FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 30 januari 2017

Skiër Borsboom in achterhoede super-G op Universiade

Alpineskiër Olaf Borsboom is tijdens de Winteruniversiade in Almaty in de achterhoede geëindigd op de super-G. De 21-jarige Nederlander, namens de TU Eindhoven in Kazakhstan, schopte het tot de 43e plek in een veld waarin zestig deelnemers de finish haalden.

Borsboom's run zag er op het oog in elk geval prima uit, maar daarbij werd hij wel geholpen door zijn twee voorgangers. Taras Kovbasnyuk en Ihor Ham uit Oekraïne gingen zacht gezegd niet bepaald vol vertrouwen naar beneden, waar Borsboom wel een prima run liet zien. De super-G is het minste onderdeel van de Nederlander, die vooral op de reuzenslalom en de slalom betere kansen heeft.

Hij eindigde uiteindelijk op 5,89 seconden van de Italiaan Michelangelo Tentori, die na het goud op de reuzenslalom en super-G twee jaar geleden wederom goud veroverde. Evgenij Pyasik uit Rusland kwam drie honderdsten tekort en moest genoegen nemen met zilver, zijn landgenoot Simon Efimov pakte het brons door net onder de tijd van de Serviër Marko Vukicevic te duiken.

Bij de vrouwen viel na afloop het Russisch volkslied te horen. Elena Yakovishina won de eerste gouden medaille van de 28e Winteruniversiade door de Finse Nea Luukkoo met 0,73 seconden te verslaan. Asa Ando uit Japan moest bijna een seconde toegeven en werd derde. Opvallend was dat drie Iraanse dames op de startlijst stonden, maar geen van hen ging naar beneden. Waarom is niet precies duidelijk, maar aangezien ze als allerlaatsten naar beneden zouden gaan doet het verhaal de rondte dat het parcours een stuk gevaarlijker was dan ze hadden gedacht en dat de toch wat onervaren dames het risico niet wilden nemen. Op de slalom en reuzenslalom volgt een nieuwe kans voor het drietal. 

Een samenvatting van de mooie super-G is vanaf 18:45 te zien (Bron: YouTube)

Russen domineren langlaufen op Universiade, Canadese stort in elkaar

Op de Winteruniversiade in het Kazakhstaanse Almaty hebben de Russen het langlaufen op de openingsdag gedomineerd. In sporten als langlaufen en biatlon sturen landen als Rusland, Kazakhstan, Oekraïne en Polen vaak veruit de sterkste ploegen. De atleten zijn bij een universiteit ingeschreven en mogen dus starten, maar hebben vaak ook (bijna) het niveau van de World Cup. 

Maandag werd duidelijk dat Rusland ook dit keer weer een uitmuntend team opgetrommeld had. Kazakhstan stond zelfs met hun voltallige World Cup-equipe aan de start, maar die waren niet opgewassen tegen het Russische geweld. De dames hadden vijf kilometer in klassieke stijl op het programma staan en daar stond geen maat op Lilia Vasilieva. Na de eerste helft van het parcours - vooral bestaande uit een lange klim - lag ze nog nagenoeg gelijk met landgenote Anna Nechaevskaya en de Kazakhse Anna Shevchenko, maar in de afdalingen ging Vasilieva verschroeiend hard naar beneden.

Op de finish was ze dertien tellen sneller dan Nechaevskaya, die thuisfavoriete Shevchenko twee seconden voor kon blijven. Alleen de eerste tien bleven binnen een minuut, daarna liepen de verschillen rap op. Eén vrouw haalde de finish niet: de Canadese Andrée-Anne Théberge zakte plotseling in elkaar. Een toevallig op dat punt aanwezige Russische coach zag haar gelukkig snel liggen en hielp de onfortuinlijke Théberge overeind, waarna hij de atlete voorzichtig naar de dichtstbijzijnde medische post begeleidde. 

Even na 8:45 in de video zakt Theberge in elkaar, maar gelukkig wordt ze snel geholpen en lijkt ze naar omstandigheden in orde te zijn (Bron: YouTube)

Ook bij de mannen was het Rusland boven. Valeriy Gontar legde de tien kilometer in klassieke stijl als snelste af, een kleine tien seconden voor landgenoot Dmitriy Rostovtsev, die onderweg lang de snelste was. De Fransman Alexandre Pouye dook bij binnenkomst naar de derde tijd en daarmee maakte hij een hardhandig einde aan een Armeense droom: Sergey Mikayelyan stond geruime tijd op een positie om de eerste Armeense medaille ooit binnen te halen op de Winteruniversiade, maar hij eindigde als vierde. 

Uitslagen Jupiler League - Telstar vist achter het net

Na elke speelronde komt FOK!sport met een overzicht van de gespeelde wedstrijden en de 'westrijd van de week'. Deze week is dat het Noord-Hollandse onderonsje Telstar - FC Volendam, ook wel de vissersderby genoemd.

Telstar is het seizoen goed begonnen, maar er lijkt zand in de motor te zitten, de laatste vijf wedstrijden werden niet gewonnen door Telstar. Wel werd er drie maal gelijk gespeeld. FC Volendam, dat afgelopen week de kwartfinale niet haalde van de KNVB beker staat derde. Telstar en FC Volendam zijn elkaar 34 maal tegen gekomen. Zestien maal won FC Volendam, tien maal won Telstar. Er kwam acht maal geen winnaar uit de bus.

Het duel begon gelijk al hard, in de eerste minuut werd een vrije trap gegeven aan Telstar, vlak daarna kwam FC Volendam dicht bij een doelpunt. In de zesde minuut kwam uit het niets een schot op doel van Telstar, dit leidde niet tot een doelpunt. Telstar leek de weg kwijt te raken al vrij vroeg in de wedstrijd waar Volendam er wel door kwam. Echt gevaarlijk werd het niet. Een slap schot op doel werd dan ook makkelijk gepakt door doelman Zonneveld van Telstar. Het was een wedstrijd die veel op het middenveld afspeelde, tot in de 26e minuut FC Volendam een vrije trap kreeg. Veerman maakt de 0-1 voor FC Volendam. Een echte oppepper in de westrijd was het niet, het bleef een westrijd met weinig benoemingswaardigeden.

Na rust drong FC Volendam aan en lukte het Telstar niet om uit te verdedigen. Dit lukte uiteindelijk wel, wat leidde tot een corner aan de andere kant van het veld. Daaruit werd bijna raak gekopt, de doelman van FC Volendam zag de bal naast zijn doel gaan. Het beeld van de eerste helft ging ook na rust door: Telstar kwam niet aan hun spel toe terwijl FC Volendam, dat nog moe leek te zijn van de bekerwedstrijd, het wel goed te vinden. In de laatste 20 minuten probeerde Telstar nog wat het kon, waar enkele kansjes uit kwamen, bij FC Volendam stond de verdediging goed werk te doen waarna de Volendammers hun score zouden kunnen verdubbelen. Dit gebeurde niet. In de laatste minuten van de wedstrijd was het nog even spannend, maar het eindsignaal besliste de wedstrijd op 0-1.

(Foto: Pro Shots/Martijn Buskermolen)
FC Volendam-speler Paul Kok en SC Telstar-speler Mohammed Ajnane. (Foto: ProShots/Martijn Buskermolen)

Uitslagen speelronde 22        
MVV Maastricht  1 - 1 NAC Breda
FC Emmen 1 - 1 Jong PSV
FC Den Bosch 1 - 2 Jong Ajax
FC Eindhoven 3 - 0 RKC Waalwijk
Telstar 0 - 1 FC Volendam
FC Oss 0 - 3 VVV Venlo
Achilles '29 1 - 2 Helmond Sport
Almere City FC 2 - 0 Fortuna Sittard
SC Cambuur 2 - 0 FC Dordrecht
Jong FC Utrecht 3 - 2 De Graafschap
Jong Ajax 6 - 3 Almere City FC

De wedstrijd Jong Ajax - Almere City FC is een eenhaalwedstrijd van de vorige speelronde.

Stand Jupiler League speelronde 22 (Foto: FOK.nl)
Stand Jupiler League speelronde 22 (Foto: FOK.nl) 

Alonso: "Aero grootste vraagteken McLaren"

Fernando Alonso heeft er alle vertrouwen in dat de Hondamotor in het Formule 1-seizoen 2017 achterin zijn bolide goed zal gaan presteren. De aerodynamica van de McLaren die eromheen zit is een heel ander verhaal. Daar staan nog grote vraagtekens achter.

De afgelopen jaren kwam de Hondamotor nog ernstig tekort achterin de McLaren, maar de Japanners hebben een flinke inhaalslag gemaakt. Daar is Alonso enorm blij mee. "De Mercedesmotor staat bovenaan en is voor iedereen lastig bij te halen, maar als we er in de buurt komen dan kunnen we het gevecht aan gaan. Ik ben er 100 procent van overtuigd dat we het gewenste motorvermogen kunnen bereiken, maar qua aerodynamica is het één groot vraagteken."

Voor dit seizoen gaan de aerodynamische regels op de schop en dit betekent dat het ene team het beter voor elkaar heeft dan het andere. "Als er nieuwe regels zijn kun je het goed doen of het mis hebben. Het hangt er vanaf hoe  ieder team de regels interpreteert. Je kunt ervoor kiezen om naar rechts te gaan en iemand anders in de paddock gaat links, dan kun je er na vier of vijf races achter komen dat je naar links moet omdat je verkeerde keuzes hebt gemaakt. Hopelijk horen wij bij het rijtje dat het meteen goed doet."

Willems: "Ik werd gek van die vragen"

Jetro Willems zette in december zijn handtekening onder een nieuwe contract bij PSV, maar dat mocht hij niet wereldkundig maken. Dat vond de linksback moeilijk.

"Veel journalisten willen vooral dingen uit je zuigen. En vaak wordt het ook te persoonlijk. Ik werd helemaal gek van die vragen over mijn contractverlenging", vertelde Willems tegen Metro.

"Ik heb altijd gezegd dat PSV goed voor me is geweest en dat ik niet zomaar transfervrij de deur uit zou lopen. Ik was er dan ook al uit en wilde dat ook gewoon zeggen."

Door vakantie van technisch manager Marcel Brands en vervolgens de afwezigheid van zijn zaakwaarnemer moest Willems zijn mond houden. "Terwijl iedereen maar bleef vragen hoe het nu zat. Fans, journalisten: echt ik werd er gek van."

"Het voelde als een opluchting toen we de verlenging eindelijk bekend konden maken. Je ziet het ook aan mijn spel, dat is beter geworden." Willems blijft nu verbonden tot de zomer van 2018 aan PSV.

Eerste beelden Project Cars 2 gelekt

De eerste beelden van Project Cars 2 zijn gelekt.

Buiten dat het een eerste tease is van hoe de game er uit zal komen te zien, kunnen we ook aardig wat informatie uit de trailer dat we nog niet eerder wisten. Zo zien we onder andere de 2017 Ford GT en de McLaren P1 GTR langskomen. Ook zijn er auto's te zien van merken die niet in het eerste deel aanwezig waren, zoals Ferrari, Lamborghini, Porsche, Jaguar, MINI en Datsun/Nissan.

