'Angst voor grote AZC's ongegrond'

"Er zijn veel Nederlanders die allemaal nare dingen verwachten bij de komst van een groot azc," zegt Jos Wienen, "maar die angst blijkt vaak nergens op gebaseerd." Wienen is, behalve burgemeester van Katwijk, ook verantwoordelijk voor Asielzaken bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Dat meldt de NOS.

"Veel gemeentebesturen staan voor een lastig dilemma. Zij bepalen immers of het verantwoord is om een grote opvanglocatie te faciliteren. Die beslissing moet vervolgens op gepaste wijze met de bevolking worden gecommuniceerd." Volgens hem is er genoeg draagvlak onder burgers voor grote azc's.

Grote opvanglocaties zijn noodzakelijk om alle asielzoekers in Nederland op goede wijze te kunnen huisvesten, zegt Wienen. "Er zijn genoeg grote azc's en daar hebben mensen eigenlijk helemaal geen last van."

Volgens Wienen is het wel belangrijk dat gemeenten naar inwoners luisteren voordat zij een beslissing nemen. Inspraakavonden zijn volgens hem echter niet altijd een uitkomst, omdat die vaak worden verstoord door tegenstanders.

Eerder al kon de politie melden dat misdaad in gebieden met (grote) azc's niet significant was toegenomen.