'Agenten verkrachtten 18-jarige arrestante in politiebusje'

De Amerikaanse agenten Eddie Martins (37) en Richard Hall (33) hebben een flink probleem, en als de aantijgingen kloppen is dat bepaald niet onterecht. De twee zouden een 18-jarige, geboeide arrestante achterin hun politiebusje hebben verkracht.

Het gebeuren vond plaats op 15 september in het New Yorkse district Brooklyn. Daar maken de twee deel uit van de antidrugsafdeling van de lokale politie. Op de bewuste avond verlieten de twee hun post, zonder toestemming, in burgerkleding. Vervolgens brachten ze een auto tot stilstand, bestuurd door de jongedame en met nog twee mannelijke passagiers erin. Om te bewijzen dat ze niks verborg, dwongen de agenten haar om haar bh uit te trekken, zo zegt Michael David, haar advocaat.

De dame werd gearresteerd op verdenking van het bezit van drugs en haar passagiers kregen te horen dat ze er maar beter vandoor konden gaan, om haar later ergens op te pikken. Eenmaal in het politiebusje liet agent Martins naar verluidt weten dat hij en Hall 'freaks' zijn, waarna hij haar vroeg wat ze zoal wilde doen om onder haar arrestatie uit te komen. Vervolgens verkrachtte hij de in de boeien geslagen tiener, terwijl Hall rondreed en via de achteruitkijkspiegel mee zat te genieten.

Een kilometer of zes verderop stopten ze het busje en wisselden de agenten van plaats, waarna Hall de arrestante dwong om een seksuele handeling bij hem uit te voeren. Na afloop reden ze terug naar waar ze haar opgepakt hadden en lieten ze de jongevrouw achter, waarbij ze haar lieten weten dat het verstandig was om haar mond te houden.

Dat deed het slachtoffer niet en in een lokaal ziekenhuis liet ze zich onderzoeken. Bij haar werd DNA van beide agenten gevonden, terwijl op beelden van beveiligingscamera's te zien is dat ze uit het politiebusje stapt.

Mark Bederow, de advocaat van agent Martins, liet weten dat het feit dat Martins een agent is uiteraard niks af mag doen aan het krijgen van een eerlijk proces. "We ontkennen de aantijging dat hij de jongedame aangevallen heeft en we geloven niet dat er genoeg geloofwaardig bewijs is om een zaak wegens verkrachting of aanranding te winnen."

De twee agenten zijn vooralsnog op borgtocht vrij, maar kunnen een uitgebreid proces tegemoet zien. Ze worden naast zaken als verkrachting ook onder meer verdacht van ontvoering en zouden 25 jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. De politie in New York heeft ze voorlopig op non-actief gesteld. Zelf lijkt het duo het erop te gooien dat geen sprake was van verkrachting, maar dat de dame in kwestie met de handelingen instemde.