Cannabis vanaf volgende week legaal in Canada

Vroeger was Nederland hét land als het ging om vooruitstrevende wetgeving omtrent softdrugs al cannabis. Tegenwoordig worden we aan alle kanten voorbij gestreefd door landen die met een stuk logischere wetten komen dan het zogenaamde gedoogbeleid. Nieuwste in deze steeds langer wordende lijst is Canada.

Vanaf 17 oktober start het land namelijk met een nieuwe wet die gebruik, bezit én distributie legaliseert en er zo ook voor zorgt dat er belasting op kan worden geheven. Voor de verkoop worden er vergunningen uitgegeven en voor wie liever lui dan moe is mag het ook gewoon met de post laten thuisbezorgen. Er zijn wel kleine verschillen tussen de staten, zo kun je in de ene staat voor nu alleen maar via internet bestellen en in een andere is het weer alleen te koop bij staatswinkels. Ook kunnen staten er voor kiezen om de groothandel ervan in eigen hand te houden om zo qua prijs te concurreren met de zwarte markt.

Er wordt ook gekeken naar een zo breed mogelijke productie, dus naast de grote verbouwers die een miljardenbudget hebben is er ook ruimte voor kleine lokale kwekers. Momenteel zijn er landelijk 120 vergunningen uitgegeven voor gereguleerde kwekers, op lokaal niveau kunnen provincies ook nog vergunningen verstrekken aan 'micro-kwekers'. Doordat de wet er vrij soepel doorheen is gekomen zijn er volgende week nog niet overal al verkooppunten. Zo openen er in de staat Alberta er 17 winkels bij het ingaan van de wet, maar staan er nog eens 250 gepland voor het komende jaar.

Naast dat er een hele hoop regeltjes voor kwaliteitscontrole en gemak voor de gebruiker komen, is er nog een veel belangrijkere reden voor de overheid, belastinginkomsten. Per verkochte gram bedraagt de belasting momenteel $1 of 10 procent van de prijs, afhankelijk welke van de twee hoger is. Van die inkomsten blijft een kwart in de staatksas achter en zijn de overige inkomsten voor de staten zelf om hun begroting mee aan te vullen.

Wikipedia: Oren neu dag
Wikipedia: Oren neu dag