FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 18 december 2015

WK Darts: Pallett stunt met zege op Huybrechts

Vrijdagavond is de eerste ronde van het wereldkampioenschap darts voor Michael van Gerwen. Hij trof Rene Eidams, die in de voorronde te sterk was voor Thanawat Gaweenuntawong. 

Thanawat Gaweenuntawong 0-2 Rene Eidams (voorronde)
De winnaars van de kwalificatietoernooien van Zuid-Azië en Duitsland troffen elkaar in deze voorronde. Eidams won met 3-2 en 3-1 deze wedstrijd. Hij speelt later vanavond tegen Michael van Gerwen

Brendan Dolan (18) 0-3 Kyle Anderson
De partij ging in het begin gelijk op. Het werd 2-2 in de eerste set en in de beslissende leg gooide Anderson 60 uit via 1, triple 19 en dubbel 1 om de eerste set te pakken.

Op 1-1 in de tweede set kan Anderson een break plaatsen en na het missen van vele dubbels van beide heren kan Anderson via dubbel 1 de tweede set met 3-1 naar zich toetrekken.

Met een 126-finish komt Dolan nog op 1-1 in de derde set en even later ook op 2-2. Anderson maakte een einde aan de partij met een prachtige 121-finish.  In de volgende ronde speelt Anderson tegen Vincent van der Voort of Loz Ryder. 


Kim Huybrechts (12) 2-3 David Pallett
Huybrechts kwam direct in de problemen. Pallett opende met een 180 en een 64-finish. In de vierde leg kreeg de Belg de kans om voor te komen, maar dat lukte niet. Pallett redde zijn eigen leg via dubbel 5 en pakte vervolgens leep de eerste set. Huybrechts kon omdat Pallett de cadeautjes niet uitpakte wel de tweede set met 3-1 pakken. 

Huybrechts had de partij in handen en kwam op 2-1. Hij liet het momentum echter wel glippen. In de eerste leg van de vierde set liet de Belg de kans op de break al liggen. In de derde leg lukte dat wel, maar Pallett kon direct terugbreaken en via dubbel zestien pakte hij even later ook de set. 

Pallett kon in de vijfde set direct de leiding pakken en met een 132-finish nam hij een 2-0 voorsprong. Huybrechts zette in de derde leg nog wel een keer druk, maar met opnieuw een schitterende 122-finish pakte de Engelsman zijn eerste zege op een groot televisietoernooi.

Michael van Gerwen (1) 3-2 Rene Eidams

Michael van Gerwen ontsnapt in de wedstrijd tegen Rene Eidams. De Brabander wint met 3-2 na verlenging. Lees hier verder. 

Handbalsters in finale tegen Noorwegen

Het Nederlands vrouwenhandbalteam speelt zondag in de finale van het WK in Denemarken tegen Noorwegen. Dat land is zo'n beetje de sterkst denkbare tegenstander. De Noorse ploeg is regerend olympisch en Europees kampioen en won twee keer de wereldtitel.

Noorwegen won vrijdagavond in de halve finales van Roemenië in een waar spektakelstuk. De Noorsen hadden het overgrote deel van de wedstrijd licht de overhand, maar Roemenië werd steeds sterker en sleepte er een verlenging uit na zestig minuten: 27-27. In de verlenging sloeg Noorwegen alsnog toe en won het met 35-33.

Oranje triomfeerde over Polen in de halve finales (30-25) en bereikte voor het eerst in de geschiedenis de finale van het WK. Die begint zondag om 17.15 uur in Herning.

Handbalsters in finale tegen Noorwegen
Handbalsters in finale tegen Noorwegen (Foto: ANP)

Actie voor Voedselbank brengt 2,8 miljoen op

De actie Samen voor de Voedselbank van de regionale omroepen heeft bijna 2,8 miljoen euro aan goederen opgeleverd. Dat is een record. Dezelfde actie leverde vorig jaar 2,4 miljoen op, heeft de coördinator van de actie Edwin Pasveer vrijdagavond gemeld.

De omroepen zamelden sinds 7 december in hun eigen regio's boodschappen in. Kijkers en luisteraars konden producten afleveren of geld geven waarvoor boodschappen werden gekocht. Via de websites van de omroepen konden mensen ook een 'virtueel voedselpakket' doneren.

De opbrengst van de actie was het grootst in Noord-Holland en Groningen, aldus Pasveer.

Actie voor Voedselbank brengt 2,8 miljoen op
Actie voor Voedselbank brengt 2,8 miljoen op (Foto: ANP)

VN-Veiligheidsraad neemt resolutie SyriŰ aan

De vijftien leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) hebben vrijdag unaniem een resolutie over Syrië aangenomen. De bedoeling is dat er al in januari gesprekken worden gevoerd over een wapenstilstand en de vorming van een overgangsregering.

Eerder op vrijdag hadden de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad al overeenstemming bereikt over het concept voor de resolutie. Met name Rusland lag dwars als het ging om een resolutie voor Syrië. Het land is loyaal aan zittend president Bashar al-Assad. Een vertrek van Assad is volgens Sergei Lavrov, minister van Buitenlandse Zaken, dan ook geen onderdeel van het plan. "We hebben onze positie nogmaals herhaald. Het is aan de Syrische bevolking om te bepalen wat het lot van het land is. Daar is geen alternatief voor", zei hij vrijdag voor de overige tien landen instemden met de resolutie.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry erkende dat er "scherpe verdeeldheid"binnen de VN heerst over de toekomst van Assad. Wel is duidelijk dat alle partijen snel een eind willen aan het geweld in Syrië. De bedoeling is dat de VN binnen een maand met opties komen om een staakt-het-vuren te monitoren. Ook moet er van beide kanten gestopt worden met aanvallen op burgers.

VN-Veiligheidsraad neemt resolutie Syrië aan
VN-Veiligheidsraad neemt resolutie Syrië aan (Foto: ANP)

Gemeenteraad Enschede redt FC Twente

De gemeenteraad van Enschede heeft vrijdag ingestemd met het reddingsplan voor FC Twente. Van de 39 raadsleden schaarden er 28 zich achter de gevraagde garantstelling van 32 miljoen euro, die nodig is om de voetbalclub te behoeden voor een faillissement. Hierdoor kan Twente de gemeentelijke lening van 17 miljoen euro direct aflossen en andere schulden herfinancieren. In ruil voor die garantstelling doet FC Twente afstand van het stadion De Grolsch Veste, dat wordt ondergebracht in een nieuwe stichting die losstaat van de club. Een meerderheid van de gemeenteraad steunde deze constructie vrijdagavond.

De landskampioen van 2010 is de laatste tijd in grote financiële problemen geraakt. Om een faillissement te voorkomen, had Twente steun nodig van de gemeente. Niet alle partijen uit de Enschedese raad steunden de plannen van het college om de eredivisieclub te helpen. "We hebben er geen vertrouwen in dat het goed gaat komen", zei een SP-raadslid. "Wij moeten niet bloeden voor fouten van het FC Twente-bestuur." GroenLinks sprak van "dubbele petten" bij FC Twente en vond dat de club "het zelf heeft verprutst". De partij vroeg om een lagere garantstelling, wat volgens de wethouder echter niet mogelijk is.

Een ruime meerderheid van de raad besloot desondanks de club de helpende hand toe te steken. Met de gemeentelijke garantstelling op zak, kan FC Twente geld lenen om schulden af te lossen en de gemeentelijke lening terug te betalen. De club uit Enschede moet zich wel houden aan strenge voorwaarden. Twente zal spelers moeten gaan verkopen om de huur voor het stadion (2,5 miljoen euro per jaar) te kunnen betalen en verder moeten bezuinigen.

Gemeenteraad Enschede redt FC Twente
Gemeenteraad Enschede redt FC Twente (Foto: ANP)

Handbalcoach Groener kan het niet geloven

Bondscoach Henk Groener en zijn assistent Peter Portengen knepen elkaar in de armen na de klinkende zege van de Nederlandse handbalsters op Polen in de halve finale van het WK in Denemarken. "We staan in de finale, ik kan het niet geloven", zei hij na de wedstrijd voor de camera van Ziggo Sport. "We werken al jaren met elkaar en ik heb de ploeg zien groeien. Op dit toernooi past het gewoon allemaal", aldus de bondscoach, die Nederlandse handbalhistorie schreef met de finaleplaats.

Groener zag dat zijn ploeg Polen vanaf het begin aanpakte en geen schijn van kans gaf. "We bouwden een mooie voorsprong op en ook al hadden we een zwakke fase in de tweede helft, we pakten het weer goed op. Het was maar heel even kriebelig."

Bondscoach Groener kan het niet geloven
Bondscoach Groener kan het niet geloven (Foto: ANP)

Uitslag Vitesse - FC Twente

Vitesse is in de Eredivisie geklommen naar de vierde plaats op de ranglijst. De Arnhemmers wonnen in eigen huis met maar liefst 5-1 van het geplaagde FC Twente dat hiermee onder de nacompetitiestreep blijft staan.

Qazaishvili en Rashica openden in het Gelredome al snel de score voor de thuisploeg. Twente kon via Ziyech nog wel wat terug kon doen voor de rust. Na de thee was Vitesse goed bij de les en liep het eenvoudig uit naar een 5-1 zege.

Qazaishvili (midden) opende de score in het Gelredome (Pro Shots/Ronald Bonestroo)
Qazaishvili (midden) opende de score in het Gelredome (Pro Shots/Ronald Bonestroo)

Vitesse

5 - 1

FC Twente

10' Qazaishvili
18' Rashica
55' Solanke
58' Rashica
82' Oliinyk
  44' Ziyech
 
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 15.987
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Diks
Van der Werff
Kruiswijk
Leerdam
Yeini
Qazaishvili (Baker/77)
Nakamba
Rashica (Van Bergen/86)
Solanke
Brown (Oliinyk/80)
  Drommel
Bijen
Andersen
Uvini
Schilder (Ter Avest/69)
Mokotjo
Tapia (Ede/64)
Gutiérrez
Ziyech
Olaitan
Cabral

Titelverdediger Haase bij laatste vier NK

Tennisser Robin Haase heeft vrijdag de halve finales bereikt van de NK in Rotterdam. De titelverdediger uit Den Haag was tijdens zijn eerste optreden in het Topsportcentrum veel te sterk voor Tallon Griekspoor: 6-2 en 6-3. Haase strijdt zaterdag met Tim van Terheijden voor een plek in de eindstrijd. De nummer drie van de plaatsingslijst won donderdag al van Yannick Zenden.

De andere halve finale bij de mannen gaat tussen Jasper Smit en Matwé Middelkoop, die vrijdag de als vierde geplaatste Jesse Huta Galung verraste (6-4 en 6-3). Bij de vrouwen speelt topfavoriete Kiki Bertens tegen Quirine Lemoine, titelverdedigster Richel Hogenkamp treft Arantxa Rus. De halve finales worden zaterdag gespeeld, de twee finales van de NK zondag.

Titelverdediger Haase bij laatste vier NK
Titelverdediger Haase bij laatste vier NK (Foto: ANP)

Italiaanse toprenners vrijuit in dopingzaak

Na een lang juridisch proces gaan diverse Italiaanse wielrenners onder wie Alessandro Ballan en Damiano Cunego vrijuit in een dopingzaak. De rechtbank in Mantova besloot hen vrijdag vrij te spreken in de zaak die draaide rond vermeend dopinggebruik binnen de Lampre-ploeg. Het slepende proces duurde zo'n zeven jaar, maar uiteindelijk kwamen bijna alle betrokkenen zonder straf weg.

Alleen de hoofdverdachte, apotheker Guido Nigrelli, kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf. Nigrelli was een goede vriend van Lampre-manager Giuseppe Saronni en zou diens renners hebben voorzien van verboden stimulerende middelen.

Cunego en Ballan vierden grote successen in dienst van de Italiaanse ploeg. Cunego won onder meer de Giro en de Amstel Gold Race, Ballan werd in 2008 wereldkampioen. De rechter in Mantova oordeelde vrijdag dat er niet voldoende bewijs is om de bijna dertig verdachten te straffen.

Italiaanse toprenners vrijuit in dopingzaak
Italiaanse toprenners vrijuit in dopingzaak (Foto: ANP)

Blatter spreekt pers maandag toe

Sepp Blatter heeft voor maandag een persconferentie aangekondigd. De geschorste voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA spreekt de pers toe, nadat de ethische commissie van 'zijn' bond een oordeel over hem en Michel Platini heeft geveld. Blatter (79) heeft een zaal gereserveerd in het voormalige hoofdkantoor van de FIFA in Zürich, het oude hotel Sonnenberg.

De Zwitser is er heilig van overtuigd dat de rechtsprekende kamer van de ethische commissie hem maandag vrijspreekt. Blatter zat donderdag ruim acht uur tegenover de commissie om zich te verdedigen. Hij werd op 8 oktober, net als UEFA-preses Michel Platini, voor negentig dagen geschorst. Aanleiding was een schimmige betaling uit 2011. Blatter zou toen 1,8 miljoen euro hebben overgemaakt aan de Fransman voor werkzaamheden die deze jaren daarvoor had verricht.

Platini liet de verdediging vrijdag aan zijn advocaten over. Volgens de UEFA-preses is de ethische commissie vooringenomen. Naar verwachting doet de rechtsprekende kamer maandag tussen 10.00 en 11.00 uur uitspraak.

Blatter spreekt pers maandag toe
Blatter spreekt pers maandag toe (Foto: ANP)

Van Toorenburg wil Kamervoorzitter worden

Tweede Kamerlid voor het CDA Madeleine van Toorenburg stelt zich kandidaat voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer. Dat heeft haar partij vrijdag llaten weten.

Van Toorenburg is sinds 2007 Kamerlid en heeft ervaring met de portefeuilles justitie, jeugdzorg, binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties. Ze was ook voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie naar het Fyra-debacle.

CDA fractievoorzitter Sybrand Buma ziet Van Toorenburg helemaal zitten voor de job: "Madeleine is een Kamerlid met een scherp oog voor het belang van een zelfbewust en onafhankelijk opererend parlement."

Khadija Arib van de PvdA heeft zich ook al als kandidate gemeld. Ze vervangt op dit moment al Anouchka van Miltenburg (VVD), die vorige week na drie jaar voorzitterschap opstapte wegens kritiek op haar functioneren, met name in de nasleep van de Teven-deal.

Van Toorenburg wil Kamervoorzitter worden
Van Toorenburg wil Kamervoorzitter worden (Foto: ANP)

Molenbeek heeft plan tegen radicalisering

De Brusselse gemeente Molenbeek heeft een plan klaarliggen dat radicalisering tegen moet gaan. De gemeente kwam in de dagen na de aanslagen in Parijs negatief in het nieuws, omdat enkele daders de gemeente als verblijfplaats hadden.

Onder de maatregelen vallen de screening van alle verenigingen in de gemeente en het bestrijden van haatpredikers en radicaliserende boodschappen op sociale media. Ook worden teruggekeerde Syriëgangers psychosociaal begeleid. Dat geldt ook voor de families van de betrokkenen. "We hebben vastgesteld dat radicalisering soms verbonden is met netwerken van kleine en grote criminaliteit", zegt burgemeester Françoise Schepmans aan de Franstalige omroep RTBF. Voor de plannen wordt zo'n 1,9 miljoen euro vrijgemaakt.

Molenbeek heeft plan tegen radicalisering
Molenbeek heeft plan tegen radicalisering (Foto: ANP)

Twee pakketbezorgers winnen rechtzaak tegen PostNL

PostNL heeft vrijdag twee rechtszaken verloren van zelfstandige pakketbezorgers. Die claimden dat ze eigenlijk in dienst waren van het postbedrijf en dat PostNL hen niet zomaar de laan uit kon sturen.

De rechtbank in Haarlem deed uitspraak in drie zaken. Bij de derde kreeg PostNL wel gelijk. Het gaat om zelfstandigen met wie PostNL de contracten wilde beëindigen wegens klachten. De zogeheten subcontractors lieten het daar niet bij zitten. Ze voerden aan dat ze in de praktijk een arbeidsovereenkomst hadden.

De rechter ging hier in twee gevallen in mee. Bij hen was de werksituatie inderdaad vergelijkbaar met een dienstverband. De opzegging van hun contract is nu vernietigd en als voorschot op hun loon is 1000 euro netto per maand toegewezen. De rechter heeft alleen nog niet beslist of ze ook weer aan het werk kunnen. Dat moet nog worden bekeken, gelet op de klachten die er waren over hun functioneren.

Twee pakketbezorgers winnen zaak van PostNL
Twee pakketbezorgers winnen zaak van PostNL (Foto: ANP)

Van der Hoorn: "Het wordt een beetje hopeloos zo"

Mike van der Hoorn wil vertrekken bij Ajax. De tijd van bankzitten is voor de 23-jarige mandekker nu wel voorbij, vindt hij. "Je bent wel voetballer om veel wedstrijden te spelen", zei Van der Hoorn tegen FOX Sports.

"Om elke week te starten en met Ajax dan natuurlijk twee keer in de week te starten. Dan voel je je niet echt voetballer, nee", zei de mandekker over zijn huidige situatie in de hoofdstad. "Het wordt een beetje hopeloos zo natuurlijk en ja, het is gewoon heel vervelend. Ik bedoel je zit wekelijks wel bij de selectie, maar speelt geen minuten. Dat is gewoon frustrerend", aldus de verdediger, die sinds zijn komst van FC Utrecht nog niet echt indruk maakte bij Ajax.

