Vluchtelingenkinderen in enge sprookjes

De VN-kinderorganisatie Unicef werkt met animators om vluchtverhalen van kinderen uit oorlogsgebied als tekenfilms zichtbaar te maken. Ze worden in de vorm van sprookjes gegoten, maar dan geen 'fairy tales' maar 'unfairy tales'. Met andere woorden, enge sprookjes door hun eigen ogen. Unicef is duidelijk over de doelstelling: meer empathie kweken bij mensen in ontvangende landen.

Voor een eerste aflevering is de 7-jarige Malak uit Syrië geïnterviewd. Haar vluchtverhaal over land en zee naar Griekenland werd vervolgens door de animatiestudio gevisualiseerd. Volgens John Budd van de VN-afdeling worden zo aspecten zichtbaar uit de belevingswereld van vluchtelingenkinderen, die anders niet overkomen. "Het wordt duidelijk dat ze dicht bij de dood kwam en afschuwlijke dingen meemaakte."

Volgens Budd zijn de tekenfilms noodzakelijk vanwege het politieke klimaat waarvan de vluchtelingencrisis onderdeel is geworden. Onderzoek zou hebben aangetoond dat wanneer mensen zich bewust zijn van de tocht die kinderen hebben gemaakt, ze meer open staan om hen te accepteren.

De filmpjes zijn onderdeel van een bredere campange Acts of Humanity, waarmee Unicef mensen hoopt aan te zetten tot 'kleine gebaren van menselijkheid en vriendelijkheid'. "We moeten beseffen dat dit niet zozeer vluchtelingenkinderen zijn maar bovenal kinderen. Het maakt niet uit waar ze vandaan komen of wat er met ze is gebeurd, het zijn kinderen en ze hebben onze steun nodig." 


Interview met John Budd (video op CNN.com)