FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 13 oktober 2018

Gibraltar wint voor het eerst een echte interland

Het Gibraltarees voetbalelftal heeft geschiedenis geschreven door in divisie D van de Nations League met 0-1 te winnen van Armenië. Het is de eerste zege ooit in een competitieve interland voor Gibraltar.

Vroeg in de tweede helft maakte verdediger Joseph Chipolina de eerste en enige goal uit een strafschop. Armenië was daarna sterker, maar Gibraltar hield de nul.

De nummer 198 van de FIFA-wereldranglijst won al wel twee keer eerder een oefeninterland.

Oranje boekt historische zege op Duitsland

Het Nederlands elftal heeft in Amsterdam een prachtige zege geboekt op Duitsland. Oranje liep in de slotfase uit naar een klinkende overwinning.

Bondscoach Ronald Koeman liet nieuwkomers Steven Bergwijn en Denzel Dumfries debuteren in de basis. Laatstgenoemde PSV'er kreeg in de openingsfase als rechtsback genoeg te doen, want vrijwel alle aanvallen van de Duitsers gingen over hun linkerkant. Timo Werner kreeg de eerste goede kans, maar hij tikte oog in oog met Jasper Cillessen naast.

Dat was het startsein voor een korte fase waarin Die Mannschaft een paar keer zeer gevaarlijk werd. Thomas Müller kwam in de zestien vogelvrij om met links uit te halen en Cillessen tot een prima redding te dwingen. De volgende kans was voor Mark Uth, die bijna profiteerde van een misverstand tussen Dumfries en Matthijs de Ligt. De Ajax-verdediger, die een matige eerste helft speelde, herstelde zijn fout door het schot van Uth te blokken.

Tegen de verhouding in nam Oranje na een halfuur de leiding. Uit een hoekschop kopte Ryan Babel tegen de lat en de rebound via het hoofd van Virgil van Dijk was wel raak: 1-0. Die treffer veranderde het spelbeeld, want ineens waren de beste kansen voor Oranje. Babel verdubbelde bijna de voorsprong uit een mooie lage voorzet van Dumfries en Depay en Georginio Wijnaldum schoten van buiten de zestien naast.

Ook in de tweede helft zorgden Nederland en Duitsland voor een vermakelijke en open wedstrijd. De bezoekers zetten aan, waardoor Oranje in de tegenaanval ook voor dreiging kon zorgen. Joachim Löw greep vrij snel in door Julian Draxler en Leroy Sané in te brengen voor Emre Can en Müller. Sané had na 64 minuten gelijk moeten maken. De speler van Manchester City kreeg een dot van een kans na een steekpass van Joshua Kimmich, maar Sané schoot wild voorlangs.

Halverwege de tweede helft dacht Duitsland aan een strafschop toen Uth over het been ging bij Van Dijk. De ploeg van Koeman werd steeds meer teruggedrongen door de Duitsers, die met Sané en Draxler erbij gevaarlijker werden. Ook met debutant Arnaut Groeneveld en Quincy Promes als invallers leek Oranje in de slotfase niets anders te kunnen doen dan tegenhouden, maar toch kreeg de ploeg counterkansen. Manuel Neuer redde op een knal van Depay en Wijnaldum verprutste een goede kans door hoog over te schieten.

Met het nodige kunst- en vliegwerk hield Oranje in de slotfase stand en werd het uiteindelijk zelfs 3-0. Bij de Duitsers was de tank leeg en via Promes en doelpuntenmaker Depay counterde het team van Koeman naar de beslissende tweede goal. Het slotstuk was voor Wijnaldum, die laag in de verre hoek raak knalde na een prachtige individuele actie.

Voor het eerst sinds november 2002 weet Nederland van Duitsland te winnen en Oranje heeft in de Nations League nu drie punten uit twee duels. Frankrijk staat op vier, Duitsland op één en die twee ploegen staan dinsdag tegenover elkaar in Parijs. Nederland oefent dan tegen België.

Uitslagen Nations League zaterdag
A1: Nederland - Duitsland 3-0
B1: Slowakije - Tsjechië 1-2
B4: Ierland - Denemarken 0-0
C3: Noorwegen - Slovenië 1-0
C3: Bulgarije - Cyprus 2-1
D1: Georgië - Andorra 3-0
D1: Letland - Kazachstan 1-1
D4: Armenië - Gibraltar 0-1
D4: Macedonië - Liechtenstein 4-1

Uitslagen Nations League vrijdag
A2: België - Zwitserland 2-1
A4: Kroatië - Engeland 0-0
B3: Oostenrijk - Noord-Ierland 1-0
C2: Estland - Finland 0-1
C2: Griekenland - Hongarije 1-0
D2: Moldavië - San Marino 2-0
D2: Wit-Rusland - Luxemburg 1-0

'Scootmobiel net zo gevaarlijk als Stint'

Jarenlang werd er aangenomen dat het relatief hoge aantal dodelijke ongelukken met scootmobielen vooral te wijten was aan de hoge leeftijd van de gemiddelde bestuurder ervan. Na het dodelijke ongeval met de Stint in Oss waarbij vier kinderen om het leven kwamen, beweren onderzoekers nu dat het remsysteem van de meeste scootmobielen op dat van de Stint lijkt en dus levensgevaarlijk is. 

Lees ook: Vier kinderen dood na botsing trein en bakfiets in Oss

Verreweg de meeste scootmobielen hanteren een gecombineerd rem- en gassysteem: om te remmen moet het gas worden losgelaten. Klinkt logisch, maar druist volledig tegen de natuurlijke reflex van de mens in. In een panieksituatie grijp je namelijk juist het stuur vast in plaats van het los te laten aldus verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. 

Lees ook: Onderzoeker: 'Stint is onbetrouwbaar'

Onderzoeker Peter Coppes onderzocht eerder de Stint al op technische mankementen en zijn oordeel was niet mals: De Stint zou volkomen onbetrouwbaar zijn. Enkele dagen later werd, na onderzoek door LTO, op 2 oktober de Stint volledig verboden op de openbare weg. Het programma Kassa van BNNVARA wil Coppes vragen om ook onderzoek te doen naar het ontwerp, de assemblage en technische functionaliteit van de meest gebruikte scootmobielen. 

'Scootmobiel even gevaarlijk als Stint' (Foto ter illustratie ©pxhere)
'Scootmobiel even gevaarlijk als Stint' (Foto ter illustratie ©pxhere)

KNVB in de fout: Rosario blijkt geschorst

Pablo Rosario mag zaterdagavond vanwege een schorsing niet in actie komen in de Nations League-wedstrijd van Oranje tegen Duitsland.  

De 21-jarige speler, die voor het eerst bij de selectie van Ronald Koeman zit, kreeg vorige maand bij Jong Oranje een rode kaart tegen de leeftijdsgenoten van Schotland. Hij werd voor één wedstrijd geschorst. De KNVB dacht dat die schorsing nu voorbij is, aangezien Jong Oranje vrijdagavond al speelde tegen Letland.

"Bovendien leest de KNVB in de officiële regels dat de schorsing alleen betrekking heeft op duels van Jong Oranje", schrijft de bond op de officiële website. "De UEFA interpreteert de regels anders en zegt dat ook duels van het A-elftal onder de schorsing vallen, en dat een geschorste speler in zo'n situatie pas twee dagen later weer in actie mag komen."

"De KNVB steekt de hand in eigen boezem en realiseert zich dat in dit geval grondiger onderzoek had moeten plaatsvinden." Rosario kan dinsdag dus wel in actie komen voor het Nederlands elftal, dat dan in Brussel een oefenwedstrijd speelt tegen België.


'Koninklijke familie Saoedi-Arabië heeft interesse in Manchester United'

De koninklijke familie van Saoedi-Arabië overweegt een bod te doen op de aandelen van Manchester United. Dat schrijft de Daily Star.

De familie Salman, die meer dan 15.000 leden telt, heeft naar schatting een vermogen van tientallen miljarden euro's. Ze behoort daarmee tot de drie rijkste koninklijke families ter wereld. Naar verluidt zijn de macht en het geld in handen van ongeveer 2.000 mensen. Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed, sinds januari 2015 koning van Saoedi-Arabië, hoort ook bij de familie.

Saoedi-Arabië wil andere golfstaten als Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten laten zien dat het land een serieuze speler is in het internationale topvoetbal. Het land wil bovendien minder afhankelijk zijn van olie en de economie uitbreiden. Volgens de Daily Star kan Manchester United worden overgenomen voor ruim 4,5 miljard euro.