"Ajax heeft gezegd dat ik in principe niet weg mag. Of er moet wel een heel goed bod komen waartegen ze geen 'nee' kunnen zeggen. Maar ja, het is lastig natuurlijk. Ik zit op de bank en ja, dan geven clubs niet zo makkelijk hun geld uit natuurlijk."

Een vertrek lijkt dan ook nu niet aan de orde voor de balende Van der Hoorn. "Ik denk dat het van de winter lastig gaat worden, maar in de zomer moet er een oplossing komen."

Handbalvrouwen stunten met finaleplaats WK

De Nederlandse handbalsters hebben opnieuw geschiedenis geschreven op het WK in Denemarken. De stuntploeg van bondscoach Henk Groener bereikte vrijdagavond in de sporthal van Herning de finale na een zinderende overwinning op Polen in de halve finales: 30-25.

De tegenstander in de eindstrijd komt uit de andere halve finale tussen Noorwegen en Roemenië. Als het Nederlands team zondag de wereldtitel verovert, is het meteen geplaatst voor de Olympische Spelen van Rio in 2016.

Oranje maakte in de eerste helft al het verschil met het snelle en dodelijk effectieve spel waarop het patent heeft dit toernooi. Polen probeerde het met fysiek spel, maar kreeg geen vat op de beweeglijke internationals van Nederland, waarin ook weer keepster Tess Wester uitblonk.

Fatale mishandeling hond bij super in Bergen

Een onbekende heeft in Bergen (Noord-Holland) een hond zo zwaar mishandeld dat het dier aan zijn verwondingen is overleden. Terwijl het baasje van de husky woensdag boodschappen aan het doen was in een supermarkt, is de hond hard geschopt of met een stomp voorwerp geslagen, denkt de politie.

"Kyra heeft een keiharde rotschop gehad en is inwendig doodgebloed", aldus de eigenaar vrijdag bij de regionale omroep RTV Noord-Holland. Bij de politie is aangifte gedaan.

Een dierenarts bevestigde dat het dier zwaar inwendig letsel had opgelopen. De politie is op zoek naar getuigen, meldde een woordvoerder vrijdag.

Fatale mishandeling hond bij super in Bergen
Fatale mishandeling hond bij super in Bergen (Foto: ANP)

WK Darts: Darren Webster te sterk voor Henderson

Dag twee van het wereldkampioenschap darts van de PDC. Zowel met middag- als avondsessie. Christian Kist beed als eerste van elf Nederlanders met succes het spits af. Later vanavond zal ook Michael van Gerwen de oche betreden. 

Qiang Sun 0-2 Mick McGowan (voorronde)
Een duel tussen de winnaar van de kwalificatietoernooien van Groot-Chian en de winnaar van het Tom Kirby Memorial Irish Matchplay. Sun kreeg wel veel kansen op een dubbel, maar wist slechts één keer de beslissende pijl raak te gooien. McGowan won met 3-0 en 3-1 en mag later op de dag terug komen.

John Henderson (32) 1-3 Darren Webster

Johan Henderson is de laagst geplaatste speler van dit WK. Hij trok de eerste set naar zich toe, maar daarna raakte Henderson het kwijt. Zonder enige tegenstand kon Webster weglopen en won de partij met 3-1. 

Webster schoot in set 2 uit de startblokken en kwam 2-0 voor. Henderson kwam nog langzij en mocht beginnen in de beslissende leg, maar een 76-finish van Webster zorgde voor een gelijke stand. Vanaf dat moment had Henderson niets meer in te brengen. De Schot kon de triples nauwelijks vinden en pakte geen leg meer. Met twee keer 3-0 ging de derde en vierde set naar Webster, waarmee hij de partij won. Hij treft in de volgende ronde mogelijk Michael van Gerwen. 

Justin Pipe (20) 0-3 Christian Kist
Christian Kist had helemaal geen moeite met Justin Pipe. Het werd 3-0. Kist treft in de volgende ronde Dave Chisnall of Rowby-John Rodriguez.


Mark Webster (22) 3-0 Mick McGowan
Mark Webster heeft op de momenten dat het echt moest het verschil gemaakt met Mick McGowan. Met driemaal 3-2 wist Webster de partij te winnen. De Welschman kende een matige periode, maar Webster is weer helemaal terug en haalde onder andere de halve finale van de World Grand Prix.

McGowan wist Webster diverse keren te breaken, maar Webster brak altijd terug. Op de alles beslissende momenten ging het voordeel naar Webby. In de derde leg van de eerste set kreeg McGowen de pijlen om te breaken, maar gooide het niet uit. Webster pakte de vijfde leg met een 126-finish.

Het werd 2-0 en met een 72- en 98-finish hield Webster in de derde set ook zijn eigen legs, maar McGowan dwong wel weer een vijfde leg af. De Ier had één pijl voor de set, maar tops gooide hij nietuit. Webster bleef rustig won de partij.


Speelschema vanavond
Thanawat Gaweenuntawong v Rene Eidams (voorronde)
Brendan Dolan v Kyle Anderson
Kim Huybrechts v David Pallett
Michael van Gerwen v Gaweenuntawong/Eidams

Geert Wilders gaat viraal: dit is het Marokkaanse parlement

Onze grote blonde leider, Grietje Wilders, heeft zich weer eens onsterfelijk belachelijk gemaakt met een tweet. De tweet bestaat uit de tekst "Dit is het Marokkaanse parlement", met daarbij een foto van het Marokkaanse parlement tijdens een speciale viering.

dit is het marokkaanse parlement

Wat Wilders probeerde te zeggen is niet geheel duidelijk omdat zijn tweet nogal over komt als hersenloos, random gebral. Afijn; we kennen het wel. Tot zover niets bijzonders.

Wat wél hilarisch is zijn de reacties die op zijn tweet verschenen. Zie hieronder enkele voorbeelden.

dit is een croissantje
Dit is een stoel

Voor de hele hilarische draad, kijk op deze Twitterfeed.

Wil jij Wilders ook nog wijzer maken dan hij is? Plaats dan jouw foto voor Wilders in de comments!

Wilders 18 maart op hakblok

De rechtbank in Den Haag houdt op vrijdag 18 maart de eerste openbare zitting in de strafzaak tegen PVV-voorman Geert Wilders. Daarin wordt de stand van zaken in het vooronderzoek besproken en de verdere planning.

Wilders wordt vervolgd omdat hij vorig jaar in een Haags café aan zijn aanhangers vroeg of ze meer of minder Marokkanen in die stad en in Nederland willen. "Minder, minder, minder", scandeerde de zaal. "Dan gaan we dat regelen", reageerde de PVV-leider.

Het Openbaar Ministerie beschuldigt Wilders van belediging van een groep mensen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat.

Vorige week wees de raadkamer van de rechtbank alsnog een deel van de onderzoekswensen van Wilders toe. Eerder had de onderzoeksrechter de gevraagde onderzoeken en getuigenverhoren niet gehonoreerd. Wilders vreesde toen dat hij geen eerlijke kans zou krijgen om zich te verdedigen.

Teeven neemt informatie deal mee in graf

Fred Teeven zou zijn omstreden deal uit 2000 met een drugscrimineel "morgenochtend" weer sluiten. "Voor de rest kan ik er niet over praten." De oud-staatssecretaris heeft ook tot op heden geen spijt van de schikking die hij sloot als officier van justitie, ook al kostte de nasleep ervan hem zijn baan als bewindsman, hoewel hij prompt de kamer weer in kwam als kamerlid.

"Er was toen een heel andere situatie." Dat zegt het huidige VVD-Kamerlid vrijdagavond in het radioprogramma Dit is de Dag. Hij snapt dat zijn eigen partij de zeer kritische conclusies overneemt van de commissie die de kwestie onderzocht. "Mijn partij moet uitgaan van wat de commissie-Oosting weet." Teeven zelf weet meer, erkent hij. "Dat neem ik mee in mijn graf."

De politieke aanpak van de nasleep van de deal leverde het kabinet een flinke deuk op. Bijna de gehele oppositie diende woensdag over de aanpak een motie van afkeuring in, maar die werd verworpen. Hoeveel geld Teeven zélf aan de deal heeft overgehouden is nog onbekend en zal dat naar alle waarschijnlijkheid ook blijven.

Cees H. baalt intussen enorm van alle aandacht. Oké, hij heeft enkele miljoenen, een paar huizen en een privéjacht aan de deal overgehouden, maar hij had liever in alle rust van zijn zuur verdiende en eerlijk van de VVD teruggekregen drugsgeld genoten.

Teeven neemt informatie deal mee in graf
"Ik vertel ze lekker NOOIT hoeveel geld de deal me heeft opgeleverd, moehahahaaaaa" (Foto: ANP)

Ecclestone vindt de Formule 1 troep

Men zou zich af kunnen vragen waarom er nog zovelen naar de Formule 1 kijken. De commerciële baas van de sport, Bernie Ecclestone, noemt de sport die hij aan de kijker zou moeten verkopen, namelijk troep. De Brit is wel vaker kritisch geweest op de huidige regelgeving in de F1, maar dit keer zou het wel eens menens kunnen zijn. Ecclestone heeft recent namelijk een mandaat gekregen om samen met FIA-voorzitter Jean Todt aanbevelingen te doen om een aantal prangende zaken te veranderen. En Ecclestone weet waar hij zijn aandacht aan gaat besteden.

"Het probleem is dat ik zie hoe de dingen zijn en dat is niet hoe ik ze wil zien," stelt hij. "Denkt u dat het terecht is dat Fernando Alonso, u heeft waarschijnlijk van hem gehoord want hij is een voormalig wereldkampioen, achteraan de grid staat? En vindt u het logisch wanneer een rijder zich als derde kwalificeert en zijn motor wisselt, slechts als dertiende mag starten? Formule 1 is troep. Het publiek begrijpt er niks van. Ze kijken naar de race, weten dat iemand zich als derde kwalificeerde, maar ziet hem tijdens de start opeens terug in het middenveld. En waarom? Omdat iemand zijn motor moest wisselen. Of zijn versnellingsbak. We kunnen deze problemen oplossen, maar we kunnen er geen jaren mee wachten."

'Formule 1 is troep'

Star Wars boekt recordomzet op dag 1

De film Star Wars: The Force Awakens (onze review) heeft op de eerste draaidag in de VS en Canada een recordopbrengst van omgerekend ruim 52 miljoen euro. Dat liet entertainmentconcern Disney vrijdag weten.

De film vaagde het oude record weg van de laatste Harry Potter-film die op de eerste dag in 2011 iets meer dan 40 miljoen euro in het laatje bracht. Volgens Disney staat de teller van de nieuwe Star Wars-film na twee dagen wereldwijd op bijna 120 miljoen euro.

Hoeveel tientallen miljoenen er is misgelopen door downloads is niet bekendgemaakt.

Recordopbrengst Star Wars
Recordopbrengst Star Wars (Foto: ANP)

Win een MSI R7 370 GAMING 4G-videokaart voor je pc

MSI is al decennia een naam in pc-land. In de jaren 80 zijn ze begonnen als moederbord-fabrikant, maar later breidden ze hun portfolio uit met videokaarten, laptops, all-in-one pc’s en randapparatuur als muizen, toetsenborden en meer. De Gaming-serie is voor ons gamers interessant, met moederborden, videokaarten, maar ook gaming laptops en desktops die klein genoeg zijn om naar een LAN-party te slepen, maar wel met ruimte voor de wat grotere uitgevallen videokaarten. Meer details over deze producten zijn op de gaming site van MSI te vinden.

MSI heeft een pakje onder de FOK!kerstboom gelegd voor pc-gamers die een videokaart zoeken om spellen als Battlefield en dergelijk weer met fatsoenlijke framerates te kunnen spelen. Wil je kans maken op deze stille MSI R7 370 GAMING 4G? Dan willen we wel weten of je echt vooruitgaat met deze videokaart. Laat zien waarom je deze kaart echt nodig hebt. Dat mag met een mooi kerstgedicht, een video van je gameplay met je huidige videokaart of gewoon met een doodordinaire smeekbede waar we je moeten geloven op je blauwe ogen. Je kunt je creatieve uitspatting in het volgende topic kwijt. Meedoen kan tot 21 december. De winnaar krijgt natuurlijk persoonlijk bericht en een pakje onder zijn kerstboom.

MSI R7 370 GAMING 4G

Fietser steekt agent met injectienaald

In Naarden is een agent door een onbekende man gestoken met een injectienaald. De politieman hield de fietsende man donderdagavond laat op de Amerfoortsestraatweg staande, omdat hij zonder licht reed. De fietser stak hem direct in zijn arm en ging ervandoor, meldde de politie vrijdag.

De politie is op zoek naar de dader. De agent heeft zich laten behandelen in een ziekenhuis. Daar wordt gekeken of hij een besmetting heeft opgelopen.

Fietser steekt agent met injectienaald
Fietser steekt agent met injectienaald (Foto: ANP)

De Boer niet verrast over steun voor bestuur

Het verbaast Frank de Boer niet dat de leden van Ajax zich donderdagavond massaal achter de bestuursraad van de club hebben geschaard. "Ik had wel het gevoel dat het deze kant zou uitgaan. Ik denk dat het goed voor Ajax is, dat er nu rust is."

De Boer hoopt niet dat Johan Cruijff zich nu nooit meer met Ajax gaat bemoeien. Het ernstig zieke erelid verweet de bestuursraad een gebrek aan steun aan de inmiddels ontslagen hoofd opleiding Wim Jonk. "We moeten de identiteit van Ajax bewaken. Cruijff is altijd welkom, de deur staat altijd open", zei De Boer.

De leden van Ajax konden zich donderdagavond tijdens een algemene vergadering uitspreken over de bestuursraad. Ze stemden unaniem voor het aanblijven van voorzitter Hennie Henrichs, Cees Vervoorn, Dick Schoenaker, Tonnie Bruins Slot, Jan Buskermolen, Maarten Oldenhof en Ronald Pieloor.

De Boer niet verrast over steun voor bestuur
De Boer niet verrast over steun voor bestuur (Foto: ANP)

Bayern weet toppers lang aan zich te binden

Bayern München heeft vrijdag vier contracten met spelers verlengd. Thomas Müller, Jérôme Boateng en Javi Martínez blijven zelfs tot en met 2021 bij de Duitse topclub, aldus Bayern vrijdag. Xabi Alonso hield bij het een 'bescheiden' verlenging tot en met 2017.

Met name de handtekening van Müller onder een contract van dergelijke duur is opvallend. De Duitser blinkt regelmatig uit bij de Rekordmeister en het was publiek geheim dat verschillende grote Europese clubs hem graag zagen komen. "Ik ben er heel blij mee", zei Müller over zijn nieuwe overeenkomst. "Ik ben ervan overtuigd dat Bayern ook de komende jaren topvoetbal zal spelen."

Bayern weet toppers lang aan zich te binden
Bayern weet toppers lang aan zich te binden (Foto: ANP)

Blatter en Platini horen maandag hun lot

Sepp Blatter en Michel Platini horen maandag of ze straf krijgen van de ethische commissie van de FIFA. De verhoren zitten erop en de tuchtkamer van de commissie gaat zich beraden. "De tuchtkamer zal zich dit weekend terugtrekken, in alle rust reflecteren en maandag met een oordeel naar buiten treden", aldus een voorlichter.

De uitspraak is vermoedelijk maandagochtend tussen 10 en 11 uur in de zaak tegen de baas van de FIFA en de voorzitter van de UEFA. Blatter en Platini werden op 8 oktober al voor negentig dagen geschorst. Aanleiding was een schimmige betaling uit 2011. Blatter zou toen 1,8 miljoen euro hebben overgemaakt aan de Fransman voor werkzaamheden die deze jaren daarvoor had verricht.

Blatter bepleitte donderdag zijn zaak voor de commissie, Platini liet vrijdag uit protest verstek gaan en stuurde zijn advocaten.

Blatter en Platini horen maandag hun lot
Blatter en Platini horen maandag hun lot (Foto: ANP)

Zoon Hakkinen stopt met racen en kiest voor voetbal

Sinds Max Verstappen's spectaculaire vlucht van anonieme tiener tot ster van de toekomst, zou je denken dat er meer kinderen met beroemde race-achternamen die route willen nemen. Niets blijkt echter minder waar. Want daar is ineens Hugo Hakkinen, zoon van tweevoudig wereldkampioen Mika. De 15-jarige karter heeft zijn racehelm aan de wilgen gehangen en ingeruild voor trendy voetbalschoenen.

"Hugo heeft karten een kans gegeven en hij was goed," zegt vader Mika. "Maar het werd nooit zijn passie." Hugo houdt namelijk van voetbal en droomt van een leven als profvoetballer bij Manchester United of Real Madrid. "En ik zal hem daarin steunen," stelt Hakkinen senior resoluut. "Ik vind het niet erg dat hij later geen autocoureur wil worden, al zou ik hem ook daarmee hebben geholpen. Iedere ouder doet dat voor zijn kind." 

