FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 4 september 2017

Wespen vallen wandelaars aan in Eindhoven

Een groepje wandelaars is maandag in een park in Eindhoven aangevallen door een zwerm grote wespen. Sommige mensen werden meer dan twintig keer gestoken door de hoornaars. Drie bezoekers van het park zijn ter plekke behandeld door ambulancepersoneel en zijn daarna naar een huisartsenpost gegaan.

Een vierde persoon die was gestoken, werd enige tijd vermist. Maar de man was volgens een woordvoerder van de gemeente Eindhoven zelf naar het ziekenhuis gegaan om zich te laten behandelen.

De gemeente heeft een bedrijf ingeschakeld om het wespennest te laten verwijderen.

In Noord-Brabant zijn al vaker mensen aangevallen door wespen. Vorig jaar zijn er op diverse plekken in de stad waarschuwingsborden opgehangen voor de insecten.

Een hoornaar (Vespa crabro) is een soort reuzenwesp en kan 3,5 centimeter lang worden. Een steek van een hoornaar kan zeer pijnlijk zijn.

Wespen vallen wandelaars aan in Eindhoven
Wespen vallen wandelaars aan in Eindhoven (Foto: ANP)

Privacypikkende reclamezuilen massaal afgeplakt

Je hebt het misschien bij onze buren van Tweakers.net gelezen; reclamezuilen op NS stations houden de reiziger in de gaten. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft inmiddels aangekondigd de zaak te onderzoeken, maar diverse privacyliefhebbers hebben het heft inmiddels al in eigen handen genomen. Op diverse stations worden de reclamezuilen nadat er vandaag ophef ontstond op twitter inmiddels massaal afgeplakt.

Ook in Eindhoven is flink huisgehouden. Bij aankomst van uw verslaggever tegen zevenen waren enkele van de zuilen al afgeplakt.

Reclamezuil afgeplakt
Reclamezuil afgeplakt

Toen hij tegen een uur of 8 terugkwam was de afgeplakte camera nog verder afgeplakt:

Suske en Wiske en de Privacypikkers
Suske en Wiske en de Privacypikkers

Weer later heeft een andere privacyliefhebber ook duidelijk gemaakt waarom dat plakband er nou toch opzit:

Camera-sticker die spiedende camera afplakt
Camera-sticker die spiedende camera afplakt

En tegen tienen bleek dat iemand een oogje had op zijn eigen privacy!

Iemand heeft een oogje op zijn privacy
Iemand heeft een oogje op zijn privacy

Hoe dit afloopt? Morgen gaat uw verslaggever wederom een oogje in het zeil houden!

Kersensteeltjesthee en bloembolkoekjes tijdens open monumentendag

Zaterdag 9 september is het weer open monumentendag, een dag waarop veel monumenten vrij te bezichtigen zijn voor geïnteresseerden. Zo ook in Alkmaar, waar de vergeten ‘telefoon-bunker’ R616, gelegen aan de Harddraverslaan in de Alkmaarder Hout weer opengesteld wordt voor publiek.

De bunker ligt goed verscholen tussen het groen, en werd aangelegd in 1943. Het is een standaardgebouw van het type R616, en kon een kleine telefooncentrale en een kabelherstelploeg van zes mensen met materiaal herbergen. De bunker was opgetrokken uit gewapend beton van 2 meter dik en bestand tegen een directe treffer van een bom van 500 kilo.

Vanuit de schuilkelder werd het contact met andere eenheden van Hitler’s troepen onderhouden middels radio- en telefoonverbindingen. Dit gebeurde onder leiding van het hoofdkwartier van de ‘Orts en Wehrmachtkommandantur’ dat in de oorlogsjaren bezit nam van het naastgelegen Huize Voorhout. Jaren later, in 2005, werd er door een spelende jongen een handgranaat gevonden die op scherp stond. Deze werd door de EOD op een andere plaats tot ontploffing gebracht.

De camouflage van de bunker, een bakstenen schil met nep-ramen met geschilderde gordijnen en geraniums zijn dankzij de tand des tijds wel verloren gegaan, maar de bunker bleef bewaard, ondanks dat het in 1948 op de nominatie stond om gesloopt te worden. De komende tijd zal de bunker, onder de paraplu van de verse stichting Alkmaar 40-45, ingezet worden als onderdeel van museale en educatieve activiteiten.

Tijdens de openstelling in 2016 was de animo overweldigend en moest de wachtrij om deze goed bewaarde bunker te bezichtigen een half uur eerder worden gesloten, hetgeen tot veel teleurgestelde gezichten leidde. Bij de komende openstelling zullen er authentieke gerechten geserveerd worden zoals kersensteeltjesthee met een bloembolkoekje. De gerechten zijn gebaseerd op authentieke recepten én ingrediënten, dus als je wil proeven hoe je voorouders de oorlog hebben overleefd moet je er snel bij zijn, want op =op!

Bunker R616 in de Alkmaarder Hout (Foto: Marco Schilpp)
Bunker R616 in de Alkmaarder Hout (Foto: Marco Schilpp)

Zuid-Korea mag meer wapens in VS kopen

De Amerikaanse president Trump heeft Zuid-Korea 'in principe' toestemming gegeven om meer wapens in te kopen. Seoul en Washington kunnen daardoor de gezamenlijke slagkracht in de Koreaanse regio versterken.

Het Witte Huis liet weten dat de president tot dat besluit kwam na een telefonisch onderhoud met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Door de toestemming kan Zuid-Korea voor enkele miljarden dollars aan wapens, waaronder raketten, bij zijn bondgenoot Verenigde Staten aanschaffen.

Het besluit komt ruim een dag nadat aartsvijand Noord-Korea met succes een ondergrondse proef met een vermeende waterstofbom hield.

Zuid-Korea mag meer wapens in VS kopen
Zuid-Korea mag meer wapens in VS kopen (Foto: ANP)

Musk voorziet derde wereldoorlog door AI

Als er een derde wereldoorlog uitbreekt, dan komt dat door kunstmatige intelligentie (AI). Daarvan is Elon Musk, de grote man achter Tesla, overtuigd. Maandag twitterde hij over de kwestie naar aanleiding van uitspraken die de Russische president Vladimir Poetin vrijdag deed.

"De eerste wereldleider in kunstmatige intelligentie zal heerser van de hele wereld zijn", had Poetin zich laten ontvallen. De Russische leider zei verder dat de ontwikkeling van AI zowel grote kansen als grote bedreigingen met zich meebrengt. "Wat er gaat gebeuren is moeilijk te voorspellen."

De uitspraken van Poetin kwamen in dezelfde week waarin zakenbank Goldman Sachs met een rapport kwam waarin stond dat China in staat moet worden geacht de Verenigde Staten voorbij te streven als het gaat om de ontwikkeling van AI.

Wedloop

De wedloop tussen de diverse landen baart Musk zorgen, blijkt uit zijn tweet. "Het gaat beginnen...", meldt hij in een eerste tweet. Om daarna tot de conclusie te komen dat de wedloop kan uitmonden in oorlog. Na China en Rusland zullen meer landen zich volgens hem storten op kunstmatige intelligentie. "En dat zal leiden tot de derde wereldoorlog, in mijn optiek", besluit Musk. Die oorlog hoeft niet per se te worden gestart door een land. Volgens Musk is het ook mogelijk dat killer robots op hol slaan en zelf een oorlog beginnen.

Overigens heeft Musk al eerder gewaarschuwd voor AI. Vorige maand was hij een van de ondertekenaars van een open brief aan de Verenigde Naties waarin diverse belangrijke techondernemers opriepen tot een verbod op killer robots. Ook liet Musk optekenen dat kunstmatige intelligentie een grotere bedreiging vormt dan de kernproeven van Noord-Korea.

Musk voorziet derde wereldoorlog door AI
Musk voorziet derde wereldoorlog door AI (Foto: BuzzT)

Nadal eenvoudig door op US Open

Rafael Nadal heeft vrij eenvoudig de kwartfinales op de US Open bereikt. De Spanjaard was Aleksandr Dolgopolov met 6-2,  6-4 en 6-1 de baas.

Dolgopolov toonde zich taai in de tweede set. Bij de stand van 4-5 werd hij echter gebroken door Nadal en in het vervolg van de wedstrijd was de nummer 64 van de wereld kansloos.

Na 101 minuten spelen, op het vijfde matchpoint van Nadal, sloeg Dolgopolov een backhand in het net en was de partij voorbij.

Buma: 'boze burger' wil meer normen en waarden

De 'boze burger' wil niet minder herkenbare tradities, niet minder waarden en normen. "Zij willen meer", aldus CDA-leider Sybrand Buma. Het verabsoluteren van vrijheid en gelijkheid en een ,,vals" vooruitgangsdenken hebben de 'gewone' Nederlander volgens hem verweesd achtergelaten.

"Het zijn vergeten waarden die terug moeten worden gebracht in het hart van de politiek", betoogde Buma maandagavond in Amsterdam waar hij de H.J. Schoo-lezing gaf. Volgens hem komt een samenleving alleen duurzaam vooruit als gedeelde tradities, normen en waarden worden gekoesterd.

Populistische partijen als de PVV zien de ,,pijn" van de boze burger maar geven geen ,,fundamentele antwoorden". Zij doen volgens hem aan ,,symptoombestrijding zonder samenhangende visie". Buma ziet het antwoord ,,in onze lange West-Europese traditie" waarbij niet het individualisme voorop staat, maar de collectieve waarden. ,,Die traditie plaatst de mens niet op een voetstuk, maar maakt hem juist bescheidener."

Buma: 'boze burger' wil meer normen en waarden
Buma: 'boze burger' wil meer normen en waarden (Foto: ANP)

Applaus na documentaire Klaver in Carré

Een luid applaus klonk maandagavond in het Amsterdamse theater Carré na de vertoning van de documentaire over GroenLinks-voorman Jesse Klaver. De documentaire, die werd bijgewoond door Klaver zelf, was tegelijkertijd te zien in zeventien andere filmzalen in het land.

De documentaire Jesse zou aanvankelijk maandagavond te zien zijn bij de publieke omroep, maar na ophef over de onafhankelijkheid van de maker van de film besloot BNNVARA de documentaire niet uit te zenden. Joey Boink was namelijk tijdens het draaien in dienst van GroenLinks.

Daarop kocht producent Doxy Films de rechten van de omroep terug, waardoor de film toch kon worden getoond. In Carré woonden honderden mensen de vertoning bij. Ook via Blendle konden mensen de documentaire zien.

Na afloop van de film is er nog een gesprek met Klaver en maker Joey Boink en volgt een debat met meerdere gasten onder leiding van Jort Kelder.