Qua banen komen in ieder geval Brands Hatch, Road America en het fictieve Bannochbrae terug uit het originele deel. Maar we zien ook nieuwe tracks, namelijk de rallycrossbaan van Hell en mogelijk het straatcircuit van Long Beach. Maar het paradepaardje van de trailer zijn toch wel de dynamische weereffecten, waarbij we onder andere ook sneeuw zien op de racebaan.

Hoe dan ook, Project Cars 2 staat gepland voor laat in 2017 voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

RTL faalt met tieten tienermeisje Tilburg

RTL Nieuws pakte vanavond groots uit in de uitzending van 19.30 uur. Drie minderjarige jongens zijn namelijk opgepakt wegens het verspreiden van naaktfoto's van Tilburgse meisjes. Hierop besloot RTL een van deze naaktfoto's open en bloot te laten zien.

Eerder deze maand werd bekend dat er naaktfoto's in omloop waren van vele minderjarige scholieren van het Vakcollege te Tilburg. Hiervoor zijn inmiddels drie minderjarige jongens opgepakt.

Om te laten zien wat voor vuige beelden het hier betrof, toonde RTL Nieuws een screenshot van een telefoon waarop een van de foto's te zien is. Hierop is een blond tienermeisje te zien met een paar pronte borstjes. Zonder te blurren, welteverstaan.

Het bewuste fragment is nog altijd te zien op de website van RTL Nieuws. Wij van FOK! vragen ons af hoelang het nog duurt voordat RTL beseft dat ze naaktbeelden van een minderjarige aan het verspreiden zijn. 

Real Madrid stelt rentree Bale uit

Gareth Bale maakt volgende maand nog niet zijn rentree bij Real Madrid. De Welshman moet verder herstellen van een enkelblessure.

Bale liep de blessure eind november op en na de operatie sprak Real Madrid de hoop uit dat hij in februari weer zou kunnen meedoen. De linkspoot heeft de veldtraining inmiddels hervat. Een terugkeer in wedstrijden is echter nog niet aan de orde.

Hoofdcoach Zinédine Zidane bracht dat maandag naar buiten. "Gareth zal iets langer moeten wachten voordat hij weer kan meedoen. Hij staat wel weer op het trainingsveld, dat is een goed teken. Maar we bekijken het stap voor stap en we maken niet te veel haast."

Volgens Spaanse media is Bale begin maart weer van de partij. In dat geval zou hij net op tijd wedstrijdfit zijn voor de return tegen Napoli, in de achtste finales van de Champions League. De heenwedstrijd is op woensdag 15 februari in de Spaanse hoofdstad.

James Cameron volop bezig met Avatar-sequels

Hollywoodkanon James Cameron zit tot zijn knieën in de productie van de nieuwe Avatar-films. Tegenover website thedailybeast.com benadrukt Cameron dat zijn focus niet ligt bij Avatar 2, maar dat hij voortdurend concentreert op alle nog te volgen sequels tegelijk. In totaal kunnen we nog vier Avatar-films verwachten.

In een interview met The Daily Beast wordt Cameron gevraagd hoe de productie van Avatar 2 vergaat. "Het punt is, mijn focus ligt niet bij Avatar 2. Mijn focus ligt gelijkmatig bij Avatar 2, 3, 4 en 5. Vanaf augustus zal ik samenwerken met de acteurs en een start maken met de motion capture. Het voelt alsof ik uit een gevangenis ben ontsnapt, want de afgelopen twee jaar heb ik opgesloten gezeten in mijn schrijf-grot. Ik heb een hekel aan scenario's schrijven. Ik wens het een hond nog niet toe", aldus de 62-jarige regisseur.

Ondanks dat James Cameron schijnbaar een hekel heeft aan schrijven heeft hij een indrukwekkend repertoire met films als Titanic, Aliens, en Terminator, waarbij hij verantwoordelijk was voor zowel de regie als het schrijfwerk. Avatar 2 moet in 2018 verschijnen. In 2020 wordt het derde deel verwacht, in 2022 het vierde deel en Avatar 5 staat tenslotte gepland voor 2023.

Avatar-vervolgfilms volop in ontwikkeling
Avatar-vervolgfilms volop in ontwikkeling

Boekelman stoot EK-limiet, nog geen EK

Melissa Boekelman leek zich geplaatst te hebben voor het Europees kampioenschap indoor atletiek, maar helaas voor haar telde de poging niet. De kogelstootster kwam in Sittard tot 17,25 meter met de vier kilogram zware kogel, vijf centimeter meer dan de limiet.

Omdat de mannen en vrouwen door elkaar heen acteerden keurde de Nederlandse atletiekunie de poging van de 27-jarige Boekelman af, omdat limieten behaald in gemengde wedstrijden volgens internationale regels niet tellen. Daarom waagt de atlete woensdag in Düsseldorf een nieuwe poging om zich voor het EK in Belgrado te plaatsen.

Siemerink moet vertrekken bij tennisbond

Jan Siemerink krijgt geen contractverlenging bij de Nederlandse tennisbond KNLTB. Een verschil van inzicht zorgt ervoor dat de technisch directeur per 1 maart werkloos is. Hij was verantwoordelijk voor het beleid gericht op top- en jeugdtennis. Omdat het opleiden van talenten sinds vorig jaar voornamelijk uitbesteed is aan tennisscholen was er minder werk voor Siemerink.

Erik Poel, algemeen directeur van de KNLTB, legt het vertrek van Siemerink uit. "We zijn geen uitvoerder meer, maar regisseur. We hebben een andere aansturing nodig en daarover hebben we een verschil van inzicht. Dan moet je afscheid nemen van elkaar. Een lastig besluit, want Jan heeft een positieve bijdrage geleverd aan het tennis in Nederland."

Siemerink had graag willen blijven bij de KNLTB. Wel had hij al het bondscoachschap van de Davis Cup overgedaan aan Paul Haarhuis die het gaat combineren met de Fed Cup. "De afgelopen jaren heb ik me volledig en met heel veel plezier ingezet voor het Nederlandse tennis. De eerste stappen op weg naar verbetering zijn zeker zichtbaar. We hebben alleen een andere visie over de voortgang."

Drama Moonlight verrast in openingsweekend

Het drama Moonlight heeft in het eerste weekend meer dan 24.000 bezoekers getrokken. Daarmee heeft de film, die vorige week werd genomineerd voor acht Oscars, vergelijkbare films als Birdman en La La Land overtroffen, zo maakte distributeur Splendid Film maandag bekend. Het aantal voorstellingen en zalen wordt donderdag uitgebreid.

Moonlight vertelt het verhaal van een donkere homoseksuele jongen in een achterstandsbuurt in Miami die zijn plek in het leven probeert te vinden. Het drama werd geproduceerd door Brad Pitt, die per se een film wilde maken van het ongepubliceerde toneelstuk Moonlight Black Boys Look Blue. De hoofdrollen worden gespeeld door House of Cards- en Luke Cage-ster Mahershala Ali, Trevante Rhodes (Westworld) en Naomie Harris (Skyfall).

De film kreeg juichende recensies en geldt als een van de grote favorieten voor de uitreiking van de Oscars volgende maand. Moonlight beleefde eerder deze week zijn Nederlandse première op het International Film Festival Rotterdam. Regisseur Barry Jenkins was hierbij aanwezig en verzorgde donderdag een masterclass.

Drama Moonlight verrast in openingsweekend
Drama Moonlight verrast in openingsweekend (Foto: BuzzE)

Vermeer maakt rentree bij Feyenoord-beloften

Kenneth Vermeer heeft maandagmiddag zijn rentree gemaakt. De doelman verdedigde het doel van Jong Feyenoord tegen Jong SC Cambuur.

Vermeer, die maanden buitenspel stond door een achillespeesblessure, kon zonder problemen de hele wedstrijd uitspelen. Behalve de 31-jarige keeper kregen ook Marko Vejinovic, Renato Tapia, Simon Gustafson en Michiel Kramer een basisplaats.

De beloften van Feyenoord wonnen het duel met 2-0. Wessel Dammers kopte vlak voor rust raak uit een hoekschop en amper twee minuten later was ook Mo El Hankouri trefzeker. Aan de andere kant van het veld werd Vermeer nauwelijks op de proef gesteld.

"Het voelt goed om weer een wedstrijd te hebben gespeeld. Ik voel me goed en fit en had nergens last van", reageert hij op de officiële website van Feyenoord. Vermeer raakte begin juli al geblesseerd en de Rotterdammers haalden daarom Brad Jones naar De Kuip.

La La Land profiteert van Oscarnominaties

De musical La La Land profiteert in de bioscopen van het recordaantal Oscarnominaties dat de film afgelopen dinsdag ontving. La La Land kreeg veertien nominaties en maakt kans op beeldjes in vrijwel alle belangrijke categorieën.

Ruim een maand na de release van de film in de Nederlandse theaters is het aantal bezoekers de afgelopen week met 10 procent gestegen, laat distributeur Independent Films maandag weten. Vanaf donderdag gaan meer bioscopen de film vertonen; in totaal komen er zeventien zalen bij die La La Land ook gaan draaien.

Tot nu toe hebben meer dan 265.000 bezoekers de musical gezien. La La Land vertelt over de liefde tussen een actrice (Emma Stone) en een jazzpianist (Ryan Gosling).

De film kreeg vrijwel alleen maar positieve recensies en won eerder al zeven Golden Globes. Ook werd de musical door de Nederlandse filmpers uitgeroepen tot de beste bioscooptitel van 2016.

La La Land profiteert van Oscarnominaties
La La Land profiteert van Oscarnominaties (Foto: BuzzE)

12 jaar cel voor doden echtgenote

Een 49-jarige beroepsmilitair uit Kaatsheuvel is maandag door de militaire kamer in de rechtbank Gelderland veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf wegens het doden van zijn echtgenote.

De rechtbank achtte bewezen dat de man de moeder van drie kinderen met "extreem geweld" om het leven heeft gebracht. Maar moord, zoals de officier van justitie de militair verweet, is volgens de rechters niet bewezen. De voorbedachte raad is niet aangetoond, aldus het vonnis. De militaire kamer vindt dat de man in een "ogenblikkelijke gemoedsopwelling" heeft gehandeld.

De 43-jarige Dollie Hanssen werd op 16 maart vorig jaar met een hamer op haar hoofd geslagen en met een mes in haar keel gesneden. Dat gebeurde thuis in de woonkamer, op de bank waar de vrouw sliep wegens echtscheidingsperikelen. De kinderen lagen op dat moment te slapen. Het echtpaar lag in scheiding en had financiële problemen. De man belde na zijn daad zelf 112 en legde een bekentenis af.

12 jaar cel voor doden echtgenote
12 jaar cel voor doden echtgenote (Foto: ANP)

Bruine beer en bison als huisdier taboe

De bruine beer, twee reuzenkangoeroesoorten en 's werelds bekendste stinkdierras mogen vanaf 1 juli in Nederland niet meer als huisdier worden gehouden. Deze diersoorten en nog 131 andere zijn maandag toegevoegd aan de zwarte lijst van het ministerie van Economische Zaken. 

De 153 soorten zijn volgens staatssecretaris Martijn van Dam ongeschikt als huisdier omdat dat gevaar zou opleveren voor mens of dier. Sommige dieren wacht in Nederland een ellendig leven. Van andere zijn de 'wapens' waarmee ze zijn uitgerust of de ziekten die ze bij zich dragen voor mensen gevaarlijk.