Manchester United is sinds 2005 in handen van de Amerikaanse familie Glazer. Een jaar terug ging de club samenwerken met GSA, een 'strategische alliantie' die inhoudt dat de Engelsen de Saudi’s aan 'zakelijke en sportieve expertise aan clubs en sportautoriten' helpen. Saoedi-Arabië gaat bovendien enkele voetbalscholen oprichten in Engeland.

Dumfries en Bergwijn in basis Oranje

Denzel Dumfries en Steven Bergwijn starten zaterdagavond in de basis van het Nederlands elftal voor de Nations League-wedstrijd tegen Duitsland. Beide PSV-spelers zitten voor het eerst bij de selectie van Oranje.

Bergwijn vormt samen met Memphis Depay en Ryan Babel de voorhoede. Op het middenveld Marten de Roon, Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong. De laatste verdedigingslinie bestaat uit Daley Blind, Virgil van Dijk, Matthijs de Ligt en debutant Dumfries. In het doel Jasper Cillessen.

De wedstrijd in de Johan Cruijff ArenA begint om 20.45u.

Update 20.04u

Pablo Rosario is niet speelgerechtigd voor de Nations League-wedstrijd tegen Duitsland. De middenvelder van PSV liep vorige maand een schorsing van één wedstrijd op bij Jong Oranje, na een rode kaart in de wedstrijd tegen Jong Schotland.

De KNVB was van mening dat die schorsing voorbij is, omdat Jong Oranje gisteren al speelde tegen Letland. Bovendien leest de KNVB in de officiële regels dat de schorsing alleen betrekking heeft op duels van Jong Oranje. De UEFA interpreteert de regels anders en zegt dat ook duels van het A-elftal onder de schorsing vallen, en dat een geschorste speler in zo’n situatie pas twee dagen later weer in actie mag komen.

De KNVB steekt de hand in eigen boezem en realiseert zich dat in dit geval grondiger onderzoek had moeten plaatsvinden.

En weer een weerrecord gesneuveld

Het regent records vandaag en wederom is een bijzonder warmterecord gesneuveld. Om 14:00 uur werd het in het Achterhoekse Hupsel 27,3 graden. Daarmee was het zo laat in het jaar nog nooit zo warm. Het vorige record stond op 27,2 graden en dateert van 10 oktober 1921, gemeten op vliegveld Maastricht.

Opvallend is dat het ook vorig jaar extreem warm was zo laat in de herfst. Op 16 oktober 2017 konden Eindhoven en Maastricht een maximumtemperatuur van 25,5 graden noteren. Toen was het in 96 jaar niet zo warm zo laat in de herfst.

Het record voor de laatste regionale zomerse dag van het jaar (25,0 graden of meer) staat op naam van vliegveld Maastricht en werd gemeten op 27 oktober 1937. Toen kon het Limburgse KNMI-weerstation een maximumtemperatuur van 25,2 graden optekenen.

Warmterecords massaal gebroken
Het is vandaag de warmste 13 oktober ooit gemeten. In De Bilt was het tot nu toe 25,4 graden en dat is ruimschoots meer dan het vorige record van 23,6 graden. Dat warmterecord stamt uit 1990. Bovendien was het in De Bilt zo laat in het jaar nog nooit zomers warm. Ook gisteren was het al recordwarm en Limburg telt al drie zomerse dagen op rij. Dit is nog niet eerder zo laat in oktober voorgekomen.

En omdat het kan, wat foto's van schaarsgeklede vrouwen. Gewoon, omdat het kan! (Foto: pxhere)
En omdat het kan, wat foto's van schaarsgeklede vrouwen. Gewoon, omdat het kan! (Foto: pxhere)

En omdat het kan, wat foto's van schaarsgeklede vrouwen. Gewoon, omdat het kan! (Foto: pxhere)
En omdat het kan, wat foto's van schaarsgeklede vrouwen. Gewoon, omdat het kan! (Foto: pxhere)

En omdat het kan, wat foto's van schaarsgeklede vrouwen. Gewoon, omdat het kan! (Foto: pxhere)
En omdat het kan, wat foto's van schaarsgeklede vrouwen. Gewoon, omdat het kan! (Foto: pxhere)

En omdat het kan, wat foto's van schaarsgeklede vrouwen. Gewoon, omdat het kan! (Foto: pxhere)
En omdat het kan, wat foto's van schaarsgeklede vrouwen. Gewoon, omdat het kan! (Foto: pxhere)

En omdat het kan, wat foto's van schaarsgeklede vrouwen. Gewoon, omdat het kan! (Foto: pxhere)
En omdat het kan, wat foto's van schaarsgeklede vrouwen. Gewoon, omdat het kan! (Foto: pxhere)

Promotie Tilburg Trappers naar tweede niveau Deutsche Eishockey Liga geblokkeerd

Tot grote teleurstelling van Tilburg Trappers heeft de Deutschen Eishockey Liga beslist dat de Tilburgse ijshockeyclub niet wordt toegelaten tot het tweede niveau van de Duitse liga (DEL2).

De Trappers waren de afgelopen drie seizoenen kampioen in de Oberliga Nord. Afgelopen juli mochten de Tilburgers zichzelf nog presenteren in Frankfurt op uitnodiging van DEL2. Helaas heeft de lobby geen resultaat gehad. Waarom promotie is uitgesloten is niet bekend. In tegenstelling tot de Oberliga is de Deutschen Eishockey Liga niet in handen van de Duitse bond maar van een commerciële organisator.

In 2015 begon Tilburg Trappers aan het Duitse avontuur. Na het niveau in de Nederlandse competitie te zijn ontstegen, zochten en vonden de Tilburgse ijshockeyers hun sportieve uitdaging in de Duitse competitie. Dit overtrof alle verwachtingen. Tilburg werd het eerste jaar in de Oberliga direct kampioen.

In seizoen 2016-2017 groeide de ambitie en werd er gezocht naar een mogelijkheid om toe te treden tot DEL2. Een langdurige lobby was daarvoor nodig. DEL-functionarissen en DEL2-clubs werden uitgenodigd om bij Tilburg Trappers te komen kijken. Ondertussen werd Trappers voor een tweede en vorig jaar voor een derde keer Oberligameister. Hoewel het vierde seizoen Oberliga in volle gang is, zal het bestuur haar toekomstambities de komende tijd heroverwegen.

FOK! Wat een weer: morgen zonnig en droog

Vanavond en komende nacht is er weinig bewolking en blijft het droog. De minimumtemperatuur komt rond 15°C uit. De zuiden- tot zuidoostenwind is meest matig.

Zondag overdag is er opnieuw veel zon. Wel drijft er af en toe sluierbewolking over en in de avond wordt de bewolking in het westen wat dikker. Het blijft droog en de middagtemperatuur loopt uiteen van 20°C graden op de Wadden tot plaatselijk 26°C in het oosten. De zuidenwind is matig, aan de westkust mogelijk vrij krachtig. 

De dagen daarna, licht wisselvallig met vooral maandag enige tijd regen. Temperaturen dalend naar waarden rond het langjarig gemiddelde.  (Bron: KNMI)

Zonkracht  

Nederland

Hoe-die-nie is samen met Semtex in Tokio/Japan. Het is daar ook zonnig (behalve nu) en ruim 25 graden (Foto: Hoe-die-nie)
Hoe-die-nie is samen met Semtex in Tokio/Japan. Het is daar ook zonnig (behalve nu) en ruim 25 graden (Foto: Hoe-die-nie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Van der Poel uit koers na valpartij, ernst van blessure onduidelijk

Mathieu van der Poel heeft na een valpartij in de Brico Cross in Lokeren op moeten geven. Met pijn aan de enkel verliet hij de wedstrijd.

In de openingsfase van de wedstrijd kwam Van der Poel in een sloot ten val. De Nederlander probeerde verder te rijden maar gaf even later op met een pijnlijke en dikke enkel. Onderzoek in het ziekenhuis moet uitwijzen hoe ernstig de blessure is.

Na de opgave van Van der Poel en een lekke band bij Van Aert kende de wedstrijd met Daan Soete een verrassende winnaar. De Belg kwam na een lange ontsnapping solo over de finish. Op de tweede plaats eindigde Laurens Sweeck. Toon Aerts werd derde.

