FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 3 juni 2017

Asielzoeker doodt vijfjarige in AZC

De Duitse politie heeft zaterdag in een asielzoekerscentrum in de omgeving van Regensburg in Beieren een 41-jarige Afghaan doodgeschoten. De man had kort daarvoor een vijfjarig jongetje uit Rusland gegijzeld en vermoord.

Ook de moeder van het kind had hij ernstig toegetakeld. Een ander zoontje van zes dat het drama in het centrum bij Arnschwang meemaakte raakte in een shock. Ook verscheidene andere mensen, onder wie een politieagent, werden voor shock behandeld.

Over de achtergrond van de zaak kon de politie nog niets zeggen.

Drama in Duits asielzoekerscentrum
Drama in Duits asielzoekerscentrum (Foto: ANP)

'Trump gelooft wél in klimaatverandering'

De Amerikaanse president Donald Trump gelooft volgens VN-ambassadeur Nikki Haley wél dat het klimaat verandert en ook dat luchtvervuiling daarin een rol speelt. Hij beseft ook dat de Verenigde Staten zich verantwoordelijk moeten gedragen, "en dat zullen wij doen", zei Haley tegen CNN.

Trump deed klimaatverandering in het verleden af als een "verzinsel" en ''mythe''. Na zijn ambtsaanvaarding in januari hield hij zich echter op de vlakte. Ook toen hij afgelopen donderdag aankondigde dat de VS zich uit het klimaatverdrag van Parijs terug zouden trekken, liet hij zich er niet over uit of hij nu wel of niet in klimaatverandering gelooft. Op vragen daarover van journalisten antwoordden hooggeplaatste regeringsvertegenwoordigers ontwijkend.

Haley verdedigde het opzeggen van het klimaatverdrag door Trump. Het is nadelig voor Amerikaanse bedrijven, maar Trump zal wel degelijk "op het milieu passen", bezwoer zij. "Dat de VS uit deze club treden, betekent niet dat wij ons niet om het milieu bekommeren."

CNN zendt het interview met Haley zondag uit, maar zette delen ervan zaterdag al op zijn website.

'Trump gelooft wél in klimaatverandering'
'Trump gelooft wél in klimaatverandering' (Foto: ANP)

Viñales pakt MotoGP-pole in Mugello, Rossi 2e

Maverick Viñales start zondag vanaf poleposition tijdens de Grand Prix van Italië in de MotoGP. De Spanjaard was zaterdag op zijn Yamaha de snelste in de kwalificatie op het circuit van Mugello.

De fabrieks-Yamaha's gingen erg lekker, want naast Viñales staat zijn teamgenoot Valentino Rossi op de tweede plek. Het duo zag twee Ducati's onder zich staan op de tijdenlijsten, maar niet per se de mannen die verwacht werden. Andrea Dovizisio deed het met plek drie wel uitstekend, maar zijn teamgenoot Jorge Lorenzo kwam niet verder dan plek zeven.

Het was Michele Pirro die zijn Ducati naar de vierde plaats stuurde, zijn beste kwalificatie ooit. Hij staat op rij twee naast de Repsol Honda's van Dani Pedrosa en Marc Marquez, terwijl Lorenzo, Alvaro Bautista en Danilo Petrucci rij drie vormen. De tiende plaats is voor Tito Rabat op zijn oude Honda van Marc VDS, met grote afstand de beste kwalificatie ooit voor de Spanjaard. Johann Zarco had het lastig met plek elf, voor Aleix Espargaro. 

Real schrijft CL-historie, Ronaldo tweemaal trefzeker

Real Madrid heeft voor de twaalfde keer in de historie de Champions League weten te winnen. In het Millennium Stadium in Cardiff was de ploeg van Zinedine Zidane met 1-4 te sterk voor Juventus. Cristiano Ronaldo eiste andermaal de hoofdrol op, de Portugees scoorde tweemaal. Door de zege van Real is Zidane de eerste coach die het lukt om met een ploeg tweemaal achter elkaar de Champions League te winnen.

Juventus begon dreigend aan de finale en drong Real in de eerste minuten flink terug. Een poeier van Higuaín en een afstandsschot van Pjanic werden echter gestopt door Navas. Naarmate de eerste helft vorderde, kwam Real meer en meer in het spel. Na twintig minuten spelen resulteerde dit in de 0-1. Ronaldo kreeg de bal randje zestien aangespeeld en via de grote teen van Bonucci ging de bal in de verre hoek.

Toch duurde het niet lang voordat Juventus weer op gelijke hoogte kwam. Mandzukic werd in de zestien van Real aangespeeld, wipte de bal voor zijn eigen op en met een halve omhaal wist hij de bal prachtig in de verre hoek achter Navas te schieten. De Koninklijke had het tot de rust lastig, maar hield stand.

Na de rust zocht Real de aanval  en kwam Juventus niet veel meer in het spel voor. Na een uur spelen was dit ook in de score te zien. Casemiro schoot de bal van buiten de zestien in de linkerhoek achter Buffon. Een paar minuten later werd het zelfs 1-3. Uit een mooie voorzet van Modric wist Ronaldo zijn tweede doelpunt van de avond te scoren.

Juve-coach Allegri probeerde met een paar aanvallende wissels nog iets uit te richten, maar de zege van Real kwam in de slotfase geen moment meer in gevaar. Alex Sandro was met een kopbal nog dicht bij de 2-3, maar zijn kopbal ging rakelings voorlangs. In de slotminuten maakte invaller Asensio zelfs de 1-4. Uit een voorzet van Marcelo schoot hij de bal beheerst achter Buffon.

Juve eindigde de wedstrijd overigens met tien man, nadat invaller Cuadrado in korte tijd tweemaal geel kreeg. De tweede gele kaart werd echter aangemeerd door Sergio Ramos.

Real Madrid wint twaalfde Champions League. (PRO SHOTS/Insidefoto)
Real Madrid wint twaalfde Champions League. (PRO SHOTS/Insidefoto)

Karakteristieken:

Juventus

1 - 4

Real Madrid

 27' Mandzukic    20' Ronaldo
 61' Casemiro
 64' Ronaldo
90' Asensio
 
 Gele kaart: Dybala, Pjanic, Alex Sandro, Cuadrado (Juventus), Ramos, Carvajal, Kroos, (Real Madrid)
 Rode kaart: Cuadrado (84/2x geel) (Juventus)
 
Stadion: Millennium Stadium, Cardiff
Toeschouwers: 66.000
Arbiter: Brych (Dui)
 
Opstelling:   Opstelling:
Buffon
Barzagli (Cuadrado/66)
Bonucci
Chiellini
Alex Sandro
Dani Alves
Pjanic (Marchisio/71)
Dybala (Lemina/78)
Khedira
Mandzukic
Higuaín
  Navas
Carvajal
Varane
Ramos
Marcelo
Modric
Casemiro
Isco (Asensio/82)
Kroos (Morata/89)
Ronaldo
Benzema (Bale/77)

Halep en Wozniacki naar laatste 16 op Roland Garros

Simona Halep heeft zich zonder al te veel moeite geplaatst voor de laatste zestien op Roland Garros. Net als in haar eerste twee wedstrijden leverde de als derde geplaatste Roemeense geen set in. Dit keer was de jonge Russische Daria Kasatkina (WTA-28) het slachtoffer: 6-0, 7-5.

Caroline Wozniacki rekende ondertussen af met CiCi Bellis, de Amerikaanse die eerder de Nederlandse speelsters Quirine Lemoine en Kiki Bertens uitschakelde. De partij werd vrijdag door de duisternis onderbroken terwijl Bellis goed bezig was, maar Wozniacki had het heilige vuur zaterdag weer gevonden en won alsnog in drie sets: 6-2, 2-6, 6-3.

Balustrade van pand Jeugdzorg breekt af, bouwinspectie doet onderzoek

Zaterdagavond  is de brandweer bij een opvanghuis van bureau Jeugdzorg in Rotterdam ter plaatse geweest omdat er vanuit het niets een stuk van een betonnen balustrade afbrak nadat er drie jongeren op het balkon stonden. Het pand, een opvanghuis voor jongeren, is gelegen aan de Randweg in Rotterdam.

In eerste instantie werd de politie gebeld, die vervolgens de brandweer optrommelde. Deze hebben op hun beurt de gemeente ingeschakeld om een bouwtechnisch onderzoek uit te laten voeren. Bij het ongeval raakte niemand gewond. 

Balustrade breekt af, bouwinspectie doet onderzoek (Foto: Yolanda)
Balustrade breekt af, bouwinspectie doet onderzoek (Foto: Yolanda)Balustrade breekt af, bouwinspectie doet onderzoek (Foto: Yolanda)
Balustrade breekt af, bouwinspectie doet onderzoek (Foto: Yolanda)Balustrade breekt af, bouwinspectie doet onderzoek (Foto: Yolanda)
Balustrade breekt af, bouwinspectie doet onderzoek (Foto: Yolanda)

Adviseur van Turkse premier opgepakt

De hoogste adviseur van de Turkse premier Binali Yildirim is zaterdag opgepakt. Birol Erdem en zijn vrouw Gülümser worden verdacht van banden met de beweging van Fethullah Gülen, berichtte het staatspersbureau Anadolu.

Volgens de regering zat die beweging achter de couppoging van juli 2016. Nadat de coup was mislukt werden meer dan 110.000 mensen opgepakt. Van hen zitten er nog altijd meer dan 47.000 vast. De in de Verenigde Staten woonachtige Gülen ontkent iedere betrokkenheid.

Adviseur van Turkse premier opgepakt
Adviseur van Turkse premier opgepakt (Foto: ANP)

Label Ariana geeft geld voor slachtoffers

Het platenlabel van zangeres Ariana Grande zal 500.000 dollar, ruim 443.000 euro, beschikbaar stellen voor de slachtoffers van de aanslag in Manchester. Het geld van Universal Music Group gaat naar het We Love Manchester Emergency Fund. Dat fonds is opgezet door het Rode Kruis en de stad Manchester.

De geste komt een dag voor het grote We Love Manchester-concert in de Britse stad. Samen met andere artiesten geeft Ariana een benefietshow voor de slachtoffers van de aanslag op 22 mei. Justin Bieber en Katy Perry, ook onder contract bij Universal, zullen aan de show meewerken.

In een verklaring laat de platenmaatschappij weten dat het Ariana en de andere artiesten graag financieel wil steunen bij het helpen van de slachtoffers. Ariana brengt haar materiaal uit op het label Republic, dat onderdeel is van Universal.

Label Ariana geeft geld voor slachtoffers
Label Ariana geeft geld voor slachtoffers (Foto: BuzzE)

Bendsneyder 9e in Moto3-kwalificatie Mugello

Bo Bendsneyder start de Grand Prix van Italië in de Moto3 zondag vanaf een nette negende plek. De 18-jarige Rotterdammer kende zaterdag een prima kwalificatie.

Bendsneyder reed in de grote meute, maar reed door de pitstraat om zo achteraan aan te kunnen sluiten, waardoor hij weinig last zou hebben van verkeer. Dat pakte uitstekend uit, want nadat nagenoeg het hele veld hun laatste snelle ronde gereden had kwam de Nederlander nog door met de negende tijd.

Er had zelfs nog iets meer in kunnen zitten voor Bendsneyder, want de drie man voor hem waren nog geen één tiende van een seconde sneller. Pole was er voor Jorge Martin, die uitstekend op dreef is in de kwalificaties in 2017. Voor de 19-jarige Spanjaard, vierde in het WK, is het nu al zijn vierde poleposition in zes races. Hij krijgt John McPhee en WK-leider Joan Mir naast zich op de eerste startrij. 

De poleposition in de Moto2 was voor de derde keer dit jaar voor WK-leider Franco Morbidelli. Alex Marquez en Mattia Pasini vergezellen hem op de eerste rij. 

Vrijwilligers zoeken naar Savannah

Vrijwilligers gaan zondagochtend vanuit Bunschoten zoeken naar de vermiste Savannah van veertien uit die plaats. Ze speuren lopend en fietsend de bermen en sloten af langs de weg tussen Bunschoten, Hoogland en Amersfoort. De zoektocht is een initiatief van een aantal plaatsgenoten.

Het meisje verdween donderdagmiddag. Haar fiets werd vrijdag gevonden in Hoogland. Hij stond op slot langs de weg. Een woordvoerster van de politie weet van de zoektocht maar zegt dat de politie niet meezoekt. "We hebben geen aanwijzingen dat Savannah daar zou zijn." Of er aanwijzingen zijn waar het meisje dan wel is, kan de woordvoerster niet zeggen.

Volgens haar is er geen verband tussen de verdwijning van Savannah en de vondst van een dood meisje van veertien uit Hoevelaken in een sloot in Achterveld. De plaats waar de fiets is gevonden ligt hemelsbreed een kilometer of 12 van de plaats waar het meisje uit Hoevelaken is aangetroffen. Wie zij is, is nog niet bekendgemaakt, alleen dat ze door een misdrijf om het leven is gekomen.

Kaiser Chiefs: klappen voor Bieber

Op het terrein van Pinkpop heerst zaterdag onmiskenbaar de 'Bieber fever'. Zelfs artiesten die optreden op het festival zijn druk met de komst van de Canadese popster naar Landgraaf.

De Britse rockers van Kaiser Chiefs laten hun publiek aan het begin van de avond zelfs uitbundig klappen voor Justin. "Jullie zijn er klaar voor, ik voel het. Klaar voor Bieber!" Frontman Ricky Wilson zweept zijn publiek alvast flink op. "Allemaal de handen op elkaar voor Justin."

Als het publiek niet meteen enthousiast reageert op zijn oproep, spreekt hij de Pinkpoppers vermanend toen. "Hier neemt Bieber natuurlijk geen genoegen mee. Hij is zeer perfectionistisch."Die cynische opmerking kan zijn publiek dan wel weer waarderen, waarop er alsnog vol overgave wordt geklapt. Voor de Kaiser Chiefs meer dan voor Justin Bieder, vermoedelijk.

Kaiser Chiefs: klappen voor Bieber
Kaiser Chiefs: klappen voor Bieber (Foto: BuzzE)

Hockeyers Oranje-Rood via monsterzege op Wimbledon naar finale EHL

Oranje-Rood heeft zich zaterdagmiddag in Brasschaat kinderlijk eenvoudig voor de finale van de Euro Hockey League geplaatst. In de halve finale tegen Wimbledon uit Engeland waren de Eindhovenaren heer en meester: 8-0. Zondag om 15.30 uur is Rot-Weiss Köln uit Duitsland de tegenstander in de finale.

De ploeg van Lucas Judge had bijzonder weinig moeite met Wimbledon, dat voor het eerst in de clubgeschiedenis in de halve finale van de EHL stond. Al in de eerste minuut kwam OR op voorsprong. Het was Benjamin Stanzl die de bal vlak voor het doel voor zijn stick kreeg en raak schoot. Een droomstart voor de Eindhovenaren.

