Documentaire over vernietigingskamp Sobibor in de maak

De Nederlandse regisseur Mark Limburg werkt aan een documentaire over vernietigingskamp Sobibor. De filmmaker probeert in zijn film Sobibor Excavated te achterhalen hoe de gebeurtenissen in het kamp in de Tweede Wereldoorlog nog steeds dagelijks een rol spelen in de levens van de familieleden van de slachtoffers.

Limburg is op de website Cinecrowd een inzamelingsactie begonnen om zijn documentaire te financieren. De regisseur hoopt op deze manier 25.000 euro te crowdfunden.

In het vernietigingskamp Sobibor in Polen doodden de nazi's tussen april 1942 en november 1943 naar schatting 200.000 mensen. Onder deze groep bevonden zich ten minste 34.000 Nederlandse Joden. Slechts achttien van hen overleefden de oorlog. In tegenstelling tot veel andere grote kampen had Sobibor geen werkkampgedeelte; het enige doel was het uitroeien van de Joden en Roma die naar het kamp werden gebracht.

Dikke lagen asfalt
Nadat het kamp was gesloten, dekten de nazi's het terrein af met dikke lagen asfalt. Voor de documentaire bezoekt de regisseur de plek waar het kamp vroeger lag. Ook praat hij met archeologen die onderzoek verrichtten op de locatie en veel kleine eigendommen van slachtoffers van de nazi's hebben gevonden.

"Wij vinden het belangrijk dat deze film gemaakt wordt", stelt Limburg. "Dat verhalen over de Holocaust verteld worden. Keer op keer weer. Voor elke nieuwe generatie. Zeker in deze tijden is het belangrijk om nieuwe generaties te laten zien tot welke verschrikkingen ongebreideld populisme kan leiden."

Rutger Hauer
Er zijn al meerdere films over Sobibor gemaakt. Zo speelde Rutger Hauer in 1987 de hoofdrol in de film Escape from Sobibor, over een grote uitbraak van gevangenen vlak voordat het kamp zijn deuren sloot. Hauer kreeg voor zijn rol als Russische krijgsgevangene een Golden Globe.

Regisseur Mark Limburg maakte eerder onder meer een documentaire over dj Tiësto.

Nederlandse regisseur maakt film over Sobibor
Nederlandse regisseur maakt film over Sobibor (Foto: BuzzE)