Hakkinen zag ook nadelen voor zijn zoon in de autoracerij. "Het is lastig voor de zoon van een tweevoudig wereldkampioen. Er zitten voordelen maar ook nadelen aan. Vraag dat maar aan mijn oude vriend en rivaal Damon Hill." Hill is nog altijd de enige zoon van een wereldkampioen die zelf ook wereldkampioen werd. Momenteel zijn alleen Max Verstappen en Nico Rosberg tweede generatie F1-coureurs, volgend seizoen komt daar Jolyon Palmer nog bij. De Brit is de zoon van voormalig Williams- en Tyrrell-coureur Jonathan.

Overigens is alle hoop op een opvolger van Mika Hakkinen in de F1 nog niet verloren, al zal Mika nog lang geduld moeten hebben. Met zijn Tjechische partner Markéta Remešová heeft de voormalige Flying Finn in 2014 een tweede zoon gekregen, genaamd Daniel.   

WK Darts: Kist naar tweede ronde na eenvoudige zege op Pipe

Christian Kist is de eerste van elf Nederlanders die aan mag treden in het Alexandra Palace te Londen voor het wereldkampioenschap darts van de PDC. De voormalig werekldkampioen van de BDO had geen enkele moeite met Justin Pipe en won met 3-0. 

Het is Pipe die aan de partij mag beginnen en met een 104-finish op 1-0 komt. Het gaat gelijk op en met een 116-finish komt Kist op 2-2. Op het beslissende moment is het de Nederlander die toeslaat met en trok de eerste set met 97 gemiddeld naar zich toe.

Kist kreeg in de tweede set geen tegenstand van Pipe en trok de tweede set met 3-0 naar zich toe. De voormalig wegwerker had nog wel moeite om de dubbels te vinden, maar Pipe gaf hem genoeg kansen om de buitenste ring te raken. Ook de derde set ging met 3-0. De Nederlanger had een gemiddelde van 94, waar Pipe bleef steken op een zeer magere 75.

Voor Kist is het zijn tweede deelname in Londen. Vorig jaar verloor hij in de eerste ronde van Jelle Klaasen, nu mag hij na de kerst terugkomen en aantreden tegen Dave Chisnall of Rowby-John Rodriguez. 

Geen nieuws, wÚl een lekker wijf met dikke tieten!

Het is inmiddels bijna weekend en de kerstdagen komen eraan. Hoog tijd voor een lekker wijf dus!

En wij hadden er nog nooit van gehoord, maar de dame in kwestie blijkt Mercy Watson te heten. En ze is een plussize-model, oftewel een lekker wijf met rondingen. Enjoy!

 

Happy Hump Day🍑 Shot by #DavidSims Styling #maxpearmain for @thehommeplusmag #editorial #laperla #curves

Een foto die is geplaatst door Mercy Watson (@mercyrosewatson) op3 Jun 2015 om 2:04 PDT

 

Byron Magic ✨✨✨ #love

Een foto die is geplaatst door Mercy Watson (@mercyrosewatson) op5 Nov 2015 om 7:40 PST

 

Sneaky bts snap while shooting amazingness with @knutwoerner 💦💦💦 #sky #bts #capetown

Een foto die is geplaatst door Mercy Watson (@mercyrosewatson) op30 Nov 2015 om 6:25 PST

 

Celebrating another rotation around the sun in my Birthday suit // Body Love 💕💕💕 #freethenipple

Een foto die is geplaatst door Mercy Watson (@mercyrosewatson) op23 Okt 2015 om 1:43 PDT

 

White lace in paradise 🐚💕🌊 #beautiful

Een foto die is geplaatst door Mercy Watson (@mercyrosewatson) op13 Okt 2015 om 10:48 PDT

 

💓💓💓 Shot by #davidsims for @thehommeplusmag styling #MaxPearmain #editorial #LOVE

Een foto die is geplaatst door Mercy Watson (@mercyrosewatson) op23 Apr 2015 om 7:30 PDT

 

💗💗💗this shot by @lililand Curves on the Cliffs💕💕💕 #beautiful #curvesaresexy

Een foto die is geplaatst door Mercy Watson (@mercyrosewatson) op17 Apr 2015 om 4:09 PDT

 

Sun kissed 💋💋💋 by @lililand #beach #healthnotsize #loveyourcurves

Een foto die is geplaatst door Mercy Watson (@mercyrosewatson) op4 Apr 2015 om 5:40 PDT

Nieuw gasbesluit kost schatkist 1,5 miljard

Het nieuwe besluit om de gaswinning in Groningen verder te beperken, kost de schatkist 1,5 miljard euro. Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad, waar het kabinet een knoop over de gaswinning heeft doorgehakt. Er hoeft echter niet verder te worden bezuinigd hierom.

De gaswinning gaat naar 27 miljard kuub, zo liet Dijsselbloem doorschemeren. De Raad van State bepaalde eerder dat tot oktober 2016 maar 27 miljard kuub gas mag worden gewonnen in Groningen.

Het terugdraaien van de gaswinning heeft de afgelopen jaren al 7 miljard gekost. "Het gaat sneller dan gedacht", aldus Dijsselbloem. Hij wees erop dat het nu eenmaal noodzakelijk is wegens de veiligheid van de Groningers.

Nieuw gasbesluit kost schatkist 1,5 miljard
Nieuw gasbesluit kost schatkist 1,5 miljard (Foto: ANP)

Kabinet bouwt antipiraterijmissie verder af

De rol van de Nederlandse marine in de strijd tegen piraterij voor de kust van Somalië wordt verder beperkt. Volgend jaar gaat een marineschip vier maanden deelnemen aan de Europese antipiraterijmissie Atalanta, zei minister Jeanine Hennis van Defensie vrijdag na de ministerraad.

De Nederlandse inbreng kan worden teruggebracht, "omdat het dreigingsniveau aan het zakken is", aldus de bewindsvrouw. Ook is de vraag naar maritieme capaciteit volgens haar elders "heel groot". Ze verwees daarbij naar de bewaking van de Europese buitengrenzen en NAVO-verplichtingen.

Ons land doet sinds 2008 mee aan de strijd tegen piraterij bij Somalië. In voorgaande jaren was de marine ook actief voor de NAVO-antipiraterijmissie Ocean Shield. Daar stopte het kabinet vorig jaar al mee.

Kabinet bouwt antipiraterijmissie verder af
Kabinet bouwt antipiraterijmissie verder af (Foto: ANP)

Rutte verwacht druk Europees halfjaar

Europa moet in 2016 gemaakte afspraken ook echt gaan uitvoeren. En als Nederland als nieuwe voorzitter van de Europese Unie daar een rol in kan spelen, zal het dat niet nalaten. "We gaan het druk krijgen."

Dat zei premier Mark Rutte na afloop van de tweedaagse en laatste top van regeringsleiders en staatshoofden van de EU van dit jaar. Op 1 januari bekleedt Nederland het EU-voorzitterschap voor een halfjaar.

Met talloze vergaderingen en toppen over de Griekse crisis en de migratieproblematiek was 2015 een "zwaar" jaar, zei Rutte. "Aan de kwaliteit van de besluiten lag het niet", aldus Rutte. "Het schortte vaak in de uitvoering."

Daar wil Rutte als voorzitter dan ook graag verandering in zien. "We moeten in de praktijk waarmaken wat op papier is afgesproken."

Rutte verwacht druk Europees halfjaar
Rutte verwacht druk Europees halfjaar (Foto: ANP)

Obstakels voor gaspijplijn vanuit Rusland

De geplande verdubbeling van de Nord Stream-gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland stuit op Europees verzet. De Europese regeringsleiders stelden vrijdag in Brussel dat elk nieuw energieproject de afhankelijkheid van buitenlandse energie niet mag vergroten.

Nord Stream II voldoet niet aan de voorwaarden en ondermijnt de rol van Oekraïne als doorvoerland, zei EU-president Donald Tusk. "Het project moet wel volledig in overeenstemming zijn met de voorwaarden als het financiële, politieke of juridische steun van EU-instellingen wil krijgen."

Door de uitbreiding zou de capaciteit van de bestaande pijpleiding met 55 miljard kubieke meter gas per jaar worden vergroot. De pijpleiding kan 26 miljoen huishoudens van gas voorzien. Belangrijke spelers in het project zijn het Russische staatsconcern Gazprom, oliebedrijf Shell en het Duitse energieconcern E.ON.

Obstakels voor gaspijplijn vanuit Rusland
Obstakels voor gaspijplijn vanuit Rusland (Foto: ANP)

Man vast voor moord in Scheepvaartmuseum

De politie heeft begin deze maand een man opgepakt in verband met de liquidatie op een dancefeest in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum in 2013. Het gaat om een 32-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, meldt het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam.

Tijdens het dancefeest 'The Waterfront' op zaterdag 25 mei 2013 werd tussen het uitgaanspubliek een 26-jarige Amsterdammer doodgeschoten. Hij werd met meerdere pistoolschoten om het leven gebracht. Er waren op dat moment zo'n duizend mensen op het feest aanwezig.

Kort na de schietpartij maakte de politie bekend dat het slachtoffer "een bekende" van haar is. Ook werd na het feest een 25-jarige Amsterdammer in de buurt aangehouden na tips van getuigen. Justitie had echter te weinig bewijs om hem te verdenken van het doodschieten van het slachtoffer.

Geweld
De moord kan volgens het OM mogelijk geplaatst worden binnen de liquidatiegolf in Amsterdam, "waarbij rauw geweld niet wordt geschuwd. Daarbij worden met ogenschijnlijke achteloosheid de meest zware wapens gebruikt in dichtbevolkte woonwijken."

De nu aangehouden verdachte werd volgens AT5 op 1 december in Amsterdam aanvankelijk gearresteerd in verband met witwaspraktijken. Hij zit nu vast voor betrokkenheid bij de liquidatie in 2013. De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam heeft onlangs besloten dat de man in ieder geval nog negentig dagen in de cel moet blijven zitten. Het OM sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Man vast voor moord in Scheepvaartmuseum
Man vast voor moord in Scheepvaartmuseum (Foto: ANP)

'Rusland open voor aftreden Bashar al-Assad'

Rusland heeft Westerse landen duidelijk gemaakt geen bezwaren te hebben tegen een aftreden van de Syrische president Bashar al-Assad als onderdeel van een vredeproces. Dat is een duidelijke verzachting van de altijd publiekelijk verklaarde steun aan Assad, vooruitlopend op gesprekken vrijdag in New York, aldus diplomaten.

Rusland is naast Iran altijd een stevige bondgenoot geweest van Assad en grijpt inmiddels ook militair in tegen anti-regeringstroepen in de vijf jaar durende burgeroorlog die meer dan een kwart miljoen mensen het leven heeft gekost. Rusland en Iran hebben er lang op aangedrongen dat Assads lot in landelijke verkiezingen moet worden beslist.

Westerse mogendheden als Turkije, Saudi-Arabië en anderen hebben met tegenzin ingestemd met Assads aanblijven gedurende een overgangsperiode.

'Rusland open voor aftreden Bashar al-Assad'
'Rusland open voor aftreden Bashar al-Assad' (Foto: ANP)

20 jaar voor smokkelen neushoornhoorns

Vier Chinese mannen zijn in Tanzania veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor het smokkelen van neushoornhoorns. De mannen, tussen de 29 en 34 jaar, zouden de hoorns van buurland Malawi naar Tanzania gesmokkeld hebben.

De regering van Tanzania treedt tegenwoordig hard op tegen het stropen en smokkelen van beschermde dieren. Het Oost-Afrikaanse land is voor een groot deel afhankelijk van de inkomsten van toeristen die safari's boeken.

De Chinezen ontkennen dat ze iets met de smokkel te maken hebben.

20 jaar voor smokkelen neushoornhoorns
20 jaar voor smokkelen neushoornhoorns (Foto: ANP)

Principeakkoord PostNL over cao postbezorgers

PostNL heeft met de vakbond een principeakkoord bereikt over de arbeidsvoorwaarden van postbezorgers in de komende twee jaar. In de nieuwe cao staan afspraken over onder meer loonsverhogingen en onkostenvergoedingen.

De bezorgers gaan per 1 januari 0,9 procent meer verdienen en per 1 juli krijgen zij er nog eens 0,5 procent bij. In januari en juli 2017 volgen nog twee salarisverhogingen met eveneens 0,9 en 0,5 procent.

Postbezorgers ontvangen voortaan een onkostenvergoeding variërend van 70 tot 105 euro per jaar, afhankelijk van het aantal contracturen. Daarnaast krijgen ze een vergoeding voor het gebruik van hun eigen smartphone tijdens het werk.

De afspraken worden de komende weken voorgelegd aan de leden van de betrokken vakbonden. De uitkomst daarvan wordt eind januari verwacht.

Principeakkoord PostNL over cao postbezorgers
Principeakkoord PostNL over cao postbezorgers (Foto: ANP)

'Aanslag huis Ramakers niet door motorclub'

De bomaanslagen op Bandidosbaas Harrie Ramakers in maart 2014 zijn niet gepleegd door een rivaliserende motorclub. Volgens Ramakers moeten de daders van de aanslagen niet in de hoek van de motorclubs worden gezocht. Dat zei raadsman Phil Boonen van Ramakers vrijdag tijdens een kort geding voor de rechtbank in Roermond.

Daarin vocht Ramakers het besluit tot sluiting van zijn woning na de aanslagen aan. Volgens Ramakers heeft de burgemeester daarvoor een bepaling in de gemeentewet verkeerd uitgelegd, en is de sluiting onrechtmatig.

Volgens advocate Annemarie Hirsch Ballin van burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren was er wél sprake van spanningen tussen motorbendes, die de aanleiding tot de aanslagen vormden. Drie uur nadat Ramakers was benoemd tot president van de toen eerste afdeling (chapter) van de Bandidos in Nederland, werd er al een granaat naar zijn woning gegooid.

Tweede aanslag
Binnen een week volgde een tweede aanslag, aldus de advocate. Het presidentschap van Ramakers was volgens haar aanleiding genoeg om de woning te sluiten, omdat er een verband was tussen de woning van de kersverse Bandidosbaas en de gepleegde aanslagen.

Ramakers was zelf niet aanwezig omdat hem beperkingen zijn opgelegd in een strafzaak tegen de Bandidos. Hij mag de gemeente Echt-Susteren niet verlaten.

De rechtbank doet binnen zes weken uitspraak.

'Aanslag huis Ramakers niet door motorclub'
'Aanslag huis Ramakers niet door motorclub' (Foto: ANP)

Eerste stuk verlengde A4 vrijdagavond open

Het eerste deel van de verlengde A4 gaat vrijdag na de avondspits open. Het gaat om het 7 kilometer lange stuk tussen Schiedam en Delft. Dinsdag werd de laatste hobbel genomen. Het hoogheemraadschap van Delfland vond het toen goed dat dagelijks anderhalf miljoen liter water onder de snelweg mag worden weggepompt. Als dat niet zou gebeuren, zou een deel van het nieuwe stuk A4 onder water komen te staan. De rijbanen richting Schiedam gaan maandag open, vóór de ochtendspits.

Over de aanleg van het stuk snelweg is tientallen jaren gesteggeld. Door procedures van tegenstanders, trage besluitvorming en steeds wisselende regelgeving duurde het 63 jaar voordat de weg er kon komen.

Door de verlengde A4 moet de drukte op de A13 tussen Den Haag en Rotterdam verminderen.

Eerste stuk verlengde A4 vrijdagavond open
Eerste stuk verlengde A4 vrijdagavond open (Foto: ANP)

Dodental tyfoon Filipijnen opgelopen naar 41

Het dodental door de tyfoon Melor die de Filipijnen eerder deze week heeft getroffen, is vrijdag opgelopen naar 41. Vier mensen worden nog vermist, twintig mensen zijn gewond en 750.000 mensen zijn geëvacueerd. Zij zullen naar verwachting de kerst dakloos en zonder stroom doorbrengen.

Melor kwam maandag aan land op het eiland Samar en maakte daar de eerste slachtoffers. De storm is inmiddels gaan liggen, maar heeft een spoor van vernieling en verwoesting achtergelaten. De tyfoon kende op het hoogtepunt windsnelheden van 185 kilometer per uur.

Vrijdag is ook een legerkonvooi aangevallen, nadat het hulpgoederen had afgeleverd in getroffen gebied. Dat zou volgens de autoriteiten zijn gebeurd door Maoïstische rebellen. Twee soldaten raakten gewond bij de aanval.

Dodental tyfoon Filipijnen opgelopen naar 41
Dodental tyfoon Filipijnen opgelopen naar 41 (Foto: ANP)

'Winterkorn nog altijd op de loonlijst VW'

Oud-topman Martin Winterkorn van Volkswagen strijkt ondanks zijn vertrek nog altijd miljoenen aan salaris op. Dat meldde de Duitse krant Handelsblatt vrijdag op basis van bronnen rond de toezichthoudende raad van VW.

Het contract van Winterkorn zou nog tot eind 2016 doorlopen. Bij zijn vertrek zou hij bedongen hebben dat deze overeenkomst 'gewoon' doorloopt, aldus ingewijden. Met een beloning van 15 miljoen euro was Winterkorn een van de best betaalde managers van Europa. Het is overigens nog onduidelijk of Winterkorn bij zijn vertrek ook een ontslagvergoeding heeft gekregen.