Applaus na documentaire Klaver in Carré
Applaus na documentaire Klaver in Carré (Foto: BuzzE)

Rublev blijft verrassen op US Open

De Rus Andrey Rublev heeft op de US Open de kwartfinales bereikt. Rublev, die eerder verrassend Grigor Dimitrov uitschakelde, was nu de Belg David Goffin met 7-5, 7-6 en 6-3 de baas.

De eerste elf games hielden de mannen elkaar in evenwicht, maar bij de stand 6-5 benutte Rublev zijn tweede setpoint met een forehandwinner.

Rublev wist in de tweede set terug te komen van een achterstand van 0-3. Hij benutte in de tiebreak vervolgens zijn eerste setpoint en brak Goffin gelijk in de derde set. Die break volstond voor de pas 19-jarige Rus, die op een grandslamtoernooi nooit verder kwam dan de tweede ronde.

'Lil Wayne is in orde'

Lil Wayne maakt het naar omstandigheden goed. De rapper, die aan epilepsie lijdt, werd zondag opgenomen in een ziekenhuis na een serie toevallen maar volgens zijn dochter is het niet ernstig.

"Het gaat goed met mijn vader. Bedankt voor jullie bezorgdheid. Jullie zijn fantastisch", twittert de achttienjarige Reginae Carter. "En o ja, geloof niet alles wat je hoort", vervolgt ze.

De 34-jarige Lil Wayne werd volgens TMZ buiten bewustzijn aangetroffen in een hotelkamer in Chicago. De rapper werd daarna direct naar een ziekenhuis gebracht. Daardoor kon een optreden dat hij later nog zou geven in Las Vegas niet doorgaan.

'Lil Wayne is in orde'
'Lil Wayne is in orde' (Foto: BuzzE)

'Ik heb mijn vrouw in mijn slaap doodgestoken'

Een Amerikaanse man is met een vrij opvallend excuus voor een moord gekomen: de 28-jarige Matthew Phelps zou zijn vrouw per ongeluk vermoord hebben, in zijn slaap, met een mes.

Phelps belde afgelopen week naar de politie in Raleigh, North Carolina, met de melding dat hij wakker was geworden naast zijn dode vrouw. "Ik had een droom, deed het licht aan en daar lag ze op de grond, dood", vertelt hij, waarna de telefonist vroeg hoe dat dan kon gebeuren.

"Ik zit onder het bloed en er ligt een bebloed mes op bed. Ik denk dat ik het gedaan heb...ik kan het niet geloven." Phelps geeft aan dat hij een verkoudheidsmedicijn genomen had, wat hij naar eigen zeggen vaker doet om goed te kunnen slapen.

"Ze beweegt helemaal niet...oh god, dit heeft ze niet verdiend", aldus een huilende Phelps, die krap een jaar getrouwd was met Lauren Ashley-Nicole Phelps. De man, die in opleiding was om pastoor te worden, is gearresteerd en wordt verdacht van moord.

De politie gaat er vooralsnog van uit dat het geen willekeurige moord was en dat wel degelijk sprake was van opzet. Bij aankomst in het huis bleek de vrouw met meerdere steekwonden om het leven te zijn gebracht.

Good Morning America met wat fragmenten van Phelps' melding (Bron: YouTube)

9 minuten gameplay van de Secret of Mana remake

Square Enix heeft, tijdens PAX West 2017, negen minuten gameplay getoond van de nieuwe Secret of Mana remake. De SNES-klassieker keert namelijk terug op PlayStation 4, PlayStation Vita en PC via Steam. Deze keer met allerlei verbeteringen, opgeknapte graphics en nieuwe content. Deze video toont het begin van de game, gepaard met een beetje dialoog, vechten en verkennen.

De Secret of Mana remake lanceert 15 februari digitaal op alle platforms.

Feyenoord-selectie voor Champions League bekend

De UEFA heeft bekendgemaakt met welke selectie Feyenoord de groepsfase van de Champions League ingaat. Er zijn 29 spelers geselecteerd. Van die 29 spelers staan er 21 op de A-lijst. De overige spelers staan op de B-lijst, die spelers herbergt die in 1996 of later zijn geboren. Aan die lijst kan nog een ongelimiteerd aantal spelers worden toegevoegd.

Bij de A-lijst kunnen alleen na de groepsfase wijzigingen worden gedaan. Coach Giovanni van Bronckhorst kiest in zijn selectie voor de bekende namen. Op de B-lijst staan Justin Bijlow, Ramon ten Hove, Bart Nieuwkoop, Mats Knoester, Tyrell Malacia, Lutsharel Geertruida, Jordy Wehrmann en Dylan Vente. Cheick Touré, die ruim een week geleden debuteerde in de wedstrijd tegen Willem II (5-0), maakt geen deel uit van de selectie.

Feyenoord begint volgende week woensdag met een thuiswedstrijd tegen Manchester City. Twee weken later, op dinsdag 26 september, gaat Feyenoord op bezoek bij Napoli. Daarna volgt een dubbele confrontatie met Shakhtar Donetsk: op dinsdag 17 oktober thuis en op woensdag 1 november uit.

Het bezoek aan Manchester City vindt plaats in speelronde vijf op dinsdag 21 november. De laatste groepswedstrijd, op woensdag 6 december in De Kuip, wordt gespeeld tegen Napoli. Onlangs maakte Feyenoord bekend dat alle passe-partouts voor de groepsfase zijn verkocht, wat betekent dat er minstens zo'n 31.000 supporters bij thuisduels zijn.

Tottenham laat Janssen buiten Champions League-selectie

Vincent Janssen is door Tottenham Hotspur buiten de selectie gelaten voor de groepsfase van de Champions League.

De spits van het Nederlands elftal kende een zeer teleurstellend debuutjaar bij de Spurs. In 27 Premier League-wedstrijden, waarvan zeven als basisspeler, scoorde hij slechts twee keer. Dit seizoen viel hij in de eerste drie competitiewedstrijden slechts één keer in, tegen Chelsea (1-2 nederlaag) mocht hij een minuut voor tijd nog meespelen.

Janssen zag op de laatste dag van de transfermarkt met de komst van Fernando Llorente van Swansea City zijn kans op speeltijd nog verder afnemen. De Spanjaard is wel opgenomen in de selectie voor de Champions League, net als de van Ajax overgekomen Davinson Sánchez en andere aankopen Serge Aurier, Juan Foyth en Paulo Gazzinaga.

Tottenham Hotspur wacht een loodzware opgave om de groepsfase te overleven. De ploeg van manager Mauricio Pochettino treft titelhouder Real Madrid, het Borussia Dortmund van Peter Bosz en de Cypriotische kampioen APOEL FC.

LB: Anna en Monica zoenen op cover LINDA.meiden

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Anna Nooshin en Monica Geuze hebben een spannende fotoshoot gedaan voor het blad LINDA.meiden. De twee staan schaars gekleed op de cover van het magazine terwijl ze elkaar zoenen.

De twee vloggers zijn bewust intiem met elkaar op de foto gegaan omdat ze naar eigen zeggen staan voor 'alles is liefde'. Ook vinden Anna en Monica dat seksuele geaardheid geen discussie mag zijn.

"Ik ben niet preuts", zegt Anna in het bijbehorende interview. "Goed, ik hou niet van broekjes waar je halve bil uit hangt. Maar dat is een kwestie van smaak, geen preutsheid. Topless zonnen doe ik niet. Ik wil niet dat mijn borsten de volgende dag op nu.nl staan."

Monica zegt dat ze vaak nare opmerkingen krijgt als ze een bikinifoto post. "Dan krijg ik meteen woorden als 'sletterig' in mijn reacties", aldus de voormalig dj. "Als een mannelijke dj zonder shirt draait, kraait er geen haan naar. Had ik in beha gedraaid, dan had ik een hele bak stront over me heen gehad. Raar, zo'n dubbele moraal.

"

Anna en Monica zoenen op cover LINDA.meiden
Anna en Monica zoenen op cover LINDA.meiden (Foto: BuzzE)

Inval bij ArcelorMittal en branchegenoten

De Duitse kartelautoriteiten hebben op 22 augustus een inval gedaan bij ArcelorMittal. Het staalconcern bevestigde de inval en liet weten volledig mee te werken aan het onderzoek. Ook zes andere staalbedrijven die in het land actief zijn kregen een bezoek vanwege verdenking van overtreding van mededingingsregels.

Eerder kwam via Manager Magazine al naar buiten dat Salzgitter bezocht was door de kartelautoriteiten. Salzgitter zou ervan verdacht worden prijsafspraken te hebben gemaakt. Ook branchegenoot ThyssenKrupp wordt naar verluidt onderzocht. Het onderzoek richt zich op de productie van zwaar plaatstaal en dunne vellen staal.

Manager Magazine liet ook weten dat ook de Duitse staalbranchevereniging Wirtschaftsvereinigung Stahl en diens voorzitter Hans Jürgen Kerkhoff in het vizier van de autoriteiten zijn.

Inval bij ArcelorMittal en branchegenoten
Inval bij ArcelorMittal en branchegenoten (Foto: ANP)

Helft minder hulpverleningen Reddingsbrigade

Reddingsbrigade Nederland heeft dit zomerseizoen ruim 3800 keer hulp verleend aan zwemmers, watersporters, drenkelingen en opvarenden van schepen. Dat zijn er veel minder dan vorig seizoen toen meer dan 7400 keer moest worden uitgerukt.

Maandag maakte de organisatie de eindbalans van deze zomer op. Vijftien mensen zijn overleden door ongevallen tijdens zwemmen in open water. Onder hen enkele zwemmers die aan het begin van de zomer kort na elkaar verdronken in de Waal bij Nijmegen. 176 mensen werden gered uit een levensbedreigende situatie. "Zonder hulp van de Reddingsbrigade hadden deze mensen het waarschijnlijk niet overleefd", aldus een woordvoerster.

Helft minder hulpverleningen Reddingsbrigade
Helft minder hulpverleningen Reddingsbrigade (Foto: ANP)

Haase en Middelkoop in kwartfinales US Open

Tennissers Robin Haase en Matwé Middelkoop zijn uitermate lekker bezig op de US Open. In New York plaatste het Nederlandse duo zich maandag voor de kwartfinales.

De Belg Steve Darcis en zijn Israëlische kompaan Dudi Sela wisten met de nodige moeite een tiebreak uit het vuur te slepen in de eerste set, maar daarin waren de Nederlanders veel te sterk. In set twee kwamen Darcis en Sela vervolgens tekort om het Haase en Middelkoop echt moeilijk te maken: 7-6 (2), 6-3.

