'Doodschopper' grensrechter wil Nederland niet uit

Een 22-jarige man die betrokken was bij de gewelddadige dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, in 2012, wil het land niet uit. Hij heeft bezwaar gemaakt tegen zijn uitzetting en zijn inreisverbod.

De IND liet twee jaar geleden weten dat er geen nieuwe verblijfsvergunning komt voor de in Nederland geboren en getogen man, met slechts de Marokkaanse nationaliteit. Ook krijgt hij een inreisverbod van tien jaar.

De man zegt zijn leven gebeterd te hebben: "Ik ben een meeloper en loop mee zonder dat ik het weet", beweerde hij, terwijl hij ook liet weten afstand te hebben genomen van mensen met wie hij eerder nog om was gegaan.

Opmerkelijk genoeg ging hij tóch nog eens de fout in, nadat hij hoorde dat zijn verblijfsvergunning niet verlengd zou worden. Op zijn strafblad staan wel meer misdrijven en de rechter zag zijn toekomst in Nederland dan ook somber in.

De advocaat van de doodschopper zegt dat meneer nóg een kans verdient: hij heeft in het verleden niet de juiste hulp gehad en zijn gedrag heeft hij inmiddels op positieve wijze aangepast. Volgens de psychiater van de man zou uitzetting naar Marokko tot zelfmoord kunnen leiden.

Ook de moeder van de man kwam nog even aan het woord: "Waar moet mijn kind heen, hij spreekt nauwelijks Marokkaans en is dakloos zodra hij uit het vliegtuig stapt." Over maximaal zes weken doet de bestuursrechter in Amsterdam uitspraak.