Zwembond wil 13 nieuwe onderdelen op Olympische Spelen

Waar diverse sporten in het olympisch programma snijden om plaats te maken voor andere onderdelen binnen hun sport, heeft wereldzwembond FINA daar maling aan. Zonder enige schaamte heeft men een programma voor de Olympische Spelen van 2020 ingediend waarbij maar liefst dertien extra onderdelen toegevoegd zijn, zonder er ook maar één weg te halen. 

De grootste slag wordt natuurlijk gemaakt in het zwemmen, waar maar liefst 32 onderdelen op het huidige programma staan. Men wil dat programma nu gelijktrekken met dat van het WK en dat betekent nóg meer onderdelen. Om te beginnen moeten de 50 meter school, rug- en vlinderslag toegevoegd worden als het aan FINA ligt. Daarnaast gaat men voor toevoeging van de 1500 meter vrije slag bij de dames en de 800 meter vrij bij de heren, zodat zowel mannen als vrouwen de 800 en 1500 meter zwemmen. 

Alsof het nog niet genoeg is komt FINA ook met twee extra estafettes: de 4x100 meter vrije slag en 4x100 meter wisselslag, allebei gemengd - in de huidige sportwereld 'moeten' immers zoveel mogelijk gemengde onderdelen gehouden worden. Het totaal aantal estafettes komt daarmee op maar liefst acht stuks: de 4x100 vrij, 4x200 vrij en 4x100 wissel voor mannen en vrouwen en de twee nieuwe gemengde estafettes. 

Buiten het zwemmen wil men ook nog drie nieuwe onderdelen zien. Zo moet high diving voor mannen en vrouwen toegevoegd worden: schoonspringen vanaf respectievelijk 27 en 20 meter hoogte, waar 10 meter op het moment het hoogste onderdeel is op de Spelen. Tot slot wil FINA een nieuw onderdeel toevoegen aan het synchroonzwemmen, uiteraard gemengd. Dat moeten dan duetten worden van één man en één vrouw. Nooit eerder kwamen mannelijke synchroonzwemmers uit op de Olympische Spelen.