Voor Haase is het zijn eerste kwartfinaleplek op een Grand Slam-toernooi sinds hij in 2013 met Igor Sijsling de finale van de Australian Open haalde. Middelkoop schopte het op een Grand Slam nog nooit zo ver. In de kwartfinale wacht een Frans of een Spaans duo.

Herlings wint opnieuw in Amerika

Jeffrey Herlings heeft de MXGP van Amerika gewonnen. Vorige week won de motorcrosser ook al een wedstrijd van het Amerikaanse kampioenschap. KTM-teamgenoot Glenn Coldenhoff werd achtste.

 

Cairoli vs Herlings Race 1 - Monster Energy MXGP of USA (Bron: Youtube)

Herlings werd in de eerste race tweede achter de Amerikaanse kampioen Eli Tomac. De tweede race wist de 22-jarige coureur wel winnend af te sluiten. Lange tijd leek de tweede plaats achter Antonio Cairoli het maximale resultaat, echter door een valpartij van de Italiaan nam de Brabander de leiding over en gaf die vervolgens niet meer uit handen.

Door de winst van Herlings moest Cairoli zijn kampioenschap nog minimaal een race uitstellen. De volgende Grand Prix is komend weekend op het TT-circuit van Assen.

Dennis en Frankiny verlaten Ronde van Spanje

Op de tweede rustdag in de Ronde van Spanje hebben twee renners van BMC de strijd gestaakt. Rohan Dennis heeft last van een luchtweginfectie, terwijl Kilian Frankiny bij een valpartij van zondag twee breuken opliep in zijn dijbeen.

Dennis was een van de favorieten voor de individuele tijdrit van dinsdag. De Australiër van BMC stond op plaats 81 in het algemeen klassement op meer dan twee uur van leider Chris Froome.

Dubbelslag Viviani in Tour of Britain, na declassering Boasson Hagen

Elia Viviani heeft de tweede etappe gewonnen in de Tour of Brtitian. De Italiaan kwam als tweede over de streep, maar Edvald Boasson Hagen werd gedeclasseerd vanwege onregelmatig sprinten. Doordat de Noorterug werd gezet zou Dylan Groenewegen als tweede eindigen in de etappe naar Blyth.

Al na vijf kilometer zou er een kopgroep van zeven man wegrijden. Silvain Dillier (BMC), Rory Townsend (BIKE Channel), Graham Briggs (JLT Condor), Matthews Holmes (Madison Genesis), Lukasz Owsian (CCC Sprandi Polkowice), Kamil Gradek (ONE Pro) en Jacob Scott (An Post CRC) zouden vijf minuten krijgen van het peloton. In de plaatselijke ronde zou de kopgroep terug worden gepakt door het peloton.

Met nog acht kilometer te gaan was het Philippe Gilbert die het probeerde, maar op vijf kilometer van de meet werd hij ingerekend door het peloton. Daarop volgde een sprint, waarin leek dat Boasson Hagen zou winnen, maar de Noor van Dimension Data sprintte van rechts naar links, waardoor hij uiteindelijk werd teruggezet. Naast de winst zou Viviani ook de nieuwe leider worden in het algemeen klassement

België naar WK: "We gaan er toch eentje drinken"

Als eerste Europese land kwalificeerde België zich zondagavond voor het WK, dat volgende zomer in Rusland gespeeld wordt. De Belgen wonnen in Athene met 1-2 van Griekenland en zijn daardoor al zeker van de eerste plaats in de kwalificatiegroep. "Goed spel was het niet, maar we zijn er wel", concludeert Jan Vertonghen tegenover Sporza.

"Het was zeker een lastige wedstrijd. De Grieken kwamen er gevaarlijk uit. We stonden niet altijd goed opgesteld achterin en daar maakten ze goed gebruik van. We vliegen meteen terug, maar we gaan toch eentje drinken", stelt Vertonghen, die in Griekenland tot scoren kwam. De andere treffer kwam op naam van Romelu Lukaku. Doelman Thibaut Courtois constateert dat de Belgen het niet gemakkelijk hadden in Griekenland. "Ons voetbal kon beter, maar we hebben op karakter gewonnen. Dat moeten we onthouden als we het eens moeilijk hebben."

"Tegen stugge ploegen die tactisch sterk staan, moeten we oplossingen zoeken. Dat is het voornaamste punt van aandacht voor onze ploeg. Tegen zulke ploegen moeten we het tempo opdrijven om toch die openingen te creëren", zegt de sluitpost van Chelsea. Kevin De Bruyne ziet ook nog een verbeterpunt voor de Rode Duivels. "Nu hebben we negen maanden de tijd om alle fouten recht te trekken. Volgens mij moeten we vooral defensief een blok vormen. We moeten weten wie waar moet lopen. Dat moet er ingedrild worden voor het WK."

"Een topwedstrijd was het niet. De Grieken speelden met negen à tien achter de bal. Het was moeilijk om openingen te vinden. Dat weten we. Ik besef ook dat zoiets niet leuk is om naar te kijken. Op zo'n moment moeten wij geconcentreerd blijven en geduld oefenen", besluit de middenvelder van Manchester City. België verloor in zijn kwalificatiegroep nog geen enkele wedstrijd en pakte 22 punten uit acht wedstrijden.

Man golft te vaak, vrouw snijdt piemel af

Een wijze les voor mensen met een Zuid-Koreaanse vrouw: ga niet te vaak golfen. Dat deed de man van ene mevrouw Kim uit Yeosu wel en dat kwam hem duur te staan: de beste man heeft nu geen piemel meer.

Volgens de 50-jarige vrouw spendeerde haar man veel te veel tijd aan het verfijnen van zijn swing op de lokale golfbaan, zonder zijn eigen golfclub bij haar naar binnen te putten. Ook gaf de man zijn vrouw volgens haar niet genoeg geld om van te leven, terwijl een gewelddadige uitbarsting hier en daar richting zijn vrouw zijn zaak(je) vermoedelijk ook niet bepaald geholpen heeft.

Mevrouw Kim vond het genoeg geweest en toen haar man lag te slapen zette ze een keukenmes tegen zijn jongeheer, die er vervolgens afgesneden werd. Om zeker te weten dat zijn naaimateriaal niet teruggenaaid kon worden spoelde ze het ding ook nog door het toilet. De buren kwamen kijken nadat ze flink wat gekreun hoorde, niet gek als je piemel er zojuist afgesneden is, en vonden de man kermend van de pijn op de grond.

De 54-jarige man ligt inmiddels in het ziekenhuis in stabiele toestand, zo meldt de Jeju Weekly.

Bussemaker bezorgd om prestatiedruk op scholen

Demissionair onderwijsminister Jet Bussemaker maakt zich nog steeds zorgen om de oplopende prestatiedruk voor leerlingen en studenten. Ze plaatste er maandag bij de opening van het academische jaar in Nijmegen opnieuw kanttekeningen bij.

"Denk aan het schaduwonderwijs, waar kinderen in het basisonderwijs worden klaargestoomd voor de eindtoets, omdat hun ouders willen dat hun kind een havo-advies krijgt in plaats van een vmbo-advies, ook als dat laatste beter bij het kind past", zei de bewindsvrouw.

Ze maakte gewag van "een wereld van ongeluk" die eventueel kan ontstaan: "Van altijd maar op je tenen moeten lopen om met je hakken over de sloot te komen. Van altijd de slechtste van je klas zijn. Van niet met je vriendjes kunnen spelen omdat je bijles hebt."

Gevaren
Ook op de universiteiten zijn er dergelijke gevaren. "Uit recent onderzoek bleek dat maar liefst meer dan een op de drie promovendi aan de Universiteiten van Amsterdam en Leiden het risico loopt om in een depressie te raken. Ook hier speelt prestatiedruk een belangrijke rol. Meer in het bijzonder publicatiedruk", aldus de scheidende bewindsvrouw.

Een opleiding is ook van zoveel meer dan alleen economisch belang, benadrukte ze."In mijn visie is onderwijs meer dan alleen een leverancier van werknemers. Onderwijs speelt zich af in een gemeenschap van studenten en docenten waar je je kunt ontplooien en kunt worden wie je bent. Maar waar ook collectieve waarden en maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef worden meegegeven. Waar je inderdaad ook kennis en vaardigheden opdoet, gericht op het verwerven van een volwaardige plaats in de samenleving. En niet alleen van een goede baan."

Druk
Bussemaker was als minister overigens verantwoordelijk voor het beleid waarin de eindtoets in het basisonderwijs verplicht gesteld werd, de rekentoets deel uitmaakt van de examenregeling op het voortgezet onderwijs en mbo en ze wilde ook een kleutertoets introduceren, die door de Tweede Kamer werd tegengehouden. En het is niet ondenkbaar dat ook het leenstelsel zorg voor prestatiedruk bij studenten.

Bussemaker bezorgd om te veel prestatiedruk
Bussemaker bezorgd om te veel prestatiedruk (Foto: ANP)

Vrouw met hersenletsel verkracht in ziekenhuis

In Amerika is weer eens een laffe hond van de bovenste plank gespot. Een 32-jarige vrouw is vrijdag verkracht in het Bronx-Lebanon-ziekenhuis in New York, waar ze met ernstig hersenletsel ligt.

Een verpleegster in het ziekenhuis kwam vrijdagavond even bij de patiënt kijken, maar zag niet alleen de vrouw: de 37-jarige Keith Nembhard was bezig om het slachtoffer te verkrachten, aldus de politie.

De arts van de vrouw liet aan de agenten weten dat haar hersenletsel dusdanig ernstig was dat ze onmogelijk met de seks akkoord kon zijn gegaan. Nembhard, die het slachtoffer naar verluidt kende, werd dan ook aangehouden en wordt verdacht van verkrachting.

'Russen pakken Merkel aan'

De website van de Duitse bondskanselier Angela Merkel is zondag voorafgaand aan het tv-debat met SPD-leider Martin Schulz veelvuldig aangevallen door Russische hackers. Volgens Julia Kloeckner van de CDU waren er zo'n 3000 aanvallen op de website, het merendeel van de aanvallers had een Russisch ip-adres.

De Duitse inlichtingendiensten hebben herhaaldelijk gewaarschuwd voor Russische inmenging in de verkiezingsstrijd. Poetin zou volgens de diensten willen voorkomen dat Merkel herkozen wordt.

De CDU heeft geen mededelingen gedaan over de eventuele schade of gevolgen. Sinds 2015 zijn er herhaaldelijk aanvallen op politieke partijen en doelen als het parlement en politieke denktanks. De Russische hackersgroep APT 28 wordt daarvoor verantwoordelijk gehouden.