Al snel bleek dat Oranje-Rood, dat de afgelopen weken door het missen van de play-offs geen officiele wedstrijd heeft gespeeld, een maatje te groot was voor Wimbledon. Een wedstrijd werd het nooit. In het eerste kwart hoefden de toeschouwers maar met hun ogen te knipperen of er viel een doelpunt.

Na een voorzet vanaf links van Agustin Mazzilli tipte de geheel vrij staande Milan van Baal van dichtbij de 2-0 binnen. Kort daarop maakte Mink van der Weerden uit zijn tweede strafcorner van de wedstrijd de derde treffer. Nog geen minuut daarna sloeg Jelle Galema de 4-0 alweer tegen de touwen. Het eerste kwart was nog niet voorbij, maar de wedstrijd was al beslist.

In het tweede kwart ging Oranje-Rood vrolijk door. Al snel sleepte Mink van der Weerden opnieuw een strafcorner in het doel. Een minuut voor rust maakte Joep de Mol er ook nog 6-0 van. Zijn schot op doel belandde via de stick van Gordon McIntyre (Wimbledon) in het doel.

Na rust dook Wimbledon – met oud-Amsterdamspeler Steven Ebbers in de gelederen – een paar keer gevaarlijk voor het doel van Pirmin Blaak op. Maar daar het hield het ook wel mee op. Door de riante voorsprong voorsprong kwam Oranje-Rood meer in de problemen en hockeyde het zich na rust gemakkelijk naar het eindsignaal. Van der Weerden miste nog een strafbal. Kort daarop kreeg OR een strafbal, maar Van der Weerden stond niet in het veld. Dat maakte niet uit, want Teun Beins sleepte hem alsnog binnen. In de slotminuut bepaalde Niek van der Schoot de eindstand op 8-0.

F1-bazen willen meer races in 2019

De nieuwe bazen van de Formule 1 zetten in op meer dan de 21 races die volgend jaar op het programma staan. Dan keren Frankrijk en Duitsland terug op de kalender maar verdwijnt Maleisië. In 2019 moeten de aanpassingen al een feit zijn.

Marketingbaas Sean Bratchest nauw samen met sportief directeur Ross Brawn om de kalender voor volgend jaar samen te stellen. De toekomstige focus ligt op Europa, maar er moet ook uitbreiding plaatsvinden in de Verenigde Staten, Azië en Latijns Amerika.

Bratches lichtte zijn plannen tegenover Motorsport toe. "We gaan samen met de teams bepalen waar we races willen hebben. Wij willen graag meer dan 21 races op de kalender hebben en we willen graag nieuwe gebieden bereiken. Ik heb hier een onderzoek naar de economische impact liggen die de voordelen van de komst van de Formule 1 naar een stad, een land, een gemeente, een vorstendom laat zien. Als we de kalender optimaliseren en optimaliseren welke gebieden we aandoen, dan kunnen we met steden om tafel gaan en deals maken, in plaats van reactief handelen zoals in het verleden gebeurde."

"Meer dan 21 races eist echter wel zijn tol, fysiek, geestelijk en economisch gezien. Daarom moeten we met alle partijen, met de teams voorop, kijken wat het absolute maximum is en wat iedereen een goed aantal vindt."

Bratches wil in de toekomst ervoor zorgen dat de Formule 1-races meer per gebied afgewerkt worden om zo de druk op het personeel te verlichten. Er zijn echter wel problemen te verwachten vanwege contracten en weersomstandigheden. Daarnaast moet de kalender meer afgestemd worden met bijvoorbeeld de World Endurance Series, Formule E en de MotoGP, zodat overlapping van grote sportevenementen verminderd wordt.

Darters Rusland stunten tegen Australië op World Cup of Darts

Rusland heeft zeer verrassend Australië verslagen in de tweede ronde van de World Cup of Darts. De Russen wonnen na de koppelwedstrijd met 2-1 van Australië. Waar de eerste ronde alleen uit een koppelwedstrijd bestond, deden in de tweede ronde een singlewedstrijden hun intrede.  

Het was de stunt van de middag. Aleksandr Oreshkin won met 4-2 van Kyle Anderson. Simon Whitlock hield de Australische eer hoog door met 4-1 te winnen van Boris Koltsov. De beslissende koppelwedstrijd ging zeer verrassend met 4-0 van Rusland. 

De Belgen openden de middag tegen Griekenland en bleven nagenoeg foutloos. Kim Huybrechts moest nog twee legs afstaan tegen Ioannis Selachoglou (4-2), terwijl Ronny Huybrechts geen leg gunde aan John Michael (4-0). 

Ook Singapore is door. Paul Lim won namens Singapore met 4-0 van Antionio Alcinas. Cristo Reyes trok de stand gelijk door met 4-1 te winnen van Harith Lim. De beslissende koppelwedstrijd ging vervolgens met 4-0 naar Singapore. 

De kraker van de middag ging tussen Wales en Ierland. Wales won met 2-0. Gerwyn Price won met 4-3 van Mick McGowan. Mark Webster maakte het vervolgens af door met 4-3 te winnen van William O'Connor. 

Vanavond zijn er nog vier wedstrijden in de tweede ronde. Nederland speelt tegen de Verenigde Staten. De overige wedstrijden zijn Oostenrijk - Canada, Duitsland - Brazilië en Engeland - Zuid-Afrika. 

Hockeysters Den Bosch naar EC-finale, Amsterdam sneuvelt

De hockeysters van Den Bosch hebben zich in eigen huis geplaatst voor de finale van de EuroHockey Club Cup. Het versloeg in de halve finale het Engelse Surbiton HC met duidelijke cijfers: 7-1. In de andere halve finale ging Amsterdam na shoot-outs onderuit tegen UHC Hamburg.

Namens Den Bosch scoorde Maartje Paumen, die na dit toernooi een punt zet achter haar loopbaan, drie keer. Margot van Geffen was tweemaal trefzeker, Sian Keil en Maartje Krekelaar scoorden eenmaal.

lange tijd leek Amsterdam te gaan zorgen voor een compleet Nederlandse finale maar in de slotfase gaf het een 2-0 voorsprong uit handen. In de laatste minuut scoorde Celine Wilde de gelijkmaker waarna de Hamburg de betere was in de shoot-outs.

Koenders: keerpunt relatie met VS

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken ziet een keerpunt in de betrekkingen met de Verenigde Staten. Hij heeft dat zaterdag gezegd tijdens een speech op de universiteit Harvard in de VS, twee dagen nadat de Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd het klimaatakkoord op te zeggen.

"Enerzijds is samenwerking meer dan ooit nodig, maar is het ook tijd dat Europa zijn eigen verantwoordelijkheid gaat nemen", aldus Koenders. Hij hield een toespraak over het Marshallplan, het Amerikaanse hulpprogramma van zeventig jaar geleden voor Europese landen dat belangrijk was voor de wederopbouw van Nederland.

Volgens Koenders hielp het Marshallplan de sterke trans-Atlantische band te smeden die al tientallen jaren bestaat. Volgens hem kunnen dit soort successen echter ook "door slechts een handvol mannen - meestal mannen - ongedaan worden gemaakt. In ongelooflijk weinig tijd, tegen alle verwachtingen in".

Eigen principes
Koenders ziet de verantwoordelijkheid om voor de eigen principes op te komen. Over de keuze van Trump om uit het klimaatverdrag van Parijs te stappen zegt Koenders dat het "onze plicht is om onze Amerikaanse vrienden te laten weten wanneer zij een grens overschrijden".

Samenwerking met de VS is volgens Koenders ook in het 'America first'-tijdperk van Trump nog mogelijk. "Het Marshallplan kwam destijds niet alleen voort uit Amerikaanse vrijgevigheid. Ook toen handelde Amerika uit eigenbelang."

Koenders: keerpunt relatie met VS
Koenders: keerpunt relatie met VS (Foto: ANP)

PvdA: vluchtelingenverdrag hoeft niet anders

De PvdA vindt niet dat het VN-vluchtelingenverdrag hoeft te worden aangepast. Dat zegt Tweede Kamerlid Attje Kuiken van de PvdA in reactie op een pleidooi van partijgenoot en burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb. In een interview met het AD zei Aboutaleb dat solidariteit iets anders is dan "nog meer ongecontroleerde migratie".

Kuiken is het deels eens. "De PvdA staat voor solidariteit. Binnen Nederland en internationaal. Dat kan alleen als er ook duidelijke grenzen gesteld worden, daarover zijn we het roerend eens", aldus het Kamerlid.

"De komende jaren moet er meer geld naar ontwikkelingssamenwerking en moet er verstandig Europees en Nederlands vluchtelingenbeleid gevoerd worden. Wij denken dat dat kan zonder het verdrag aan te passen", zegt Kuiken.

Volgens Aboutaleb is het draagvlak in Europa te beperkt voor heel grote stromen migranten. "Het humane basisrecht te vluchten als je leven wordt bedreigd, moet altijd overeind staan. Maar het vluchtelingenverdrag is ooit gemaakt voor die ene politiek vluchteling uit Moskou die naar Zweden wil vluchten. Nu laten we dat verdrag fungeren als een doorgeefluik voor miljoenen mensen. Daar is het niet voor bedoeld."

Canada
Volgens Aboutaleb zou de PvdA het debat over het onderwerp kunnen aanzwengelen. Hij verwijst naar Canada, dat "bijvoorbeeld op ambassades in het buitenland bekendmaakt dat er technici nodig zijn en dan kunnen mensen solliciteren. Zo schep je perspectief. Als het dan dit jaar niet lukt, solliciteer je volgend jaar weer. Dat is beter dan in een gammel bootje stappen. "

Over het nieuw te vormen kabinet - de formatie is al weken aan de gang - zegt Aboutaleb: "De PvdA is niet opgericht om de oppositie in te gaan, maar om verschil te maken. Maar de kiezer heeft gezegd: centrumrechts moet het doen. Nederland heeft dus recht op een centrumrechts kabinet."

PvdA: vluchtelingenverdrag hoeft niet anders
PvdA: vluchtelingenverdrag hoeft niet anders (Foto: ANP)

Perez verrast Van Avermaet in Luxemburg

Anthony Perez heeft de derde etappe van de Ronde van Luxemburg op zijn naam geschreven. De Fransman van Cofidis klopte in een sprint bergop Greg van Avermaet. In het algemeen klassement neemt Van Avermaet wel de leiderstrui over van zijn ploegmaat Jean-Pierre Drucker.

Vrij snel in de etappe kwam er een groep van vier renners tot stand met daarbij Martijn Budding. De Nederlander van Roompot-Nederlandse Loterij had het gezelschap van Dimitri Peyskens (WB-Veranclassic-Aqua Protect), Brice Feillu (Fortuneo-Vital Concept) en Loïc Chetout (Cofidis). De voorsprong werd nooit groter dan vier minuten voor de kopgroep.

De vier werden in de slotfase gegrepen door het peloton, dankzij het werk van BMC. Op de laatste helling, de Herrenberg was Stéphane Rossetto de eerste aanvaller. De Fransman van Cofidis kreeg geen ruimte door het werk van BMC voor Van Avermaet. De Belg kon het in de sprint niet afmaken. Hij werd geklopt door Perez. Voor 26-jarige Fransman is het zijn eerste overwinning in zijn profcarrière.

Man rijdt met 130 door voetgangersgebied

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in Steenbergen een achttienjarige jongen opgepakt die met zijn auto 130 kilometer per uur in een voetgangersgebied reed.

Hij had via de 30 kilometerzone geprobeerd te ontkomen aan een motoragent. Die had gezien dat de automobilist elders in de Brabantse gemeente met hoge snelheid door de straten had gesjeesd.

Het lukte de motoragent uiteindelijk de jongen te arresteren nadat die uit de auto was gestapt en probeerde lopend te ontkomen. Hij is voorlopig zijn rijbewijs kwijt. De offcier van justitie buigt zich over de zaak.

Man rijdt met 130 door voetgangersgebied
Man rijdt met 130 door voetgangersgebied (Foto: BuzzO)

Dubbelslag voor Van der Poel in Boucles de la Mayenne

Mathieu van der Poel heeft de tweede etappe gewonnen in de Franse rittenkoers Boucles de la Mayenne. Nadat Van der Poel vorige week al een etappe won in de Ronde van België en tweede werd tijdens een WB mountainbike, was de Nederlander dit maal de beste in Frankrijk. Van der Poel neemt ook de leiding in het algemeen klassement.

Vroeg in de koers kozen zes renners voor de aanval. Bij de vroege vluchters was ook David van der Poel aanwezig. De oudere broer van Mathieu hield in de finale knap stand. Met nog twee kilometer te gaan had de Nederlander nog samen op met Christophe Riblon tien seconden op het uitgedunde peloton, maar dat bleek niet voldoende te zijn.

Op het slotklimmetje bleek Mathieu van der Poel de sterkste te zijn. De veldrijder won voor Andrea Vendrame. De Nederlander heeft in het algemeen klassement één seconde voorsprong op Johan Le Bon. De Fransman won de proloog en de eerste etappe van deze Franse rittenkoers.

Meisje (10) doodt dieren op kinderdagverblijf

Op een kinderdagverblijf in Heerlen heeft een meisje van tien een aantal dieren doodgemaakt. Medewerkers troffen zaterdagochtend twee eenden, een kip, een konijn en een cavia dood aan bij de opvang aan Ovidiusstraat. Ze bleken gewurgd.

Op beelden van een beveiligingscamera is onder meer te zien hoe het jonge meisje vrijdagavond over een hek klimt en daarna een dode kip wegslingert. De fatale dierenmishandeling is gemeld bij de politie.

De Limburgse politie meldt zaterdag na berichtgeving door De Limburger dat het inderdaad gaat om een minderjarig meisje. "Onze eerste zorg is nu dat goede psychische hulp wordt geboden aan het meisje en haar familie", aldus een woordvoerder. "We kijken met andere partijen waaronder het Openbaar Ministerie, specialisten en bijvoorbeeld ook de school welke hulp we moeten bieden."

Meisje (10) doodt dieren op kinderdagverblijf
Meisje (10) doodt dieren op kinderdagverblijf (Foto: ANP)

Nog geen WK-ticket Nederlandse volleybalsters

De Nederlandse volleybalsters hebben zich niet direct kunnen plaatsten voor het WK 2018 in Japan. Oranje verloor in Baku met 3-0 (30-28, 25-22, 25-13) van gastland Azerbeidzjan. In Augustus krijgt de ploeg van Jamie Morrison nog een herkansing om zich te plaatsen voor het WK.

Net zoals op de Europese spelen van 2015, was de ploeg van Azerbeidzjan te sterk voor Nederland. Ook toen werd er met 3-0 verloren.

