FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 31 juli 2016

Australische laptops gestolen uit olympisch dorp

Tijdens een evacuatie van de Australische appartementen in het olympisch dorp door een brand afgelopen week zijn drie laptops en kleding gestolen uit de kamers, zo is vandaag bekend gemaakt. Honderd atleten en personeel werden vrijdag geëvacueerd nadat een kleine brand was ontdekt in de kelder van het gebouw.

"We zijn enkele shirts en laptops kwijt. Één op de vijfde verdieping van een wielrenofficial en één uit het kantoor beneden," zei woordvoerder van het Australisch Olympisch Comité Mike Tancred. Wie de brand heeft aangestoken is niet bekend, maar het vermoeden is dat twee rokende arbeiders verantwoordelijk zijn, ook al is het hele dorp rookvrij. Beide arbeiders zouden ook het brandalarm hebben uitgeschakeld, waardoor de brand pas laat ontdekt werd.

Eerder kwam de Australische equipe ook al in het nieuws door de belabberde staat van hun appartementen. Een groep atleten week zelfs uit naar een hotel. Het olympisch dorp wordt beschreven als "onveilig en niet gereed".

Spelers vragen geld terug na Pokémon Go-update

Pokémon Go heeft gisteren een update gekregen, en een van die updates heeft het zogenaamde tracking (kijken hoever een Pokémon van je verwijderd is) uit het spel gehaald. Daarnaast heeft Niantic ook bevolen dat alle sites die Pokémon tracken zoals Pokévision uit de lucht worden gehaald. Dit tot grote woede van veel spelers, die nu hun geld terugeisen via de app store en Google play.

Wat is er nu precies aan de hand? Zoals eerder gezegd, had Pokémon Go een functie waarmee spelers konden kijken hoever een Pokémon van hen verwijderd was, wat werd aangegeven met voetjes (één voetje was dichtbij, twee voetjes was wat verder weg en drie voetjes was het verste weg). Door een glitch in dit systeem werd dit niet juist weergegeven, waardoor alle Pokémon (ongeacht de afstand) allemaal drie voetjes kregen. Dit kwam bekend te staan als de three-step-glitch en is met de update door Niantic uit het spel verwijderd, zoals te zien is op de afbeelding hieronder:

Threestepglitch2

Omdat mensen toch willen weten welke Pokémon zich waar bevonden, wendden veel mensen zich tot alternatieven zoals Pokévision (die ook gebruik maakte van Pokémon Go's API). Zodra ze in een gebied waren waar veel Pokémon in de buurt waren die spelers wilden hebben, maakten ze gebruik van een lure om de Pokémon te lokken. Deze lures zijn te koop via microtransacties in de winkel van Pokémon Go.

Maar nu het tracken van Pokémon uit de game zelf verwijderd is en sites zoals Pokévision gedwongen zijn offline te gaan, weten spelers niet meer wanneer ze het beste hun lures kunnen gebruiken. In een reddit-thread is te lezen dat veel gebruikers pissig zijn en nu hun geld terugvragen via apple, omdat het doel waarvoor ze hun lures en pokeballs oorspronkelijk gekocht hebben niet meer haalbaar is. Apple is in ieder geval verassend makkelijk wanneer het gaat om geld teruggeven: Mike Fahey van Kotaku nam de proef op de som en kreeg zonder enige moeite zijn geld terug.

Niantic heeft nog niet op de woede van spelers gereageerd. Pokémon Go is speelbaar op mobiele apparaten.

Pokemongo
Spelers vragen geld terug na Pokémon Go-update

Van Gerwen ook de sterkste op European Darts Open

Michael van Gerwen staat in de halve finales van de European Darts Open. De darter die vorige week nog de World Matchplay op zijn naam schreef won in een Brabants onderonsje met 6-4 van Jelle Klaasen. 

Klaasen mocht aan de partij beginnen, maar het was Van Gerwen die met een 152-finish op 1-0 kwam. Klaasen kon na lage scores van Van Gerwen wel direct terugbreaken. Klaasen hield zijn leg en vervolgens miste Van Gerwen dubbel twaalf voor een negendarter. Een beurt later maakte hij het wel 2-2.

Het werd 3-3, waarna Van Gerwen een nieuwe break plaatste. Met een 82-finish werd het 5-3 en Klaasen hield zichzelf in de wedstrijd met een 92-finish. Een beslissende leg eruit slepen lukte niet meer. Van Gerwen won het Brabants onderonsje met 6-4. Van Gerwen had een gemiddelde van 103, waar Klaasen slechts 93 tegenover zette. 

Van Gerwen zal het in de halve finales moeten opnemen tegen Kim Huybrechts. De Belg won verrassend met 6-4 van Gary Anderson. De andere halve finale gaat tussen Stephen Bunting en Peter Wright. 

Uitslagen Kwartfinales European Darts Open
Stephen Bunting 6-4 Terry Jenkins
Mensur Suljovic 0-6 Peter Wright
Gary Anderson 4-6 Kim Huybrechts
Jelle Klaasen 4-6 Michael van Gerwen

Halve finales
Stephen Bunting v Peter Wright
Kim Huybrechts v Michael van Gerwen

Update 21.35 uur

Peter Wright is de eerste finalist. Hij wint met 6-3 van Stephen Bunting. Wright stond nog wel 1-3 achter, maar won vervolgens vijf legs op een rij om de partij te winnen. In de finale treft hij Kim Huybrechts of Michael van Gerwen. 

Update 22.05 uur

Michael Van Gerwen staat in de finale van de European Darts Open. Hij won met 6-3 van Kim Huybrechts. Het werd 1-0 en opnieuw miste Van Gerwen dubbel twaalf voor een negendarter. De break in het begin van de partij bleek beslissend. Van Gerwen stond opnieuw sterk te spelen. Hij haalde een gemiddelde van 105. Huybrechts gooide 95 gemiddeld. De finale tussen Van Gerwen en Peter Wright begint over een half uur. 

Update 22.50 uur

Michael van Gerwen is de kampioen in Düsseldorf. Hij wint de European Darts Open door met 6-5 van Peter Wright te winnen. 

Op 2-1 is het Van Gerwen die als eerste een break plaatste. Een leg later kon Wright direct terugbreaken nadat Mighty Mike de triple nauwelijks kon vinden. Het werd 4-3 voor Van Gerwen, toen de Brabander opnieuw een break kon plaatsen. Wright brak echter terug en nadat Van Gerwen zijn eerste matchdarts miste werd het zelfs 5-5. 

Van Gerwen kwam in de beslissende leg echter niet in de probleemen. Hij opende met 180 en gooide 92 uit om deze leg te pakken. Het is zijn vierde European Tour-zege in 2016. Zijn 12e European Tour-zege in totaal en zijn 40e zege op de Pro Tour. 

Michael van Gerwen is ook de beste in Düsseldorf. (PRO SHOTS/Action Images)
Michael van Gerwen is ook de beste in Düsseldorf. (PRO SHOTS/Action Images)

Twee doden na auto te water

Twee mensen zijn zondagochtend vroeg in het Noord-Hollandse Middenmeer om het leven gekomen. De slachtoffers zijn een 24-jarige man uit Polen en 25-jarige man uit Hongarije. De auto waarin ze zaten belandde door nog onbekende oorzaak ondersteboven in het water langs de weg.

Hulpverleners hebben de twee slachtoffers uit de auto gehaald, waarbij ook brandweerduikers werden ingezet. Zij hebben gezocht naar mogelijke andere slachtoffers in het water. Deze zijn niet aangetroffen. Er waren geen andere voertuigen bij het ongeluk betrokken.

Twee doden na auto te water
Twee doden na auto te water (Foto: ANP)

Rowling neemt afscheid van Harry Potter

Met het achtste deel van de Harry Potter-reeks, 'Harry Potter en het Vervloekte Kind', is er een eind gekomen aan het verhaal van de tovenaarsleerling. Dat heeft schrijfster J.K. Rowling zondagochtend vroeg gezegd in Londen, na de première van het gelijknamige toneelstuk. Rowling was naar eigen zeggen verrukt over het toneelstuk, maar "Harry is nu klaar".