Sanne Cant was winnaar bij de vrouwen. In de laatste ronde rekende de wereldkampioene af met haar landgenoten Laura Verdonschot en Loes Sels. De strijd voor de tweede plaats tussen beide rensters werd gewonnen door Verdonschot.

Update 18.45u
Volgens teambaas Philip Roodhooft heeft Van der Poel waarschijnlijk een verstuikte of gekneusde enkel en geen breuk.

Uitslag mannen
1. Daan Soete (BEL)
2. Laurens Sweeck (BEL)
3. Toon Aerts (BEL)
4. Michael Vanthourenhout (BEL)
5. Gianni Vermeersch (BEL)
6. Wout van Aert (BEL)
7. Jim Aernouts (BEL)
8. David van der Poel (NED)
9. Thijs Aerts (BEL)
10. Vincent Baestaens (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Sanne Cant (BEL)
2. Laura Verdonschot (BEL)
3. Loes Sels (BEL)
4. Alice Maria Arzuffi (ITA)
5. Ellen van Loy (BEL)
6. Nikki Brammeier (GBR)
7. Joyce Vanderbeken (BEL)
8 Kim van de Steene (BEL)
9. Anna Kay (GBR)
10. Marion Norbert Riberolle (FRA)

KNVB-directie grijpt in en straft Teze onmiddellijk na spuugincident

Jordan Teze is op last van de KNVB-directie per direct uit de selectie van Oranje Onder-20 verwijderd. De negentienjarige verdediger van PSV wordt daarmee alsnog gestraft voor het spugen naar een tegenstander in de wedstrijd tegen Duitsland van vrijdag (1-1).

Teze spuugde tijdens de wedstrijd naar tegenstander Salih Özcan. Het incident werd opgepakt door Bild. De Duitse boulevardkrant trok al snel de vergelijking met het spuugincident tussen Frank Rijkaard en Rudi Völler.

Bondscoach Bert Konterman keurde het incident onmiddellijk af, maar was niet van plan om Teze te schorsen. Directeur Eric Gudde denkt daar anders over: "Dit is ongeveer het laagste wat je als sportman kunt doen bij een tegenstander. Een ongelooflijk slecht voorbeeld. Dat tolereren we niet, dus is hij uit de selectie verwijderd."

Konterman maakte eerder op de dag al wel zijn excuses aan de Duitsers namens Teze en de KNVB. Goed dat dat gebeurde, maar het was voor zo'n lage actie onvoldoende, zegt Gudde op de KNVB-website. "Hier past onmiddellijk straf."

Wielrenner Schulting verrassend de beste in Ronde van Zeeland

Wielrenner Peter Schulting heeft de Tacx Pro Classic (Ronde van Zeeland) op zijn naam geschreven. De 31-jarige renner van Monkey Town bleef zijn Belgische vluchtgenoten Dries De Bondt, Jelle Wallays en Jérôme Baugnies in de sprint op Neeltje Jans net voor.

Aan de start van de Tacx Pro Classic stonden drie WorldTour-ploegen (LottoNL-Jumbo, Lotto Soudal en EF Education First-Drapac). Quick-Step Floors had op het laatste moment afgezegd voor de wedstrijd in Zeeland.

Vier renners kregen in het begin van de wedstrijd de ruimte van het peloton. De maximale voorsprong van de kopgroep liep op naar de acht minuten, maar in het peloton was het vooral opletten vanwege de mogelijkheid op waaiers.

Op honderd kilometer van de streep scheurde het peloton in twee stukken door de waaiers. In het eerste peloton waren nog een dertigtal renners aanwezig. Door het hoge tempo was van de voorsprong van de koplopers niks over en vijftig kilometer van de streep werden ze dan ook ingelopen door het eerste deel van het peloton.

De eerste groep zou niet lang samen blijven. Marc Hirschi, Jelle Wallays, De Bondt en Schulting wisten na de eerste passage van Neeltje Jans weg te rijden uit het peloton. Zes renners wisten terug te komen tot de kopgroep. Uiteindelijk wisten opnieuw vier renners weg te rijden met opnieuw De Bondt, Wallays en Schulting. Baugnies was ditmaal mee en de vier zouden gaan sprinten voor de zege. De Nederlander Schulting was de Belgen te snel af en pakte zo de zege in Zeeland.

Voetbalsupporters aan de rel in Amsterdam

Meerdere voetbalsupporters zijn in Amsterdam met elkaar op de vuist gegaan voor een café aan de Spiegelgracht. De ME rukte met meerdere bussen uit. Volgens de eerste berichten zouden er  twee mensen gewond zijn geraakt, zo meldt AT5. 

De politie heeft tot nu toe een persoon aangehouden. Op beelden die door getuigen naar AT5 zijn gestuurd, is te zien dat er onder meer met terrasstoelen wordt gegooid. Op het moment dat de politie arriveert, rennen meerdere mensen weg. Hoe groot de schade voor het café is, is niet bekend.

Volgens een politiewoordvoerder werd er met een helikopter gezocht naar betrokkenen. Vanavond speelt het Nederlands Elftal in de Johan Cruijff Arena tegen Duitsland. De politie wil niet zeggen wat de nationaliteit is van de rellende supporters.

Kramer en Nuis tonen vorm in trainingswedstrijden Inzell

Sven Kramer en Kjeld Nuis hebben zaterdag bij trainingswedstrijden in Inzell laten zien al vroeg in het seizoen in vorm te zijn. Beide Lotto-Jumbo-schaatsers verbraken hun eigen baanrecord in de Max Aicher Arena.

De 32-jarige Kramer kwam op de 5.000 meter tot 6.10,97. Daarmee was de olympisch kampioen op deze afstand een kleine halve seconde sneller dan zijn oude toptijd in Inzell. Vorig jaar kwam hij tot een tijd van 6.11,40.

Ook teamgenoot Nuis liet zien dat het met zijn vorm goed zit. De olympisch kampioen op de 1000 én 1500 meter, klokte op de kilometer 1.07,70. Dat was een halve seconde sneller dan zijn eigen baanrecord van 1.08,24, die hij vorig jaar oktober neerzette.

Op de 500 meter was Ronald Mulder de snelste in Inzell. De sprinter, die voorlopig uitkomt voor KNSB-Team NL, kwam tot een tijd van 35,02.

Arrestant gewond na brandstichting in cel

Een 18-jarige arrestant is afgelopen nacht gewond geraakt toen hij in een cel van het politiebureau in Deventer brand heeft gesticht. De man is met brandwonden naar het ziekenhuis vervoerd. De rijksrecherche onderzoekt onder leiding van de officier van justitie wat er is gebeurd en hoe de man de brand kon stichten.

De man uit Deventer werd vrijdagavond rond 22.00 uur aangehouden voor baldadigheid, openbare dronkenschap en het niet willen laten zien van identiteitspapieren. Rond 04:00 uur ontdekten twee arrestantenbewaarders rook in de cel van de arrestant, waarop zij hem direct uit zijn cel hebben gehaald en noodzakelijke medische zorg hebben verleend.

De brand werd snel gedoofd en tegelijkertijd werd een ambulance opgeroepen en kon de arrestant met het ambulancepersoneel mee naar het ziekenhuis.

Pinot ook de beste in Ronde van Lombardije

Thibaut Pinot heet de Ronde van Lombardije gewonnen, de laatste klassieker van het wielerseizoen. De Fransman van Groupama -FDJ liet in de finale Vincenzo Nibali achter op de Civiglio en kwam solo aan in Como. Nibali werd nog wel tweede. In de achtergrond sprintte de Belg Dylan Teuns naar een derde plaats.

In Bergamo werd om 10.30 het startschot gegeven voor de laatste klassieker van het seizoen. In de eerste dertig kilometer van de koers waren er verschillende pogingen om weg te geraken, maar het peloton liet niemand begaan. Uiteindelijk slaagde acht renners toch om in de vroege vlucht te graken: Davide Ballerini (Androni-Sidermec), Umberto Orsini, Alessandro Tonelli (Bardiani-CSF), Florian Sénéchal (Quick-Step Floors), Franck Bonnamour (Fortuneo-Samsic), Jonathan Restrepo (Katusha-Alpecin), Michael Storer (Sunweb) en Marco Marcato (UAE Emirates).

De kopgroep van acht liep al snel uit naar zes minuten, waarna in het peloton Groupama -FDJ, in dienst voor Pinot, de controle verzorgde. In aanloop naar de Madonna del Ghisello zakte de voorsprong snel. De kopgroep begon nog wel met een ruime voorsprong aan de klim. In het peloton waren er enkele aanvallen op de bekende klim, maar door het hoge tempo kwam niemand weg. Orsini kwam als eerste boven op de Madonna del Ghisello, maar de voorsprong van de kopgroep was gezakt onder de halve minuut.

