Jeugdspelen: Nederlandse skiërs achterin, goud Oostenrijk en VS

De eerste gouden medaille van de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer is voor Oostenrijk. Op de skipistes van Hafjell werd de super-G bij de dames gewonnen door de Oostenrijkse Nadine Fest.

Fest was in januari tijdens wedstrijden op dezelfde piste al oppermachtig en liet zaterdag zien dat dat geen toeval was. De 17-jarige Oostenrijkse troefde haar landgenote Julia Scheib met 0,63 seconden af. Slalomspecialiste Aline Danioth uit Zwitserland pakte knap het brons op 0,76 seconden. In totaal kwamen 37 dames aan de finish, waaronder Claire Tan. De Nederlandse moest op 6,55 seconden genoegen nemen met de 29e plek. Daarbij dient wel de aantekening gemaakt te worden dat Tan op fatsoenlijk niveau nog nooit een super-G geskied had. Ze eindigde wel zes plekken achter de Keniaans-Oostenrijkse Duitse Sabrina Simader.

Sabrina Simader tijdens de super-G in Hafjell (Foto: Getty)

Bij de heren was de eerste skiër die naar beneden ging de Amerikaan met de schitterende naam River Radamus. Daarmee was het goud gelijk beslist, want van de ruim vijftig deelnemers kwam niemand meer aan zijn tijd. Pietro Canzio uit Italië kwam met 0,03 seconden nog wel heel dichtbij. De strijd om brons was eveneens erg spannend: Manuel Traninger (+0,41) troefde namens Oostenrijk de Fin Sampo Kankkunen met één honderdste af. Dat er in het alpineskiën een serieuze 'exoot' aankomt werd weer bevestigd: Michel Macedo zette de Braziliaanse vlag neer op plek vijftien. Djordy Schaaf werd voor Nederland 37e op 4,87 seconden van Radamus.

Radamus kende toch bepaald geen vlekkeloze run, maar won wel goud (Foto: Getty)