Het boek 'Harry Potter en het Vervloekte Kind', dat is gebaseerd op het script van het toneelstuk, kwam ook dit weekend uit. In het verhaal is Harry 37 jaar oud, werkt hij bij het Ministerie van Toverkunst en heeft hij drie kinderen. De Nederlandse vertaling wordt in november verwacht. In verschillende landen, waaronder Nederland, waren boekhandels speciaal in de nacht van zaterdag op zondag open ter gelegenheid van de verschijning van het boek. Het vorige deel, Harry Potter en de Relieken van de Dood, kwam in 2007 uit.

Het toneelstuk in het Londense Palace Theatre is tot en met mei 2017 uitverkocht.

Rowling neemt afscheid van Harry Potter
Rowling neemt afscheid van Harry Potter (Foto: BuzzE)

Meisjes verpesten Sfinksfestival voor asielzoekers

In het Belgische Boechout, waar het Sfinksfestival werd gehouden, is een groep van ongeveer 25 asielzoekers het terrein afgezet en zijn er twee opgepakt. Dit gebeurde nadat meisjes de jonge mannelijke asielzoekers hadden verleid door ongepast gekleed te gaan. Ook hebben de meisjes waarschijnlijk niet de vereiste armlengte afstand gehouden.

Door het asociale gedrag van de meisjes raakten de kwetsbare asielzoekers hevig opgewonden en dachten waarschijnlijk met hoeren te maken te hebben. Toen de asielzoekers de waar wilden keuren ging het mis. De meisjes hebben geklaagd over betastingen, waarop de festivalleiding besloot de misleide jonge mannen van het terrein te zetten.

Twee asielzoekers tekenden protest aan tegen deze racistische behandeling. Omdat de xenofobe Belgische politie niet gewend is aan het temperamentvolle karakter van de asielzoekers, werd dit verkeerd opgevat. Hierdoor werden de twee asielzoekers voor de duur van het festival uitgesloten van deelneming door opsluiting. De overige asielzoekers restte weinig anders dan, nog een nare ervaring rijker, terug te keren naar de AZC’s.

De organisator van het festival omschrijft het xenofobe racistische besluit als een ‘preventieve maatregel’ passend bij een geïsoleerd incident. De pret voor de overige festivalgangers stond voorop. Er waren geen aanklachten bij de politie binnen gekomen van overlast door de asielzoekers. De asielzoekers hebben aan het Belgische cultuursnuiven wel een koude douche overgehouden.

Pastoor in België neergestoken door asielzoeker

Een 65-jarige pastoor in België is de afgelopen middag in zijn huis overvallen door een 'Nederlandse' asielzoeker. De pastoor moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis, maar is niet in levensgevaar.

De man had bij Jos Vanderlee, pastoor in de plaats Lanaken, rond 14.00 uur aangebeld met de vraag om hulp en een douche. Toen de asielzoeker vervolgens ook nog eens om geld ging schooien en dat niet kreeg viel hij de pastoor aan met een mes. Bij de daaropvolgende schermutseling raakte de pastoor gewond aan zijn handen. De ondankbare 'Nederlander' sloeg daarna op de vlucht en is nog niet aangehouden.

Via de website van VTM vernemen we dat de dader van deze laffe overval in elk geval geen bewoner is van het asielzoekercentrum van Lanaken. De sterke arm der wet van Lanaken-Maasmechelen en het parket van Belgisch Limburg doen onderzoek naar het steekincident.

PSV winnaar Johan Cruijff schaal 2016

De Johan Cruijff schaal 2016 is gewonnen door landskampioen PSV. De wedstrijd werd met 1-0 gewonnen door de ploeg uit Eindhoven.

De 36-jarige Dirk Kuyt mag aftrappen en de wedstrijd begint. Al in de 5e minuut schiet Guardado de bal op de lat uit een vrije trap. Doelman Hansson van Feyenoord was kansloos. Het bleef echter bij het enige wapenfeit van de openingsfase. In de 29e minuut kreeg PSV een makkelijk gegeven strafschop van scheidsrechter Gözübüyük. Luuk de Jong kon het vanaf elf meter proberen, maar faalde. Feyenoord kwam goed weg, maar van een antwoord kwam het er niet van. PSV bleef aanzetten. Zes minuten verder kwam Pereiro in een goede positie, maar schoot voorlangs.

Uiteindelijk kreeg PSV de voorsprong te pakken door een doelpunt van Pröpper in de 38e minuut. De bal rolde in de verre hoek en wederom is doelman Hansson kansloos. PSV ging de rust in met een 1-0 voorsprong en heel onverdiend was dat niet.

Luuk de Jong mist strafschop. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Luuk de Jong mist strafschop. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Het spel van Feyenoord was in de tweede helft een stuk dreigender. Een paar minuten na rust kreeg Feyenoord vier kansen voor het doel, maar de bal wilde er niet in. Tien minuten verder was het Locadia namens PSV die zijn inzet net naast zag gaan. De kans om tegen de verhouding in te scoren mislukte.

Feyenoord ging door op de aanvallende toer. Verdediger Botteghin kopte de bal op doel, maar Guardado haalde de bal van de lijn. Het was een heel ander Feyenoord dan in de eerste helft. PSV had het moeilijk. Want ook een aardige combinatie werd niet afgemaakt door de kersverse spits van Feyenoord Jørgensen.

In de slotminuten van de wedstrijd gingen de Rotterdammers alles of niets spelen. De ruimtes achterin bij Feyenoord werden steeds groter. Het leverde een één op één kans op voor Willems, maar doelman Hansson bracht redding en hield Feyenoord in leven.

De vier minuten blessuretijd waren uiteindelijk niet genoeg voor Feyenoord om de stand gelijk te trekken. PSV kon zich kronen tot winnaar van de Johan Cruijff schaal 2016.   

De eerste prijs van het nieuwe seizoen gaat naar Eindhoven. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
De eerste prijs van het seizoen gaat naar Eindhoven. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Feyenoord

0-1

PSV

     38' Pröpper 
 
 Gele kaart: Willems, Isimat-Mirin, (PSV), Toornstra, (Feyenoord)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Arbiter: Serdar Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansson
Karsdorp
Botteghin
Kongolo
Nelom
El Ahmadi
Kuijt
Vilhena
Toornstra(Basaçikoglu/62')
Jørgensen(Kramer/77')
Elia
  Zoet
Brenet
Isimat-Mirin
Schwaab
Willems
Pröpper
Guardado (Koch/87')
Hendrix
Pereiro(Narsingh/60')
De Jong
Locadia.

Ankara dreigt met einde vluchtelingenakkoord

De Europese Unie moet de visumplicht voor Turken uiterlijk in oktober opheffen, anders blaast Turkije het vluchtelingenakkoord op. Dat dreigement heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu geuit in een interview met het Duitse dagblad Frankfurter Allgemeine.

De EU stelde Turkije opheffing van de visumplicht in het vooruitzicht in ruil voor het indammen van de vluchtelingenstroom richting Europa. Sinds de vluchtelingendeal werd gesloten zijn veel lidstaten steeds huiveriger geworden om de visumplicht daadwerkelijk op te heffen, onder meer vanwege een reeks aanslagen in Europa. Daar komt bij dat de Turkse regering sinds de mislukte staatsgreep van 15 juli zich autocratischer gedraagt. Er wordt in Turkije zelfs gesproken over herinvoering van de doodstraf, iets wat volgens Brussel definitief het einde van de toetredingsgesprekken zou betekenen.

De Turkse regering "verwacht een concrete termijn" voor afschaffing van de visumplicht, aldus de minister. "Het kan begin of midden oktober worden, maar we willen een vaste datum."

Ankara dreigt met einde vluchtelingenakkoord
Ankara dreigt met einde vluchtelingenakkoord (Foto: ANP)

Moslims naar de kerk

Moslims in Frankrijk en Italië hebben zondag rooms-katholieke kerkmissen bezocht. Dat deden ze na een oproep tot het tonen van solidariteit na de terroristische moord op de 86-jarige priester Jacques Hamel, meldt de BBC.

