Hoofdcommissaris Amsterdam: 'Wapengebruik tijdens nieuwjaarsnacht baart mij zorgen'

"Het was sowieso een oud en nieuw met veel incidenten", de Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg heeft gemengde gevoelens overgehouden aan de afgelopen nieuwjaarsnacht. Dat zegt hij vanavond tegen AT5.

Aalbersberg heeft de nacht gevolgd vanuit de meldkamer van de politie en keek om middernacht naar bewakingsbeelden van de Dam. "De Dam stond helemaal vol met mensen. Maar dan zie je ook dat hele zware vuurwerk ertussen en dan is het bijzonder dat er niemand op een brancard uit hoeft."

'Toename wapens'
Volgens de hoofdcommissaris zijn er dit jaar veel meer meldingen van zwaar vuurwerk binnengekomen bij de politie. Een ander probleem van afgelopen nacht waren de vele schietincidenten, negen in totaal.

"De toename van wapens, wat we ook zagen in de aanloop naar oud en nieuw in de vele overvallen en plofkraken, maar ook in de oud en nieuwnacht, dat er toch verschillende keren wapens worden gebruikt, dat baart mij zorgen", zegt Aalbersberg.

'Geweld tegen hulpverleners is schande'
Ook burgemeester Halsema reageerde vanavond voor de camera van AT5. "Dat er toch weer geweld tegen hulpverleners is gebruikt dat is natuurlijk echt een schande. En dat er incidenten zijn geweest waarbij wapens werden gebruik. Wat dat betreft moeten wij in de stad wel optreden."

Ondanks de toename van incidenten ziet Aalbersberg ook een lichtpuntje. "Als je ziet hoeveel buskruit we in de stad hadden, hoeveel toeristen, hoeveel alcohol, dan is het goed dat we geen dodelijke ongevallen hebben gehad, of zeer zwaargewonden."