In eerste set begon Oranje nog goed aan de wedstrijd. Nederland kwam op een 17-9 voorsprong en liet ook zeven setpunten onbenut, waarna Azerbeidzjan bij het eerste setpunt wel toesloeg.

In de tweede set ging het gelijk tot aan een 15-15 stand. Daarna liepen de dames van Azerbeidzjan snel uit en ook bij het eerste setpunt in set twee was het meteen raak. In set drie kwam Nederland helemaal niet meer aan te pas. Oranje keek al snel tegen een grote achterstand aan. Waar Azerbeidzjan in de eerste set de achterstand kon ombuigen naar setwinst, lukte het de Nederlandse dames niet.

Trek-Segafredo wint tweede onderdeel Hammer Series

Trek-Segafredo heeft het tweede onderdeel van de Hammer Series gewonnen, de sprintkoers gewonnen voor Lotto Soudal en Cannondale-Drapac. Sunweb gaat aan de leiding na twee van drie onderdelen.

Meteen na het startschot waren er meerdere aanvallen. Uiteindelijk zou er drie renners overblijven voor de eerste sprint. Sep Vanmarcke won de sprint voor Jasper Stuyven. Ook in de tweede ronde bleef een kopgroep het peloton voor. Deze keer kwam Matthias Brändle als eerste over de streep. De Zwitser was even daarvoor uit de kopgroep gereden van zeven renners. Doordat erin deze ronde dubbele punten verdienen was, kwam Trek-Segafredo ook aan de leiding te staan in het dagklassement.

Net zoals in de eerste twee rondes bleef een kopgroep vooruit. Dit keer was het de Nederlander Ramon Sinkeldam van Sunweb die de sprint won. Lang kon hij niet genieten van de winst in de sprint, want Sinkeldam kwam hard ten val. Bij de val waren ook Caleb Ewan en Fernando Gaviria betrokken, die de wedstrijd moesten verlaten.

Ook in de vierde was het feest voor de vluchters. Jasper Stuyven won de sprint van de vluchters, waardoor Trek-Segafredo nog steviger aan de leiding ging in het dagklassement. Pas in ronde vijf kwam er eindelijk een sprint met het peloton. Elia Viviani bleek de beste van het peloton.

In laatste drie rondes waren de punten weer voor de aanvallers. In ronde zes nam Roger Kluge de meeste punten voor Marco Canalo. Ook in de zevende ronde was Canola in de aanval. Dit keer kreeg de Italiaan Vanmarcke met zich mee. De twee bleven zouden voorop blijven. In ronde zeven nam Canola de meeste punten mee voor Vanmarcke en in de laatste ronde was het de Belg die de volle buit pakte.

Jon Hamm: social media is net masturberen

Jon Hamm heeft niets met social media. De acteur, vooral bekend van de serie Mad Men, is wel actief op Instagram, maar heeft nog nooit iets gepost.

"De zin van het leven is niet om hondenoren op jezelf te plakken en dat online te plaatsen", zegt Jon in een interview met InStyle. "Het is leuk, het is schattig, maar het is het visuele equivalent van masturberen", stelt de acteur. "Er is geen enkel ander punt dan onmiddellijke bevrediging."

Jon houdt zich liever bezig met honkbal, dat hij het liefst met vrienden speelt. Sporten is een van de levenslessen die zijn moeder hem meegaf. "Wees slim, leer, onderneem dingen, sport, doe het allemaal. Wees de beste die je kunt zijn", vat John de lessen van zijn moeder samen.

De acteur heeft het moeilijk met zijn bestaan als vrijgezel, geeft hij toe in het blad. In 2015 strandde Jons relatie met actrice Jennifer Westfeld, met wie hij achttien jaar samen was. "Het is moeilijk om single te zijn als je zo lang met iemand samen bent geweest. Het is echt moeilijk, helemaal niks."

Jon Hamm: social media is net masturberen
Jon Hamm: social media is net masturberen (Foto: BuzzE)

Murray en Wawrinka zonder setverlies naar achtste finales Roland Garros

Tennissers Andy Murray en Stanislas Wawrinka hebben zich op Roland Garros zonder setverlies geplaatst voor de achtste finales.

De Britse nummer één van de wereld stond tegenover Juan-Martin del Potro, die hem in de eerste set bijzonder goed partij bood. In een spannende tiebreak kreeg Del Potro zelfs meerdere setpoints, maar die kon hij niet benutten en Murray maakte het af. Ook de tweede set leverde de nodige strijd op, maar in set drie was Delpo gebroken: 7-6 (8), 7-5, 6-0.

Oud-kampioen Wawrinka had het één set lastig tegen Fabio Fognini. De Italiaanse nummer 29 van de wereld sleepte een tiebreak uit het vuur, maar in de twee volgende sets kon hij geen weerstand bieden. Sets twee en drie duurden bij elkaar net zo lang als het eerste bedrijf en Wawrinka stoomde zo door naar de laatste zestien: 7-6 (2), 6-0, 6-2.

Ook Marin Cilic had geen al te moeilijke dag. De Kroaat, achtste op de wereldranglijst, kwam tegen de Spanjaard Feliciano Lopez nooit serieus in de problemen: 6-1, 6-3, 6-3. 

'Leicester City zet zinnen op Hoedt'

Wesley Hoedt staat in de belangstelling van Leicester City. De ploeg uit de Engelse Premier League zou al een bedrag van bijna tien miljoen euro hebben geboden voor de huidig verdediger van Lazio Roma. De Italiaanse ploeg heeft het bod echter geweigerd.

Volgens Leicester Mercury zal de Engelse ploeg het hier niet bij laten zitten. Zij hopen namelijk dat Stefan de Vrij zijn huidge contract bij Lazio verlengt en dat daardoor Hoedt alsnog mag uitkijken naar een nieuwe werkgever. Hoedt speelde dit seizoen 26 wedstrijden voor Lazio, dat dit seizoen op de vijfde plek eindigde in de Serie A. Daarnaast haalde de ploeg de finale van de Coppa Italia, waarin landskampioen Juventus te sterk was. Hoedt was dit seizoen goed voor drie doelpunten.

Toyota stapt uit Tesla

Toyota is niet meer betrokken bij conculega Tesla. De Japanners hadden een belang in de Amerikaanse autobouwer, maar die aandelen zijn verkocht, liet Toyota weten aan persbureau Bloomberg.

Toyota en Tesla sloegen in 2010 de handen ineen. Toyota kocht zich voor 50 miljoen dollar (ruim 44 miljoen euro) in. Omgekeerd kocht Tesla voor 42 miljoen dollar een oude Toyota-fabriek in Californië. Daar is in de afgelopen jaren de populaire Tesla Model S gemaakt. De verwachtingen waren destijds hooggespannen, maar de samenwerking werd geen succes. Toyota en Tesla werkten samen onder meer aan de elektrische SUV Toyota RAV4, maar die auto verkocht matig en moest meerdere keren worden teruggeroepen.

Toyota, de maker van de populaire hybride Prius, heeft een eigen project opgezet voor volledig elektrische auto's. Toyota wil dat die auto's al rond 2020 rondrijden. Tokio is dan gastheer van de Olympische Spelen en Toyota is een van de belangrijkste sponsors.

Toyota stapt uit Tesla
Toyota stapt uit Tesla (Foto: BuzzT)

Wenger: "Sánchez en Özil blijven hier"

Arsène Wenger rekent erop dat Alexis Sánchez en Mesut Özil deze zomer gewoon bij Arsenal blijven. Hun contracten lopen over een jaar af.

Tijdens het teleurstellende seizoen van de Londenaren was er veel onduidelijkheid over beide sterspelers, die allebei nog steeds geen nieuw contract hebben ondertekend. "Ten eerste zullen ze deze zomer beiden blijven en hopelijk kunnen we hun contracten verlengen", zei Wenger tegen beIN Sports.

Een vertrek van Sánchez en Özil is voor Wenger absoluut niet aan de orde. "Nee. Je mag de club en het team niet zwakker maken. Je wil de ploeg juist versterken. Tenzij ze echt weg willen en je een speler van hetzelfde kaliber kan vinden."

Arsenal sloot het seizoen afgelopen weekend af met het winnen van de FA Cup. In de finale tegen landskampioen Chelsea (2-1) maakte Sánchez de openingstreffer. Woensdag werd bekend dat Wenger bij The Gunners in elk geval nog twee jaar manager blijft.

Fons Groenendijk blijft bij ADO Den Haag

Trainer Fons Groenendijk blijft de komende twee seizoenen bij ADO Den Haag. De club heeft de optie in zijn huidige contract gelicht, waardoor Groenendijk tot medio 2019 aan het roer staat bij ADO Den Haag.

De 53-jarige Leidenaar kwam in februari 2017 bij ADO als opvolger van Zeljko Petrovic. Groenendijk slaagde erin de ploeg te behouden voor de Eredivisie en eindigde met ADO op de elfde plaats van de ranglijst.

"Ik werk hier sinds februari met heel veel plezier en wilde daarom graag verder bij ADO Den Haag”, zegt de coach. "Het is een fantastische club met veel potentie. De komende twee seizoenen willen we de basis, die afgelopen maanden is gelegd, verder uitbouwen. Ik ben trots dat ik nog twee jaar trainer mag blijven van deze mooie club."

Ook manager voetbalzaken Jeffrey van As is blij: "Het zal geen verbazing wekken dat we graag met Fons verder wilden. Hij en zijn staf hebben afgelopen seizoen een geweldige prestatie in korte tijd neergezet. Fons is iemand die echt bij ADO Den Haag past met de passie die hij dagelijks in zijn werk legt. Met het doorgaan van Fons geven we een hoop duidelijkheid richting eventuele versterkingen van de spelersgroep."

ADO Den Haag hoopt binnenkort ook de contracten te verlengen van de andere leden van de technische staf. Dat zijn assistent-trainers Ekrem Kahya, Dirk Heesen en fysiektrainer John Nieuwenburg. Keeperstrainer Raymond Mulder heeft al een doorlopende verbintenis.

Groenendijk blijft nog twee jaar bij ADO Den Haag. (PRO SHOTS/Lars Smook)
Groenendijk blijft nog twee jaar bij ADO Den Haag. (PRO SHOTS/Lars Smook)

Duterte: IS niet achter overval op casino

De Filipijnse president Rodrigo Duterte acht het uitgesloten dat terreurorganisatie IS achter de overval op een casino in Manilla zit. Een man stormde het casino vrijdag binnen en stichtte brand. Daardoor ontstond zoveel rook dat zeker 36 mensen door verstikking om het leven kwamen.

Hoewel de politie dezelfde dag al concludeerde dat de dader geen terroristische motieven had, maar vermoedelijk een gokverslaafde was, eiste de terreurbeweging de verantwoordelijkheid op. Duterte zei zaterdag zeker te weten dat IS niet achter de aanval zit, zonder zijn standpunt te beargumenteren.

De overvaller joeg de bezoekers van het casino in het complex Resorts World Manilla de stuipen op het lijf door al schietend binnen te vallen. Hij richtte zijn vizier echter op niemand in het bijzonder. Later pleegde de man zelfmoord in een hotelkamer.

Duterte: IS niet achter overval op casino
Duterte: IS niet achter overval op casino (Foto: ANP)

Drie ontvoerde Enschedese kinderen terecht

Drie kinderen uit Enschede, die sinds twee weken werden vermist, zijn terecht. Dat meldt de politie zaterdag. De vader, een 35-jarige man van Syrische afkomst, nam de drie kinderen van twee, vier en vijf jaar op 19 mei zonder toestemming van de moeder mee uit hun woning in de Veenstraat in Enschede.

Een team van vijftien rechercheurs werd op de zaak gezet, waarbij ook de politie in andere landen om hulp was gevraagd. Uiteindelijk is de vader door de Hongaarse politie aangehouden in een trein. De kinderen blijken al die tijd in Hongarije te zijn geweest.

Twee Nederlandse rechercheurs en een vrijwilligster van Vluchtelingenhulp Nederland begeleiden het drietal zaterdag bij terugkeer naar Nederland. De drie kinderen worden zo snel mogelijk herenigd met hun moeder.

Drie ontvoerde Enschedese kinderen terecht
Drie ontvoerde Enschedese kinderen terecht (Foto: ANP)

Frontman De Likt breekt nekwervel bij ruzie

De Likt is voorlopig even uit de running. De frontman van de band, Jordy Dijkshoorn, belandde in de nacht van vrijdag op zaterdag in het ziekenhuis na een ruzie. Hij brak een nekwervel, meldt de band zaterdagmiddag op Facebook.

"Vannacht is onze Jordy in een ruzie beland die er toe leidde dat hij flinke klappen en trappen moest incasseren. We hebben direct de ambulance gebeld, die ons naar het Erasmus mc (ziekenhuis) bracht", schrijft de Rotterdamse band bij een foto van Jordy in een ziekenhuisbed met een flink verband om zijn hoofd. De rapper steekt wel beide duimen omhoog.

In het ziekenhuis bleek dat Jordy zijn zesde nekwervel heeft gebroken. "Het gaat goed met 'm, maar de komende maanden ligt hij uit de roulatie.'' Alle aankomende shows moet de band afzeggen en het nieuwe album loopt wat vertraging op. Onze excuses naar alle festival organisatoren en mensen die naar een show uitkeken. We houden jullie op de hoogte en komen sowieso terug."

De Likt, vooral bekend van het nummer Ja dat bedoel ik uit 2015, werd begin dit jaar Amsterdam-Noord uitgejaagd. De Rotterdamse hiphoppers wilden in de hoofdstad beelden schieten voor hun videoclip bij het nummer Finidi George, maar enkele bewoners waren niet blij met een 'kakkerlak' in hun buurt.

13-jarige Japanner naar kwartfinales WK tafeltennis

Het succesverhaal van tafeltennisser Tomokazu Harimoto op het wereldkampioenschap in Düsseldorf gaat nog even door. De Japanner is pas 13 jaar oud - eind juni wordt hij 14 - maar maakt gigantisch veel indruk op het WK.

Zijn eerste drie wedstrijden won hij met 4-0, 4-1 en 4-0, waarbij de ene game die hij verloor op naam kwam van de nummer zes van de wereld, landgenoot Jun Mizutani. Zaterdagochtend stond Harimoto in de achtste finales tegenover de Slowaak Lubomir Pistej en vanaf het eerste moment was duidelijk dat de puber nog lang niet klaar was.

Elk punt werd luid gevierd door de jongen, wat bij Pistej zo nu en dan voor de nodige irritatie zorgde, zeker nadat Harimoto in relatief korte tijd al op een 3-0 voorsprong stond. Pistej wist zijn frustraties in de vierde game om te zetten in een knappe comeback en gamewinst, maar daar bleef het bij. Harimoto was wakkergeschud en in game vijf liet hij er geen twijfel over bestaan dat hij simpelweg beter was: 12-10, 11-8, 11-9, 9-11, 11-9.

