op en dát werd een doorslaggevend moment: Power, Rossi en Scott Dixon reden in de top-3 en moesten allemaal nog naar binnen, op de vierde plek reed debutant Herta en hij was al binnen geweest, dus kon in principe bijna gratis wachten tot hij de leiding in de schoot geworpen kreeg.

Rossi en Dixon vielen door hun pitstops natuurlijk terug naar achteren, maar voor Power was het helemaal vervelend: de leider in de race kwam binnen, wilde met verse banden verder...en merkte dat zijn auto afsloeg en ook niet meer op gang kwam, einde race dus. Na een veel te lange neutralisatie werd het veld met tien ronden te gaan weer op gang gevlagd, met de 18-jarige Herta op kop, gevolgd door ex-kampioenen Newgarden en Hunter-Reay.

Na de herstart gebeurde niet veel meer en dus reed Herta op zijn 18e naar zijn eerste zege, de jongste winnaar ooit in de IndyCar Series. Dat record stond op naam van Graham Rahal, die in 2008 in St Petersburg won toen hij 19 jaar en 93 dagen oud was. Newgarden finishte als tweede, voor Hunter-Reay, Rahal, Sebastien Bourdais, Marco Andretti en Takuma Sato.

Kroatië onderuit in Hongarije; Israël te sterk voor Oostenrijk

Kroatië heeft in de kwalificatie voor het Europees kampioenschap voetbal een nederlaag moeten incasseren bij Hongarije. De finalist van het afgelopen WK ging in Budapest met 2-1 onderuit. Kroatië heeft in groep E nu net als Hongarije en Slowakije drie punten na twee duels. Wales heeft ook drie punten, maar dat land speelde pas één wedstrijd.

De Kroatische middenvelder Ante Rebic zette de bezoekers al in de dertiende minuut op 1-0 op aangeven van Andrej Kramaric. De Hongaren kwamen nog ruim voor rust langszij. Ádám Szalai schoot de 1-1 binnen op aangeven van voormalig PSV’er Balázs Dzsudzsák, die zijn honderdste interland speelde.

In de 76e minuut kwam Hongarije op 2-1. Máté Pátkai kreeg de bal met zijn hoofd niet helemaal onder controle, maar kon hem vervolgens wel achter doelman Lovre Kalinic tikken.

In Groep G had Oostenrijk zich veel meer voorgesteld van de start van de kwalificatie. Na een thuisnederlaag tegen Polen, ging men vandaag op bezoek in Israel met 4-2 onderuit. Na acht minuten kwamen de bezoekers nog voor via via Marko Arnautovic. De ex-aanvaller van FC Twente stond nog te treuren nadat hij een voorzet niet had gekregen, maar kreeg de bal na een handig steekpassje van Peter Zulj plotseling in zijn voeten en schoot raak. Tussen de 34e en 55e minuut tekende Erian Zahavi namens de thuisploeg voor een hattrick. Munas Dabbur maakte er 4-1 van, waarna Arnautovic nog iets terugdeed. 

Schotland herstelde zich in groep I met winst bij San Marino (0-2) enigszins van de zware nederlaag donderdag in en tegen Kazachstan (3-0). Kenny McLean en Johnny Russell maakten de doelpunten voor de ploeg van de bekritiseerde bondscoach Alex McLeish.

Slapend ouder echtpaar overvallen en vastgebonden

De politie heeft nu pas beelden vrijgegeven van twee van de vier verdachten van een woningoverval in juli 2018. Een ouder stel kreeg de schrik van hun leven toen er plots vier overvallers in hun slaapkamer stonden. Het viertal drong midden in de nacht de woning aan de Schellingwouderdijk in Amsterdam-Noord binnen.

Het echtpaar ligt te slapen als er plotseling vier mannen in hun slaapkamer staan. Ze zijn naar eigen zeggen op zoek naar computers en laptops. Als het echtpaar aangeeft dat zij die niet hebben wordt het stel bruut en hardhandig vastgebonden.

Een van de mannen houdt de twee in de gaten, terwijl de drie anderen ongegeneerd de woning doorzoeken. De verdachten gaan er na een tijdje vandoor met een trouwring, de bankpas en nog wat persoonlijke spullen van het paar.

Verdachte op beeld
Later aan het Waterlandplein komen mogelijk twee van deze verdachten aanrijden op een scooter. De mannen nemen hier met de gestolen bankpas van het echtpaar geld op en dat staat op beeld. De foto's staan op de site van AT5.

Enorm ontdaan 
Het oude paar raakt door de woningoverval lichtgewond en daarnaast zijn zij heel erg geschrokken. "De slachtoffers zijn enorm ontdaan over het feit dat zij dit op hoge leeftijd nog hebben moeten meemaken. Mentaal heeft het ook echt wat gedaan met ze en deze angst raken ze ook niet meer kwijt", vertelt een woordvoerder van de politie in AT5's opsporingsprogramma Bureau 020.

Signalement 
Alle vier de verdachten hebben een donker getinte huidskleur en zijn rond de 20 jaar oud. Zij spreken met een Surinaams accent en daarnaast zijn drie van de vier mannen vrij klein. Zij worden door de slachtoffers kleiner dan 1.70 geschat.

NHL: Sprong met Ducks onderuit tegen rivalen Kings in Freeway Face-Off

De Freeway Face-Off, ijshockeyliefhebbers zullen het wel kennen: de ontmoetingen in de NHL tussen de Los Angeles Kings en de Anaheim Ducks, rivalen die beiden hun stadion aan de Interstate 5 hebben liggen.

Zaterdagavond ontvingen de Kings de Ducks, met Daniël Sprong op het ijs. Cam Fowler bracht de bezoekers al snel op voorsprong, maar Kyle Clifford zorgde in de powerplay nog sneller voor de gelijkmaker. In de tweede periode ging het andersom: Jeff Carter bracht de Kings op voorsprong, Rickard Rakell trok de stand in de powerplay gelijk.

Met een shorthanded goal zorgde Carter Rowney voor een nieuwe voorsprong voor de Ducks, maar vier minuten voor tijd stond het wéér gelijk dankzij Carl Grundstrom. In de shootouts werd veel gemist, maar Anze Kopitar verschalkte Ducks-goalie Ryan Miller en bracht de Kings zo naar de winst.

Uitslagen NHL zaterdag
New Jersey Devils - Arizona Coyotes 2-1 SO
Philadelphia Flyers - New York Islanders 2-4
Colorado Avalanche - Chicago Blackhawks 4-2
Edmonton Oilers - Ottawa Senators 3-4 OT
Carolina Hurricanes - Minnesota Wild 5-1
Florida Panthers - Boston Bruins 3-7
Montreal Canadiens - Buffalo Sabres 7-4
Toronto Maple Leafs - New York Rangers 1-2 OT
Winnipeg Jets - Nashville Predators 5-0
Dallas Stars - Pittsburgh Penguins 2-3
St. Louis Blues - Tampa Bay Lightning 4-3
Vancouver Canucks - Calgary Flames 1-3
Vegas Golden Knights - Detroit Red Wings 2-3 OT
Los Angeles Kings - Anaheim Ducks 4-3 SO

Kings - Ducks (Bron: YouTube)

Pover Jong Oranje stelt teleur tegen de VS

Jong Oranje is er zondag niet in geslaagd een oefenduel met de leeftijdsgenoten van de Verenigde Staten in winst om te zetten. Het elftal van bondscoach Erwin van de Looi kwam in Spanje, waar men op trainingskamp is, niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel: 0-0. Nederland speelde een matige wedstrijd en had het uiteindelijk aan doelman Maarten Paes te danken dat een nederlaag werd voorkomen.

Van der Looi had basisplaatsen over voor onder anderen Calvin Stengs, Ferdi Kadioglu en Justin Kluivert, maar Jong Oranje was in aanvallend opzicht maar zelden dreigend. De Nederlandse beloften speelden een matige wedstrijd en ontsnapten met name in de eerste helft enkele keren aan een achterstand. Paes was in het eerste kwartier belangrijk door een inzet van Josh Sargent te keren, terwijl een schot van Djordje Mihailovic rakelings voorbij het Nederlandse doel zeilde.

Het belangrijkste wapenfeit van Jong Oranje was in de eerste helft afkomstig van de voet van Kadioglu, maar diens vrije trap leverde geen doelpunt op. Na de onderbreking bleven de beste kansen voor de Amerikanen. Timothy Weah leek na een lange pass van achteruit op weg naar de openingstreffer, maar de spits werd uiteindelijk gestuit door Paes.

In de slotfase werden Tahith Chong en Cody Gakpo nog als invallers binnen de lijnen gebracht door Van der Looi, maar ook zij konden een aanvallend onmachtig Jong Oranje niet meer aan een treffer helpen. De Nederlandse beloften spelen dinsdag opnieuw een oefenwedstrijd, dan tegen de leeftijdsgenoten van Egypte.