"Het is belangrijk voor ons om hier te zijn", zegt Mohammed Karabila, hoofd van de moskee te Saint-Etienne-du-Rouvray bij Rouen. Dat is de plek waar Hamel dinsdag werd gedood. "We willen fysiek aanwezig zijn en Hamels familie omhelzen", aldus Karabila. "Zo ziet men in het openbaar dat de gemeenschappen verenigd zijn."

"We zijn nu allemaal katholieken", zei Anouar Kbibech, hoofd van de Franse moslimraad. Er waren missen in Saint-Etienne-du-Rouvray maar ook in de Notre Dame te Parijs.

"Wij zijn ontroerd. Dit is een belangrijk gebaar van broederschap", aldus aartsbischop van Rouen Dominique Lebrun. "Ze zeggen, en dat is ongetwijfeld integer bedoeld, dat het niet de islam was die Jacques Hamel heeft gedood."

Die standaard-opmerking leidt nogal eens tot wrevel, maar binnen de islam gaan er wel steeds meer stemmen tegen op. Zo zei de Amsterdamse jongerenimam Yassin Elforkani onlangs dat moslims het niet meer kunnen maken om vol te houden dat terreur niets met de islam te maken heeft.

Ook in Rome bezochten moslims katholieke kerken. Mohammed ben Mohammed, hoofd van de Italiaanse Islamitische Gemeenschapsunie, stelde daar dat moskeeën niet de plekken zijn waar fanatici racicaliseren. "Moskeeën doen het tegenovergestelde, ze staan voor vrede en dialoog."

Hoewel veruit de meeste extremistische moslimjongeren via internet radicaliseren, is ook op die bewering wel wat af te dingen. Een bekend voorbeeld is de Brusselse Grote Moskee, die in de jaren 70 aan Saoedi-Arabië werd geschonken en jarenlang de preekstoel van wahabistische Saoedische imams was. Dat leidde later tot de oprichting van Sharia4Belgium, waar de aanslagplegers op de Brusselse luchthaven banden mee hadden.

Drie games die je gespeeld moet hebben op je mobiel

Elke maand bekijken we op mobiele apparaten een aantal games die potentie tonen en eventueel pareltjes kunnen zijn. Is de game de moeite waard om te kopen? Moet ik er wel zoveel tijd insteken? Je leest het allemaal hier!

Deze maand kijken we uiteraard naar Pokémon GO, bespreken we een van de meest rustgevende games die ik ooit heb gespeeld: 8 Ball Pool en kijken we nog naar hit Limbo.

Trump: Krim wil liever bij Rusland horen

De bewoners van de Krim willen liever bij Rusland horen dan bij Oekraïne. Dat heeft de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zondag gezegd in een interview met ABC.

Trump werd gevraagd naar zijn bewondering voor de Russische president Vladimir Poetin en of hij buigt waar het de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland betreft. "Hé, je kent mij. Ik buig niet, oké? Ik buig niet", aldus Trump. "Maar weet je, de mensen van de Krim, van wat ik heb gehoord, zouden liever bij Rusland horen dan waar ze eerst waren."

Vervolgens leek de omstreden vastgoedmagnaat te garanderen dat Rusland Oekraïne niet zal binnengaan. "Hij gaat Oekraïne niet binnen, het is maar dat je het weet. Hij gaat niet naar Oekraïne, oké? Schrijf dat maar op", benadrukte Trump over Poetin.

"Nou ja, hij is er al, toch?", merkte de interviewer op.

Trump: Krim wil liever bij Rusland horen
Trump: Krim wil liever bij Rusland horen (Foto: ANP)

'Stap niet voortijdig uit auto bij Schiphol'

Wie oponthoud krijgt op weg naar Schiphol als gevolg van veiligheidscontroles bij de luchthaven wordt verzocht in de auto te blijven zitten. Daartoe roept de marechaussee op. Sinds vrijdag zijn er extra maatregelen van kracht die hebben geleid tot files en vertraging.

Om toch op tijd de vertrekhal te bereiken, zijn inzittenden van sommige voertuigen voortijdig uitgestapt om lopend verder te gaan. De Koninklijke Marechaussee liet op Twitter weten: "#Marechaussee verzoekt reizigers op weg naar #Schiphol om te blijven zitten in de auto. Uitstappen zorgt voor zeer gevaarlijke situaties."

Overigens was op het moment van de tweet de ergste drukte op de snelweg voorbij. Alleen op de afrit naar de luchthaven was er nog vertraging, aldus VID en ANWB.

'Stap niet voortijdig uit auto bij Schiphol'
'Stap niet voortijdig uit auto bij Schiphol' (Foto: ANP)

'Trump weet niet wat een offer is'

Donald Trump heeft scherpe kritiek gekregen van de moeder van een Amerikaanse moslim die als militair is omgekomen in Irak. Volgens Ghazala Khan weet Trump helemaal niets over de islam en weet hij niet wat het woord 'offer' betekent. Khan uit haar kritiek zondag in een opiniestuk in The Washington Post.

De kwestie speelt al een paar dagen, sinds Khizr Khan, de vader van de militair, een toespraak hield op de Democratische Conventie. Hij zei daarin dat zijn zoon in 2004 als moslim en als officier in Irak het hoogste offer voor Amerika heeft gebracht.

Donald Trump schamperde daarop dat ook hij veel offers heeft gebracht, want "ik werk hard, keihard". Ook vroeg hij zich af waarom Ghazala Khan wel naast haar man op het podium stond, maar niets zei. Hij opperde dat de vrouw als moslima misschien wel niets mócht zeggen. Dat kwam hem op veel verontwaardigde reacties te staan.

'Trump kent betekenis van 'offer' niet'
'Trump weet niet wat een offer is' (Foto: ANP)

Moslims weigeren jihadist begrafenis

De islamitische gemeenschap in Saint-Etienne-du-Vouvray wil de handen niet vuil maken aan de begrafenis van de 19-jarige jihadist en priestermoordenaar Adel Kermiche. Islamitische Staat (IS) fan Adel Kermiche vermoordde tijdens een aanslag uit naam van IS priester Jacques Hamel. Hij werd zelf doodgeschoten door de politie toen hij wilde vluchten. De moslims van Saint-Etienne-du-Vouvray laten weten dat de 19-jarige wat hun betreft moslim-af is.

Adel was een bekende van de politie en droeg een enkelband. Normaliter mogen enkelbanders hun huis niet uit. Volgens de rechter mocht hij echter wel 's morgens ommetjes maken in de buurt. De burgemeester van de plaats mag nu beslissen wat er met de dode terrorist moet gaan gebeuren.

Roemeense kettingrukkers vluchten naar België

Nee, dit is geen bericht van Djeez.. Het ANP meldt, dat de Belgische politie zondagmiddag bij Brasschaat twee Roemenen heeft aangehouden die eerder op de dag in Gorinchem een bejaarde vrouw hadden beroofd.

Twee mannen in een auto met buitenlands kenteken vroegen de 83-jarige vrouw op de Bornsteeg de weg. De bijrijder stapte uit en hield de vrouw aan de praat. Op een onbewaakt moment trok hij haar gouden halsketting los. De man stapte in de auto die er vandoor ging.

De gealarmeerde politie zag even later de verdachten op de A15 rijden. De wagen kreeg een stopteken, maar de bestuurder reed met hoge snelheid door. De politie verloor de auto uit het oog. Inmiddels was een politiehelikopter opgestegen die de wagen vanuit de lucht kon volgen.

De verdachten reden van de A15 naar de A16 richting Belgische grens. De inmiddels gewaarschuwde Belgische politie kon de auto uiteindelijk tot stoppen dwingen. De twee Roemenen zullen binnenkort naar Nederland worden overgebracht.