In de kwartfinales staat Harimoto tegenover een Chinees, maar het is nog niet duidelijk wie dat wordt. De nummer 33 van de plaatsingslijst, Lin Gaoyuan, neemt het zaterdagavond op tegen Xu Xin, de mondiale nummer drie. 

De vrouwen zijn ondertussen al bij de finale aanbeland en dat wordt een Chinees onderonsje - iets wat niemand aan zag komen, uiteraard. De pas 17-jarige Japanse Miu Hirano stond in de eerste halve finale tegenover olympisch kampioene Ding Ning. De als achtste geplaatste Hirano ging met goede moed de wedstrijd in en terecht, want in april versloeg ze Ding nog in de finale van het Aziatisch kampioenschap. Dit keer was Ding echter duidelijk te sterk en hoewel ze aanvankelijk een puntje te vroeg begon te juichen boekte ze wel een nette 4-1 overwinning.

De andere halve finale werd een heuse thriller. De als derde geplaatste Zhu Yuling nam het op tegen Liu Shiwen, beiden spelend in de top-4 van de wereld, maar toch allebei niet goed genoeg om vorig jaar op de Spelen in het enkelspel uit te mogen komen. Liu leek aanvankelijk de overhand te hebben, maar Zhu gaf niet op en vocht zich langszij, waarbij ze het in de slotfase knap af wist te maken: 4-3. 

Rammstein haalt Rock am Ring-show niet in

Fans van Rammstein die gehoopt hadden de rockband te zien op Rock am Ring hebben pech. De heren halen het optreden dat ze vrijdagavond zouden geven op het Duitse rockfestival niet in.

Rammstein stond gepland als afsluiter van de eerste festivaldag van Rock am Ring, maar het festival werd vrijdagavond onderbroken vanwege een terreurdreiging. Zaterdag ging het gerucht dat Rammstein het optreden in zou halen, maar via Twitter liet de band weten dat het verhaal niet klopt. "Helaas is het niet mogelijk onze show op Rock am Ring in te halen", schreven Till Lindemann en co.

Rock am Ring pakte de draad zaterdagmiddag weer op. Zoals vooraf gepland ging het festivalterrein om 13.30 uur open, om 14.00 uur stonden de eerste bands weer op het podium. De Duitse politie kamde het hele festivalterrein uit en gaf vervolgens groen licht voor de hervatting van het bekende rockfestival.

Rammstein haalt Rock am Ring-show niet in
Rammstein haalt Rock am Ring-show niet in (Foto: BuzzE)

Ierse brievenbus dicht wegens vogelnestje

Hebban olla vogala nestas? Nou, twee Ierse vliegbeesten in elk geval wel, en wel op een heel opmerkelijke plek: een brievenbus van de Ierse nationale posterijen, An Post. Dat meldt BBC.

Of het spreeuwen of mezen zijn, is niet helemaal duidelijk. Wel weet de lokale postbode in County Cavan dát er vogeltjes in de brievenbus zitten. Er hangt nu een briefje naast: "Brievenbus gesloten wegens nestende vogels."

Volgens een woordvoerder van de posterijen gebeurt dit af en toe en hangen ze er dan altijd een briefje naast. "We laten de natuur z'n gang gaan. Als de vogels weg zijn zal de brievenbus weer in gebruik genomen worden."

Post versturen kan dus niet in de buurt van de brievenbus. Mogelijk wordt er wel heftig getwitterd. 

Vijand Poetin overleeft aanslag dankzij vrouw

De 36-jarige Tsjetsjeen Adam Osmajev, die volgens Rusland betrokken was bij een samenzwering tegen president Vladimir Poetin, heeft een aanslag overleefd dankzij de schietvaardigheid van zijn vrouw. Armina Okoejeva schakelde de man die haar echtgenoot wilde ombrengen uit met schoten in de borst, heup en rug. Zij bleef zelf ongedeerd.

Osmajev is een in Groot-Brittannië opgeleide Tsjetsjeen die ooit is veroordeeld voor het voorbereiden van een aanslag op Poetin. In het oosten van Oekraïne voerde hij een strijdgroep aan die de regering in Kiev steunt.

De aanslag op Osmajev had plaats in Kiev. Het echtpaar had daar een afspraak met een man die beweerde dat hij een journalist was, maar tijdens het gesprek een vuurwapen trok.

Okoejeva liet weten aan de Britse krant The Telegraph dat haar man ernstig gewond raakte, maar dat zijn toestand stabiel is. Het is niet duidelijk of de aanvaller de confrontatie heeft overleefd. Osmajev en Okoejeva houden er rekening dat de aanslagpleger werkte in opdracht van Moskou of de omstreden Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov. Het aan de macht komen van Kadyrov was voor Osmajev aanleiding uit Tsjetsjenië te vertrekken.

Vijand Poetin overleeft aanslag dankzij vrouw
Vijand Poetin overleeft aanslag dankzij vrouw (Foto: ANP)

'Aanval op Raqqa begint binnen enkele dagen'

Syrische milities beginnen binnen enkele dagen een militaire operatie om de stad Raqqa op Islamitische Staat (IS) te veroveren. Een woordvoerder van de Koerdische YPG-militie liet zaterdag weten dat bij de opmars naar Raqqa forse terreinwinst is geboekt en dat de coalitie tegen IS inmiddels de buitenwijken van Raqqa heeft bereikt.

Het offensief tegen het bolwerk van IS wordt uitgevoerd door de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). Die bestaat uit Koerdische en Syrische milities. De YPG vormt de hoofdmacht.

Tot groot onvrede van Turkije verlenen de Verenigde Staten steun aan de YPG. Ankara ziet de militie als een verlengstuk van de verboden Koerdische PKK-beweging. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vroeg Washington onlangs af te zien van wapenleveranties aan de "terreurorganisatie".

'Aanval op Raqqa begint binnen enkele dagen'
'Aanval op Raqqa begint binnen enkele dagen' (Foto: ANP)

Janssen meldt zich gewoon bij Tottenham

Vincent Janssen wil bij Tottenham Hotspur voor een plek blijven vechten, al sluit de aanvaller een transfer niet helemaal uit.

Janssen kende een teleurstellend eerste jaar op White Hart Lane. De 22-jarige Oranje-international kwam 27 keer in actie in de Premier League, waarvan liefst twintig keer als invaller. In die wedstrijden kon Janssen amper potten breken, terwijl concurrent Harry Kane topscorer van Engeland werd.

"Een spits die presteert, blijft staan. Verder bleef de ploeg winnen. Met een recordaantal punten zijn we tweede geworden. Dan kan je de boel niet op zijn kop zetten. Soms loopt het zoals het loopt", stelt Janssen in gesprek met De Telegraaf niet geheel ten onrechte. Het loopt immers zelfs altijd zoals het loopt.

De oud-speler van AZ beseft dat komend jaar minstens zo lastig wordt. "Ik wil meer speeltijd, neem voor mezelf geen genoegen met nog zo’n teleurstellend jaar. Wel sta ik gewoon nog bij Spurs onder contract en zal ik me daar dus ook gewoon melden voor het nieuwe seizoen. Zoals het er nu voorstaat, want in het topvoetbal kan je niets uitsluiten."

Doden door explosies bij begrafenis in Kabul

Minstens drie explosies in de Afghaanse hoofdstad Kabul hebben zaterdag aan zeker twintig mensen het leven gekost, meldden verschillende lokale media op basis van getuigen. De ontploffingen deden zich voor rond de begrafenis van een betoger, die een dag eerder tijdens een demonstratie tegen de regering was omgekomen.

Het ging om de begrafenis van de zoon van een Afghaanse senator. Bij de clash tussen Afghaanse veiligheidstroepen en de betogers in Kabul vielen vijf doden. De ruim duizend actievoerders eisten het aftreden van president Ashraf Ghani en premier Abdullah Abdullah.

Ze houden het duo verantwoordelijk voor de aanslag van woensdag met een tankauto vol explosieven in een wijk met ambassades en ministeries, waardoor circa negentig doden vielen.

Doden door explosies bij begrafenis in Kabul
Doden door explosies bij begrafenis in Kabul (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 22

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is reddragonswords met het volgende onderschrift: "Alaba slaat pils in een keer voorover."

De opgave van deze week:

Novak Djokovic en de ballenjongens van Roland Garros zijn ergens mee bezig, maar met wat? (Pro Shots / Action Images)
Novak Djokovic en de ballenjongens van Roland Garros zijn ergens mee bezig, maar met wat? (Pro Shots / Action Images)

Radwanska hard onderuit op Roland Garros

Tennisster Agnieszka Radwanska is op Roland Garros in de derde ronde hard onderuit gegaan. De nummer tien van de wereld was totaal niet opgewassen tegen de Française Alizé Cornet, de mondiale nummer 43.

De 27-jarige Cornet, al bezig aan haar 42e Grand Slam-toernooi op rij, haalde drie keer eerder de vierde ronde: één keer op Roland Garros, Wimbledon en de Australian Open.

De partij tegen Radwanska werd, vooral in set één, een waar breakfestijn. Van de acht games in de eerste set gingen alleen de eerste en de zevende naar de dame die serveerde en in beide gevallen was dat Cornet. 

Radwanska brak de Française in set twee al gelijk, maar op haar eigen service bakte ze er werkelijk waar niks van. Alle drie haar servicegames gingen verloren, waardoor ze er in de hele wedstrijd geen één won. Cornet zegevierde zo met ruime cijfers: 6-2, 6-1.

Ook de nummer veertien van de plaatsingslijst ligt eruit. Elena Vesnina kon niet op tegen de Spaanse Carla Suarez-Navarro, in Parijs als 21e geplaatst. Suarez-Navarro was constant een stukje beter en stapte na 1:45 uur als winnares van het veld: 6-4, 6-4.

'Al 15.000 gewonden door geweld Venezuela'

In de afgelopen twee maanden zijn tijdens de protesten tegen de Venezolaanse regering al circa 15.000 personen gewond geraakt. Dat heeft oppositieleider José Manuel Olivares op een persconferentie gezegd, aldus de Spaanse krant 20 minutos zaterdag.

Volgens justitie in het Zuid-Amerikaanse land zijn in dezelfde periode zeker 63 doden gevallen. Olivares beschuldigt de regering-Maduro van het gebruik van buitensporig geweld tegen betogers die het aftreden van de president eisen. Volgens Olivares gooien de ordetroepen onder meer traangasgranaten naar de betogers. Die lopen daardoor brandwonden op hun lichaam op.

De protesten tegen de linkse regering van president Nicolás Maduro begonnen in april, omdat de hoogste rechtbank van het land het parlement op een zijspoor had gezet. Die stap werd al snel teruggedraaid, maar de volkswoede werd daarmee niet getemperd. Het land verkeert in een chaos, de economie is ingestort.

'Al 15.000 gewonden door geweld Venezuela'
'Al 15.000 gewonden door geweld Venezuela' (Foto: ANP)

Ajax betaalt miljoenen voor Deens toptalent

Ajax heeft zich in navolging van Klaas-Jan Huntelaar ook versterkt met Victor Jensen. De pas zeventienjarige Jensen, die in Denemarken geldt als toptalent, maakt de overstap van FC Kopenhagen. De Deense ploeg ontvangt een bedrag van maar liefst 3,5 miljoen voor de middenvelder. Dit bedrag kan vanwege diverse clausules nog oplopen.

Bij FC Kopenhagen is men blij met het bedrag dat wordt overgemaakt voor Jensen. "We zijn daarmee economisch heel goed gecompenseerd door Ajax voor het vertrek van het talent, zowel op korte termijn als potentieel op de lange termijn", aldus de reactie van de ploeg. Jensen heeft in Amsterdam een contract ondertekend tot medio 2020.

Directeur spelersbeleid Marc Overmars is in zij nopjes met de komst van Jensen: "Het is mooi dat wij dit grote talent hebben weten te contracteren. Complimenten voor onze Deense scout John Steen Olsen, mede dankzij zijn inspanningen komt Jensen naar Amsterdam. Met ingang van komend seizoen zal hij aansluiten bij het vlaggenschip van onze opleiding, het elftal O19."

De Deen kijkt zelf ook uit naar zijn dienstverband bij Ajax: "Ik ben erg blij en bovendien ook trots dat ik voor Ajax mag gaan spelen. Het is een grote club met een prachtige historie. Veel Deense spelers zijn mij in het verleden bij Ajax voorgegaan. Mijn doel is om zo spoedig mogelijk deel uit te maken van het eerste elftal en te slagen bij de club. Op deze plaats ook een dankwoord voor FC Kopenhagen, zonder hen had ik deze mooie stap in mijn carrière niet kunnen maken."

Meisje (14) omgebracht en in sloot gevonden

Een 14-jarig meisje uit Hoevelaken is vrijdag dood gevonden in een sloot in Achterveld (provincie Utrecht). Ze is door een misdrijf om het leven gebracht. Volgens de politie werd haar lichaam vrijdagmiddag gevonden in het water langs het Emelaarsepad. Zaterdag is duidelijk geworden dat het meisje door een misdrijf om het leven is gebracht.

Rond 17.00 uur vrijdagavond schakelde een getuige de politie in omdat er een lichaam in het water lag. Het bleek dat het ging om het lichaam van een overleden meisje. Direct werd de omgeving afgezet. Specialisten van de Forensische Opsporing verrichtten sporenonderzoek. Daarbij maakten zij gebruik van speurhonden en een politiehelikopter maakte overzichtsfoto's.

Het gaat niet om de 14-jarige vermiste Savannah uit Bunschoten, benadrukt de politie. Zij is sinds donderdag vermist en is nog niet gevonden.

Meisje (14) omgebracht en in sloot gevonden
Meisje (14) omgebracht en in sloot gevonden (Foto: ANP)

Peter R. ligt niet wakker van bedreigingen

De vele bedreigingen aan het adres van Peter R. de Vries doen weinig meer met de misdaadverslaggever. Hij hoeft op televisie maar een verkeerde opmerking te maken of zijn mailbox stroomt weer vol. "Dan ben ik een landverrader, een NSB'er, moet ik opsodemieteren, zelf lekker naar Afrika gaan, dan verdien ik de kogel, de strop, willen ze me vierendelen en kielhalen, ga zo maar door."

Al die mails doen Peter niets meer. "Nee, dat maakt me echt geen flikker uit. Ik doe er ook geen aangifte van, ga er echt geen tijd aan besteden", zegt hij zaterdag in AD Magazine. "Tegen Holleeder heb ik wel aangifte gedaan. Er zijn ook veel dingen die het grote publiek niet kent. Naast Holleeder zijn er nog drie of vier mensen van wie ik langdurig last heb. Daarover sta ik frequent in contact met de politie, tot op de dag van vandaag. Dat is een rode draad in mijn leven."