Jörgensen hint naar vertrek bij Feyenoord

Het seizoen verloopt voor Nicolai Jörgensen tot dusver uitermate moeizaam en dat zet hem aan het denken over zijn toekomst. De Deense spits scoorde pas zes keer voor Feyenoord en kan lang niet altijd op een basisplaats rekenen in het elftal van de vertrekkende trainer Giovanni van Bronckhorst. In gesprek met het Deense TV2 laat Jörgensen doorschemeren dat het wellicht tijd is voor een nieuwe uitdaging.

"Ik heb komende week een gesprek met onze technisch directeur (Martin van Geel, red.) en dan hoor ik wel wat hij te zeggen heeft of wat de club denkt. Op dit moment heb ik nog niet echt iemand gesproken over de nabije toekomst", zegt Jörgensen, die stelt dat Feyenoord een betrekkelijk turbulente tijd achter de rug heeft. "Het is hier afgelopen tijd een beetje bijzonder gelopen, iets teveel drama."

"Het gaat de laatste tijd niet gemakkelijk, maar ik probeer hard te werken. Van daaruit moet ik een plan voor de toekomst uitwerken", vervolgt de 28-jarige spits. Jörgensen is deze week met de Deense nationale ploeg op pad, met wie hij interlands afwerkt tegen Kosovo (afgelopen donderdag, 2-2) en Zwitserland (komende dinsdag). "Wanneer ik bij het nationale team ben, zorgt dat voor enorm veel plezier. Vooral na drie of vier moeilijke weken in Nederland."

"Het geeft een boost als ik weer samen ben met de jongens met wie ik ben opgegroeid in het voetbal. Daardoor vergeet ik de rest", besluit Jörgensen, wiens contract bij Feyenoord nog loopt tot medio 2021. Feyenoord nam de spits in 2016 over van FC Kopenhagen en tot dusver kwam hij in dienst van de Rotterdammers tot 44 doelpunten en 21 assists in 98 officiële wedstrijden.

NBA: Hawks in laatste seconde langs 76ers

De basketballers van de Atlanta Hawks hebben in de NBA een nipte thuiszege geboekt. Dat ging bepaald niet makkelijk, maar in de slotseconde lukte het dan toch: 129-127.

De Sixers staan al in de play-offs, de Hawks liggen er al uit, dus heel spannend was het verder allemaal niet. De wedstrijd zelf was zeker wel voorzien van de nodige spanning, vooral nadat de Hawks een kleine voorsprong in het vierde kwart uit handen gaven.

Overtime leek in de maak, maar met één tiende van een seconde op de klok legde Trae Young de winnende score in het netje. Young was uiteindelijk ook goed voor 32 punten en was zo de topscorer bij de thuisploeg.

Uitslagen NBA zaterdag
Charlotte Hornets - Boston Celtics 124-117
Washington Wizards - Miami Heat 108-113
Atlanta Hawks - Philadelphia 76ers 129-127
Chicago Bulls - Utah Jazz 83-114
Memphis Grizzlies - Minnesota Timberwolves 99-112
Golden State Warriors - Dallas Mavericks 91-126
Portland Trail Blazers - Detroit Pistons 117-112
Sacramento Kings - Phoenix Suns 112-103

Trae Young kende een lekkere avond (Bron: YouTube)

Cairoli wint ook tweede MXGP van het seizoen

Antonio Cairoli heeft de MXGP van Groot-Brittannië gewonnen. De Italiaanse motorcrosser won drie weken geleden ook al de openingswedstrijd in Argentinië.

In de eerste race had Cairoli de beste start maar Tim Gajser nam al snel de leiding over. De Sloveen bouwde zijn voorsprong verder uit maar halverwege de race ging hij hard onderuit. De voormalig wereldkampioen kon zijn weg weer vervolgen maar vormde geen gevaar meer voor leider Cairoli. Op de tweede plaats eindigde Gautier Paulin, voor de onfortuinlijke Gajser.

Crash Tim Gajser (Bron: Youtube)

Gajser had meer geluk in de tweede race en won voor Cairoli. De Fransman Paulin stond opnieuw op het podium en werd derde. Door een eerste en tweede plaats is de negenvoudig wereldkampioen Cairoli de grand prix-winnaar. Glenn Coldenhoff was met een twaalfde en achtste plaats de best Nederlander.

Feyenoord vloert Zwolse basketballers, Friezen verrassen Groningen

In de Dutch Basketball League heeft het Zwolse Landstede een nieuwe nederlaag geleden. Met de bekerfinale in zicht ging de ploeg in Rotterdam verrassend onderuit tegen Feyenoord: 75-66, ondanks 27 punten van Kaza Kajami-Keane.

In het MartiniPlaza in Groningen stond de Derby van het Noorden op het programma: Donar tegen Aris Leeuwarden. De Friese bezoekers gingen goed van start, maar Donar trok de stand richting rust vrijwel gelijk. In de tweede helft was Aris echter verrassend sterker en met onder meer 23 punten van Darian Anderson won de ploeg met 61-76.

Koploper ZZ Leiden kreeg bezoek van de Dutch Windmills uit Dordrecht, die eerder in de week nog verrassend van Landstede wonnen. Een volgende verrassing zat er halverwege nog wel in, maar vooral in het vierde kwart waren de Leidenaren toch een heel stuk beter: 97-74.

New Heroes Den Bosch, de nummers drie in de DBL, moesten in Den Helder alle zeilen bijzetten om de Suns te verslaan. Na overtime lukte het dan toch: 76-87, met 24 en 23 punten van Vernon Taylor en Jonathon Williams. Apollo Amsterdam won in Weert het kelderduel met Basketball Academie Limburg met 68-75.

Twente steelt zege in Overijsselse derby dankzij treffer van Aitor

De Overijsselse derby tussen Go Ahead Eagles en FC Twente is ten prooi gevallen aan de Tukkers. Ondanks dat de thuisploeg in de tweede helft het betere van het spel had en een kwartier voor tijd op gelijke hoogte kwam, vertrok de koploper van de Keuken Kampioen Divisie toch nog met een zege uit Deventer. Aitor Cantalapiedra verzilverde de enige kans van Twente in de tweede helft en bezorgde zijn ploeg daarmee een 1-2 overwinning.

Twente-trainer Marino Pusic moest het in Deventer stellen zonder Matthew Smith, die haast tegelijkertijd aan de aftrap stond bij Wales in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Slowakije. In een kolkende Adelaarshorst gingen beide ploegen furieus van start. Na twee minuten spelen was de eerste kans voor Fred Friday, maar zijn poging ging naast het doel van Go Ahead-doelman Hobie Verhulst. Aan de andere kant zorgde Gino Bosz met een volley voor het eerste gevaar namens de thuisploeg. Ook Peet Bijen was in de levendige openingsfase dicht bij een treffer, nadat zijn kopbal maar net over de lat scheerde.

De grootste kans in het eerste kwartier was voor Thomas Verheydt. De spits werd bediend door Jaroslav Navrátil, maar plaatste de bal net langs de verkeerde kant van de paal. Vier minuten later was het vervolgens raak aan de andere kant. Jari Oosterwijk kopte een voorzet van Aitor achterwaarts tegen de touwen. Via Bijen en Oosterwijk kreeg Twente daarna in de eerste helft nog mogelijkheden om de score te verdubbelen. Na rust kwam Go Ahead Eagles sterker uit de kleedkamer, waardoor Twente werd teruggedrongen op de eigen helft.

Nadat kansen voor Istvan Bakx en Roland Baas nog geen treffer hadden opgeleverd, viel een kwartier voor tijd de verdiende gelijkmaker. Verheydt promoveerde een afgemeten voorzet van de ingevallen Vince Gino Dekker met het hoofd tot doelpunt en liet Twente-doelman Joël Drommel met een steenharde kopbal via de grond kansloos. Waar Go Ahead in de slotfase op zoek leek te gaan naar de winnende treffer, kwam Twente negen minuten tijd op voorsprong. Drommel hervatte snel het spel en stuurde Aitor de diepte in. De Spanjaard promoveerde de eerste kans van Twente in de tweede helft vanuit een onmogelijke hoek tot doelpunt, nadat de bal via Verhulst over de lijn verdween.

In de absolute slotfase ging Go Ahead nog nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker, wat resulteerde in een mogelijkheid voor Jeff Stans. Uiteindelijk was de grootste kans in de laatste minuten nog voor Twente, maar Rafik Zekhnini schoot op de voeten van Verhulst. Door de overwinning tilt de formatie van Pusic zijn puntentotaal naar 69, waarmee men elf punten meer heeft dan naaste achtervolger Sparta Rotterdam. Voor Twente staat volgende week de thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch op het programma.

