Bieb uit Den Helder beste ter wereld

Eerder voornamelijk bekend vanwege de veerboot naar Texel, maar nu ook in de boeken als een stad voor de belezen mens: een bibliotheek in Den Helder is in Kuala Lumpur uitgeroepen tot de Beste Bieb ter Wereld!

Bibliotheek School 7 was in de eerste instantie zeer verrast dat men überhaupt genomineerd was voor de prijs. Meedoen was al heel wat. Tot ieders verbazing werd het scenario zelfs nog mooier: concurrenten uit Brazilië en het land waar alles nét even mooier is, Singapore, werden in de laatste ronde van de tafel geveegd, waardoor de bieb uit het bruisende centrum van de marinehavenstad de hoofdprijs in de wacht wist te slepen in de categorie: 'nieuwe bibliotheek in een bestaand gebouw'.

De juryleden waren onder de indruk hoe School 7 samenwerkt met lokale partners. Verder roemden men de bijzonder architectuur van het pand en de inrichting. "Dankzij een aantal geweldige architecten het gebouw de huiskamer van de stad geworden en wordt het omarmd door de Helderse bevolking en de wereld", aldus Anita Ruder, de medewerkster die naar Maleisië vloog om de prestigieuze prijs in ontvangst te nemen.

School 7 nam het op tegen 19 bibliotheken uit net zoveel verschillende landen. "We kregen echt een beetje een Songfestival-gevoel. We stonden er voor heel Nederland". 

Behalve de eeuwige roem ontvangt School 7 5000 dollar. Dit geld gaat gebruikt worden om nieuwe materialen en nieuwe boeken te kopen voor de Helderse jeugd. De reis naar Kuala Lumpur werd bekostigd door een sponsor.