Toch schrikt Peter nog weleens 'van de verbitterde agressie' uit een anonieme dreigmail. "Dat zijn mensen die ik niet ken, die ik nog nooit heb ontmoet. Die ik ook niet persoonlijk heb aangesproken. Maar die dan met een geladenheid reageren, dat is niet normaal. Dat je je zo kunt laten gaan tegen iemand die op tv iets zegt over Zwarte Piet, Geert Wilders, of wat dan ook."

Libelle
Als misdaadverslaggever moet je daar echter mee om kunnen gaan, vindt Peter. "Als ik daar niet tegen kan, moet ik bij de Libelle gaan werken. Op het moment dat ik zou zeggen: ik trek het niet, geldt: if you can't stand the heat, get out of the kitchen."

Dat moment is nooit dichtbij geweest, aldus Peter. "Want dat zit niet in me, om daar voor te zwichten.''

Peter R. ligt niet wakker van bedreigingen
Peter R. ligt niet wakker van bedreigingen (Foto: BuzzE)

Streep door alle shows Kathy Griffin

Kathy Griffin zal een andere manier moeten vinden om brood op de plank te krijgen. Door al haar resterende zeven shows is een streep gezet omdat ze een foto deelde waarop ze staat met een bebloed afgehakt hoofd van president Donald Trump, meldt TMZ. Eerder kreeg de Amerikaanse comédienne al van CNN te horen dat ze geen nieuwjaarsshow meer mag maken voor de zender en verloor ze ook haar klus bij Squatty Potty, waarvoor ze reclame maakte.

Griffin ligt sinds dinsdag onder vuur vanwege de foto. Ze ging door het stof, bood haar excuses aan en erkende dat ze te ver was gegaan, maar kon daarmee niet voorkomen dat iedereen haar nu de deur wijst. Ook ontving ze talloze bedreigingen.

In een persconferentie vrijdag stelde een geëmotioneerde Griffin dat Trump medeverantwoordelijk is voor de bedreigingen. Hij zou zijn macht gebruiken om 'haar leven te ruïneren'. "Wat mij is overkomen, is nog nooit gebeurd in dit geweldige land. Een zittende president, zijn volwassen kinderen en de first lady proberen mijn leven kapot te maken", aldus Griffin. "Jullie kennen hem, hij zal niet stoppen."

Volgens Griffin zou je niet zo diep door het stof hoeven gaan voor een 'grap'. "De bedreigingen die ik krijg zijn zo gedetailleerd en specifiek. Vandaag ben ik het, maar morgen kan het iemand anders zijn." Griffin vreest zelfs voor de toekomst van haar carrière. "Ik denk niet dat ik die hierna nog heb. Ik zal eerlijk zijn: hij heeft mij gebroken", zei ze huilend.

Streep door alle shows Kathy Griffin
Streep door alle shows Kathy Griffin (Foto: BuzzE)

SGP-jongeren doen aangifte tegen raadslid

De jongerenafdeling van de SGP doet aangifte tegen het Haagse gemeenteraadslid Abdoe Khoulani om antisemitisme. De fractievoorzitter van de Haagse Partij van de Eenheid noemde op Facebook een groep Israëlische scholieren die bij de SGP-fractie in de Tweede Kamer op bezoek was, 'Zionistische terroristen' en 'toekomstige kindermoordenaars en bezetters'.

De voorzitter van de SGP-jongeren Willem Pos zegt dat er reden genoeg is voor die aangifte. "Terwijl we strijden tegen antisemitisme, doet een gemeenteraadslid zulke verwerpelijke uitspraken." SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij plaatste eerder deze week op sociale media een foto van zichzelf tussen de jongeren.

Absurd
"Het is absurd dat een gemeenteraadslid zulke uitspraken doet, waar de Jodenhaat van afdruipt", aldus Pos. Van der Staaij zei vrijdag al tegen Den Haag FM het een bizarre reactie te vinden van Khoulani. "Hier lusten de honden geen brood van."


Khoulani kreeg in 2014 kritiek nadat hij op zijn Facebookpagina had geschreven: "Leve ISIS en in shaa Allah op naar Baghdad om dat schorem aldaar aan te pakken." Hij nam daar later afstand van en zei toen dat hij fout zat en had besloten voortaan zijn mond te houden over de internationale politiek.

'Bosz bereikt akkoord met Borussia Dortmund''

Ajax zal het de komende periode erg zwaar krijgen om trainer Peter Bosz voor de club te behouden. Volgens De Telegraaf heeft Borussia Dortmund de oefenmeester een miljoenenaanbod gedaan.

De ochtendkrant weet te melden dat Borussia Dortmund snel werk wil maken van Bosz, die bij de Duitse ploeg topkandidaat is om de ontslagen Thomas Tuchel op te volgen. Bosz, die bij Ajax nog een doorlopend contract heeft en nog maar slechts één jaar in dienst is bij de Amsterdammers, kan bij Dortmund maar liefst vier miljoen euro per jaar opstrijken.

"Vandaag en morgen heeft er op alle fronten topoverleg plaats. De leiding van Ajax - algemeen directeur Edwin van der Sar en directeur spelerszaken Marc Overmars, die samen een grote stempel drukken op de sportieve koers van de Amsterdammers - moet bepalen of zij met alle geweld de coach aan zijn contract gaat houden of na één sensationeel seizoen met zoveel jong talent wéér een nieuwe trainer gaat aanstellen", aldus De Telegraaf.

Volgens de krant heeft Ajax geen enkele reden om Bosz makkelijk te laten gaan, gezien zijn meerjarig contract zonder clausules.

Update 12.40 uur:

Volgens het Duitse Bild zijn Peter Bosz en Borussia Dortmund nagenoeg akkoord met elkaar. Binnen 48 uur zou er een overeenstemming worden verwacht tussen Ajax en Dortmund. De Amsterdammers verlangen een tranfsersom van vijf miljoen euro.

VI-journalist Freek Jansen weet verder te melden dat Bosz tevens een assistent zou mogen meenemen naar de Duitse ploeg. De verwachting is dat dit zijn vaste assistent Hendrie Krüzen zal zijn. Het duo werkte eerder samen bij Heracles Almelo, Vitesse, Maccabi Tel Aviv en is op dit moment bij Ajax.

'Peter Bosz verruilt Ajax voor Borussia Dortmund' (Foto: Pro Shots/Witters)
'Peter Bosz verruilt Ajax voor Borussia Dortmund' (Foto: Pro Shots/Witters)

Ramos: "Kampioen worden geen voordeel"

Sergio Ramos vindt dat er geen favoriet is voor de finale van de Champions League tussen Juventus en Real Madrid.

Real Madrid wordt neergezet als de grote favoriet voor de Champions League-winst. De ploeg won vorig jaar ook al het prestigieuze toernooi. Komende zaterdag staat een beslissende ontmoeting met Juventus op het programma.

"In elke finale beginnen beide ploegen op nul", stelt Ramos op een persconferentie. "Ik denk niet dat we een voordeel hebben omdat we kampioen van La Liga zijn geworden. Misschien geldt zelfs wel het tegenovergestelde."

"We hebben de landstitel al te pakken dus we zijn in zekere zin al voldaan. We hebben ons doel al bereikt. Natuurlijk voelt dat goed en halen we er vertrouwen uit, maar het wordt een heel zware wedstrijd voor ons."

Juventus stond twee jaar geleden ook al in de Champions League-finale. Toen was Barcelona te sterk. Ramos waakt voor onderschatting. "We kennen de tegenstander heel goed. Het wordt een gevalletje fifty-fifty."

Rock am Ring gaat door

Over het racecircuit bij het Duitse Nürburg schalt zaterdagmiddag weer gitaargeweld. Muziekfestival Rock am Ring gaat in de namiddag weer door, nadat het vrijdagavond werd stilgelegd vanwege een terreurdreiging.

De organisatie laat in een Facebookbericht weten dat het hele festivalterrein grondig is doorzocht door de politie en dat er geen verdachte zaken zijn aangetroffen. De politie heeft groen licht gegeven Rock am Ring door te laten gaan, naar verwachting gaat het festivalterrein om 13:30 uur weer open. Momenteel wordt hard gewerkt het terrein weer in orde te brengen voor de 90.000 bezoekers.

Het driedaagse rockfestival, het bekendste van Duitsland, werd vrijdagavond onderbroken vanwege een terreurdreiging, alle bezoekers moesten het racecircuit verlaten. De politie heeft twee mensen aangehouden in verband met de dreiging, beiden hadden een medewerkerspas voor het festival en zouden betrokken zijn geweest bij de opbouw. Een van hen zou familie zijn van een terreurverdachte die in Duitsland vastzit.

Rock am Ring gaat zaterdagmiddag door
Rock am Ring gaat zaterdagmiddag door (Foto: BuzzE)

Imker hoort van FOK!actie: 'Tranen in m'n ogen'

De imker wiens kasten met zijn duurste volken werden gestolen in Oost-Groningen, zou na dit interview door de FOK!bijenactie teruggebeld worden met meer details over wat, en of, we iets voor hem konden betekenen. Een dag of zes later nemen we de telefoon van de hoorn. De imker neemt op en kippetjes tokken op de achtergrond.

Tranen in z'n ogen van blijdschap
FOK!: "We hadden beloofd even terug te bellen over wat we kunnen betekenen voor u."
Liefting: "Ja, leuk! Nou, wat hebben jullie besloten?"
Ik vertel hem dat er na het aanvankelijke bericht (waaruit bleek dat de €580 die we nog hadden, niet genoeg was om Liefting volledig te helpen) opnieuw een dozijn donateurs geld stortten, waardoor we nu bijna €1300 op de rekening hebben staan – meer dan genoeg om Lieftings twee gestolen bijenkasten, pronkvolken en teeltkoninginnen volledig te vergoeden. Ik vertel hem dat we het dus over de verdere details moeten hebben. De imker onderbreekt me:
L: "De tranen schieten echt in mijn ogen van blijdschap, maar gaat u door."

Liefting vertelt uitgebreid over de kosten. Teeltkoninginnen –raszuiver bevruchte dames die gegarandeerd nieuwe kolonieën kunnen gaan uitpompen– kosten zo €70, en hij had er twee: €140. Een fonkelnieuwe, volledig uitgeruste bijenkast kost €200 (opnieuw keer twee). En de volken die de koninginnen moeten bijstaan, gaan richting de €150 per stuk – een totaal van €840.

"Wat weet u over de mogelijke gevaren van GPS-straling?"
We wilden immers GPS-trackers in z'n bijenkasten inbouwen, omdat hij dat als suggestie tegen diefstal had geopperd. L: "Daar moet ik op terugkomen, ja. Later bedacht ik dat bijen supergevoelig zijn voor straling. Imkers onder elkaar vertellen vaak dat ze geen bijen binnen een paarhonderd meter van een 4G-mast neerzetten. Voor je het weet zijn al je bijen dood." De straling zelf doodt de bijen meestal niet, maar kan ze desoriënteren. Ze vinden hun weg dan niet meer terug naar de kolonie en sterven.

800 piek is heel wat honing
L: "Het is een hele dure hobby. Je moet echt heel wat honing verkopen om iets als dit nog gelijk te trekken."
F: "Wat voor honing verkoopt u?"
L: "Ik maak drachthoning. De meeste imkers verkopen gewone bloemenhoning, een melange van alle nectar van bloemetjes in de omgeving. Ik zet kasten specifiek neer op bepaalde plekken wanneer die planten of bomen bloeien. Zo krijg je hele specifieke honingsoorten: linde, tamme kastanje, koolzaad, fruithoning, acaciahoning. Dat noem je drachthoning, met bijbehorende speciale smaken."
F: "Stuurt u ook potjes op, mochten lezers dat willen?"
L: "Vanzelfsprekend, vaak zelfs naar België of andere plekken. Dat is 450 gram voor €4,50 voor de bloemenhoning, en de acacia- en kastanjehoning €6 per potje."

De politiek neemt imkers nauwelijks serieus
L: "Waar wij ons het meest aan storen is dat men ons niet serieus neemt. Er was een econoom die laatst de economische waarde van bijen had berekend. Die moet hoger worden ingeschaald dan het belang van zuivel. Als je weet hoe belangrijk zuivel als melk en kaas is voor Nederland, zegt dat wel wat. Nou wordt de landbouw met vele miljarden per jaar geholpen met subsidies uit Brussel en Den Haag. Er is subsidie op graan, trekkers, nieuwe schuren, melk en ga zo maar door."

L: "Ze krijgen bergen subsidie maar doen er vervolgens alles aan om ons imkers tegen te werken. Imkers krijgen vrijwel niets aan geld en worden dus door boeren en bijvoorbeeld ook Monsanto hard tegengewerkt."
F: "Hoe bedoelt u?"

Pesticidenlelies vs. bijen: bijen na half uur dood
L: "Als je ziet wat voor pesticiden ze over bijvoorbeeld lelies uitstorten, is dat een enorme bron van ergernis. Ik moet de bijen dan direct weghalen. Ongeveer acht keer per seizoen bespuiten ze lelies met een goedje tegen schimmels en dergelijke. Als bijen fourageren en over een diezelfde dag bespoten veld lelies komen, zijn ze binnen 30 minuten allemaal dood. Keer op keer weer."
F: "Dat zijn neonicotinoïden?"
L: "Ze zouden verboden zijn, maar er zit heel veel lobbywerk achter Bayer, Monsanto en andere bedrijven. Enorme kapitalen gaan daar in om. Daar valt niet tegen te vechten, politiek gezien. Bij lezingen hoor je dan dat vooral in het westen van het land, waar de grote boeren en grote bedrijven de scepter zwaaien met pesticiden en monoculturen, soms jaarlijks zestig procent van de bijenvolken sterft. Door vrijwel allemaal aanwijsbare en voorkombare oorzaken."

Maar zo'n boer zit niet te wachten op groenstroken met bijvriendelijke planten. Die wil winst zien over elke strekkende meter land. L: "Toxicologen zeggen dan: als dat nog verder uitbreidt, is uiteindelijk de mens aan de beurt. Het is echt een kwestie van tijd. We zijn onszelf aan het vernietigen."

Alles draait om geld en imkers flikkeren maar een eind op
"De laatste jaren kom ik er steeds meer achter dat er één macht is, die wint van alles. Waar niets tegenop kan. Dat is geld. Alles is geld, geld, geld. Landeigenaren en bedrijven en noem maar op, bakken met geld krijgen ze. Dan gaan ze spuiten en weten ze hoe giftig het is. Zie je ze met mondkapjes langs de huizen lopen en mensen manen de ramen en deuren dicht te houden. En dat wordt allemaal gewoon geaccepteerd, ook door de politiek. Want het levert geld op."
"Er is bijvoorbeeld een platform tegen de giftige lelieteelt. Het is onbegonnen werk. Zelfs overheidsorganisaties voor de volksgezondheid zitten in dat platform. Dan mogen wij als bijenvereniging ook ons woord doen, maar het zet geen zoden aan de dijk. Ze vegen de argumenten van tafel en geven vrolijk weer tig hectare vrij voor meer bollenteelt. Het is echt verschrikkelijk. En dan moeten wij weer vluchten met de bijen, weer een paar kilometer verder weg."

