Wiet legaal in Canada

In het Canadese Newfoundland is woensdag om middernacht (halfvier Nederlandse tijd) de eerste legale wiet verkocht. Daarmee is Canada na Uruguay het tweede land ter wereld waar de verkoop van cannabis voor recreationeel gebruik legaal is. Het gaat om een verkiezingsbelofte van premier Justin Trudeau.

Volgens de BBC hebben plaatselijke overheden de legalisering maandenlang voorbereid, onder meer met voorlichtingscampagnes. Er zouden nog wel vragen zijn of de politie klaar is om stonede automobilsten aan te pakken, maar cannabis is al lang erg populair in Canada, dus het is de vraag of er wat dat betreft veel verandert.

De regering zegt met de stap de drug uit handen van minderjarigen te willen houden, en winsten uit handen van criminelen. Er wordt daarnaast een belastingopbrengst verwacht die omgerekend ruim 250 miljoen euro zou bedragen.

Er zal met het oog op de verkiezingen van volgend jaar nauwgezet worden gekeken of het kabinet er daadwerkelijk in slaagt om cannabis uit handen te houden van de jeugd, die zich naar verluidt suf blowt in vergelijking met andere lagen van de bevolking. En ook of criminelen het nakijken hebben door de nieuwe wet, en of het rechtssysteem erdoor wordt ontlast.

Ondertussen zijn Canadezen die zijn veroordeeld wegens cannabisbezit campagnes gestart om hun strafblad te laten schrappen.