Historische zege Zuid-Koreaanse bobsleeërs na bizarre ontknoping

De Zuid-Koreaanse bobsleeër Won Yun-jong heeft in het Canadese Whistler een historische zege geboekt in de World Cup. In zijn tweemansbob pakte hij samen met remmer Seo Young-woo de overwinning, maar die moesten ze wel delen met een Zwitsers duo. 

Na de eerste run waren de verschillen voorin al bijzonder klein. Aleksander Kasjanov stuurde de Russische slee samen met Aleksei Pushkarev naar de snelste tijd, maar Won gaf slechts 0,02 seconden toe. De Duitser Francesco Friedrich (met Thorsten Margis), de Canadees Justin Kripps (met Alexander Kopacz) en de Zwiters Rico Peter en Thomas Amrhein stonden op respectievelijk 0,07, 0,08 en 0,09 seconden van Kasjanov. Ook Steven Holcomb (+0,12) en Ugis Zalims (+0,17) hadden nog alle kans op een topklassering.

In de tweede run kon de Let Zalims zich flink verbeteren, waardoor hij onder meer Holcomb en Kripps passeerde. Peter nam echter de leiding over, terwijl Friedrich met een hamstringblessure forfait moest geven. Vervolgens was het de beurt aan Won en net als in de eerste afdaling haalde hij op het onderste deel van de baan hard uit. Hij was net niet zo snel als Peter, maar kwam uiteindelijk wel op dezelfde gecombineerde tijd uit. Kasjanov ging tot slot met 0,01 seconde voorsprong de laatste bocht in, maar verloor dat alsnog en werd juist op 0,01 seconde achterstand derde. Zalims eindigde weliswaar op slechts 0,02 seconden van het goud, maar belandde met plek vier toch buiten het podium en dus won Won de race, samen met Peter.

Won boekt een historische zege bij de World Cup in Whistler (Bron: YouTube)

Voor de Koreanen was het een zeer bijzondere zege. Op hun 'thuisbaan' pakten ze de eerste Zuid-Koreaanse zege ooit in de World Cup bobsleeën, nadat het duo dit seizoen al drie keer derde werd. Het heeft er kortom alle schijn van dat het gastland op de Olympische Winterspelen van 2018 in Pyeongchang ook op de ijsbaan een serieuze kracht gaat vormen.

Daarnaast kwamen er ook de nodige emoties los. Malcolm Gomer Lloyd, de coach van de Koreaanse ploeg, overleed begin januari plotseling, twee dagen voor hij zich bij zijn ploeg zou voegen voor deel twee van het seizoen. "Rust in vrede 'Gomer', we houden van je", zo viel te lezen op een bordje waarmee de Koreanen op het podium stonden. "Zijn vrouw Jeannie kwam speciaal voor ons naar deze wedstrijd, dus deden we extra ons best. We kregen van haar een speciale medaille, met aan beide kanten een tekst: "Ik zal elke race bij jullie zijn, ga voor goud" en "Onthoud wat ik jullie geleerd heb. Gomer.", vertelde een emotionele Won.

Niet alleen won Won de race, hij nam ook de leiding over in de World Cup. De Duitser Nico Walther kwam namelijk niet verder dan plek twaalf en moest de leiding inleveren.