FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 28 maart 2016

Grote brand in wolkenkrabber Verenigde Arabische Emiraten

In Ajman in de Verenigde Arabische Emiraten is een grote brand uitgebroken in een wolkenkrabber. Op beelden op YouTube is te zien hoe een groot deel van het immense gebouw in lichterlaaie staat en met de grootste moeite wordt bestreden door de brandweer.

Volgens lokale media zou het om een woontoren gaan. Of er nog mensen in het gebouw aanwezig zijn en of er gewonden zijn gevallen is nog niet bekend.

Afgelopen oud en nieuw kwamen de Verenigde Arabische Emiraten ook al in het nieuws met een brand in een wolkenkrabber. Bij die brand in een 300 meter hoog hotel in Dubai kwam één persoon om het leven door een hartaanval en raakten 15 personen lichtgewond.

Goede start pretparken ondanks storm

De attracties en pretparken hebben een goed paasweekeinde beleefd. Alleen maandag was het minder druk vanwege de storm die over het land raasde.

"Er zijn veel investeringen gedaan, dus het is altijd even spannend. Maar mensen hebben de weg naar de attracties in groten getale kunnen vinden. Het is jammer van het mindere weer van maandag, maar verder was het een goede start van het seizoen", zei de woordvoerder van de Club van Elf, de organisatie van de grootste dagattracties.

Bij de Efteling zijn ze tevreden. "Vanaf witte donderdag was het al druk. Maandag was het wel wat minder door het weer, maar zaterdag zijn er juist weer meer mensen gekomen dan verwacht."

Pinokkio
In het pretpark is met Pinokkio onlangs een nieuwe attractie in het sprookjesbos geopend. "Het is lastig te meten of daar meer mensen op zijn afgekomen, maar het was er wel druk." De Efteling geeft geen cijfers over het aantal bezoekers vrij.

De Keukenhof in Lisse trok het eerste weekeinde sinds de heropening 65.000 mensen. Dat waren er wel 35.000 minder dan vorig jaar met Pasen, maar Pasen was toen later. "Het park stond toen helemaal in bloei en nu komen mensen tijdens de vroege voorjaarsbloei. We kijken daarom terug op een heel goed begin", aldus de Keukenhof.

Goede start pretparken ondanks storm
Goede start pretparken ondanks storm (Foto: ANP)

Verdachte aangehouden na schietpartij

De politie in Den Haag heeft maandagavond een man aangehouden die ervan wordt verdacht eerder op de dag in de Fahrenheitstraat een man te hebben neergeschoten. Het slachtoffer kon uiteindelijk zelf bij het politiebureau in de buurt komen om zijn verhaal te doen.

Het slachtoffer vertelde dat een voor hem onbekende man op hem had geschoten. Daarbij kon hij wel een signalement van de dader geven, waarop de politie is gaan zoeken. Vrij snel na aanvang van de zoekactie kon er een verdachte worden aangehouden.

Verdachte aangehouden na schietpartij
Verdachte aangehouden na schietpartij (Foto: ANP)

Rowan Atkinson dut door pikante show dochter

Rowan Atkinson kon zijn ogen niet open houden tijdens een show van zijn dochter Lily. De 61-jarige Mr. Bean-acteur dommelde in terwijl zijn twintigjarige dochter in een sexy outfit optrad. Daily Mail publiceerde foto's van de duttende acteur.

"Dit is mijn eerste show", zei Lily afgelopen weekeinde voor aanvang van haar show in een kleine zaal in Londen. "En het is de eerste keer dat ik zo'n kort jurkje draag." Rowans dochter trad op in netpanty's, hoge hakken en een jurkje dat haar achterwerk maar net bedekte.

Hoewel die outfit er volgens Daily Mail voor zorgde dat alle ogen op Lily waren gericht, kon Rowan zijn aandacht er niet bij houden. Op een foto is te zien hoe hij met zijn ogen dicht in het publiek zit. Ook voormalig Top Gear-presentator Jeremy Clarkson genoot volgens de Britse krant van Lily's optreden.

Na de show, die Lily opdroeg aan de mensen die niet in haar geloofden, en zijn dutje was Rowan weer 'alive and kicking'. De acteur stak naar verluidt al duizenden ponden in de zangcarrière van zijn dochter, die er al van kinds af aan van droomt het te maken als jazzzangeres.

Rowan Atkinson dut door pikante show dochter
Rowan Atkinson dut door pikante show dochter (Foto: BuzzE)

Kensington grote winnaar 3FM Awards

Kensington heeft maandag de meeste 3FM Awards in de wacht gesleept. De band mocht in thuisstad Utrecht drie keer als winnaar het podium bestijgen. Met vier nominaties was Kensington ook de grootste kanshebber.

Kensington werd door de luisteraars van 3FM beloond met de awards voor beste artiest rock, beste live act en beste band. Kensington wist alleen zijn nominatie voor beste single niet te verzilveren. Met het nummer 'Heading Up High', een samenwerking met Armin van Buuren, maakten de mannen kans op die prijs. De prijs ging naar Ronnie Flex & Lil' Kleine, die met hun 'Drank & Drugs' een monsterhit scoorden.

Dotan, die in de race was voor drie 3FM Awards, wist maar één nominatie te verzilveren. Hij kreeg de award voor beste zanger. Beste zangeres werd Miss Montreal. Beiden maakten ook kans op de award voor beste artiest pop, maar met die prijs ging Racoon aan de haal.

Beste album
Ook De Staat wist maar één nominatie te verzilveren. De Nijmeegse rockband, die net als Dotan drie keer was genomineerd, leverde volgens de 3FM-luisteraars het beste album af, O. Typhoon, die ook goed was voor drie nominaties, kreeg de 3FM Award voor beste artiest hiphop.

The Brahms kreeg de prijs voor beste artiest alternative. De Utrechtse band maakte ook kans op de 3FM Serious Talent Award, maar die ging eerder op de avond al naar Lucas Hamming. Armin van Buuren was maandag de eerste winnaar van de 3FM Awards. Hij kreeg onderweg naar Dublin te horen dat hij de onderscheiding voor beste artiest dance heeft gewonnen.

Kensington grote winnaar 3FM Awards
Kensington grote winnaar 3FM Awards (Foto: BuzzE)

German Darts Masters moeizame prooi voor Van Gerwen

Michael van Gerwen heeft het sprookje van Chris Dobey in de German Darts Masters beëindigd. In een zeer spannende kwartfinale wist Van Gerwen na een beslissende leg met 6-5 te winnen van Dobey. 

De Engelsman won eerder dit toernooi van Premier League-spelers Robert Thornton en Dave Chisnall. Ook vandaag werd het een zeer spannende wedstrijd. Dobey gooide 130 uit en kwam 1-3 voor. Van Gerwen kwam echter terug en uiteindelijk 4-3 voor. Dobey herstelde en gooide 143 uit om weer op gelijke hoogte te komen. 

Dobey kwam zelfs voor na een 87-finish. Van Gerwen liet echter zien wie de nummer één van de wereld was. Met een 111-finish werd het 5-5 en na een leg van elf pijlen met tweemaal 180 wist Mighty Mike de partij alsnog naar zich toe te trekken. 

De grootste stunt van de avond kwam van Joe Cullen. Hij won met 6-0 van wereldkampioen Gary Anderson. De Schot gooide slechts een gemiddelde van 79. Cullen kwam in de 9.31 minuut durende partij tot 99 gemiddeld. Cullen speelt in de halve finale tegen Van Gerwen. 

Peter Wright haalde de halve finale door James Richardson te verslaan. Het werd 6-2. Richardson won eerder dit toernooi nog van Terry Jenkins en Adrian Lewis. Wright speelt in de halve finale tegen Michael Smith. De Engelsman won met 6-4 van Ian White, nadat hij 0-3 en 2-4 achter had gestaan. 

De halve finales Wright - Smith en Cullen - Van Gerwen hebben zo plaats. Ook de finale zal vandaag nog gespeeld worden. 

Update 21.13 uur

De eerste finalist is Peter Wright. Hij won met 6-4 van Michael Smith. 

Update 21.35 uur

Michael van Gerwen staat in de finale van de German Darts Masters. Hij won met 6-1 van Joe Cullen. De Engelsman was geen partij voor Van Gerwen. De finale tussen Wright en Van Gerwen zal rond 22.00 uur beginnen. 

Update 22.35 uur

Michael van Gerwen heeft moeizaam zijn titel van de German Darts Masters weten te prolongeren. In de finale won hij met 6-4 van Peter Wright, maar het ging niet van harte. Snakebite kwam 3-1 en 4-2 voor, maar uiteindelijk was het toch Van Gerwen die aan het langste eind trok. 

Beide spelers haalden niet hun normale niveau. Beide heren haalden een gemiddelde van rond de 93. Het is voor Van Gerwen zijn tiende titel op de Euro Tour. Het volgende toernooi van de Euro Tour is begin mei op Gibraltar. Mighty Mike was vorig jaar op de beste darter op het Iberisch Schiereiland. 