Roemeense kettingrukkers vluchten naar België
Roemeense kettingrukkers vluchten naar België (Foto: ANP)

HTC Vive 70 pond duurder door Brexit

Het is een discussie of de Brexit gevolgen zal hebben voor de economie van het Verenigd Koninkrijk, maar de Virtual Reality-fans die overwegen een HTC Vive aan te schaffen zijn in ieder geval duurder uit door de beslissing van het Verenigd Koninkrijk om de EU te verlaten. HTC heeft namelijk twee dagen geleden aangekondigd dat de prijs van de Vive voor Britse consumenten met 70 pond verhoogd gaat worden.

"HTC houdt zijn prijzen constant in de gaten en past deze aan zodat de consumenten het meeste waar voor hun geld krijgen" zegt HTC in een statement. "Door de recente veranderingen in de koersen van de valuta en die van het Britse Pond in het bijzonder hebben wij besloten de prijs van de Vive aan te passen naar 759 pond."

De prijswijziging gaat vanaf 1 augustus in.

HTCVive
HTC Vive 70 pond duurder door Brexit

Van Gerwen en Klaasen in kwartfinales European Darts Open

De darters van de PDC zijn afgereist naar Dusseldorf voor de European Darts Open, het zesde toernooi van de European Tour. Het toernooi is toegekomen aan de achtste finales en zondagmiddag kwamen drie Nederlanders in actie. Dit waren Jan Dekker, Jelle Klaasen en Michael van Gerwen. 

Dekker trad aan tegen Gary Anderson en ging er met 6-0 af. De Schot had een gemiddelde van 105, waar Klaasen slechts 94 noteerde. Klaasen moest aantreden tegen James Wade en won. Het werd 6-3. Wade miste op 4-3 dubbel acht om gelijk te komen. Klaasen sloeg toe met een 72-finish en trok vervolgens de partij naar zich toe. 

Van Gerwen liet geen spaan heel van Kyle Anderson. Het werd 6-2. Zondagavond in de kwartfinales zal hij uitkomen tegen Klaasen. Ook de halve finales en finale worden vanavond nog gespeeld. 

Uitslagen European Darts Open - achtste finales

Michael Smith 3-6 Stephen Bunting
Ian White 5-6 Terry Jenkins
Daryl Gurney 3-6 Mensur Suljovic
Peter Wright 6-2 Gerwyn Price
Jan Dekker 0-6 Gary Anderson
Kim Huybrechts 6-3 Wes Newton
Jelle Klaasen 6-3 James Wade
Michael van Gerwen 6-2V Kyle Anderson

Kwartfinales - vanaf 19 uur (live te zien op livePDC.tv of via de gokboeren)

Stephen Bunting v Terry Jenkins
Mensur Suljovic v Peter Wright
Gary Anderson v Kim Huybrechts
Jelle Klaasen v Michael van Gerwen

Haase zegeviert in Scheveningen

Robin Haase heeft voor het eerst in zijn carrière het challengertoernooi van Scheveningen op zijn naam geschreven. De als vierde geplaatste Haase versloeg Adam Pavlasek in drie sets. Het werd 6-4, 6(9)-7 en 6-2. 

Haase nam in de eerste set een 5-3 voorsprong, maar Pavlasek brak direct terug. De Tsjech leverde echter een game later zijn opslag direct in, waardoor de set met 6-4 naar de Nederlander ging. In de tweede set vielen geen breaks en moest een tiebreak de beslissing brengen. Haase kreeg in de tiebreak twee matchpoints, maar Pavlasek sloeg uiteindelijk op zijn vierde setpoint toe. De tiebreak ging met 9-11 naar de als zevende geplaatste Tsjech.

In de derde set kwam Haase met 4-0 voor. Pavlasek pakte nog twee games, maar Haase kwam niet meer in de problemen. Het is de eerste zege voor Haase in Scheveningen. In 2013 was Jesse Huta Galung de laatste Nederlandse winnaar, die toen voor Hasse te sterk was. Vorig jaar was de Georgiër Nikoloz Basilashvil de beste.

Haase heeft met de zege in Scheveningen twaalf challengers, een niveau onder de ATP World Tour, in zijn carrière gewonnen. In september 2015 deed hij dat in Trnava voor de laatste keer. Ook won Haase al twee keer een ATP-toernooi. 

Duitsers 'schaffen' Merkel niet meer

Angela Merkel is minder welkom in eigen land nadat op diverse feestjes doden en veel gewonden vielen door verwarde mannen van niet-Duitse origine. Uit een onderzoek bleek dat veel echte Duitsers niet meer geloven dat Angela het nog ‘schaft’ met de import van vele nieuwe Duitsers. Vrijdag waren een paar duizend burgers op de been om kenbaar te maken Merkel liever te zien gaan.

Zeker 66 procent van de deelnemers aan het onderzoek lieten weten het niet eens te zijn met de ‘wir schaffen das’-politiek van Merkel. Slechts 27 procent is nog maar bereid nog meer ‘vluchtelingen’ te verwelkomen.

Merkel ligt onder vuur sinds ze woensdag had gezegd de deur gewoon open te houden voor de migrantenstroom. Ook opperde ze dat Duitsland nog steeds veilig is ondanks de diverse aanslagen welke vaak door islamitische immigranten werden gepleegd.

De bondskanselier liet weten niet van plan te zijn haar immigrantenbeleid te wijzigen. Merkel noemde haar taak ‘historisch’. Duitsers reageerden op Merkels ‘wir schaffen das’ met dat er helaas niet meer aan de slachtoffers van de recente aanslagen gevraagd kon worden of die er ook nog zo over denken.

NAVO-basis omsingeld door Turkije

Erdogan heeft in eigen land 7000 man opgetrommeld om de NAVO-luchtmachtbasis Incirlik te omsingelen en af te sluiten van de buitenwereld. De reden zou een tweede couppoging zijn.

Turkse veiligheidsdiensten zouden inlichtingen hebben waaruit zou blijken dat dit het geval zou zijn. Om middernacht werden zo'n 7000 agenten uit het naburige Adana opgeroepen De basis wordt gebruikt door zowel de Turkse als Amerikaanse luchtmacht.

De agenten hebben allerlei strategische punten bezet, zoals gevangenissen, het gouvernement, de luchthaven en militaire barakken. De basis zelf is hermetisch afgesloten. Niemand komt erin en niemand mag eruit. Dit blijft het geval tot het 'gevaar' geweken is. Ook voertuigen van de gemeente worden gereedgemaakt om een strategisch steentje bij te dragen.

De Turkse hoofdonderhandelaar van de EU, Ömer Çelik, heeft laten weten dat er geen problemen zijn en iedereen rustig kan gaan slapen. Een groepje Erdofans die 'toevallig' even kwam kijken bij de basis, maakte van de gelegenheid gebruik om te gillen dat de Amerikanen moeten opzouten, gevolgd door 'Allahu Akhbar', want dat hoort nu eenmaal zo.

Duitsers 'schaffen' pro-Erdo feest niet

Dertigduizend Turken in het Duitse Keulen willen graag hun geliefde leider Erdogan ondersteunen met een demonstratie. De Duitsers willen dat echter niet ‘schaffen’, zegt het Turks parlementslid van de Duitse AK-partij, Mustafa Yeneroğlu.

De Erdofans zien het feest gesaboteerd door leveranciers en dienstverleners die niet willen leveren of diensten verlenen. Erdo-Turken met hoge nood moeten dan in de bosjes poepen en plassen, want de wc-verhuurder heeft geen zin in die shit. Ook moeten ze het hele stuk lopen omdat de busverhuurder op de verhuurrem trapt. De Duitse autoriteit verbood eerder al een live-videoverbinding tussen de Erdofans en hun geliefde leider.

Yeneroğlu geeft aan dat Erdogan niet blij zal worden van deze pesterijtjes. Er is dan kans dat Turkije geen vriendjes met Duitsland meer wil zijn en dat alle Duitse Turken heel boos worden op Duitsland.

Oprichter Alibaba stapt in casinogames

De Chinese internetmiljardair Jack Ma neemt samen met een groep Chinese investeerders de gamesdivisie over van casinobedrijf Caesars Entertainment. Met die transactie is een bedrag van circa 4,4 miljard dollar (bijna 4 miljard euro) gemoeid.