Winterkorn stapte in september op bij de Duitse automaker naar aanleiding van het dieselschandaal. De toezichthoudende raad benadrukte bij zijn afscheid dat de topman geen weet had van de malversaties die onder zijn bewind zijn begaan. Matthias Müller, de voormalige baas van sportwagendochter Porsche, volgde hem op.

'Winterkorn nog altijd op de loonlijst VW'
'Winterkorn nog altijd op de loonlijst VW' (Foto: ANP)

Nederlandse vrouwen geilste ter wereld

Nederlandse dames zouden de gelukkigste ter wereld moeten zijn. Maar liefst 58 procent van hen krijgt minstens eens per week een orgasme. De Françaises komen juist het minst vaak klaar.

Het schijnt vandaag Internationale Orgasmedag te zijn, en daarom leek een Franse website het wel een leuk idee om eens te gaan kijken hoe het zit met de orgasmes van de dames. Niet alleen Franse vrouwen werden ondervraagd, maar ook Nederlandse, Spaanse, Amerikaanse, Britse, Italiaanse, Canadese en Duitse vrouwen. In totaal werd ruim achtduizend vrouwen het hemd van het lijf gevraagd.

En wat blijkt nu? Bijna een derde van alle Françaises blijkt goed te kunnen acteren in bed. Want bijna de helft van de Franse vrouwen heeft moeite om klaar te komen. Wij Nederlanders weten wel van wanten, want slechts 28 procent van onze vrouwen komt zeer moeilijk tot een orgasme.

Ook hebben ze de dames maar even gevraagd hoe ze het gemakkelijkst klaarkomen. Maar liefst 80 procent zegt een soppende flamoes te krijgen van masturbatie. Ook penetratie samen met het stimuleren van de clitoris kan de vrouwen wel bekoren. Neem je haar echter snoeihard in de kont, dan komt slechts 36 procent tot een orgasme.

Jeugdopvang Rotterdam moet direct dicht

Een Rotterdamse instelling voor jonge volwassenen met autisme en ADHD moet direct dicht. De patiënten moeten naar een andere opvang. Er zijn grote problemen bij De Woonsprong in de buurt Hoogvliet. Daardoor is er een "acuut risico" voor de veiligheid en gezondheid van cliënten, meldde de Inspectie voor de Gezondheidszorg vrijdag.

De IGZ zegt dat de leiding van De Woonsprong al vaker te horen heeft gekregen dat er maatregelen moeten worden genomen, maar dat is niet genoeg gebeurd. Sterker nog, de "deskundigheid, veiligheid en hygiëne" waren zelfs achteruitgegaan. In de opvang, tussen de jongeren, zitten bijvoorbeeld zes honden, die op de grond poepen en plassen. Er is een kale betonnen vloer, er zitten "kieren en gaten in wegrottende deuren en kozijnen" en dozen blokkeren de douchecabine.

Volgens RTV Rijnmond heeft de leiding van de instelling eerder dit jaar geklaagd over geldtekort omdat de persoonsgebonden budgetten niet op tijd werden uitgekeerd. Het geld dat gebruikt wordt voor het inkopen van zorg kwam niet op tijd binnen, waardoor De Woonsprong dit zelf zolang moest voorschieten. De schuld liep destijds op tot enkele tienduizenden euro's.

De Woonsprong mag pas weer open als de inspectie vindt dat de situatie genoeg is verbeterd.

Jeugdopvang Rotterdam moet direct dicht
Jeugdopvang Rotterdam moet direct dicht (Foto: ANP)

Meisje noemt bebaarde meneer 'kerstman'

Als in Nederland een kind iemand ziet die enige gelijkenis vertoont met een kindervriend heet dat 'onversneden racisme'. Als in Amerika dit kleine meisje een meneer in de winkel ziet die enige gelijkenis vertoont met een kindervriend en hem daarop aanspreekt reageert deze man heel anders.

"I've been called a lot worse," zegt de man en vertolkt vervolgens voor het meisje de rol van haar grote held.

Zo kan het dus ook...

Tekening Kwik en Flupke voor 1 miljoen euro

Een cover van het stripalbum 'De guitenstreken van Kwik en Flupke' van de Belgische striptekenaar Hergé wordt voor een miljoen euro te koop aangeboden. Hergé - met name bekend van zijn Kuifje-strips - maakte de tekening met Oost-Indische inkt in 1951. Het werk wordt door een galerie aangeboden ter gelegenheid van de kunst- en antiekbeurs Brafa in Brussel. Deze is eind januari.

De galerie spreekt van een uitzonderlijke verkoop. De meeste kaften zijn namelijk in het Hergé Museum te zien. Op de cover staan de twee kwajongens Kwik en Flupke terwijl ze wijkagent 15 uitdagen. Deze wijkagent is in de strips regelmatig het slachtoffer van de streken van de Brusselse jongens.

De galerie biedt ook nog andere werken van de in 1983 overleden striptekenaar aan.

Tekening Kwik en Flupke voor 1 miljoen euro
Tekening Kwik en Flupke voor 1 miljoen euro (Foto: ANP)

Zes relschoppers Geldermalsen op vrije voeten

Van de veertien mensen die woensdag werden aangehouden bij de rellen in Geldermalsen, zijn er zes in vrijheid gesteld, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. De officier van justitie wil de hechtenis van de andere acht verdachten met nog eens drie dagen verlengen. Ze worden beticht van openlijke geweldpleging.

Twee van deze verdachten zijn minderjarig. Ze komen uit Haaften (gemeente Neerijnen) en Tricht (gemeente Geldermalsen). De anderen zijn een 18-jarige man uit Culemborg, een 25-jarige man uit Heukelum (gemeente Lingewaal), een 22-jarige man uit Enspijk (gemeente Geldermalsen) en drie mannen uit Geldermalsen van 21, 22 en 52 jaar.

Donderdag werd hun hechtenis met drie dagen verlengd. Het is aan de rechter-commissaris om te besluiten of ze nog eens drie dagen vast blijven zitten. Dat zal volgende week gebeuren.

De zes die op vrije voeten zijn, zouden zich schuldig hebben gemaakt aan lichtere vergrijpen, zoals het dragen van een bivakmuts, belediging van de politie en vernieling. Ze komen uit Geldermalsen, Zaltbommel en Meteren en zijn tussen de 20 en 40 jaar oud. De officier van justitie zal binnenkort besluiten hoe hun zaak verder wordt afgehandeld.

Zes relschoppers Geldermalsen op vrije voeten
Zes relschoppers Geldermalsen op vrije voeten (Foto: ANP)

Aantal doden bij rampen verdubbeld

Bij rampen en grote ongevallen zijn dit jaar wereldwijd ongeveer 26.000 mensen om het leven gekomen. Vergeleken met 2014 is dat een verdubbeling, meldde de Zwitserse herverzekeraar Swiss Re vrijdag.

Alleen al de aardbeving in Nepal, die in april de Himalaya-staat met een kracht van 7,8 trof, kostte 9000 mensen het leven. Een half miljoen huizen werden verwoest.

Daarnaast stierven ruim 5000 mensen in India, Pakistan, Noord-Afrika, Europa en het Midden-Oosten als gevolg van de extreme hitte in de zomer. In mei en juni piekte de temperatuur in India en Pakistan tot boven 48 graden Celsius. Dat was de hoogste temperatuur daar sinds 1995.

Naar schatting verloren ook enkele duizenden mensen het leven bij de gevaarlijke overtochten over de Middellandse Zee vanuit de conflictregio's in Noord-Afrika en het Midden-Oosten naar Europa.

Aantal doden bij rampen verdubbeld
Aantal doden bij rampen verdubbeld (Foto: ANP)

Oekra´ne laat betalingen aan Rusland lopen

Oekraïne schort zijn betalingen op Russische leningen op. Volgens de regering in Kiev toont Moskou geen enkele bereidheid om mee te werken aan de verlichting van de Oekraïense schuldenlast, waar andere schuldeisers wel aan meedoen.

Oekraïne en Rusland ruziën al lange tijd over een lening van 3 miljard dollar, die Moskou twee jaar geleden verstrekte om toenmalig president Viktor Janoekovitsj uit de brand te helpen. Die bondgenoot van president Vladimir Poetin trad kort daarop echter af, waarna Rusland de Krim binnenviel en er hevige gevechten ontstonden in het oosten van Oekraïne tussen het Oekraïense leger en Russische separatisten.

Rusland deed eerder dit jaar als enige schuldeiser niet mee aan de internationaal afgesproken herstructurering van de Oekraïense schuldenlast. Die maakte deel uit van de voorwaarden voor de financiële steun die het IMF aan Oekraïne verleent. Moskou dreigde Oekraïne eerder al met een rechtszaak als het zijn financiële verplichtingen zou verzaken.

Juridische strijd

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek zei vrijdag dat alle betalingen worden opgeschort totdat "onze voorstellen voor herstructurering worden aanvaard of er een relevante uitspraak van een rechtbank ligt". Oekraïne is klaar voor een juridische strijd met Rusland, voegde hij daaraan toe.

Oekraïne schortte vrijdag niet alleen de betalingen ten aanzien van de staatslening van 3 miljard dollar op. Ook verplichtingen van staatsbedrijven ten opzichte van Russische banken worden voorlopig niet voldaan.

Oekraïne laat betalingen aan Rusland lopen
Oekraïne laat betalingen aan Rusland lopen (Foto: ANP)

Nieuwe leventje bevalt K3-meiden prima

Sinds Hanne, Marthe en Klaasje begin november werden gekozen als het nieuwe K3 is hun leven compleet veranderd. De constante aandacht was best wel even wennen, vertellen de drie zangeressen in een interview met BuzzE. Toch missen ze hun oude leventje niet.

Het eerste album van Hanne Verbruggen en Marthe De Pillecyn uit België en de Nederlandse Klaasje Meijer ligt sinds vrijdag in de schappen. '10.000 luchtballonnen' is een dubbel-cd met twaalf oude hits die zij opnieuw hebben ingezongen en twaalf nieuwe nummers. De plaat is nu al een commercieel succes: nog voor de lancering werden al ruim 140.000 exemplaren besteld en ook de verkoop gaat hard. 10.000 luchtballonnen zou in België zelfs sneller de winkels uit vliegen dan '25' van Adele. De eerste platina platen zijn in beide lage landen al ruimschoots in de pocket.

Die cijfers zijn zeker niet verkeerd voor drie nieuwe gezichten in de muziekwereld. De K3-meiden kunnen het zelf allemaal nauwelijks geloven. "Het is onwerkelijk, Adele is al zo lang een absolute wereldster en wij zijn nog maar net bezig", zegt Marthe. Zelf hebben de dames een lichte voorkeur voor de nieuwe reeks liedjes, omdat er qua genres veel afwisseling in zit en omdat die nummers speciaal voor hen zijn geschreven. Hun favorieten zijn Jodelee, Mami Bisou en Meisjesdag. "Maar we zijn ook heel erg trots op de gouwe ouwen op het album", voegt Klaasje daaraan toe.

Balans opmaken

De release van 10.000 luchtballonnen is een mooi moment om de balans op te maken. Hoe bevalt het leven als K3-meisje? Uitstekend, zo blijkt. "De leukste dingen kunnen we nog steeds gewoon doen", laat Hanne weten. Voor Klaasje is er misschien nog het meeste veranderd, omdat zij naar Antwerpen is verhuisd. "Maar ook hier speel ik in mijn vrije tijd dwarsfluit", vertelt ze. Marthe heeft ook niet echt het gevoel dat ze iets van haar oude leventje mist. "Al zit op ons gemak ergens iets eten er niet meer in, want dan worden we de hele tijd aangesproken. Maar dat hoort erbij."

Vervelend vindt het trio de roem allerminst. Het voelt elke keer weer goed om kinderen blij te maken en als er onverhoopt toch iets vervelends gebeurt, staat manager en ex-K3-lid Kristel Verbeke voor hen klaar. Marthe noemt haar 'streng, maar ook heel rechtvaardig'. "We kunnen zeker op haar rekenen." Hanne begrijpt wel dat Kristel de touwtjes niet laat vieren. "Het is een vrouw die weet wat ze wil. Voor haar, Karen en Josje is K3 natuurlijk hun baby'tje." Behoort het eigenlijk tot het takenpakket van Kristel om Gert Verhulst uit de buurt te houden? "Nee, dat is niet nodig", zegt K3 in koor.

Bekend zijn kan ook nadelen hebben. Zo kregen de dames de wind van voren omdat ze niet zuiver zouden zingen. "In alle kritiek zit een les", aldus Marthe. "Maar als je live zingt, klinkt dat anders dan op de cd. Dat risico nemen we, want het is beter dan playbacken." En vinden de dames het niet irritant dat sommige vaders behalve het muzikale aspect ook hun andere 'kwaliteiten' bewonderen? Er klinkt schatergelach. "Het is onze insteek om een goed voorbeeld voor de kinderen te zijn en als de vaders dat ook vinden, is dat mooi meegenomen", reageert Hanne met een knipoog.

Nieuwe leventje bevalt K3-meiden prima
Nieuwe leventje bevalt K3-meiden prima (Foto: BuzzE)

Rutte bedankt Luxemburg met wijnglas

Met een wijnglas in modern Nederlands design heeft premier Mark Rutte zijn Luxemburgse collega Xavier Bettel bedankt voor het werk dat Luxemburg heeft verzet als voorzitter van de Europese Unie. Nederland neemt op 1 januari het stokje over en is dan voor zes maanden de voorzitter van de EU.

Rutte overhandigde het presentje vrijdag in de marge van een Europese top van regeringsleiders en staatshoofden in Brussel. Het is de laatste keer dit jaar dat de bewindslieden elkaar zien en daarom nam Rutte van de gelegenheid gebruik Bettel te bedanken.

Het wijnglas, dat aan de ene kant voor witte wijn is en aan de andere kant een kelk heeft voor rode wijn, is een van de relatiegeschenken die Nederland heeft ontworpen voor het voorzitterschap.

Rutte bedankt Luxemburg met wijnglas
Rutte bedankt Luxemburg met wijnglas (Foto: ANP)

Moeder Teresa wordt heilig verklaard

Moeder Teresa wordt volgend jaar september heilig verklaard door de paus. Voor een heiligverklaring zijn twee wonderen nodig en het tweede door de katholieke zuster verrichte wonder is erkend. Dat meldt de officiële krant van Italiaanse katholieke bisschoppen Avvenire. Het Vaticaan erkent de heiligverklaring.

Het leven van Moeder Teresa, geboren als Agnes Gonxha Bojaxhiu in Albanië, stond in het teken van het helpen van de armen. Ze ontving in 1979 de Nobelprijs voor de Vrede. In 1997 overleed ze op 87-jarige leeftijd, zes jaar later werd ze zalig verklaard.

Voor een zaligverklaring is één wonder nodig, voor een heiligverklaring twee. Beide door de paus erkende wonderen gaan over een door medici onverklaarbare genezing. De toenmalige paus erkende in 2003 dat een Indiase vrouw genas van een kwaadaardig gezwel in haar buik nadat ze een foto van Moeder Teresa had gezien. Het tweede wonder gaat over een man met een dodelijke hersenziekte. Zijn familie bad tot Moeder Teresa en nu is hij genezen. De doktoren zouden in het duister tasten over hoe dit mogelijk is.

Niet waarheidsgetrouw
Overigens is de zaligverklaring uit 2003 niet helemaal onomstreden. De ruim honderd getuigen en duizenden pagina's documentatie die over het wonder zijn verzameld, zouden niet helemaal waarheidsgetrouw zijn en eerlijk verkregen.

Ook bij de nobele bedoelingen van de zuster zijn door de jaren heen de nodige vraagtekens gezet. Ze zou gestolen geld hebben aangenomen van een dictator en een foute bankier.

Moeder Teresa wordt heilig verklaard
Moeder Teresa wordt heilig verklaard (Foto: ANP)

Fiscus mag naam tipgever geheim houden

De Belastingdienst mag de naam van een tipgever in een zaak tegen zwartspaarders geheim houden. Dat oordeelt de Hoge Raad vrijdag.

De tipgever gaf in 2009 Nederlanders aan die voor de fiscus hadden verzwegen dat ze een bankrekening in Luxemburg hadden. De vermeende zwartspaarders willen weten wie de tipgever is. Uit het vrijdag gepubliceerde oordeel blijkt dat inmiddels 71 van de 76 personen over wie de Belastingdienst informatie kreeg, hebben erkend dat ze in Luxemburg een of meer bankrekeningen hebben.

Eerder bepaalde het gerechtshof in Arnhem dat de ambtenaren de naam van de tipgever wel hadden moeten noemen tegenover de rechter. De Hoge Raad heeft die uitspraak nu vernietigd en verwijst de zaak naar een ander gerechtshof.

Jacht
Nederland maakt de laatste jaren flink jacht op zwartspaarders. Sinds 2002 leverde het zeker 1,6 miljard euro aan naheffingen en boetes op. Circa 34.000 mensen kozen eieren voor hun geld en gaven hun zwart geld in het buitenland toch maar op aan de fiscus.

De Belastingdienst vreest dat mogelijke tipgevers afhaken als de dienst wordt gedwongen de naam van de tipgever vrij te geven. Het ministerie van Financiën is dan ook tevreden met deze uitspraak.

