Celstraf voor kinderbedontwerper na dood baby

De Britse kinderbedfabrikant Craig Williams van Playtime Beds is tot een gevangenisstraf van ruim drie jaar veroordeeld. De man wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van een zeven maanden oude baby. Die stikte toen hij door de gaten van het bedje probeerde te kruipen.

Volgens de rechter had Williams een "volkomen onverschillige houding ten aanzien van de veiligheid van kleine kinderen". Na de dood van de kleine Oscar Abbey paste hij het ontwerp niet aan en bleef hij de speelbedjes maken. "Het is puur geluk dat er geen andere kinderen zijn overleden", aldus de rechtbank.

De ouders zouden hebben geïnformeerd of het bedje geschikt was voor kinderen in de leeftijdscategorie van hun zoontje, en Williams zou daar bevestigend op hebben geantwoord. Ze betaalden er inclusief levering omgerekend zo'n 700 euro voor.

Maar een week na de aankoop, bijna twee jaar geleden, trof de vader Oscar niet meer ademend op de grond aan. De baby had geprobeerd achteruit door de gaten het bedje uit te kruipen en was met zijn hoofd klem komen te zitten, aldus de BBC.

Williams bekende schuld aan het zich niet houden aan gezondheids- en veiligheidsvoorschriften en aan fraude, en werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertig maanden. Doodslag werd echter niet bewezen geacht. Naast Williams moet ook een werknemer van zijn bedrijf wegens fraude een halfjaar de cel in.