"Dan benadruk je bij zo'n bijeenkomst het belang van die bijen voor de bestuiving en het ecosysteem en leg je uit dat op de lange termijn ook de lelieteelt niet gebaat is bij die pesticiden. Dan kijken die politici, boeren en bedrijfsvertegenwoordigers je aan en beginnen ze een beetje te lachen en elkaar aan te stoten, zo van, 'wat een zielepoot.' Je bent nog niet uitgesproken of ze vegen alles van tafel af en gaan verder met het maken van winst."

Hij vertelt dat het imkerbestand vergrijst, en dat het niet langer van vader op zoon overgedragen wordt. Er zijn maar enkele tientallen nieuwe imkers per jaar en de hoge aanschafkosten van een bijenkap en het andere toebehoren schrikt heel veel aspirant-imkers af. L: "Ze willen niet voor hun allereerste volkje één- tot tweeduizend euro neerleggen."
"Als alleen al de materiaalaanschaf en basiscursus gesubsidieerd zouden worden zijn er in mum van tijd veel meer imkers. En dat zou de overheid hooguit een ton per jaar kosten, in plaats van die miljarden aan Monsanto. Dat dat niet gebeurt stoort ons echt mateloos."

F: "Kunt u zich tegen dit soort dingen verzekeren?"
L: "De landelijke imkerorganisatie NBV waren in het verleden verzekerd voor vandalisme en dergelijke, maar dat is sinds twee jaar afgeschaft. Verder heb je de opstalverzekering van je eigen huis, maar die vergoedt kasten op locatie niet. De verzekeraar biedt wel opties, maar de premies zijn gigantisch en ondoenlijk."
F: "Er is echt niets anders mogelijk?"
L: "De meest reëele optie is de ANI, dat is de tweede grote imkervereniging. Die vergoedt tot €100 per kast bij diefstal of vernieling, tegen een premie van €0,60 per kast per jaar. Het probleem is dat die uitbetaling maar een heel klein deel is van de echte kosten [rond de €400, red.]."

Hij vertelt dat hij het liefst alle 20 bijenkasten zou verzekeren en als dat kan, de twee dure teeltkasten voor meer dan die 100 piek. Eventueel tegen hogere premies. Er staat een mailtje uit naar de ANI om te kijken of daar een mouw aan te passen valt: voor ons part €3 per kast per jaar voor €300 schadevergoeding. Op z'n minst kan de FOK!bijenactie voor €60 zijn 20 kasten –met een miljoen bijen erin– voor de komende vijf jaar verzekeren.
L: "Dat zouden wij imkers dolgraag willen. Als de ANI de voorwaarden aan zou passen en de premies verhoogt zodat de vergoedingen ook hoger worden, zouden duizenden imkers daar direct gebaat bij zijn."

F: "We gaan het in elk geval regelen en houden u op de hoogte."
L: "Ik ben echt zo blij met uw initiatief, weet u dat? Wij hebben allemaal geen dikke portemonnee. We moeten het bij elkaar schrapen en honing verkopen, het is een dure hobby. Als je op deze manier gesteund kan worden, is dat... warm."

De FOK!bijenactie steunen zodat ook na Liefting dit gewoon door kan gaan? Stuur een pm/dm naar superworm, meld je in het FOK!bijentopic of deel+like+volg de Facebookpagina.

En mocht je Liefting direct willen supporten door wat honing te kopen? Mail dan naar bijenactie [at] gmail [punt] com zodat we je met hem in contact kunnen brengen. 

(Alle afbeeldingen in dit artikel vallen onder de Wikimedia Creative Commons Public Domain-licensie)

Gatlin twijfelt of Bolt wel écht gaat stoppen

Sprinter Justin Gatlin twijfelt of collega Usain Bolt na dit jaar wel echt met atletiek gaat stoppen. De Jamaicaanse sprintlegende heeft al meerdere malen aangegeven dat hij na het WK, in augustus in Londen, zijn schoenen aan de wilgen hangt.

"Ik zou graag geloven in Bolt's plannen om afscheid te nemen", aldus Gatlin tegenover de Nashville Ledger"Maar op dit moment heb ik er moeite mee, ik twijfel eigenlijk of hij wel echt gaat stoppen", zegt de Amerikaan, die op de WK's van 2013 en 2015 en de Spelen van 2016 zilver won op de 100 meter, telkens achter Bolt.

"Als je zoveel hebt bereikt als hij kan ik het wel begrijpen, dan is er niks anders meer te doen dan hetzelfde nog eens doen, en nog een keer, en nog een keer, hij heeft immers alles gewonnen. Je raakt die honger naar het zijn van de beste ter wereld misschien een beetje kwijt. Het zal interessant worden om te zien wat hij na het WK gaat doen", besluit Gatlin.

Bolt heeft na de Spelen van Rio nog geen 100 meter-wedstrijd gelopen. Als regerend wereldkampioen is hij wel automatisch geplaatst voor het WK, iets wat Gatlin later deze maand via de Amerikaanse kampioenschappen nog maar voor elkaar moet zien te krijgen. Gatlin zelf gaf onlangs nog aan een poging te doen de Spelen van Tokyo in 2020 te halen, hij zou met 38 jaar dan de oudste Amerikaanse sprinter op de Spelen ooit zijn. 

Gatlin twijfelt over stoppen Bolt (Foto: Pro Shots/Action Images)
Gatlin twijfelt over stoppen Bolt (Foto: Pro Shots/Action Images)

Van Gerwen geëmotioneerd na overwinning op Tsjechië

Michael van Gerwen stond na afloop van de 5-1 overwinning op Tsjechië in de eerste ronde van de World Cup of Darts redelijk geëmotioneerd voor de camera. "Het doet veel met me. Ik heb alles op alles gezet om te kunnen spelen", aldus Van Gerwen. 

Bij Van Gerwen was nog maar de vraag of hij in actie zou kunnen komen. Donderdag op weg naar Frankfurt stak een acute slijmbeursontsteking aan zijn linkervoet de kop op. "Ik wist eerst niet wat het was. Ik heb wel vaker last van mijn linkervoet. Vanochtend kon ik niet spelen. Ik heb vandaag veel specialisten gezien en die hebben gezorgd dat ik kon spelen. Geen spijt dat ik dit heb gedaan. Je wint samen en je verliest samen", vervolgde Van Gerwen, die de wedstrijden met pijnstillers speelde.  

Aan de oche leek er niets aan de hand. Van Gerwen wist met Raymond van Barneveld een gemiddelde van 109 te gooien. "Maar goed, gooien doe ik ook met mijn arm en niet met mijn voet", liet Van Gerwen droogjes optekenen. "Nu heb ik toch weer 24 uur totdat we onze volgende wedstrijd spelen. Even goed mijn voet laten rusten en ijs erop." De volgende tegenstander voor Nederland is Amerika.

Van Barneveld had zich wel even zorgen gemaakt. "Ik zag hem vanmiddag in de lobby van het hotel aankomen. Dat zag er niet goed uit." Uit voorzorg kwam Benito van de Pas over naar Frankfurt, maar rond de klok van half negen in de avond werd toch besloten dat Van Gerwen zou aantreden. "Dan zie je ineens 109 en dat is waanzinnig. Hij is een bijter en geeft nooit op. Denk eraan dat hij heel veel pijn heeft. Maar hij doet dit ook voor Nederland."

Van Gerwen geëmotioneerd na overwinning op Tsjechië (Foto: Pro Shots/Joris Verwijst)
Van Gerwen geëmotioneerd na overwinning op Tsjechië (Foto: Pro Shots/Joris Verwijst)

PH-KBX te bekijken op vliegbasis Woensdrecht

Vliegtuigliefhebbers kunnen zaterdag hun hart ophalen: de Fokker 70 PH-KBX, het oude regeringsvliegtuig, is te bekijken op de vliegbasis Woensdrecht. Wie naar Woensdrecht wil voor een laatste blik op het oranje-witte vliegtuig had van te voren wel een kaartje moeten kopen. De animo was enorm: er werden 3750 kaarten verkocht.


De PH-KBX werd jarenlang gebruikt door de regering en leden van het koningshuis. Na ruim twintig jaar - de Fokker 70 stamt uit 1996 - komt daar een einde aan. Het vliegtuig wordt vervangen door een Boeing 737 Business Jet. Het oude toestel is verkocht aan de Australische maatschappij Alliance Airlines voor 3,7 miljoen euro. Omdat het toestel verkocht wordt, mogen bezoekers het toestel alleen van buiten bekijken.

Er moest een nieuw regeringstoestel komen, omdat het bereik van de Fokker 70 te beperkt was. Het nieuwe toestel krijgt de naam PH-GOV.

PH-KBX te bekijken op vliegbasis Woensdrecht
PH-KBX te bekijken op vliegbasis Woensdrecht (Foto: ANP)

Teams Roparun op weg naar Rotterdam

In totaal 321 teams gaan zaterdag in Parijs en Hamburg van start voor de Roparun. De acht lopers, aangevuld met fietsers, verzorgers en chauffeurs gaan meer dan 500 kilometer naar Rotterdam afleggen. In de aanloop naar het evenement hebben de meer dan achtduizend teamleden van de non-stop estafetteloop met diverse acties zoveel mogelijk geld ingezameld voor 162 doelen, die proberen mensen met kanker de ziekte even te laten vergeten.

In het Duitse Hamburg geeft presentatrice Sylvie Meis het startschot, in de Franse hoofdstad verricht oud-atlete Nelli Cooman de aftrap. De teams finishen op pinkstermaandag tussen 11.00 uur en 19.00 uur op de feestelijke Coolsingel in Rotterdam.

Vorig jaar leverde de 25e editie in totaal 5,4 miljoen euro op. In de afgelopen 25 jaar is ruim 67 miljoen euro bijeen gelopen en gefietst voor mensen met kanker.

Teams Roparun op weg naar Rotterdam
Teams Roparun op weg naar Rotterdam (Foto: ANP)

Slachtoffer 'Portland' bestolen van trouwring

De Amerikaanse politie heeft een man opgepakt die de trouwring zou hebben gestolen van een slachtoffer van de dodelijke steekpartij in Portland. De politie sprak volgens CNN over een "harteloos" misdrijf.

De steekpartij in een trein leidde in de VS tot veel ophef. Een 35-jarige man belaagde eind vorige maand twee vermoedelijke moslima's en stak vervolgens twee mannen dood die het voor de vrouwen opnamen. Later bleek dat de rugzak en trouwring van een van de slachtoffers waren verdwenen.

De politie arresteerde vrijdag een 51-jarige verdachte. De man droeg de verdwenen ring toen hij werd opgepakt in een daklozenkamp in Portland. Hij wordt onder meer verdacht van geknoei met bewijs, diefstal en het misbruik van een menselijk lichaam.

Slachtoffer 'Portland' bestolen van trouwring
Slachtoffer 'Portland' bestolen van trouwring (Foto: ANP)

Familie dode asielzoeker eist meer onderzoek

De nabestaanden van de in januari 2014 dood gevonden Eritrese asielzoeker Kahsay Mekonen willen justitie dwingen om alsnog onderzoek te doen naar het overlijden van de man. Hun advocaat Leonie Sinoo is daartoe een zogeheten artikel 12-procedure begonnen: daarbij kan het gerechtshof het Openbaar Ministerie opdracht geven alsnog onderzoek te doen.

De vluchteling zat in een asielzoekerscentrum in Leersum, verdween vlak voor kerst 2013 plotseling en werd op 5 januari 2014 dood gevonden, hangend aan een boom in het Duitse Bremen. Justitie hield het op zelfmoord.

Zijn dood roept nog steeds vragen op bij achterblijvers, onder meer over een mogelijk conflict met mensensmokkelaars. VPRO-onderzoeksprogramma Argos en magazine en website Oneworld onderzochten daarom opnieuw de twijfels rond deze zaak Zij ontdekten onder meer dat Mekonen voor zijn verdwijning bedreigd was door zijn kamergenoot in het AZC. Deze kamergenoot bleek de broer van de mensensmokkelaar met wie hij een conflict had.

Zaterdagmiddag tussen 14.00 uur en 15.00 uur besteedt het programma aandacht aan de zaak op NPO Radio1. Eind 2015 deed de politie ook al extra onderzoek naar de dood van de man, maar daar kwam destijds geen informatie uit om het onderzoek te heropenen.

Familie dode asielzoeker eist meer onderzoek
Familie dode asielzoeker eist meer onderzoek (Foto: ANP)

70-jarige Duitser schiet op kinderen

Een 70-jarige man is aangehouden omdat hij in Zwenkau, in de buurt van de Duitse stad Leipzig, op een aantal kinderen had geschoten. Door het incident raakte niemand gewond. De politie doorzocht het huis van de schutter en vond daar vier wapens en munitie.

De politie liet weten dat de man vastzit op verdenking van doodslag, aldus de krant Die Welt zaterdag. Het motief van de schutter is niet bekend. Volgens de politie vond de man mogelijk dat de kinderen te veel lawaai maakten.

70-jarige Duitser schiet op kinderen
70-jarige Duitser schiet op kinderen (Foto: ANP)

Aboutaleb: migratie anders bekijken

De vluchtelingenstroom uit de wereld moet op een andere manier worden bekeken dan nu gebeurt. Dat zegt de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, prominent PvdA'er, in een interview met het Parool en AD dat zaterdag is gepubliceerd.

"Solidariteit betekent niet: nog meer ongecontroleerde migratie. Daar is het draagvlak te beperkt voor in Europa", aldus Aboutaleb. "Het humane basisrecht te vluchten als je leven wordt bedreigd, moet altijd overeind staan. Maar het vluchtelingenverdrag is ooit gemaakt voor die ene politiek vluchteling uit Moskou die naar Zweden wil vluchten. Nu laten we dat verdrag fungeren als een doorgeefluik voor miljoenen mensen. Daar is het niet voor bedoeld."

Volgens Aboutaleb zou de PvdA het debat over het onderwerp kunnen aanzwengelen. Hij verwijst naar Canada, dat "bijvoorbeeld op ambassades in het buitenland bekendmaakt dat er technici nodig zijn en dan kunnen mensen solliciteren. Zo schep je perspectief. Als het dan dit jaar niet lukt, solliciteer je volgend jaar weer. Dat is beter dan in een gammel bootje stappen. "

Over het nieuw te vormen kabinet - de formatie is al weken aan de gang - zegt Aboutaleb: "De PvdA is niet opgericht om de oppositie in te gaan, maar om verschil te maken. Maar de kiezer heeft gezegd: centrumrechts moet het doen. Nederland heeft dus recht op een centrumrechts kabinet."