Overige uitslagen Keuken Kampioen Divisie zondag
Sparta Rotterdam - N.E.C. 1-0
Go Ahead Eagles - FC Twente 1-2
Roda JC Kerkrade - MVV Maastricht 2-2

Wales start EK-kwalificatie met nipte winst; Rusland verslaat Kazachstan

Wales is de kwalificatiecampagne voor het EK van 2020 begonnen met een overwinning. In Cardiff werd het 1-0 tegen Slowakije. Dan James maakte de enige treffer. Rusland heeft hun tweede wedstrijd wel gewonnen, nadat drie dagen geleden van België was verloren. 

James maakte zijn debuut in de nationale ploeg. De 21-jarige vleugelspeler van Swansea City had slechts vijf minuten nodig om dat op te luisteren met een doelpunt. Een aanval van Wales werd onderbroken door Peter Pekarik toen James zijn kans zag. Op volle snelheid heroverde hij de bal van de onoplettende Slowaakse verdediger en haalde doeltreffend uit.

Slowakije had donderdag in hun eerste kwalificatieduel Hongarije met 2-1 verslagen. De Hongaren spelen zondagavond nog tegen Kroatië. De WK-finalist won zijn eerste wedstrijd van Azerbeidzjan (2-1). 

Rusland wist hun tweede doel in de kwalificatie wel te winnen. Denis Cheryshev zorgde in de negentiende minuut al voor de 0-1 en maakte uit een voorzet van Artem Dzyuba vlak voor rust de 0-2. In de 52ste minuut gaf hij na een rush een perfecte voorzet waaruit Dzyuba de 0-3 maakte.

De ellendige middag voor Kazachstan kreeg een passend einde. Bij een vrije trap werkte Abzal Beysebekov de bal klungelig in eigen doel. Rusland heeft nu net als groepsgenoten België, Cyprus en Kazachstan drie punten. België speelt om 20.45 uur de uitwedstrijd tegen Cyprus.

Van Gerwen verslaat Wattimena in Nederlands onderonsje

Terwijl de Nederlandse dartswereld uitkijkt naar twee avondjes darts in Rotterdam in de strijd om de Premier League wordt er dit weekeinde in Leverkusen gespeeld om de European Darts Open. Michael van Gerwen staat in de kwartfinales nadat hij in een Nederlands onderonsje won van Jermaine Wattimena. 

Van Gerwen kende geen genade met zijn landgenoot. Mighty Mike denderde over Wattimena heen en stond geen enkele leg af: 6-0. Zaterdagavond bleek Van Gerwen ook al te sterk voor Mevyn King (6-1). In de kwartfinale komt Van Gerwen later vandaag uit tegen Gerwyn Price. De Welshman bleek met 6-4 te sterk. 

De kwartfinales worden vanavond gespeeld. Ook de halve finales en finale zijn vanavond. De winnaar gaat naar huis met 25.000 pond. 

Zondag 24 maart - Derde ronde - Middagsessie 

Michael van Gerwen (101.33) 6-0 (90.14) Jermaine Wattimena
Krzysztof Ratajski (87.15) 4-6 (89.26) Gerwyn Price
Mensur Suljovic (93.81) 6-3 (99.77) Joe Cullen
James Wade (101.79) 6-1 (98.41) Dave Chisnall
Justin Pipe (96.64) 6-1 (90.21) Darren Webster
Rob Cross (105.74) 6-4 (100.45) Jonny Clayton
Dimitri van den Bergh (85.74) 0-6 (94.93) Daryl Gurney
Peter Wright (101.57) 6-3 (96.46) Ross Smith

Kwartfinales - vanaf 19.15 uur
Michael van Gerwen v Gerwyn Price
Mensur Suljovic v James Wade
Justin Pipe v Rob Cross
Daryl Gurney v Peter Wright

Halve finales
Van Gerwen/Price v Suljovic/Wade
Pipe/Cross v Gurney/Wright

Finale

Biatleet Bø sluit legendarisch seizoen af in stijl

Biatleet Johannes Thingnes Bø heeft op de Holmenkollen in Oslo het World Cup-seizoen op perfecte wijze afgesloten. De Noor domineerde deze winter op een wijze die zelfs de grote Martin Fourcade nauwelijks heeft laten zien en sloot zijn legendarische seizoen af met zijn zestiende World Cup-zege van de winter, wederom een nieuw-record.

Na de tweede schietbeurt van de massastart begon een eerste schifting te ontstaan: de Noren Bø en Vetle Sjåstad Christiansen namen de leiding, met de Duitser Arnd Peiffer in hun kielzog en diens landgenoot Philipp Nawrath op een paar seconden. Christiansen viel bij de derde schietbeurt weg met twee missers, de bloedsnelle Bø nam met foutloos schieten de leiding, op tien tellen gevolgd door Peiffer. Nawrath bleef ook nog foutloos en met één misser ging de derde Duitser, Benedikt Doll, op plek vier richting de laatste schietbeurt.

Bø schoot weer eens alles raak en kon probleemloos richting de finish. Daar kwam hij overigens nog aan met een uit het publiek ontvangen en historisch inaccurate vikinghelm, namelijk één met hoorns, maar dat terzijde. Peiffer bleef ook foutloos en zag zijn tweede plek niet meer in gevaar komen dankzij missers van de rest, Doll liet de weer naar voren gekomen Christiansen in de slotronde staan en eindigde als derde, terwijl Julian Eberhard ook nog voorbij ging aan Christiansen.

De strijd om de World Cup was niet spannend meer: die ging eerder in de maand al definitief naar Bø. Op 1 december begint het World Cup-seizoen weer, maar om die acht ellendig lange maanden te overleven is er eind augustus gelukkig nog het WK zomerbiatlon in Minsk.

Vier dagen na zware valpartij in Nokere is Van der Poel de beste in GP Denain

Mathieu van der Poel heeft de Grand Prix Denain op naam geschreven. In de Franse wedstrijd over 21 kilometer kasseien kwam de Nederlands kampioen op de weg solo aan in Denain.

In de beginfase van de wedstrijd reed er een sterke kopgroep van vijftien renners, met daarbij twee renners van Corendon - Circus, de ploeg van Van der Poel: Lasse Norman Hansen en Jimmy Janssens.

Het was duidelijk dat die twee renners met een doel vooruit waren gestuurd. Dat bleek ook toen Van der Poel in de voorlaatste ronde versnelde vanuit het peloton. De Nederlands kampioen reed samen met Alex Kirsch naar de kopgroep toe, waarna de ploeggenoten van Van der Poel zich meteen op kop hadden gezet van de kopgroep om de voorsprong zo groot mogelijk te laten worden. Dat bleek nog een lastig karwei omdat in het peloton Roompot-Charles zich op kop had gezet in dienst van Lars Boom.

Toch begon de kopgroep met een kleine voorsprong aan de laatste kasseistrook. Van der Poel, die op dat moment geen ploeggenoten meer over had, nam de leiding op de kasseistrook en reed iedereen los uit het wiel. Na de kasseistrook was het verschil twintig seconden met het peloton, maar was er ook nog negen kilometer te rijden. Toch wist de Nederlands kampioen op de weg zijn voorsprong te behouden en boekte een mooie zege in de Grand Prix Denain. Marc Sarreau won op drie seconden de sprint van het peloton, voor Timothy Dupont.

Uri Geller gaat Brexit telepathisch tegenhouden

De Brexit komt er definitief niet. Dat heeft Uri Geller laten weten in een open brief aan de Britse premier Theresa May. "Ik ga je telepathisch tegenhouden, en geloof me, dat kan ik!", aldus de Britse Israëliër.

Geller schrijft in zijn brief over hoe hij May al jaren kent en dat hij veel respect voor haar heeft, maar dat hij niet toe zal staan dat ze het land de Brexit in gaat jagen. "Voor ik deze drastische maatregelen neem, wil ik je dan ook nog één keer vragen om het proces te stoppen nu je de kans nog hebt."

Uw redacteur heeft overigens ook telepathische krachten en heeft zojuist vanuit de zesde dimensie te horen gekregen dat Geller's plan niet gaat werken: hij is helemaal niet telepathisch.

Van Kalmthout raakt Indy Lights-leiding weer kwijt

Coureur Rinus van Kalmthout heeft niet heel lang kunnen genieten van zijn leidende positie in de Amerikaanse Indy Lights, de klasse onder de IndyCar Series. De 18-jarige Hoofddorper pakte op het Circuit of the Americas zaterdag de koppositie, maar die raakte hij zondag weer kwijt.

Vanaf de derde plek kende Van Kalmthout, in de VS racend als Rinus VeeKay, een moeizame start. Hij verloor flink wat plekken, maar wist zich wel weer wat naar voren te werken, onder meer door technische problemen van de Canadees Zachary Claman de Melo, die het weekeinde nog als kampioenschapsleider begon.

