'Wapens toegestaan in sportstadions Arkansas'

In de Amerikaanse staat Arkansas is een wet goedgekeurd die het voor een ieder mogelijk maakt om verborgen wapens te dragen op privéterrein. Daar vallen ook de stadions onder waarin collegesport gespeeld wordt, zoals het Razorback Stadium: thuishaven van het footballteam van de Arkansas Razorbacks en goed voor ruim zeventigduizend plekken.

Veiligheid gaat boven alles, dus moet er wel aan strenge eisen voldaan worden om je wapen mee te mogen nemen naar een potje football: je moet een cursus van acht uur voltooid hebben. Overigens is men al aan het werk om er een wet door te krijgen die ervoor moet zorgen dat voor stadions waar collegesport gespeeld wordt een uitzondering wordt gemaakt. 

Officieel is er nog weinig over gezegd, maar de wet zou voor het sportprogramma van de universiteit van Arkansas voor de nodige problemen kunnen zorgen. Arkansas speelt in de Southeastern Conference (SEC), maar geruchten doen de ronde dat lidmaatschap daarvan in het geding komt als de wapenwet niet aangepast wordt.

Greg Sankey, de grote baas van SEC, heeft al opgeroepen om voor collegesportstadions een uitzondering te maken. "De intense sfeer rond sportwedstrijden zorgt ervoor dat het toevoegen van wapens in dat alles voor extra veiligheidsproblemen zorgt", aldus Sankey, die heel misschien een punt heeft. Tailgaten bij een sportwedstrijd - met je pick-up truck op de parkeerplaats staan BBQ'en en drinken - gecombineerd met alcohol, rivaliserende supporters en wapens klinkt immers niet als het helderste idee ooit. 

Charlie Collins, de Republikein die het hele proces rondom de nieuwe wet in gang heeft gezet, ziet het allemaal anders. Volgens hem is het toestaan van wapens in een stadion met tienduizenden mensen de ideale manier voor studenten om zich te verdedigen. "Dit is iets nieuws, dat snap ik. Ik snap ook dat de emoties rond onderwerpen als wapens, spinnen en slangen hoog op kunnen lopen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we een goede balans kunnen vinden", zegt Collins, waarvan niet duidelijk is waarom hij er spinnen en slangen bij haalt.

De nieuwe wet gaat op 1 september in, precies op tijd voor de start van het nieuwe college footballseizoen. Mogelijk wordt het ingaan van de wet nog verplaatst naar januari, om de politie in Arkansas de tijd te geven een goed, acht uur durend trainingsprogramma op te zetten.