De investeerders kopen het bedrijf Playtika, dat internetcasinospelletjes maakt, zoals Blackjack en fruitmachines, waarbij met virtueel geld wordt gespeeld. De winsten uit het spel kunnen niet worden omgezet in echt geld, maar binnen de spelomgeving kunnen wel artikelen worden gekocht met de virtuele munt. De spelletjes van Caesars waarbij met echt geld wordt gespeeld en de 'World Series of Poker', die het bedrijf exploiteert, maken geen deel uit van de deal.

Naast Ma, de oprichter van het Chinese internethandelsplatform Alibaba, bestaat het consortium onder meer uit Shanghai Giant Network Technology. Dat is het grootste gamesbedrijf van China.

Oprichter Alibaba stapt in casinogames
Oprichter Alibaba stapt in casinogames (Foto: BuzzT)

JK Rowling niet heel erg blij met cadeau

Schrijfster JK Rowling was zaterdag jarig. De bedenkster van de boeken rond tovenaarsleerling Harry Potter is 51 jaar geworden. Op Twitter liet de auteur het cadeau zien dat ze van haar zoon had gekregen. Echt blij was ze er blijkbaar niet mee.

"Ik denk dat we met z'n allen wel kunnen vaststellen dat dit geen geschikt geschenk is van een zoon voor zijn jarige moeder", twittert Rowling. Bij de tweet staat een foto van een mok met daarop een uil die 'fuck off' zegt. Onder het beest staat de tekst Irritable owl syndrome. Dat betekent zoiets als het prikkelbare uilen syndroom.

Met haar verjaardagstaart was Rowling meer in haar nopjes. Het was taart in de vorm van het station King's Cross in hartje Londen. Ook die liet ze op Twitter zien aan haar volgers.

JK Rowling niet heel erg blij met cadeau
JK Rowling niet heel erg blij met cadeau (Foto: BuzzE)

F1: Uitslag Grand Prix van Duitsland

Lewis Hamilton heeft zonder al te grote problemen de Grand Prix van Duitsland op zijn naam geschreven. De Brit verschalkte bij de start zijn teamgenoot Nico Rosberg en reed vervolgens eenvoudig naar zijn zesde seizoenszege. Het podium werd gecompleteerd door Daniel Ricciardo en Max Verstappen, die zijn eerste derde plaats wist te pakken na een eerdere overwinning en twee tweede plaatsen. Ze profiteerden daarbij van een matige start van Nico Rosberg, die later ook nog eens een tijdstraf kreeg na een inhaalactie op Verstappen.

Rosberg had dus een ontzettend matige start en zakte direct naar de vierde plek. Hamilton profiteerde en pakte de koppositie en zag dat achter hem Verstappen op de tweede plek kwam, nadat die Ricciardo in de eerste bocht buitenom inhaalde. Daarachter kwam Palmer in aanraking met Massa en moest de Brit al vroeg naar binnen. Na een paar rondjes kwamen ook beide Manors met elkaar in aanraking, waarbij Haryanto een deel van zijn voorvleugel verloor.

De coureurs vooraan werden al vroeg geinstrueerd om goed op hun banden te letten, aangezien de slijtage vrij groot is op de baan. Daardoor bleven de voorste coureurs op hun positie rijden en kozen er niet voor om te gaan aanvallen. Na twaalf ronden kwamen zowel Verstappen en Rosberg binnen voor hun eerste stop waarbij Verstappen op plek acht terug kwam. Een ronde later kwam ook Ricciardo naar binnen, die als eerste en alternatieve strategie nam door met de softs te gaan rijden. Hij kwam wel weer achter Verstappen op de baan. Een paar ronden later volgde Hamilton, die ook op softs verder ging, en de leiding wist te behouden.

Ondanks het verschil in strategie leverde het Rosberg en Verstappen geen voordeel op om op de zachtere band te rijden. Hun tijden werden gematched door hun teamgenoten en daardoor bleven de verschillen gelijk. Verstappen gaf daarbij ok aan dat het niet de beste band was om mee te rijden. Voorin was het verder status quo, maar er (ver) achter waren de McLarens aan een opmars bezig. Zowel Button als Alonso wisten zich in de top 10 te werken en dit ten koste van Gutierrez, die lang doorreed op zijn zachte banden.

Nog voor halverwege de race kwam Rosberg en Verstappen weer de pits in, waarbij Verstappen net voor Rosberg op de baan kwam. Bij de hairpin zette Rosberg direct zijn Mercedes ernaast en ondanks dat hij doorschoot wist hij Verstappen te passeren. Dat was volgens de stewards niet geheel volgens de regels gegaan, waarna Rosberg een vijf seconden straf kreeg. Intussen maakten ook Ricciardo en Hamilton hun tweede stop, waarna bleek dat enkel Rosberg plaatsen had gewonnen, maar dat was dus niet helemaal reglementair gegaan.

Ricciardo reed in de derde stint naar Verstappen toe en kon de Nederlander eenvoudig passeren met de DRS. De Australiër was de snelste op de baan en reed ook in no-time naar Rosberg toe, die de Red Bulls niet buiten de vijf seconden wist te krijgen. Massa was ondertussen de eerste uitvaller geworden. Na de aanrijding met Palmer in de eerste ronde bleef hij problemen houden met zijn wagen en Williams besloot hem binnen te halen.

Met nog 21 ronden te gaan kwam Rosberg naar binnen voor zijn laatste stop. Hierbij nam hij ook zijn vijf seconden straf, wat wel langer leek te zijn bij zijn daadwerkelijke stop. Een ronde later kwam Verstappen ook naar binnen en kwam voor Rosberg weer de baan op. Ricciardo kwam een ronde later naar binnen en kwam voor Verstappen weer op de baan. Daarvoor had Hamilton geen enkel probleem met zijn stops en bleef de rest van het veld ruim voor. Achter de Mercedes- en Red Bullcoureurs reed Ferrari op respectabele afstand, terwijl de rest van het veld daar weer ver achter zat.

Het bleef lang status quo voorin, terwijl achterin wel de enige positiewisselingen plaatsvonden, maar dit was niet in het gevecht om de punten. Vijf ronden voor het einde was Nasr de tweede uitvaller, waarbij hij net niet zijn pitbox wist te bereiken. Hulkenberg pakte nog wel de zevende plek af van Bottas, die op zijn oudere banden geen ans had tegenover de Duitser. Ondertussen begon het lichtjes te druppelen in Hockenheim, maar dit was niet genoeg voor nog een spectaculaire slotfase te creëren. Wel raakte Alonso nog zijn tiende plaats kwijt aan Perez, die op nieuwere banden in de slotfase sneller was dan de McLaren-rijder, die ook nog eens Verstappen in de weg zag zitten. Zijn teamgenoot Button had meer succes. Die haalde de Williams van Bottas in voor de achtste plek, omdat hij veel problemen had op zijn oude banden.