Michael van Gerwen ook de beste in München. (PRO SHOTS/Action Images)
Michael van Gerwen ook de beste in München. (PRO SHOTS/Action Images)

Lockdown Witte Huis en Capitool opgeheven

Er is momenteel sprake van een lockdown rondom het Witte Huis en het Amerikaanse Capitool. Er zou in een publieke ruimte bij Capitol Hill, in de omgeving van de presidentiële woning, zijn geschoten. Bij de schietpartij werd een vrouwelijke omstander neergeschoten. De vrouw is lichtgewond. De schutter is inmiddels ingerekend en wordt momenteel met onbekende verwondingen afgevoerd naar een ziekenhuis.

Tijdens het incident werd ook de omgeving van het Amerikaanse Capitool afgesloten. Aanwezigen werden door de politie aangeraden om dekking te zoeken. Over de motieven van de schutter is nog niks bekend.

Update 21.55 uur:
De lockdown rondom het Witte Huis en het Amerikaanse Capitool zijn opgeheven.

De eerste beelden

Schaker Karjakin wint kandidatentoernooi

Schaker Sergey Karjakin zal eind dit jaar de opponent van Magnus Carlsen worden in de strijd om de wereldtitel. De 26-jarige Rus werd vandaag winnaar van een sterk bezet kandidatentoernooi waar ook de Nederlander Anish Giri aan deelnam.

Karjakin kende een sterke start van het veertien ronden tellende evenement, maar toch moest de laatste speelronde de beslissing brengen. Hij speelde in de laatste speelronde met wit tegen de Amerikaan Fabiano Caruana die alleen bij een zege zijn opponent voorbij kon steken. De partij tussen Karjakin en Caruana stevende af op remise, waarmee op basis van het aantal winstpartijen Karjakin de uitdager van Carlsen zou worden. Om dit te voorkomen probeerde Caruana met een aanval nog de zege te pakken, maar na een geslaagd torenoffer van Karjakin stond de Rus in gewonnen positie. Hij won het evenement met 8,5 punten uit veertien duels, voor Caruana en Anand die op 7,5 punten bleven steken.

Giri moest zich hierachter tevreden stellen met zeven punten uit veertien duels. De Nederlander kreeg in diverse partijen winstkansen, maar wist deze in geen van de gevallen te benutten, waardoor hij alle partijen remise speelde.

Daley Blind blij met aanvoedersband Oranje

Daley Blind is de aangewezen persoon om aanvoerder van het Nederlands elftal te zijn nu captain Wesley Sneijder niet inzetbaar is. Sneijder moest zich in de oefeninterland tegen Frankrijk laten vervangen. Blind maakte het duel af als aanvoerder.

"Toen Wesley eruit ging, gaf hij me de band al zonder dat we daarover gesproken hadden. Dat vond ik mooi. Ik ben er sowieso trots op dat ik aanvoerder mag zijn van Oranje", aldus de verdediger op een persconferentie.

Net als zijn vader Danny, die bondscoach is, is Blind nu degene die de kar moet trekken. Blind senior: "Hier op Wembley hangt een foto, daarop zie je mij met die band. Ik heb net mijn hand maar voor de uitslag gehouden (Oranje verloor tijdens het EK in 1996 met 4-1 van Engeland, red.)."

De keuzeheer verwacht een loodzware strijd tegen The Three Lions. "Engeland is een team met spelers van grote clubs, veelbelovende jonge spelers. De Engelsen hebben lang problemen gehad, maar nu komen er mooie talenten naar voren. Wij zijn in opbouw om weer een goed elftal te wórden."

Nederland leed een 2-3 nederlaag tegen Frakrijk, waar Engeland een 2-0 achterstand omboog tegen Duitsland. De Engelsen gelden als een van de favoriete landen voor de winst op het EK 2016 in Frankrijk van deze zomer.

Zoenende Wilders en Poetin mag niet op NS-stations

Een reclamecampgne van de Jonge Socialisten, de jongerenafdeling van de PvdA, is niet te zien op NS-stations. Op posters is PVV-leider Geert Wilders zoenend met de Russische president Vladimir Poetin te zien. Dit moet mensen op 6 april overhalen om voor het EU-associatieverdrag met Oekraïne te stemmen. OV-vervoerder GVB toont ze wel.

Op de poster wordt gesuggereerd dat de 'liefde tussen Wilders en Poetin' kan worden beklonken door op 6 april tegen te stemmen. "Deze liefde kent alleen verliezers", staat er te lezen, en dus zouden kiezers voor moeten stemmen.

Het bureau dat verantwoordelijk is voor reclameposters op de stations oordeelde dat de zoen-afbeelding aanstootgevend is. Dat gold ook voor een andere poster waarin Wilders en Poetin hun hoofden dicht bijelkaar houden. Een derde poster met Poetin die met een rood potlood landen inkleurt zal wel op NS-stations te zien zijn.

Het Amsterdamse ov-bedrijf GVB heeft de gewraakte campagneposter wel geaccepteerd. Deze zal bij haltes te zien zijn, aldus Het Parool. Op metrostations hangen er al een aantal.

Batman v Superman breekt records in bioscoop

Batman v Superman: Dawn Of Justice heeft een goed eerste weekeinde achter de rug. De film verbrak verschillende records. Zowel in Nederland als wereldwijd is de film na het eerste weekeinde de meest succesvolle superheldenfilm. Dat maakte Warner Bros maandag bekend.

In Nederland bracht Batman v Superman ruim 1,5 miljoen euro op. Daarmee heeft de film met Ben Affleck en Henry Cavill in de hoofdrollen het beste openingsweekeinde ooit voor een superheldenfilm achter de rug. De film verbrak het record van The Dark Knight Rises uit 2012.

Wereldwijd verbrak Batman v Superman ook records in zijn openingsweekeinde. De film bracht 421,1 miljoen dollar (376,8 miljoen euro) in het laatje. Daarmee is Batman v Superman ook internationaal de superheldenfilm met het meest succesvolle openingsweekeinde. Ook behoort hij tot de vijf beste weekeindopeningen ooit.

Batman v Superman breekt records in bioscoop
Batman v Superman breekt records in bioscoop (Foto: BuzzE)

'VS namen naaktfoto's voor uitlevering'

De Amerikaanse geheime dienst CIA nam naaktfoto's van verdachten voordat die naar andere landen werden gestuurd om gemarteld te worden. Dat schrijft The Guardian maandag.

In sommige foto's zijn de gevangenen geblinddoekt, gekneveld en met blauwe plekken te zien. Een Amerikaanse bron die The Guardian te woord stond noemde de beelden "bijzonder gruwelijk". Mensenrechtengroepen schatten dat de Verenigde Staten sinds de jaren negentig ten minste vijftig mensen voor ondervraging naar andere landen hebben gestuurd waar de autoriteiten weinig op hebben met mensenrechten, een procedure die bekendstaat als "extraordinary rendition". Hoeveel van deze mensen op de foto zijn gezet is onduidelijk.

Mensenrechtenorganisaties spreken van het "seksueel vernederen" van gevangenen. "Het is op zijn minst een wrede, onmenselijke en vernederende behandeling en komt mogelijk neer op marteling", zei dokter Vincent Iacopino van mensenrechtenorganisatie Artsen voor Mensenrechten tegen The Guardian.

Volgens bronnen bij de inlichtingendiensten was er een andere reden voor de foto's. De CIA wilde de fysieke toestand van de gevangenen vastleggen om op een later moment het verschil te kunnen aantonen over wie de gevangenen wat had aangedaan. Dit ondanks het feit dat de autoriteiten in het openbaar er juist bij deze landen op aandrongen marteling af te zweren.

'VS namen naaktfoto's voor uitlevering'
'VS namen naaktfoto's voor uitlevering' (Foto: ANP)

Oogarts gooit kliniek even dicht en plaatst zich voor Olympische Spelen

Mensen die in de afgelopen weken een afspraak hadden staan bij oogarts Peter Lombard op Guam hadden mogelijk even pech. De 40-jarige arts heeft zijn kliniek in de afgelopen maand met regelmaat een tijdje op slot gedraaid om zich te kunnen richten op het Oceanisch mountainbikekampioenschap. 

Daar kon Lombard zich namelijk plaatsen voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro komende zomer. "Hallo! Dokter Lombard hier...ik wilde persoonlijk alvast mijn verontschuldigingen aanbieden voor het wijzigen van de nodige afspraken", legde hij zijn patiënten onlangs op Facebook uit. "Dat was nodig om mijzelf op trainingen en wedstrijden te kunnen richten. Dit is een kans die je eens in je leven krijgt en het zou mij ongelooflijk trots maken om ons eiland in Rio te vertegenwoordigen op de Spelen. Het nadeel is wel dat ik de komende tijd minder tijd heb voor behandelingen." 

In plaats van reacties van boze patiënten kreeg Lombard gelukkig alleen veel geluks- en succeswensen als reactie. Het betaalde zich overigens uit: bij het Oceanisch kampioenschap deden elf mannen mee en Lombard was de enige die niet uit Australië of Nieuw-Zeeland kwam. Doordat die landen allebei via de wereldranglijst startplaatsen voor Rio krijgen zou het daardoor vrijgekomen startbewijs voor Oceanië naar de twee volgende landen van het continent gaan. Die waren er nog niet, tenzij Lombard de wedstrijd uit zou rijden en dus punten voor Guam zou scoren.

