Trump over inreisverbod: Obama deed hetzelfde

Na een dag vol protesten heeft president Donald Trump zondag zijn decreet om reizigers uit zeven landen te weren verdedigd. In een verklaring op Facebook schrijft hij dat zijn beleid gelijk is aan dat van president Obama in 2011, toen die de visa voor vluchtelingen uit Irak voor zes maanden stopte.

"De zeven landen in kwestie werden eerder door de administratie van Obama geïdentificeerd als bron van terrorisme. Om nog eens duidelijk te maken, dit is geen moslimverbod, zoals de media valselijk berichten", aldus Trump. "Dit gaat niet over religie, maar over terrorisme en over hoe we ons land veilig houden. [...] Er zijn veertig verschillende landen met overwegend moslims die geen last hebben van deze maatregel."

Trump herhaalde zijn belofte dat de VS weer aan alle landen visa verstrekt als er over negentig dagen een nieuw veiligheidsbeleid is ingevoerd. In zijn verklaring schrijft Trump ook dat de VS compassie zal blijven tonen met mensen die onderdrukking ontvluchten en liet hij weten mee te leven met de mensen in Syrië. "Mijn eerste prioriteit is om ons land te verdedigen en dienen, maar als president zal ik altijd een manier vinden om mensen die lijden te helpen."

Reince Priebus, de stafchef van het Witte Huis zei zondag dat de beperkingen niet gelden voor inwoners uit die landen met een verblijfsvergunning, een green card.

Update 10:25

De regering van president Obama stopte in 2011 gedurende een periode van zes maanden met de behandeling van visa voor vluchtelingen uit Irak, nadat bekend was geworden dat twee terroristen van al-Qaida uit Irak als vluchtelingen het land waren binnengekomen. De twee werden in een huis in Kentucky geplaatst, terwijl ze in Irak aanslagen hadden gepleegd op Amerikaanse soldaten, meldde ABC destijds. Dat gold ook voor Irakese burgers die op heldhaftige wijze en met gevaar voor eigen leven Amerikaanse troepen hielpen door te spioneren of als tolk dienst te doen. Enkelen van hen werden als resultaat van de immigratiestop vermoord voordat ze een visa mochten aanvragen.

Trump houdt vast aan tijdelijk inreisverbod

Trump houdt vast aan tijdelijk inreisverbod (Foto: ANP)