Op vijftig kilometer van de streep nam LottoNL-Jumbo de koers in handen. De Nederlandse WorldTour-ploeg begon aan kop van de Muro di Sormano. Nadat Robert Gesink lange tijd het kopwerk had gedaan ging Primoz Roglic op het steile gedeelte ervandoor. De Sloveen reed lange tijd voorop, maar in het slot van de klim ging Nibali samen met Pinot erop en erover. De rest van de favorieten konden op dat moment niet mee.

In de technische afdaling van de Muro di Sormano wist Roglic de aansluiting weer te maken met Pinot en Nibali. Vanuit de achtergrond kwam ook Bernal aansluiten. De rest volgde op veertig seconden van de kopgroep.

Bij het opdraaien van de Civiglio moest Roglic direct passen. Later kon ook Bernal niet meer volgen bij Nibali en Pinot. Vooral die laatste bepaalde het tempo Civiglio. De Fransman probeerde het meerdere malen, maar steeds had Nibali een antwoord op de aanval Pinot. Vlak voor de top brak Nibali dan toch en nam Pinot snel twintig seconden voorsprong.

De zege kwam niet meer in gevaar voor de renner van Groupama -FDJ. Pinot kwam juichend over de streep in Como en boekte zijn tweede zege deze week, eerder won hij al de klassieker Milaan-Turijn. De strijd om de tweede plaats was nog wel spannend. Nibali werd bijgehaald door de eerste achtervolgers. Toen de achtervolgers kwamen aansluiten bij de renner van Bahrain Merida, trok de Italiaan toch weer in de aanval. De rest van de kopgroep hield hun benen stil, waardoor Nibali toch nog tweede over de finish kwam in de laatste klassieker van het jaar. In de achtergrond sprintte Dylan Teuns naar de derde plaats, maar dat was wel op driekwart minuut van de winnaar.

'Dood Saudische journalist met smartwatch opgenomen'

De verdwenen Saudische journalist Jamal Khashoggi heeft zijn eigen dood met zijn smartwatch opgenomen. Dat is volgens de NOS door bronnen bij Turkse forensische onderzoekers tegen Turkse media gezegd. Khashoggi verdween op 2 oktober in het Saudische consulaat te Instanbul. Volgens Turkije is hij daar vermoord, maar Saudi-Arabië ontkent dit glashard.

Khashoggi was in het consulaat om papieren te regelen voor zijn huwelijk, terwijl zijn verloofde buiten zat te wachten. De vrouw sloeg alarm toen Khashoggi, een kritische journalist, niet meer naar buiten kwam. De zaak is inmiddels tot een internationale rel verworden. De Verenigde Naties hebben opheldering van de Saudi's geëist, en verscheidene bedrijven keren het land de rug toe of overwegen dit.

Turkije zei al eerder dat een Saudisch doodseskader de journalist, die onder meer kritische stukken over de oorlog in Jemen schreef, in het consulaat heeft vermoord. Hij zou vervolgens in stukken gesneden naar buiten zijn gesmokkeld. Er zouden filmopnames zijn die de aankomst van het eskader aantoonden.

De Turkse autoriteiten zeiden ook al dat er geluidsopnames waren, maar tot nu toe was onduidelijk hoe ze daaraan kwamen. Eerder werd vermoed dat de geheime dienst niet wilde prijsgeven hoe buitenlandse consulaten en ambassades worden afgeluisterd, maar inmiddels lijkt het erop dat Kashoggi zijn eigen dood zelf heeft opgenomen.

Gemarteld
De journalist zou de opnamefunctie op zijn horloge hebben geactiveerd toen hij het consulaat binnenging. De opnames kwamen vervolgens op zijn telefoon binnen, die Kashoggi bij zijn verloofde had achtergelaten. Er zou op te horen zijn hoe hij wordt ondervraagd en vervolgens gemarteld, waarbij geschreeuw is te horen.

De Saudi's zouden te laat in de gaten hebben gehad dat Kashoggi alles opnam, en tevergeefs hebben getracht de opnames te verwijderen. De Turkse autoriteiten zouden het audiobestand vervolgens uit de cloud hebben geplukt.

De Amerikaanse president Donald Trump wordt naar aanleiding van de zaak door volksvertegenwoordigers onder druk gezet om wapenleveringen aan de Saudi's stop te zetten, maar daar wil hij vooralsnog niets van weten. Volgens hem gaat het land dan inkopen doen bij China. Trump sloot vorig voorjaar een miljardendeal met het land.

Verschillende bedrijven die banden hebben met Saudi-Arabië willen die nu bevriezen. Dat zijn onder andere Virgin, Uber, Viacom en de Harbour Group. Saudi-Arabië noemt de beschuldigingen ondertussen leugens. Kashoggi zou het consulaat na zijn afspraak gewoon hebben verlaten.

Hodeg de snelste in vijfde etappe Ronde van Turkije

Álvaro José Hodeg heeft de vijfde etappe in de Ronde van Turkije gewonnen. De 22-jarige Colombiaanse sprinter van Quick-Step Floors was na een etappe van 137 kilometer de snelste in de massasprint, voor John Degenkolb en Nathan Haas. Alexey Lutsenko behoudt de leiderstrui met nog één etappe te rijden in de Turkse rittenkoers.

De etappe van vandaag ging van Selçuk naar Manisa. Waar de etappe van vrijdag nog voor de klimmers was gemaakt, leek de etappe van zaterdag ideaal voor de sprinters. In het begin van de etappe lag er nog een klim op het parcours, maar in de laatste tachtig kilometer was het vlak.

Vroeg in de etappe ontstond er een kopgroep van met Amaro Antunes, Aimé De Gendt, Rafael Reis, Nikolay Trusov en Onur Balkan. Het peloton liet de kopgroep nooit te ver rijden en bij het ingaan van de laatste tien kilometer was alles weer bij elkaar.

Het was voor de vierde keer in vijf etappes dat een massasprint de beslissing moest brengen. Quick-Step Floors liet zich opnieuw van voren zien en zette Hodeg perfect af. De Colombiaanse sprinter ging pas op honderd meter van de meet aan, maar dat wel voldoende voor de overwinning.

In het algemeen klassement blijft Lutsenko wel aan de leiding staan van de Presidential Cycling Tour of Turkey. De Kazach van Astana zag wel Haas naderen, die voor de etappe nog een achterstand had van tien seconden. De Australiër werd derde in de etappe en pakte daarmee vier bonificatieseconden. Onderweg wist hij ook twee bonificatieseconden te pakken, waardoor Haas nu nog een achterstand heeft van vier seconden op de leider.

'Oranje met drie debutanten tegen Duitsland'

Het Nederlands elftal staat zaterdagavond met drie debutanten aan de aftrap tegen Duitsland, zo schrijft het Algemeen Dagblad.

De wedstrijd tegen Die Mannschaft is de tweede wedstrijd in het kader van de Nations League. Nederland bezet de laatste plaats nadat het de eerste wedstrijd tegen Frankrijk met 2-1 verloor, waar Duitsland met 0-0 gelijkspeelde tegen Les Bleus.

Denzel Dumfries, Pablo Rosario en Steven Bergwijn staan zaterdagavond aan de aftrap in de Johan Cruijff ArenA, meldt de ochtendkrant. Het drietal van PSV is voor het eerst opgenomen in de selectie van bondscoach Ronald Koeman en lijken nu hun debuut te gaan maken.

Dumfries start als rechtsback, Rosario staat rechts op het middenveld en Bergwijn zal starten als rechtervleugelaanvaller. Daley Blind gaat beginnen als linksback, waar Frenkie de Jong ook een basisplaats zou krijgen.

Kort geding om Stint vindt plaats op 18 oktober

De rechtbank Midden-Nederland behandelt op donderdag 18 oktober om 14.00 uur de zaak tussen kinderdagverblijf ‘Het Kinderstraatje’ en de minister van Infrastructuur en Waterstaat. De zitting vindt plaats in het gerechtsgebouw in Utrecht. 

Op 14 november 2011 is er een besluit genomen om De Stint aan te merken als bijzondere bromfiets en daarmee toe te laten tot het Nederlandse verkeer. De minister heeft na het dodelijke drama in Oss op maandag 1 oktober besloten om dat besluit te schorsen. De schorsing van het besluit geldt voor onbepaalde tijd en trad op 2 oktober in werking.