Zijn tijd werd niet in de uitslag verwerkt, maar de oogarts zal komende zomer nog eens zijn kliniek op slot moeten draaien: hij werd elfde en laatste en verzamelde dus punten, waardoor Guam het olympisch startbewijs krijgt. 

Ierland herdenkt opstand tegen Britten in 1916

In Ierland is maandag de zogeheten Paasopstand van 1916 herdacht. De opstand tegen de Britse heerschappij in Ierland werd vanaf 09.45 uur herdacht met kransleggingen door het hele land, schrijft de BBC. In Dublin waren duizenden mensen op de been.

De opstand, die in 1916 op Tweede Paasdag plaatsvond, wordt gezien als het startschot in de strijd voor een onafhankelijk Ierland, ofschoon de rebellie binnen zes dagen door Britse troepen de kop werd ingedrukt. In eerste instantie werden de Britten erdoor verrast vanwege hun deelname aan de Eerste Wereldoorlog.

In de jaren erna brak een guerrillaoorlog uit tussen voorstanders van onafhankelijkheid en de Britse autoriteiten. De strijd kostte aan zeker 450 mensen het leven, 2500 raakten gewond. In 1921 sloten de kemphanen vrede en een jaar later was een onafhankelijk Ierland een feit.

De herdenkingen begonnen zaterdag al, met een ceremonie in Dublin. President Michael Higgins legde een krans in de hoofdstad. Ook bij de gevangenis Kilmainham Gaol, waar veertien leiders van de opstand werden geëxecuteerd, werd een krans gelegd.

Paasopstand herdacht in Ierland
Ierland herdenkt opstand tegen Britten in 1916 (Foto: ANP)

De Maizière: Integreren of vertrekken

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken werkt aan een wetsvoorstel dat migranten verplicht Duits te leren en te integreren in de samenleving. Migranten die dit niet doen zouden hun verblijfsvergunning kwijtraken, zei de minister maandag.

Het voorstel volgt op de nederlaag die de partij van De Maizière en bondskanselier Angela Merkel eerder deze maand leed bij regionale verkiezingen. Veel kiezers gaven de afgelopen tijd aan ontevreden te zijn over het gastvrije optreden van de Duitse regering in de vluchtelingencrisis.

"Voor diegenen die weigeren Duits te leren, die weigeren hun familieleden - vrouwen en meisjes bijvoorbeeld - te laten integreren, en werk weigeren: voor die mensen kan er na drie jaar geen permanente verblijfsvergunning volgen", zei de Maizière.

Het wetsvoorstel kan ook op de steun van de sociaaldemocratische coalitiegenoot SPD rekenen. "We moeten integratie niet alleen ondersteunen, maar ook eisen", zei vicebondskanselier Sigmar Gabriel.

De Maizière: Integreren of vertrekken
De Maizière: Integreren of vertrekken (Foto: ANP)

Misleiding kost grootste banken miljarden

De tien grootste bankconcerns ter wereld hebben de afgelopen jaren voor tientallen miljarden dollars aan boetes gekregen voor een verkeerde omgang met klanten. Dat meldt de Britse krant Financial Times op basis van gegevens van onderzoeksbureau Corlytics.

Volgens de onderzoekers kregen de Amerikaanse en Europese grootbanken tussen 2009 en 2015 voor in totaal 150 miljard dollar (134 miljard euro) aan boetes opgelegd door toezichthouders. Daarvan was 43 miljard dollar toe te schrijven aan verkeerd gedrag richting klanten, zoals misleiding rond beleggingen en onduidelijke communicatie richting leners.

Het onderzoek van Corlytics richtte zich op Barclays, Bank of America, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan Chase, Morgan Stanley en UBS.

Misleiding kost grootste banken miljarden
Misleiding kost grootste banken miljarden (Foto: ANP)

Wereldsterren op oligarchenbruiloft Rusland

Een Russische oligarch heeft diep in de buidel getast voor het huwelijksfeest van zijn zoon. Wereldsterren Jennifer Lopez, Sting, Enrique Iglesias en de Franse zangeres Patricia Kaas verzorgden het entertainment, meldde staatspersbureau Ria Novosti maandag.

Het feestje van miljardair Michail Goetseriyev vond zaterdag plaats in restaurant Safisa in Moskou en kosten noch moeite werden gespaard. De jurk van de bruid, een student tandheelkunde, was behangen met edelstenen en woog maar liefst 25 kilo.

Wereldsterren op oligarchenbruiloft Rusland
Wereldsterren op oligarchenbruiloft Rusland (Foto: BuzzE)

België laat terreurverdachte Fayçal C. vrij

De Belgische autoriteiten hebben terreurverdachte Fayçal C. vrijgelaten wegens een gebrek aan bewijs. Dat meldt het federaal parket maandag.

C. werd donderdagavond opgepakt voor de kantoren van het federaal parket. De afgelopen dagen werd gespeculeerd dat hij de derde verdachte van de aanslagen op luchthaven Zaventem was, maar daar lijken de autoriteiten dus geen bewijs voor te hebben gevonden. Hij is geen onbekende van de autoriteiten. Hij presenteerde zich als verslaggever maar ook als verkondiger van extremistische boodschappen aan vluchtelingen. Hij heeft het herhaaldelijk aan de stok met de autoriteiten gehad.

Het parket gaf zondag videobeelden vrij van de vooralsnog niet-geïdentificeerde verdachte van de aanslag op het vliegveld. Van de video was al vrij snel na de aanslagen een stilstaand beeld verspreid. De politie vraagt mensen die de man herkennen contact op te nemen.

Het dodental van de aanslagen op Zaventem en in de Brusselse metro liep zondag verder op, tot 35. Vier mensen overleden in ziekenhuizen.

België laat terreurverdachte Fayçal C. vrij
België laat terreurverdachte Fayçal C. vrij (Foto: ANP)

Homo's mishandeld en gearresteerd in Marokko

Het is net te laat om het te berde te brengen bij koning Mohammed VI van Marokko, die waarschijnlijk zojuist ons landje verlaten heeft. Maar misschien is hij er nog: op internet is namelijk een filmpje opgedoken met hoe Marokko met zijn homoseksuele medemens omgaat.

Voorafgaand aan het korte fragment zou een horde jongeren het appartement in Beni Mellal van het stel zijn binnengedrongen. De twee zouden zijn aangevallen met messen, in elkaar gebeukt en daarna naakt op straat gedumpt. Wie er zin in heeft om dit staaltje van vernedering en intolerantie te aanschouwen: hier staat het filmpje. Beni Mellal ligt ongeveer 200 kilometer onder Casablanca, in het hartje van Marokko.

Eerder stond op facebook een filmpje waarop te zien was hoe de twee werden geslagen en geschopt, maar die is verwijderd.

Na de daad is een van de slachtoffers op de vlucht geslagen. De ander kon worden gearresteerd door de politie. Volgens sommige media zijn ook de geweldplegers gearresteerd, andere bronnen spreken dit tegen.

Geweld tegen homoseksuelen is schering en inslag in Marokko. Regelmatig worden homostellen lastiggevallen, dan wel mishandeld. In het land is homoseksualiteit strafbaar. Er staat een gevangenisstraf van drie jaar op. Naar verluid is een van de slachtoffers veroordeeld tot een celstraf van 5 maanden.

Ook sommige in Nederland woonachtige Marokkanen staan niet onsympathiek tegenover dergelijk intolerante wetten. Op de site marokko.nl bijvoorbeeld is in dit draadje duidelijk te lezen hoe enkele exemplaren binnen die gemeenschap denken over de heren- of vrouwenliefde.

In eigen land heeft Ahmed Marcouch inmiddels de handschoenen opgenomen. De PvdA'er gaat kamervragen stellen over de kwestie.

Van Gerwen naar kwartfinales German Darts Masters, Klaasen en Van de Pas klaar

De darters van de PDC zijn met pasen actief in München voor de German Darts Masters, het tweede toernooi van de Euro Tour. Het toernooi begon met zes Nederlanders en drie daarvan haalden de laatste zestien. 

Mike Zuydwijk verloor in de eerste ronde met 6-1 van van Joe Cullen. De tweede ronde was het eindstation voor Jermaine Wattinema en Jeffrey de Graaf. Michael van Gerwen, Benito van de Pas en Jelle Klaasen wonnen zondag wel en kwamen tweede paasdag ook in actie. 

Klaasen speelde in de derde ronde tegen Ian White. The Cobra kwam wel een break voor maar Diamond trok dat direct recht. Vanaf toen moest Klaasen steeds achter de feiten aanlopen en zag White uiteindelijk de partij met 6-5 naar zich toe trekken. Ook Benito van de Pas haalde de kwartfinale niet. Hij verloor met 6-5 van Joe Cullen. Van de Pas kreeg vier matchdarts, maar verzuimde de partij naar zich toe te trekken. 

Van Gerwen haalde de kwartfinale wel. Hij won eenvoudig met 6-2 van Kevin Painter. Vanavond speelt hij in de kwartfinale tegen Chris Dobey, die verrassend met 6-4 van Dave Chisnall won. De stunt van de dag kwam op naam van James Richardson. Hij won met 6-3 van Adrian Lewis. 