Op Oliver Askew stond wederom geen maat en de Amerikaanse rookie pakte met zijn tweede zege van het weekeinde de leiding over van Van Kalmthout, die zelf als vierde over de finish kwam. Robert Megennis en David Malukas eindigden nog voor hem, maar de Nederlander staat in het kampioenschap wel op een tweede plek.

Helaas duurt het nu alweer lang voor de Indy Lights weer in actie komen: pas op 10 mei staat de volgende race op het programma en wel op de road course van de Indianapolis Motor Speedway, waar op 24 mei in het voorprogramma van de Indy 500 de Freedom 100 wordt gereden door de jongelingen.

Langlaufster Østberg eindelijk World Cup-kampioene, Klæbo sprint naar eindwinst

Langlaufster Ingvild Flugstad Østberg heeft eindelijk de World Cup-titel te pakken. De 28-jarige Noorse zit al jaren bij de wereldtop, maar áltijd stond ze in de schaduw van de inmiddels gestopte Marit Bjørgen, de van een dopingschorsing teruggekeerde Therese Johaug of - op de sprint - Maiken Caspersen Falla.

Dit seizoen is het anders: Østberg is de hele winter goed geweest, won de Tour de Ski en had bij de World Cup-finales in Quebec alleen Natalia Nepryaeva nog als concurrente. De Russische kampte nog met een griepje en was dan ook bij lange na niet zo sterk als eerder in het seizoen, waardoor de strijd om de eindzege niet echt spannend meer werd.

Zondag kregen de dames 10 kilometer in vrije stijl voor de kiezen, in achtervolgingsformat: de op vrijdag en zaterdag opgebouwde tijdsverschillen bepaalden wie wanneer mocht starten en de eerste over de finish mocht zich de winnares van de driedaagse World Cup-finale noemen.

De Zweedse Stina Nilsson begon als eerste, op 33 en 49 seconden gevolgd door Østberg en Johaug. Die twee Noorse dames kwamen vrij snel bij elkaar, maar het gat naar Nilsson was te groot en de Zweedse kon ruim voor de finish de handen in de lucht steken. Johaug liet in de eindsprint nog even zien rappe benen te hebben, waarmee ze Østberg naar plek drie verwees.

De Finse Krista Pärmäkoski kende een sterke wedstrijd en rukte van de zevende plek op 1:25 minuten op naar de vierde stek op 52 seconden, door de Zweedse Ebba Andersson in de eindsprint nog te kloppen.

Om 15.45 uur gaan de mannen van start, waarbij World Cup-leider Johannes Høsflot Klæbo als eerste vertrekt. Alexander Bolshunov volgt op 52 seconden samen met de Canadees Alex Harvey, die zijn laatste wedstrijd skiet, en heeft een wonder nodig om Klæbo nog van de World Cup-eindzege af te houden.

Update 17.20 uur
Klæbo leek het relatief rustig aan te doen, terwijl Bolshunov en Harvey samen in de achtervolging gingen. Dat leverde een gestage verkleining van het gat op en grofweg halverwege sloten de twee aan bij de Noorse leider.

Het trio bleef zo lange tijd samen, ondanks een paar mislukte aanvallen van Bolshunov. In de laatste kilometer trok Klæbo op het perfecte moment de gashendel open, met succes: hij sloeg een gat en pakte de winst én de eindzege in de World Cup. Harvey sloot zijn carrière op fraaie wijze af door Bolshunov nog op één tiende van een seconde te kloppen in de sprint om plek twee.

Vos sprint overtuigend naar de winst in Trofeo Alfredo Binda

Marianne Vos heeft haar eerste overwinning binnen op de weg. In de de Trofeo Alfredo Binda, de derde WorldTour-wedstrijd van het jaar was de Nederlandse van CCC-Liv duidelijk de snelste van een elitegroepje. Amanda Spratt werd op gepaste afstand tweede, voor Uttrup Ludwig.

De Italiaanse koers kende een onrustig verloop. Er waren verschillende aanvallen, maar niemand kreeg echt de ruimte. Bij het ingaan van de plaatselijke ronde van 28 kilometer was het peloton nog behoorlijk groot, ondanks dat de Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman in de voorlaatste ronde op de beklimming van Orino was gaan versnellen.

In de plaatselijke ronde waren twee beklimmingen opgenomen met als laatste beklimming de Ornino, op negen kilometer van de streep. In aanloop naar die beklimmingen viel het even stil in het peloton en daar profiteerde Demi Vollering van. De 22-jarige Nederlandse van Parkhotel Valkenburg fietste een ruim halve minuut bij elkaar, maar op de laatste beklimming werd ze weer bijgehaald.

Op die laatste beklimming was Katarzyna Niewiadoma gaan versnellen. Dat zorgde ervoor dat er een groepje van acht rensters overbleven, met daarbij Vos en haar ploeggenote Moolman. De ploeg van Vos probeerde het overtal uit te spelen, maar niemand kwam weg. Daarna trok CCC-Liv de kaart van Vos. Moolman hield er een strak tempo op na voor Vos, die het vervolgens in de sprint makkelijk afmaakte. Ze kon ruim voor de finish haar handen omhoog steken en pakte zo de zege in de Trofeo Alfredo Binda.

Voor Vos was het al haar vierde zege in de Trofeo Alfredo Binda. Ze won eerder al in 2009, 2010 en 2012. Vos is nu ook mede (mede)recordhoudster samen met Maria Canins.

Duitse bondscoach Löw ziet wedstrijd tegen Oranje met vertrouwen tegemoet

Joachim Löw ziet de wedstrijd tussen Oranje en Duitsland van zondagavond met vertrouwen tegemoet. Op de persconferentie vertelt de bondscoach van Die Mannschaft 'zeker geen slecht gevoel' te hebben over het EK-kwalificatieduel, al zit de 3-0 nederlaag in Amsterdam van oktober 2018 nog vrij vers in het geheugen bij Löw en consorten.

Duitsland kende geen goede generale repetitie, want men kwam woensdag niet voorbij Servië in een vriendschappelijke interland (1-1). In die wedstrijd ontbraken veteranen Mats Hummels, Thomas Müller en Jérôme Boateng, die van Löw te horen hebben gekregen dat er geen toekomst voor ze is bij de nationale ploeg. De keuzeheer wil zijn elftal verjongen. "Daardoor heeft Nederland een ploeg die misschien beter op elkaar ingespeeld is", erkent Löw tijdens het persmoment.

"Zij zijn bezig aan een serie goede resultaten en de stemming rond de ploeg is heel goed. We hebben in oktober met 3-0 verloren in Amsterdam. Maar het gelijkspel in Gelsenkirchen heeft mij vertrouwen gegeven", doelt hij op de 2-2 remise in november, ook in het kader van de Nations League. Löw laat verder weten dat Leroy Sané en Serge Gnabry fit genoeg zijn om te spelen tegen Nederland. Bovendien zullen Toni Kroos en Marco Reus, die tegen Servië geen basisplek hadden, aan de aftrap verschijnen.

Bij Duitsland is men waakzaam voor Virgil van Dijk, die in de laatste twee onderlinge duels tot scoren kwam. De aanvoerder van Oranje kopte donderdag bovendien nog een treffer tegen de touwen in het duel met Wit-Rusland (4-0) en deed anderhalve week geleden hetzelfde voor Liverpool tegen Bayern München in de Champions League. "Hij kan goed koppen. We moeten uitkijken met standaardsituaties", weet Löw, die nog niet verklapt of hij Oranje met vier of vijf verdedigers gaat bestrijden.

Tegen racisme, voor moord op Baudet

Tijdens de demonstratie tegen racisme wordt er gescandeerd door een gemaskerde deugtokkie om Thierry Baudet te vermoorden. (6 minuut 43)

Update 14.50 uur
AT5 meldt dat de politie een onderzoek gaat instellen. Tevens hebben Marianne Poot (VVD) en Rutger Groot Wassink (GroenLinks) laten weten dit soort gedrag ten zeerste af te keuren.

Update 16.05 uur
Ook burgemeester Halsema doet nog even een deugduit in het zakje:
"Amsterdam kent een grote demonstratievrijheid. Deze wordt gekoesterd maar kan niet worden misbruikt om anderen te intimideren", zo laat zij weten.

Nederland onder 17 en onder 19 in poleposition voor EK

De Nederlandse teams zijn uitstekend op weg naar het Europees kampioenschap voetbal voor spelers onder 19 (Ierland) en onder 17 jaar (Armenië). Beide teams spelen de laatste kwalificatieronde in eigen huis en boekten zaterdag hun tweede zege in twee wedstrijden.