Lees ook: Stints verboden op openbare weg

Kinderdagverblijf Het Kinderstraatje heeft bezwaar gemaakt tegen het besluit van de minister en heeft bij monde van advocaat Werner van Benem om een voorlopige voorziening gevraagd. Dat is een spoedprocedure en valt onder het bestuursrecht. Mies van Zundert, eigenaresse van Het Kinderstraatje heeft geen rijbewijs en is dus op de Stint aangewezen want volgens haar is lopen met de kinderen 'levensgevaarlijk'.

Lees ook: Minister wacht kort geding om Stintverbod

Aan het einde van de zitting geeft de rechter aan wanneer de uitspraak volgt, naar verwachting is dat binnen twee weken na de zitting.

Scheer je kaal op Be Bald and be Free Day

Een maand voor de release van HITMAN 2 viert de wereld Be Bald and be Free Day. Een dag waarop het hebben van een kaal hoofd massaal omarmd word. Ja, het is een echte herdenkingsdag, net zoals dierendag.

Dus weg met die schaamte over je dunner wordende haardos, die terugtrekkende haargrens en inhammen; hanteer je scheermes en Be Bald and be Free! Warner Bros. daagt iedereen uit om zich net als de befaamde Agent 47 uit de videogame HITMAN 2 kaal te scheren. Deel je foto op hun Facebook en maak kans op de videogame.

FOK! heeft overigens niets met deze wedstrijd te maken, maar wil wel graag de ervoor en erna foto's zien.

Speel samen in Hitman 2

Agent 47 is 's werelds dodelijkste huurmoordenaar. De enige die qua vaardigheid, sluwheid en executie aan hem is gewaagd, is hijzelf. Daarom kunnen in de Ghost-modus twee spelers het online tegen elkaar opnemen, allebei als Agent 47, om te zien wie de beste Agent 47 is.

Aan het begin van elke ronde starten de spelers zij aan zij. Ze hebben allebei dezelfde doelwitten, die ze sneller en efficiënter moeten zien uit te schakelen dan hun rivaal. Om hun missie te voltooien, kunnen ze onderweg wapens, voorwerpen, outfits en ICA-voorraden oppikken uit ghost crates.

Ben jij beter dan je ‘vriend’. Dan is dit het moment om het uit te vechten. Hoe het allemaal in zijn werk gaat, zie je in de volgende trailer.

 Hitman Seizoen 2 begint op 14 novemer voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Thierry Henry nieuwe hoofdtrainer AS Monaco

Thierry Henry is de nieuwe trainer van AS Monaco, zo heeft de club zaterdagochtend laten weten. De 41-jarige Franse oud-international is de opvolger van de Portugees Leonardo Jardim, die na de dramatische start in de Ligue 1 na vier jaar werd ontslagen. Henry tekent voor drie seizoenen. 

Voor Henry wordt het zijn eerste baan als hoofdtrainer. Na zijn afscheid als speler was de voormalige topspits de laatste twee jaar werkzaam bij de nationale ploeg van België als assistent van bondscoach Roberto Martínez, waarmee ze derden werden op het WK. Voor Henry betekent zijn dienstverband bij Monaco een terugkeer op vertrouwde grond. Henry debuteerde tijdens het seizoen 1994/1995 in het eerste elftal van AS Monaco en verdiende in 1999 een transfer naar Juventus. Het Italiaanse avontuur was geen succes, maar bij Arsenal groeide hij uit tot een speler van internationale allure.

Henry dankt de club waar hij ooit begon om deze kans. "Om het eerste elftal van deze club te trainen is erg speciaal voor mij. Ik ben blij om terug te zijn bij Monaco en ben enorm vastberaden de uitdaging aan te gaan. Ik kan niet wachten om de spelers te onmoeten en met hen samen te werken", zegt hij op de clubwebsite.

Vice-voorzitter Vadim Vasilyev stelt dat Henry's voetbalkennis en passie voor het spelletje ervoor hebben gezorgd dat hij de nieuwe trainer van Monaco is. "Thierry weet welke taak hem staat te wachten. Hij kan op ons vertrouwen rekenen en krijgt alle steun om een nieuwe dynamiek in de ploeg te brengen en zijn missie te volbrengen."

80-jarige zus van 66-jarige pedo gehoord als verdachte

Rechercheurs van het speciale politieteam bestrijding kinderporno en kindersekstoerisme hebben vrijdag een 80-jarige vrouw als verdachte van beïnvloeding van een getuige gehoord. De vrouw werd vrijdag ontboden, is gehoord en heengezonden. Ze blijft verdachte.

De getuige is een 15-jarige jongen in Nepal, die aangifte heeft gedaan tegen de broer van de vrouw. De 66-jarige man zit sinds juni vast in Nepal op verdenking van misbruik van de 15-jarige. De man uit Friesland heeft al voor de rechter gestaan en de uitspraak in de zaak wordt verwacht.

Lees ook: Nederlander opgepakt in Nepal om kindersekstoerisme

Eerder al werd een 77-jarige zus van de man als verdachte gehoord. De vrouwen zouden geprobeerd hebben het gezin van de jongen om te kopen om geen verklaring af te leggen.

Ook in Nederland loopt nog onderzoek naar de man. De officier van justitie die het onderzoek leidt moet nog beslissen of de vrouwen voor de rechter komen.

Strandhandbalsters naar halve finales Jeugdspelen, Zambiaanse hockeyers stunten

Op de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires, op de voet te volgen op het FOK!forum, was het vrijdag weer een mooie dag. Verrassingen, dominante zwemmers en Nederlandse successen, we hebben weer een dagelijks overzicht van de actie in de Argentijnse hoofdstad.

Strandhandbal
De Nederlandse strandhandbalsters speelden hun laatste wedstrijd in de hoofdronde tegen Hongarije, met als inzet de groepswinst. Het winnen van één set was daarbij voldoende voor Nederland en dat lukte gelijk al: 22-20. Met 16-18 won Hongarije de tweede set, waarna ze ook de shootouts wonnen (6-7).

Nederland verloor zo voor het eerst dit toernooi, maar gaat als groepswinnaar richting de halve finales, waarin zaterdag om 17.00 uur Nederlandse tijd het Kroatische team wacht. Om 20.00 uur wordt om brons gespeeld, de finale staat om 21.40 uur op het programma.

Boogschieten
Boogschutster Laura van der Winkel kwam in de plaatsingsronde met 623 punten tot de 26e plaats in het veld van 32 deelneemsters. Dat betekent dat ze in de gemengde competitie samen met de Rus Stanislav Cheremiskin in actie zal komen in de Argentijnse hoofdstad.

Tennis
Jesper de Jong werd in het gemengd dubbelspel in de achtste finales uitgeschakeld. Samen met de Luxemburgse Eleonora Molinaro was De Jong niet opgewassen tegen Lulu Sun en Damien Wenger uit Zwitserland, hoewel het duel pas beslist werd na een spannende supertiebreak: 4-6, 6-3 [10-12].

Strandhandbalster Marit van Ede gooit op doel (Lukas Schulze for OIS/IOC)
Strandhandbalster Marit van Ede gooit op doel (Lukas Schulze for OIS/IOC)

Zeilen
Nacra-zeilers Laila van der Meer en Bjarne Bouwer begonnen de dag sterk met winst in de tiende race, waarna het met een achtste en vijfde plek wat minder ging. Het was wel genoeg om plek twee vast te houden, vrij ruim achter Argentinië. De Belgische en Franse boten zullen zaterdag met Nederland strijden om de overige medailles.

Windsurfer Luc Schmitz eindigde in de medalrace als veertiende. Hij schoof daarmee niet meer op in het klassement en sloot het toernooi af als negende.

Hockey
Het hockey wordt in het 5s-format gespeeld, vijf tegen vijf dus, en leverde bij de heren een hele mooie verrassing op in de kwartfinales. Regerend kampioen Australië ging daar met 6-4 onderuit tegen, je verwacht het niet, Zambia!

Beachvolleybal
In hun laatste groepswedstrijd hadden Emi van Driel en Raisa Schoon weinig problemen met het Congolese duo Dorcas Mianda Ania/Nathalie Kutekemen Bijimine. Binnen een half uur was het gespeeld: 21-9, 21-13, waardoor ze zich als nummers twee in de groep geplaatst hebben voor de tussenronde in de knock-outfase, met als inzet een plek in de achtste finales.