Het toernooi gaat vanaf 19.00 uur verder met de kwartfinales. Ook de halve finales en finale worden vanavond gespeeld. Voor de winnaar ligt er een cheque van 25.000 Britse pond, zo'n 31.750 euro, klaar.

Uitslagen German Darts Masters - Achtste finales

Peter Wright 6 v 5 Cristo Reyes
Adrian Lewis 3 v 6 James Richardson
Ian White 6 v 5 Jelle Klaasen
Michael Smith 6 v 4 James Wilson
Joe Cullen 6 v 5 Benito Van De Pas
William O'Connor 2 v 6 Gary Anderson
Dave Chisnall 4 v 6 Chris Dobey
Michael van Gerwen 6 v 2 Kevin Painter

Kwartfinales - vanaf 19.00 uur

Peter Wright ... v ... James Richardson 
Ian White ... v ... Michael Smith 
Joe Cullen ... v ... Gary Anderson 
Chris Dobey ... v ... Michael van Gerwen


HC Amsterdam via Spaans kampioen naar halve finale EHL

Hockeyclub Amsterdam heeft zich maandagmiddag in het eigen Wagener-stadion geplaatst voor de halve finales van de EHL. De Amsterdammers deden dat door de Spaans kampioen, Royal Club de Polo, te verslaan met 2-1. Gemakkelijk ging het niet.

In het eerste kwart kregen de Spanjaarden een paar kleine kansen om zichzelf op 1-0 zetten, maar het was Robert Tigges die namens Amsterdam plots de openingstreffer op het scorebord schoot. Nadat de Spaanse doelman de inzet van Justin Reid-Ross niet goed wist weg te werken, reageerde Tigges bij de tweede paal alert. In de rebound tikte hij razendsnel binnen.

Valentin Verga vergrootte de voorsprong van de hoofdstedelingen door aan het begin van het tweede kwart op aangeven van spits Mirco Pruyser de bal al glijdend achter doelman Mario Fernandez te schuiven. Met een 2-0 stand zochten beide ploegen de kleedkamers op.

Na de rust werd, wat weinig toeschouwers op dat moment voor ogen hielden, het duel nog ongemeen spannend. De Spanjaarden zochten de aanval en de Amsterdammers hadden moeite om het kwaliteitsverschil op papier op het veld te vertalen in totale dominantie. Royal Club de Polo kreeg de ruimte om veelvuldig de Amsterdamse cirkel binnen te dringen en versierden de ene na de andere strafcorner.

Tien minuten voor het einde maakten de Spanjaarden dan ook de aansluitingstreffer dankzij een slimme Matias Rey. Hij veranderde de strafcorner zo van richting dat de Amsterdamse defensie het nakijken had. In de slotminuten van het duel werd het nog billenknijpen voor de Amsterdamse fans op de tribunes.

De Spaans kampioen bleef het doel van Amsterdam bestoken, maar doelman Laurens Goedegebuure verrichte keer op keer uitstekend keeperswerk en hield zijn ploeg op de been. Toen in de slotseconde het allerlaatste Spaanse schot van het duel op de lat uiteen spatte, kon het thuispubliek opgelucht ademhalen en kon het bereiken van de halve finales van de EHL worden gevierd.

Door deze nederlaag is het de Spaans kampioen wederom niet gelukt om zich bij de laatste vier van de EHL te scharen. Van de acht keer dat Royal Club de Polo inmiddels al meedeed aan de EHL, bereikte het slechts één keer de halve eindstrijd. Dat was in het seizoen 2009/2010.

Google slecht Chinese firewall - een uurtje

Google is er zondag in geslaagd heel even beschikbaar te zijn voor Chinese internetters. De zoekmachine wordt normaliter geblokkeerd door de Chinese autoriteiten, maar zondag was die ineens even beschikbaar. Dat geluk duurde echter maar kort, omdat na een uur de censuur de site weer afsloot, meldt de Hongkong-Chinese krant The South China Morning Post.

Volgens sommige Chinese media had Google een aantal nieuwe IP-servers ingezet en kon de site daarom de censuur ontwijken. Chinese internetters reageerden opgewonden. "Ik geloofde even dat Google opengesteld was en dat er weer vrijheid van meningsuiting was in China", zei Li Yue uit Shenzen tegen de krant. Na een uur plaatste ene Xiaohu Erin op de Chinese variant van Twitter, Weibo: "Nee, het is weer geblokkeerd. Herinner je deze korte periode van geluk."

China blokkeert al jaren internationale platforms als Google, Facebook, Twitter en YouTube.

Google slecht Chinese firewall - een uurtje
Google slecht Chinese firewall - een uurtje (Foto: BuzzT)

Roy Donders sluit hereniging met ex niet uit

Roy Donders sluit niet uit dat zijn ex Marvin Ophof en hij ooit weer de liefde vinden. "We zullen wel zien hoe het loopt", zei de stylist van het zuiden in Thuis op zondag. Begin deze maand besloten Roy en Marvin na zo'n twee jaar uit elkaar te gaan.

"We hadden allebei zoiets van: passen we eigenlijk wel bij elkaar?", vertelde Roy. Het antwoord was 'nee', waarna de heren besloten uit elkaar te gaan. De stylist en zijn geliefde hadden al voorzichtige trouwplannen. Marvin beweerde vorig jaar zomer nog dat een aanzoek aanstaande was.

Roy sluit dan ook niet uit dat hij en Marvin ooit weer samen komen. "We spreken elkaar nog steeds en we zien elkaar nog steeds."

Roy Donders sluit hereniging met ex niet uit
Roy Donders sluit hereniging met ex niet uit (Foto: BuzzE)

Dell sluit miljardendeal met Japans NTT

Computerfabrikant Dell verkoopt zijn activiteiten op het gebied van dienstverlening aan bedrijven aan het Japanse telecombedrijf NTT. Dat meldde het Japanse concern maandag.

NTT betaalt bijna 3,1 miljard dollar (circa 2,7 miljard euro) voor de divisie, die onder meer clouddiensten aan bedrijven levert. Het Japanse bedrijf wil zo voet aan de grond krijgen op de Amerikaanse markt. Dell oordeelde eerder al dat de dienstverlening die nu wordt verkocht niet meer bij zijn kernactiviteiten hoort.

De circa 28.000 medewerkers van het onderdeel van Dell komen in dienst van NTT Data. Zij werken vooral in de VS en India. De overname is de grootste ooit voor het data-onderdeel van NTT, dat niet aangaf wanneer de transactie wordt afgerond.

Dell betaalde in 2009 zelf 3,9 miljard dollar voor het onderdeel, dat toen Perot Services heette. De verkoop is onderdeel van een reeks transacties die plaatsvinden in verband met de aankoop door Dell van dataopslagbedrijf EMC. Die vorig jaar aangekondigde deal kost 67 miljard dollar en is daarmee de grootste overname ooit in de techsector.

Dell sluit miljardendeal met Japans NTT
Dell sluit miljardendeal met Japans NTT (Foto: BuzzT)

Blondjes zijn niet dom

Leuk bedoelde grappen en moppen over blondjes (met een d) kunnen in de papierversnipperaar worden gemieterd. Recent onderzoek laat namelijk zien dat blondjes minstens zo intelligent zijn als brunettes, roodharigen en vrouwen met zwart haar.

Opmerkingen als 'hoe noem je een slim dom blondje', met als antwoord 'een golden retriever', kunnen worden verwezen naar het rijk der fabelen. Het is zelfs zo dat -volgens het onderzoek- blonde vrouwen ietsiepietsie intelligenter lijken te zijn dan dames met een andere natuurlijke haarkleur.

Onderzoeker Jay Zagorsky, medewerker van het Centre for Human Resource Research in Ohio en auteur van de studie, is niet te beroerd om daar een nogal stereotype verklaring aan te hangen: blonde mensen (dus ook mannen) zouden bij pappa en mamma thuis meer te lezen hebben gehad. Bij blonde mensen zouden blijkbaar meer boekenkasten staan, of zoiets.

Jay en zijn collega's namen voor dit onderzoek twee databases met resultaten van eerdere onderzoeken. De eerste was een enquête uit 1979(!) met tienduizenden deelnemers die tussen de 14 en 22 jaar oud waren. Dezelfde proefkonijnen deden een jaar later mee aan een onderzoek waarin de (natuurlijke) haarkleur in verwerkt zat. Zagorsky heeft die gegevens aan elkaar geknoopt en kwam tot bovenstaande conclusie.

De 11.000 onderzochte blonde vrouwen (dat klinkt best goed), bleken een gemiddeld IQ van 103.2 te hebben. Brunettes kwamen tot 102.7, zielloze roodharigen 101.2 en Xena look-a-likes (met zwart haar) een schamele 100.5. Opvallend is dat de vrouwen allemaal iets bovengemiddeld scoren. Zagorsky is trouwens van mening dat de verschillen verwaarloosbaar klein zijn. Hij houdt het er dan ook op dat er eigenlijk geen verschil is.

