Windows 10 Game Mode moet voor performance-boost zorgen

Eerder deze maand bevestigde Microsoft dat de Windows Creators Update die later dit jaar verschijnt een nieuwe feature aan boord heeft genaamd Game Mode. De exacte details zijn nog steeds wat vaag maar we zijn inmiddels wel iets wijzer geworden.

Tech-website Ars Technica sprak met Kevin Gammill, programmeur bij de Xbox-divisie van Microsoft, die vertelt dat het overkoepelende doel van de Game Mode is om van Windows 10 het beste besturingssysteem voor games te maken. Het moet ervoor zorgen dat framerate en andere performance-gerelateerde zaken voorspelbaarder en uniformer worden. Als de Game Mode actief is, worden CPU- en GPU-resources geprioriteerd voor gamedoeleinden.

Die voorspelbaarheid klinkt wat vaag, maar het lijkt neer te komen op een wat meer console-achtige benadering. Voor veel mensen misschien een vies woord, maar bij consoles is de hardware veel voorspelbaarder waardoor gameontwikkelaars precies weten hoeveel processorcores ze kunnen gebruiken, hoeveel GPU shaders, hoeveel geheugen, etcetera. Met de Game Mode moet een dergelijke voorspelbaarheid ook beter mogelijk worden, wat er concreet op neer komt dat onnodige achtergrondtaken worden opgeschort en relevante processen begunstigd worden ten goede van performance in games. Gammill gaf aan dat CPU- en GPU-intensieve games in Windows Game Mode 2 tot 5 procent betere framerates laat zien. Dat is nog niet werelds, maar Microsoft verwacht dat dit gaanderweg nog een stuk beter wordt.

Game Mode werkt met zowel traditionele Win32-games als met de UWP (Universal Windows Platform)-games die je in de Microsoft Store kunt kopen. Hammill geeft aan dat beide game-varianten qua performance zullen profiteren van Game Mode, maar dat de UWP-games waarschijnlijk iets betere cijfers laten zien. Dat heeft ermee te maken dat Win32-games niet zelden meerdere processen gebruiken, zoals afzonderlijke launchers en software voor schrijfbeveiliging, dingen waar bij UWP-games geen sprake van is.

De Creators Update wordt uitgerold met een whitelist van spellen die automatisch gebruikmaken van Game Mode, die vervolgens periodiek geupdatet wordt. Mensen kunnen er ook voor kiezen om de Game Mode helemaal uit te schakelen. De eerste Preview Build van de Creators Update wordt ergens vandaag beschikbaar gesteld, de gewone sterveling kan er naar alle waarschijnlijkheid vanaf april mee aan de slag.