Aboutaleb: migratie anders bekijken
Aboutaleb: migratie anders bekijken (Foto: ANP)

Allegri: "We komen niet om Cardiff te zien"

Massimilino Allegri laat er geen gras over groeien: Juventus wil koste wat het kost de Champions League-finale winnen van Real Madrid.

Juventus stond twee jaar geleden al in de finale van de Champions League, maar toen was Barcelona te sterk. Real Madrid won het toernooi tussendoor en is daardoor de grote favoriet. Dat schrikt Allegri echter niet af.

"Het is voor ons allemaal een enorme uitdaging. Het gebeurt je niet elke dag dat je in de finale van de Champions League staat. Voor Juventus is het zelfs de tweede keer in drie jaar", stelt Allegri in een persconferentie.

"Het is niet zo dat we daardoor verzadigd zijn. We komen niet om de stad Cardiff te zien, waar de finale wordt gespeeld. Een finale gaat om details. Het is aan ons om de goede momenten te kiezen waarop we aanvallen. We moeten meer wil tonen om de wedstrijd te winnen dan zij."

Juventus en Real Madrid nemen het zaterdagavond vanaf 20.45 uur tegen elkaar op in Cardiff.

'Twee aanhoudingen wegens Rock am Ring'

Twee personen zijn in Koblenz aangehouden in verband met het onderbreken van het Duitse muziekfestival 'Rock am Ring'. De zender ARD meldde zaterdag dat de arrestanten een medewerkerspas voor het festival hadden. En van hen zou familie zijn van een terreurverdachte die vastzit.

Het festival werd vrijdagavond onderbroken wegens een terreurdreiging. Het is nog niet bekend of het muziekevenent wordt hervat en wanneer daarover een besluit valt. Minister Roger Lewentz van de deelstaat Rijnland-Palts houdt om 11.00 uur een persconferentie over het onderbreken van het festival.

Het driedaagse muziekfestival was vrijdag begonnen op het racecircuit bij Nürburg in de Eifel. Er werden 90.000 liefhebbers verwacht. Tegen zonsondergang besloot de organisatie overleg met de politie het evenement te onderbreken wegens een terreurdreiging.

'Twee aanhoudingen wegens Rock am Ring'
'Twee aanhoudingen wegens Rock am Ring' (Foto: ANP)

Van der Staaij: harde eisen minderheidskabinet

De SGP stelt harde eisen voor de steun van zijn partij aan een eventueel minderheidskabinet. Dat benadrukt SGP-leider Kees van der Staaij zaterdag in een interview met NRC Handelsblad. Een minderheidskabinet krijgt in elk geval geen enkele steun van de SGP als dat gaat werken aan medisch-ethische onderwerpen, zoals een voltooid leven-wet, legaal meerouderschap of een wietwet, aldus Van der Staaij. Voor D66 zijn deze thema's juist belangrijk.

Bij een minderheidskabinet moet steeds steun worden gezocht in beide Kamers. De SGP speelde daarbij in de vorige twee kabinetten een belangrijke rol, maar Van der Staaij laat die loyale houding nu varen. "Het ligt niet voor de hand dat wij een minderheidskabinet steunen dat op gevoelige onderwerpen in onze ogen verkeerde stappen zet."

De nieuwe informateur Herman Tjeenk Willink heeft eerder laten weten in te willen zetten op een meerderheidskabinet.

Van der Staaij: harde eisen minderheidskabinet
Van der Staaij: harde eisen minderheidskabinet (Foto: ANP)

Oranje makkelijk door in World Cup of Darts

Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld hebben gisteravond simpel de tweede ronde bereikt van de World Cup of Darts in Frankfurt. Het Nederandse duo won makkelijk met 5-1 van hun Tsjechische opponenten Frantisek Humpula en Karel Sedlacek.

Het was vooraf even onzeker of Oranje wel aan kon treden in de eerste ronde. Van Gerwen kampt namelijk met een voetblessure, maar achtte zich toch fit genoeg om aan de oche te verschijnen. "Ik mankeer niets aan mijn handen", aldus de huidige nummer één van de wereld. Samen met Van Barneveld gooide hij gemiddeld ruim 109 punten per beurt.

Vandaag komen onze landgenoten in de tweede ronde uit tegen de Verenigde Staten, bestaande uit Darin Young en Larry Butler. Zij versloegen in de eerste ronde Italië met 5-1. Naast Nederland en VS wisten ook Canada, Oostenrijk, Zuid-Afrika, Brazilië, Duitsland en titelhouder Engeland gisteren de volgende ronde te halen.

Uitslagen eerste ronde
VS 5-1 Italië
Canada 5-2 Hongarije
Oostenrijk 5-0 China
Zuid-Afrika 5-3 Zweden
Brazilië 5-4 Zwitserland
Noord-Ierland 4-5 Duitsland
Engeland 5-2 Gibraltar
Nederland 5-1 Tsjechië

Tweede ronde - middagsessie (14.00 uur)
België v Griekenland
Wales v Ierland
Australië v Rusland
Singapore v Spanje

Avondsessie - vanaf 20.00 uur
Oostenrijk v Canada
Duitsland v Brazilië
England v Zuid-Afrika
Nederland v VS

John de Bever komt overal zingen

Het maakt John de Bever niets uit voor welke zaal hij wordt geboekt. "Al moet ik in de kleinste huiskamer komen zingen voor de mensen: ik ben er, hoor. Maakt me niks uit", vertelt de volkszanger zaterdag in het AD.

De 52-jarige De Bever is naar eigen zeggen niet zo snel onder de indruk van grote namen of grote zalen. "Ik ben niet zo'n dromer. Ik ben alweer met het volgende optreden bezig", zegt hij. "En ik vind een klein volkscafeetje nog bijna net zo mooi, hè. Een bruine kroeg waar de mensen ook mijn oude liedjes kennen, niet alleen de feestnummers. Waar je óók een mooie ballade kunt zingen. Want liefhebbers van het levenslied zijn gevoelige mensen, hè. Met een klein hartje."

De voormalig profvoetballer teert vooral op het succes van zijn hit Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht. Bij optredens zingt hij het nummer vrolijk meerdere keren. "Dat is toch wat de mensen willen, hè. Die willen gewoon dat liedje horen. Liefst twee keer."

John de Bever komt overal zingen
John de Bever komt overal zingen (Foto: BuzzE)

Hockeysters Amsterdam en Den Bosch makkelijk naar halve finale EHCC

Dit pinksterweekend vindt op HC ’s-Hertogenbosch de EuroHockey Club Cup plaats. De acht beste Europese damesteams strijden om de hoogste Europese clubtitel; een titel die verdedigd wordt door Den Bosch. Den Bosch en Amsterdam kenden geen enkele moeite met hun tegenstanders. Zij treffen Surbiton en Hamburg in de halve finale op zaterdag.

Den Bosch – Hermes-Monkstown 9-0 (3-0)

Den Bosch trof in het eerste potje Hermes-Monkstown, de Ierse landskampioen die onder leiding staat van de Nederlander Rudi Wortmann. Dat de regerend lands- en Europees kampioen veel te sterk was voor de Ieren, verraste niemand. Maartje Paumen opende de score al in de vijfde minuut uit een strafcorner. Dit kunstje herhaalde ze in de dertiende minuut. Geleidelijk bouwden de Brabanders de score uit naar 6-0, middels enkele fraaie treffers. Frederique Matla rondde een perfect uitgevoerde aanval af. Imme van der Hoek, die af en toe in plaats van Marloes Keetels de mid-midpositie bekleedde, maakte met een hard en geplaatst schot de 5-0. Hermes-Monkstown groef zich niet in. Tot echt aanvallen kwam het echter nooit. Niettemin schopten de Ieren het, onder aanvoering van sterspeelster Anna O’Flannagan en de sterke Chloe Watkins, tot twee strafcorners. Beide werden zonder al te veel problemen gered.

Ook toen Den Bosch de laatste tien minuten met de jongst mogelijk opstelling speelde, zonder ervaren speelsters als Paumen, Keetels en Welten, maar met junioren Rosa Fernig, Julia van den Heuvel, Noor Omrani lukte het Hermes niet om door te drukken. Omrani maakte zelfs nog de 7-0 en even later Ireen van den Assem ook de 8-0. Het slotakkoord was voor Marlies Verbruggen.

‘5 Maartje Paumen 1-0 (sc)
’13 Maartje Paumen 2-0 (sc)
’26 Frederique Matla 3-0
’31 Frederique Matla 4-0
’41 Imme van der Hoek 5-0
’42 Pien Sanders 6-0 (sc)
’54 Noor Omrani 7-0
’55 Ireen van den Assem 8-0 (sc)
’60 Marlies Verbruggen 9-0

CSP Krylatskoye – Amsterdam 0-8 (0-1)

Amsterdam nam het in hun eerste wedstrijd van de EHCC op tegen Krylatskoye, de Russische ploeg die de laatste acht jaar landskampioen werd onder de naam Ismayilova. Niettemin op papier een makkelijk potje voor de Noord-Hollanders. De ervaren Russen – aanvoerder Galina Timshina is lieft 41 jaar – hielden in de eerste helft echter goed stand. Kansen kregen ze niet, maar Amsterdam kwam er niet lekker uit. Alleen Julia Müller scoorde uit een strafcorner. In het derde kwart gaf Amsterdam gas en kwam het via twee goals van Charlotte Vega, één van jonkie Soscha Benninga en opnieuw Müller tot 0-4.

Het opmerkelijkste moment kwam bij aanvang van het vierde kwart. Amsterdam stond, net als België op het WK van 2014, niet klaar toen de zoemer afging en het kwart gestart mocht worden. Voor Iuliia Kazakova, de handigste aanvaller van de Krylatskoye, was de weg naar het doel vrij, maar aanvoerder Lauren Stam haalde haar in en pikte de bal af. In de tegenstoot scoorde Maria Verschoor. Later maakte Verschoor nog de 0-7. Het slotakkoord was voor Kitty van Male. In de halve finale treft Amsterdam Hamburg.

Nog een opvallend situatie was toen Verschoor meende dat de Russische overtreding bínnen, in plaats van buiten de cirkel plaatsvond. Verschoor gebaarde druk voor de videoscheidsrechter. De arbiter leek er weinig van te snappen en dat kan kloppen. Er is namelijk geen videoscheidsrechter op de EHCC. Verschoor moest er zelf om lachen.

'6 Julia Müller 0-1 (sc)
’34 Charlotte Vega 0-2
’36 Charlotte Vega 0-3
’37 Soscha Benninga 0-4
’45 Julia Müller 0-5 (sc)
’46 Maria Verschoor 0-6
’57 Maria Verschoor 0-7
’60 Kitty van Male 0-8 (sc)

Hamburg – Canterbury 5-0 (2-0)

Hamburg had geen kind aan het Engelse Canterbury. Via Charlotte Stapenhorst, Celine Wilde (2x) en Sophie Mayen liepen de Duitsers al voor het vierde kwart rustig uit naar een 4-0 stand. Tegen het eind van het derde kwart raakte het Stapenhorst kwijt. De spits maakte een bedenkelijke overtreding op een Engelse, waarbij ze zelf bij geblesseerd raakte en door twee man ondersteund het veld moest verlaten. In het laatste kwart raakte Hamburg nog een keer de paal uit een strafcorner en had Marie Mavers een één-op-één met de Engelse keeper, maar bewaarde het mooiste moment voor het laatst. Lisa Altenburg ging op links aan de wandel, gaf voor met haar backhand, die leek te worden onderschept door Mel Clew Low. Haar interceptie belandde echter op de paal en de bal stuiterde hard terug de cirkel in. Mavers reageerde supersnel en kaatste binnen: 5-0.

‘7 Charlotte Stapenhorst 1-0 (sc)
’12 Celine Wilde 2-0 (sc)
’34 Celine Wilde 3-0 (sc)
’36 Sophie Mayen 4-0
’60 Marie Mavers 5-0

Surbiton – Complutense 2-1 (0-0)

Het Engelse Surbiton had het verrassend lastig tegen het Spaanse Complutense. Pas na rust kwamen de Britten op voorsprong via Naomi Evans. Begoña Garcia maakte die treffer vrij snel ongedaan. De Spanjaarden kregen in de tweede helft de uitgelezen kans om op voorsprong te komen, maar misten de toegewezen strafbal. Uiteindelijk was het Hollie Webb, de maker van de beslissende shoot-out in de olympische finale tegen Nederland, die de wedstrijd besliste met de 2-1 uit een strafcorner.

’33 Naomi Evans 1-0
’36 Begoña Garcia Grau 1-1
’50 Hollie Webb 2-1 (sc)

'Dani Alves tekent na CL-finale bij Chelsea'

Volgens diverse Britse media wordt Dani Alves de nieuwe rechsback van Chelsea. Trainer Antonio Conte zou meer dan gemiddelde belangstelling hebben voor de aanvallend ingestelde rechtsachter van Juventus.

De inmiddels 34-jarige Alves maakte vorige zomer nog de overstap van FC Barcelona naar Juventus, waar hij een ijzersterk seizoen draait. Met Juve won hij dit seizoen al het landskampioenschap en de Coppa Italia. In totaal was Alves goed voor dertien assists. Vanavond kan daar de eindzege in de Champions League nog bijkomen. Real Madrid dient dan te worden verslagen.

De huidige verbintenis van Alves loopt nog één seizoen door, maar de club zou toch bereid zijn om de rechtsback te laten gaan. Naar verluidt zou Alves het als een uitdaging zien om bij de huidige landskampioen van Engeland aan de slag te gaan en in Londen te gaan wonen.

De media in Engeland noemen de eventuele overstap van Alves naar Chelsea een shock swoop. Conte posteerde afgelopen seizoen vaak Victor Moses als rechtsback, maar de Italiaanse oefenmeester wilt graag meer concurrentie op deze positie. Behalve Chelsea houden ook Manchester City - waar zijn voormalig trainer Josep Guardiola werkzaam is - en Tottenham Hotspur de situatie rondom Alves nauwlettend in de gaten.

Veiligheidsraad straft Noord-Korea

Na de Verenigde Staten heeft ook de VN-Veiligheidsraad de sancties tegen Noord-Korea aangescherpt wegens de aanhoudende rakettesten. De raad nam vrijdag in New York unaniem een resolutie aan voor bestraffing van twee staatsondernemingen. Dat zijn de nationale bank Koryo en de 'Strategische Raketstrijdkrachten van het Koreaanse Volksleger'.

Buitenlandse tegoeden worden bevroren. Dat geldt ook voor de rekeningen van de veertien personen die er op de zwarte lijst zijn bijgekomen, onder wie het hoofd van de overzeese inlichtingendienst van Pyongyang. Allen krijgen bovendien een reisverbod.

Veiligheidsraad straft Noord-Korea
Veiligheidsraad straft Noord-Korea (Foto: ANP)

Ariana op bezoek bij gewonde fans

De Amerikaanse zangeres Ariana Grande heeft gewonde fans vrijdagavond verrast met een bezoek aan het kinderziekenhuis in Manchester. De kinderen reageerden volgens Britse media dolenthousiast op het bezoek van hun idool.