Om vooroordelen voor te zijn, hebben de onderzoekers de resultaten van de 'Hispanics' en 'afro-americans' uit het onderzoek gefilterd.

Zagorsky nam het blondje-mythe trouwens schijnbaar zelf wel heel erg serieus: "(Eerder) onderzoek laat zien dat stereotypen vaak een impact hebben op het krijgen van een baan, promoties en andere sociale ervaringen".

"Deze studie geeft overtuigend bewijs dat er geen discriminatie richting blondjes mag zijn op basis van van hun veronderstelde intelligentie", aldus Zagorsky.

'Saudi's verliezen terrein op oliemarkten'

Oliegrootmacht Saudi-Arabië heeft de afgelopen jaren steeds meer last gekregen van concurrentie in zijn belangrijkste markten. Dat meldde de Britse zakenkrant Financial Times maandag, op basis van cijfers van energieconsultancybedrijf FGE.

Volgens de onderzoekers heeft Saudi-Arabië de afgelopen drie jaar zijn aandeel op negen van zijn vijftien belangrijkste markten zien slinken. Daarbij verloor 's werelds grootste olie-exporteur onder meer terrein in China, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten, vooral door de toegenomen concurrentie uit bijvoorbeeld Rusland en Irak.

Saudi-Arabië heeft zich de afgelopen jaren ten doel gesteld zijn marktaandeel overeind te houden, terwijl de prijs van olie drastisch kelderde.

'Saudi's verliezen terrein op oliemarkten'
'Saudi's verliezen terrein op oliemarkten' (Foto: ANP)

Pakistan begint militaire operatie in Punjab

Pakistan lanceert een speciale paramilitaire operatie in Punjab, als reactie op de aanslag die zondag aan meer dan zeventig mensen het leven kostte.

Bij de operatie in de rijkste en dichtstbevolkte provincie van het land geeft de regering speciale bevoegdheden aan het leger in de strijd tegen islamitische extremisten. Dat hebben bronnen binnen de regering en het leger tegen het Britse persbureau Reuters gezegd.

De Pakistaanse premier Nawaz Sharif beloofde maandag radicale ideologieën uit Pakistan te verdrijven. "Ons doel is om niet alleen de terroristische infrastructuur te ondermijnen, maar ook het extremistische gedachtegoed dat onze manier van leven bedreigt."

Pakistan begint militaire operatie in Punjab
Pakistan begint militaire operatie in Punjab (Foto: ANP)

Erdogan: 'Turkije slacht Koerden'

Turkse veiligheidsdiensten hebben sinds juli vorig jaar 5359 Koerdische strijders gedood. Dat zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan maandag, meldt het Turkse persbureau Anadolu.

De Koerdische afscheidingsbeweging PKK zegde in juli een staakt-het-vuren op dat al twee jaar stand hield.

Door het geweld zijn ook 355 militairen, agenten en burgerwachten om het leven gekomen, voornamelijk in het zuidoosten van Turkije.

Erdogan: Turkse troepen doodden 5300 Koerden
Erdogan: Turkse troepen doodden 5300 Koerden (Foto: ANP)

Oranje Zwart geeft voorsprong weg en verliest kwartfinale EHL

Regerend Europees kampioen Oranje Zwart is er maandag niet in geslaagd om voor het 3e jaar achtereenvolgende jaar de halve eindstrijd van de Euro Hockey League te bereiken. In de kwartfinales in het Wagener-stadion tegen het Duitse Harvestehuder THC gaf Oranje Zwart een riante 4-1 voorsprong uit handen en toonden de Duitsers zich het sterkst in de shoot-outs. (4-3)

In een wedstrijd die van meet af aan gelijk op ging, creëerde Oranje Zwart in het 1e kwart de eerste echte grote kansen op de openingstreffer. Mink van der Weerden mocht 4 keer aantreden voor zijn geliefde strafcorner, maar deze strandden allen voor de doellijn of op de handschoen van de uitstekend keepende Tobias Lietz. Bob de Voogd was in de rebound nog wel 1 keer dichtbij de 1-0, maar zijn inzet vanaf de linkerkant spatte uiteen op de paal.

3 minuten in het 2e kwart waren het ineens de Hamburgers die op voorsprong kwamen. Nadat de scheidsrechter de Duitsers een strafbal toekende, bleek Michael Körper koelbloedig. Hij liet OZ-keeper Vincent Vanasch een hoek kiezen en plaatste de bal kundig in de andere kant van het doel. 1-0. Nadat Harvestehuder een paar keer dichtbij de 2-0 leek te zijn, brak Jelle Galema voor OZ ineens de ban.

Met de rug naar de goal werd Galema aangespeeld op ongeveer een meter van de rand van kop cirkel. Vervolgens draaide hij handig om zijn as om verwoestend uit te halen, buiten het bereik van de Duitse doelman: 1-1. Zijn treffer bleek het startschot van een sterk einde van de eerste helft van OZ-zijde. Want nog geen minuut later bracht Niek van der Schoot OZ op voorsprong. Hij kon op aangeven van Bob de Voogd van dichtbij de ruststand 2-1 op het scorebord tikken.

Na rust denderde de ploeg van Michel van den Heuvel door. Nadat Mink van der Weerden zijn strafcorner nog gekeerd zag worden, haalde aanvoerder Robert van der Horst verwoestend uit. Zijn backhand werd onderweg naar het doel van richting veranderd door Jelle Galema, die daarmee zijn 2e treffer van dit duel op het wedstrijdformulier zette. 3 minuten later scoorde Benjamin Stanzl de 4-1 voor OZ. De Oostenrijker scoorde zo tegen de ploeg waar hij jarenlang vaste waarde was en vierde zijn goal dan ook ingetogen.

Met nog 20 minuten op de klok had OZ zichzelf een riante uitgangspositie toegeëigend, maar de Duitsers gaven zich zoals verwacht niet gewonnen en rechtten de rug. En met succes. Nadat Jelle Galema met geel mocht inrukken – na een duw in de rug van zijn tegenstander – bracht Michael Körper zijn ploeg in de 42e minuut terug tot 4-2. Een minuut later schoot Jan Heuer de aansluitingstreffer achter OZ-doelman Vincent Vanasch en was de spanning in de wedstrijd volledig terug.

Toen Körper de 4-4 11 minuten voor tijd snoeihard binnensleepte, ontwikkelde het duel zich richting de shoot-outs. Daarin bleken de Duitsers het meest koelbloedig.

Zaventem test procedures voor heropening

Het Brusselse vliegveld Zaventem houdt dinsdag een grote test, vooruitlopend op de heropening van de luchthaven. Achthonderd medewerkers van het door aanslagen getroffen vliegveld testen de tijdelijke opstelling en de infrastructuur voor het incheckproces. Dat gebeurt in samenspraak met onder meer politie en defensie, meldt de Vlaamse omroep VTM.

Het is nog niet bekend wanneer er weer vluchten kunnen aankomen en vertrekken op Zaventem.

Het vliegveld en een metrowagon bij station Maalbeek waren dinsdag doelwit van zelfmoordterroristen, waardoor zeker 31 mensen om het leven kwamen.

Zaventem test procedures voor heropening
Zaventem test procedures voor heropening (Foto: ANP)

Wind zorgt voor hinder veerdiensten en vliegverkeer

Weggebruikers moeten maandag, tweede paasdag, rekening houden met gevaarlijke rijomstandigheden als gevolg van zware windstoten. Daarvoor waarschuwt Rijkswaterstaat zondag.

De dienst adviseert vooral automobilisten met een aanhanger of caravan de actuele situatie op de weg en de weersverwachting goed in de gaten te houden. "Op de Afsluitdijk bijvoorbeeld en hoger gelegen bruggen en viaducten is voorzichtigheid geboden", aldus een woordvoerder.

Het verkeer moet zeker tot het eind van de middag rekening houden met zware windstoten. Naar verwachting is het eind van de dag druk op de weg met dagjesmensen en vakantiegangers die terugkeren naar huis. Het KNMI heeft voor tweede paasdag code geel afgekondigd.

Update 12.48 uur
Ook vliegtuigen op Schiphol ondervinden last van de wind. Diverse vluchten zijn vertraagd. Volgens een woordvoerster van de luchthaven zijn er nog geen vluchten uitgevallen.

Mensen die met het vliegtuig reizen krijgen het advies om de website te checken voor de meest actuele informatie over de vliegtijden. 

Update 9.25 uur
Ook de veerdiensten van Harlingen naar Vlieland, en van Terschelling naar Vlieland ondervinden hinder van de harde wind zo meldt rederij Doeksen. De afvaarten komen te vervallen. Zodra het in de avond wat rustiger is, zal er een extra veerdienst zijn. 

Rijkswaterstaat waarschuwt voor harde wind
Rijkswaterstaat waarschuwt voor harde wind (Foto: ANP)

Warning: JA-Propaganda - Rutte laat zich niet in de kaart kijken -

De regering hoopt woensdag 6 april op een ja bij het referendum over Oekraïne. Maar wat als het een nee wordt? Premier Mark Rutte laat zich niet in de kaart kijken. De regering zal de uitslag serieus bekijken, is het officiële standpunt.

