Trump sloopt natuurparken Utah

De oranjegekleurde megalomane Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag aangekondigd dat hij rigoureus gaat snijden in twee uitgestrekte nationale natuurgebieden in Utah, zogezegd om de ontwikkeling in die staat te stimuleren. Hij joeg daarmee de oorspronkelijke bewoners en milieuactivisten tegen zich in het harnas. Deze noemden het plan een ongehoorde aanval op cruciale landschapsbescherming.

Trumps mededeling, die de grootste reductie van natuurmonumenten in de Amerikaanse geschiedenis betekent, komt niet uit de lucht vallen. In april gaf hij Binnenlandse Zaken opdracht uit te zoeken welke van de door eerdere presidenten aangewezen 27 nationale parken konden worden opgeheven of verkleind. Dat zou lokale overheden meer zeggenschap geven over het gebied en de grondstoffen.

"Sommige mensen denken dat de natuurlijke bronnen van van Utah beheerd moeten worden door een handjevol bureaucraten ver weg in Washington. En raad eens? Die hebben het mis", zei Trump in Salt Lake City. In Utah krijgt 5000 vierkante kilometer een ander bestemmingsplan. 'Bears Ears', in 2016 tot beschermd gebied verklaard door Barack Obama, levert 85 procent van zijn oppervlakte in. 'Grand Staircase-Escalante', geesteskind van Bill Clinton, wordt gehalveerd.

Enkele uren nadat Trump had gesproken, hebben tien milieuorganisaties bij de federale rechtbank in Washington een aanklacht ingediend. Die vinden dat Trump zijn bevoegdheid te buiten gaat. Presidenten mogen weliswaar natuurmonumenten aanwijzen, maar zo'n besluit niet zomaar terugdraaien, luidt het verweer.

Trump snijdt in natuurparken Utah
Trump snijdt in natuurparken Utah (Foto: ANP)