Rutte vindt Moskou dwarszitten belangrijker dan eigen burgers

Mark Rutte kan als premier "niet iedereen in Nederland gelukkig maken". Hij snapt dat veel nee-stemmers teleurgesteld zijn dat hij geen gevolg geeft aan de uitslag van het Oekraïne-referendum. Maar Rutte vindt dat hij moet doen wat in het landsbelang is. Het niet doorzetten van het associatieverdrag zou "een enorm cadeau zijn voor Moskou". Hiermee geeft hij indirect aan dat hij liever de Nederlandse burgers te kakken zet dan een 'cadeautje' te geven aan Rusland.

Rutte deed zijn opmerkelijke uitspraak dat zaterdag in Zevenhuizen, waar hij in debat ging met zo'n tachtig door de VVD geselecteerde Nederlanders over het Oekraineverdrag. 

Rutte zei dat het "electoraal slimmer" was geweest om gehoor te geven aan de nee-stem. Maar als premier moet hij met alle belangen rekening houden. Rutte onderstreepte dat het om een raadplegend, dus niet-bindend referendum ging.

Waarom Rutte zo lang heeft gewacht met gewoon eerlijk zeggen dat de stem van Nederland hem aan zijn toges zal jeuken laat zich raden; de schijn ophouden en de gebeten hond spelen.

Rutte: ik kan niet iedereen gelukkig maken
Nederlandse kiezer; bekijk het maar! (Foto: ANP)