Volgens het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken is er de laatste maanden een toename van cyberaanvallen.

Website Merkel aangevallen vanuit Rusland
Website Merkel aangevallen vanuit Rusland (Foto: BuzzT)

Jet Bussemaker krijgt 'nepcheque' voor onbetaald werk

Minister Jet Bussemaker heeft in Nijmegen een nepcheque van 295 miljoen euro gekregen. Dat bedrag hebben universiteiten in 2016 volgens critici uitgespaard door wetenschappelijk werk niet te betalen. Volgens de VAWO, vakbond voor de wetenschap, wordt op dit moment een vijfde van het wetenschappelijke werk onbetaald gedaan in de vrije tijd van het personeel.

Bussemaker was in Nijmegen voor de opening van het academisch jaar van de Radboud Universiteit. De VAWO, met ruim duizend leden, wil dat wetenschappers loon naar werken krijgen. Gemiddeld werkt een wetenschapper negen weken per jaar gratis. Volgens VAWO-voorzitter Marijtje Jongsma is dat het gevolg van te veel werk voor te weinig mensen. "De wetenschappers schenken het ministerie honderden miljoenen op die manier. Wij willen een realistischer verdeling van de taken."

Studentenvakbond AKKU protesteerde ook in Nijmegen tegen de schuld die studenten opbouwen nu de basisbeurs is afgeschaft. AKKU stelt dat de gemiddelde student een schuld van 14.000 euro opbouwt. "De minister zwaait zometeen af zonder kosten en wij betalen ons dankzij haar nog vele jaren een ongeluk."

De protesten in Nijmegen verliepen zonder incidenten.

Minister krijgt 'cheque' voor onbetaald werk
Minister krijgt 'cheque' voor onbetaald werk (Foto: ANP)

Robbert Dijkgraaf: Globalisering werkt in de wetenschap

"Laten we één ding duidelijk stellen in deze xenofobe tijd, waarin het sluiten van grenzen als de oplossing voor al het kwaad in de wereld wordt gezien. Globalisering werkt in de wetenschap. Door de eeuwen heen heeft het vrije verkeer van mensen en ideeën alleen maar winst opgeleverd." Dat zei hoogleraar Robbert Dijkgraaf tijdens de opening van het academisch jaar aan de Universiteit van Amsterdam.

"Universiteiten dienen deze vrijheid ten stelligste te verdedigen", aldus de populaire geleerde. De ook in de VS actieve hoogleraar ging tevens in op de aanvallen die de wetenschap te verduren krijgt. "Ik maak dat iedere dag mee aan de overkant van de Atlantische Oceaan, waar de nieuwe regering zonder scrupules klimaat- en milieuwetgeving terugdraait, onderzoeksbudgetten draconisch kort en de grenzen sluit voor kennisimmigranten. Niet alleen in Amerika, maar overal in de wereld zien we aanvallen op de rationaliteit en de vruchten van de wetenschap. "

Het is een van de taken van de universiteit om de samenleving te "immuniseren tegen de aanvallen van dogmatisch en demagogisch denken en tegen de kortetermijnbelangen van de politiek en de commercie", waarschuwde Dijkgraaf. "We moeten daarbij niet bang zijn ivoren torens te bouwen. Het mooie van een toren is namelijk dat je verder kunt kijken en eerder een betere toekomst of een dreigend gevaar ziet aankomen."

'Niet bang zijn voor ivoren torens'
Globalisering werkt in de wetenschap (Foto: ANP)

'PSG betaalt tien miljoen euro voor felbegeerde Braziliaan'

Paris Saint-Germain gaat zich in januari versterken met Marcus Wendel Valle da Silva, kortweg Wendel. Voor tien miljoen euro maakt hij de overstap. Globo Esporte meldt dat er zo goed als zeker een akkoord is bereikt met Fluminense en dat de 20-jarige middenvelder in de winterstop aansluit bij het team van trainer Unai Emery.

Wendel komt naar verluidt voor tien miljoen euro over en door variabelen kan de transfersom nog met een miljoen oplopen. Hij verlengde onlangs zijn contract bij Fluminense tot nieuwjaarsdag 2021, maar gaat die verbintenis dus niet uitdienen. Fluminense heeft overigens negentig procent van de eigendomsrechten van het Braziliaanse talent in handen.

Wendel maakte in de winter van 2015 de overstap van Tigres naar Fluminense en staat inmiddels op 41 wedstrijden in het eerste elftal, waarin hij goed was voor vijf doelpunten. CSKA Moskou en FC Porto hadden ook belangstelling voor Wendel.

Moordzaak Koen Everink in december behandeld

De rechtszaak tegen Mark de J. (30), moordverdachte in de zaak Koen Everink, wordt waarschijnlijk op 11, 12 en 13 december inhoudelijk behandeld. Dat is ruim anderhalf jaar na de gewelddadige dood van Everink, maart vorig jaar en de arrestatie van de voormalig tenniscoach van Robin Haase een paar weken later.

De J. heeft vanaf het begin ontkend zijn goede kennis en gokmaatje Everink te hebben gedood. Hij was de avond van Everinks dood bij hem in de villa, ze hadden samen gegeten en gegokt. Maar volgens hem is hij ontvoerd door vier mannen toen hij naar huis wilde gaan. Die mannen zouden de rijke zakenman hebben vermoord. Ook maandag, tijdens een niet-inhoudelijke zitting van de rechtbank, houdt hij dat verhaal vol.

Hij zei "radeloos" te worden van de houding van het Openbaar Ministerie. De J. en zijn advocaat Bob Kaarls hebben onderzoek laten doen die mogelijk de theorie van De J. steunen.

Moordzaak Koen Everink in december behandeld
Moordzaak Koen Everink in december behandeld (Foto: ANP)

CNV sleept Deliveroo mogelijk voor rechter

Vakbond CNV onderzoekt de mogelijkheden om maaltijdbezorgdienst Deliveroo juridisch aan te pakken omdat die bezorgers alleen nog maar als zzp'er aan het werk wil hebben. Daarmee overtreedt het bedrijf mogelijk de wet, meent de bond.

CNV noemt het kwalijk dat Deliveroo zich wil onttrekken aan zijn verantwoordelijkheid als werkgever. De bezorgers zouden volgens de bond onder de cao van het koeriersbedrijf moeten vallen en daarmee dus moeten kunnen rekenen op eerlijke arbeidsvoorwaarden en collectieve regelingen, bijvoorbeeld voor ziekte, arbeidsongeschiktheid en pensioen.

Onderhandelaars van CNV willen graag met Deliveroo om tafel om over de kwestie te praten, maar op de uitnodiging is nog geen reactie gekomen. Deliveroo telt in Nederland circa 2000 bezorgers.

De maaltijdbezorger zelf heeft desgevraagd nog niet op de kwestie gereageerd.

CNV sleept Deliveroo mogelijk voor rechter
CNV sleept Deliveroo mogelijk voor rechter (Foto: ANP)

CD: Arcade Fire - Everything Now

De meesten hebben hem ondertussen wellicht al grijsgedraaid, de laatste van Arcade Fire. Met Everything Now heeft de band de criticasters aardig verdeeld. Voor de een is het de plaat van het jaar en voor de ander de grootste misstap van de band. In het NRC werd een ruime voldoende gegeven, terwijl de Volkskrant het de minste plaat van de band vindt. Internationaal gerenommeerde bladen als Rolling Stone en NME geven deze nieuwe cd de maximale score. Tijd om op FOK! nog even een oordeel te vellen.

Derde kind op komst voor Kate en William

De Britse prins William en zijn echtgenote Kate verwachten een derde kind. Dat heeft Kensington Palace maandag bekendgemaakt.

De hertogin heeft last van hyperemesis gravidarum. Dat is een ernstige vorm van zwangerschapsmisselijkheid die gekenmerkt wordt door snel gewichtsverlies, ondervoeding en uitdroging. Ook bij haar vorige twee zwangerschappen had Kate last van deze kwaal, liet Kensington Palace weten. Vanwege misselijkheid ziet ze maandag af van een publiek optreden in Londen. De hertogin wordt op het paleis verzorgd.

Kate en William hebben al twee kinderen: prins George en prinses Charlotte. Deze laatste dochter is in mei 2015 geboren, terwijl George in juli 2013 het levenslicht zag. Kensington Palace heeft niet bekendgemaakt hoeveel weken Kate zwanger is. De nieuwe loot zou vijfde zijn in de lijn om de huidige koningin Elizabeth op te volgen.

Derde kind op komst voor Kate en William
Derde kind op komst voor Kate en William (Foto: ANP)

Israëlische basketballers verslaan Duitsland, ruime zege Frankrijk

De Franse basketbalploeg heeft op het Europees kampioenschap het tempo te pakken. In groep A rekenden de Fransen zoals verwacht met ruime cijfers af met IJsland, onder meer dankzij zestien punten van Nando de Colo: 115-79.

De pas 18-jarige Luka Doncic hielp Slovenië in Helsinki met 22 punten langs Griekenland: 78-72. Finland, het gastland in groep A, had overtime en 27 punten van de 20-jarige Chicago Bulls-speler Lauri Markkanen nodig om Polen met 90-87 te verslaan. Slovenië gaat met drie zeges op kop, Finland en Frankrijk hebben er beiden twee, Polen en Griekenland staan op één. De top-4 gaat naar de achtste finales.

In groep B boekte Litouwen onder leiding van Adas Juskevicius een belangrijke zege op Italië: 78-73. Oekraïne pakte de eerste zege door Georgië met 88-81 te verslaan, terwijl de Duitsers op z'n Duits verslagen werden: de ploeg, met wederom Atlanta Hawks-speler Dennis Schröder als topscorer, ging lang aan de leiding, maar een geweldig laatste kwart bracht Israël langszij, 82-80.

Italië, Duitsland en Litouwen hebben elk twee zeges, Georgië, Oekraïne en Israël hebben er één.

Handballers Volendam op één goal uitgeschakeld in Europa

De handballers van KRAS/Volendam zijn uitgeschakeld in de EHF Cup, het handbalequivalent van de Europa League in het voetbal.

In de eerste kwalificatieronde was het Macedonische Ohrid te sterk, maar veel scheelde het zeker niet. De eerste wedstrijd eindigde in een 24-24 gelijkspel en ook in wedstrijd twee zaten de ploegen zeer dicht bij elkaar.

Halverwege stonden de Macedoniërs, die beide wedstrijden organiseerden, nog met 13-10 voor, maar Volendam vocht zich terug in de wedstrijd. Uiteindelijk kwam de ploeg echter één goal tekort, want Ohrid won met 24-23 en schakelde de Volendammers zo uit.