Wie al een bruine beer of een ander, op de lijst voorkomende diersoort als huisgenoot heeft, mag die houden totdat het dier overlijdt. Het dier moet wel worden aangemeld en fokken is verboden. Wie toch graag alsnog een verboden dier in huis neemt, kan ontheffing vragen. Daarvoor gelden wel strenge voorwaarden.

Tientallen soorten als huisdier taboe
Tientallen soorten als huisdier taboe (Foto: ANP)

Filmfranchise Resident Evil gaat mijlpaal van miljard dollar halen

Sinds afgelopen vrijdag draait de nieuwste Resident Evil-film, Resident Evil: The Final Chapter, in de Nederlandse bioscopen. Hoewel de recensies tot nu toe niet al te best zijn, zal de filmreeks onvermijdelijk een nieuwe mijlpaal behalen, namelijk een miljard dollar aan opbrengsten.

Volgens website deadline.com hadden de films van Resident Evil voor de release van The Final Chapter al een totaal van 954 miljoen dollar opgebracht. De nieuwste film verscheen in december al in de Japanse bioscopen en bracht daar zo'n 30 miljoen dollar op, wat betekent dat de franchise onvermijdelijk de miljard dollar gaat passeren als gevolg van de westerse bioscoopbezoeken.

Het maakt van Resident Evil de meest succesvolle game-verfilming ooit. Dat is op zich niet zo vreemd, met een totaal van zes films en een toegewijde actrice als Milla Jovovich die voor veel mensen de films al het kijken waard maakt. The Final Chapter is naar alle waarschijnlijkheid de laatste film die we van de iconische horrorreeks gaan zien.

Qua games is het voorlopig nog niet afgelopen: ontwikkelaar Capcom bouwde een gloednieuwe game-engine voor het onlangs uitgekomen Resident Evil 7: Biohazard. Het nieuwe spel van de Japanse ontwikkelaar werd zeer goed ontvangen en zal naar alle waarschijnlijkheid nog veel toekomstige content krijgen.

 

Russische snowboarder faalt op Universiade, Nederlandse dames achterin

De Nederlandse snowboardsters zijn de 28e Winteruniversiade in Almaty, Kazakhstan begonnen zonder in de buurt van de prijzen te komen. Op dag één van de 'Olympische Spelen voor studenten' stond maandag de parallelreuzenslalom op het programma.

In de kwalificaties stond Yvette Heijt er na de eerste van twee runs met een negende plek nog uitstekend voor, maar in de tweede run werd ze gediskwalificeerd. Dana Albers haalde als zestiende en laatste wel de knock-outfase, maar daarin ging het gelijk fout. De Poolse Aleksandra Krol, al jaren een vaste waarde in de World Cup, bleek over twee runs ruimschoots te snel voor Albers. Krol ging uiteindelijk door naar de finale, verloor één seconde in de eerste run, maar wist met een fenomenaal slot het goud van de Oekraïnse Annamari Dancha af te pakken. Karolina Sztokfisz pakte voor Polen het brons.

Bij de mannen werd het een Russische aangelegenheid. Bogdan Bogdanov en Vladislav Shkurikhin haalden de finale, waar het in de eerste run voor beiden al fout ging. Bogdanov haalde de finish niet en zijn landgenoot viel en kwam zonder snowboard over de finish. Hij pakte zijn board, klom terug naar het poortje wat hij gemist had en mocht run twee zo alsnog als eerste starten. Daarin was het goud nagenoeg binnen, tot een meter of vijf en een half bochtje voor de finish. Shkurikhin ging onderuit en Bogdanov kwam er in extremis nog langs. Oleksandr Belinskyy uit Oekraïne veroverde het brons door de Pool Michal Nowaczyk te verslaan. 

Vanaf 19:30 is de tweede run van de finale bij de mannen te zien, waarbij Shkurikhin het goud in de allerlaatste meters weggooit (Bron: YouTube)

PvdA: inkomen bepaalt hoogte flexibele AOW

Mensen met een mager inkomen die eerder willen stoppen met werken, moeten een hogere AOW-uitkering krijgen. Dat vindt de PvdA over de plannen voor de zogenoemde flexibele AOW.

Eerder AOW moet financieel ook haalbaar zijn voor armere ouderen, en niet alleen voor mensen met voldoende vermogen, zei PvdA-bewindsvrouw Jetta Klijnsma (Pensioenen) maandag in Den Haag. Ze sprak op een bijeenkomst van de vakbondsfederatie FNV over de flexibele AOW.

Zowel FNV als PvdA wil de mogelijkheid invoeren om voor of na de pensioengerechtigde leeftijd AOW te krijgen. Maar als je vervroegd AOW neemt, krijg je levenslang een iets lagere uitkering.

Voor bepaalde groepen moet die verlaging worden beperkt, vindt de PvdA. "Hoe lager je inkomen, hoe lager de korting als je eerder met AOW gaat", aldus Klijnsma.

PvdA: inkomen bepaalt hoogte flexibele AOW
PvdA: inkomen bepaalt hoogte flexibele AOW (Foto: ANP)

'Verkiezingsuitslag is te hacken'

Hoewel we met potlood stemmen, zijn de verkiezingen in Nederland wel te hacken. Het programma dat de aangeleverde uitslagen bij elkaar optelt is namelijk zeer kwetsbaar, meldt RTL Nieuws dat er verschillende veiligheidsexperts naar liet kijken. De stemmen in Nederland worden per stembureau geteld en daarna op een onbeveiligde usb-stick ingeleverd bij een regiopunt dat alle stemmen bij elkaar optelt. Vervolgens gebeurt dat opnieuw bij de twintig kieskringen en het centraal stembureau.

Het programma om de stemmen op te tellen, genaamd Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV), mag op computers met een verouderd besturingssysteem worden geïnstalleerd en mag op met het internet verbonden computers worden geïnstalleerd. Bovendien slaat het programma de stemuitslagen tijdens het invoeren in een onbeveiligd tijdelijk bestand op. Dat zou dus gemanipuleerd kunnen worden waardoor partijen meer of minder stemmen toebedeeld krijgen dan ze eigenlijk hebben gekregen. OSV geeft ook geen melding als er met het tijdelijke bestand geknoeid wordt.

De Kiesraad laat in een reactie op de bevindingen van RTL weten dat Fox-IT de beveiliging van de software laat onderzoeken. Ook worden de uitgebrachte stemmen bij de komende Tweede Kamerverkiezingen met de hand nageteld door middel van een "representatieve steekproef". De Kiesraad liet aan RTL Nieuws niet weten of dat gebruikelijk is.

'Verkiezingsuitslag is te hacken'
'Verkiezingsuitslag is te hacken' (Foto: BuzzT)

'Inreisverbod VS niet voor Britten'

Over het inreisverbod dat de Amerikaanse president Donald Trump voor vluchtelingen en burgers uit zeven overwegend islamitische landen heeft ingesteld heerst nog steeds grote verwarring.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Britse staatsburgers met een tweede nationaliteit uit een van die zeven landen niet voor de maatregel hoeven te vrezen. Bovendien zou het verbod alleen gelden voor reizen uit Libië, Soedan, Somalië, Irak, Iran, Jemen of Syrië naar de Verenigde Staten. Wie vanuit een ander land naar de VS reist, zou ongeacht zijn staatsburgerschap of geboorteland geen problemen hoeven te verwachten.

Dat was niet wat maandag op de website van de Amerikaanse ambassade in Londen stond. Daar was te lezen dat staatsburgers of mensen met een dubbele nationaliteit uit een van de genoemde landen geen afspraken voor een visumaanvraag konden doen. Reeds gemaakte afspraken kwamen te vervallen.

Het Britse ministerie bleef bij de eigen uitleg. Minister Boris Johnson zou die van het "hoogste team in het Witte Huis"bevestigd hebben gekregen.

'Inreisverbod VS niet voor Britten'
'Inreisverbod VS niet voor Britten' (Foto: ANP)

Brussel bezorgd over nepnieuws Facebook

Facebook en andere sociale media moeten meer doen tegen nepnieuws. Eurocommissaris Andrus Ansip, die over de digitale markt gaat, heeft dat gezegd. "Ik ben net als iedereen bezorgd over nepnieuws, vooral na de Amerikaanse verkiezingen. Ik geloof in zelf reguleren, maar als er helderheid nodig is, zij wij daar klaar voor", zei Ansip in een interview met de Financial Times.

Ansip maakte niet duidelijk wat voor "helderheid" Brussel zou geven. Hij blijft terughoudend. "Nepnieuws is erg maar een ministerie van Waarheid is nog erger", zei hij. Zijn kantoor verklaarde wel dat het de maatregelen van de sociale media zou volgen en "richtlijnen voor vrijwillige maatregelen"zou geven.

Brussel bezorgd over nepnieuws Facebook
Brussel bezorgd over nepnieuws Facebook (Foto: BuzzT)

Fallout 4 krijgt hi-res texture pack en PS4 Pro-patch

Gameboer Bethesda heeft op zijn weblog bekendgemaakt dat er volgende week een nieuwe updateronde volgt op alle platforms voor de games Fallout 4 en Skyrim SEFallout 4 krijgt daarbij een PS4 Pro-patch zodat hogere resoluties mogelijk worden, terwijl pc-spelers blijgemaakt worden met een high resolution texture pack, waarbij gezegd moet worden dat die alleen is weggelegd voor gamers met hele brute hardware.

De PlayStation 4 Pro-patch zorgt voor een nieuwe native resolutie van 1440p en brengt verbeterde visuals, zoals mooiere lichteffecten en een grotere drawing distance voor bomen, gras, objecten en NPC's. Ook moeten de zogenaamde 'Godrays' of Jacobsladders er mooier op worden.

Pc-spelers worden getrakteerd op een high resolution texture pack, waarmee de game er nog een stuk scherper uit moet gaan zien. Het is geen kinderachtig pakket: de texture pack kost je maar liefst 58GB aan schijfruimte en Bethesda heeft als aanbevolen videokaart een GTX1080 opgegeven, als processor een i7 5820K of hoger en minimaal 8GB intern geheugen. Mocht blijken dat je pc niet is opgewassen tegen de nieuwe texture-pack, waar je je beslist niet voor hoeft te schamen, dan kun je de verbeterde textures weer uitzetten via de launcher.

Tenslotte heeft Bethesda aangegeven dat er nieuwe features in aantocht zijn voor de mod-functionaliteit in zowel Fallout 4 en Skyrim SE. Wat dat precies behelst horen we volgende week, misschien wordt er wat gedaan aan de restricties waar mods op PS4 nog altijd onder lijden. Mocht je nog op zoek zijn naar leuke mods, vergeet dan niet onze special te bekijken.

Fallout 4 met PlayStation 4 Pro-patch
Fallout 4 met PlayStation 4 Pro-patch

Fallout 4 met high resolution texture pack (PC)
Fallout 4 met high resolution texture pack (PC)

Nederlandse economie houdt opgaande lijn vast

De Nederlandse economie is vorig jaar "verrassend krachtig" gegroeid en lijkt de opgaande lijn ook de komende twee jaar vast te houden. Dat schrijft De Nederlandsche Bank (DNB) in een maandag gepubliceerd rapport.

DNB schat de groei van het bruto binnenlands product (bbp) voor heel 2016 op circa 2,1 procent. Dat is flink meer dan de 1,5 procent waar de centrale bank bij zijn vorige prognose in juni op rekende. De groei trekt volgens DNB dit jaar verder aan naar 2,3 procent en valt in 2018 iets terug naar een "nog steeds solide" 1,7 procent.