De onder 19-ploeg van bondscoach Maarten Stekelenburg begon met een benauwde zege op Wales, waarna Slovenië in Assen geklopt werd.  Feyenoorder Lutsharel Geertruida opende de score, Juan Famillio-Castillo van Chelsea tekende in blessuretijd voor de 2-0 eindstand. Dinsdag speelt Nederland in Hardenberg tegen Spanje om de groepswinst. Bij winst of een gelijkspel wint Nederland de groep en dus het EK-ticket.

Kees van Wonderen zag zijn onder 17-ploeg na de 5-0 zege op Noord-Ierland zaterdag winnen van Israël. In Alphen aan den Rijn was het na 27 minuten raak voor Mohamed Taabouni van AZ, drie minuten later tekende Ajacied Brian Brobbey voor de 2-0 eindstand. Nederland en Tsjechië staan beiden op zes punten en spelen dinsdag in 's-Gravenzande tegen elkaar. De groepswinnaar gaat naar het EK, net als de zeven beste nummers twee van de acht groepen.

Jongste doelpuntenmaker in 61 jaar stelt punten Italië veilig

Italië ontbrak op het WK 2018 en is er alles aan gelegen om het EK wel te halen. De Italianen zijn in elk geval goed begonnen aan de voorrondes. Zaterdagavond werd Finland namelijk met 2-0 geklopt in Udine. De doelpunten kwamen van Nicolò Barella en Moise Kean, die allebei voor het eerst scoorden in het shirt van Italië. Kean werd met zijn 19 jaar en 23 dagen de op een na jongste doelpuntenmaker ooit voor de nationale ploeg; alleen Bruno Nicolè (18 jaar en 258 dagen in 1958) was nóg jonger bij het maken van zijn eerste treffer.

Cristiano Piccini en Kean maakten hun basisdebuut voor Italië; laatstgenoemde werd de eerste speler uit het jaar 2000 die een basisplek kreeg bij la Squadra Azzurra . Fabio Quagliarella begon op de bank, maar viel in de tweede helft in en speelde daarmee zijn eerste interland sinds 2010. Italië was in acht duels onder Mancini nog niet tot ontbranding gekomen: in de groepsfase van de Nations League eindigde de ploeg achter Portugal en met name het maken van doelpunten bleek een probleem. De laatste keer dat Italië meer dan één doelpunt had gemaakt in een officiële wedstrijd, was in juni 2017 (5-0 tegen Liechtenstein) in het Stadio Friuli in Udine.

In datzelfde stadion duurde het ditmaal maar zes minuten voordat Italië de score opende. Na een vrije trap van Marco Verratti kreeg Finland de bal niet weg, waardoor Barella mogelijkheid zag om de bal net buiten het strafschopgebied uit de lucht te nemen. Zijn van richting veranderde schot betekende het eerste interlanddoelpunt van Barella. Na het doelpunt zocht Finland vaker de aanval. Het leidde ertoe dat Italië de controle over de wedstrijd niet over langdurige fases wist vast te houden. Finland oogde vooral kwetsbaar op de flanken, maar daar wist de thuisploeg niet van te profiteren.

In de tweede helft had Italië nog meer balbezit dan voor rust, maar daar deed de ploeg van Mancini weinig mee. De urgentie om Finland op een nog grotere achterstand te zetten leek te ontbreken. De Scandinaviërs bleven daardoor in leven en kregen een goede kans via Teemu Pukki, voordat Italië de wedstrijd alsnog op slot gooide. Ciro Immobile stoomde op aan de rechterflank en hield meerdere Finnen bezig, waardoor Kean aan hun aandacht ontsnapte en op aangeven van zijn ploeggenoot zijn eerste interlandgoal wist te maken, net als Barella. Dinsdag wacht voor Italië het thuisduel met Liechtenstein in de kwalificatiereeks.

Uitslagen EK-kwalificatie zaterdag
Georgië - Zwitserland 0-2
Gibraltar - Ierland 0-1
Malta - Faeröer 2-1
Zweden - Roemenië 2-1
Bosnië & Herzegovina - Armenië 2-1
Italië - Finland 2-0
Liechtenstein - Griekenland 0-2
Spanje - Noorwegen 2-1

Sergio Ramos is reddende engel Spanje met handelsmerk

Spanje is zijn EK-kwalificatiecampagne begonnen met een zege. Het elftal van Luis Enrique was in Valencia een maatje te groot voor Noorwegen. Toch stapte de gastheer uiteindelijk met slechts een nipte zege van het veld: 2-1. Sergio Ramos groeide in minuut 71 uit tot matchwinner, door op fraaie wijze een strafschop te benutten. Het betekende voor de verdediger van Real Madrid alweer de vijfde keer dit seizoen dat hij via een panenka raak schoot vanaf elf meter.

Spanje was vanaf het eerste fluitsignaal de bovenliggende partij in het Mestalla. Álvaro Morata had de formatie van Luis Enrique al vroeg aan de leiding kunnen brengen, maar hij kopte van dichtbij in de handen van doelman Rune Jarstein. Na ruim een kwartier voetballen konden de Spanjaarden alsnog de openingstreffer vieren. Jordi Alba combineerde op links met Marco Asensio, waarna eerstgenoemde een voorzet in huis had op Rodrigo. De spits rondde van dichtbij overtuigend af en tekende zo voor de verdiende 1-0. Rodrigo was kort erna dicht bij zijn tweede treffer van de avond, maar zijn poging werd ditmaal in de korte hoek onschadelijk gemaakt door Jarstein.

Noorwegen had aanvankelijk weinig in de melk te brokkelen, maar kwam gaandeweg beter in de wedstrijd en kreeg na precies een halfuur een enorme kans op de gelijkmaker. Tarik Elyounoussi leek op de doellijn eenvoudig te kunnen scoren na een afgemeten voorzet van Markus Henriksen, maar de aanvaller raakte de bal totaal verkeerd, waardoor David de Gea uiteindelijk redding kon brengen. Spanje was vlak erna aan de overzijde dicht bij de 2-0, maar Jarstein voorkwam knap een doelpunt van Morata. De Noorse doelman had het geluk in de slotfase van de eerste helft ook nog aan zijn zijde: Rodrigo kwam een teenlengte tekort om een fraaie aanval af te ronden, een treffer van Jordi Alba werd afgekeurd vanwege buitenspel en een inzet van Dani Ceballos werd vlak voor de doellijn gekeerd door Haitam Aleesami.

Na de onderbreking ging Spanje door met het creëren van kansen. Morata werd al vroeg in de tweede helft door Rodrigo in stelling gebracht, maar de spits van Atlético Madrid stuitte andermaal op Jarstein. Martin Ödegaard was bij Noorwegen in de basis begonnen, maar de spelmaker van Vitesse kon het verschil niet maken en werd na 56 minuten spelen gewisseld ten faveure van Mohamed Elyounoussi. Kort daarvoor was AZ'er Björn Johnsen als invaller de aanval van de bezoekers komen versterken en hij had niet lang nodig om zijn stempel op de wedstrijd te drukken. Johnsen werd na ruim een uur bij een hoekschop naar de grond getrokken door Iñigo Martínez, waarna de strafschop die volgde werd benut door Joshua King: 1-1.

Morata had de voordelige marge van Spanje daarna vrijwel onmiddellijk weer in ere kunnen herstellen, maar hij hielp opnieuw een opgelegde kopkans om zeep. Twintig minuten voor tijd was Morata echter toch belangrijk voor la Furia Roja : hij verdiende een strafschop, die vervolgens via een panenka werd benut door Sergio Ramos. Spanje speelde de wedstrijd daarna professioneel uit en werd eigenlijk geen moment meer aan het wankelen gebracht door Noorwegen. Luis Enrique schonk Sergio Canales (28 jaar) en Jaime Mata (30 jaar) in de slotfase nog zijn interlanddebuut.

Uitslagen EK-kwalificatie zaterdag
Georgië - Zwitserland 0-2
Gibraltar - Ierland 0-1
Malta - Faeröer 2-1
Zweden - Roemenië 2-1
Bosnië & Herzegovina - Armenië 2-1
Italië - Finland 2-0
Liechtenstein - Griekenland 0-2
Spanje - Noorwegen 2-1

Geen Giro d'Italia voor Aru door vernauwing in heupslagader

Tom Dumoulin heeft in de Giro d'Italia alvast een concurrent minder. De Italiaanse klassementsrenner Fabio Aru zal niet aan de start komen van zijn thuisronde. De renner van UAE Emirates heeft een vernauwing aan de heupslagader van het linkerbeen heeft. De 28-jarige Italiaan moet daaraan geopereerd worden en zal drie à vier maanden buiten strijd zijn, zo maakte zijn team zondag bekend.