De vader van één van de door Grande bezochte kinderen zei naderhand dat hij zijn dochter nog nooit zo gelukkig had gezien. "Dit betekent meer voor ons dan alle fantastische dingen die mensen deze week voor ons hebben gedaan'', stelde de man volgens de BBC.

In het Royal Manchester Children's Hospital liggen meerdere kinderen die gewond raakten bij de bomaanslag op het concert van Grande. Het popidool geeft zondag een benefietconcert in de Britse stad, om zo met andere bekende artiesten geld op te halen voor de slachtoffers.

De jonge slachtoffers in het kinderziekenhuis kregen al eerder bijzonder bezoek. Ook koningin Elizabeth II kwam na de aanslag langs om de jongeren een hart onder de riem te steken. De vorstin verklapte toen aan één van de kinderen dat ze Grande zelf ook 'een erg goede zangeres' vindt.

Grande op bezoek bij slachtoffers aanslag
Ariana op bezoek bij gewonde fans  (Foto: BuzzE)

ProRail kan storingen op spoor voorspellen

ProRail hoopt met een nieuwe aanpak van storingen het aantal vertragingen op het spoor terug te brengen. De spoorbeheerder heeft via zijn zogenoemde 'Datalab' allerlei gegevens over de storingen verzameld en kan nu voorspellen waar het met een wissel mis zal gaan. Sinds deze maand wordt er meteen een monteur op afgestuurd. De problemen kunnen snel worden verholpen.

"We hebben de afgelopen jaren door het verzamelen van data een bepaald beeld van de ontwikkelingen en trends gekregen. We kunnen nu bij een aantal wissels met 70 tot 90 procent zekerheid voorspellen waar en wanneer het misgaat. We kunnen nu preventief actie nemen en de storingen voor zijn. We hopen dat het aantal storingen hierdoor flink zal dalen", zegt een woordvoerder naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

Van de in totaal 7000 wissels gingen er vorig jaar duizend stuk. Een storing zorgt gemiddeld voor een vertraging van een uur.

ProRail kan storingen op spoor voorspellen
ProRail kan storingen op spoor voorspellen (Foto: ANP)

Surflegende Jack O'Neill overleden

Surflegende Jack O'Neill is op 94-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan ontwikkelde in de jaren vijftig wetsuits van neopreen, waardoor surfers langer warm bleven in het water.

O'Neill, die aan de basis stond van het gelijknamige merk surfbenodigdheden, leefde volgens Amerikaanse media voor het surfen. Hij begon meer dan een halve eeuw geleden te sleutelen aan kleding die langere surfsessies in het koude water in Noord-Californië mogelijk zou maken.

De uitvinding van de neopreen-wetsuits maakte O'Neill een legende onder surfers. Hij kreeg naar verluidt telefoontjes van over de hele wereld van watersporters die zo'n kledingstuk wilde bemachtigen. De surfwinkel van de Amerikaan groeide uiteindelijk uit tot een internationaal opererend bedrijf.

O'Neill woonde in Santa Cruz (Californië) in een huis met uitzicht op de oceaan en op loopafstand van een goede surfplek. Hij bleef lokaal een bekende verschijning, onder meer dankzij zijn ooglapje. Dat droeg hij vanwege een surfongeval. Hij overleed uiteindelijk thuis in het bijzijn van zijn familie.

Documentaire over vernietigingskamp Sobibor in de maak

De Nederlandse regisseur Mark Limburg werkt aan een documentaire over vernietigingskamp Sobibor. De filmmaker probeert in zijn film Sobibor Excavated te achterhalen hoe de gebeurtenissen in het kamp in de Tweede Wereldoorlog nog steeds dagelijks een rol spelen in de levens van de familieleden van de slachtoffers.

Limburg is op de website Cinecrowd een inzamelingsactie begonnen om zijn documentaire te financieren. De regisseur hoopt op deze manier 25.000 euro te crowdfunden.

In het vernietigingskamp Sobibor in Polen doodden de nazi's tussen april 1942 en november 1943 naar schatting 200.000 mensen. Onder deze groep bevonden zich ten minste 34.000 Nederlandse Joden. Slechts achttien van hen overleefden de oorlog. In tegenstelling tot veel andere grote kampen had Sobibor geen werkkampgedeelte; het enige doel was het uitroeien van de Joden en Roma die naar het kamp werden gebracht.

Dikke lagen asfalt
Nadat het kamp was gesloten, dekten de nazi's het terrein af met dikke lagen asfalt. Voor de documentaire bezoekt de regisseur de plek waar het kamp vroeger lag. Ook praat hij met archeologen die onderzoek verrichtten op de locatie en veel kleine eigendommen van slachtoffers van de nazi's hebben gevonden.

"Wij vinden het belangrijk dat deze film gemaakt wordt", stelt Limburg. "Dat verhalen over de Holocaust verteld worden. Keer op keer weer. Voor elke nieuwe generatie. Zeker in deze tijden is het belangrijk om nieuwe generaties te laten zien tot welke verschrikkingen ongebreideld populisme kan leiden."

Rutger Hauer
Er zijn al meerdere films over Sobibor gemaakt. Zo speelde Rutger Hauer in 1987 de hoofdrol in de film Escape from Sobibor, over een grote uitbraak van gevangenen vlak voordat het kamp zijn deuren sloot. Hauer kreeg voor zijn rol als Russische krijgsgevangene een Golden Globe.

Regisseur Mark Limburg maakte eerder onder meer een documentaire over dj Tiësto.

Nederlandse regisseur maakt film over Sobibor
Nederlandse regisseur maakt film over Sobibor (Foto: BuzzE)

Bieber verpest Pinkpop al op eerste dag

Op de eerste dag van de 48e editie van Pinkpop staat zaterdag Justin Bieber op het podium. Het Canadese popidool is de headliner van de openingsdag van het driedaagse muziekfestival in het Limburgse Landgraaf. Ook Kensington, Kaiser Chiefs, Chef'Special, James TW, White Lies en Ronnie Flex en zijn liveband Deuxperience staan op de planken. Dj Martin Garrix sluit de dag af op het hoofdpodium.

Behalve 'beliebers', zoals de fans van Bieber worden genoemd, hebben volgens Pinkpopbaas Jan Smeets ook veel mensen een kaartje voor het optreden van Martin Garrix en Kensington gekocht. "Ik krijg ieder jaar een top 3 van 15.000 bezoekers en daarin stond Kensington ver bovenaan", zei Smeets voorafgaand aan het festival.

Pinkpop is niet uitverkocht. De zaterdag is echter het drukst, met naar verwachting zo'n 62.000 bezoekers. Op zondag verwacht Smeets rond de 42.000 festivalgangers en op maandag ongeveer 45.000.

De rest van het weekend staan onder anderen Green Day, Imagine Dragons, Broederliefde, Kings of Leon, Live, Seasick Steve en Guus Meeuwis op het programma.

Bieber en Kensington op openingsdag Pinkpop
Bieber en Kensington op openingsdag Pinkpop (Foto: BuzzE)

Explosie supermarkt Iran: tientallen gewonden

TEHERAN (ANP/DPA) - Zeker 35 mensen zijn gewond geraakt door een explosie in een supermarkt in de Iraanse stad Shiraz. Ten minste 16 slachtoffers moesten volgens Iraanse media in de nacht van vrijdag op zaterdag met ernstige brandwonden worden overgebracht naar het ziekenhuis.

De supermarkt stortte na de explosie in. Ook gebouwen in de omgeving liepen schade op. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van de ontploffing.

Explosie supermarkt Iran: tientallen gewonden
Explosie supermarkt Iran: tientallen gewonden (Foto: ANP)

Van der Vaart: "Terug naar Nederland"

Rafael van der Vaart hoopt nog een jaar in Denemarken te voetballen bij FC Midtjylland, om daarna hoogstwaarschijnlijk terug te keren in Nederland.

FC Midtjylland gaf Van der Vaart een kans om zijn carrière in Denemarken nieuw leven in te blazen. De routinier komt regelmatig in opspraak, zoals afgelopen weekend na het bereiken van Europees voetbal.

De coach van Midtjylland kon er niet over uit dat Van der Vaart na de beslissende wedstrijd gelijk de kleedkamer opzocht. "Sterallures? Dat valt wel mee", zegt de voetballer tegen Bureau Sport.

"Ik heb nog nooit een vierde plek gevierd en dat was ik gisteren (donderdag, red.) ook niet van plan. Of ik het nog ga volhouden? Zolang ze me nog betalen, kom ik iedere dag. Ik blijf hier sowieso nog een jaar. Daarna is de kans groot dat ik weer naar Nederland kom."

Van der Vaart erkent dat het voor hem soms lastig is om zich op te laden voor een duel. "Hier speel je soms voor 800 man. Volgens mij houden ze hier niet van voetbal. Als je dan het Bernabeu ziet, dat mis je. Dan is het moeilijk om de motivatie te behouden."

Van der Vaart wil terugkeren naar Nederland (Foto: Pro Shots/Witters)
Van der Vaart wil terugkeren naar Nederland (Foto: Pro Shots/Witters)

FOK! Wat een weer: Koeler, maar op veel plaatsen aanhoudend droog

Als de noordenwind in  juni staat, komt het onweer veel te laat.

Mogguh!

Na de zoveelste mooie dag wordt de warme lucht (tijdelijk) weer verdreven. Het werd gisteren overigens nergens tropisch heet. De komende dagen is het met 20 graden wel bekeken. Maar in de loop van de nieuwe week komt de warme lucht weer terug. Op donderdag kan het dan alweer een zomerse 25 graden worden. Dinsdag is het gemiddeld 19 graden. 

Wat ik nu toch wel erg vervelend aan het worden vind, is dat het steeds droger aan het worden is. Niet alleen voor de weerliefhebber, maar ook voor de planten, tuinen, bossen en boeren etc. Ook gisteren zagen we weer dat er in een groot deel van Europa heerlijke onweersbuien ontstonden. Zelfs tot in Engeland aan toe. Maar wij zaten weer opgescheept met nietszeggend weer. Een beetje sluierbewolking en dat was het wel weer. In de loop van de avond viel er in Limburg een enkele heel lokale onweersbui.

Het koufront dat de koelere lucht markeert zagen we gisteren boven de Britse Eilanden hangen, maar erg onder de indruk raakte ik daar niet van. Het zou me dus niets verbazen als dit front vannacht zonder enige activiteit over een groot deel van het land is getrokken. *BORING* Ik ben er in ieder geval niet voor opgebleven.

Vanochtend kan dat front boven het oosten wel even activeren als de temperatuur daar nog tot 25 graden oploopt, maar ook nu verwacht ik daar niet veel van. Het zal wederom in Duitsland gaan gebeuren. En dus zet de droogte zich onverminderd voort. De wind draait daarbij naar het westen en is matig.

Morgen is het overal droog en zijn er perioden met zon. Dan wordt het ongeveer 21 graden.

Maandag zou er een enkele bui kunnen vallen. Echt wat serieuzere neerslag is dinsdag mogelijk, maar je ziet het de laatste tijd constant, dan blijft er van de neerslag maar weer bitter weinig over. De rest van de week wordt het weer steeds zonniger en dus ook weer warmer.

Fijn weekend!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:24
Zon onder: 21:51
Zonkracht: 7/3

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1621 De West-Indische Compagnie wordt opgericht door de Staten-Generaal.
1934 Anton Mussert door Benito Mussolini in audientie ontvangen.
1968 Voetbalclub ADO wint de KNVB-beker finale van AFC Ajax.
1998 Treinramp bij Eschede in Duitsland. Er komen 101 mensen om.
2011 De Amerikaanse zanger en songwriter Andrew Gold overlijdt.

Prachtige zonsondergang (Foto: qltel)
Deze schitterende foto maakt qltel vanuit zijn hotelkamer met uitzicht op zee. (foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Djokovic met moeite naar achtste finales Roland Garros

Novak Djokovic heeft zich met de nodige moeite geplaatst voor de achtste finales van Roland Garros. De Servische nummer twee van de wereld had het bij vlagen bijzonder moeilijk tegen de Argentijn Diego Schwartzman. De mondiale nummer 41 kwam op een 2-1 voorsprong in sets tegen de regerend kampioen, maar hij kon de druk niet aan en raakte het vervolgens compleet kwijt: 5-7, 6-3, 3-6, 6-1, 6-1.

De Fransen in Parijs moeten het verder doen zonder de als zestiende geplaatste Lucas Pouille. Hij was vrijdag niet opgewassen tegen Albert Ramos-Viñolas uit Spanje, die drie plekken lager staat op de plaatsingslijst: 6-2, 3-6, 5-7, 6-2, 6-1. Milos Raonic, de nummer zes van de wereld, had het niet al te moeilijk. Tegen Guillermo Garcia-Lopez won hij de eerste set met 6-1, waarna de Spanjaard na één game in set twee opgaf.

Djokovic moeizaam naar achtste finales Roland Garros (Foto: Pro Shots/Action Images)
Djokovic moeizaam naar achtste finales Roland Garros (Foto: Pro Shots/Action Images)

Titelverdedigster Muguruza in twee sets naar achtste finales

Tennisster Garbiñe Muguruza heeft zich op Roland Garros voor de achtste finales geplaatst. De Spaanse titelverdedigster, in Parijs als vierde geplaatst, gaf de Kazakhse Yulia Putintseva één set de illusie dat er wat te halen viel, maar daar bleef het bij: 7-5, 6-2.

De nummer acht van de plaatsingslijst, Svetlana Kuznetsova, had het een stuk moeilijker met de Chinese Shuai Zhang (WTA-34). Zhang gaf Kuznetsova bijzonder goed partij en dwong de Russische tot het spelen van een heuse marathonpartij van dik drie uur. Toch sleepte Kuznetsova de zege uiteindelijk uit het vuur: 7-6 (5), 4-6, 7-5.

Venus Williams, tiende op de plaatsingslijst, knikkerde Elise Mertens genadeloos uit het toernooi. De Belgische was eerder verantwoordelijk voor de uitschakeling van Richel Hogenkamp, maar had tegen Williams nauwelijks kans: 6-3, 6-1. De als dertiende geplaatste Française Kristina Mladenovic had het bijzonder moeilijk met Shelby Rogers, maar na een lange derde set wist ze de Amerikaanse van zich af te slaan: 7-5, 4-6, 8-6.

Caroline Wozniacki begon prima aan haar duel met CiCi Bellis, de Amerikaanse tiener die de Nederlandse dames Quirine Lemoine en Kiki Bertens versloeg. De Deense nummer elf van de plaatsingslijst won de eerste set, maar stevende in set twee op verlies af toen de wedstrijd door de invallende duisternis gestaakt werd. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.