Rutte wordt niet moe te wijzen op de voordelen van het samenwerkingsverdrag met de voormalige Sovjetrepubliek: Het is goed voor Nederland als handelsland. Nederland exporteerde vorig jaar voor 650 miljoen euro aan goederen naar Oekraïne. "Het akkoord draagt bij aan de versterking van onze economie, aan de versterking van de Nederlandse handelspositie. Het leidt tot heel veel banden hier in het bedrijfsleven."

Bovendien verhoogt het verdrag de stabiliteit aan de rand van Europa, zo meent Rutte. Het moet zorgen voor een democratischer, minder corrupt en westers-georiënteerd Oekraïne.

Eurovisiesongfestival
Rutte benadrukt dat het akkoord geen eerste stap is op weg een lidmaatschap van de Europese Unie. Het verdrag is vergelijkbaar met overeenkomsten die de EU sloot met andere landen rond de unie. "Meedoen aan het Eurovisiesongfestival is nog geen voorbode van toetreding tot de EU", grapt de premier hierover.

Met een opkomst onder de 30 procent (het referendum is dan ongeldig), of bij een ja is het samenwerkingsakkoord gered. Als de opkomstdrempel wordt gehaald, en als een meerderheid nee stemt, moet de regering naar het parlement.

Wet
Er zijn dan twee mogelijkheden: de regering dient een wet in om de uitslag over te nemen, en wijst daarmee dus het Oekraïne-akkoord af. Of zij dient een wet in om de uitslag naast zich neer te leggen, waarmee het verdrag dus blijft.

Het parlement hakt uiteindelijk de knoop door. Zowel Eerste als Tweede Kamer stemde eerder al in met het samenwerkingsakkoord.

Debat
Den Haag kan een 'nee' naast zich neerleggen, vooral als het nee-kamp slechts met gering verschil zou hebben gewonnen. Maar bij een duidelijke nee-voorsprong en een hoge opkomst is dat een minder aantrekkelijke optie. Rutte zou dan doen wat de initiatiefnemers van het referendum juist aan de kaak wilden stellen: het lage democratische gehalte bij Europese besluitvorming. De inhoud van het maatschappelijk debat over het akkoord zal een belangrijke rol spelen, heet het officieel.

Als Nederland uiteindelijk de samenwerkingsovereenkomst niet goedkeurt, is het "einde oefening". De Europese Unie en de EU-lidstaten moeten dan opnieuw om de tafel met Oekraïne over hun toekomstige samenwerking.

Rutte laat zich niet in de kaart kijken
Rutte laat zich niet in de kaart kijken (Foto: ANP)

'Lekkende Kim K. was geen ongelukje'

Kim Kardashian en haar moeder Kris Jenner hebben de beroemde sekstape van de realityster bewust gelekt. Dat meldt de New York Post op basis van het nieuwe boek 'Kardashian Dynasty' van de Canadese journalist Ian Halperin.

In het boek over de Kardashian-familie staat dat Kim in 2007 een contract bij pornoproducent Vivid Entertainment tekende over het 'lekken' van de sekstape. Ze had de pikante beelden vier jaar eerder opgenomen met haar toenmalige vriend Ray J. Mede dankzij de sekstape zou Kims carrière in de jaren daarop een grote vlucht nemen. Ze groeide uit tot de bekendste realityster ter wereld.

Volgens een bron uit de porno-industrie had Kim te horen gekregen dat een sekstape dé manier was om een ster te worden. Haar familie zou van het idee hebben geweten. Een bron met wie Kim vroeger bevriend was, vertelt dat moeder en manager Kris een belangrijke rol speelde in het complot. "Zij regelde het achter de schermen en was er verantwoordelijk voor dat die tape op internet verscheen."

Werkwijze Vivid
De auteur deed zich ook voor als iemand die een sekstape van een andere beroemdheid bij Vivid wilde slijten. "Bij een verkoop moeten beide partijen ermee instemmen", zou een woordvoerster hebben gezegd. Halperin vroeg vervolgens hoe dat bij de tape van Kim in zijn werk was gegaan. "Een derde bood 'm aan bij Vivid en wij hebben toen contact opgenomen met de Kardashians."

Volgens de woordvoerster leggen ze meestal uit dat zo'n sekstape waarschijnlijk toch wel uitlekt, maar dat de ster in kwestie er dan geen geld voor krijgt. "Dus waarom zou je niet voor ons willen werken? Dan zorgen wij ervoor dat de tape wordt verspreid op de manier die jij voor ogen hebt. Je wordt er goed voor betaald, dat kan ik je nu al vertellen. Kim Kardashian heeft miljoenen verdiend aan haar sekstape."

Kim ontkent alles
Kim zelf hield er destijds een heel andere lezing op na. Zij dreigde Vivid aan te klagen, wat naar verluidt tot een schikking leidde die haar 5 miljoen dollar opleverde. Halperin concludeert echter dat dit verhaal niet kan kloppen. "Het is helder dat Vivid de sekstape van Kim nooit had aangekondigd zonder duidelijke indicatie van haar familie dat ze groen licht zouden geven als er een akkoord over de prijs was."

Een woordvoerder van de 35-jarige realityster ontkent alles. "Al deze aannames kloppen niet."

'Lekken sekstape Kim was geen ongelukje'
Kim: Nietes! (Foto: BuzzE)

Japans meisje ontsnapt 2 jaar na ontvoering

Een vijftienjarig meisje dat twee jaar geleden in Japanse stad Asaka werd ontvoerd, heeft weten te ontsnappen aan haar 23-jarige ontvoerder. Het meisje werd al die tijd gevangen gehouden en de man hield haar nauwlettend in de gaten, meldt The Japan Times maandag.

Het meisje wist te ontkomen doordat de man zondag vergat de deur op slot te doen toen hij even weg moest. Daarop glipte ze de deur uit en waarschuwde de politie. Die hield de ontvoerder aan nadat hij kennelijk een zelfmoordpoging had gedaan.

Het meisje was voor het laatst gezien toen ze in maart 2014 voor haar ouderlijk huis stond te praten met een jonge man. Na haar verdwijning werd in de brievenbus een briefje van haar gevonden met de boodschap: "Zoek niet naar me."

Japans meisje ontsnapt 2 jaar na ontvoering
Japans meisje ontsnapt 2 jaar na ontvoering (Foto: ANP)

Minister: vier mensen overleden in ziekenhuis

Nog eens vier mensen zijn in het ziekenhuis overleden aan de verwondingen die ze opliepen door de aanslagen in Brussel. De Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft dat maandag via Twitter bekendgemaakt. Het totale aantal slachtoffers komt daarmee op 35. Het is niet duidelijk of De Block de drie zelfmoordterroristen in dat aantal meerekent.

Het crisiscentrum stelde het dodental zondagavond nog bij naar 34, inclusief de drie zelfmoordterroristen. Inmiddels zijn 28 slachtoffers geïdentificeerd. Bij drie slachtoffers moet de identiteit nog formeel worden vastgesteld op basis van DNA-onderzoek.

Onder de doden die vielen op luchthaven Zaventem zijn drie Nederlanders.

Minister: vier mensen overleden in ziekenhuis
Minister: vier mensen overleden in ziekenhuis (Foto: ANP)

Foxtrot van Annie M.G. Schmidt komt terug

De musical Foxtrot van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink wordt binnenkort weer opgevoerd. Toneelgezelschap De Theaterrepubliek brengt het stuk half mei op de planken in het Polanentheater in Amsterdam.

Foxtrot was in 2002 voor het laatst als grote theaterproductie in Nederland te zien. De erven van Schmidt en Bannink hebben exclusief toestemming gegeven aan het gezelschap om Foxtrot te spelen en te bewerken. De musical bevat klassieke nummers als Foxtrot, Sorry dat ik besta en De laatste dans.

Schmidt en Bannink schreven het stuk in 1977. De musical speelt zich af in de jaren dertig van de vorige eeuw. Josien, een meisje uit de provincie, belandt in de grote stad in een artiestenpension. Hier wordt zij zwanger van een onbekende man, met alle gevolgen van dien. Schmidt stelde zelf in de jaren zeventig over het stuk: "Oorlogsdreiging, werkloosheid, crisis, abortus, zelfmoordpoging - hoe is het mogelijk dat dit een van de kleurigste, fleurigste en leukste musicals ooit werd."

In de oorspronkelijke versie uit 1977 speelden Willem Nijholt, Gerrie van der Kleij, Trudy Labij en Georgette Hagedoorn de hoofdrollen. In de versie uit 2001/2002 waren de hoofdrollen voor Paul de Leeuw, Sanne Wallis de Vries, Carice van Houten en Jenny Arean. In de nieuwe versie zijn acteurs Nicole Dooper, Marjo Alkema, Theo Baas en Mieke Koers.

Foxtrot van Annie M.G. Schmidt komt terug
Foxtrot van Annie M.G. Schmidt komt terug (Foto: BuzzE)

Sportminister Rusland opent aanval op het Westen

De Russische sportminister Vitaly Mutko heeft weer eens van zich laten horen. Dit keer uitte hij forse kritiek op de antidopingautoriteiten in de Verenigde Staten. Vooral in de grote Amerikaanse competities zoals die van de National Hockey League (ijshockey) en de National Basketball Association (basketbal) zou maar erg weinig getest worden. 