Aru presteert al anderhalf jaar onder zijn gebruikelijke niveau en nu is de oorzaak daarvan aan het licht gekomen. De vernauwing zorgt ervoor dat er bij hoge inspanning een slechte doorbloeding is in het linkerbeen. "“Een van de komende dagen zal Fabio geopereerd worden", zal Aru geopereerd worden vertelt teamarts Jeroen Swart op de website van zijn ploeg. "Daarna moet hij een maand rusten, pas over drie à vier maanden kan er een terugkeer in het peloton volgen."

Door de operatie zal Aru niet deelnemen aan de Giro d'Italia. Ook de Tour de France zal hij moeten missen. "Aan de ene kant ben ik wel blij dat ze het probleem gevonden hebben, maar dit betekent ook wel dat ik de Giro moet missen", vertelde Aru."We hopen echt dat dit het laatste hoofdstuk is van een moeilijke periode."

Aru won in het verleden drie etappes in zijn thuisronde en stond tweemaal op het eindpodium van de Giro d'Italia. In 2015 won de Italiaan de Ronde van Spanje, nadat hij op de voorlaatste dag Dumoulin uit de rode leiderstrui reed.

Biatlete Wierer World Cup-kampioene

Biatlete Dorothea Wierer heeft het seizoen afgesloten als nieuwe World Cup-kampioene. De 28-jarige Italiaanse begon op de Holmenkollen in Oslo als leidster aan de massastart en wist die positie ondanks een chaotische wedstrijd vast te houden.

Bij de eerste schietbeurt ging het perfect voor Wierer: net als bijna twintig anderen schoot ze foutloos, concurrentes Anastasia Kuzmina (twee) en Lisa Vittozzi (drie) gingen flink de mist in. Vittozzi schoot er bij de tweede schietbeurt nog eens twee missers bij, maar Wierer liet dit keer zelf drie schijven staan en dus kon Kuzmina de leiding pakken in het achterhoedegevecht om de World Cup.

Wierer en Kuzmina schoven gedurende de wedstrijd gezamenlijk naar voren, Vittozzi schoot staand dan weer wel tien keer raak en dus deed ook zij weer mee om een degelijke klassering. Kuzmina, Vittozzi en Wierer eindigden uiteindelijk binnen zeven seconden van elkaar op de tiende, elfde en twaalfde plek, wat Wierer de eindwinst opleverde.

Voorin waren er na de tweede schietbeurt nog drie dames over die om de winst leken te strijden: Hanna Öberg, Tiril Eckhoff en Paulina Fialkova. De Slowaakse viel bij de laatste schietbeurt met drie missers door de mand, Öberg nam met in totaal twee missers de leiding, op tien seconden gevolgd door Eckhoff en de indrukwekkende Amerikaanse Clare Egan.

In de slotronde wist Egan het gat naar Eckhoff zowaar te dichten en ze leek de jacht op Öberg zelfs te openen, maar de Noorse draaide de gashendel open en kon Egan lossen. Öberg hield in de laatste meters nog net stand en wist Eckhoff van zich af te houden, terwijl Egan op tien seconden het seizoen van haar absolute doorbraak bekroonde met haar eerste podiumplek.

Een week na haar eerste grote gouden medaille, ze won WK-goud op de massastart, pakte Wierer ook haar eerste World Cup-titel (Foto: Pro Shots/Action Images)
Een week na haar eerste grote gouden medaille, ze won WK-goud op de massastart, pakte Wierer ook haar eerste World Cup-titel (Foto: Pro Shots/Action Images)

Zonderland valt en grijpt naast tweede World Cup-zege

Turner Epke Zonderland heeft bij de World Cup in Doha naast een tweede World Cup-zege van het seizoen gegrepen. De Nederlander won in Baku, maar in Doha ging hij in de finale onderuit bij zijn eerste serie vluchtelementen.

Zonderland heeft vanaf november, als de World Cup neerstrijkt in Cottbus, nog vier kansen om twee zeges te pakken. Dan komt hij op drie stuks en dat is genoeg om de Olympische Spelen automatisch te halen. Er zijn ook nog andere manieren om volgend jaar naar Tokyo te mogen, zoals via het WK in Stuttgart eind september.

In Doha was Zonderland de enige Nederlander die het tot een toestelfinale schopte, waarvan alle resultaten hier te zien zijn. Bart Deurlo pakte tijdens de World Cup allround in Birmingham een zevende plek, vrij ruim achter de Russische winner Nikita Nagornyy. Die resultaten zijn hier te vinden.

Sterk optreden schermer Tulen in Argentinië

Degenschermer Tristan Tulen heeft tijdens de World Cup in Buenos Aires verrassend goed gepresteerd. De 27-jarige Nederlander schopte het in de Argentijnse hoofdstad tot de achtste finales, zijn beste resultaat ooit bij de senioren.

Bij de laatste 64 won Tulen met 15-4 van de Hongaar Zsombor Banyai, waarna hij een spannende strijd met de Fransman Ronan Gustin in zijn voordeel besliste: 15-14. De Rus Sergey Bida maakte in de achtste finales een einde aan de sterke opmars van Tulen, waarna Bida uiteindelijk ook de finale won van de Italiaan Gabriele Cimini.

Tulen's jongere broer Rafael kwam niet in het hoofdschema en ging er in de voorrondes met 12-15 uit tegen de Chinees Zhu Haiyu. Randy Postma boekte een zege, maar sneuvelde daarna met 9-15 tegen de Rus Georgiy Bruev en David van Nunen werd in de eerste voorronde geklopt door Akira Komata uit Japan: 12-15.

Marleen Buitenhuis kwam in Sint-Niklaas in België in de World Cup sabelschermen in actie, maar de 18-jarige Nederlandse kwam er niet door de groepsfase.

'Boeiend'

Een paar dagen geleden liepen de handhavers van het Team Openbaar Vervoer hun surveillance in de IJpassage op het Centraal Station van Amsterdam. Daar zagen zij een persoon voorover gebukt zitten slapen, een man die zij eerder op de ochtend meerdere keren hadden gewaarschuwd dat hij daar niet mocht slapen. Hij werd aangesproken en staande gehouden, maar de man werd direct ongeduldig en verbaal agressief.

Terwijl de ene handhaver bezig was met de bekeuring uit te schrijven zag zijn collega het heft van een mes uit de broek van de man steken. Meteen stonden zij op scherp. Ondertussen werden de collega’s van de politie opgeroepen. Plotseling zagen de handhavers dat de man het mes uit zijn broekzak haalde. Op het moment dat de man het mes omhoog hield werd hij gelijk gesommeerd het mes te laten vallen. De man gooide het mes in een prullenbak en hierop kon hij direct aangehouden worden door de toegesnelde politie en de handhavers.

Aangekomen op het politiebureau moesten de handboeien van de man worden verwijderd. Deze bleken echter defect en konden niet met de sleutel los gemaakt worden. Hierop zijn de collega’s van Brandweer Amsterdam-Amstelland kazerne 'Nico' opgeroepen om de man te bevrijden. Bewapend met veiligheidsbrillen en een betonschaar werd de reddingsoperatie gestart. De boeien werden opengebroken en niet veel later stond de man weer op straat, zonder handboeien maar mét de nodige proces-verbalen.

'Boeiend' (Foto: Politie Team Openbaar Vervoer Amsterdam)
'Boeiend' (Foto: Politie Team Openbaar Vervoer Amsterdam)

Biatlonbroers Bø slaan dubbelslag in Oslo

Het is zondag de laatste dag van het internationale biatlonseizoen en dat is natuurlijk treurig. We kijken eerst nog even terug op zaterdag, waarop na de vrouwen ook de mannen hun achtervolging afwerkten tijdens de World Cup-finales op de Holmenkollen in Oslo.

Johannes Thingnes Bø won de sprint en vertrok dus als eerste. Bij de tweede schietbeurt liet hij twee missers noteren en dus kon het mogelijk even spannend worden, maar op de lange latten was hij zó snel dat alsnog niemand echt bij hem in de buurt wist te komen. Staand schoot hij nog één keer mis en verder was er van een serieuze dreiging geen sprake meer. Het was de vijftiende zege van het seizoen voor Bø, die daarmee Martin Fourcade's record heeft verbroken.

Achter Bø was het vooral Bø die om plek twee vocht. Jawel, oudere broer Tarjei vertrok als vijfde, werkte zich naar voren en kon zich bij de laatste schietbeurt een misser veroorloven. Arnd Peiffer pakte de derde plaats, door de verrassende en foutloze Oostenrijker Felix Leitner in de slotronde nog te passeren.

Het seizoen wordt zondag afgesloten. Om 13.45 uur beginnen de vrouwen aan de massastart, om 16.30 uur is het dan nog één keer de beurt aan de mannen, allemaal uiteraard live te zien op Eurosport.

