Wiegel kraakt 'aflosboete' van Rutte III

Hans Wiegel vindt de maatregel waardoor huiseigenaren die hun hypotheek volledig hebben afgelost meer belasting gaan betalen, 'hoogst merkwaardig'. Het erelid van de VVD krijgt daarin bijval van voormalig Kamervoorzitter Frans Weisglas.

De maatregel behelst het afschaffen van de Wet Hillen. Iedere huiseigenaar betaalt het eigenwoningforfait, een belasting over een fictief inkomen. Daarnaast heb je over je hoofdverblijf recht op hypotheekrenteaftrek. Als de hypotheek volledig is afgelost vervalt dit belastingvoordeel, waardoor de situatie ontstaat dat je meer belasting gaat betalen als je huis is afbetaald. De Wet Hillen compenseerde dat, maar die schaft Rutte met zijn nieuwe ministersploeg weer af. Het levert de schatkist ongeveer een miljard euro op.

De maatregel zal vooral ouderen gaan raken, omdat juist zij hun huis vrij hebben. De partij 50Plus noemt de maatregel om die reden een 'regelrechte ramp'. De 'boete op aflossen' zou er ook voor kunnen zorgen dat mensen juist minder snel hun huis afbetalen, en dat wordt ook niet als een gunstig bijeffect gezien.

De formerende partijen moeten hun fiat nog aan het regeerakkoord geven.

RTL-huiseconoom Mathijs Bouman is het trouwens niet eens met de lezing van Wiegel en consorten: hij ziet liever een zwamtaks voor uitgerangeerde politici.