FOK!sport Wintersport Weekend - Week 50

Het alpineskiën begon al in oktober, het schaatsen was relatief vroeg onderweg, maar eind november zijn dan ook alle andere wintersporten begonnen aan de seizoenen op het hoogste niveau. Zoals altijd zijn de meeste wedstrijden in het weekend en daarom geven we je op FOK!sport elke zondagavond een overzicht van de belangrijkste uitslagen en gebeurtennissen in de diverse wintersporten wereldwijd, inclusief aandacht voor de Nederlanders in de wat lagere niveau's.

Alpineskiër Marcel Hirscher kende een prima weekeinde met een zege op de reuzenslalom en een tweede plek op de slalom - achter de Noor Henrik Kristoffersen - in Val d'Isère. Bij de vrouwen won Lindsey Vonn eindelijk weer eens een reuzenslalom en pakte Petra Vlhova haar eerste World Cup-zege: een nieuwe ster in wording? 

Het langlaufen kende dit weekeinde in Davos twee gezichten: de Noren waren dominant als vanouds tijdens de lange afstanden, maar werden in de sprints verrassend verslagen. Ook de Noorse schansspringers waren op dreef, maar in het Russische Nizhny Tagil moesten ze het wel zonder zege doen. Grote winnaar van het weekeinde: Peter Prevc, met een tweede en eerste plek pakte hij de leiding in de World Cup. De noordse combinatie stond dit weekeinde niet op het programma.

Bij het alpineskiën in Zweden was de Kerstman nog wel de grootste winnaar (Foto: Getty)

In het biatlon waren de Duitse dames dominant in de sprint en achtervolging, maar in de estafette kwamen ze 0,2 seconden tekort voor de zege. Martin Fourcade was bij de mannen weer erg sterk, maar de Russen wonnen de spannende estafette.

Op de ijsbaan domineerden de Duitse skeletondames - en viel de Nederlandse Joska le Conté wat tegen - en won Martins Dukurs voor de tigste keer. De Belgische bobsleester Elfje Willemsen was weer ijzersterk en Francesco Friedrich zag zijn zegereeks voortgezet worden, maar ook ten einde komen. Het rodelen werd in de VS weer gedomineerd door Amerikanen, die weinig zin zullen hebben om terug te gaan naar Europa, waar hun leidende rol wel eens afgelopen zou kunnen zijn.

Martin Fourcade probeert zijn tegenstanders op een dwaalspoor te zetten door te doen alsof hij rechtsaf gaat richting finish in plaats van de schietbaan, zonder succes (Bron: YouTube)

De Nederlanders in opkomst

Dat er in de meeste wintersporten geen Nederlanders meedoen aan de World Cup betekent uiteraard niet dat die sporten geen Nederlanders kennen. We beginnen met de 20-jarige alpineskiester Adriana Jelinkova, zij kwam in het Noorse Kvitfjell in actie in de Europa Cup. Met name de reuzenslalom op vrijdag ging uitstekend voor de specialiste, die met een veertiende plek haar beste resultaat ooit haalde in het Europese niveau onder de World Cup. 

Wat schansspringen betreft moet Nederland het volledig hebben van Lars Antonissen en hij kwam dit weekeinde in het Noorse Rena in actie in de Continental Cup, één niveau onder de World Cup. Heel lekker ging het niet voor de 20-jarige Antonissen: op de kleine schans werd hij 68e en 70e, twee keer voorlaatste, en op de grote schans behaalde hij zondag een 59e plek van de 64 deelnemers. 

Na het vertrek van biatlete Chardine Sloof naar Zweden heeft Nederland nog drie biatleten over: de 19-jarige Jarl Hengstmengel en de zusjes Lilian (18) en Carine Leijn (16). Zij kwamen in het Oostenrijkse Obertilliach uit in de gloednieuwe IBU Junior Cup, waar ook jonge atleten internationale ervaring op kunnen doen zonder direct tegen de wereldtop bij de senioren te moeten strijden. Op zaterdag en zondag stond een sprint op het programma.

Hengstmengel kwam van de ruim honderd deelnemers zowel op zaterdag als zondag tot plek 77, met drie en twee schietfouten. Van de 94 dames liet Lilian op zaterdag de 72e tijd noteren na twee schietfouten, terwijl Carine 86e werd met vijf missers. Zondag ging het nog eens een stuk beter: Carine bleef foutloos en versloeg haar oudere zus - die twee keer miste - met één plek: 67e en 68e. Het zorgde voor tevredenheid bij vader en coach Martin: "Zondag zou wel eens hun beste wedstrijd tot nu toe kunnen zijn geweest", reageerde hij na afloop.

De loopbaan van dé Nederlandse biatlonhoop is uitstekend te volgen via hun Facebookpagina Biatleijn, waar regelmatig updates en foto's worden geplaatst. 

Carine en Lilian Leijn vormen samen met Jarl Hengstmengel de toekomst van het Nederlandse biatlon (Foto: Biatleijn)
Carine en Lilian Leijn vormen samen met Jarl Hengstmengel de toekomst van het Nederlandse biatlon (Foto: Biatleijn)