'Het is van belang dat een tipgever op absolute anonimiteit kan rekenen. Dat ondersteunt een effectieve aanpak van zwartspaarders door de Belastingdienst', aldus staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) die hoopt dat er "voor alle betrokkenen"snel duidelijkheid komt.

Fiscus mag naam tipgever geheim houden
Fiscus mag naam tipgever geheim houden (Foto: ANP)

Real steunt Benitez en flirt met Mourinho

Florentino Pérez, de voorzitter van Real Madrid, is nog steeds tevreden over trainer Rafael Benitez. "Hij is niet het probleem, maar de oplossing", zegt hij over de oefenmeester die veel kritiek krijgt.

Pérez is de donderdag bij Chelsea ontslagen trainer José Mourinho echter ook nog niet vergeten. "Nee, hij keert nu niet terug. Maar je kan niet in de toekomst kijken. Ik heb goede herinneringen aan hem. Hij heeft onze ploeg tussen 2010 en 2013 sterker gemaakt."

Real Madrid presteert dit seizoen teleurstellend onder Benitez. De club staat slechts derde in de Primera División, met vijf punten minder dan Barcelona en Atlético Madrid.

Real steunt Benitez en flirt met Mourinho
Real steunt Benitez en flirt met Mourinho (Foto: ANP)

Fajah Lourens deelt naaktfoto

Het was al een tijdje erg stil rond Fajah Lourens. En daar moest maar eens een keer verandering in komen. Daarom heeft het mokkel besloten een naaktfoto van zichzelf te delen.

Ze lijkt helaas flink te zijn afgevallen. Waar zij het ooit van haar tieten moest hebben, is er nu nog maar weinig van over. Toch wilden we je het kiekje niet onthouden:

'Angst voor grote AZC's ongegrond'

"Er zijn veel Nederlanders die allemaal nare dingen verwachten bij de komst van een groot azc," zegt Jos Wienen, "maar die angst blijkt vaak nergens op gebaseerd." Wienen is, behalve burgemeester van Katwijk, ook verantwoordelijk voor Asielzaken bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Dat meldt de NOS.

"Veel gemeentebesturen staan voor een lastig dilemma. Zij bepalen immers of het verantwoord is om een grote opvanglocatie te faciliteren. Die beslissing moet vervolgens op gepaste wijze met de bevolking worden gecommuniceerd." Volgens hem is er genoeg draagvlak onder burgers voor grote azc's.

Grote opvanglocaties zijn noodzakelijk om alle asielzoekers in Nederland op goede wijze te kunnen huisvesten, zegt Wienen. "Er zijn genoeg grote azc's en daar hebben mensen eigenlijk helemaal geen last van."

Volgens Wienen is het wel belangrijk dat gemeenten naar inwoners luisteren voordat zij een beslissing nemen. Inspraakavonden zijn volgens hem echter niet altijd een uitkomst, omdat die vaak worden verstoord door tegenstanders.

Eerder al kon de politie melden dat misdaad in gebieden met (grote) azc's niet significant was toegenomen.

Bloedmooie juf (28) doet scholier op schoolreis

De politie van de Texaanse metropool Austin heeft ene Haeli Wey in de boeien geslagen. De totaal niet onknappe lerares van 28 heeft namelijk meerdere malen seks gehad met een zeventienjarige leerling.

De 28-jarige brunette was tot voor kort werkzaam op Westlake High School in Austin. In juni leerde ze de knaap in kwestie kennen via een ministerieel programma. Later dit jaar vergezelde zij hem en zijn familie op een schoolreisje naar Afrika.

In augustus en september heeft de knul de lekkere lerares zo'n tien keer aan zijn spermaspeer geregen. Desondanks gaf hij haar toch de bons. Wey was namelijk vreemdgegaan met een tweede scholier van zeventien.

Met laatstgenoemde heeft de docente 'slechts' gezoend in een hangmat. Hij was de gelukkige die met zijn juf op een wandeltripje mocht. Wey is opgepakt en mag haar proces afwachten in Travis County Jail.

WeyDe juf in kwestie. Stad in Zuid-Frankrijk iemand?
(foto: Travis County Sheriff’s Office)

Nederlander geeft meer aan goede doelen

Nederlanders hebben de afgelopen tien jaar meer geld gegeven aan goede doelen. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, die het naar aanleiding van de inzamelingsactie Serious Request op een rijtje heeft gezet.

In 2004 gaf een huishouden ongeveer 250 euro aan goede doelen. In de jaren daarna is dat bedrag steeds hoger geworden en sinds 2012 staat de teller op ongeveer 400 euro. Hiervan gaat 150 euro naar eenmalige acties zoals een collecte of een donatie. Het overige bedrag wordt regelmatig geschonken, bijvoorbeeld door maandelijks geld over te maken.

Ouderen geven meer aan goede doelen dan jongeren. 65-plussers staan 2 procent van hun inkomen af. Bij 45-minners is dit ongeveer 1 procent.

Nederlander geeft meer aan goede doelen
Nederlander geeft meer aan goede doelen (Foto: ANP)

Directeur Persmuseum stopt ermee

Directeur Niels Beugeling van het Persmuseum in Amsterdam houdt zijn baan per 1 februari voor gezien. Hij wil niet meewerken aan een plan om het museum naar Hilversum te verhuizen, bevestigde hij een bericht in Het Parool.

Het bestuur wil het Persmuseum onderbrengen bij het Instituut voor Beeld en Geluid om zo meer bezoekers te trekken. Het museum zit nu in Amsterdam-Oost en trekt daar maar enkele duizenden bezoekers per jaar.

Beugeling vindt dat het Persmuseum in Amsterdam hoort. "Het is van oudsher zo geworteld in de stad."Hij werkte dertien jaar voor het museum, dat vorige maand het honderdjarig bestaan vierde.

Directeur Persmuseum stopt ermee
Directeur Persmuseum stopt ermee (Foto: ANP)

Stoffelijk overschot in kist Oirsbeek

In de kist die donderdag in een woning in Oirsbeek (Limburg) is gevonden, lag inderdaad een stoffelijk overschot. Met behulp van een scan in het academisch ziekenhuis in Maastricht is dat vastgesteld, meldt de politie. De kist gaat nu voor verder onderzoek naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Dan moet duidelijk worden wie in de kist ligt. Waarschijnlijk gaat het om de vermiste bewoonster van het huis.

Een zoon van de vrouw is aangehouden. De politie zei donderdag al dat de man iets met de vermissing te maken zou kunnen hebben. Buurtbewoners zeggen dat de vrouw al enige jaren niet meer is gezien.

Stoffelijk overschot in kist Oirsbeek
Stoffelijk overschot in kist Oirsbeek (Foto: ANP)

Ziekenhuis: Klebsiella onder controle

De uitbraak van de darmbacterie Klebsiella in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch lijkt onder controle. Dat liet het ziekenhuis vrijdag weten. De bacterie is gevonden bij negentien mensen, drie meer dan eerder gemeld. Voor de zekerheid worden alle opgenomen patiënten volgende week weer gecontroleerd.

Vier afdelingen zijn schoongemaakt en mogen vrijdag weer open. Vanwege de uitbraak had het ziekenhuis een opnamestop afgekondigd voor de afdelingen interne geneeskunde, longgeneeskunde, de afdeling maag, darm en lever en de afdeling oncologie. Die mochten geen nieuwe patiënten opnemen.

De darmbacterie Klebsiella is ongevaarlijk voor gezonde mensen. Maar als iemand een infectie oploopt, zijn de mogelijkheden om die te bestrijden met antibiotica zeer beperkt. In Den Bosch is de variant Klebsiella pneumoniae opgedoken. Die komt in Nederland weinig voor.

Ziekenhuis: Klebsiella onder controle
Ziekenhuis: Klebsiella onder controle (Foto: ANP)

Aantal misdrijven blijft dalen in Rotterdam

De criminaliteit in Rotterdam-Rijnmond blijft dalen. Het aantal misdrijven loopt in de stadsregio al vijf jaar terug, van ruim 136.000 in 2011 tot ruim 109.000 in 2015. De cijfers werden vrijdag gepresenteerd door politiechef Frank Paauw van de Politie-eenheid Rotterdam.

Vooral de speciale aandacht voor criminaliteit met veel impact voor de slachtoffers, zoals straatroven, overvallen en woninginbraken, leidt tot de forse daling. Zo halveerde het aantal straatroven in vier jaar tijd van bijna 1300 naar 629 in 2015, het aantal overvallen in diezelfde periode van 239 naar 119 en het aantal woninginbraken en pogingen daartoe van 4460 naar 3054.

Gezien de sterke daling is de verwachting dat de cijfers komend jaar minder hard naar beneden zullen gaan. Politie en gemeente willen in 2016 het aantal straatroven en overvallen op hetzelfde niveau houden als in 2015. Wat betreft de woninginbraken wordt vooral sterk ingezet op nieuwe manieren om die tegen te gaan.

Blote oog

De politie zal ook meer dan voorheen zoeken naar criminaliteit die zich aan het blote oog onttrekt, zoals illegaal bankieren, vastgoedhandel en drugsfamilies. Zo wil de politie onder meer laten zien dat criminelen bijvoorbeeld wel in een dure auto kunnen rijden, maar dat misdaad uiteindelijk niet loont. Afgelopen jaar is in de Rotterdam-Rijnmond 13 miljoen euro van criminelen afgepakt.

Zorgelijk noemde Paauw de toename van het aantal vuurwapens en vooral zware vuurwapens dat afgelopen jaar in beslag werd genomen. Dat aantal steeg van 193 in 2013 naar 270 in 2015, waarvan tien zware vuurwapens in 2013 en 45 zware vuurwapens in 2015, is de voorspelling eind van het jaar.

Ook het gebruik van nepvuurwapens bij overvallen en straatroven neemt toe. Paauw waarschuwt voor het gevaar dat daarachter schuilgaat. Het komt ook voor dat jongeren met zo'n nepvuurwapen spelen, maar de politie gaat daar wel op af met de waarschuwing dat die jongeren dus gewapend zijn. "Ik zie de koppen al in de krant staan: Politie schiet jongen van 15 jaar met vuurwapen neer."Paauw pleit voor een Europees verbod op die wapens.

Aantal misdrijven blijft dalen in Rotterdam
Aantal misdrijven blijft dalen in Rotterdam (Foto: ANP)

Tour-organisator ASO stapt uit WorldTour

De ASO, de organisatie die onder meer verantwoordelijk is voor de Tour de France, stapt uit de WorldTour. De ASO komt in 2017 met een eigen kalender naast die van de wielerbond UCI, liet de Franse sportorganisatie vrijdag weten.

De ASO en de UCI liggen al tijden overhoop met elkaar. Het Franse sportagentschap vindt dat de hervormingen in de wielersport niet snel genoeg gaan. Zo vinden de Fransen dat de wedstrijden beter gespreid moeten worden over het jaar. ASO's Parijs-Nice overlapt bijvoorbeeld met de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico.

Na eerdere dreigementen van de ASO om zich los te maken van de UCI, is de splitsing in de wielersport nu een feit. "De UCI heeft onlangs besloten verder te gaan met een gesloten systeem. Wij houden vast aan een open systeem waarbij sportieve criteria bepalen", doelen de Fransen voornamelijk op het bepalen van het deelnemersveld bij wedstrijden.

Vrijheid

Doordat de ASO de WorldTour namelijk links laat liggen, krijgt de organisatie de vrijheid om zelf te bepalen welke ploegen aan de start verschijnen. In het huidige systeem zijn de teams die een licentie hebben voor de UCI WorldTour automatisch verzekerd van startrecht in grote koersen waaronder de Tour.

Die zekerheid verdwijnt met deze wielerscheiding, en niet alleen voor de Tour. Onder meer de Ronde van Spanje, Parijs-Nice, Luik-Bastenaken-Luik, het Critérium du Dauphiné en Parijs-Roubaix worden door de ASO georganiseerd. De Franse organisatie verzekerde vrijdag dat bij het bepalen van het deelnemersveld het sportieve belang voorop staat.

Tour-organisator ASO stapt uit WorldTour
Tour-organisator ASO stapt uit WorldTour (Foto: ANP)

Asielzoekers vermoorden homo in Zweden

In Zweden is een 16-jarige Noord-Afrikaanse asielzoeker opgepakt en aangeklaagd wegens de moord op een 54-jarige homoseksuele man. Dat melden diverse media. Twee mede-asielzoekers, jongens van 19 en 16 jaar, zijn mogelijk medeplichtig. Zijn filmden de moordpartij die in juni van dit jaar plaats vond.

De drie jongens hadden geen onderdak en sliepen al een tijdje op straat. Het slachtoffer zag de jongens in een park in Gotheborg, bood hulp en nam het drietal mee naar het huis van hem en zijn vriend om ze van schone kleding en een bad te voorzien. Bij zijn flat aangekomen viel de pruik van het slachtoffer als, waardoor het drietal bemerkte dat het ging om een homoseksuele man, zo beweren ze zelf.

De jongens filmden de nasleep van hun daad, maar wisten deze van hun mobiel. De politie wist de video echter te herstellen. Op de video is het dode slachtoffer te zien met een dode slang om zijn nek gewikkeld. Zijn armen geboeid met een trui en een elektriciteitsdraad om zijn nek en duidelijk zwaar toegetakeld. De dader staat boven het slachtoffer te schelden en anti-homotaal uit te slaan. Vervolgens stelen ze op hun gemak het huis van de barmhartige Samaritaan leeg.

De openbaar aanklager wil dat de zaak als 'haat-moord' wordt behandeld. Hiervoor gelden zwaardere straffen. De levenspartner van het slachtoffer, waarmee hij al vele jaren samenwoonde, stelt dat de verklaring niet kan kloppen omdat zijn partner nooit enige interesse had gehad zich als vrouw te verkleden. "Het lijkt erop alsof ze hem vrouwenkleding hebben aangetrokken om hem te beschimpen"

De 16-jarige dader heeft bekend de man te hebben vermoord, maar beweert dit uit zelfverdediging te hebben gedaan.

Vluchtelingen vermoorden travestiet
Vluchtelingen vermoorden travestiet

'Hiddink praat in Londen met Chelsea'

Guus Hiddink onderhandelt vrijdag in een hotel in Londen over de functie van hoofdtrainer bij Chelsea. Dat meldt de BBC op basis van bronnen bij de kampioen uit Londen.

De 69-jarige Hiddink zou de donderdag ontslagen José Mourinho voor de rest van het seizoen moeten vervangen. Vrijdagochtend verscheen er al een foto van Hiddink op sociale media. Volgens de maker was de oud-bondscoach van het Nederlands elftal net geland op vliegveld Heathrow van de Engelse hoofdstad.

Het zou de tweede keer zijn dat Hiddink de gevallen topclub uit Londen weer sucesvol moet maken. Hij maakte in 2009 het seizoen af als vervanger van de ontslagen Luiz Felipe Scolari. Hiddink leidde Chelsea toen naar de winst van de FA Cup en halve finale van de Champions League.

Hiddink werd in juni van dit jaar ontslagen als bondscoach van het Nederlands elftal. Hij werkte ook met de nationale ploegen van Zuid-Korea, Turkije, Rusland en Australië. Als clubtrainer had hij PSV, Real Madrid, Real Betis, Valencia, Fenerbahçe en Anzji Machatsjkala onder zijn hoede.

Hier zie je de eerder genoemde foto van Hiddink op het vliegveld, of hij daadwerkelijk van vandaag is kunnen we niet bevestigen:

'Hiddink praat in Londen met Chelsea'
'Hiddink praat in Londen met Chelsea' (Foto: ANP)

Duitse advocatenfirma wil Blatter horen over WK 2006

Het Duitse advocatenkantoor Freshfields wil ook FIFA-voorzitter Sepp Blatter horen over mogelijke fraude bij de toewijzing van het WK van 2006. Tijdens de verkiezing van 2000 kwam Duitsland als winnaar uit de bus, maar het vermoeden bestaat dat de organisatie is gekocht met steekpenningen en smeergeld.

Freshfields onderzoekt in opdracht van de Duitse voetbalbond DFB waarom er 6,7 miljoen euro is overgemaakt aan de FIFA. Het kantoor wil volgens de Süddeutsche Zeitung Blatter en twee voormalig secretarissen-generaal bij de wereldvoetbalbond als getuigen horen.

De DFB erkende vorige maand dat er inderdaad een dubieuze betaling aan de FIFA heeft plaatsgevonden, maar als voorwaarde om bij een eventuele toewijzing 250 miljoen euro te krijgen voor de organisatie. Aan die lezing wordt stevig getwijfeld, ook door het nieuwe bondsbestuur.

Duitse firma wil Blatter horen over WK 2006
Duitse firma wil Blatter horen over WK 2006 (Foto: ANP)

Marathonschaatser Heideman stopt ermee

Jan Maarten Heideman stopt aan het einde van dit seizoen met marathonschaatsen. "Iedereen met wie ik ben begonnen met schaatsen is inmiddels gestopt. Ik ben de laatste van mijn generatie die nog in het peloton meerijdt", zegt hij. ,,Hoewel ik het bij Team Haven Amsterdam nog heel erg naar mijn zin heb, is het na dit seizoen genoeg geweest."

De 42-jarige Heideman is bezig met zijn twintigste seizoen in de topdivisie van het marathonschaatsen. Met 77 overwinningen op kunstijs voert hij al enige jaren de ranglijst aller tijden aan. Heideman won vijf keer de marathoncup en vier keer een zesdaagse. Hij veroverde drie keer de Nederlandse titel op kunstijs en mag zich ook drievoudig nationaal kampioen op natuurijs noemen.

