Orkaan Irma houdt huis op Sint Maarten

Orkaan Irma heeft woensdag stevig huisgehouden op het Nederlandse eiland Sint Maarten in de Caraïben. Irma, een van de sterkste orkanen ooit, kwam rond het middaguur Nederlandse tijd op volle kracht aan bij het eiland.

Windstoten van boven de 350 kilometer per uur werden gemeten, terwijl de wind met gemiddeld ruim 290 kilometer per uur over het eiland raasde. Ter vergelijking: de hardste windstoot ooit gemeten op het Nederlandse vasteland vond plaats in 1944 en had een snelheid van 'slechts' 175 kilometer per uur.

Terwijl Irma over Sint Maarten raasde was van enige communicatie nauwelijks tot geen sprake. Pas in de afgelopen uren is een beetje duidelijk geworden hoe groot de schade op het eiland is. Het vliegveld lijkt in puin te liggen, straten zijn ondergelopen en overal is het een grote bende. 

Op Sint Maarten stond een webcam bij het vliegveld, waarop urenlang te zien en horen was hoe de wind alsmaar krachtiger werd, alvorens de camera het uiteindelijk begaf. Our SXM Sint Maarten heeft een foto-album op Facebook gezet, waar het foto's van social media verzamelt om een algemeen beeld te geven van hoe het er voor staat op het eiland.

Ook Saba en Sint Eustatius werden getroffen door Irma, hoewel de orkaan er niet vol overheen trok. Op Sint Eustatius werd 'slechts' windkracht 12 gemeten, met windstoten tot zo'n 170 kilometer per uur. Dat heeft uiteraard ook daar voor de nodige schade gezorgd. Over slachtoffers is op geen van de eilanden nog wat bekend.

De laatste minuten van de webcambeelden vanaf Sint Maarten. Vooral na een minuut of vijf neemt de windkracht sterk toe en aan het eind valt de camera uit (Bron: YouTube)