De binnenlandse consumptie was afgelopen jaar de belangrijkste groeimotor, en blijft dat ook de komende twee jaar. Consumenten zien het zonnig in, mede dankzij een verder dalende werkloosheid en een aanhoudend herstel op de woningmarkt. "Een mooie basis voor het volgende kabinet om aan de toekomst te werken", aldus DNB-directeur Job Swank.

Nederlandse economie houdt opgaande lijn vast
Nederlandse economie houdt opgaande lijn vast (Foto: ANP)

Yooka-Laylee is eindelijk goud

Eenentwintig maanden na het openen van de Kickstarter is Yooka-Laylee eindelijk goud gegaan. De game is af en gaat, zonder verdere vertraging, de release op 11 april halen. 

De game kende één van de snelste en succesvolste Kickstarter-campagnes ooit en dat is niet zonder reden. Het team van Playtonic belooft een mooie platformer met de geest van games als Banjo-Kazooie te leveren. Na wat vertraging in de ontwikkeling, en de overstap van Wii U naar Switch als platform, kunnen fans uitkijken naar de release.

De game komt beschikbaar voor pc, PlayStation 4, Nintendo Switch en Xbox One. 

Ajax haalt twee Hongaarse jeugdspelers binnen

Ajax heeft twee talenten uit Hongarije vastgelegd. Szabolcs Schön en Olivér Horváth ondertekenden een contract tot medio 2019.

Beide jongelingen zijn zestien jaar oud en geboren in Boedapest, waar ze allebei zijn opgeleid. Schön, een aanvallende middenvelder, komt over van Budapest Honvéd Kft, terwijl Hórvath bij MTK Budapest speelde.

De transfer van Schön moet nog worden goedgekeurd door de FIFA. Hórvath kwam afgelopen zomer al naar Amsterdam, maar hij kreeg al snel een tegenslag te verwerken. In oktober scheurde de speler zijn achillespees, waardoor zijn seizoen waarschijnlijk voorbij is.

Ajax' nieuwelingen spelen allebei in het nationale jeugdelftal van hun land. Ze gaan deel uitmaken van de Amsterdamse jeugdploeg onder 17 jaar.

Trump snijdt in regelgeving

De Amerikaanse president Donald Trump wil voor elke nieuwe federale regel dat er twee andere verdwijnen. Hij zet dat volgens een regeringsfunctionaris maandag in een presidentieel decreet uiteen. Trump stelt dat zijn maatregelen tegen de federale bureaucratie de grootste tot dusver zijn.

Federale organisaties en agentschappen kunnen al voorstellen doen over welke regelgeving ze willen afschaffen. Het Witte Huis zal die voorstellen beoordelen. Trump wil dit jaar niet dat de regering geld uitgeeft aan het uitvaardigen van regels. In zijn verkiezingscampagne heeft Trump betoogd dat de vele regeltjes de Amerikaanse economie schade berokkenen.

Trump snijdt in regelgeving
Trump snijdt in regelgeving (Foto: ANP)

Verdachte van aanslag moskee bekend

De namen van twee verdachten van de aanslag zondag op een moskee in de Canadese stad Quebec zijn maandag bekendgemaakt. Het zijn Alexandre Bissonnette en Mohamed El Khadir, die volgens Canadese media in Quebec wonen.

Ze waren niet bij de politie bekend en een van de verdachten heeft zich na zijn vlucht overgegeven door na de schietpartij politie te bellen en bij een brug op agenten te wachten.

Volgens de politie "spelen ideologische religieuze of politieke motieven een rol" en richt het onderzoek zich daarom op terrorisme. Over de mogelijke motieven van de verdachten is echter niets meegedeeld. De Laval Universiteit van de stad kon maandag niet bevestigen dat de twee verdachten daar studeren of hebben gestudeerd.

De Canadese premier Justin Trudeau noemde de schietpartij een terroristische aanslag op moslims. De daders openden het vuur op bezoekers van een moskee van wie er zes zijn gedood en acht gewond raakten.

Update 18:59 uur:
De politie van de Canadese provincie Quebec heeft één persoon als verdachte aangemerkt na de aanslag op een moskee maandag. Eerder werden twee namen vrijgegeven, maar de politie stelt nu dat één van de twee arrestanten, Mohamed El Khadir, slechts getuige was.

De dader opende in de nacht van zondag op maandag (Nederlandse tijd) het vuur op bezoekers van een moskee. Zes mensen kwamen om, vijf anderen raakten gewond. Van de gewonden verkeert niemand meer in levensgevaar. 

De verdachte
Twee verdachten aanval moskee bekend (Foto: ANP)

Albert Heijn krijgt klacht over kratjesstadion

Albert Heijn heeft zich met een bierreclame de woede van het Nederlands instituut voor Alcoholbeleid STAP op de hals gehaald. Een filiaal van de supermarktketen in Maarssen bouwde vorige week een voetbalstadion na met bierkratten van Amstel. STAP spreekt van een "onverantwoorde actie" en heeft een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie.

Het instituut vindt het niet kunnen dat het gebruik van bier zo doelbewust en expliciet wordt geassocieerd met sportbeoefening. Flesjes en blikjes bier moesten in het nagemaakte stadion spelers voorstellen. Ook ergert STAP zich eraan dat kinderen en jongeren door de super zonder enige vorm van terughoudendheid met alcoholreclame zijn geconfronteerd.

In november stond er bij de ingang van de Albert Heijn in Maarssen al een toegangspoort van vijftig bierkratten van Heineken opgesteld. STAP diende ook over die krattenpoort een klacht in. De Reclame Code Commissie oordeelde echter dat die vorm van reclame niet in strijd was met de regels.

Albert Heijn krijgt klacht over kratjesstadion
Albert Heijn krijgt klacht over kratjesstadion (Foto: ANP)

Strafeis tegen Bouterse op 9 februari

De strafeis tegen de Surinaamse president Desi Bouterse voor zijn rol in de Decembermoorden van 1982 wordt op 9 februari uitgesproken. Dat heeft de auditeur militair maandag in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo aangekondigd bij de voortzetting van het proces tegen Bouterse en andere verdachten.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de aanklager maandag zijn requisitoir zou houden, maar de krijgsraad en advocaten namens de nabestaanden hadden geen bezwaar tegen enig uitstel op verzoek van het Openbaar Ministerie.

Eerder op de dag zei rechter Cynthia Valstein-Montnor namens de krijgsraad dat er geen beletselen bestaan voor voortzetting van het proces.

De zaak draait om de moorden op vijftien vooraanstaande Surinamers en tegenstanders van het toenmalige militaire regime van Desi Bouterse, gepleegd op 8 december 1982. Bouterse is hoofdverdachte in de rechtszaak, meer dan twintig andere betrokkenen zijn eveneens verdachten.

Strafeis tegen Bouterse op 9 februari
Strafeis tegen Bouterse op 9 februari (Foto: ANP)

Trump krijgt korting op F-35 (JSF)

De meest recente contracten die de Amerikaanse regering met de vliegtuigbouwer Lockheed Martin sloot over de ontwikkeling van het gevechtsvliegtuig F-35 of Joint Strike Fighter, vallen goedkoper uit. Dit zei de nieuwe Amerikaans president Donald Trump maandag.

Trump zei dat hij nu 600 miljoen dollar (563 miljoen euro) kan besparen en dat hij blij is dat de onderneming zo snel tegemoetgekomen is aan zijn zorgen over de hoge kosten van het project van de F-35.

Nederland heeft voor dit toestel gekozen als de opvolger van de F-16 die sinds 1974 door General Dynamics en later Lockheed Martin is gemaakt.

Trump krijgt korting op F-35 (JSF)
Trump krijgt korting op F-35 (JSF) (Foto: ANP)

Zitskiër Kampschreur (17) wéér wereldkampioen

Zitskiër Jeroen Kampschreur heeft op het wereldkampioenschap paraskiën zijn tweede gouden medaille veroverd. De pas 17-jarige Nederlander won in Tarvisio eerder al goud op de supercombinatie, maandag was het raak op de reuzenslalom.

In de eerste run moest Kampschreur nog genoegen nemen met de tweede plek, op 0,22 seconden van de Oostenrijker Markus Gfatterhofer. Regerend paralympisch kampioen Christoph Kunz stond op 0,59 seconden en vicewereld- en paralympisch kampioen Corey Peters moest al bijna een seconde toegeven. Voor uittredend wereldkampioen Georg Kreiter bleek een van de laatste poortjes een brug te ver en de Duitser haalde de finish niet.

Kunz ging in run twee onderuit en Peters stelde teleur, wat de deur voor Kampschreur wijd open zette. Hij dook 0,57 seconden onder de tijd van de Amerikaan Andrew Kurka, die vanaf plek zeven na run één een sterke opmars maakte. Alleen Gfatterhofer kon de jonge Nederlander nog bedreigen, maar de Oostenrijker maakte bovenaan de piste al een fout en moest op meer dan anderhalve seconde van de tiener genoegen nemen met het brons. 

NCTV: nu geen extra maatregelen nodig

Op dit moment adviseert de Nationaal Coördinator Terreurbestrijding en Veiligheid (NCTV) voor ons land geen extra algemene veiligheidsmaatregelen. Dat meldt een woordvoerder van de NCTV, na de aanslag op een moskee in de Canadese stad Quebec. "Indien nodig worden lokaal passende maatregelen getroffen."

Beveiligingsmaatregelen worden altijd genomen op basis van dreiging en risico, stelt hij. De politie en gemeenten hebben intensief contact met moskeeën om de situatie lokaal te monitoren.

Maandag hebben de coördinator en meerdere moskee- en moslimorganisaties (CMO, RMMN, SMN, SPIOR en TICF) contact gehad over de situatie, maar vooralsnog is er geen behoefte aan een extra ingelast overleg.

Vier grote moskeeën in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht besloten maandag zelf voorlopig de deuren te sluiten tijdens alle gezamenlijke gebedsmomenten.

NCTV: nu geen extra maatregelen nodig
NCTV: nu geen extra maatregelen nodig (Foto: ANP)

Belgische robotbaby in geboorteregister

De baby heet Fran Pepper, weegt 28 kilo en is 1 meter 20 lang. Ze is maandagmorgen in het stadhuis van het Belgisch-Limburgse Hasselt in het geboorteregister ingeschreven. Een primeur voor België want de "flink uit de kluiten gewassen meid" is een mensvormige robot.

Astrid Hannes, directeur Onderzoek van hogeschool PXL in Hasselt, en IT-departementshoofd Francis Vos tekenden als 'ouders' de officiële akte. Ook burgemeester Nadja Vananroye zette haar handtekening.

De robot zal 'opgroeien' op de campus van de school tussen de studenten en onderzoekers. Fran Pepper wordt opgeleid tot receptioniste van de school. In de toekomst wil PXL nog meer robots inzetten, maar het is volgens Vos niet de bedoeling dat ze mensen uiteindelijk vervangen.

Vananroye is enthousiast over de nieuwe 'burger'. "Fran is heel toegankelijk. Voor je het weet, ben je met haar in gesprek."

Belgische robotbaby in geboorteregister
Belgische robotbaby in geboorteregister (Foto: BuzzT)

Voorlopig geen nieuwe Deus Ex

Square Enix heeft even geen zin in een nieuw deel in de Deus Ex-reeks, dus een vervolg op Mankind Divided lijkt ver weg.