Succesvol uitstapje Van der Breggen naar mountainbike: wint samen met Langvad Cape Epic

Anna van der Breggen en Annika Langvad hebben de Cape Epic, een achtdaagse mountainbikewedstrijd door Zuid-Afrika, gewonnen. Het Nederlands-Deense duo won met meer dan een half uur voorsprong op het Zuid-Afrikaanse koppel Candice Lill-Adelheid Morath.

Van der Breggen was samen met Langvad oppermachtig in Zuid-Afrika. Het duo dat op de weg uitkomt voor Boels-Dolmans won zes van de zeven etappes. Alleen in de koninginnenrit naar Stellenbosch moesten ze hun meerdere erkennen in Lill en Morath. 

De slotetappe voerde de rensters van Stellenbosch naar Paarl. In de rit van zeventig kilometer moesten de rensters 1800 meter overwinnen en het bleef lang spannend, maar aan de finish had Van der Breggen samen met Langvad zeventien seconden voorsprong op Zuid-Afrikaanse koppel Lill en Morath. Ariane Lüthi werd samen met Maja Wloszczowska derde in de etappe op zes minuten en dat was ook de plaats in het algemeen klassement. Het Zwitsers-Poolse koppel had in het klassement wel een achterstand van meer dan één uur op de winnaars.

Van der Breggen pakte meteen de zege bij haar eerste Cape Epic. Voor haar partner was het alweer de vijfde zege. De Deense won eerder al in 2014, 2015, 2016 en 2018. Na het uitstapje naar het mountainbiken richt Van der Breggen zich weer op het wegwielrennen. Haar eerst volgende doel zal het Ardennen-drieluik zijn.

Bij de mannen ging de winst naar het Zwitserse koppel Nino Schürter en Lars Förster. Ze wonnen met meer dan zeven minuten voorsprong op het Duits-Braziliaanse duo Manuel Fumic-Henrique Avancini.

VVD en PVV massaal naar Minerva

Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat de VVD, net als de PVV 10 zetels heeft ingeleverd. D66 zag zeven zetels weglopen en CDA en SP vijf. De moordoproepen leggen Forum voor Democratie geen windeieren die stegen naar 26. GroenLinks scoort dankzij de verdeeldheid vier zeteltjes.

Politie rukt uit om tube glijmiddel

De politie in Limburg moest gisteren uitrukken na een melding dat er een handgranaat in een natuurgebied in Beersel (tussen Roermond en Venlo) zou liggen. De politie, die naar eigen zeggen dagelijks meldingen binnenkrijgt over explosieven, stuurde een explosievenverkenner ter plaatse. 

Eenmaal ter plaatse bleek het niet om een handgranaat te gaan, maar om een tube glijmiddel van een bekende condoomfabrikant, zo meldt het AD. Hoewel het dus loos alarm bleek te zijn kreeg de alerte melder wel een compliment van de politie voor het melden van een verdachte situatie. 

Fun met Funda #145 - Horrorhuis in Utrecht

In Utrecht staat een huis te koop. Voor 1,35 miljoen euro. En het ziet er nogal.... uitgeleefd (?) uit. Of alsof er iemand met verbouwen is begonnen en de moed hem/haar binnen een paar dagen in de schoenen is gezakt? Of het huis is gebruikt als decor voor een horrorfilm? Wie zal het zeggen. Nouja, het ziet er dus nogal ... apart uit. Gelukkig staan er veel foto's online. Veel plezier.

Van Gerwen en Wattimena naar finaledag European Darts Open; Van der Voort krijgt pak slaag

Michael van Gerwen en Jermaine Wattimena hebben zich geplaatst voor de finaledag van de European Darts Open. Voor Vincent van der voort bleek de tweede ronde het eindstation. 

Van Gerwen versloeg Mervyn King, met 6-1. Vincent van der Voort ging met eenzelfde uitslag ten onder tegen Joe Cullen. Van Gerwen kende een makkelijke avond tegen King, die totaal niet thuis gaf. De Engelsman kwam niet verder dan een gemiddelde van 82.06. De drievoudig wereldkampioen deed het met 97.68 stukken beter. Van der Voort had tegen Cullen niets te vertellen. Op 5-0 redde hij nog de eer door een leg te pakken. 

De overwinning van Wattimena op Glen Durrant leek er lange tijd niet te gaan komen. De 31-jarige darter werd bij de start van het duel al direct gebroken en stond met 0-3 achter. Tot een stand van 3-5 bleef het verschil groot en in de negende leg, waarin Durrant de partij kon winnen, knokte Wattimena zich terug. De Nederlander pakte drie legs op rij en liet de drievoudig wereldkampioen van de BDO kansloos.

Zondag is de slotdag van de European Darts Open, het eerste toernooi op de Euro Tour. In de middag worden de achtste finales gespeeld. In ieder geval één Nederlander haalt de avondsessie. Van Gerwen speelt tegen zijn landgenoot Wattimena. In de avond zijn de kwartfinales, halve finales en finale. 

Uitslagen European Darts Open - tweede ronde - avondsessie. 
Dimitri Van den Bergh 6-3 Adrian Lewis
Jermaine Wattimena 6-5 Glen Durrant
Joe Cullen 6-1 Vincent van der Voort
Michael van Gerwen 6-1 Mervyn King
Rob Cross 6-3 Steve Beaton
Mensur Suljovic 6-4 Matthew Dennant
Ross Smith 6-5 Simon Whitlock
Peter Wright 6-2 Kim Huybrechts

Zondagmiddag - achtste finales
Michael van Gerwen v Jermaine Wattimena
Krzysztof Ratajski v Gerwyn Price
Mensur Suljovic v Joe Cullen
James Wade v Dave Chisnall
Justin Pipe v Darren Webster
Rob Cross v Jonny Clayton
Dimitri Van den Bergh v Daryl Gurney
Peter Wright v Ross Smith

Zondagavond - kwartfinales
Van Gerwen/Wattimena v Ratajski/Price
Suljovic/Cullen v Wade/Chisnall
Pipe/Webster v Cross/Clayton
Van den Bergh/Gurney v Wright/Smith

Dronken over de kop, slechts lichtgewond

Omstreeks 03.15 uur in de nacht van zaterdag op zondag stuitte een motoragent op een eenzijdig ongeval dat was gebeurd op de N59 ter hoogte van Kerkwerve. De politieman zag een personenauto op zijn kop op het naast de weg gelegen fietspad liggen. De bestuurster was op eigen kracht uit het voertuig gekomen.

Er werd een een ambulance opgeroepen, omdat zij (op het eerste gezicht) wat lichte verwondingen had. De vrouw is later voor onderzoek meegenomen naar het ziekenhuis. Ze kon nog wel een blaastest doen op straat. Hieruit bleek dat zij gedronken had. In het ziekenhuis is van de 23-jarige Zierikzeese een bloedmonster afgenomen. Dat wordt naar het NFI gestuurd. Daar kijken de onderzoekers hoeveel de vrouw precies had gedronken. De uitslag is nog niet bekend.

Peuter rent weg over en wordt aangereden

Zaterdagmiddag omstreeks 17.30 uur, is een 3-jarige peuter in Nijmegen gewond geraakt toen hij plotseling de weg overstak en door een passerende auto werd aangereden. Het ongeval vond plaats in de 75e straat van het Tolhuis.

De 49-jarige automobilist uit diezelfde plaats kon een aanrijding niet meer voorkomen. Voor het ongeval werd ook een traumaheli ingezet.

Het jongetje is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. Volgens een getuige zou de automobilist stapvoets hebben gereden. De politie doet onderzoek naar de toedracht.

19-jarige opgepakt na aanranden 15-jarige

Agenten hebben aan de Reeshofdijk een 19-jarige Tilburger opgepakt. Hij zou kort daarvoor een 15-jarige plaatsgenote onzedig hebben betast.

Het slachtoffer zou op zaterdag 23 maart rond 22.00 uur op de Reeshofdijk in Tilburg door de man zijn aangesproken waarna hij haar aanrandde. Vervolgens ging de man er vandoor. Het meisje kwam bij winkelcentrum de Heyhoef surveillerende politieagenten tegen.

Het slachtoffer sprak ze aan en de agenten gingen op zoek naar de verdachte. Die kwamen ze rond 22.13 uur tegen op de Reeshofdijk. De Tilburger is aangehouden en afgevoerd naar het politiebureau. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan.

16-jarige opgepakt voor vernielen auto's

Zaterdag rond 15.45 uur meldden verschillende getuigen dat de bestuurder van een personenauto door agressief rijgedrag verschillende geparkeerde auto’s had beschadigd op de Haviksberg in Hoogerheide. De jongen zou willen weglopen, maar werd tegengehouden door omstanders. Er zou op een gegeven moment zelfs een grimmige sfeer ontstaan, aldus de melders.