Heideman voltooide in 1997 als eerste schaatser de Elfstedentocht met klapschaatsen.

Marathonschaatser Heideman stopt ermee
Marathonschaatser Heideman stopt ermee (Foto: ANP)

DOOGEE F5 met vingerafdrukscanner

DOOGEE heeft weer meerdere toestellen uitgebracht om op alle gebieden wel een toestel beschikbaar te hebben. Het 5,5-inch segment, 5-inch, en dan nog low-budget toestellen. Met deze F5 proberen ze een goedkope Chinaphone van $139 aan te bieden met behoorlijke specificaties. De vraag is dan op welke gebieden ze hebben moeten bezuinigen omdat er wel een vingerafdrukscanner, MT6753 processor, 3GB werkgeheugen en een FullHD-scherm aanwezig is.

Met dank aan Dealextreme voor het reviewexemplaar gaan we dit toestel eens aan de tand voelen. 

Waterpolosters winnen ook van ItaliŰ

De Nederlandse waterpolosters hebben opnieuw een mooie zege geboekt in het toernooi om de Holiday Cup. Woensdag werd gastland en wereldkampioen Verenigde Staten al verslagen, donderdag was rivaal Italië niet opgewassen tegen de Oranjevrouwen: 12-11.

In een hard, maar gelijkopgaand duel stond het halverwege 6-6. De herhaling van de door Nederland gewonnen halve finale van het WK van dit jaar werd pas in de slotfase door het team van bondscoach Arno Havenga beslist. Met twee treffers liep Nederland uit naar 12-10, een afstand die de Italiaansen hooguit nog konden verkleinen.

Het toernooi maakt deel uit van een trainingsstage aan de Amerikaanse westkust. Het team bereidt zich voor op het EK, dat in januari in Belgrado wordt gehouden.

Waterpolosters winnen ook van Italië
Waterpolosters winnen ook van Italië (Foto: ANP)

Helicrash met Franse atleten is fout piloten

Een fout van twee piloten leidde tot het helikopterongeluk in Argentinië dat in maart van dit jaar het leven kostte aan tien mensen, onder wie drie Franse topatleten. Dat meldden internationale media op basis van het onderzoeksrapport naar de crash.

Onder anderen olympisch zwemkampioene Camille Muffat (25), zeilster Florence Arthaud (57) en bokser Alexis Vastine (28) kwamen om toen twee helikopters in de Argentijnse provincie La Rioja botsten. Ze deden mee aan het avonturenprogramma 'Dropped' van tv-zender TF1. De andere slachtoffers waren vijf productiemedewerkers en de twee Argentijnse piloten.

De piloten hadden niet door hoe dicht ze bij elkaar vlogen, schrijven de onderzoekers. Daardoor kon het gebeuren dat een helikopter opsteeg en de onderzijde van een al vliegende heli ramde. Beide toestellen stortten neer.

Helicrash met Franse atleten is fout piloten
Helicrash met Franse atleten is fout piloten (Foto: ANP)

Cleveland wint, James verwondt vrouw

De basketballers van Cleveland wonnen donderdag een spectaculair duel in de NBA, maar vedette LeBron James stapte desondanks met een schuldgevoel van het veld. In een uiterste, succesvolle poging om de wedstrijd tegen Oklahoma City Thunder te winnen dook James het publiek in en verwondde een toeschouwer.

Om het verhaal nog erger te maken; de toeschouwer was de vrouw van stergolfer Jason Day. Ellie Day kreeg de 113 kilo zware basketballer in volle vaart over zich heen, toen die een weggesprongen bal probeerde te vangen. Day viel achterover van haar stoel met de sterspeler bovenop zich en werd uiteindelijk op een brancard afgevoerd met een nekkraag om.

"Ellie, ik hoop dat het goed met je gaat. Sorry! Hopelijk komen jullie nog eens naar een wedstrijd. Liefst, LJ", twitterde de schuldbewuste James na de met 104-100 gewonnen wedstrijd. Hij kreeg later te horen dat het goed ging met Ellie Day.


Spektakel

De wedstrijd tussen de nummers één uit hun respectievelijke divisies had ook zonder de wilde duik van James een spektakelstuk geweest. Oklahoma pakte een kleine voorsprong in de eerste drie kwarten, maar in de slotfase gaven The Cavs alles en pakten ze alsnog de zege.

Topploeg Toronto Raptors leed een duidelijke nederlaag in eigen huis tegen Charlotte Hornets (109-99). Daar was wel een overtime voor nodig, aangezien de stand na vier kwarten 90-90 bedroeg. LA Lakers zetten hun slechte reeks voort tegen Houston Rockets (107-87).

De onfortuinlijke botsing van James en Day (Bron: YouTube)

Cleveland wint, James verwondt vrouw
Cleveland wint, James verwondt vrouw (Foto: ANP)

'Model moet aantoonbaar gezond BMI hebben'

Als je in Frankrijk als model aan de bak wil zul je eerst bij je dokter langs moeten gaan voor een briefje. Zonder bewijsje dat je niet te dun bent kom je niet meer aan de bak. Word je, ondanks een te laag BMI, tóch aangenomen kan dit de fotograaf in kwestie een boete van maximaal 75.000 euro plus een halfjaar cel kosten. Dat meldt The Guardian.

Naast een verklaring over het gezonde BMI moeten voortaan ook bij afbeeldingen waarbij lichamen dunner of dikker zijn gemaakt waarschuwingen staan die aangeven dat er aan de foto is gesleuteld.

Over een maximaal BMI wordt in de wet met geen woord gerept, wat doet vermoeden dat mensen met zwaar overgewicht wèl zonder problemen aan de slag kunnen.

Handbalsters jagen op nieuwe mijlpaal

De Nederlandse handbalsters kunnen vrijdagavond (18.00 uur) in het Deense Herning opnieuw geschiedenis schrijven. Was het bereiken van de laatste vier op een WK al een nooit eerder vertoond resultaat, tegen Polen is de inzet een plek in de WK-finale. Estavana Polman, doelvrouw Tess Wester, Nycke Groot en Yvette Broch maken naam in een team waarin volgens Polman momenteel "alles klopt". De ploeg verkeert in een roes en droomt inmiddels hardop van de wereldtitel.

Eerst wacht Polen. In de groepsfase nog met duidelijke cijfers (31-20) verslagen, maar wel de ploeg die woensdag het hoog ingeschaalde Rusland uit het toernooi knikkerde. Bondscoach Henk Groener en zijn vrouwen waken voor onderschatting. Het doel - via een plaats bij de beste zeven deelname aan het olympisch kwalificatietoernooi afdwingen - is inmiddels bereikt, maar de honger is nog niet gestild. "We kunnen wereldkampioen worden", zegt Polman. In de andere halve finale speelt Noorwegen tegen Roemenië.

Handbalsters jagen op nieuwe mijlpaal
Handbalsters jagen op nieuwe mijlpaal (Foto: ANP)

Voetbalsters dicht bij top tien

De Nederlandse voetbalsters sluipen dichter bij de top tien op de wereldranglijst van de FIFA. Op de vrijdag gepubliceerde ranglijst blijft Oranje weliswaar twaalfde staan, maar het gat met nummer tien Noorwegen is geslonken tot tien luttele punten.

Die ruimte was veel groter; Oranje moest een achterstand van 25 punten goedmaken op de Noorse vrouwen. Twee oefenzeges op Japan en Frankrijk bleken al bijna voldoende. Overigens staan de Nederlandse vrouwen ook hoger op de ranglijst dan de mannen: die staan veertiende.

De Amerikaanse voetbalsters zijn nog altijd de onbetwiste lijstaanvoerders. Tussen Noorwegen en Nederland staat ook nog Canada met slechts drie punten meer dan Nederland.

Voetbalsters dicht bij top tien
Voetbalsters dicht bij top tien (Foto: ANP)

4 films uit 2015 die bewijzen dat downloaden niet uitmaakt

Hoewel stichting Brein en de filmmaatschappijen nog steeds keihard beweren dat ze miljardenverliezen lijden door downloaders tonen de cijfers steeds weer het tegendeel aan. Zo was 2015 een extreem goed jaar voor Hollywood. In het afgelopen jaar hebben maar liefst vier films zich de top 10 van de bestverdienende films óóit gevestigd waarmee 2015 het meest succesvolle filmjaar óóit is geworden.

Jurassic World was wereldwijd de meest succesvolle film van het jaar. Het vierde deel in de reeks over een park met dinosaurussen bracht bijna 1,7 miljard dollar op. Hiermee staat de film op de derde plaats van best presterende titels ooit. Alleen Titanic (2,18 miljard) en Avatar (2,79 miljard) waren lucratiever.

Op de vijfde plaats staat Fast & Furious 7. De laatste film waarin acteur Paul Walker te zien was, bracht ruim 1,5 miljard dollar op. Op zes staat het tweede deel in de Avengers-serie, Avengers: Age of Ultron (1,4 miljard). De laatste film uit 2015 in de top 10 is de animatiefilm Minions, die wereldwijd 1,1 miljard dollar opbracht.

In de Nederlandse bioscopen was de best bezochte film tot nu toe de James Bond-film Spectre, die meer dan anderhalf miljoen bezoekers trok. Hoewel de zevende Star Wars-film, The Force Awakens, woensdag met 68.000 bezoekers de beste Nederlandse opening ooit had, is de vraag of dit megasucces binnen anderhalve week nog over Spectre heen gaat. In de wereldwijde lijst staat Spectre overigens voorlopig op plek 48, met een opbrengst van ruim 800 miljoen dollar.

De best bezochte Nederlandse film was Michiel de Ruyter, die bijna 800.000 bezoekers trok.

Vier films 2015 in top van box office-lijst
Vier films 2015 in top van box office-lijst (Foto: BuzzE)

Jochie (14) neemt milf achterlangs tegen ligbad

Een veertienjarig ventje uit Zuid-Londen is best wel een baas. Het knaapje heeft ene Amanda Lockhart snoeihard achterlangs genomen. Gisteren is de inmiddels 46-jarige moeder vrijgesproken van verkrachting.

De rechstzitting neemt ons mee naar december 2013. Lockhart zat met het ventje in de auto en zou hem hebben gedwongen haar benen te strelen. Op 20 januari januari vorig jaar zou de brunette zich aan hem hebben vergrepen. Als hij niet zou meewerken, zou de anderhalve meter lange dame hem een portie klappen geven, zo vertelde de puber aan de jury.

"Ik was doodsbang voor haar", jankte het jochie. "Ik wist absoluut niet wat ze met me van plan was."

Twee dagen later, op 22 januari 2014, dreef de milf het ventje in een hoekje van de slaapkamer. Vervolgens trakteerde ze hem op een overheerlijke pijpbeurt. Het hoogtepunt kwam pas echter een dag later.

Op 23 januari stond de vrouw namelijk in de keuken toen de jongen kwam binnenlopen. Hij begon haar te zoenen, maar Lockhart wilde niet verder gaan. Toen ze zei dat hij nog maar een knaapje was, rende hij naar boven om zijn paspoort te pakken. "Zijn geboortedatum leek op juni 1996", verklaarde de dame aan de rechtbank. "Ik dacht dat hij zeventien was."

"Hij pakte me meteen bij mijn tieten. Met één hand wist hij mijn bh los te maken. Hij kneep me zo hard dat ik begon te gillen." Hierna stelde het ventje voor om naar de badkamer te gaan, waarna hij haar voorging op de trap.

"Hij deed mijn topje uit en droeg me op mij uit te kleden", vervolgde Lockhart. "Hij deed zelf ook al zijn kleren uit." Toen de geile milf eenmaal naakt was, nam hij drie naaktfoto's van haar.

Vervolgens ging de rijpe dame, die een zoon heeft die ouder is dan de knaap in kwestie, voorovergebogen tegen het bad leunen. Het kereltje ramde zijn stramme stroopsoldaat in de natte pruim en nam de milf snoeihard achterlangs. "Hij deed het met me en dat was dat. Ik heb hem nooit bedreigd."

Zowel de jury als de rechter ging mee met het sappige seksverhaal van Lockhart. Zij is gisteren onschuldig bevonden aan vijf gevallen van seks met een minderjarige.

'Steeds meer tachtigplussers wonen alleen'

Het aantal alleenwonende tachtigplussers is over 25 jaar naar verwachting verdubbeld tot 750.000. Daarmee groeit het aantal eenpersoonshuishoudens onder ouderen aanzienlijk harder vergeleken met andere huishoudens, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een vrijdag verschenen onderzoek.

Volgens het statistiekbureau stijgt het totaal aantal huishoudens niet meer zo hard als voorheen. Zo kwamen er de afgelopen 25 jaar 1,7 miljoen huishoudens bij. Maar voor de komende 25 jaar wordt een veel beperktere stijging van 870.000 huishoudens voorzien. Daarmee zou het totaal aantal huishuishoudens in 2040 uitkomen op 8,5 miljoen.

Die groei komt volledig voor rekening van 65-plussers. Naar verwachting zijn er over 25 jaar 1,3 miljoen meer huishoudens van deze groep, waarvan de helft een tachtig-plushuishouden is. Die ontwikkeling schrijft het CBS vooral toe aan het ouder worden van de zogeheten babyboomgeneratie.

Daarnaast wonen ouderen steeds langer zelfstandig vergeleken met vroeger. Zo zaten 25 jaar geleden bijna een derde van de tachtigplussers in een verzorgings- of verpleeghuis. Begin 2015 was dit teruggelopen tot 13 procent. In 2040 is dit vermoedelijk nog maar 8 procent.

'Steeds meer tachtigplussers wonen alleen'
'Steeds meer tachtigplussers wonen alleen' (Foto: ANP)

'Grolsch binnen drie maanden verkocht'

Biercombinatie AB InBev-SABMiller doet nog in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar Grolsch van de hand. Volgens bronnen wordt vrijdag contact opgenomen met potentiële kopers van het merk en moet er binnen drie maanden een akkoord zijn. Datzelfde geldt voor het Italiaanse biermerk Peroni.

Eerder deze maand werd bekend dat Peroni en Grolsch officieel in de etalage werden gezet om toestemming te krijgen voor de geplande fusie. De verwachting is dat de merken samen tot wel 1,8 miljard euro kunnen opleveren. Door de fusie van AB InBev en SABMiller ontstaat 's werelds grootste bierbrouwer, op afstand gevolgd door Heineken.

Onder de gegadigden om Grolsch en Peroni over te nemen bevinden zich volgens de bronnen investeerders KKR en Bain Capital. Ook wordt een gezamenlijk bod van Heineken en Carlsberg als optie genoemd, evenals een overname door het Japanse Asahi Group of het Spaanse Mahou-San Miguel.

'Grolsch binnen drie maanden verkocht'
'Grolsch binnen drie maanden verkocht' (Foto: ANP)

Vluchtelingen niet welkom bij Dr. Love

Robert ten Brink voelt er weinig voor met zijn programma All You Need is Love families van oorlogsslachtoffers samen te brengen. "Wij maken een amusementsprogramma, we zijn geen hulpdienst", zegt de presentator zaterdag in een interview met AD Magazine.

Robert, die door All You Need is Love de bijnaam Dr. Love kreeg, noemt het helpen van vluchtelingen in zijn tv-show 'onzin'. "Dat is voor heel andere programma's."

De presentator vertelt het liefst mensen te zien in zijn show die hij 'meteen begrijpt'. "Die Nederlands spreken, familie of geliefden hebben in een ander land. Ik vind het leuker om de verbaasde blik van zo'n moeder te zien als we bij haar binnenvallen, dan om mensen uit wildvreemde landen die we niet verstaan in het programma te stoppen. Dat is niet All You Need is Love."

Vluchtelingen niet welkom bij Dr. Love
Vluchtelingen niet welkom bij Dr. Love (Foto: BuzzE)

Verder herstel woningmarkt

Het herstel van de woningmarkt zette ook vorige maand door. In totaal werden in november bijna een kwart meer huizen verkocht dan dezelfde maand een jaar eerder, maakte het Kadaster vrijdag bekend. Het Kadaster registreerde vorige maand de verkoop van 14.545 woningen in Nederland, tegen 11.696 in november 2014.

In vergelijking met oktober dit jaar daalden de verkopen met bijna 11 procent. In die maand wisselden ruim 16.000 woningen van eigenaar.

De verkopen namen in alle provincies toe. De groei was het sterkst in Utrecht, waar 30 procent meer huizen werden verkocht dan een jaar eerder. In Flevoland bleef de toename met 8,6 procent het meest beperkt. Ten opzichte van oktober lieten alle provincies een daling zien.

Alle soorten woningen waren meer in trek dan in november 2014. Het aantal geregistreerde hypotheken nam in november 2015 met 17 procent toe ten opzichte van november vorig jaar. Vergeleken met oktober 2015 was er sprake van een daling van 10 procent.

Verder herstel woningmarkt
Verder herstel woningmarkt (Foto: ANP)

De Souza wint WK golfsurfen

De WK-titel in het golfsurfen blijft in Braziliaanse handen. Adriano de Souza onttroonde donderdag (lokale tijd) in Hawaii zijn landgenoot Gabriel Medina.