Door de recente aankondiging van de samenwerking tussen Square Enix en Marvel, en de tegenvallende verkoopcijfers van de laatste Deus Ex, ziet Square Enix geen heil in een volgend deel, terwijl er oorspronkelijk wel een volgend deel gepland stond. Mankind Divided kende nog enkele losse eindjes die in een afsluitend deel van de 'moderne trilogie' beantwoord zouden worden. Maar die antwoorden blijven wellicht uit. 

De studio verantwoordelijk voor de laatste twee Deus Ex-titels, Eidos Montréal, is op dit moment aan het werk aan een nieuwe Tomb Raider. Daarnaast is Eidos ook onderdeel van de eerdergenoemde Marvel-samenwerking, waarvoor ze naar verluidt bezig zijn met een Guardians of the Galaxy-project. Daarmee lijkt de studio zich de komende jaren niet te hoeven vervelen.

Over enkele weken, 23 februari om precies te zijn, komt er nog wel een laatste DLC-pakket voor Deus Ex: Mankind Divided. A Criminal Past zal fungeren als een prequel van de hoofdgame, en is wellicht het laatste dat we zullen zien van Deus Ex voor een lange tijd.

Bandenproblemen blijven Van der Poel achtervolgen

Het zat Mathieu van der Poel gisteren tijdens het WK veldrijden niet bepaald mee, vier lekke banden kostten hem de wereldtitel. Bandenproblemen blijven de Nederlander ook vandaag achtervolgen zo liet hij weten via Twitter.

Deze keer waren het de banden van zijn auto die problemen gaven, maar gelukkig kon de voormalig wereldkampioen er deze keer om lachen:

Uiteraard konden de reacties niet uitblijven:

Vrouw zoekt hond

Ik heb epilepsie en zit nu ter observatie in een kliniek. Per dag heb ik enkele aanvallen, soms lig ik op de grond en da's best kut maar er is mee te leven. Het kan echter altijd kutter.

Neem nou Fiona, haar ken ik van hieruit via-via. Die kan er wel 30 per dag krijgen, en dat kan nog gevaarlijk zijn ook. Ik voel ze meestal aankomen maar Fiona kan zomaar ineens plat op d'r muil gaan of van een trap lazeren. Van blauwe plekken tot hersenschuddingen, ze heeft het allemaal al gehad.

Dat zijn levensbedreigende situaties en daarom zoekt Fiona een hond. Niet zomaar een hond, maar eentje die als pup met d'r opgroeit, de aanvallen leert herkennen en haar kan waarschuwen. Helaas is zo'n hulphond best duur. Waar gewone geleidehonden nog gesubsidieerd worden, worden deze pups dat niet jammer genoeg. Daarom is Fiona op zoek gegaan naar hulp in de vorm van donaties.

Fiona wil graag een hulp-pup

Fiona wil graag een hulp-pup

Duitse consumentenbond klaagt WhatsApp aan

De Duitse consumentenbond sleept WhatsApp voor de rechter. De chatdienst wil gegevens van gebruikers doorgeven aan moederbedrijf Facebook. Dat was vorig jaar al aangekondigd, maar werd vanwege de ophef uitgesteld.

De Duitse rechter moet het delen van de data voorkomen, is de eis van de Verbraucherzentrale Bundesverband (VZBV). De bond zegt dat Facebook ook de gegevens krijgt van mensen die geen Facebook-account hebben. Als iemand WhatsApp gebruikt, komen ook alle contactpersonen in het adresboek van die telefoon bij Facebook terecht. Die mensen kunnen allemaal reclame van Facebook krijgen, en ook dat gaat volgens de VZBV te ver.

Duitse consumentenbond klaagt WhatsApp aan
Duitse consumentenbond klaagt WhatsApp aan (Foto: BuzzT)

'Man met hoedje' aangeklaagd in Frankrijk

Terreurverdachte Mohamed Abrini is maandag in Frankrijk officieel aangeklaagd voor betrokkenheid bij de aanslagen van november 2015 in Parijs. België leverde de 'man met het hoedje' daarvoor voor een dag uit aan de Fransen, meldde het federaal parket maandag.

De 32-jarige Abrini was vorig jaar betrokken bij de aanslag op het vliegveld in Brussel. Hij zit vast in België, maar Frankrijk wil hem berechten voor lidmaatschap van een terreurorganisatie en de terroristische moorden in de Franse hoofdstad. De onderzoeksrechter in Parijs heeft hem geen vragen gesteld, zo melden Abrini's advocaten.

De 'man met het hoedje' verliet de Brusselse luchthaven vorig jaar maart zonder dat hij zijn explosieven tot ontploffing bracht, en werd ruim twee weken na de aanslagen opgepakt in Brussel.

Vervolging België
Een rechtbank in de Belgische hoofdstad oordeelde in augustus dat Frankrijk Abrini mag berechten, maar dat hij zijn straf in België moet uitzitten als hij wordt veroordeeld. Hoe het staat met Abrini's vervolging in België, is nog onduidelijk.

Bij de aanslagen in Brussel kwamen inclusief de drie zelfmoordterroristen 35 mensen om. De aanslagen in Parijs eisten 132 levens.

'Man met hoedje' aangeklaagd in Frankrijk
'Man met hoedje' aangeklaagd in Frankrijk (Foto: ANP)

Vader van Pac-Man overleden

De geestelijk vader van Pac-Man is overleden. Masaya Nakamura werd 91 jaar oud. Hij leidde het bedrijf dat het spel in 1980 op de markt bracht. Pac-Man werd meteen een enorme kaskraker.

Nakamura stierf op 22 januari, maar zijn bedrijf Bandai Namco heeft dat maandag pas bekendgemaakt. Nakamura richtte de voorloper daarvan in 1955 op. Hij begon met twee mechanische paarden op het dak van een warenhuis.

Volgens de overlevering bedacht Nakamura de naam van het figuurtje. Pac is afgeleid van 'pakku', het geluid dat hij maakt als hij een prooi te pakken krijgt. Het uiterlijk was gebaseerd op een pizza.

Vader van PAC-Man overleden
Vader van PAC-Man overleden (Foto: BuzzT)

Skate 4 geteased door EA community manager

Een nieuwe Skate-game is mogelijk in aantocht. Daniel Lingen, Community manager bij Electronic Arts, slingerde afgelopen weekend een tweet het internet op met als inhoud uitsluitend de tekst #skate4. Is het langverwachte Skate 4 dan toch eindelijk in de maak?

De tweet komt nogal out-of-the-blue omdat we al lange tijd niets meer gehoord hebben over de populaire skateboard-franchise. Sinds het in 2010 uitgekomen Skate 3 voor PS3 en Xbox 360 is het verdacht stil rondom de serie. Behalve deze simpele tease-tweet weten we dus nog niets meer, maar er is mogelijk hoop aan de horizon.

Verstappen: "Weg met die regels!"

Als het aan Max Verstappen ligt krijgen coureurs in de Formule 1 veel meer vrijheid om gewoon te racen, zonder allerlei gedoe met regeltjes over uitwijken in de remzone en dergelijke zaken. Dat zegt de Nederlandse Red Bull-coureur in gesprek met de Tiroler Tageszeitung.

"Laat mij lekker racen zoals ik dat wil, dan wordt het tenminste echt interessant. Weg met die regels!", klinkt het strijdlustig. De nieuwe eigenaren van de Formule 1, het Amerikaanse Liberty Media, lieten al weten interesse te hebben in een mogelijke versoepeling van de regels. Dit wordt een van de taken van voormalig teambaas Ross Brawn, die op sportief gebied de grote baas is nadat Liberty Media hem de baan gaf. Ook Brawn gaf eerder al aan te willen kijken naar het versoepelen van de regels.

Terwijl het nog een kleine twee maanden duurt tot het seizoen in Australië op gang geschoten wordt is Verstappen zich vooral fysiek goed aan het voorbereiden. "Ik train erg veel om fysiek sterker te worden en daarnaast werk ik veel in de simulator om zo aan de nieuwe auto te wennen en de systemen te leren kennen." Hoe de RN13, de nieuwe bolide van Red Bull, er uit zal gaan zien weet Verstappen al: "Aggressief! Maar meer mag ik er niet over zeggen."

In 2017 zullen er nieuwe regels gelden voor de aerodynamica en het is even afwachten wat de effecten precies gaan zijn. Verstappen verwacht zoals iedereen dat het fysiek zwaar zal worden. "Doordat de bochtensnelheid veel hoger wordt zal het voor de nek en het bovenlichaam ook zwaarder worden en dus trainen we nog meer. Wat de effecten van de nieuwe regels precies zijn moeten we nog ontdekken, maar meer downforce betekent in principe dat inhalen veel moeilijker wordt. De voorvleugel heeft daarom een beetje een V-vorm gekregen", zo tilt hij toch een tipje van de sluier op. 

Regen zorgt voor drukke ochtendspits

Het was vanochtend dramatisch op de weg. Volgens de ANWB was de ochtendspits ongeveer twee keer zo druk als normaal. Op het hoogtepunt stond het verkeer volgens de verkeersdienst vast over een totale lengte van bijna 650 kilometer.

De reden? Regen. Door de vele regenval gebeurden er meer ongelukken waardoor het verkeer op tal van plaatsen vast kwam te staan. Stond je ook vast in de file? Laat het weten in de comments.

Drukke ochtendspits door regen en ongelukken
Een foto van een file (Foto: ANP)

Aantal vacatures net onder de miljoen

Het aantal vacatures loopt dit jaar op tot 965.000. Met de verwachte aanwas van 39.000 vacatures komt het topniveau van vlak voor de economische crisis in zicht. Dat blijkt uit een analyse die uitkeringsinstantie UWV maandag heeft gepresenteerd.

Het aantal vacatures steeg in de topjaren voor de crisis tot net boven de 1 miljoen, en nam daarna af tot 620.000. Sinds 2014 neemt het aantal vacatures door het herstel van de economie weer toe. Afgelopen jaar groeide het aantal vacatures met 102.000, wat sneller was dan geraamd.

Naast de vacatures zit ook het aantal banen in de lift. De werkgelegenheid groeit dit jaar naar verwachting met 138.000 banen, waarbij 20.000 nieuwe zelfstandigen worden meegerekend.

Het rapport kun je via deze pagina downloaden.

Aantal vacatures dit jaar richting miljoen
Aantal vacatures dit jaar richting miljoen (Foto: ANP)

Keeper pist achter het doel en krijgt rood

Een van je spelers een rode kaart zien krijgen is altijd vervelend voor een voetbaltrainer, maar keeper Gary Whyte van Shettleston zorgde ervoor dat zijn trainer echt pislink werd.

In het duel met Shotts Bon Accord nam de druk op Whyte's blaas plotseling flink toe en hij zocht zijn heil achter het doel. Na een opluchtend plasje gepleegd te hebben werd de keeper zonder pardon van het veld gestuurd door de scheidsrechter. Naar verluidt ging Whyte flink over de zeik door de rode kaart, maar dat mocht niet baten: zijn wedstrijd zat erop.

Larsson: "Feyenoord wordt kampioen"

Henrik Larsson heeft er alle vertrouwen in dat Feyenoord voor het eerst sinds 1999 de landstitel weet te veroveren.