Verschillende agenten zijn naar Hoogerheide gegaan en troffen daar vier zwaar beschadigde auto’s aan ter hoogte van de parkeerplaats bij de supermarkt. Ook waren er flink wat mensen op de been. Verschillende getuigen meldden zich bij de politie. Zij verklaarden allemaal dat ze de jongen hadden zien rijden en dat hij degene was die de geparkeerde auto’s had beschadigd. De getuigen hadden ook gezien dat de jongen van plek gewisseld had met zijn bijrijdster, mogelijk om te verdoezelen dat hij had gereden.

De jongen is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Ook zijn bijrijdster is naar het bureau gebracht. Beide hebben een verklaring afgelegd. Ook zijn verklaringen opgenomen van getuigen die alles hebben zien gebeuren. De eigenaars van de beschadigde auto’s zijn op de hoogte gesteld, hun voertuigen zijn weggesleept door een takelbedrijf.

De jongeman, 16 jaar en afkomstig uit Hoogerheide, bleek (uiteraard) niet in het bezit van een rijbewijs, de auto stond op naam van het meisje dat bij hem in de auto zat. Zij is 21 jaar en afkomstig uit Halsteren. De politie maakte een proces-verbaal op, het Openbaar Ministerie bepaalt over de verdere afhandeling van het gebeuren.

'Happy TBC-Day'

Het is 24 maart en dus Wereld Tuberculosedag. Het thema van dit jaar: #ItsTimetoEndTB. Met de campagne wil de organisatie meer 'awareness' creeëren voor de potentieel dodelijke ziekte. Met de hashtags #ItsTimetoEndTB en #WorldTBDay2019 kunnen mensen op Twitter aandacht vragen voor het wereldwijde probleem, door een foto te posten die iets met tijd te maken heeft. Een kerkklok, horloge of wekker. Alles kan. 

Tering
In de volksmond wordt tuberculose ook wel tering genoemd. In de periode dat er nog geen werkzame geneesmiddelen bestonden tegen tuberculose ontstond de eufemistische afkorting tbc, of zelfs tb, die ook tegenwoordig nog wel wordt gebruikt. De term 'witte pest' is ook weleens voor tuberculose gebruikt.

Bij snel verlopende gevallen werd de ziekte wel aangeduid als 'vliegende tering'. Ook het eufemisme 'pleur(it)is' (dat longvliesontsteking betekent ongeacht de oorzaak) werd weleens gebruikt. De naam tuberculose komt van de tuberkels, knolvormige lichaampjes, ook wel granulomen genaamd, die kenmerkend zijn voor ontstekingen veroorzaakt door deze bacteriegroep.

Wereld Tuberculosedag
Op 24 maart 1882 maakte Robert Koch bekend, dat hij de bacterie Mycobacterium tuberculosis die tuberculose veroorzaakte, had ontdekt. In 1905 heeft hij hiervoor de Nobelprijs voor de Geneeskunde ontvangen. Op 24 maart 1982, precies 100 jaar na de ontdekking van de tuberculosebacterie, werd de eerste Wereld Tuberculosedag gehouden, gesponsord door de WHO en de IUATLD. Op deze dag wordt wereldwijd informatie verstrekt over tuberculose en de effecten die de ziekte heeft op de (wereldwijde) volksgezondheid en economie.

FOK! Wat een weer: zonnig

In het noorden en uiterste zuidoosten komen wolkenvelden voor, elders is het al zonnig met eerst nog mistbanken. In de loop van de dag wordt het overal zonnig en het blijft droog. Aan het einde van de avond bereiken enkele buien het noorden van het land. De middagtemperatuur loopt uiteen van 10°C in het noorden tot 12°C in het zuidoosten. Er staat een zwakke tot matige west- tot noordwestenwind.

In de nacht naar maandag trekken de regenbuien zuidoostwaarts over het land. Deze buien verlaten het land tegen de ochtend, maar tegelijkertijd bereiken nieuwe buien het noorden. De minima liggen tussen 2°C plaatselijk in het zuidoosten en 6°C aan zee. De wind draait van west naar noordwest en neemt toe naar matig, aan zee en op het IJsselmeer naar (vrij) krachtig, in het Waddengebied naar hard, 7 Bft. Bij buien is er in het Waddengebied kans op zware windstoten van circa 75 km/uur.

Maandagochtend trekken er regenbuien zuidoostwaarts over het land. De zwaarste buien worden in het noordoosten en oosten verwacht, met daar plaatselijk ook korrelhagel en een kleine kans op onweer. In de middag wordt het van het noordwesten uit droog en wisselen opklaringen en wolken elkaar af. Het wordt ongeveer 10°C. Er staat een stevige noord- tot noordwestenwind. Boven land is de wind vrij krachtig, lokaal soms krachtig, 6 Bft. In de kustgebieden en op het IJsselmeer is de wind krachtig tot hard, 6-7 Bft. Bij buien is er in het noorden kans op zware windstoten van rond 75 km/uur. In de avond neemt de wind af naar matig, in het Waddengebied naar vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Calig in Spanje (Foto: Kroezel)
Uitzicht over Calig in Spanje. (Foto: Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Bertens na moeizaam begin naar vierde ronde Miami

Kiki Bertens is doorgedrongen tot de laatste zestien van het sterkbezette toernooi van Miami. Na een moeizame eerste set had de 27-jarige Nederlandse in de twee laatste sets geen moeite met de Slowaakse Viktória Kuzmová: 3-6, 6-0, 6-1.

Tot 3-3 ging het gelijk op tussen de beide tennissters. Bertens was bij 4-3 in het voordeel van Kuzmová de eerste die haar service inleverde en dat koste ook haar meteen de set tegen de nummer 48 van de wereld.

Nadat coach Raemon Sluiter met wat instructies op de baan was gekomen ging Bertens steeds beter spelen. De nummer zeven van de plaatsingslijst pakte elf games op rij, waarna de Slowaakse toch nog één game wist te winnen. Bij 5-1 in de derde set maakte Bertens het af op haar tweede wedstrijdpunt.

In de vierde ronde speelt Bertens tegen Ashleigh Barty. De Australische won met overtuigende cijfers van haar landgenote Samantha Stosur: 6-0, 6-3.

Wat is liefde?

Wat is Liefde?

In de opvoedkunde wordt er veel gesproken over onvoorwaardelijke liefde. Dat zou betekenen dat er ook voorwaardelijke liefde bestaat. Het gebeurt vaak dat ouders of andere verzorgers het kind affectie onthouden of voorwaarden stellen aan liefde. Soms om iets waar het kind zelf niets aan kan doen. Het moet zichzelf zien te redden, omdat anderen geen tijd voor hem hebben. Het gaat vechten om liefde, wordt lastig en de opvoeders wijzen het nog meer af. Een bedroevend schouwspel.

Duizenden betogers lopen tegen racisme

Duizenden demonstranten waren zaterdag in Amsterdam op de been om zich uit te spreken tegen racisme. Deze tocht verliep volgens de politie zonder incidenten, wel zijn er enkele aanhoudingen verricht. 

De politie meldt dat er drie demonstranten zijn aangehouden voor het verstoren van de openbare orde en het niet voldoen aan bevel of vordering of belediging. Daarnaast werd er ook een demonstrant aangehouden die nog gesignaleerd stond inzake een eerder gepleegde mishandeling.

De zogenoemde anti-racisme-demonstratie begon om 14.00 uur op de Dam en liep naar het monument voor de februaristaking, de Dokwerker. De betogers hadden borden bij zich met teksten als 'Stop islamofobie', 'Validisme? Nergens niet! Nooit niet!' en 'Stop FVD: racisten, seksisten, klimaatontkenners'. De stoet werd geleid door een groep muzikanten met trommels en een vuvuzela.

'Raars en naars'
"Ik loop mee om vooral vandaag een signaal te geven dat racisme en xenofobie geen plek heeft in onze samenleving", vertelt Naomie Pieter. Zij is oprichter van stichting Daughters of Ivory, die bestaat uit queer gekleurde vrouwen in Amsterdam. Ook is zij actievoerder voor Kick Out Zwarte Piet. "Ik heb genoeg raars en naars naar mijn hoofd gekregen. Voornamelijk op mijn Facebook en ook in de publieke ruimtes die ik betreed. Zoals k-neger."

Politiek
Er liepen veel politieke partijen mee met de mars, zoals BIJ1, DENK, Groenlinks, Partij voor de Dieren, Partij van de Arbeid en SP. Ook wethouder Touria Meliani (Kunst en Cultuur) was aanwezig. Gideon Everduim, lijsttrekker van DENK in Noord-Holland: "Ik vind dat we rationeel moeten omgaan met racisme. Dat betekent dat zelfs een ieder die zich stil houdt over racisme, dat het grootste probleem is, nu een keer moet gaan opstaan."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.