Het was de eerste titel voor de 28-jarige Braziliaan, die op de beruchte 'Pipeline' bij Oahu de beste was. Hij droeg zijn zege overigens op aan zijn inmiddels overleden broer, die ooit voor 7 euro De Souza's eerste surfplank kocht.

Het is het tweede jaar op rij dat de Brazilianen de toonaangevende Amerikaanse en Australische surfers het nakijken geven. De Souza is de oudste van een talentvolle generatie Braziliaanse surfers, van wie er inmiddels vier in de top 10 van de wereldranglijst staan.

De Souza wint WK golfsurfen
De Souza wint WK golfsurfen (Foto: ANP)

GTA: Liberty City Stories nu ook op iOS

De Klassieker GTA: Liberty City Stories die ooit uitkwam voor de PSP en later ook voor PlayStation 2 is uitgekomen op iOS. Het spel moet ook nog op Android gaan komen, maar wanneer is nog niet bekend.

In het spel speel je als Toni Cipriani, een lid van een beruchte criminele maffia familie. Hij komt terug na een poos ondergedoken te zijn om orde op zaken te stellen in de straten van Liberty City.

PlayStation game-appartement ook in Brussel

Ben je op zoek naar iets speciaals om te doen met je vrienden komende vakantie? Dan heeft Sony PlayStation een prima oplossing voor je. Via airbnb.com verhuren ze namelijk een speciaal game-appartement in Brussel. Eerder was al bekend dat er ook eentje in Amsterdam kwam. Met maximaal 4 mensen kun je er één nacht verblijven.

In het huis bevinden zich twee PlayStation 4 consoles die aan een 55” Sony TV gekoppeld zijn. Meerdere games zijn aanwezig en het geheel is helemaal in de PlayStation sfeer ingericht. Het appartement kan gehuurd worden van 21 december 2015 tot en met 2 januari 2016, maar zoals gezegd slechts één nacht per persoon/groep die boekt.

gameroom
gameroom
gameroom
gameroom
gameroom

'Wereld stevent af op vluchtelingenrecord'

De wereld stevent dit jaar af op een nieuw vluchtelingenrecord. Het wereldwijde aantal vluchtelingen bereikte medio 2015 een totaal van 20,2 miljoen mensen. Dat meldde VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr vrijdag in een halfjaarlijks rapport.

Dit is de eerste keer sinds 1992 dat het aantal de 20 miljoen overstijgt. Het aantal ontheemde burgers in eigen land nam toe met 2 miljoen tot naar schatting 34 miljoen, blijkt uit de rapportage. In dit cijfer zijn alleen ontheemden opgenomen die de Unhcr momenteel ondersteunt. Het huidige totaal aantal ontheemden in eigen land zal pas medio 2016 bekend zijn.

Op basis van deze cijfers valt te vrezen dat in 2015 voor het eerst meer dan 60 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht zijn. Dat betekent dat 1 op de 122 mensen in de wereld vluchteling of asielzoeker is, of binnen eigen geboorteland op de vlucht.

"Vlucht en verdrijving kenmerken onze tijd", zegt de vertrekkende VN-Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen António Guterres. "Het was nooit belangrijker dan nu om tolerantie, medeleven en solidariteit te tonen met mensen die alles verloren hebben."

'Wereld stevent af op vluchtelingenrecord'
'Wereld stevent af op vluchtelingenrecord' (Foto: ANP)

Je eigen gezicht in Valentino Rossi: The Game

Zoals bekend heeft ontwikkelaar Milestone een tijd geleden al de game aangekondigd over MotoGP-kampioen Valentino Rossi, genaamd Valentino Rossi: The Game. Nu is er ook bekend dat Milestone met een wedstrijd komt die jouw de kans biedt om je eigen gezicht in het spel te krijgen.

Om te kunnen deelnemen moet je een paar vragen invullen en een foto opsturen via dezw website. Binnenkort zal er dan bekend worden wie de winnaars zijn. Valentino Rossi: The Game moet volgend jaar juni uitkomen voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

rossigame

'Dit Was Het Nieuws stopt ermee'

'Dit Was Het Nieuws' stopt ermee. Dit blijkt uit een serie tweets van de uitvoerend producent van het RTL4-programma.

"Tja.... gelukkig hebben we de foto's nog...", twittert ene Angel. "Helaas zal DWHN niet meer terug komen op TV bij RTL. Dank aan de vele trouwe kijkers sinds 1996."

Vele fans van het programma reageren uiteraard dat ze niet blij zijn. Hierop laat de dame in kwestie weten het ook erg jammer te vinden en een topseizoen te hebben gehad.

DWHN is een televisieprogramma waarin het nieuws van de afgelopen week op satirische wijze onder de loep wordt genomen. Als kopie van het Britse origineel was het in 1996 voor het eerst te zien bij de TROS. In 2010 verkaste het programma naar het commerciële RTL4.

Voor het laatste seizoen werden de vaste teamcaptains Thomas Acda en Raoul Heertje vervangen door Martijn Koning en Daniël Arends. Blijkbaar werkt deze nieuwe formule niet en wordt het programma nu afgedankt.

Gelukkig hebben we YouTube nog, met één van de beste afleveringen ooit

Vader gaat met dochtertje in bad en wordt voor pedo uitgemaakt

Een Deense komiek die veel kritiek te verduren kreeg toen hij had verteld dat hij weleens met zijn dochtertje in bad zat kreeg daarop naar zijn hoofd geslingerd dat hij pedofiel zou zijn. Om een statement te maken plaatste hij daarop onderstaande foto op facebook, waarop nog meer mensen hem aanvielen.

De komiek zelf vindt het niet meer dan normaal als vaders hun kinderen wassen op die leeftijd, maar een groot deel van de bevolking heeft daarmee het vooroordeel 'pedofiel' al meteen klaar.

Pedagoog Bas Levering van de Universiteit Utrecht vindt het 'belachelijk' dat de komiek door sommigen voor pedo wordt uitgemaakt. "Het is heel normaal dat vaders met hun dochter van 2 jaar in bad gaan," vertelt hij tegen het RTL nieuws.

"In de jaren '70 was het de normaalste zaak van de wereld dat vaders in hun nakie hun dochter op schoot namen. Ook hun dochter van 9. Maar door de grote misbruikzaken van de afgelopen jaren is dat niet meer de normaalste zaak van de wereld. We hebben een bedorven blik gekregen."

Wat vind jij?

Vader in bad met dochtertje (2). Pedo?
Vader in bad met dochtertje (2). Pedo?

Paul Rabbering twijfelde over reis naar SyriŰ

Paul Rabbering zegde de reis naar Syrië die hij maakte in het kader van Serious Request op het laatste moment bijna af. "Toen ik hoorde dat we naar Syrië zouden gaan, dacht ik: holy fuck", zegt de 3FM-dj in het AD.

Ook Pauls vriendin, zangeres Krystl, vond het 'echt niet leuk' dat de 36-jarige dj naar Syrië reisde. "Dat land komt zo vaak in het nieuws, daar word je echt mee overspoeld. Ik zei: je kunt ook 'nee' zeggen."

Uiteindelijk ging de dj 'met een goed gevoel' weg. "Ik heb vertrouwen in het Rode Kruis en verdiepte me in de situatie en de achtergronden van de strijd daar." Toen Paul eenmaal zijn koffers had gepakt, had ook Krystl 'geen problemen' meer met de reis. "Je was daar in goede handen."

Kogelgaten

Paul bezocht Damascus en Homs. Vooral die laatste stad maakte diepe indruk op de dj, die zich vrijdag op laat sluiten in het Glazen Huis. "In het oude centrum is alles kapot, overal zitten kogelgaten."

De beelden van haar vriend in de Syrische stad maakten ook diepe indruk op Krystl. "Als ik jou tussen die puinzooi zie staan, dan is het opeens niet meer zo moeilijk om je voor te stellen dat zoiets hier in Amsterdam zou gebeuren."

Paul Rabbering twijfelde over reis naar Syrië
Paul Rabbering twijfelde over reis naar Syrië (Foto: BuzzE)

Juf en meester geslagen en uitgescholden

Eén op de vijf leraren op basisscholen en op het voortgezet onderwijs (vo) is het afgelopen schooljaar uitgescholden of op een andere manier verbaal bedreigd door leerlingen. Ook kregen leerkrachten te maken met (dreiging) van onder meer klappen of schoppen.

Een op de tien meesters en juffen in het basisonderwijs en 2 procent van de leraren op het vo is geconfronteerd met fysiek geweld door leerlingen. Dat blijkt uit onderzoek van het AD en DUO Onderwijsonderzoek onder leraren.

Ook ouders dreigen docenten met geweld, zo blijkt. Ongeveer een op de tien leraren is uitgescholden door ouders en circa één op de twintig is door ouders bedreigd met fysiek geweld.

Minder plezier

Voor de meeste leraren heeft overigens het fysiek en/of het verbaal geweld door leerlingen waar zij mee te maken hebben gehad geen persoonlijke gevolgen, maar ongeveer een kwart heeft minder plezier in het werk. Ongeveer een op de twaalf van hen functioneert sinds het meest recente geweld minder goed in zijn werk.

Aan het onderzoek deden in totaal 1083 leerkrachten mee. Zij vulden online een vragenlijst in.

Juf en meester geslagen en uitgescholden
Juf en meester geslagen en uitgescholden (Foto: ANP)

Caitlyn meest fascinerende persoon 2015

Caitlyn Jenner was in 2015 de meest fascinerende persoon volgens televisiehost Barbara Walters. Dat maakte Walters donderdagavond bekend tijdens haar jaarlijkse show op ABC, Barbara Walters Presents: The 10 Most Fascinating People.

Caitlyn, bekend als voormalig atleet, stiefvader van Kim Kardashian en realityster, heette aan het begin van het jaar nog Bruce. Ze maakte gedurende 2015 voor het oog van de camera's een transformatie tot vrouw.

Eerder op donderdag werd de rest van de top 10 al bekendgemaakt. In willekeurige volgorde zijn dit onder anderen acteur Bradley Cooper, comediènne Amy Schumer, komiek Tracy Morgan en ontwerpster Donna Karan. Ook zakenman en politicus Donald Trump, bokser Ronda Rousey, balletdanseres Misty Copeland, Amazon-baas Jeff Bezos en politicus Bernie Sanders staan in de lijst.

Walters maakt haar top 10 sinds 1993 op uit personen die dat jaar het nieuws hebben gedomineerd. Vorig jaar ging de titel naar Amal Clooney en in 2013 naar Hillary Clinton.

Caitlyn meest fascinerende persoon 2015
Caitlyn meest fascinerende persoon 2015 (Foto: BuzzE)

Vluchtelingen niet langer permanent in BelgiŰ

Mensen die in België de status vluchteling krijgen, mogen daar niet langer permanent blijven. De regering voert vrijdag een hervorming door om het verblijfsrecht voor vluchtelingen in lijn te brengen met de rest van de Europese Unie, meldde de krant De Tijd.

Vluchtelingen krijgen aanvankelijk een verblijfsvergunning van vijf jaar, maar die kan worden ingetrokken als de situatie in het thuisland van de vluchteling weer leefbaar is. De vluchteling moet dan weer terug, tenzij duidelijk is dat hij of zij 'verankerd' is in de Belgische samenleving.

Het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen (CVGS) kan de verblijfsvergunning van vijf jaar verlengen als de situatie in het thuisland niet verbeterd is. Nareizende familieleden krijgen verblijfsrecht dat net zo lang geldig is als die van de vluchteling. Als de familie dus een jaar later komt, hebben ze recht op vier jaar verblijf in België.

De termijn waarin de Belgische autoriteiten beslissen of familieleden naar België worden gehaald is verlengd van zes naar negen maanden.

Vluchtelingen niet langer permanent in België
Vluchtelingen niet langer permanent in België (Foto: ANP)

'Met hulp in bijstand meer kans op werk'

Mensen in de bijstand die hulp krijgen, bijvoorbeeld met een sollicitatietraining, hebben meer kans op het vinden van werk. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitgezocht.

Van de bijstandontvangers die gebruik konden maken van een zogeheten re-integratievoorziening vond vorig jaar ruim 22 procent een baan. Van de uitkeringsgerechtigden die zulke hulp niet kregen kon 8 procent weer aan de slag.

Gemeenten beslissen of iemand een re-integratievoorziening krijgt. De criteria verschillen over heel Nederland. Het gaat dan niet alleen om sollicitatietrainingen, maar ook regelingen waarbij de baan is inbegrepen, zoals loonkostensubsidie of participatieplaatsen.

Jongere mensen

In totaal kon 42 procent van alle bijstandsontvangers in 2014 gebruikmaken van een vorm van re-integratieondersteuning, oftewel ruim 172.000 mensen. Het blijkt dat de voorziening over het algemeen iets vaker wordt ingezet voor jongere mensen, voor mannen en voor mensen die nog niet zo lang in de bijstand zitten.

Het CBS heeft niet onderzocht of de uitstromers uit de bijstand hun baan daarna ook weer snel verloren of dat ze nog steeds aan de slag zijn.

'Met hulp in bijstand meer kans op werk'
'Met hulp in bijstand meer kans op werk' (Foto: ANP)

Rutte heeft hoofd in kont na Teevendebat

Mark Rutte, de goedlachse VVD-er, heeft niet het idee dat er blijvende schade is aangericht aan de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van zijn partij naar aanleiding van de Teevendeal en het gelieg en gedraai daaromheen. Dat heeft Rutte gezegd tegen de Telegraaf.

"Dit ging over één terrein, namelijk de nasleep van de Teevendeal", legt hij uit. "Ik heb de Kamer toegezegd dat ik lessen ga trekken en wil werken aan herstel van vertrouwen."

Tijdens het debat over de kwestie vergeleek Geert Wilders zijn rivaal Rutte met Don Corleone en de VVD als diens "maffiafamilie".

De motie van afkeuren kon niet op een meerderheid rekenen. Voor Rutte reden om aan te nemen dat er verder niets aan het handje is.

'Duitse geheime dienst werkt samen met Assad'

De Duitse inlichtingendienst BND werkt samen met de Syrische geheime diensten onder leiding van de regering van president Bashar al-Assad. De Duitse dienst wil in Damascus een kantoor inrichten voor het verzamelen en verwerken van informatie. Dat meldde de Duitse krant Bild vrijdag op basis van bronnen met kennis van zaken.

Volgens Bild reizen geheim agenten van de BND al langere tijd naar Damascus om daar te overleggen met Syrische collega's. De diensten wisselen informatie over terreurbeweging Islamitische Staat (IS) met elkaar uit. Ook willen de Duitsers contacten met het bewind onderhouden. Bijvoorbeeld voor het geval een Duits gevechtsvliegtuig in Syrië neerstort.

De voorbereidingen voor het opzetten van een inlichtingenbureau in Damascus zouden in volle gang zijn. Mogelijk worden medewerkers van de dienst ondergebracht in de Duitse ambassade, die vanwege de burgeroorlog in het land is gesloten. Bild meldde dat de Duitse regering naar verwachting begin volgend jaar daarover een besluit neemt.

'Duitse geheime dienst werkt samen met Assad'
'Duitse geheime dienst werkt samen met Assad' (Foto: ANP)

'Vegetarisch voedsel slechter voor milieu dan vlees'

Denk je erover te stoppen met het consumeren van vlees omwille van een beter milieu, wacht dan nog heel even. Uit nieuw onderzoek, uitgevoerd door een team wetenschappers aan de prestigieuze Carnegie Mellon Universiteit, blijkt dat bijvoorbeeld doodnormale sla het milieu drie keer zwaarder belast dan bacon.

Fischbeck en zijn team bestudeerden de voedselketen om de impact op het milieu te bestuderen. Er werd gekeken naar de grondstoffen, zoals energie en water, die nodig waren om voedsel te kunnen produceren, verwerken, transporteren, verkopen en op te slaan en bij elke stap werd bepaald hoeveel broeikasgassen deze stap opleverde.

Veel gewone groentes blijken veel meer grondstoffen per calorie te vereisen dan je zou denken,” aldus onderzoeker Paul Fischbeck. “Aubergine, selderij en komkommer komen helemaal slecht uit de bus als je ze vergelijkt met varkensvlees of kip.

Uit het onderzoek blijkt dat het voor het milieu beter is minder calorieën te consumeren. Door het eten van minder calorieën wordt het energie- en waterverbruik positief beïnvloed. Ook kan de uitstoot van broeikasgassen binnen de voedselvoorzieningsketen met negen procent worden teruggedrongen. Tegelijkertijd zorgt het eten van gezonder voedsel – bijvoorbeeld fruit, groente en zeevruchten – er juist voor dat het milieu flink belast wordt, omdat deze voedingsmiddelen maar liefst 38 procent meer energie en 10 procent meer water behoeven en daarmee 6 procent meer uitstoot opleveren.

Er is sprake van een complexe relatie tussen dieet en het milieu,” aldus onderzoeker Michelle Tom. “Wat gezondheidstechnisch goed is voor ons, is niet altijd het beste voor het milieu. Ambtenaren moeten zich daarvan bewust zijn wanneer ze in de toekomst voedselrichtlijnen opstellen.

