Rijkeluiszoon Force India (17) slaat Van Amersfoort-coureur in elkaar

Formule 3-coureur Nikita Mazepin is flink in opspraak geraakt. De Russische rijkeluiszoon is ontwikkelingscoureur van Formule 1-team Force India en rijdt dit seizoen voor Hitech Grand Prix in het Europees Formule 3-kampioenschap. 

Dit weekeinde rijdt men op de Hungaroring en daar ging het vrijdag na de tweede vrije training niet helemaal volgens de wens van Mazepin. Van Amersfoort-coureur Callum Ilott zat hem een keertje in de weg en dus dacht Mazepin het recht te hebben de Brit eens aan de tand te voelen. Dat nam hij helaas wel vrij letterlijk, want hij verkocht Ilott twee rake klappen, vol in diens gezicht. Het leverde de Brit een blauw oog, een opgezwollen kaak en snijwonden in zijn gezicht en nek op.

Nou mag je verwachten dat een dergelijke gestoorde actie Mazepin toch een forse tijd aan de kant zet, maar verrassend genoeg is dat niet het geval. De jonge Rus hoefde slechts één race toe te kijken, zaterdagochtend. 's Middags mag hij in race twee 'gewoon' weer plaats nemen.

Teambaas Frits van Amersfoort van Ilott is daar allerminst gelukkig mee. "De stewards hebben hier een werkelijk belachelijke beslissing gemaakt", klonk het terecht. "Callum werd twee keer aangevallen door hem...de eerste reactie kan nog een emotionele uitbarsting zijn, maar daarna werden ze uit elkaar gehaald en opende Mazepin nog een keer de aanval! Als je in het voetbal iemand tacklet en die speler geeft jou vervolgens een trap, krijgt hij direct rood. Ik ben zwaar teleurgesteld in de stewards en de FIA", brieste Van Amersfoort. 

Overigens eindigde de race van Ilott zaterdag al in de eerste ronde. De Brit won tijdens het openingsweekeinde op Paul Ricard een race en staat vierde in het kampioenschap voorafgaand aan het weekeinde in Hongarije. Mazepin komt niet verder dan plaats achttien na de eerste drie races.