"Wij zijn niet de VS, de NHL of de NBA, wij zijn veel transparanter. We zijn een ander land dan de VS", luidt zijn stelling waar uiteraard weinig tegen in te brengen valt. "Niemand controleert op doping in die Amerikaanse bonden, behalve eens in de vier jaar...vlak voor de Olympische Spelen. Dan wordt iedereen even gecontroleerd, maar we zouden natuurlijk liever zien dat het systeem veel strenger is."

Dat de grote sportbonden in de VS antidoping niet al te serieus nemen is overigens zeker niet uit de duim van Mutko gezogen: honkballers krijgen regelmatig een minimale schorsing van enkele weken of, als het een 'zware schorsing' is, een paar maanden. 

Volgens Mutko zal het aantal op doping betrapte Russen niet veel verschillen met drie of vijf jaar geleden. "We zitten zeker niet op het niveau van de VS, Frankrijk of Italië." Eerder meldde hij zelf al dat het aantal op meldonium betrapte Russen wel eens op zou kunnen lopen tot dertig. Werelddopingautoriteit WADA liet eerder weten dat al 123 positieve plasjes zijn afgeleverd, maar het is niet duidelijk of het ook daadwerkelijk om 123 verschillende sporters gaat.

Man ramt gevel na familieruzie

Zondagavond laat heeft een man uit Apeldoorn de gevel van z’n eigen woning aan gort gereden na een ruzie met zijn vrouw en dochter. Mensen uit de buurt schrokken zich een ongeluk aldus het Algemeen Dagblad. “Straks gaat mijn gevel er ook aan, je weet het niet. We hebben niet zo veel contact met deze mensen, maar de man schijnt geen lieverdje te zijn. De ruzie liep al een tijdje, de dochter liep kort daarvoor al helemaal overstuur op straat.” De man had voordat hij z’n gevel aan gort reed de stoppen uit de meterkast gehaald en meegenomen.

De straat werd door de politie afgezet met linten en de brandweer werd opgetrommeld om de man uit de auto te bevrijden. Voordat zij arriveerden was de man echter zelf al uit de auto geklommen. Het is bij de politie niet bekend of de man alcohol of andere (verdovende) middelen had gebruikt. Hij is, samen met een vriend van de familie die ook aanwezig was bij de ruzie, meegenomen voor verhoor. Het huis is door de brandweer gestut. 

Vluchtelingenkinderen in enge sprookjes

De VN-kinderorganisatie Unicef werkt met animators om vluchtverhalen van kinderen uit oorlogsgebied als tekenfilms zichtbaar te maken. Ze worden in de vorm van sprookjes gegoten, maar dan geen 'fairy tales' maar 'unfairy tales'. Met andere woorden, enge sprookjes door hun eigen ogen. Unicef is duidelijk over de doelstelling: meer empathie kweken bij mensen in ontvangende landen.

Voor een eerste aflevering is de 7-jarige Malak uit Syrië geïnterviewd. Haar vluchtverhaal over land en zee naar Griekenland werd vervolgens door de animatiestudio gevisualiseerd. Volgens John Budd van de VN-afdeling worden zo aspecten zichtbaar uit de belevingswereld van vluchtelingenkinderen, die anders niet overkomen. "Het wordt duidelijk dat ze dicht bij de dood kwam en afschuwlijke dingen meemaakte."

Volgens Budd zijn de tekenfilms noodzakelijk vanwege het politieke klimaat waarvan de vluchtelingencrisis onderdeel is geworden. Onderzoek zou hebben aangetoond dat wanneer mensen zich bewust zijn van de tocht die kinderen hebben gemaakt, ze meer open staan om hen te accepteren.

De filmpjes zijn onderdeel van een bredere campange Acts of Humanity, waarmee Unicef mensen hoopt aan te zetten tot 'kleine gebaren van menselijkheid en vriendelijkheid'. "We moeten beseffen dat dit niet zozeer vluchtelingenkinderen zijn maar bovenal kinderen. Het maakt niet uit waar ze vandaan komen of wat er met ze is gebeurd, het zijn kinderen en ze hebben onze steun nodig." 


Interview met John Budd (video op CNN.com)

Voor eerst sinds 2001 meer verkeersdoden in EU

Het aantal mensen dat is omgekomen door verkeersongelukken in de Europese Unie is voor het eerst sinds 2001 gestegen. Dat meldt de Duitse krant Die Welt op gezag van een rapport van de EU-commissie voor verkeersveiligheid, dat woensdag openbaar wordt gemaakt.

Vorig jaar kwamen 26.000 mensen om het leven door ongelukken op de wegen, driehonderd meer dan in 2014.

Nederland komt gunstig uit in het rapport. Het aantal verkeersdoden per miljoen inwoners was vorig jaar 28, waarmee ons land tot de drie verkeersveiligste landen van de EU behoort. Alleen in Zweden en Malta vielen minder slachtoffers in het verkeer.

Gevaarlijker
In Roemenië, Bulgarije en Letland is het een stuk gevaarlijker op de weg. Daar stierven vorig jaar respectievelijk 95, 95 en 94 mensen per miljoen inwoners door ongelukken.

Gemiddeld verongelukten 51,1 mensen per miljoen EU-inwoners. De meeste slachtoffers vielen in landelijk gebied (55 procent), 38 procent kwam in stedelijk gebied om het leven en slechts 7 procent verongelukte op een snelweg. Veruit de meeste verkeersslachtoffers zijn mannen: 76 procent.

Voor eerst sinds 2001 meer verkeersdoden in EU
Voor eerst sinds 2001 meer verkeersdoden in EU (Foto: ANP)

Kerry: verkiezingen zijn gênant voor VS

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn "gênant voor ons land". Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken John Kerry zondag gezegd.

Kerry kreeg tijdens een interview met CBS de vraag wat regeringsleiders in de wereld van de verkiezingen vinden. "Ik denk dat het eerlijk is te zeggen dat ze geshockeerd zijn. De campagne haalt het beeld onderuit van het evenwicht van onze steun, van onze betrouwbaarheid", zei de voormalige presidentskandidaat.

Hij benoemde niet welke presidentskandidaten hij bedoelde, maar wees impliciet naar de Republikeinen. Die halen herhaaldelijk hard uit naar de moslimgemeenschap in de Verenigde Staten. Koploper Donald Trump heeft gepleit voor het martelen van gevangenen en bombardementen op families van terreurverdachten. Hij wordt gesteund door blanke racisten en neemt van die groeperingen maar amper afstand.

Kerry: verkiezingen zijn gênant voor VS
Kerry: verkiezingen zijn gênant voor VS (Foto: ANP)

El Chapo's boekhouder opgepakt

De Mexicaanse politie heeft zondag de boekhouder van de beruchte Mexicaanse drugshandelaar Joaquín Guzmán, beter bekend als 'El Chapo', opgepakt. Juan Manuel Alvarez wordt verdacht van witwassen van geld voor het Sinaloa-kartel. De Mexicaanse autoriteiten bevestigen dat Alvarez zondag is opgepakt in de zuidelijke staat Oaxaca.

Zijn witwaspraktijken spreidden zich uit over Mexico, Colombia, Panama en de VS. Volgens mediaberichten waste 'Koning Midas' tussen de 300 en 400 miljoen Amerikaanse dollars per jaar wit.

Zijn baas El Chapo ontsnapte in juli vorig jaar voor de tweede keer uit de gevangenis en bleef ondanks een massale klopjacht maandenlang uit handen van de politie. De drugsbaron werd na zeven maanden vrijheid in januari opgepakt.

El Chapo's boekhouder opgepakt
El Chapo's boekhouder opgepakt (Foto: ANP)

OM: Verdachten hadden hier geen aanslag gepland

Het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam heeft geen aanwijzingen dat terreurverdachten een aanslag in Nederland hadden gepland. Dat heeft een woordvoerder zondagavond laat gezegd naar aanleiding van arrestaties eerder op de dag.

Zondagmiddag werd in Rotterdam een Fransman opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristische aanslag. De Franse autoriteiten verzochten vrijdag al om de aanhouding van de man, volgens Franse media Anis B. De 32-jarige Fransman zou een kompaan zijn van de onlangs gearresteerde terreurverdachte Reda Kriket.

Arrestatie
Kriket is een man van 34 die donderdag in de Parijse voorstad Boulogne-Billancourt is opgepakt. Na zijn arrestatie en een huiszoeking in zijn woning in Argenteuil, meldden de Franse autoriteiten dat hij al heel ver was met het voorbereiden van een aanslag. In de woning werd, naast wapens en explosieven, ook een telefoonnummer in Rotterdam gevonden. De Nederlandse politie heeft degene van wie het nummer is getraceerd. In het kader van het onderzoek naar het beramen van een nieuwe aanslag in Frankrijk, zijn de afgelopen dagen ook in België twee arrestaties verricht.