Ook Matthew Immers en Yorick de Groot wonnen hun laatste groepswedstrijd. Mark Nicolaidis en James Takken uit Australië werden met 23-21, 22-20 geklopt, waardoor het Nederlandse duo met drie zeges direct door mag naar de achtste finales.

Gewichtheffen
In het gewichtheffen bij de dames tot 63 kilogram kwam Song Kuk-hyang uit Noord-Korea het goud even ophalen...tot het fout ging. Op het eerste onderdeel, het stoten, was iedereen na maximaal 94kg klaar, terwijl Song nog moest beginnen. Dat deed ze niet met bijvoorbeeld 95kg, om zo in elk geval een goede poging te hebben staan, maar met 100kg. Een pijnlijke keuze: dat ging drie keer op rij fout en dus lag ze uit de competitie, waardoor Kumushkhon Fayzullaeva uit Oezbekistan het goud pakte.

Een vergelijkbaar geval zagen we overigens bij de mannen tot 85 kilogram. Bij het stoten ging Cristiano Ficco uit Italië aan de leiding: 145kg lukte, zijn twee pogingen op 150kg niet. De Griekse favoriet Gerasimos Galiatsatos dacht wel even op 150kg te beginnen, maar dat lukte drie keer niet en hij was klaar.

Song Kuk-hyang gaat drie keer de fout in en ligt eruit (Jed Leicester for OIS/IOC)
Song Kuk-hyang gaat drie keer de fout in en ligt eruit (Jed Leicester for OIS/IOC)

Paardensport
Springruiter Rowen van de Mheen verzamelde in de eerste ronde van het springen twaalf strafpunten op paard Baral Ourika, waarmee het zaterdag een uitermate lastige opgave gaat worden om nog mee te doen in de strijd om de medailles.

Zwemmen
Op de 200 meter schoolslag bij de vrouwen ging het brons naar een van de jongste deelnemers van deze Jeugdspelen: de Zuid-Koreaanse Wang Hee-song tikte aan na 2:28.83 minuten en dat was goed voor brons, achter de Japanse winnares Shiori Asaba en de zilveren Litouwse Kotryna Teterevkova.

Caspar Corbeau kwam er in de finale van de 50 meter schoolslag, zijn derde finale in Buenos Aires, niet aan te pas. De Nederlander tikte aan na 28,70 seconden en eindigde daarmee als gedeeld zevende, samen met de Kirgiziër Denis Petrashov. Michael Houlie uit Zuid-Afrika won met 27,51 overtuigend het goud.

Op de 200 meter rugslag was er weer eens goud voor de Rus Kliment Kolesnikov. Het jonge fenomeen zwom de Russen op de afsluitende gemengde 4x100 meter wisselslag ook nog naar het zilver, waardoor hij de Spelen afsluit met zes keer goud - waarvan drie individueel, op alle drie rugslagonderdelen - en één keer zilver.

Zijn landgenoot Andrei Minakov won na de 50 en 100 meter vlinderslag ook de 100 meter vrije slag, eveneens zijn zesde gouden medaille - hij won net als Kolesnikov goud op drie estafettes, plus één keer zilver.

Kristof Milak won na de 200 en 400 meter vrije slag eindelijk ook vlinderslaggoud: op de 200 meter was de Europees kampioen bij de senioren de sterkste. Zijn landgenote Ajna Kesely won het goud op de 400 meter vrije slag en maakte haar hattrick zo compleet: goud op de 200, 400 en 800 meter vrij.

Kliment Kolesnikov, de grote ster van het zwemtoernooi (Jonathan Nackstrand for OIS/IOC)
Kliment Kolesnikov, de grote ster van het zwemtoernooi (Jonathan Nackstrand for OIS/IOC)

Grappenmaker Musk gaat Teslaquila distilleren

Begin april postte grappenmaker Musk een tweet waarin hij meldde dat Tesla op een faillissement afstevende. Hij postte daarbij een foto van zichzelf waarop hij tegen een Tesla 3 ligt, met een bordje voor zich waarop 'Bankwupt' staat geschreven. Prompt verloor het bedrijf de volgende dag ruim 5% op de beurs, omdat men niet doorhad dat het een 1 aprilgrap betrof. 

Inmiddels is de merknaam Teslaquila geregistreerd en is Musk van plan om daadwerkelijk een likeur onder die naam op de markt te brengen. Gisteren postte hij een foto hoe de fles er uit zou moeten komen te zien. Volgens Musk gaat het om een agave-likeur die 40% alcohol bevat. 

Nederlands Invictus Games team vertrekt dinsdag

24 Nederlandse (oud-)militairen vertrekken dinsdag 16 oktober naar Australië om mee te doen aan de Invictus Games 2018. Dit is een internationaal sportevenement, ontstaan uit een initiatief van de Britse prins Harry, voor zieke en gewond geraakte militairen en vindt plaats van 20 tot en met 27 oktober in Sydney, Australië.

Invictus Games
Meer dan 500 gewonde (voormalig) militairen vanuit 18 verschillende landen komen sportief tegen elkaar uit. Deze militairen hebben zich wereldwijd ingezet. De Invictus-sporters betaalden voor vrede en veiligheid een hoge prijs: een fysieke en/of mentale beperking voor het leven. Tijdens de sportwedstrijden strijden de militairen tegen elkaar, maar vooral met elkaar om zo het beste uit zichzelf, en de ander te halen. De Games staan dan ook voor meer dan sport alleen. Het gaat over de kracht van de menselijke geest. Voor de wil om door te gaan, respect en waardering. Een bekroning van de fysieke en mentale strijd die ze zijn aangegaan. Een gevecht waar ze als 'invictus', oftewel 'onoverwinnelijk, zijn uitgekomen.

Nederlands team
De letsels van de deelnemers zijn verschillend, maar het doel is gelijk: voor Nederland uitkomen tijdens de Invictus Games. De mannen en vrouwen nemen deel aan 11 verschillende sporten. Deze variëren van atletiek en zwemmen tot wielrennen en handboogschieten. Ook teamsporten staan op het programma. Nederland neemt deel aan het zitvolleybal en het onderdeel rolstoelbasketbal. Dit jaar wordt voor het eerst deelgenomen aan het zeilen.

2020
Nederland is in 2020 gastland voor de Invictus Games. Op initiatief van Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot, zelf ook veteraan, lukte het Nederland om de games binnen te halen. Den Haag zal als centrum van de Games fungeren. 

Een mooie toevoeging aan het jaar dat Nederland 75 jaar vrijheid gaat vieren.

Prins Harry en een deel van het Nederlands team (Foto: Ministerie van Defensie)
Prins Harry en een deel van het Nederlands team (Foto: Ministerie van Defensie)

'Nederlands' Curaçao wint ook tweede duel in kwalificatie Nations League

Curaçao heeft ook het tweede Nations League-duel zonder problemen gewonnen. Op bezoek bij de Amerikaanse Maagdeneilanden werd het 0-5. Eerder werd Grenada al op een 10-0 nederlaag getrakteerd. Er stonden veel spelers met een Eredivisie-link op het veld bij Curaçao.

Na een half uur viel het eerste doelpunt. Aanvalsleider Rangelo Janga (tegenwoordig spelend bij FK Astana) tikte een van de paal terugspringende bal simpel in een leeg doel, Gevaro Nepomuceno (Oldham Athletic) verdubbelde de voorsprong even later. Zijn schot van afstand leek houdbaar, maar keeper Benny Labadie van de thuisploeg ging gigantisch in de fout en liet de bal glippen: 0-2.

Na de rust gingen de bezoekers vrolijk door met doelpunten maken. Leandro Bacuna (Reading) maakte de 0-3 uit een strafschop, Elson Hooi (ADO Den Haag) tekende voor de vierde, de eindstand werd bepaald door invaller Quenten Martinus (Urawa Red Diamonds).

Bondscoach Bicentini koos voor veel spelers met een link met Nederland. Eloy Room (PSV) stond op doel, ook Cuco Martina (Stoke City, voorheen onder meer FC Twente), Daryl Lachman (PEC Zwolle), Suently Alberto (Sparta Rotterdam), Jurich Carolina (NAC Breda) en Brandley Kuwas (Heracles Almelo) betraden het veld.