Russische volleyballers Europees kampioen na thriller

De Russische volleybalploeg heeft zich in Polen gekroond tot nieuwe Europees kampioen. Het land, dat ook in 2013 de titel pakte, was in een razendspannende finale net te sterk voor Duitsland.

Rusland won de eerste set, maar de Duitsers sloegen in het tweede bedrijf sterk terug. In set drie was Rusland weer de bovenliggende partij, waarna Duitsland set vier domineerde. De beslissende vijfde set ging lang gelijk op, maar in de absolute slotfase sloegen de Russen het beslissende gaatje van twee punten: 25-19, 20-25, 25-22, 17-25, 15-13.

Lubach scoort wereldwijd met Got-viral video

Presentator Arjen Lubach heeft bekend dat zijn programma achter de anonieme video zit van Game of Thrones, die afgelopen dagen wereldwijd miljoenen keren is bekeken. In de video wordt de suggestie gewekt dat er een spin-off komt van de populaire serie, die zich afspeelt in moderne tijden.

Lubach en het team van Zondag met Lubach (VPRO) maakten de trailer voor de fictieve serie 'Westeros' in de afgelopen maanden en plaatsten het deze week op een anoniem YouTube-account. De viral verspreidde zich als een lopend vuurtje en er verschenen artikelen op websites als Vice, Digg, Humo en The Telegraph.

Op diverse internetfora werd de afgelopen dagen druk gediscussieerd over het idee en de vraag wie de video had gemaakt. In een tweede filmpje dat maandagmiddag om 13.00 uur verscheen, openbaart een mysterieuze figuur met capuchon zich als Arjen Lubach.

Eerder dit jaar scoorde Zondag met Lubach al een wereldwijde hit met een filmpje waarin Nederland werd geïntroduceerd aan de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump.

Lubach scoort wereldwijd met anonieme video
Lubach scoort wereldwijd met anonieme video (Foto: ANP)

PvdA heeft keus uit twee opvolgers voor Spekman

PvdA-leden hebben later dit jaar slechts twee keuzes bij het kiezen van een nieuwe voorzitter. De deadline om te solliciteren sloot maandag om 10.00 uur, maar behalve de Zwolse wethouder Hanneke Vedelaar en het duo Astrid Oosenbrug en Gerard Oosterwijk heeft niemand zich gemeld om Hans Spekman op te volgen. Een interne commissie moet hun kandidaturen nog wel goedkeuren.

Voormalig Kamerlid Oosenbrug en Oosterwijk, die beleidsmedewerker in Brussel is, waren begin deze zomer de eerste kandidaten die zich melden. Zij willen het voorzitterschap samen invullen. Vedelaar kandideerde zich afgelopen week.

Nu de inschrijftermijn gesloten is, moeten de kandidaten langs een adviescommissie. Als die hen geschikt acht zijn ze officieel kandidaat. Van 26 september tot 4 oktober kunnen de leden hun stem uitbrengen. Spekman maakt op 7 oktober plaats voor zijn opvolger(s).

Hans Spekman volgde in 2012 Lilianne Ploumen op als voorzitter van de sociaaldemocraten. De man die bekend staat om zijn slobbertruien voegde zich in een rijke traditie van partijvoorzitters met een duidelijke mening; onder meer Felix Rottenberg en André van der Louw gingen hem voor. De voorzitters van de meeste andere partijen treden in de regel veel minder op de voorgrond. Het ligt in de lijn der verwachting dat de -toch vrij onbekende- opvolger van Spekman zich wat terughoudender zal opstellen.

Tweestrijd om voorzittershamer PvdA
Tweestrijd om voorzittershamer PvdA (Foto: ANP)

Janssen: "Ik heb goed gespeeld"

Vincent Janssen kwam niet tot scoren voor Oranje tegen Bulgarije. Met zijn spel was de aanvaller echter niet ontevreden.

Janssen stond donderdag tegen Frankrijk op een eiland en ook tegen Bulgarije leek hij moeizaam op gang te komen. De verslaggever van FOX Sports vond hem moeizaam spelen. "Oh, dat is jouw mening. Ik denk dat ik vandaag een goede pot speelde. Ik had alleen moeten scoren. Dus ja..."

De spits van Tottenham Hotspur maakte tot dusverre zeven doelpunten in zestien interlands. "Ik mis die kansen natuurlijk niet met opzet, ik was een beetje ongelukkig met mijn schoten." Janssen maakte in maart 2016 in de met 2-3 verloren wedstrijd tegen Frankrijk zijn debuut voor het Nederlands elftal.

In de aanval van Oranje krijgt Janssen van bondscoach Dick Advocaat voorlopig de voorkeur boven Bas Dost. Tegen Frankrijk kwam Dost ook al geen minuut in actie.

Pröpper: "Niets is onmogelijk"

Oranje heeft nog een kleine kans op plaatsing voor het WK. Davy Pröpper was tweemaal trefzeker tegen Bulgarije.

De middenvelder van Brighton & Hove Albion kreeg zondagochtend te horen dat hij tegen de Bulgaren een basisplek zou krijgen. Hij beschaamde het vertrouwen van Dick Advocaat niet en maakte twee doelpunten tegen Bulgarije. "Dat is mooi, daar doe je het voor. Maar we hadden iets eerder uit kunnen lopen."

"We creëerden redelijk wat kansen, zeker de eerste helft", aldus de 26-jarige Pröpper in een interview met de NOS. Hij erkende dat Nederlands elftal er door de ruime overwinning van Zweden niet goed voorstaat in groep A. De Scandinaviërs klopten Wit-Rusland met 0-4.

"We kregen in de rust te horen hoeveel het stond bij Zweden. Ook na de wedstrijd hoorden we het direct. We moeten nu veel scoren, maar niets is onmogelijk. We hebben gewonnen en hebben nog minimaal twee finales te spelen", zo haalde Pröpper, die zijn zevende interland speelde, het aloude 'elke wedstrijd is een finale'-cliché van stal.

Pieter van Empelen (Don Quishocking) overleden

Pieter van Empelen, medeoprichter van cabaretgezelschap Don Quishocking, is zondag in Amsterdam overleden. Van Empelen schreef teksten, componeerde en speelde piano. Zijn bekendste composities zijn De Oude School (dat veel belangrijke prijzen won) en Opa's Honderdste Verjaardag. Van Empelen was 74 jaar. Namens de familie heeft Jacques Klöters (ook Don Quishocking) het overlijden van Van Empelen bekendgemaakt.

Don Quishocking werd eind jaren 60 opgericht. Van Empelen was er vanaf het begin bij, net als Fred Florusse, George en Anke Groot en Jacques Klöters en hij bleef een jaar of tien bij het gezelschap. Hij was ook enige tijd verbonden aan de Akademie voor Kleinkunst en de Akademie voor Expressie door Woord en Gebaar. Verder was hij regisseur van onder meer Cabaret NAR, Lenette van Dongen, Crème Fraîche en de Berini's.

Niet alleen kleinkunst maar ook de zeilvaart en de bouw hadden zijn interesse. Na zijn cabarettijd werd hij directeur van het Maritiem Museum Prins Hendrik in Rotterdam. Maar ook was hij bouwcoördinator van de Hermitage aan de Amstel.

Volgens publicist en programmamaker en Don Quishocking-lid Jacques Klöters was Pieter van Empelen een harde werker en spaarde hij zichzelf niet. "Hij laat mooie dingen na: een zoon, een kleinkind, een weduwe, een paar gebouwen, goede muziek en veel mooie herinneringen."


Pieter van Empelen (Don Quishocking) overleden
Pieter van Empelen (Don Quishocking) overleden (Foto: BuzzE)

Bonden stappen uit polderoverleg

Vakbonden CNV, FNV en VCP zijn uit het overleg met werkgevers over hervormingen in de arbeidsmarkt gestapt. Dat bevestigden vakbonden CNV en FNV. Volgens de bonden waren de flexibilisering van de arbeidsmarkt en het ontslagrecht de voornaamste struikelblokken in de onderhandelingen.

FNV-voorman Han Busker zei teleurgesteld te zijn in de uitkomst. "Afgelopen dagen is gebleken dat we met deze werkgevers geen afspraken kunnen maken over het aantrekkelijker maken om mensen in vaste dienst te nemen en het afschaffen van oneerlijke payroll-constructies", aldus Busker. Volgens zijn CNV-collega Maurice Limmen zijn de onderhandelende partijen "nooit in de buurt gekomen" van een vergelijk over het keren van de "flextrend".

Volgens de bonden is een vast contract op de arbeidsmarkt de norm. Voor flexibele en zelfstandige arbeid is volgens de bonden zeker plaats op de arbeidsmarkt. "Maar dit wordt nu vooral gebruikt om kosten te besparen en risico's af te wentelen op de werkenden", aldus de bonden in een verklaring.

Een 'polderakkoord' tussen beide partijen maakt dat politieke beslissingen over sociale wetgeving op meer draagvlak kunnen rekenen. Nu het overleg is mislukt, zal voor het nieuwe kabinet met alle partijen afzonderlijk overeenstemming moeten worden bereikt.

De formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen zo snel mogelijk met werkgevers en werknemers om tafel gaan zitten om te praten over het mislukte polderoverleg. Dat het is mislukt is "zeer teleurstellend", zei VVD-leider Mark Rutte maandag. Of het klappen van het polderoverleg voor vertraging zorgt bij bij de kabinetsformatie, is nog niet duidelijk. "Dat gaan we proberen te voorkomen", zei Rutte.

Bonden stappen uit polderoverleg
Bonden stappen uit polderoverleg (Foto: ANP)

Indonesië zet druk op Myanmar over Rohingya

Indonesië oefent druk uit op Myanmar om de vluchtende Rohingya-moslims beter te beschermen. De afgelopen weken zijn al zo'n 90.000 Rohingya vanuit Myanmar naar buurland Bangladesh gevlucht, in Myanmar hebben zij als minderheid nauwelijks rechten. Later deze week reist de minister van Buitenlandse Zaken van Indonesië naar Myanmar om daar een voorstel te bespreken over hoe Indonesië de Rohingya kan helpen.

In Indonesië wordt geprotesteerd bij de ambassade van Myanmar. De betogers vinden dat de regering van Indonesië veel harder stelling moet nemen tegen Myanmar. Indonesië heeft een grote moslimpopulatie en ijvert al langer voor een speciale Rohingya-staat in Myanmar.

In Myanmar wonen ongeveer 1 miljoen Rohingya. Het zijn moslims, die in het overwegend boeddhistische Myanmar niet als staatsburgers worden erkend.