Kriket werd vorig jaar in België bij verstek tot tien jaar cel veroordeeld veroordeeld wegens zijn rol in een netwerk dat jihadisten naar Syrië stuurde. Medebeklaagde in dat proces was Abdelhamid Abaaoud. Hij geldt als een van de belangrijkste daders van de aanlagen 13 november in Parijs.

Evacuatie
De Rotterdamse politie hield zondag nog drie verdachten aan. Het zijn twee mannen van 43 en 47 jaar met een Algerijnse achtergrond. De identiteit van de vierde verdachte is nog niet vastgesteld. Een speciale antiterreureenheid van de politie heeft de aanhoudingen verricht. Het OM onderzoekt in hoeverre dit drietal betrokken is bij terrorisme. De woordvoerder kon niet zeggen of de arrestaties verband houden met de aanslagen in Parijs afgelopen november.

De politie heeft op de Mathenesserweg en de Burgemeester Meineszstraat in Rotterdam-West woningen doorzocht waar de verdachten verbleven. Ter hoogte van de Doedesstraat werd de omgeving afgezet. Met het oog op de veiligheid van de omwonenden werden woningen in de directe omgeving geëvacueerd. Inmiddels mogen zij weer terug naar hun woningen.

OM: Verdachten hadden hier geen aanslag gepland
OM: Verdachten hadden hier geen aanslag gepland (Foto: ANP)

Politie neemt telefoons en munitie in beslag

Bij de huiszoekingen van de politie in Rotterdam zijn in de nacht van zondag op maandag onder meer telefoons, sim-kaarten, gegevensdragers, munitie, geld en drugs in beslag genomen. De doorzoekingen werden om 01.30 uur beëindigd. Dat meldt het Landelijk Parket via Twitter.

Verder meldt het OM dat de door Frankrijk gezochte verdachte Anis B., die zondagmiddag in Rotterdam werd opgepakt, de procedure ingaat om overgeleverd te worden. De drie andere verdachten die ook zijn aangehouden, worden door de Nederlandse recherche verhoord, aldus het OM.

Politie neemt telefoons en munitie in beslag
Politie neemt telefoons en munitie in beslag (Foto: ANP)

Mali arresteert 2 terreurverdachten Ivoorkust

Mali heeft twee verdachten gearresteerd die in verband worden gebracht met de dodelijke aanval op een toeristenoord in buurland Ivoorkust. Dat bevestigen militaire woordvoerders van het land zondag. De aanval twee weken geleden werd opgeëist door al-Qaeda in de Islamitische Maghreb, de Noord-Afrikaanse tak van de terreurbeweging.

De twee mannen werden opgepakt in het noorden van de regio Timboektoe. Een ervan is de chauffeur van de vermoedelijk leider van de terreuroperatie, Kounta Dallah, die nog altijd voortvluchtig is.

Vorige week dinsdag hield Ivoorkust vijftien personen aan voor de betrokkenheid bij de aanslag op de badplaats Grand Bassam, die negentien mensen het leven kostte. Extremisten bestormden een strand en schoten badgasten dood, om vervolgens enkele hotels binnen te dringen.

Mali arresteert 2 terreurverdachten Ivoorkust
Mali arresteert 2 terreurverdachten Ivoorkust (Foto: ANP)

Brand door vergeten pan op het vuur

In een appartement in Amsterdam is in de nacht van zondag op maandag brand uitgebroken, doordat de bewoners een pan die op het vuur stond waren vergeten.

Dat meldt de brandweer Amsterdam-Amstelland op Twitter. De gezinsleden hebben rook ingeademd en zijn ter controle naar het ziekenhuis gebracht.

Brand door vergeten pan op het vuur
Brand door vergeten pan op het vuur (Foto: ANP)

'Shell zet activiteiten Noordzee in etalage'

Shell zoekt kopers voor een deel van zijn activiteiten op de Noordzee. Dat schrijft de Britse zondagskrant The Sunday Times op basis van anonieme bronnen.

Volgens de ingewijden heeft de Nederlands-Britse oliereus Bank of America Merril Lynch ingeschakeld om het gesprek aan te gaan met geïnteresseerde partijen.

Shell zou zich niet volledig willen terugtrekken uit de Noordzee, maar Shells aanwezigheid in de regio zou wel aanzienlijk kunnen slinken. Volgens de krant staat topman Ben van Beurden erg onder druk om de hoge overnameprijs van het Britse gasbedrijf BG te rechtvaardigen. Shell telde daar onlangs omgerekend ruim 44 miljard euro voor neer. Van Beurden zou daarom nu tot bijna 27 miljard euro aan operaties van de hand willen doen.

'Shell zet activiteiten Noordzee in etalage'
'Shell zet activiteiten Noordzee in etalage' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: code (paas) geel

Na een prachtige eerste paasdag, ziet tweede paasdag er een stuk somberder uit. Het is afwisselend bewolkt en buien trekken over het land, waarbij ook onweer mogelijk is. De wind neemt in rap tempo toe en aan de westkust kan deze zelfs aantrekken tot windkracht 9. In de middag gaat de storm in het zuidoosten weer even snel liggen als hij gekomen is, in het noordwesten neemt de wind pas weer in de avond in kracht af. 

Zon op 07:22
Zon onder 20:08

Ik kreeg van Papabear onderstaande zonsondergang, hij noemde het zelf een toevalstreffer. Ik kreeg ook nog wat foto's van een anonieme user opgestuurd, dus ik weet niet waar of door wie de foto werd gemaakt! 

Zonsondergang in Alkmaar (Foto: Papabear)
Zonsondergang in Alkmaar (Foto: Papabear)

Uitzicht over het water
Uitzicht over het water

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
 1910 Henri Faber slaagde er in om met een watervliegtuig op te stijgen, een stuk te vliegen en weer heelhuids te landen. 
 1964 Radio Caroline, een piratenzender, begon met uitzenden. 
 1969 Ringo Starr kondigde aan dat The Beatles niet meer in het openbaar zullen optreden. 
 1939 Madrid werd veroverd door generaal Francisco Franco, de Spaanse burgeroorlog werd beëindigd. 
 1800 De Act of Union werd getekend, het Iers parlement ging akkoord met een vereniging met Groot-Brittannië


We can work it out... 

65 doden bij bomaanslag Taliban in Pakistan

Een zelfmoordterrorist heeft gisteren bij een aanslag in de Pakistaanse stad Lahore minstens 65 mensen vermoord en meer dan 300 mensen verwond. De laffe klootzak blies zichzelf op tussen geparkeerde auto's op een parkeerterrein in de buurt van een kinderspeeltuin. Onder de slachtoffers zijn dan ook veel vrouwen en kinderen.

In verband met het paasweekeinde waren er veel mensen in het park, dat op steenworp afstand ligt van het overheidsgebouw van premier Nawaz Sharif. De aan de Taliban gelieerde groep Jamaat-ul-Ahrar claimde de aanslag en liet weten dat deze op de Pakistaande christenen gericht was. Pakistan heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd en heeft ook alle parken in het land gesloten voor publiek.

In Pakistan wonen zo'n 190 miljoen mensen waarvan minder dan drie miljoen christenen.  In het voor Pakistaande begrippen rijke Lahore zou bijna 5 procent van de bevolking christelijk zijn. Naast de gebruikelijke ellende met de Taliban kent de stad dan ook veel criminele bendes en andere vormen van sectarisch geweld.

Volgens diverse media zou de terrorist al zijn geïdentificeerd, omdat zijn hoofd zou zijn gevonden. Het zou om een 28-jarig man stuk nageboorte uit het zuiden van de deelstaat Punjab gaan.

Renner Gent-Wevelgem overleden na val

Het gaat niet goed met de Belgische wielrenner Antoine Demoitié. De renner van Wanty-Groupe Gobert raakte zondag na een incident met een motorrijder gewond. Wat er is gebeurd is nog niet helemaal duidelijk. Zo zou het op basis van meldingen van ooggetuigen mogelijk kunnen zijn dat Demoitié onderuit ging, waarna een motorrijder hem niet meer kon ontwijken. 

De 25-jarige Belg werd na zijn ongeval opgenomen in een academisch ziekenhuis, waar hij op de intensive care ligt. Zijn team noemt de situatie van hun renner "zeer ernstig". Even na 20.00 uur kwam het team met het volgende bericht: "De situatie van Demoitié is nog altijd zeer ernstig. Zijn vrouw en familie zijn bij hem in het ziekenhuis in Lille."

De Belgische renner David Boucher meldde op Twitter zelfs al dat zijn collega zou zijn overleden, maar het bericht van Wanty-Groupe Gobert over dat hun renner nog altijd in ernstige toestand verkeert kwam daar nog na.

Update 22.11 uur
Inmiddels is duidelijk dat Demoitié samen met een aantal anderen ten val is gekomen na zo'n 115 kilometer koers. Een motorrijder die verbonden is aan de Belgische wielerbond probeerde tot stilstand te komen, maar daarbij ging het fout: hij viel en de motor eindigde bovenop Demoitié. Het gaat om een zeer ervaren Belgische wielerofficial, die het werk al vele jaren doet. 

Update 1.40 uur
De Franse politie heeft zojuist gemeld dat Antoine Demoitié is overleden in het ziekenhuis in Lille.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.