De Nations League doet ook zijn intreden in de CONCACAF-zone. Het toernooi begint echter met een kwalificatieronde. Alle landen, behalve de WK-gangers, spelen vier wedstrijden tegen andere landen om te bepalen in welke divisie ze terecht gaan komen. Bovendien geldt deze kwalificatie ook als kwalificatie voor de Gold Cup volgend jaar. 

Curaçao treft verder in november thuis Guadeloupe en in maart volgend jaar zal het eiland aantreden tegen Antigua and Barbuda. Voor Sint Maarten gaat de kwalificatie iets minder voorspoedig. Ze verloren uit met 12-0 van Bermuda, nadat ze vorige maand 13-0 klop kregen van Haiti. Vandaag zal Suriname nog aantreden tegen de Britse Maagdeneilanden. Zondag speelt Bonaire tegen Jamaica en Aruba neemt het dinsdag op tegen Guadelupe. 

19-jarige 2 keer beschoten in Zaandam

Een 19-jarige man uit Zaandam is in de nacht van vrijdag op zaterdag twee keer het slachtoffer geworden van een schietgraag persoon. Rond 02:10 uur werd de man na een conflict beschoten op de Burcht.

Kort daarop werd hij bij het Zaans Medisch Centrum nogmaals onder vuur genomen, waarschijnlijk door dezelfde schutter. De politie heeft beide locaties grondig onderzocht. Het slachtoffer is met ernstige verwondingen opgenomen in het ziekenhuis. De recherche heeft het incident in onderzoek. 

19-jarige 2 keer beschoten in Zaandam (Foto: Stockfoto Politie.nl)
19-jarige 2 keer beschoten in Zaandam (Foto: Stockfoto Politie.nl)

Twanvertoning: Twan Huys naait gasten

Alles voor de kijkcijfers moet Twan Huys hebben gedacht, De RTL Latenight-presentator had Blokkeerfriezin Jenny Douwes aan tafel uitgenodigd met als voorwaarde dat ze niet in debat hoefde met tegenpartij Jerry Afriyie.

Die was waarschijnlijk ook niet op de hoogte van het smerige plannetje van Twan Huys, want Afriyie moest aanvankelijk in het publiek blijven zitten, waarmee Twan dan weer Jenny voor het blok kon zetten. Wat er toen gebeurde: Twan dramde door en naaide zijn gasten. Zie onderstaand fragment.

 

Eerste gouden GP-medaille voor judoka Tsjkadoea

Tornike Tsjkadoea heeft tijdens de Grand Prix in Cancun een gouden medaille behaald. In de spannende finale tot 60 kilogram kwam de Nederlander met waza-ari op achterstand tegen Luka Mkheidze. Vlak voor tijd scoorde Tsjkadoea ippon tegen de judoka uit Frankrijk en veroverde daarmee de titel. Het is de eerste Grand Prix-medaille voor Tsjkadoea.

Tsjkadoea won in Mexico in de eerdere rondes van Jorre Verstraeten uit België en de Spanjaard Francisco Garrigos. In de halve finale bleek onze landgenoot met ippon te sterk voor Lenin Preciado uit Ecuador. In dezelfde categorie ging Roy Koffijberg in de eerste ronde onderuit. Op ippon bleek David Pulkrabek uit Tsjechië te sterk.

De finale tussen Tornike Tsjkadoea en Luka Mkheidze. (Bron: YouTube)

Tot 57 kilogram zijn Sanne Verhagen en Margriet Bergstra in de voorronden gestrand. Verhagen won haar eerste wedstrijd van de Italiaanse Martina Lo Giudice maar moest vervolgens snel haar meerdere herkennen in Miryam Roper uit Panama. Bergstra verloor haar eerste wedstrijd met waza-ari van Corina Stefan uit Roemenië.

Matthijs van Harten kwam uit in de gewichtscategorie tot 66 kilogram. De Nederlander won zijn eerste wedstijd op straffen van Alaa El Idrissi (USA). In de tweede ronde was de Rus Aram Grigoryan op ippon te sterk. Lichtgewicht Amber Gersjes (-48 kg) kwam niet verder dan de eerste ronde. Tegen Keisy Perafan ging de wedstrijd over in de extra tijd, waar uiteindelijk waza-ari werd gescoord door de Argentijnse judoka.

Drankrijder veroorzaakt dodelijk ongeval

Bij een eenzijdig ongeval op de A27 bij Hilversum is in de nacht van vrijdag 12 op zaterdag 13 oktober een vrouw om het leven gekomen. Rond 03:30 uur raakte het voertuig op de toerit naar de autosnelweg A27 van de weg. De auto schoot van het talud en raakte enkele bomen.

De bijrijdster kwam daarbij om het leven. De bestuurder, een man uit Maarssen, raakte bij het ongeval lichtgewond. Omdat hij onder invloed van alcohol was werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Verkeersspecialisten en het Tactisch VerkeersTeam doen onderzoek naar de toedracht van het ongeval. De plek van het ongeval is afgesloten voor het verkeer.

MLB: Brewers slaan comeback Dodgers af en winnen wedstrijd één

De honkballers van de Milwaukee Brewers hebben de eerste wedstrijd gewonnen in de National League Championship Series, de 'halve finales' van de MLB. In Miller Park in Milwaukee werden de Los Angeles Dodgers met 6-5 verslagen.

Manny Machado sloeg de Dodgers met een homerun in de tweede inning op 0-1, maar in de derde en vierde innings sloegen de Brewers toe. Uitgerekend werper Brandon Woodruff bracht de Brewers met een homerun langszij, waarna zijn teamgenoten er nog eens vier runs bij konden slaan.

Dankzij een homerun van Jesus Aguilar in de zevende inning werd het 6-1, maar in de achtste kwamen de Dodgers tot leven. Machado mepte twee teamgenoten over de thuisplaat, Matt Kemp en Chris Taylor sloegen ook raak, maar de bullpen van de Brewers hield net stand. Closer Corey Knebel maakte het af en dus staan de Brewers op 1-0.

MLB play-offs zaterdag (Nederlandse tijden, live op FOX Sports, best-of-5)
22.00 Milwaukee Brewers - Los Angeles Dodgers, National League Championship Series, wedstrijd 2 (1-0 Brewers)
02.00 Boston Red Sox - Houston Astros, American League Championship Series, wedstrijd 1

Brewers - Dodgers (Bron: YouTube)

Import gebruikte dieselauto's sterk gedaald

De import van gebruikte dieselauto’s neemt sinds afgelopen winter zienderogen af, blijkt uit een analyse van BOVAG. In maart 2018 werden nog 5.572 tweedehands diesels naar Nederland gehaald en sindsdien daalt dat aantal gestaag, tot 3.484 in september, oftewel 37,4 procent minder dan een halfjaar eerder en het laagste niveau sinds januari 2016. “We herkennen ons dan ook niet in het beeld dat de RAI Vereniging oproept van Duitse diesels die Nederland zouden overspoelen. Wat ons betreft onnodige stemmingmakerij”, aldus Bertho Eckhardt, algemeen voorzitter BOVAG.

In totaal staat de teller van geïmporteerde, gebruikte diesels tot en met september dit jaar op 42.350 stuks en dat correspondeert met 25,8 procent van alle importauto’s. In 2012 was het aandeel diesel in de import nog 38,6 procent. Bertho Eckhardt, algemeen voorzitter van BOVAG: “Ook al laait de discussie bij onze oosterburen flink op, willen steeds meer Duitse steden een dieselverbod en worden de Duitsers met hoge premies verleid om hun diesel in te ruilen: uit deze cijfers blijkt dat er geen enkele grond is om aan te nemen dat die auto’s massaal naar Nederland zouden komen. Sterker nog, Nederland exporteert zelf steeds meer diesels. Voor de Nederlandse particulier, die gemiddeld 11.000 kilometer per jaar rijdt, is een dieselauto vanwege de hoge toeslag in de motorrijtuigenbelasting simpelweg geen optie. Alleen veelrijders kiezen hiervoor en dan moeten de kilometrages al richting de 30.000 per jaar gaan om dit rendabel te maken. Dat is overigens al sinds jaar en dag zo.”

Export stijgt 
Intussen betreft nog maar 15,4 procent een diesel en dat was drie jaar geleden nog 16,7 procent. De verkoop van tweedehands dieselauto’s door de vakhandel aan consumenten is sinds het begin van de zomer tanende: afgelopen juni waren dat er 19.180 en in september nog maar 14.969 (min 22 procent). Bovendien verlieten vorige maand 10.920 diesels ons land en daarmee groeide de export naar het hoogste niveau sinds maart 2016.