De voormalige Zweedse aanvaller, die met Feyenoord tweemaal de KNVB Beker won, was zondag in De Kuip om zijn zoon Jordan in actie te zien. Hij nam het met N.E.C. op tegen de Rotterdammers. Larsson junior kon niet voorkomen dat Feyenoord met 4-0 te sterk was.

Na afloop ging Larsson senior een hapje eten met oud-teamgenoot Giovanni van Bronckhorst. "Ik weet niet wat we gaan eten, maar we zullen sowieso samen een lekker wijntje drinken", zei hij tegen FOX Sports. Ook werd hij natuurlijk gevraagd naar de kampioenskansen van zijn oude werkgever.

"Ze staan bovenaan en het team draait goed. Giovanni doet het prima met de groep. Ik denk dat Feyenoord kampioen wordt", aldus de 45-jarige Zweed. De ploeg van Van Bronckhorst heeft nog steeds vijf punten voorsprong op Ajax en acht op PSV.

KLM: regels zijn regels

Het inreisverbod dat de Verenigde Staten voor mensen uit zeven landen hebben ingesteld is een voldongen feit waar luchtvaartmaatschappijen zoals KLM zich aan moeten houden. Dat kan betekenen dat passagiers de dupe worden van die regels, zo legde een woordvoerster van KLM maandag uit.

Afgelopen zaterdag maakte KLM bekend dat zeven reizigers die naar de VS wilden reizen, noodgedwongen achter moesten blijven op Schiphol vanwege het inreisverbod. Ook zondag werden reizigers tegengehouden ,,Het heeft geen zin om die mensen mee te nemen, omdat je ze dan ook gelijk weer mee terug moet nemen", legde de zegsvrouw uit.

Ook riskeren luchtvaartmaatschappijen die de regels aan hun laars lappen een boete. Hoe hoog die boete is kon de woordvoerster niet zeggen, omdat KLM ,,dat niet aan de hand heeft gehad."

Volgens KLM is het moeilijk in te schatten in hoeverre reizigers hun reis nu annuleren door het strengere beleid in de VS.

KLM: regels zijn regels
KLM: regels zijn regels (Foto: ANP)

Vodafone praat met rivaal in India over fusie

Vodafone wil zijn activiteiten in India onderbrengen bij concurrent Idea Cellular. De van huis uit Britse telecomgigant maakte maandag bekend fusiegesprekken te voeren met Idea-moeder Aditya Birla Group. Door onder één paraplu verder te gaan willen de bedrijven de stevige concurrentie op de telecommarkt in India het hoofd bieden.

De prijzenslag op de Indiase markt ontbrandde volledig toen miljardair Mukesh Ambani afgelopen zomer een eigen aanbieder startte. Die nieuwe partij, Jio, rekent geen kosten meer voor mobiel bellen.

De transactie tussen Vodafone en Idea zou in aandelen moeten worden afgehandeld, waarbij Vodafone India in zijn geheel opgaat in Idea Cellular. Idea is de op twee na grootste telecomprovider in India. Vodafone is de nummer twee achter marktleider Bharti Airtel.

Vodafone praat met rivaal in India over fusie
Vodafone praat met rivaal in India over fusie (Foto: ANP)

Trump over inreisverbod: Obama deed hetzelfde

Na een dag vol protesten heeft president Donald Trump zondag zijn decreet om reizigers uit zeven landen te weren verdedigd. In een verklaring op Facebook schrijft hij dat zijn beleid gelijk is aan dat van president Obama in 2011, toen die de visa voor vluchtelingen uit Irak voor zes maanden stopte.

"De zeven landen in kwestie werden eerder door de administratie van Obama geïdentificeerd als bron van terrorisme. Om nog eens duidelijk te maken, dit is geen moslimverbod, zoals de media valselijk berichten", aldus Trump. "Dit gaat niet over religie, maar over terrorisme en over hoe we ons land veilig houden. [...] Er zijn veertig verschillende landen met overwegend moslims die geen last hebben van deze maatregel."

Trump herhaalde zijn belofte dat de VS weer aan alle landen visa verstrekt als er over negentig dagen een nieuw veiligheidsbeleid is ingevoerd. In zijn verklaring schrijft Trump ook dat de VS compassie zal blijven tonen met mensen die onderdrukking ontvluchten en liet hij weten mee te leven met de mensen in Syrië. "Mijn eerste prioriteit is om ons land te verdedigen en dienen, maar als president zal ik altijd een manier vinden om mensen die lijden te helpen."

Reince Priebus, de stafchef van het Witte Huis zei zondag dat de beperkingen niet gelden voor inwoners uit die landen met een verblijfsvergunning, een green card.

Update 10:25

De regering van president Obama stopte in 2011 gedurende een periode van zes maanden met de behandeling van visa voor vluchtelingen uit Irak, nadat bekend was geworden dat twee terroristen van al-Qaida uit Irak als vluchtelingen het land waren binnengekomen. De twee werden in een huis in Kentucky geplaatst, terwijl ze in Irak aanslagen hadden gepleegd op Amerikaanse soldaten, meldde ABC destijds. Dat gold ook voor Irakese burgers die op heldhaftige wijze en met gevaar voor eigen leven Amerikaanse troepen hielpen door te spioneren of als tolk dienst te doen. Enkelen van hen werden als resultaat van de immigratiestop vermoord voordat ze een visa mochten aanvragen.

Trump houdt vast aan tijdelijk inreisverbod

Trump houdt vast aan tijdelijk inreisverbod (Foto: ANP)

Zorgen over veiligheid Nederlandse moskeeën

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) maakt zich na de aanslag op een moskee in het Canadese Quebec ernstige zorgen over de veiligheid van de moskeeën in Nederland. De organisatie roept moskeeën op meer waakzaam te zijn richting de verkiezingen.

"Meer (preventieve) veiligheidsmaatregelen zijn de aankomende maanden gewenst", aldus de RMMN.

De aanslag in Quebec heeft de raad diep geraakt. "De RMMN is diep geschokt door de verschrikkelijke en vooral laffe aanslag in een moskee in Quebec. Er zijn zes bezoekers in koelen bloede geliquideerd. Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en nabestaanden."

Zorgen over veiligheid Nederlandse moskeeën
Zorgen over veiligheid Nederlandse moskeeën (Foto: ANP)

Cerberus terug in Mass Effect: Andromeda?

Naar aanleiding van een van de laatste trailers voor Mass Effect: Andromeda zijn er allerlei theorieën ontwikkeld. Degene die de voice-over bij de trailer doet heet Cora Harper. Harper is ook de achternaam van Illusive Man, de leider van Cerberus, Jack Harper.

Er is nog een stuk ‘bewijs’ voor de theorie dat Cerberus een rol speelt in Andromeda. De leider van de Pathfinder is Alec Ryder en in zijn korte biografie staat “Alec werd geïnteresseerd in kunstmatige intelligentie als middel om de mensheid vooruit te brengen.” Dit is taalgebruik dat we kennen van 'Illusive Man' Jack Harper.

Mass Effect: Andromeda - Biografie Ryder

Ryder is ook de uitvinder van de Simulated Adaptive Matrix (SAM), een kunstmatige intelligentie dat de bemanning verbindt met de Pathfinder. Producer Michael Gamble was meteen bereid om het vuurtje verder op te stoken.

Gamble beantwoordt vervolgens meerdere vragen, maar geeft weinig weg. Er worden nog meer personages geïntroduceerd, er komt een Krogan als romantische optie voor de dames, Ryder kan dansen en er zijn weer mini-games. Helaas geen bevestiging dus of Cora en Jack Harper familie van elkaar zijn.  Mass Effect: Andromeda komt 23 maart uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc (Windows).

Oud-winnaar Milaan-San Remo Ciolek stopt met wielrennen

Wielrenner Gerald Ciolek heeft besloten zijn fiets aan de wilgen te hangen. De nog maar 30-jarige Duitser gaat niet langer proberen om bij een topteam terecht te komen.

Ciolek baarde in 2005 grote opzien door op het Duits kampioenschap als 18-jarige niemand minder dan Erik Zabel te verslaan in de sprint. Het jaar erop werd hij wereldkampioen bij de beloften, waarna T-Mobile hem een contract aanbood. Tot de verwachte grote successen kwam het echter niet, hoewel hij wel wat mooie zeges boekte. In de Ronde van Duitsland won Ciolek meerdere etappes en in de Vuelta a España pakte hij er één. In de Tour de France moest de Duitser het vooral met tweede plekken doen, maar in 2013 schreef hij met Milaan-San Remo een heuse klassieker op zijn naam.

Ciolek reed vorig jaar voor het inmiddels opgeheven Team Stölting. "Gerald zal dit jaar niet in het profpeloton te zien zijn en een terugkeer staat ook niet meer in de planning", liet manager Ken Sommer weten.

Ook Ciolek's landgenoot Linus Gerdemann vindt het welletjes geweest. De 34-jarige (ex-)renner won in 2007 een touretappe op Le Grand Bornand en reed een dag in de gele trui. Vorig jaar was hij bij Stölting ploegmaat van Ciolek, maar inmiddels is Gerdemann al druk met andere zaken: met zijn vrouw is hij een Aziatisch restaurant begonnen op Mallorca. 

Nieuwe Miss Universe is.....

Frankrijk!

Iris Mittenaere is gekozen tot de nieuwe Miss Universe. De Française werd tot winnaar gekozen uit de 86 deelnemende landen. De Nederlandse kandidate Zoey Ivory viel al vroeg tijdens de competitie af en haalde niet de laatste dertien.

Mittenaere werd in de Filipijnse hoofdstad Manilla gekroond door Pia Wurtzbach uit de Filipijnen, die vorig jaar won. De 24-jarige Mittenaere uit Lille won in december 2015 de missverkiezing in Frankrijk en mocht het land vertegenwoordigen op de verkiezing van Miss Universe.

De finale ging uiteindelijk tussen de Française Iris Mittenaere, Raquel Pélissier uit Haïti en de Colombiaanse Andrea Tovar.

Iris Mittenaere mag de titel 'Miss Universe' een jaar dragen en kroont in januari 2018 haar opvolgster, naar verwachting zal dat in Frankrijk gebeuren.

Française wint Miss Universe
Française wint Miss Universe (Foto: BuzzE)

Nederlande Zoey Ivory haald het niet
De Nederlandse deelneemster Zoey Ivory (Foto: ANP)

 

Japanse tiener zwemt wereldrecord 200 meter schoolslag

De Japanse zwemmer Ippei Watanabe heeft in eigen land het wereldrecord op de 200 meter schoolslag aangescherpt. Tijdens de Kosuke Kitajima Cup - genoemd naar een van de grootste schoolslagzwemmers ooit - tikte de 19-jarige Watanabe al na 2:06,67 minuten aan.

De tiener is daarmee de eerste ooit die de afstand in minder dan twee minuten en zeven seconden aflegt. Het wereldrecord stond met 2:07,01 op naam van zijn landgenoot Akihiro Yamaguchi, die in september 2012 kort na de Spelen uit het niks de snelste tijd ooit zwom. Sindsdien heeft Yamaguchi ook nauwelijks meer iets gepresteerd. Watanabe heeft dat in elk geval al wel: vorig jaar werd hij al zesde op de Olympische Spelen. 