Indonesië zet druk op Myanmar over Rohingya
Indonesië zet druk op Myanmar over Rohingya (Foto: ANP)

Knoops mag mariniers bijstaan in proces

De mariniers die betrokken waren bij de bevrijdingsactie van de door Molukse jongeren gekaapte trein in 1977, mogen zich in de rechtszaak laten bijstaan door advocaat Geert-Jan Knoops. Advocaat Liesbeth Zegveld, die optreedt namens enkele nabestaanden van doodgeschoten kapers, had daar ernstig bezwaar tegen gemaakt. Maar de rechtbank in Den Haag wees dat bezwaar af.

Zegveld zei dat het niet goed voor de waarheidsvinding is als er sprake is van een collectief. Zij probeert in een rechtszaak erachter te komen of Defensie destijds onrechtmatig heeft opgetreden door het doodschieten van kapers, die toen al weerloos waren.

Volgens Zegveld is Knoops opeens er tussen geschoven door Defensie. Ze is bang voor beïnvloeding van de getuigen of dat er onderling druk ontstaat. Zegveld mag de militairen als getuigen gaan horen en vindt dat zij zelf vrij moeten kunnen verklaren.

Landsadvocaat Bert-Jan Houtzagers hekelde de suggestie van beïnvloeding door Defensie en de "grote woorden" van Zegveld. "Dit is de wereld op zijn kop". Het is volgens hem gewoon praktisch dat de mariniers een eigen advocaat hebben en die mogen ze nu eenmaal zelf kiezen.

Knoops mag mariniers bijstaan in proces
Knoops mag mariniers bijstaan in proces (Foto: ANP)

Mannen van islamitische school gehaald en aangehouden

Op het dak van een nieuwe islamitische middelbare school in Amsterdam Nieuw-West hebben zich twee mannen verschanst. Ze dragen een bivakmuts en hebben over de rand van het gebouw een spandoek opgehangen met daarop de tekst: "Wie ISLAM zaait, zal SHARIA oogsten".

Het tweetal weigert om van het dak te komen en scanderen onder meer anti-islamtische leuzen. 

Update 11:15 uur
De actie is beëindigd door de politie die de mannen met een hoogwerker van het dak gehaald heeft. De twee maken deel uit van de actiegroep Identitair Verzet. Deze liet in een verklaring weten: "De voorgenomen opening van de islamistische middelbare school in Sloterdijk aan de Naritaweg te Amsterdam is onwenselijk vanwege de sympathie van bestuursleden voor het salafisme in het recente verleden.''

Eerder protest
De actievoerders van Identitair Verzet bezetten afgelopen weekend ook al een bouwplaats van een nieuwe moskee in Venlo. Bij dat protest werden vier mensen aangehouden. 

Jeugdreclame voor junkfood in metro taboe

Op Amsterdamse metrostations is reclame voor junkfood, die is gericht op kinderen en jongeren, niet langer toegestaan. Het stadsbestuur voert dit beleid door op alle 58 metrostations in de hoofdstad, inclusief de nieuwe stations van de Noord-Zuidlijn.

Amsterdam wil jeugdreclame voor ongezonde producten weren en neemt daarbij eerst de eigen evenementen, gesubsidieerde activiteiten en gemeentelijke locaties onder de loep. Daartoe behoren ook de metrostations, waar zo'n tweehonderd abri's, dertig grote billboards en 52 digitale borden zijn te vinden.

"Kinderen hebben het recht om te groeien in een gezonde omgeving", zegt verantwoordelijk wethouder Eric van der Burg (zorg). "Reclame-uitingen in de metrostations worden slechts eens in de vijftien jaar opnieuw aanbesteed. Daarom moeten we nu deze kans grijpen om ongezonde reclame, gericht op kinderen en jongeren te weren."

Geen jeugdreclame voor ongezond eten in metro
Jeugdreclame voor junkfood in metro taboe (Foto: ANP)

Jeroen Pauw waarschuwt voor alternatief DWDD

Een nieuwe talkshow op het tijdstip van De Wereld Draait Door kan leiden tot 'bijzondere tv-ongelukken'. Daarvoor waarschuwt Jeroen Pauw in het AD.

De Wereld Draait Door (DWDD) met Matthijs van Nieuwkerk is vanaf volgend jaar nog maar zes maanden per jaar op tv te zien. Daardoor ontstaat ruimte voor een nieuwe talkshow van de NPO die de show ook in de zomer wil uitzenden. Als het aan NPO-voorzitter Shula Rijxman ligt, wordt een presentatrice het gezicht van deze talkshow.

Jeroen Pauw zet vraagtekens bij het nieuwe praatprogramma. "DWDD heeft niet alleen een van de beste presentatoren van Nederland, het is een ijzersterke formule en heeft een fantastische redactie. Dag in, dag uit wordt een groot publiek bereikt. Op het moment dat het zomertijd wordt, scoort het nog steeds goed, maar loopt het iets terug. Als het langer licht is, zijn mensen veel moeilijker om 19.00 uur naar de tv te lokken. Juist in dat enorm lastige slot moet een nieuw praatprogramma komen dat, terecht of onterecht, altijd vergeleken gaat worden met DWDD. Het kan leiden tot bijzondere tv-ongelukken, zeg maar.''

Jeroen keert maandagavond terug op NPO 1 met Pauw.

Jeroen Pauw waarschuwt voor alternatief DWDD
Jeroen Pauw waarschuwt voor alternatief DWDD (Foto: BuzzE)

Uw wekelijkse dosis stupiditeit

Elke week laat Sargon of Akkad de stupiditeit van verschillende groepen zien. Deze week, onder andere, L'Oréal heeft een trans-model ontslagen vanwege racisme jegens blanken, feminist Clementine Ford weigert vragen te beantwoorden van jongens, Linda Sarsour heeft geprobeerd om orkaan Harvey te misbruiken om geld te 'verdienen', het Southern Poverty Law Center (een alt-left non-profit groepje mensen die even voor iedereen beslist wat wel en niet een 'hate-group' is) geeft miljoenen dollars uit aan buitenlandse bedrijven en salarissen en nagenoeg niets aan hun gestelde doel, FBI en Homeland Security waarschuwen voor nog meer AntiFa terreur en classificeert de idioten als terroristen en de burgermeester van Berkeley wil AntiFa belonen voor hun geweld.

'Noord-Korea bereidt meer raketproeven voor'

Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten blijven signalen opvangen dat Noord-Korea meer lanceringen van ballistische raketten voorbereidt, mogelijk intercontinentale. Een medewerker van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie heeft dit gezegd in het parlement.

Chang Kyung-soo beantwoordde daar vragen over de kernproef die Noord-Korea zondag hield. Noord-Korea zei een waterstofbom te hebben getest die op een intercontinentale raket gemonteerd moet kunnen worden.

Zuid-Korea reageerde op de Noord-Koreaanse proef met een militaire oefening in de Japanse Zee. Daarin werd volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap een aanval op het Noord-Koreaanse kernwapentestgebied gesimuleerd.

'Noord-Korea bereidt meer raketproeven voor'
'Noord-Korea bereidt meer raketproeven voor' (Foto: ANP)

Terpstra maakt woordgrapje, Colombianen woedend

Wielrenner Niki Terpstra en zijn Quick Step-teamgenoot Yves Lampaert zijn echte lolbroeken. De twee doen mee aan de Vuelta a España en zaten zondagavond op een vliegveld, wachtend op hun vlucht richting Navarra, waar dinsdag een tijdrit gereden wordt.

"We hebben een chartervliegtuig, dus normaal hoeven we niet door de security. Maar nu wel, dat komt door de deelname van....", geeft Terpstra hem voor. "....Manzana PostoBOM", kopt Lampaert hem in, een fantastische woordgrap, gebaseerd op de naam van de Colombiaanse wildcardploeg Manzana Postobon, waar onder meer Jetse Bol rijdt. "Hoe vind je hem?!", zou de onvolprezen Harry Engels zeggen.

Omdat we niet de beroerdsten zijn geven we Terpstra en Lampaert een twee voor de moeite voor deze niet zo grappige grap. De Colombianen zijn echter woest. Op social media scheuren de Colombianen massaal uit hun stringetjes tegen Terpstra, het zou zwaar respectloos zijn! 

"Ik ben een trotse Colombiaan, wielerbond UCI zou er goed aan doen hier eens naar te kijken", foeterde Movistar-renner Carlos Betancur. "Hey Niki Terpstra...Colombianen, Nederlanders, Zuid-Afrikanen en Japanners zijn gelijkwaardig, een beetje respect graag", aldus collega Jhonatan Restrepo van Katusha.

Om de Colombiaanse heethoofden, die we wat humor betreft nu toch wel de Duitsers van Zuid-Amerika mogen noemen, toch maar een klein beetje tot bedaren te brengen bood Terpstra nog zijn verontschuldigingen aan ook. "Het was ongepast en het was niet mijn bedoeling iemand te kwesten, het spijt me enorm", klinkt er toch nog een licht sarcastische ondertoon in het bericht door.

Bertens naar achtste finales dubbelspel US Open

Tennisster Kiki Bertens staat op de US Open in de achtste finales van het damesdubbelspel, samen met haar Zweedse partner Johanna Larsson.

Het als elfde geplaatste duo speelde in de tweede ronde tegen Julia Boserup en Nicole Gibbs, een Amerikaans wildcardduo. Die konden Bertens en Larsson nauwelijks serieus partij bieden en na iets meer dan een uur was de wedstrijd gespeeld: 6-2, 6-3.

Het Tsjechische duo Lacie Hradecka - in 2013 goed voor de titel - en Katerina Siniakova, als zevende geplaatst, is het volgende obstakel voor Bertens en Larsson.

Kvitova slaat Muguruza naar huis, Williams naar kwartfinales

Tennisster Petra Kvitova heeft zich na 2015 voor de tweede keer geplaatst voor de kwartfinales van de US Open. De Tsjechische nummer veertien van de plaatsingslijst kent vooralsnog een ijzersterk toernooi en Garbiñe Muguruza kon daar niks aan veranderen.

Kvitova moest tegen de nummer drie van de plaatsingslijst nog een tiebreak spelen, maar na die gewonnen te hebben was ze in set twee gewoon de betere: 7-6 (3), 6-3. De Tsjechische blijft zo nog altijd zonder setverlies in New York.

In de kwartfinales neemt Kvitova het op tegen Venus Williams, als negende geplaatst. De Amerikaanse had het één set moeilijk met de Spaanse Carla Suarez Navarro, maar herpakte zich in set drie en zette haar opponente opzij: 6-3, 3-6, 6-1. Ongewoon terrein is het voor Williams niet om in de kwartfinales te staan, dat deed ze sinds haar debuut in 1997 al elf keer eerder.