Vooraan ging Hamilton onbedreigd naar zijn zesde zege van het seizoen. Hij won met een ruime marge voor Ricciardo en Verstappen, die zonder problemen Rosberg achter zich wist te houden. Vettel eindigde op ruime afstand als vijfde, voor Raikkonen, Hulkenberg, Button, Bottas en Perez.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:30:44.200
2 Daniel Ricciardo Red Bull +6.996
3 Max Verstappen Red Bull +13.413
4 Nico Rosberg Mercedes +15.845
5 Sebastian Vettel Ferrari +32.570
6 Kimi Räikkönen Ferrari +37.023
7 Nico Hülkenberg Force India +1:10.049
8 Jenson Button McLaren +1 ronde
9 Valtteri Bottas Williams +1 ronde
10 Sergio Perez Force India +1 ronde
11 Esteban Gutiérrez Haas +1 ronde
12 Fernando Alonso McLaren +1 ronde
13 Romain Grosjean Haas +1 ronde
14 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso +1 ronde
15 Daniil Kvyat Toro Rosso +1 ronde
16 Kevin Magnussen Renault +1 ronde
17 Pascal Wehrlein Manor +2 ronden
18 Marcus Ericsson Sauber +2 ronden
19 Joylon Palmer Renault +2 ronden
20 Rio Haryanto Manor +2 ronden
DNF Felipe Nasr Sauber +10 ronden
DNF Felipe Massa Williams +31 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 217
2 Nico Rosberg Mercedes 198
3 Daniel Ricciardo Red Bull 133
4 Kimi Räikkönen Ferrari 122
5 Sebastian Vettel Ferrari 120
6 Max Verstappen Red Bull 115
7 Valtteri Bottas Williams 58
8 Sergio Perez Force India 48
9 Felipe Massa Williams 38
10 Nico Hülkenberg Force India 33
11 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 30
12 Romain Grosjean Haas 28
13 Fernando Alonso McLaren 24
14 Daniil Kvyat Toro Rosso 23
15 Jenson Button McLaren 17
16 Kevin Magnussen Renault 6
17 Pascal Wehrlein Manor 1
18 Stoffel Vandoorne McLaren 1
19 Esteban Gutiérrez Haas 0
20 Jolyon Palmer Renault 0
21 Marcus Ericsson Sauber 0
22 Felipe Nasr Sauber 0
23 Rio Haryanto Manor 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 415
2 Red Bull 256
3 Ferrari 242
4 Williams 96
5 Force India 81
6 Toro Rosso 45
7 McLaren 42
8 Haas 28
9 Renault 6
10 Manor 1
11 Sauber 0

Stuk Anne gaat 'kleiner' naar buitenland

Het doek valt voor de toneelvoorstelling Anne, over het leven van het joodse meisje Anne Frank. Na tweeënhalf jaar en bijna vijfhonderd keer wordt zondagavond de laatste voorstelling in Nederland gespeeld. Het is hiermee de langstlopende toneelproductie ooit in Nederland.

Maar het stuk komt terug in het buitenland. Producent Robin de Levita is in gesprek met grote partijen in de VS, Londen en Japan die de voorstelling graag buiten Nederland op willen voeren. "We gaan de voorstelling opnieuw ontwerpen", vertelt De Levita. "We hebben in Theater Amsterdam het Achterhuis, waar Anne ruim twee jaar ondergedoken zat, op vrijwel ware grootte nagebouwd. Dit past echter op geen enkele manier in een conventioneel theater. Daarom zullen we voor die buitenlandse versies een geheel nieuw decorconcept gaan ontwikkelen."

Ook in Nederland toonden buitenlanders al interesse in het stuk. 10 procent van de ruim 400.000 mensen die het stuk zagen in Amsterdam, kwam niet uit Nederland. Mooie cijfers, al had De Levita liever gezien dat nóg meer mensen het stuk hadden bezocht. "We hebben het stuk echt gemaakt om te proberen iets toe te voegen aan het Nederlandse theaterlandschap. Ik heb de klassen vol rumoerige scholieren naar binnen zien gaan. Ze kwamen doodstil naar buiten en voerden daarna zeer relevante discussies met elkaar over heel actuele thema's."

De producent had graag sponsors gevonden die het mogelijk hadden gemaakt om meer scholieren met reductie naar het stuk te laten gaan. "Maar cultuur heeft geen prioriteit meer, ook niet in het onderwijs. Er is geen subsidie voor." Toch blijft hij positief: "Ik sluit zeker niet uit dat we Anne over een paar jaar weer in reprise gaan nemen in Nederland."

Stuk Anne gaat 'kleiner' naar buitenland
Stuk Anne gaat 'kleiner' naar buitenland (Foto: BuzzE)

Lynn domineert spannende GP2 sprintrace

Alex Lynn heeft vrijwel onbedreigd de overwinning in de sprintrace van de GP2 op Hockenheim gepakt. De Engelsman nam bij de start de leiding van de slecht gestarte Giovinazzi over en hoefde zich weinig zorgen te maken over Oliver Rowland, die de hele race sterk wist te verdedigen maar in de eindfase alsnog terugzakte naar een vijfde plaats. Sergio Sirotkin sluit een sterk weekend af op een tweede plek, voor Alex Pic.

In de race, waar bandenslijtage een sleutelrol speelde, wist kampioenschapsleider  Pierre Gasly zich sterk op te knokken vanaf plek 20 naar plek 6. In de eindfase vond de Fransman aansluiting met de top zeven en mede dankzij de flinke slijtage van beide Russian Time-coureurs kon hij nog enkele plekken winnen. Daarvoor wist Sirotkin na een rondenlang gevecht eindelijk de op velgen rijdende Rowland te pakken voor plek 2, waarna ook Pic zijn kans schoon zag.

In het kampioenschap gaat Sirotkin nu aan de leiding met 113 punten, gevolgd door Gasly met eveneens 113 punten. Marciello neemt de derde plek over van Giovinazzi en het gat naar de kop bedraagt slechts 11 punten.

Vredesbesprekingen Jemen met week verlengd

Gesprekken gericht op het beëindigen van de oorlog in Jemen zijn met een week verlengd. Dit zei de gezant van de Verenigde Naties voor Jemen zondag. De gesprekken waren bijna afgebroken door grote onenigheid tussen de regering en de Houthi-rebellen.

"We hopen dat de delegaties de resterende week gebruiken om vooruitgang te boeken op het pad naar vrede", zei Ould Sheikh Ahmed in een verklaring.

De trage onderhandelingen zijn gericht op het beëindigen van een al zestien maanden durend conflict, waardoor meer dan 6400 mensen om het leven zijn gekomen. Zo'n 2,5 miljoen mensen raakten ontheemd.

Een wapenstilstand die in april begon, heeft de gevechten vertraagd, maar er is nog steeds dagelijks sprake van geweld in het land.

Vrijdag liet de delegatie van de internationaal erkende regering van president Abd-Rabbu Mansour Hadi nog weten zich op zaterdag uit de gesprekken terug te willen trekken.

Vredesbesprekingen Jemen met week verlengd
Vredesbesprekingen Jemen met week verlengd (Foto: ANP)

Automobilisten richting Schiphol staan vast

Mensen die zondag op weg zijn naar Schiphol komen in een file terecht. Op en rond de luchthaven worden opnieuw extra veiligheidscontroles gehouden. Die extra controles zijn ingevoerd nadat vrijdag een 'signaal' van dreiging was binnengekomen. De controles worden tot nader order gehouden.

Op de snelwegen rijdt het verkeer goed door, maar op de toegangsweg naar de luchthaven staat het vast, aldus de ANWB. Schiphol adviseert reizigers tijdig van huis te vertrekken, zodat ze niet in tijdsproblemen komen.

Automobilisten richting Schiphol staan vast
Automobilisten richting Schiphol staan vast (Foto: ANP)

Imam: seksslaven houden mag

Hopelijk lezen de 'verbinders' van DENK even mee en kunnen ze zich hierover uitspreken. Een uitspraak van een Imam in Cardiff laat namelijk niets aan onduidelijkheid over: 'binnen de islam is het toegestaan om slaven te houden', zo hield hij zijn schaapjes voor. Mensen uit de Welshe plaats hebben woedend gereageerd op de uitlatingen.

Deze ietwat controversiële uitspraak haalde het nieuws toen een journalist undercover en gewapend met een verborgen camera gingen filmen in de moskee. Ali Hammuda, de haatbaard in kwestie, hield zijn jonge toehoorders (13-jarige jongetjes en zo) ook voor dat de Dag des Oordeels zo ongeveer is aangebroken. Een uitspraak die gelieerd wordt aan de retoriek die IS gebruikt.

Ali heeft al eerder de krantenkoppen gehaald. Drie jongetjes die zich later aansloten bij de harde kern van Allah in Syrië zouden zijn geradicaliseerd onder zijn bezielende leiding in dezelfde moskee. Deze ventjes staan bekend als de Cardiff Jihadi's.

Ali ventileerde zijn ideeën tijdens een soort religieus kringgesprek. Een evenement dat via posters in de stad aangekondigd werd, uiteraard alleen toegankelijk voor moslimmannen, waarbij vooral 13 tot 18-jarigen de doelgroep waren. Daarna zou er gezaalvoetbald worden.