Elektrische auto's verdubbeld
Daar waar het aantal diesels in Nederland gestaag daalt, stijgt het aantal vol-elektrische auto’s vrijwel omgekeerd evenredig. Op peildatum 30 september 2018 waren dat er 34.251 en dat betekent dat er vorige maand bijna 2.500 elektrische personenauto’s bijkwamen. De groei ten opzichte van begin dit jaar is ruim 62 procent en tegen het einde van 2018 zullen er in Nederland om en nabij de 45.000 elektrische auto’s rondrijden; een ruime verdubbeling in vergelijking met eind 2017, toen er 21.115 geregistreerd stonden.

Friezen willen I amsterdam-letters adopteren

Terwijl het Amsterdamse stadsbestuur liefst zo snel mogelijk van de roodwitte 'I amsterdam'-letters af wil, gaan er in Friesland juist geluiden op om de letters naar de provincie te halen. Friezin en directeur van Amsterdam Lake District Lysanne Kuindersma, zou de letters maar al te graag in Friesland zien. Dat meldt AT5 op haar website. 

'Amsterdam wil van de letters af en wij zijn bezig met het verleiden van toerisme naar Friesland', vertelt Kuindersma. 'De aankomende jaren gaan er meer toeristen bijkomen en die moeten meer zien dan alleen Amsterdam centrum. Daarbij kunnen wij helpen.'

Lees ook: Groenlinks: 'I Amsterdam' is te individualistisch en moet weg

Hindeloopen
De letters kunnen op een milieuvriendelijke manier per zeilboot over het IJsselmeer vervoerd worden naar Hindeloopen, een kleine stad in het Zuidwesten van Friesland. Een plek waar ook toeristen die met Amsterdam Lake District een tour doen, als eerst voorbij komen.

Toeristen spreiden
'Op deze manier spreiden we de toeristen, iets wat Amsterdam graag wil. Krijgen de letters een nuttige tweede leven en gaan we verspilling tegen.' Maar met de letters van het Museumplein zijn ze er nog niet. Achter Amsterdam moeten nog de letters 'Lake District' komen te staan. 'Er zijn genoeg bedrijven zowel in Amsterdam als in Friesland die dat kunnen maken', zegt Kuindersma. 

Het verzoek om de letters is ingediend bij Burgemeester Halsema, maar een antwoord heeft Kuindersma tot op heden niet gehad.

FOK! Wat een weer: ZOMER!

Het wordt vandaag een zonnige dag en het blijft droog.. Het wordt zeer warm voor de tijd van het jaar met maxima die variëren van 22°C op de Wadden tot lokaal 28°C in het (zuid)oosten van het land. Er staat een matige zuidenwind. Aan zee is de wind eerst mogelijk nog vrij krachtig.

Komende nacht is er weinig bewolking en blijft het droog. De minimumtemperatuur komt rond 15°C uit. De zuidoosten- tot zuidenwind is meest matig.

Zondag overdag is er opnieuw veel zon. Wel drijft er af en toe sluierbewolking over. Het blijft droog en de middagtemperatuur loopt uiteen van 20°C graden op de Wadden tot plaatselijk 26°C in het oosten. De zuidenwind is matig, aan de westkust mogelijk vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Zonkracht  

Nederland

Hoe-die-nie is samen met Semtex in Tokio/Japan. Het is daar 26 graden en zij willen jullie graag de groeten doen! (Foto: Semtex)
Hoe-die-nie is samen met Semtex in Tokio/Japan. Het is daar 26 graden en zij willen jullie graag de groeten doen! (Foto: Semtex)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

CD: Deicide - Overtures Of Blasphemy

Al ruim 30 jaar is Deicide een veelbesproken naam in de wereld van death metal. Ondanks alle controverse, van door fans vernielde graven tot een bomaanslag tegen de band zelf beraamd door linkse activisten, bleef de band onverschrokken doorgaan. Inmiddels is hun twaalfde studioalbum verschenen. Op Overtures Of Blasphemy trekt de band wederom hartstochtelijk ten strijde tegen de kerk en religie in zijn algemeenheid.

Nederland in trek bij internationale zakenreizigers en toeristen

De aantrekkingskracht van Nederland voor toeristen en zakenreizigers uit het buitenland groeit. Het aantal door Nederland verstrekte visa voor kort verblijf is in de periode 2011-2017 fors gestegen met ruim 45 procent naar 621.000 per jaar. Naar schatting geven bezoekers uit visumplichtige landen in Nederland bijna 300 miljoen euro per jaar uit. De groei zet naar verwachting de komende jaren door. Dat blijkt uit een onderzoek van SEO Economisch Onderzoek dat het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten uitvoeren.

Als Schengenland is Nederland verplicht een visumbeleid te hanteren dat voldoet aan de voorwaarden zoals vastgelegd in de EU Visumcode. De uitvoering hiervan is in handen van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Minister Blok van Buitenlandse Zaken: “Het aantal visumaanvragen stijgt enorm. Nederland bewijst niet alleen bezoekers maar ook zichzelf een dienst met het optimaal faciliteren van deze reizigers. Daarom is Buitenlandse Zaken bezig het proces beter en moderner in te richten door bijvoorbeeld het digitaliseren van het aanvraagproces en het centraliseren van de afdelingen die de visumaanvragen beoordelen. Tegelijkertijd doet Buitenlandse Zaken geen concessies aan veiligheid. Ook in een modern visumproces is en blijft zorgvuldigheid het sleutelwoord.”

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de kwaliteit van de dienstverlening rond de aanvraag van visa een direct effect heeft op de aantrekkingskracht van Nederland als handelspartner voor bijvoorbeeld opkomende economieën. “Dat is een waardevolle conclusie. Het is daarom extra belangrijk dat wij als ministerie nauw in contact blijven met het bedrijfsleven over onze dienstverlening en willen we samen optrekken. Het onderzoek is een goed startpunt voor deze gesprekken’’, aldus minister Blok

Het ministerie van Buitenlandse Zaken introduceerde al eerder het Orange Carpet programma voor lokale bedrijven. Voor medewerkers van deelnemende bedrijven wordt het aanvraagproces vereenvoudigd en is extra dienstverlening mogelijk. Afgelopen september nam het ministerie wereldwijd een digitaal aanvraagformulier voor het Schengen visum en een Caribisch visum in gebruik dat klanten online kunnen invullen. Vanaf 2020 wordt het aanvraagformulier uitgebreid met functies als uploaden van documenten, online betalen, het online maken van een afspraak bij een loket.

Automobilist gepakt na bizarre zigzagmanoeuvre

Een automobilist is gisterenavond aangehouden na enkele levensgevaarlijke toeren in Amsterdam Noord, meldt AT5. De auto reed hard zigzaggend over de weg bij het Buikslotermeerplein, waar deze week kermis is. Rond het plein was het al langer onrustig.

Op beelden is te zien dat de auto al toeterend van de ene weghelft van de tweerichtingsweg naar de andere zwalkt. De auto keert vervolgens, om weer flink te slingeren en daarna een zijstraat in te rijden. Op dat moment komt er een politiewagen aangereden om de automobilist op te pakken.

Vechtpartijtjes
De politie laat weten de bestuurder van de auto te hebben aangehouden. Eerder op de avond moest de politie ook al optreden bij ongeregeldheden, waaronder opstootjes, vechtpartijtjes en jongeren die met stenen gooiden. Net toen het weer wat rustiger was begon de dollemansrit van de automobilist.

Volgens omstanders zou de politie ook paarden hebben ingezet om de onrust tegen te gaan. De kermis is inmiddels afgelopen en volgens de politie is de rust in wijk weer teruggekeerd.

Magistrale manoeuvres in Moskou (18)

Toen Hans en Fred de hal van het jeugdhotel waren binnengelopen, bleven zij een moment staan. Verbaasd keken ze om zich heen. En daar was ook wel reden voor! Om gewoon te zeggen dat de hal groot was, is zwak uitgedrukt; de hal had gigantische afmetingen. Men moest eerst door de lounge lopen voordat men de receptie bereikte. In die lounge stond een dusdanige verzameling van wit lederen meubilair dat er met gemak 150 man kon zitten. De ruimte tussen de receptie en de lounge werd aan weerszijden in beslag genomen door twee enorme zuilen waarin zich elk 4 liften bevonden. De rechter zuil werd omgeven door een trappenhuis dat deed denken aan de entree van de een of andere Griekse tempel.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.