Querrey met groot machtsvertoon naar kwartfinales US Open

Tennisser Sam Querrey heeft zich met groot vertoon van macht geplaatst voor de kwartfinales van de US Open. De als zeventiende geplaatste Amerikaan rekende pijnlijk makkelijk af met de Duitser Mischa Zverev, zes plekken lager gerangschikt.

Zverev kwam er totaal niet aan te pas en na amper vijf kwartier was de driesetter al voorbij: 6-2, 6-2, 6-1. Voor Querrey is het de eerste keer dat hij het in New York tot de laatste acht schopt.

De Amerikaan neemt het in de kwartfinales op tegen de als 28e geplaatste Kevin Anderson. De Zuid-Afrikaan had vier sets nodig om Paolo Lorenzi uit Italië opzij te schuiven: 6-4, 6-3, 6-7 (4), 6-4. Voor Anderson is het na de US Open van 2015 zijn tweede kwartfinale op een Grand Slam.

De Argentijn Diego Schwartzman kent in New York het toernooi van zijn leven. Eerst haalde hij al voor het eerst de achtste finales op een Grand Slam, nu voegt hij daar zijn eerste kwartfinale aan toe. Schwartzman, als 29e geplaatst, won van de nummer zestien van de plaatsingslijst, de Fransman Lucas Pouille: 7-6 (3), 7-5, 2-6, 6-2.

Schwartzman speelt in de kwartfinales tegen de Spanjaard Pablo Carreño Busta, die een einde maakte aan het toernooi van het Canadese supertalent Denis Shapovalov: 7-6 (2), 7-6 (4), 7-6 (3).

Orkaan Irma koerst af op Antillen

Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba moeten zich opmaken voor orkaan Irma. Het Amerikaans National Hurricane Center (NHC) in Miami verwacht dat de orkaan woensdag de Caribische eilanden passeert. Irma is dan mogelijk uitgegroeid tot een orkaan van de vierde categorie.

Het Amerikaanse consulaat op Curaçao waarschuwt toeristen in het gebied voor overstromingen, modderstromen en schade aan huizen die de storm kan veroorzaken. Ook wijst het consulaat erop dat het vliegverkeer ontregeld kan worden.

Medewerkers mogen niet meer naar het consulaat reizen en toeristen wordt geadviseerd om voor dinsdag elders onderdak te vinden.

De orkaan bevindt zich momenteel ten oosten van de eilandengroep en nam de laatste dagen in kracht toe. Irma is nu een orkaan van de derde categorie met windsnelheden tot 185 km/uur.

Orkaan Irma koerst af op Antillen
Orkaan Irma koerst af op Antillen (Foto: ANP)

Lukaku kopt België naar WK in knotsgekke minuten

België heeft zich geplaatst voor het WK van volgend jaar in Rusland. Onze zuiderburen wonnen in de slotfase van Griekenland, met name door een krankzinnige vijf minuten.

België had in de eerste helft 60 procent balbezit, maar mocht van geluk spreken dat men geen doelpunt hoefde te incasseren. De Grieken counterden vier keer erg gevaarlijk; zo moest Thibaut Courtois zich strekken om een harde knal van Konstantinos Stafylidis tegen de dwarsligger te tikken.

De Belgen stelden daar een schot van Jan Vertonghen tegenover, maar de ploeg kon niet imponeren en Roberto Martínez wist dan ook dat het in de tweede helft beter moest. In de eerste 25 minuten lag het tempo echter veel te laag om gevaarlijk te kunnen worden. Na zeventig minuten was het plots raak: Vertonghen opende de score met een knal in de korte hoek.

Zeca maakte er meteen daarna met een volley 1-1 van, maar een kopbal van Romelu Lukaku leverde België amper een minuut later toch nog de overwinning op in Griekenland. Het elftal van Martínez is daarmee verzekerd van een WK-ticket.

Met onder meer twee treffers van Edin Dzeko boekte Bosnië & Herzegovina een 0-4 zege in het Portugese Faro, waar het tegen Gibraltar speelde. De 19-jarige Mattias Käit schoot Estland diep in blessuretijd naar een 1-0 overwinning op Cyprus, waarmee het de play-offkansen levend houdt. De Bosniërs hebben veertien punten, Griekenland dertien, Cyprus tien en Estland acht.

Alleen nog elektrisch transport binnensteden

Het goederenvervoer in de grotere binnensteden moet in 2025 alleen nog elektrisch gebeuren zodat de uitstoot van CO2 tot nul wordt gereduceerd. Dat is de ambitie van brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN).

De branchevereniging stelt voor dat om te beginnen de grotere gemeenten vanaf begin volgend jaar de gebieden voor nuluitstoot gaan aanwijzen, zodat transportondernemers weten waar ze aan toe zijn. Dat betekent ook dat moet worden geïnvesteerd in voorzieningen voor elektrisch rijden, zoals laadpalen en beveiliging.

Het plan moet bijdragen aan een halvering van de CO2-uitstoot door het Nederlandse beroepsgoederenverkeer vanaf 2030. Volgens TLN is het voor de sector nu belangrijk om door te pakken met de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs en het Energieakkoord en zelf het voortouw te nemen en koploper bij verduurzaming te zijn.

Er is volgens TLN wel een uitfaseringsregeling tot 2030 nodig voor het gebruik van biodiesel en biogas. Ook moet voldoende materieel beschikbaar zijn zodat ondernemers niet in de problemen komen tijdens de overgangsfase naar ander materieel. Daar acht TLN een subsidie van de overheid voor nodig.

Alleen nog elektrisch transport binnensteden
Alleen nog elektrisch transport binnensteden (Foto: ANP)

'Trump stopt bescherming jonge immigranten'

President Donald Trump wil de beschermde status van honderdduizenden immigranten die als kind illegaal in de Verenigde Staten zijn binnengekomen opheffen. Hij maakt zijn besluit dinsdag bekend, maar wil de uitvoering zes maanden uitstellen. Zo wil hij het Congres de gelegenheid geven het verblijf van de jonge immigranten alsnog een wettige basis te geven. Dat melden Amerikaanse media, waaronder de website Politico en de zender CNN, op basis van ingewijden.

Het gaat naar schatting om 800.000 zonen en dochters van illegale immigranten die als kind door hun ouders zijn meegenomen naar de VS. Zij zijn daar opgegroeid en naar school gegaan, werken en betalen belasting en hebben geen ander vaderland. Trumps voorganger Barack Obama gaf deze 'dreamers' (dromers) in 2012 per decreet een verblijfsvergunning.

Tien Amerikaanse staten willen dat Trump hieraan een eind maakt en hebben gedreigd naar de rechter te stappen als dit niet uiterlijk dinsdag gebeurt. Veel Republikeinen in het Congres stuit een zo drastische stap tegen de borst. Trump staat echter onder druk om conservatieve kiezers tevreden te stellen aan wie hij krachtige maatregelen tegen illegale immigratie heeft beloofd. Met uitstel van de uitvoering legt hij de bal weer bij het Congres.

'Trump stopt bescherming jonge immigranten'
'Trump stopt bescherming jonge immigranten' (Foto: ANP)

Portugal heeft aan één goal genoeg, Zwitserland blijft winnen

Portugal heeft in de WK-kwalificatiereeks prima zaken gedaan bij Hongarije. De thuisploeg speelde lange tijd met tien man.

Hongarije had nog een klein kansje op de tweede plaats in Groep B, maar dan moest het winnen van Portugal. Dat bleek een onmogelijke opgave. De Hongaren kwamen na een half uur spelen met tien man te staan na een rode kaart van Tamás Priskin. De aanvaller plantte zijn elleboog vol in het gelaat van Pepe en scheidsrechter Danny Makkelie gaf de terechte rode kaart.

Vlak na rust haalden de bezoekers voordeel uit de man-meer-situatie. Op aangeven van Cristiano Ronaldo kopte André Silva van dichtbij raak: 0-1. Ondanks het veldoverwicht en meerdere kansen, wist de regerend Europees kampioen de score niet verder uit te breiden. Portugal is zeker van de play-offs, maar strijdt nog met Zwitserland, de huidige koploper, om de eerste plaats in de poule. Op 10 oktober staan de nummers een en twee tegenover elkaar in Portugal.

Zwitserland hield de koppositie vast door op bezoek bij Letland met 0-3 te winnen. Haris Seferovic opende de score al snel, Blerim Dzemaili en Ricardo Rodriguez voegden er beiden nog een goal aan toe. De Zwitsers hebben zo al hun achtste overwinning uit acht wedstrijden te pakken en staan op 24 punten, tegen 21 voor Portugal. De Faeröer Eilanden wonnen ondertussen met 1-0 van Andorra.

'Goede daden' centraal in alfabetiseringsweek

De circa 2,5 miljoen laaggeletterde Nederlanders staan komende week volop in de aandacht. Dan worden mensen in het kader van de dertiende Week van de Alfabetisering ertoe opgeroepen een 'goede daad' te bedenken die te maken heeft met lezen, schrijven of rekenen.

De organisatoren proberen Nederlanders met een 'goede daden winactie' over de streep te trekken om te helpen laaggeletterdheid op de kaart te zetten. "Schrijf bijvoorbeeld een rap en zet die op YouTube, word taalvrijwilliger of organiseer een voorleesmarathon voor iedereen in de straat", luidt de oproep. Deelnemers maken kans op prijzen.

Mensen kunnen vrijdag ook terecht bij een speciale "Goede Daden Winkel" in Zoetermeer. Het gaat volgens Stichting Lezen & Schrijven om een pop-upstore waar mensen een plant meekrijgen als ze laten zien dat ze een goede daad hebben verricht. "Daar kun je bijvoorbeeld zeggen: ik lees mijn kind voor of help opa en oma met de computer", zei een woordvoerster. "Daar kun je dan een foto van maken en die delen via sociale media."

De Week van de Alfabetisering duurt van maandag tot en met zondag. Via de officiële site van de themaweek waren zondagavond al vele honderden activiteiten aangemeld. Het gaat onder meer om taalspellen, informatiedagen en voorleesactiviteiten.

'Goede daden' centraal in alfabetiseringsweek
'Goede daden' centraal in alfabetiseringsweek (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: droog en zonnig

Trekvogels in septembernacht, ze maken de kersttijd zacht.

10 jaar geleden
4 september 2007 was het lichtbewolkt, en het was fris met slechts 11 graden. De zon scheen aardig wat uur: 9,1 uur om precies te zijn. Ook viel er 2 mm regen. 