Zes doden bij aanslag op moskee in Quebec

Bij een terroristische aanslag op een moskee in Quebec zijn de afgelopen nacht minstens vijf doden gevallen. Het nieuws werd door de politie van de Canadese stad Quebec naar buiten gebracht via Twitter. De politie wist een tweetal verdachten aan te houden.

De schietpartij vond rond 20.00 uur plaatselijke tijd plaats. In het Quebec City Islamic Cultural Center waren op het moment van de beschieting zo'n veertig mensen bezig met het avondgebed. Volgens ooggetuigen zou er door drie personen op de moskee zijn geschoten.

Volgens onbevestigde berichten op de sociale media zouden de aangehouden verdachten een tweetal Syrische vluchtelingen zijn die vorige week in Canada waren aangekomen.

Update 19.00

Bovenstaande tweet bleek weer eens een alternatieve waarheid te zijn NIET TE KLOPPEN. De enige schutter blijkt een roomblanke Canadees genaamd Alexandre Bissonnette te zijn.

Update 07:39

De politie in de Canadese stad Quebec heeft het aantal doden bij de aanslag op de moskee bijgesteld naar zes. Ook spreekt de politie maandag van acht gewonden in wat de Canadese premier Justin Trudeau een terroristische aanslag heeft genoemd. De politie bevestigt daarnaast dat twee verdachten zijn gearresteerd. Deze drongen zondagavond rond acht uur het gebedshuis binnen en openden daar het vuur op de aanwezigen voor het avondgebed. De agenten gaan ervan uit dat dat de enige daders zijn. Eerdere ooggetuigen dachten dat er sprake was van drie daders.

De namen van de daders zijn inmiddels bekend.

FNV wil flexibilisering AOW

De FNV lanceert maandag een 10-puntenplan voor een flexibele AOW. Mensen met zwaar werk moeten daarmee eerder kunnen stoppen met werken. Het steeds verder opschuiven van de AOW-leeftijd vormt een groeiend probleem voor mensen die weinig verdienen en gemiddeld korter leven en voor de grote groep werkenden die zwaar werk doen.

De vakfederatie pleit ervoor de verhoging van de AOW-leeftijd af te remmen én de AOW voortaan te koppelen aan de verdiende lonen. "Eén jaar langer leven leidt in huidige koppeling tot één jaar langer werken. De FNV is voorstander van een fifty-fifty-verdeling, waarin één jaar langer leven leidt tot een half jaar langer doorwerken, en een half jaar extra AOW en pensioen", aldus de federatie.

Daarnaast wil de grootste vakbond de AOW dusdanig flexibiliseren dat mensen de uitkering tot vier jaar eerder of later kunnen opnemen. Bij een AOW-leeftijd van 67 betekent dit de mogelijkheid van vervroegde ingang vanaf 63 of juist uitstel tot uiterlijk 71 jaar.

Om het inkomen van mensen die vervroegd aanspraak willen maken op hun AOW op peil te houden, is een doorwerkbonus nodig van 2000 euro per jaar die mensen vanaf hun 60e kunnen opsparen. Fiscaal nadelige regelingen voor mensen die eerder stoppen moeten eveneens worden geschrapt.

FNV wil flexibilisering AOW
FNV wil flexibilisering AOW (Foto: ANP)

Kabinet tegen lager pensioen jonge generaties

Jongere generaties lopen het risico op een pensioen dat 30 procent lager uitvalt, als op een alternatieve manier wordt berekend of pensioenfondsen in de toekomst nog wel geld genoeg in de pot hebben. Oudere deelnemers in een pensioenfonds gaan ervan profiteren.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Pensioenen) voelt dan ook niets voor het alternatief. Zowel oud als jong moet op een goed pensioen kunnen rekenen, meldt ze maandag aan de Tweede Kamer.

Klijnsma verwijst daarbij naar berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB). Het CPB onderzocht de gevolgen van het verhogen van de huidige zogenoemde rekenrente. Die rekenrente, die nu laag is door de lage rentestand, wordt gebruikt bij het bepalen van de financiële positie van pensioenfondsen.

Rekenrente
Als blijkt dat fondsen te weinig geld hebben om aan hun toekomstige verplichtingen te voldoen, kunnen ze de pensioenuitkeringen niet aanpassen aan de inflatie (indexeren). Ook kan er worden gekort. Sommige politieke partijen pleiten daarom voor een kunstmatige verhoging van de rekenrente.

Het leidt er toe dat het beschikbare geld anders wordt verdeeld, in het voordeel van de oudere deelnemers en ten koste van jonge deelnemers, blijkt uit een doorrekening die het CPB op verzoek van Klijnsma heeft gemaakt. Op de korte termijn wordt het indexeren weer mogelijk. Maar er dreigt een tekort voor toekomstige gepensioneerden.

Het verhogen van de rekenrente zorgt er voor dat er meer geld wordt uitgekeerd, terwijl de werkelijke financiële positie van de pensioenfondsen niet verbetert. Het is daarom onverstandig om de rekenrente te verhogen en daarmee te speculeren op de toekomst, aldus Klijnsma.

Kabinet tegen lager pensioen jonge generaties
Kabinet tegen lager pensioen jonge generaties (Foto: ANP)

Nieuwe Final Fantasy XV Active Time Report aangekondigd

Square Enix heeft een nieuwe Active Time Report voor 2 februari aangekondigd. 'Active Time Report' is hoe Square Enix de livestreams noemt met Final Fantasy XV-updates. Game director Hajime Tabita en marketing Manager Akio Ofuji gaan praten over de toekomstige updates en DLC.

Mogelijk horen we dus meer over de beloofde aanpassingen en toevoegingen aan verhaalscènes en de beruchte Chapter 13. De livestream is maandag te bekijken vanaf 12 uur 's middags op dit kanaal.


Meer inschrijvingen universiteiten

Het aantal inschrijvingen aan universitaire opleidingen is dit collegejaar verder opgelopen, tot bijna 265.000 studenten. Dat is een stijging van 2,6 procent. Vooral meer vwo'ers gingen naar de universiteit. Van de vwo-gediplomeerden besluit driekwart direct naar de universiteit door te stromen.

Uit maandag verschenen cijfers van de Nederlandse universiteiten blijkt dat in vijf jaar tijd bij de eerstejaars bachelors met name de sectoren Techniek (plus 24 procent) en Natuur (plus 22 procent) zijn gegroeid. Taal & Cultuur is de enige sector met een afname over deze periode (min 2,5 procent). In absolute aantallen zijn Gedrag & Maatschappij en Economie de populairste richtingen.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap meldt maandag dat er afgelopen jaar aan universiteiten in totaal ruim 47.000 eerstejaars zijn begonnen. Dat zijn ruim 3000 studenten meer dan een jaar eerder, meldt het ministerie in het AD.

Meer inschrijvingen universiteiten
Meer inschrijvingen universiteiten (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: warmer

Als het in januari mistig is, dan wordt de lente fris

Goedemorgen!

Gisteren was het een bewolkte dag met aan het eind van de middag/avond nogal wat regen.

Vandaag wordt het ook bewolkt en regenachtig. In de middag trekt de regen langzaam naar het oosten weg. Het blijft echter zwaarbewolkt en lokaal zou het mistig kunnen worden. De temperaturen lopen uiteen van 4 graden op de wadden tot 8 graden in het zuiden. De wind komt uit het zuiden en is matig, in de middag en avond draait hij naar het noorden en het gaat dan ook wat harder waaien.

De komende dagen gaan de temperaturen geleidelijk omhoog en valt er weinig neerslag. De zon zullen we echter niet veel te zien krijgen.

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 08:21
Zon onder: 17:25
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1847 Het Californische dorpje Yerba Buena krijgt de naam San Francisco toebedeeld
1928 Tussen Nederland en de Verenigde Staten komt een draadloze telefoonverbinding tot stand.
1940 De zesde Elfstedentocht wordt verreden.
1969 Het laatste publieke concert van The Beatles op het dak van het gebouw van Apple Records. Het concert wordt door de politie afgebroken.
1972 Bloody Sunday: tijdens een demonstratie in het Noord-Ierse Derry / Londonderry schiet het Britse leger dertien burgers dood.
2007 Microsoft brengt Windows Vista uit.

kasteel Hoensbroek  (Foto: Luuntje)
kasteel Hoensbroek (Foto: Luuntje)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

The Beatles Rooftop Concert 1969 London (HD) from lordcris on Vimeo.

Ozzy Osbourne: 'ik ben niet seksverslaafd'

In augustus 2016 beweerde de rockster seksverslaafd te zijn, nadat hij moest toegeven vreemd te zijn gegaan met zijn kapster. Maar Osbourne komt nu terug op die uitspraak, meldt Entertainment Tonight.

"Ik denk niet dat ik een fucking seksverslaafde ben", zegt Osbourne in een interview met het Britse dagblad The Times. De 68-jarige Osbourne relativeerde zijn slippertje door te verwijzen naar zijn status als rockster. "Ik zit in een fucking rockband, of niet dan? Er waren altijd groupies", vervolgt Osbourne.

Osbourne viert dit jaar zijn 35-jarig huwelijk met Sharon Osbourne (64), met wie hij een reality-programma had over het leven van de rockter en zijn gezin. Sharon Osbourne zei, nadat de affaire van haar man met de kapster in de openbaarheid was gekomen, dat Ozzy een dubbelleven leidde. Rocker Osbourne verdedigde zich door te zeggen dat hij seksverslaafd was.

Kapster Michelle Pugh deed later een boekje open over de affaire die ze met Osbourne had. Zij noemde de oude rocker "de grootste liefde van mijn leven".

Ozzy Osbourne: 'ik ben niet seksverslaafd'
Ozzy Osbourne: 'ik ben niet seksverslaafd' (Foto: BuzzE)

Hoofdprijs TU Delft in hyperlooprace

Het studententeam van de TU Delft heeft bij de prestigieuze 'SpaceX Hyperloop Pod Competition' in Californië de totaalprijs voor het beste ontwerp in de wacht gesleept. Dat meldde woordvoerder Marleen van de Kerkhof van het team maandag vanuit Hawthorne in Californië.

Het hyperloopteam uit Delft nam het op tegen 28 andere internationale teams om zo hard mogelijk met hun futuristische transportcapsule door een 1,2 kilometer lange testbuis te racen. Uiteindelijk haalde het team de hoogste overall score. "We waren niet de snelste, maar dat was ook niet de prijs waarvoor we wilden gaan", zegt Van de Kerkhof. "We wilden een innovatief goede bijdrage leveren. Daarom hebben we ons niet alleen gericht op snelheid, maar ook op efficiëntie bij de bouw en op de kosten en veiligheid van de capsule. Op basis daarvan hebben we deze prijs gewonnen."

De hyperloop, een razendsnelle trein in een vacuümbuis, is een idee van Elon Musk, de ondernemer achter PayPal, Tesla en SpaceX.

Hoofdprijs TU Delft in hyperlooprace
Hoofdprijs TU Delft in hyperlooprace (Foto: ANP)

ReCore krijgt binnenkort eindelijk ontbrekende corebot

ReCore, de actieavontuur 3D platformer dat eind vorig jaar uitkwam voor Xbox One en pc, wordt binnenkort eindelijk afgemaakt. De ontbrekende corebot (een van je robotmaatjes) wordt 'begin 2017' gratis aan de game toegevoegd. Bekijk de trailer van corebot T8NK hieronder.

