Kersensteeltjesthee en bloembolkoekjes tijdens open monumentendag

Zaterdag 9 september is het weer open monumentendag, een dag waarop veel monumenten vrij te bezichtigen zijn voor geïnteresseerden. Zo ook in Alkmaar, waar de vergeten ‘telefoon-bunker’ R616, gelegen aan de Harddraverslaan in de Alkmaarder Hout weer opengesteld wordt voor publiek.

De bunker ligt goed verscholen tussen het groen, en werd aangelegd in 1943. Het is een standaardgebouw van het type R616, en kon een kleine telefooncentrale en een kabelherstelploeg van zes mensen met materiaal herbergen. De bunker was opgetrokken uit gewapend beton van 2 meter dik en bestand tegen een directe treffer van een bom van 500 kilo.

Vanuit de schuilkelder werd het contact met andere eenheden van Hitler’s troepen onderhouden middels radio- en telefoonverbindingen. Dit gebeurde onder leiding van het hoofdkwartier van de ‘Orts en Wehrmachtkommandantur’ dat in de oorlogsjaren bezit nam van het naastgelegen Huize Voorhout. Jaren later, in 2005, werd er door een spelende jongen een handgranaat gevonden die op scherp stond. Deze werd door de EOD op een andere plaats tot ontploffing gebracht.

De camouflage van de bunker, een bakstenen schil met nep-ramen met geschilderde gordijnen en geraniums zijn dankzij de tand des tijds wel verloren gegaan, maar de bunker bleef bewaard, ondanks dat het in 1948 op de nominatie stond om gesloopt te worden. De komende tijd zal de bunker, onder de paraplu van de verse stichting Alkmaar 40-45, ingezet worden als onderdeel van museale en educatieve activiteiten.

Tijdens de openstelling in 2016 was de animo overweldigend en moest de wachtrij om deze goed bewaarde bunker te bezichtigen een half uur eerder worden gesloten, hetgeen tot veel teleurgestelde gezichten leidde. Bij de komende openstelling zullen er authentieke gerechten geserveerd worden zoals kersensteeltjesthee met een bloembolkoekje. De gerechten zijn gebaseerd op authentieke recepten én ingrediënten, dus als je wil proeven hoe je voorouders de oorlog hebben overleefd moet je er snel bij zijn, want op =op!

Bunker R616 in de Alkmaarder Hout (Foto: Marco Schilpp)
Bunker R616 in de Alkmaarder Hout (Foto: Marco Schilpp)