'Raar' nieuw atletiekonderdeel lijkt entree te maken

Het lijkt erop dat de atletiek 'verrijkt' gaat worden met een raar nieuw onderdeel, de zogenaamde trackathlon. In de Algarve is deze week getest met de nodige onderdelen met het oog op de Europese Spelen van volgend jaar, en daar viel ook de trackathlon onder.

Omdat alle sporten ogenschijnlijk 'hip en jong' gemaakt moeten worden, vaak ten koste van gewaardeerde evenementen, kwam de Europese atletiekbond op de proppen met Dynamic New Athletics (DNA). Dat moet meer op teams en op onderlinge duels gericht zijn dan op records, tijden en afstanden.

In de Algarve kreeg men een voorproefje van de trackathlon, wat ongeveer zo in elkaar zit: het begint met een stukje sprinten, de mannen met een gewicht achter zich, de vrouwen met een soort parachute. Vervolgens moet men kogelstoten, allemaal naast elkaar, om daarna via een stuk hordenlopen naar het staand verspringen te gaan.

Hoe de winnaar van het Spel Zonder Grenzen-achtige onderdeel bepaald wordt is nog volkomen onduidelijk. Ook andere onderdelen werden getest, zoals 'The Hunt', een estafette over 800, 600, 400 en 200 meter.

Men liep ook een gemengde 4x400 meter, een onderdeel wat nog nooit op serieuze wedstrijden gehouden is, maar desondanks wel al is toegevoegd aan de Olympische Spelen van 2020 - zoals in zoveel sporten 'moeten' gemengde onderdelen ook in de atletiek verschijnen, hoewel het daar gelukkig nog niet ten koste gaat van zeer competitieve onderdelen, zoals bij het schieten en slalomkanoën wel het geval is.

Het heeft er alle schijn van dat in elk geval de trackathlon, wellicht nog in aangepaste vorm, een officieel onderdeel gaat worden. Vermoedelijk zal het dan debuteren tijdens de Europese Spelen in het Wit-Russische Minsk.