T8NK had er eigenlijk al vanaf het begin bij moeten zijn. De robot is niet alleen aanwezig op de boxart van ReCore, maar bepaalde onderdelen van de game zijn eigenlijk ontworpen voor zijn vaardigheden. Je kon ook al bepaalde onderdelen voor hem in de game vinden. Lees onze review van de game hier.

Fences en The Crown grote winnaars bij de SAG Awards

De afgelopen nacht zijn voor de 23e keer de SAG Awards uitgereikt in Los Angeles. De grote winnaars waren dit jaar de film Fences van Denzel Washington en de televisieserie The Crown die elk een tweetal Screen Actors Guild Awards in ontvangst mochten nemen. In de categorie 'uitstekende prestatie door een cast in een film' was de film Hidden Figures van cineast Theodore Melfi de verrassende winnaar.

Bij de televisieseries mocht de serie Stranger Things een SAG Award in ontvangst nemen in de categorie 'prestatie door een ensemble in een dramaserie'. De serie Orange Is The New Black, die in zowel 2015 als 2016 een SAG Award wist te verzilveren in de categorie 'prestatie door een actrice in een komische serie', kreeg ditmaal de begeerde filmprijs voor 'prestatie door een ensemble in een komische serie'.

De ceremonie in het Shrine Auditorium in Los Angeles werd behoorlijk overschaduwd door de politieke toespraken van diverse filmsterren die het klaarblijkelijk erg belangrijk vinden dat wij weten wat ze van de kersverse Amerikaanse president Trump en zijn #Muslimban vinden.

Het geneuzel werd gelukkig goed gecompenseerd door een optreden van Dolly Parton, die speciaal voor haar hartsvriendin Lily Tomlin kwam optreden. Tomlin kreeg de SAG Life Achievement Award voor haar complete oeuvre. Ook indrukwekkend was het overzicht van de gevallen helden van 2016. Vreemd genoeg ontbraken daarin de grote sterren David Bowie en Alan Rickman.

Kijk hieronder voor een overzicht van alle genomineerden, waarbij de winnaars in bold tekst staan afgedrukt.

Filmprijzen:

Uitstekende prestatie door een cast in een film
Hidden Figures – Mahershala Ali, Kevin Costner, Kirsten Dunst, Taraji P. Henson, Aldis Hodge, Janelle Monáe, Jim Parsons, Glen Powell en Octavia Spencer

Captain Fantastic – Annalise Basso, Shree Crooks, Ann Dowd, Kathryn Hahn, Nicholas Hamilton, Samantha Isler, Frank Langella, George MacKay, Erin Moriarty, Viggo Mortensen, Missi Pyle, Charlie Shotwell en Steve Zahn
Fences – Jovan Adepo, Viola Davis, Stephen Henderson, Russell Hornsby, Saniyya Sidney, Denzel Washington en Mykelti Williamson
Manchester by the Sea – Casey Affleck, Kyle Chandler, Lucas Hedges, Gretchen Mol, Matthew Broderick en Michelle Williams Moonlight – Mahershala Ali, Naomie Harris, André Holland, Jharrel Jerome, Janelle Monáe, Trevante Rhodes en Ashton Sanders

Uitstekende prestatie door een actrice in een hoofdrol
Emma Stone – La La Land als Mia Dolan

Amy Adams – Arrival als Dr. Louise Banks
Emily Blunt – The Girl on the Train als Rachel Watson
Natalie Portman – Jackie als Jackie Kennedy
Meryl Streep – Florence Foster Jenkins als Florence Foster Jenkins

Uitstekende prestatie door een acteur in een hoofdrol
Denzel Washington – Fences als Troy Maxson

Casey Affleck – Manchester by the Sea als Lee Chandler
Andrew Garfield – Hacksaw Ridge als Desmond T. Doss
Ryan Gosling – La La Land als Sebastian Wilder
Viggo Mortensen – Captain Fantastic als Ben Cash

Uitstekende prestatie door een actrice in een bijrol
Viola Davis – Fences als Rose Maxson

Naomie Harris – Moonlight als Paula
Nicole Kidman – Lion als Sue Brierley
Octavia Spencer – Hidden Figures als Dorothy Vaughan
Michelle Williams – Manchester by the Sea als Randi Chandler

Uitstekende prestatie door een acteur in een bijrol
Mahershala Ali – Moonlight als Juan

Jeff Bridges – Hell or High Water als Marcus Hamilton
Hugh Grant – Florence Foster Jenkins als St. Clair Bayfield
Lucas Hedges – Manchester by the Sea als Patrick Chandler
Dev Patel – Lion als Saroo Brierley

Uitstekende prestatie door een stunt ensemble in een film
Hacksaw Ridge

Captain America: Civil War
Doctor Strange
Jason Bourne
Nocturnal Animals

SAG Life Achievement Award
Lily Tomlin

Televisieprijzen:

Prestatie door een actrice in een televisiefilm of miniserie
Sarah Paulson – The People v. O. J. Simpson: American Crime Story als Marcia Clark

Bryce Dallas Howard – Black Mirror als Lacie Pound
Felicity Huffman – American Crime als Leslie Graham
Audra McDonald – Lady Day at Emerson's Bar and Grill als Billie Holiday
Kerry Washington – Confirmation als Anita Hill

Prestatie door een acteur in een televisiefilm of miniserie
Bryan Cranston – All the Way als President Lyndon B. Johnson

Riz Ahmed – The Night Of als Nasir "Naz" Khan
Sterling K. Brown – The People v. O. J. Simpson: American Crime Story als Christopher Darden
John Turturro – The Night Of als John Stone
Courtney B. Vance – The People v. O. J. Simpson: American Crime Story als Johnnie Cochran

Prestatie door een ensemble in een dramaserie
Stranger Things – Millie Bobby Brown, Cara Buono, Joe Chrest, Natalia Dyer, David Harbour, Charlie Heaton, Joe Keery, Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin, Matthew Modine, Rob Morgan, John Paul Reynolds, Winona Ryder, Noah Schnapp, Mark Steger en Finn Wolfhard

The Crown – Claire Foy, Clive Francis, Harry Hadden-Paton, Victoria Hamilton, Daniel Ings, Billy Jenkins, Vanessa Kirby, John Lithgow, Lizzy McInnerny, Ben Miles, Jeremy Northam, Nicholas Rowe, Matt Smith, Pip Torrens en Harriet Walter
Downton Abbey – Samantha Bond, Hugh Bonneville, Patrick Brennan, Laura Carmichael, Jim Carter, Raquel Cassidy, Paul Copley, Brendan Coyle, Michelle Dockery, Kevin Doyle, Michael Fox, Joanne Froggatt, Matthew Goode, Harry Hadden-Paton, Rob James-Collier, Sue Johnston, Allen Leech, Phyllis Logan, Elizabeth McGovern, Sophie McShera, Lesley Nicol, Douglas Reith, David Robb, Maggie Smith, Jeremy Swift, Howard Ward en Penelope Wilton
Game of Thrones – Alfie Allen, Jacob Anderson, Dean-Charles Chapman, Emilia Clarke, Nikolaj Coster-Waldau, Liam Cunningham, Peter Dinklage, Nathalie Emmanuel, Kit Harington, Lena Headey, Conleth Hill, Kristofer Hivju, Michiel Huisman, Faye Marsay, Jonathan Pryce, Sophie Turner, Carice van Houten, Gemma Whelan en Maisie Williams
Westworld – Ben Barnes, Ingrid Bolsø Berdal, Ed Harris, Luke Hemsworth, Anthony Hopkins, Sidse Babett Knudsen, James Marsden, Leonardo Nam, Thandie Newton, Talulah Riley, Rodrigo Santoro, Angela Sarafyan, Jimmi Simpson, Ptolemi Slocum, Evan Rachel Wood, Shannon Woodward en Jeffrey Wright

Prestatie door een actrice in een dramaserie
Claire Foy – The Crown als Queen Elizabeth II

Millie Bobby Brown – Stranger Things als Eleven
Thandie Newton – Westworld als Maeve Millay
Winona Ryder – Stranger Things als Joyce Byers
Robin Wright – House of Cards als Claire Underwood

Prestatie door een acteur in een dramaserie
John Lithgow – The Crown als Winston Churchill

Sterling K. Brown – This Is Us als Randall Pearson
Peter Dinklage – Game of Thrones als Tyrion Lannister
Rami Malek – Mr. Robot als Elliot Alderson
Kevin Spacey – House of Cards als Francis Underwood

Prestatie door een ensemble in een komische serie
Orange Is the New Black – Uzo Aduba, Alan Aisenberg, Danielle Brooks, Blair Brown, Jackie Cruz, Lea DeLaria, Beth Dover, Kimiko Glenn, Annie Golden, Laura Gómez, Diane Guerrero, Michael J. Harney, Brad William Henke, Vicky Jeudy, Julie Lake, Selenis Leyva, Natasha Lyonne, Taryn Manning, James McMenamin, Adrienne C. Moore, Kate Mulgrew, Emma Myles, Matt Peters, Lori Petty, Jessica Pimentel, Dascha Polanco, Laura Prepon, Jolene Purdy, Elizabeth Rodriguez, Nick Sandow, Abigail Savage, Taylor Schilling, Constance Shulman, Dale Soules, Yael Stone, Lin Tucci en Samira Wiley

The Big Bang Theory – Mayim Bialik, Kaley Cuoco, Johnny Galecki, Simon Helberg, Kunal Nayyar, Jim Parsons, Melissa Rauch
Black-ish – Anthony Anderson, Miles Brown, Deon Cole, Laurence Fishburne, Jenifer Lewis, Peter Mackenzie, Marsai Martin, Jeff Meacham, Tracee Ellis Ross, Marcus Scribner en Yara Shahidi
Modern Family – Aubrey Anderson-Emmons, Julie Bowen, Ty Burrell, Jesse Tyler Ferguson, Nolan Gould, Sarah Hyland, Jeremy Maguire, Ed O'Neill, Rico Rodriguez, Eric Stonestreet, Sofía Vergara en Ariel Winter
Veep – Dan Bakkedahl, Sufe Bradshaw, Anna Chlumsky, Gary Cole, Kevin Dunn, Clea Duvall, Nelson Franklin, Tony Hale, Hugh Laurie, Julia Louis-Dreyfus, Sam Richardson, Reid Scott, Timothy Simons, John Slattery, Sarah Sutherland, Matt Walsh en Wayne Wilderson

Prestatie door een actrice in een komische serie
Julia Louis-Dreyfus – Veep als Selina Meyer

Uzo Aduba – Orange Is the New Black als Suzanne 'Crazy Eyes' Warren
Jane Fonda – Grace and Frankie als Grace Hanson
Ellie Kemper – Unbreakable Kimmy Schmidt als Kimmy Schmidt
Lily Tomlin – Grace and Frankie als Frances "Frankie" Bergstein

Prestatie door een acteur in een komische serie
William H. Macy – Shameless als Frank Gallagher

Anthony Anderson – Black-ish als Andre "Dre" Johnson, Sr.
Tituss Burgess – Unbreakable Kimmy Schmidt als Titus Andromedon
Ty Burrell – Modern Family als Phil Dunphy
Jeffrey Tambor – Transparent als Maura Pfefferman

Prestatie door een stunt ensemble in een tv-serie
Game of Thrones

Daredevil
Luke Cage
The Walking Dead
Westworld

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.