Ankara dreigt met einde vluchtelingenakkoord

De Europese Unie moet de visumplicht voor Turken uiterlijk in oktober opheffen, anders blaast Turkije het vluchtelingenakkoord op. Dat dreigement heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu geuit in een interview met het Duitse dagblad Frankfurter Allgemeine.

De EU stelde Turkije opheffing van de visumplicht in het vooruitzicht in ruil voor het indammen van de vluchtelingenstroom richting Europa. Sinds de vluchtelingendeal werd gesloten zijn veel lidstaten steeds huiveriger geworden om de visumplicht daadwerkelijk op te heffen, onder meer vanwege een reeks aanslagen in Europa. Daar komt bij dat de Turkse regering sinds de mislukte staatsgreep van 15 juli zich autocratischer gedraagt. Er wordt in Turkije zelfs gesproken over herinvoering van de doodstraf, iets wat volgens Brussel definitief het einde van de toetredingsgesprekken zou betekenen.

De Turkse regering "verwacht een concrete termijn" voor afschaffing van de visumplicht, aldus de minister. "Het kan begin of midden oktober worden, maar we willen een vaste datum."

Ankara dreigt met einde vluchtelingenakkoord
Ankara dreigt met einde vluchtelingenakkoord (Foto: ANP)