Rutte bespreekt regeerakkoord met achterban

VVD-leider Mark Rutte zoekt zijn achterban op om de plannen van zijn nieuwe kabinet uit te leggen. In een middelbare school in het Brabantse Etten-Leur stond de demissionair én aanstaand premier VVD'ers te woord.

Rutte wil "vanavond uitleggen, de komende twee weken mensen zoeken voor alle posten en dan áán het werk!", zei hij bij aankomst. Hij beseft "dat heel veel mensen zullen kijken met zo'n blik van: laat het nu maar eens zien na zeven maanden onderhandelen met je Haagse club. Helemaal terecht. En dat gaan we ook laten zien."

Update 22.35 uur
Rutte zette zich bij aankomst nog schrap, want "we gaan het vanavond vast hebben" over "heel veel dingen die u niet bevallen". Na de presentatie van het regeerakkoord wekte vooral de terugkeer van de belasting op een afgelost huis veel woede, maar die kwam tijdens de vragenronde pas laat aan de orde. Rutte pareerde met de uitleg dat het kabinet voor de maatregel, die al de aflosboete is gaan heten, dertig jaar de tijd neemt. Hij kreeg geen vervolgvragen.

Na een vragencarrousel van anderhalf uur liet Rutte zich ontvallen dat het nieuwe kabinet inderdaad meer ministeries zal tellen met twee ministers. Haastig nam hij dat terug, want "dat moet allemaal nog blijken".

Kritiek
Een tweede maatregel die op verzet stuit, de verhoging van de btw, kwam helemaal niet aan bod. De linkse oppositie wil een brede beweging ontketenen om die te keren, maar Rutte haalde daarover zijn schouders op. De kritiek is "platte retoriek" als je er niet bij vertelt dat het kabinet andere lasten juist weer verlaagt, vindt hij.

GroenLinks, SP en PvdA klagen dat de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie tegelijkertijd van bedrijven juist minder belasting vraagt. Maar ook dat is volgens Rutte niet waar. Door de milieumaatregelen van het kabinet "worden de lasten voor bedrijven per saldo zelfs een heel klein beetje zwaarder".

Rutte bespreekt regeerakkoord met achterban
Rutte bespreekt regeerakkoord met achterban (Foto: ANP)