Vliegveld Osaka verdwijnt in zee door zware tyfoon Jebi

Tyfoon Jebi is dinsdagochtend (Nederlandse tijd) aan land gekomen in Japan. Het stuk natuurgeweld is inmiddels wat afgezwakt - enkele dagen eerder was het een 'supertyfoon' van categorie 5, met windsnelheden van bijna 300 kilometer per uur - maar zorgt nog altijd voor grote problemen.

Jebi kwam aan land met windsnelheden van zo'n tweehonderd kilometer per uur, de sterkste tyfoon die in Japan aan land komt in 25 jaar. Honderdduizenden mensen zijn geëvacueerd, vooral in Osaka, Kobe en Kyoto. Hoofdstad Tokyo ligt in principe net uit het pad van Jebi.

Vooral op Kansai International Airport zijn er grote problemen. Het vliegveld is gelegen op een kunstmatig eiland en ontvangt alle internationale vluchten voor Osaka. Op beelden is te zien dat het eiland - en dus het vliegveld - langzamerhand in de zee lijkt te verdwijnen.

Om het potentieel nog wat problematischer te maken: een op drift geraakte olietanker is in de ruwe zee tegen de brug die Kansai verbindt met het vasteland opgebotst - zie de Japanstalige tweet hieronder. De bemanning is volgens lokale media inmiddels in veiligheid gebracht.

Honderden vluchten zijn in elk geval geannuleerd in Japan, net als vele treinverbindingen. Een Japanner kreeg ondertussen onverwacht bezoek tijdens de storm: een omgevallen boom belde aan.