Het gewraakte geluidsfragment handelt over Ali's interpretatie van een hadith. “Tegen het einde der tijden zullen er veel oorlogen zijn, precies zoals we vandaag zien”, aldus Ali. “Tijdens deze oorlogen worden vrouwen gevangen genomen en gebruikt als slaaf”.

“Hun meester mag vervolgens omgang met ze hebben. Dat mag namelijk binnen de Islam. Ja, jongens en meisjes: het is toegestaan om omgang te hebben met je slaaf of je vrouw”.

Een stukje verderop vertelt hij zijn jonge luisteraars dat een hadith voorspeld dat kinderen hun moeder als slaaf zullen gaan behandelen. Nergens vertelt Ali dat slavernij niet langer is toegestaan binnen de Islam en dat het illegaal is om slaven te houden binnen het Verenigde Koninkrijk, maar dat werd dan ook misschien niet genoemd binnen diezelfde hadith. Muziek is trouwens ook helemaal uit den boze bij de Imam: hij noemt het een ziekte en een werktuig van de Duivel. In het verleden werd Ali nog wel eens uitgenodigd door een school om daar zijn idee van islam te kunnen promoten. De school werd destijds toevallig ook bezocht door de eerdergenoemde jihadi's, die toen nog geen jihadi waren.

De Islamitische Staat heeft in het verleden gretig gebruik gemaakt van soortgelijke interpretaties van de 'heilige' geschriften. Meer dan 5000 Yazidi-vrouwen werden gevangen genomen en verhandeld. Anderen hadden het 'geluk' dat ze slechts verkracht en geëxecuteerd werden.

'Audi-bende achter plofkraken Duitsland'

Een Nederlandse bende zou in Duitsland achter een groot aantal plof- en ramkraken van geldautomaten zitten. In de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen zijn dit jaar al meer van dat soort kraken geweest dan in heel 2015. De politie in Duitsland ziet de Nederlandse zogenoemde 'Audi-bende' als hoofdverdachte.

In Noordrijn-Westfalen staat de teller dit jaar al op 80, tegenover 67 in 2015. In Nedersaksen zijn er 67 geldautomaten geplunderd, waar vorig jaar het er 28 waren.

De kraken worden in verband gebracht met een groep van zo'n 250 Nederlanders van Marokkaanse afkomst uit de buurt van Utrecht en Amsterdam. Ze wijken uit naar Duitsland nu de pinautomaten in Nederland beter zijn beveiligd. Na hun daad vluchten ze in Audi's op hoge snelheid richting de grens.

Bedrag
Volgens de politie blijven de criminelen door betere beveiliging vaak zonder buit. Al lukte het dit weekend wel in Papenburg, vlak over de grens bij Groningen. Daar gingen de boeven met een onbekend bedrag ervandoor.

In de strijd tegen de ramkrakers werken de Duitse en de Nederlandse politie samen. Verschillende verdachten zijn inmiddels opgepakt, maar volgens Thomas Aling van de Nederlandse Nationale Politie blijft het "een wapenwedloop".

Vluchtpogingen
De afgelopen tijd waren er tijdens die vluchtpogingen meerdere grote ongevallen op de snelwegen van Duitsland naar Nederland. Soms met dodelijke afloop.

In februari kwamen twee Nederlandse inbrekers om het leven op de snelweg richting Venlo. Ze hadden kort ervoor ingebroken in een telefoonwinkel. Hun Audi raakte op hoge snelheid van de Autobahn. In maart overleed een Utrechter en raakten twee anderen ernstig gewond door een ongeval, tijdens de vlucht na een plofkraak in Meppen. In hun auto vond de politie een zak met geld.

'Audi-bende achter plofkraken Duitsland'
'Audi-bende achter plofkraken Duitsland' (Foto: ANP)

Turkije ontslaat bijna 1400 militairen

Turkije ontslaat opnieuw een hoop militairen. Het gaat nu om 1389 personeelsleden van het leger wegens vermoedelijke banden met de geestelijke Fethullah Gülen die volgens Turkije achter de mislukte staatsgreep zat. Dat meldde staatspersbureau Anadolu zondag.

Het gaf geen verdere details. De mededeling komt uren nadat president Recep Tayyip Erdogan zei dat hij een aantal wijzigingen in de strijdkrachten wil doorvoeren, zoals het sluiten van militaire academies en maatregelen om het militaire apparaat stevig onder controle van de regering te brengen.

Turkije beschuldigt aanhangers van Fethullah Gülen, een islamitische geestelijke die in zelf opgelegde ballingschap in de Verenigde Staten woont, van de mislukte staatsgreep op 15 en 16 juli. Gülen heeft de beschuldigingen ontkend en veroordeelde de staatsgreep.

Staatsgreep
Afgelopen woensdag had president Erdogan al 1684 officieren ontslagen, van wie 149 in de rang van generaal.

Zaterdag werd bekend dat Turkije ook ruim 750 militairen heeft vrijgelaten die na de mislukte staatsgreep waren gearresteerd. De aanklager gaf opdracht om ze vrij te laten nadat ze een verklaring hadden afgegeven. Zo'n 230 anderen blijven vastzitten.

Ongeveer 60.000 mensen in het hele land werden na de mislukte coup gearresteerd, ontslagen of geschorst.

Turkije ontslaat bijna 1400 militairen
Turkije ontslaat bijna 1400 militairen (Foto: ANP)

Meerdere doden door schietpartij in Austin

Een schutter heeft in de Texaanse hoofdstad Austin in de VS meerdere mensen neergeschoten. Dit liet de politie zondag via Twitter weten.

"Er is een actieve schutter in de binnenstad, er zijn meerdere slachtoffers. Blijf uit de buurt van het centrum", aldus de politie van Austin. Het was niet duidelijk hoeveel mensen zijn neergeschoten.

Meerdere doden door schietpartij in Austin
Meerdere doden door schietpartij in Austin (Foto: ANP)

Fun met Funda #20 Je eigen postkantoor

In Rotterdam, aan de Van Vollenhovenstraat, vinden we dit opmerkelijke pand. Het is een voormalig postkantoor, en nu in gebruik als woon-werk ruimte. Met ruim 700 vierkante meter aan leefopperlakte, kun je hier prima wonen. Het staat midden in het scheepvaartkwartier, en is makkelijk bereikbaar. Quanta costa± slechts 2,2 miljoen euro. Enjoy living! 

Voormalig postkantoor in Rotterdam (Foto: Funda)
Voormalig postkantoor in Rotterdam (Foto: Funda)

Vriend vangt kogel voor Soulja Boy op

Een vriend van Soulja Boy is vrijdag geraakt door een kogel die eigenlijk voor de rapper bedoeld was. Soulja Boys vriend Killa J werd geraakt in de arm tijdens een schietpartij in de buurt van een opnamestudio in Hollywood. Daar vierde Soulja Boy zijn 26e verjaardag.

Volgens TMZ was Killa J tegen het einde van het feest naar buiten gegaan om te kijken waarom daar al urenlang een auto stond te wachten. De vier mannen in de Ford SUV vroegen specifiek naar Soulja Boy en wilden zijn Gucci-tas, waarin de Crank That-rapper vaak bankbiljetten bewaart. Daarmee pronkt hij regelmatig op sociale media, zo ook op de avond van zijn verjaardagsfeest.

Killa J weigerde mee te werken aan de snode plannen van de criminelen, die daarop het vuur openden op de artiest uit Memphis. Soulja Boy had de studio al verlaten op het moment dat de politie arriveerde. Killa J is met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft nog geen arrestaties verricht.

Vriend vangt kogel voor Soulja Boy op
Vriend vangt kogel voor Soulja Boy op (Foto: BuzzE)

Bryan-broers gaan olympisch goud niet verdedigen

Tennissers Bob en Mike Bryan hebben zich teruggetrokken van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, een krappe week voor de start van het evenement. De Amerikanen zijn het meest succesvolle duo ooit in het mannendubbelspel en zijn de regerend olympisch kampioenen.

