'Dood Saudische journalist met smartwatch opgenomen'

De verdwenen Saudische journalist Jamal Khashoggi heeft zijn eigen dood met zijn smartwatch opgenomen. Dat is volgens de NOS door bronnen bij Turkse forensische onderzoekers tegen Turkse media gezegd. Khashoggi verdween op 2 oktober in het Saudische consulaat te Instanbul. Volgens Turkije is hij daar vermoord, maar Saudi-Arabië ontkent dit glashard.

Khashoggi was in het consulaat om papieren te regelen voor zijn huwelijk, terwijl zijn verloofde buiten zat te wachten. De vrouw sloeg alarm toen Khashoggi, een kritische journalist, niet meer naar buiten kwam. De zaak is inmiddels tot een internationale rel verworden. De Verenigde Naties hebben opheldering van de Saudi's geëist, en verscheidene bedrijven keren het land de rug toe of overwegen dit.

Turkije zei al eerder dat een Saudisch doodseskader de journalist, die onder meer kritische stukken over de oorlog in Jemen schreef, in het consulaat heeft vermoord. Hij zou vervolgens in stukken gesneden naar buiten zijn gesmokkeld. Er zouden filmopnames zijn die de aankomst van het eskader aantoonden.

De Turkse autoriteiten zeiden ook al dat er geluidsopnames waren, maar tot nu toe was onduidelijk hoe ze daaraan kwamen. Eerder werd vermoed dat de geheime dienst niet wilde prijsgeven hoe buitenlandse consulaten en ambassades worden afgeluisterd, maar inmiddels lijkt het erop dat Kashoggi zijn eigen dood zelf heeft opgenomen.

Gemarteld
De journalist zou de opnamefunctie op zijn horloge hebben geactiveerd toen hij het consulaat binnenging. De opnames kwamen vervolgens op zijn telefoon binnen, die Kashoggi bij zijn verloofde had achtergelaten. Er zou op te horen zijn hoe hij wordt ondervraagd en vervolgens gemarteld, waarbij geschreeuw is te horen.

De Saudi's zouden te laat in de gaten hebben gehad dat Kashoggi alles opnam, en tevergeefs hebben getracht de opnames te verwijderen. De Turkse autoriteiten zouden het audiobestand vervolgens uit de cloud hebben geplukt.

De Amerikaanse president Donald Trump wordt naar aanleiding van de zaak door volksvertegenwoordigers onder druk gezet om wapenleveringen aan de Saudi's stop te zetten, maar daar wil hij vooralsnog niets van weten. Volgens hem gaat het land dan inkopen doen bij China. Trump sloot vorig voorjaar een miljardendeal met het land.

Verschillende bedrijven die banden hebben met Saudi-Arabië willen die nu bevriezen. Dat zijn onder andere Virgin, Uber, Viacom en de Harbour Group. Saudi-Arabië noemt de beschuldigingen ondertussen leugens. Kashoggi zou het consulaat na zijn afspraak gewoon hebben verlaten.