Gisteren & Vandag 
Het was gisteren prachtig weer. Er stond bijna geen zuchtje wind en die mistbanken heb ik niet eens gezien. Afgelopen nacht kon er bewolking binnen komen drijven. Deze bewolking breidt zich vanmorgen slechts gestaag uit richting het noorden. Het blijft de gehele dag droog en de middagtemperatuur ligt rond de 22 graden. Er staat een zwakke tot matige wind die in de loop van de dag vanuit het zuidoosten richting het zuidwesten draait. 

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 06:54
Zon onder: 20:24
Zonkracht: 4/2

Papabear arriveerde vandaag op Kreta (Foto: Papabear)
Papabear arriveerde vandaag op Kreta (Foto: Papabear)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Rechters beluisteren bevrijding trein De Punt

De rechtbank in Den Haag krijgt maandag beeld- en geluidsopnamen te horen van de bevrijdingsactie van de gekaapte trein in 1977 bij De Punt. Mariniers beëindigden na bijna drie weken een kaping door Zuid-Molukse jongeren. Daarbij kwamen zes van de negen daders en twee treinreizigers om het leven.

Nabestaanden van de kapers proberen aan te tonen dat enkele mariniers niet volgens de regels hebben opgetreden. Dat gebeurt in een civiele procedure want strafrechtelijk is de zaak verjaard.

Zeker twee kapers in de trein zijn volgens hun familie van dichtbij doodgeschoten terwijl ze al zwaargewond en weerloos waren. Aanwijzingen daarvoor staan op geluidsbanden, zegt advocaat Liesbeth Zegveld namens enkele nabestaanden.

De geluidsopnamen zijn in het bezit van het ministerie van Defensie en zijn uitgewerkt door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Het beluisteren gebeurt maandag achter gesloten deuren, waar alleen de advocaten en partijen, onder wie enkele nabestaanden, bij mogen zijn. Ook worden er wat beelden getoond, aldus Zegveld.

De mariniers zijn geen verdachte maar Zegveld wil ze als getuigen ondervragen. De rechtbank bepaalde eerder dat ze mogen worden gehoord, maar over de manier waarop dat gaat gebeuren is volgens Zegveld veel gesteggel.

Rechters beluisteren bevrijding trein De Punt
Rechters beluisteren bevrijding trein De Punt (Foto: ANP)

Geld voor recordaantal energieprojecten

In de eerste helft van dit jaar is aan een recordaantal van ruim 4500 projecten voor duurzame energie subsidie toegekend. Met de toezeggingen is een bedrag gemoeid van ruim 5,8 miljard euro, meldt het ministerie van Economische Zaken

Het betekent een ruime verdubbeling van het aantal gesteunde projecten ten opzicht van de laatste helft van vorig jaar. Toen kregen een kleine 2200 projecten steun uit de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+). In de eerste helft van 2016 ging het nog maar om 986 projecten.

Zonnepanelen

Voor het eerst gaat het meeste geld (ruim 2,8 miljard euro) naar projecten waarbij elektriciteit wordt opgewekt met zonnepanelen. In totaal is aan deze categorie bijna 4400 keer subsidie toegekend. Tweede is windenergie op land, met 2,2 miljard euro voor 68 projecten.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) laat weten dat de technologieën om elektriciteit uit zonlicht op te wekken een steeds lagere kostprijs hebben. Hij noemt het goed om te zien dat mede daardoor "de bijdrage van zonnestroom aan de Nederlandse energieproductie duidelijk is toegenomen".

De SDE+ is het belangrijkste middel van de Rijksoverheid om de doelstellingen van 14 procent hernieuwbare energie in 2020 en 16 procent in 2023 te halen. De in de eerste helft van dit jaar toegekende subsidies moeten daar voor 1,1 procentpunt aan bijdragen.

Van de in totaal 4673 aanvragen in deze periode (voor bijna 7,1 miljard euro) zijn er 4530 toegekend. Minister Kamp laat aan de Tweede Kamer weten dat er sinds 2008 aan 29.500 projecten subsidie is gegeven. Hiervan is volgens hem inmiddels 24 procent gereed. Van de overige projecten is 62 procent nog in ontwikkeling en 14 procent is onhaalbaar gebleken.

Geld voor recordaantal energieprojecten
Geld voor recordaantal energieprojecten (Foto: BuzzT)

Ook het noorden weer naar school

Ook voor de scholen in de noordelijke provincies eindigt de zomervakantie. Leerlingen uit Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland en Noord-Holland moeten maandag weer plaats nemen in de schoolbanken.

Het systeem van vakantiespreiding werd in 1986 ingevoerd. Om de stroom vakantiegangers in goede banen te leiden werd Nederland verdeeld in drie regio's: Noord, Midden en Zuid.

Per regio wisselen begin en einde van de zomervakantie elk jaar. De rijksoverheid bepaalt de data. Zo kunnen leerlingen uit één regio het ene jaar vroeg in het seizoen met vakantie, meestal vanaf week 28. In het volgende jaar hebben ze dan later vrij. De laatste regio heeft meestal vakantie tot en met week 35.

De overheid bepaalt ook de data van de kerstvakantie. Voor de herfstvakantie en voorjaarsvakantie geeft de overheid alleen adviesdata.

De zomervakantie van 2018 begint voor de regio zuid op 7 juli. Midden en Noord krijgen respectievelijk vrij vanaf 14 en 21 juli.

Ook het noorden weer naar school
Ook het noorden weer naar school (Foto: ANP)

Man rent vuur in en overlijdt op Burning Man

Tijdens het bekende festival Burning Man in de Amerikaanse staat Nevada is een man om het leven gekomen, nadat hij het vuur was ingerend. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen, melden Amerikaanse media.

Het evenement in de woestijn wordt traditioneel afgesloten met het verbranden van de 'Wicker Man', een grote houten pop in het midden van het festivalterrein.

Toen de pop in lichterlaaie stond rende een festivalganger langs de beveiligers en sprong erin. Brandweermannen wisten de 41-jarige man nog uit het vuur te halen. Met een traumahelikopter werd hij meegenomen naar het ziekenhuis, maar de poging hem te redden was tevergeefs.

Man rent vuur in en overlijdt op Burning Man
Man rent vuur in en overlijdt op Burning Man (Foto: ANP)

Zuid-Korea reageert op kernproef met militaire oefening

Het Zuid-Koreaanse leger heeft maandag een militaire oefening gehouden in de Japanse Zee. Het machtsvertoon is een reactie op de kernproef van buurland Noord-Korea een dag eerder.

Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap werd op zee een aanval op het kernwapentestgebied van Noord-Korea gesimuleerd. Bij de oefening werden raketlanceringen uitgevoerd en straaljagers ingezet.

Het leger meldt dat nieuwe militaire oefeningen worden voorbereid. Ook de Verenigde Staten zullen daar aan deelnemen.

Zuid-Korea reageert met militaire oefening
Zuid-Korea reageert op kernproef met militaire oefening (Foto: ANP)

Merkel: geen toetreding Turkije tot EU

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) ziet niets in een EU-lidmaatschap van Turkije. "Ik zal mijn standpunt met mijn Europese collega's bespreken. Hopelijk zijn we het eens, zodat we de toetredingsgesprekken kunnen stopzetten", zei Merkel in een debat met haar Duitse rivaal Martin Schulz (SPD). Schulz liet weten hetzelfde te doen als hij bondskanselier was.

De twee Duitse politici debatteerden voor de eerste en enige keer bijna negentig minuten lang in aanloop naar de Duitse verkiezingen op 24 september. Schulz is de voornaamste tegenstander van Merkel bij die verkiezingen, al heeft haar partij een ruime voorsprong in de peilingen.

Merkel: geen toetreding Turkije tot EU
Merkel: geen toetreding Turkije tot EU (Foto: ANP)

Verstappen: "Had misschien moeten wachten"

Max Verstappen behaalde vandaag een tiende plaats tijdens de Grand Prix van Italië. De Nederlander was na afloop over alles behalve zijn eigen resultaat tevreden, omdat hij vanwege een lekke band een inhaalrace moest rijden na een vroege botsing met Felipe Massa. De Red Bull-coureur vond dat hij achteraf iets meer geduld had moeten betrachten, zo vertelde hij aan Verstappen.nl.

Verstappen vond dat zijn team Red Bull Racing er beter bij zat dan verwacht. "We hebben het zeker goed gedaan. Om op Monza sneller te zijn dan Ferrari is natuurlijk heel positief. De eerste ronde zag er heel goed uit, zoals heel vaak. Ik ging vijf man voorbij, dat is altijd positief. Het hele weekend verliep goed, behalve de zondag."

Na de aanvaring met Massa moest de Nederlander met een grote achterstand vanaf de laatste positie opnieuw beginnen. "Daarna was het een beetje een verloren race, maar je probeert er natuurlijk het beste van te maken. Onze racesnelheid was goed, daar had ik niet over te klagen, ook al had ik een enorm gat aan de onderkant van mijn auto en wat schade aan de zijkant, waardoor ik tijd verloor. Desondanks waren mijn rondetijden goed."

Hij weigert de Braziliaan volledig de schuld te geven van het incident. "Ik wilde natuurlijk graag voorbij aan Massa, maar hij gaf me geen ruimte tussen de eerste en tweede bocht. Na afloop van de race vraag je je natuurlijk af of mijn inhaalpoging ook een ronde later had gekund. Van de andere kant wil je er zo snel mogelijk voorbij. Ik wilde buitenom en zag dat Massa mij geen ruimte gaf, maar toen was het al te laat om te reageren. Dat de stewards beslissen dat het een race-incident is, maakt niet uit voor mij, want mijn race was toen al voorbij. Dat was natuurlijk enorm jammer."

"Achteraf is het gemakkelijk om te zeggen dat ik een ronde had moeten wachten. Misschien had ik dat moeten doen. Maar op dat moment voelde ik dat ik ervoor kon gaan. Ik ben niet iemand die heel conservatief rijdt, zeker niet met mijn seizoen tot nu toe. Als je voor het kampioenschap vecht of voor P3 of P4, is het anders racen. Als je eigenlijk niks te verliezen hebt, wil je zo snel mogelijk naar voren toe. Deze keer werkte het niet."

Verstappen verklapte ook nog dat er voor Red Bull over twee weken in Singapore een grote update aan zit te komen. Dat circuit vereist veel neerwaartse druk en motorvermogen is minder belangrijk, waardoor deze baan de Bulls beter moet liggen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1057
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
review
Mortal Kombat 1
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
©FOK.nl e.a.