De twee geven het zikavirus op als reden om niet naar de Spelen te gaan, zoals veel sporters in met name golf en tennis - in de andere sporten lijkt zika minder effect te hebben op het wel of niet meedoen van de geplaatste sporters.

De afmelding van het duo vergroot de kans op een medaille voor het Nederlandse duo Robin Haase en Jean-Julien Rojer, hoewel de twee niet bij de favorieten staan. 

Politie onderzoekt mishandeling Groningen

De politie onderzoekt een vechtpartij in een café in de binnenstad van Groningen, in de nacht van vrijdag op zaterdag. Twee groepen jongeren gingen met elkaar op de vuist. De aanleiding is nog niet bekend. Beide kampen gaan aangifte doen, meldt de politie.

De zaak kreeg zaterdag volop aandacht in Groningse media, doordat één slachtoffer en zijn moeder de publiciteit hadden gezocht. Zij zeggen dat hij het mikpunt was van antihomogeweld; hij zou om zijn geaardheid door zes man in elkaar zijn geslagen. Volgens de politie ligt de zaak genuanceerder en heeft deze man juist als eerste klappen uitgedeeld.

Ook voelde de man zich door surveillerende agenten afgescheept doordat hij niet direct aangifte kon doen, maar gevraagd werd daarvoor maandag terug te komen. Volgens de politie is dat gebruikelijk in een drukke uitgaansnacht.

De politie zegt vooralsnog geen aanwijzingen te hebben voor antihomogeweld, maar denkt eerder aan regulier uitgaansgeweld. Maandag worden van beide partijen de aangiften opgenomen en wordt onderzoek gedaan.

Politie onderzoekt mishandeling Groningen
Politie onderzoekt mishandeling Groningen (Foto: ANP)

Premier Tunesië gedwongen af te treden

De premier van Tunesië, Habib Essid, heeft een motie van wantrouwen die tegen hem was ingediend niet overleefd. Het parlement koos zaterdag met grote meerderheid voor zijn aftreden. Slechts drie parlementariërs stemden tegen de motie.

De in 2015 geïnstalleerde Essid was nog geen twee jaar premier uit een coalitie met vier partijen. Hij lag onder vuur omdat te weinig vooruitgang is geboekt op het gebied van economische hervormingen, die voor meer banen en welvaart moeten zorgen.

Nadat eind 2010 in verscheidene Noord-Afrikaanse landen de Arabische Lente begon, slaagde alleen Tunesië er tot nu in een vreedzaam democratisch proces op gang te brengen. Tunesische organisaties kregen er vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede voor.

Premier Tunesië gedwongen af te treden
Premier Tunesië gedwongen af te treden (Foto: ANP)

Man overleeft vrije val van 7500 meter

Het is de Amerikaanse skydiver Luke Aikins zaterdag gelukt om zonder parachute op een hoogte van 7600 meter uit een vliegtuig te springen en het te overleven. In de Californische woestijn stond een vangnet voor hem klaar.

De dik twee minuten durende vrije val van de 42-jaar oude adrenalinejunkie werd live uitgezonden op de Amerikaanse televisie. Het net waarin hij viel was zo'n dertig bij dertig meter groot.

"Fantastisch", was Aikins omschrijving van de ervaring, nadat hij veilig in het net was geland.

Skydiver ongedeerd na sprong zonder parachute
Skydiver ongedeerd na sprong zonder parachute (Foto: ANP)

Extra controles en acties op Schiphol

Wie zondag gaat reizen vanaf Schiphol, kan met verschillende soorten hinder te maken krijgen. Zo worden op en rond de luchthaven opnieuw extra veiligheidscontroles gehouden. Dat kan net als zaterdag leiden tot lange files op de aanvoerwegen naar Schiphol.

De maatregel is ingevoerd nadat vrijdag een 'signaal' van dreiging was binnengekomen. De controles worden tot nader order gehouden.

In de middag voert grondpersoneel van KLM bij de incheckbalies actie voor een betere cao. Tussen 13.00 en 15.00 uur delen KLM-medewerkers daar kleine cadeautjes uit aan passagiers. Ook leggen ze uit waarom ze actievoeren.

Ten slotte kan er in de late avond mogelijk al iets te merken zijn van werkzaamheden tussen Duivendrecht en Schiphol, die maandag beginnen. Op dat traject rijden van 1 tot en met 9 augustus geen treinen.

Extra controles en acties op Schiphol
Extra controles en acties op Schiphol (Foto: ANP)

Hof: geen video's uit Turkije bij demo Keulen

Turkse politici zoals president Recep Tayyip Erdogan mogen zondag niet via een videoverbinding de menigte toespreken in het Duitse Keulen, waar een manifestatie wordt gehouden tegen de mislukte staatsgreep van eerder deze maand. Dat heeft het Duitse constitutionele hof, het Bundesverfassungsgericht, zaterdag bepaald.

Bij de steunbetuiging worden 30.000 mensen verwacht. Ook zijn er al meerdere tegendemonstraties aangekondigd. Diverse Duitse politici deden vrijdag al een oproep tot kalmte. De politie is met 2300 agenten aanwezig om de demonstraties in goede banen te leiden.

Hof: geen video's uit Turkije bij demo Keulen
Hof: geen video's uit Turkije bij demo Keulen (Foto: ANP)

Zomercarnaval R'dam probleemloos verlopen

De straatparade van het Rotterdamse Zomercarnaval is zaterdag zonder noemenswaardige incidenten verlopen. "Er waren niet meer meldingen dan op een gewone zaterdagmiddag in de Rotterdamse binnenstad", zei een woordvoerder van de politie.

Zo'n 2500 dansers en danseressen en dertig praalwagens trokken vanaf 13.00 uur door het centrum van Rotterdam. Volgens woordvoerder Rodney Lont van organisatiebureau Ducos was de sfeer geweldig. "Vorig jaar ging de straatparade niet door vanwege het slechte weer. Hierdoor zat iedereen nu vol energie om er een feest van te maken", zei Lont.

Hoeveel bezoekers de editie 2016 van het Zomercarnaval heeft getrokken kan Lont pas in de loop van zaterdagavond zeggen.

Uit veiligheidsoverwegingen was bezoekers gevraagd niet met een rugzak naar de straatparade te komen. Of iedereen zich daaraan gehouden heeft, is niet bekend.

Zomercarnaval R'dam verloopt probleemloos
Zomercarnaval R'dam verloopt probleemloos (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: bewolking en daarna zon

Vandaag is het half- tot zwaarbewolkt en kunnen er in het hele land regenbuien voorkomen. In het zuidoosten gaan deze mogelijk gepaard met wat onweer. In midddag wordt het droger en breekt de zon door. De temperaturen lopen uiteen van 19 graden aan zee tot 22 graden in het zuidoosten van het land. De wind is matig en komt uit het noordwesten. 

Zon op 06:01
Zon onder 21:30
Zonkracht

6 / 3

Nederland
 


Treinrit met een stoomtrein over de Schwarzwaldbahn in het Zwarte Woud
Treinrit met een stoomtrein over de Schwarzwaldbahn in het Zwarte Woud

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1959 Oprichting van de terroristische organisatie 'Euskadi Ta Askatasuna', beter bekend als ETA of Baskische Afscheidingsbeweging
1962 Om 23:59 stopte zeezender Radio Mercur met haar officiële programma's, omdat de Scandinavische landen de volgende dag de antizeezenderwet in werking laten treden.
1968 De eerste aflevering van de komische serie Dad's Army (Daar komen de schutters) werd uitgezonden op de BBC.
1971 De Apollo 15, met aan boord David Scott en James Irwin, landde op de maan.
2003 In het Avonturenpark Hellendoorn vond het laatste optreden plaats van Bassie en Adriaan. Enkele dagen daarvoor werd bekendgemaakt dat bij "acrobaat" Aad van Toor de ziekte kanker was geconstateerd. Hierdoor moest de geplande afscheidstournee worden onderbroken. Pas later werd duidelijk dat dit het allerlaatste optreden was.

Radio Mercur
 

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.