Het onderzoek is uitgevoerd in de Verenigde Staten en op basis van de lokale gebruiken. De uiteindelijke conclusie is overigens dat je net zo min kunt stellen dat alle groente en fruit 'goed' is als je kunt stellen dat alle vlees per definitie 'slecht' is. Een nuance die nogal eens over het hoofd wordt gezien. Kortom; je kunt gewoon je stukje vlees eten. Eet je liever géén vlees dan is dat ook prima. De een is niet persé beter of slechter dan de ander.

Geplaagd Twente wacht op steun gemeenteraad

Voor FC Twente breekt opnieuw een spannende dag aan. De eredivisieclub hoort vrijdag of de gemeenteraad van Enschede het noodlijdende Twente te hulp wil schieten. De clubleiding heeft de gemeente gevraagd garant te willen staan voor een bedrag van 32 miljoen euro.

FC Twente is druk bezig de schuldenlast weg te werken. De club bereikte onlangs een principeakkoord met zijn schuldeisers, wat een voorwaarde is om een garantstelling te krijgen. Met die 32 miljoen kan Twente de gemeentelijke lening van 17 miljoen euro voor verbouwing van het stadion direct aflossen en De Grolsch Veste onderbrengen in een nieuwe stichting, die los staat van de club. Een meerderheid van de raad lijkt deze constructie te willen steunen. Eigenlijk zou de beslissing hierover maandag al worden genomen, maar dat cruciale moment is tot twee keer toe uitgesteld. Vrijdagavond hoort Twente of de raad akkoord gaat met het reddingsplan.

De sportief en financieel geplaagde Tukkers, die zelf vanaf 20.00 uur in Arnhem voetballen tegen Vitesse, werden eerder deze week door de licentiecommissie van de KNVB gestraft voor de omstreden deal met investeringsmaatschappij Doyen Sports.

Geplaagd Twente wacht op steun gemeenteraad
Geplaagd Twente wacht op steun gemeenteraad (Foto: ANP)

Taliban strijdt tegen IS in Afghanistan

De Taliban is in strijd met terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Afghanistan. De beweging heeft laten weten dat meer dan duizend strijders van een speciale eenheid van de Taliban zijn getraind om IS uit Afghanistan te verdrijven. Volgens de BBC zijn de Talibanstrijders actief in onder meer de provincies Nangahar, Farah, Helmand en Zabul.

De speciale eenheid is in oktober in het leven geroepen, omdat IS in steeds meer provincies in Afghanistan actief werd en steun van de bevolking kreeg. Bij gevechten tussen de Taliban en IS zouden al honderden strijders van beide bewegingen zijn omgekomen.

De Taliban en IS hebben elkaar in januari de oorlog verklaard, nadat IS had bekendgemaakt dat het een afdeling in Khorasan had opgezet. Dat is de oude benaming van Afghanistan en aangrenzende gebieden in Pakistan, Iran en Centraal-Azië.

Taliban strijdt tegen IS in Afghanistan
Taliban strijdt tegen IS in Afghanistan (Foto: ANP)

Macaulay Culkin speelt volwassen Kevin

Acteur Macaulay Culkin is opnieuw in de huid gekropen van Kevin, zijn 8-jarige personage uit de grappige familiefilm Home Alone uit 1990. De inmiddels 33-jarige Kevin blijkt getraumatiseerd te zijn door de kerstvakantie waarin zijn ouders hem per ongeluk alleen thuis lieten.

De voormalig kindster is te zien in DRYVRS, een nieuwe webserie die donderdag online verscheen. Hierin ontmoet de maker van de serie, Jack Dishel, elke aflevering een nieuwe automobilist via een carpool-app. In de eerste aflevering komt hij bij de volwassen Kevin in de auto terecht. Deze vertelt hem over zijn jeugdtrauma, waarin zijn ouders hem vergaten en hij het met een stel inbrekers aan de stok kreeg. Zijn ervaring met de inbrekers komt vervolgens van pas wanneer de twee worden overvallen door een gewapende man.

Dishel is getrouwd met Regina Spektor en is zelf ook muzikant in zijn eigen band Only Son. Entertainment Weekly weet dat nieuwe afleveringen van DRYVRS in 2016 op Dishels eigen YouTube-kanaal verschijnen. Andere gastacteurs in de serie zijn onder anderen Rosanna Arquette en Steven Weber.

De aflevering met de 35-jarige Culkin trok gelijk al miljoenen kijkers.

Macaulay Culkin speelt volwassen Kevin
Macaulay Culkin speelt volwassen Kevin (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: onveranderd zacht

Afgelopen nacht heeft het lokaal licht geregend en ook vanmorgen kan het lokaal nog motregenen. In de loop van de ochtend wordt het droog, maar het blijft grotendeels bewolkt. De temperatuur ligt vandaag tussen de 12 en 14 graden. Ook zaterdag en zondag blijft het uitzonderlijk zacht. Pas na het weekend neemt de kans op regen weer wat toe. 

Afgelopen zomervakantie maakten qltel en Rewimo een rondreis door Amerika. Uit de honderden foto's die ze hebben gemaakt, kreeg ik een selectie toegestuurd die ik met jullie mag delen. Vandaag de eerste: de Cadillac Ranch bij Amarillo 

Cadillacas in de grond  (Foto: qltel en Rewimo)
Cadillacs in de grond (Foto: qltel en Rewimo)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 2011 kwam de Irakoorlog officieel ten einde als de laatste Amerikaanse troepen het land verlaten. 

* In 1999 scherpte Pieter van den Hoogenband het Europees record op de 200 meter vrije slag, dat sinds 1989 op naam van Giogri Lamberti stond.  

* In 1642 zette Abel Tasman voor het eerst voet aan land in Nieuw-Zeeland. Hij was hiermee de eerste Europeaan in het land. 

* in 1980 werd abortus provocatus gelegaliseerd door de Tweede Kamer. 

Volgend jaar kwart miljoen immigranten

Nederland registreert volgend jaar ongeveer 240.000 immigranten. Het gaat onder meer om asielzoekers. "Een deel van hen is nu al in ons land, een deel komt volgend jaar als asielzoeker of nareizend familielid van een asielmigrant", meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Daarnaast gaat het om buitenlanders die hier voor het werk komen en om Nederlanders die terugkeren uit het buitenland.

Mede dankzij de immigranten stijgt de Nederlandse bevolking fors. Volgend jaar worden rond de 173.000 baby's geboren. Daar staat tegenover dat ongeveer 148.000 mensen doodgaan en dat circa 147.000 mensen Nederland zullen verlaten. Netto komen er dus ongeveer 113.000 mensen bij, de grootste groei sinds de eeuwwisseling.

Het aantal immigranten blijft ook in 2017 hoog. Daarna zakt het naar 185.000, verwacht het CBS. Dat is nog altijd twee keer zo veel als in 2005.

Nederland gaat begin volgend jaar door de grens van 17 miljoen inwoners. Rond 2035 komt Nederland boven de 18 miljoen mensen uit. Op dat niveau blijft de bevolking waarschijnlijk hangen. Door de vergrijzing gaan er namelijk meer mensen dood dan nu.

Volgend jaar kwart miljoen immigranten
Volgend jaar kwart miljoen immigranten (Foto: ANP)

Opnieuw alarmfase rood voor smog in Peking

De autoriteiten in China hebben voor de tweede keer in een maand tijd de hoogste alarmfase afgekondigd vanwege de grote hoeveelheid smog in Peking. Staatspersbureau Xinhua meldt dat de alarmfase rood vrijdagochtend (lokale tijd) is afgekondigd.

Volgens persbureau Bloomberg geldt de alarmfase voor zaterdag tot en met dinsdag. Aanleiding is de voorspelling dat de Chinese hoofdstad wordt getroffen door smog die zwaarder is dan de smog waar Peking vorige week mee te maken kreeg.

De alarmfase betekent dat onder meer scholen moeten dichtblijven en dat bouwwerkzaamheden in de openlucht niet mogen worden gedaan. Vorige week maandag werd de alarmfase ook al afgekondigd. Een koufront had de verstikkende smog weggeblazen, waarna de donderdag erop het alarm werd ingetrokken.

Meteorologen vreesden er al voor dat de smog zou terugkomen.

Opnieuw alarmfase rood voor smog in Peking
Opnieuw alarmfase rood voor smog in Peking (Foto: ANP)

Bonaire stemt over band met Nederland

Op Bonaire wordt vrijdag een referendum gehouden over de huidige staatkundige structuur. Ruim 12.000 stemgerechtigden kunnen 'ja' of 'nee' antwoorden op de vraag: Bent u het eens met de invulling die is gegeven aan de directe band met Nederland?

Op 10 oktober 2010 werden de Nederlandse Antillen als staatsverband opgeheven. Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn sinds die datum bijzondere gemeenten van Nederland; Curaçao, Aruba en Sint Maarten zijn landen binnen het Koninkrijk.

Op Bonaire is de afgelopen vijf jaar regelmatig kritiek geuit over de nieuwe relatie. Volgens kritische bewoners heeft dat geleid tot een stijging van de kosten van levensonderhoud, strenge regels van Nederlandse ministeries en aantasting van de autonomie.

Na de verkiezingen begin dit jaar heeft een nieuwe regering ingestemd met een referendum. Indien een meerderheid 'nee' antwoordt, wil de regering gaan heronderhandelen over de relatie met Nederland. Wint 'ja', dan verandert er volgens de regering niets. De volksraadpleging duurt van 06.30 uur tot 21.00 uur plaatselijke tijd. De uitslag wordt voor middernacht verwacht.

Bonaire stemt over band met Nederland
Bonaire stemt over band met Nederland (Foto: ANP)

VS leveren munitie aan Arabieren in SyriŰ

De Verenigde Staten hebben Arabieren in Syrië voorzien van een nieuwe lading munitie. De projectielen zijn de afgelopen dagen over land vervoerd naar de Arabieren die in Noord-Syrië zij aan zij vechten met Koerdische strijders tegen tereurbeweging Islamitische Staat (IS).

Persbureau Reuters meldde donderdag op basis van Amerikaanse functionarissen dat de munitie is geleverd, omdat de milities op het punt staan de Syrische stad al-Shadadi te heroveren op IS. De plaats is voor terreurbeweging een belangrijke verkeersader. Omdat het verbonden is met diverse snelwegen wordt de plaats gebruikt voor opslag en verspreiding van wapens en uitrusting.

Het zou gaan om de derde levering van munitie aan de Syrische Arabieren door de VS sinds oktober. Er vechten naar verluidt vijfduizend Syrische Arabieren tegen IS. De leveringen worden door de Turkse regering met argusogen bekeken, omdat de munitie mogelijk ook in handen komt van Koerden die zich tegen de Turkse autoriteiten kunnen richten.

VS leveren munitie aan arabieren in Syrië
VS leveren munitie aan Arabieren in Syrië (Foto: ANP)

Van Bronckhorst prijst vechtlust Feyenoord

Feyenoord moest er 120 minuten voor voetballen, maar het leverde de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst wel een plek in de kwartfinales van het bekertoernooi op. "We hebben altijd geloof gehouden in een goed resultaat", zei Van Bronckhorst donderdag na de zwaarbevochten winst op Willem II (2-1) in De Kuip. "Als je dan vlak voor tijd scoort en aan einde van de verlenging, is dat een beloning voor de getoonde werklust."

Van Bronckhorst erkende dat Feyenoord in de eerste helft slap acteerde. "We voetbalden toen vooral tegen onszelf, dat zag je aan alles. We waren slordig in de passing, hadden geen vertrouwen. Dan wordt het moeilijk voetballen tegen Willem II. Die tegengoal was een voorbeeld van hoe wij voor rust speelden. In de tweede helft hebben we dat rechtgezet met strijd en aanvallend voetbal."

Tonny Vilhena bracht de aandringende Rotterdammers in de 88e minuut langszij, aanvoerder Dirk Kuijt besliste het duel diep in de verlenging uit een strafschop. "Het was een echte bekerwedstrijd", zei Kuijt. "Wij voetbalden niet goed, maar het gaat om winnen. En dat hebben we gedaan."

Van Bronckhorst prijst vechtlust Feyenoord
Van Bronckhorst prijst vechtlust Feyenoord (Foto: ANP)

Handbalster Polman 'superklaar' voor Polen

Ze is de verbazing nog niet helemaal voorbij. Estavana Polman speelt vrijdag met de Nederlandse handbalsters tegen Polen om een plaats in de finale van het WK. "Het is best bizar", zegt de blonde opbouwspeelster, een van de sterren van de ploeg van bondscoach Henk Groener. Maar Polman schatte al na het eerste groepsduel, anderhalve week geleden tegen China, in dat er rare dingen kunnen gebeuren in Denemarken. "Als alles klopt, dan moeten we ook wereldkampioen kunnen worden", klonk het destijds vol bravoure. Haar conclusie donderdag: "alles klopt nog steeds".

Polman (23) was woensdag in de kwartfinale tegen de Franse vrouwen topschutter aan de kant van Oranje met tien treffers. Ze scoorde zelfs gehuld in een keepersshirt, toen doelvrouw Tess Wester in een ondertalsituatie even naar de kant werd gehaald. "Ik wist wel dat we het in ons hadden. Daar zijn we allemaal van overtuigd. Maar het moest er nog wel uit komen. Dat gebeurt nu. Het gaat geweldig, ik weet bijna niet wat ik moet zeggen."

De ontlading op het veld was groot, daarop volgde het inmiddels bekende dansje in de kleedkamer, een hit via Twitter. "Het schijnt nu wel te leven in Nederland, dat heb ik tenminste gehoord. Zelf merken we daar weinig van. Misschien is dat maar goed ook, we zouden er nog zenuwachtig van worden."

Meer fysiek

Want hoe groot de vreugde ook was na het bereiken van de laatste vier, een niet eerder vertoond resultaat voor Oranje, de knop ging woensdagavond al om. "Ik zei het nog voor het slapengaan tegen mijn kamergenootje: eigenlijk hebben we het niet echt gevierd. Na de ontlading op het veld en de vreugde in de kleedkamer was het nog even gedag zeggen tegen familie en vervolgens eten en naar bed. Dat moet ook."

Want vrijdag om 18.00 uur in Herning wacht de halve finale. Tegen Polen, dat in de groepsfase nog met duidelijke cijfers (31-20) werd verslagen. "Ze zullen met iets nieuws komen", verwacht Polman. "Ik denk dat ze meer op fysiek inzetten. Daar moeten wij een antwoord op vinden. Van onderschatting zal van onze kant geen sprake zijn. Zij hebben Rusland naar huis gestuurd, dat is knap. Maar nu we zo ver zijn gekomen, willen we hoe dan ook verder. Het wordt een andere wedstrijd, maar we zijn er superklaar voor."

Handbalster Polman 'superklaar' voor Polen
Handbalster Polman 'superklaar' voor Polen (Foto: ANP)

Chelsea: "Ontslag Mourinho in belang van de club"

De clubleiding van Chelsea kon volgens technisch directeur Michael Emenalo niets anders dan manager José Mourinho donderdag ontslaan. "Chelsea is een van de grootste clubs ter wereld, maar we staan momenteel één punt boven de degradatiestreep in de Premier League. Iedereen snapt dat Chelsea in grote problemen zit", zei Emenalo in een reactie op het vertrek van de Portugees. "We moesten dit doen om de belangen van Chelsea te verdedigen."

Mourinho kreeg begin augustus een nieuw, vierjarig contract bij de club die hij een paar maanden eerder naar de Engelse titel had geleid. Vier maanden en heel veel nederlagen verder is het 'droomhuwelijk' voorbij. "We hebben allemaal veel respect voor José, hij heeft zoveel gedaan voor deze club. Maar Chelsea zit in de problemen. Tussen de spelers en de trainer heerste onenigheid, wij vonden dat het tijd was in te grijpen", zei Emenalo.

Guus Hiddink wordt nadrukkelijk genoemd, maar over de opvolging van Mourinho liet de technisch directeur zich niet uit. De Blues spelen zaterdag tegen Sunderland. "We hebben al heel goede coaches rondlopen bij de club. Het komt dus goed voor zaterdag. Als clubleiding doen we er alles aan zo snel mogelijk een nieuwe trainer aan te stellen", aldus de Nigeriaanse oud-international, die de plannen van eigenaar Roman Abramovich moet vormgeven.

Emenalo wees de vedettes van Chelsea nadrukkelijk op hun verantwoordelijkheid. "Grotendeels dezelfde groep heeft vorige seizoen met bloed, zweet en tranen de titel en League Cup gewonnen. Ze deden alles wat de manager hun vroeg. Het is nu aan hen om Chelsea er weer bovenop te helpen."

'Ontslag Mourinho in belang van Chelsea'
'Ontslag Mourinho in belang van Chelsea' (Foto: ANP)

Leden Ajax unaniem achter bestuursraad

De leden van Ajax hebben zich donderdagavond unaniem achter de bestuursraad van de club geschaard. Alle 324 aanwezigen bij de algemene ledenvergadering van de club hebben het vertrouwen uitgesproken in voorzitter Hennie Henrichs, Cees Vervoorn, Dick Schoenaker, Tonnie Bruins Slot, Jan Buskermolen, Maarten Oldenhof en Ronald Pieloor. Henrichs werd herkozen als voorzitter.

Zo lijkt het dat Ajax misschien wel definitief breekt met Johan Cruijff, de ernstig zieke clubicoon die de bestuursraad verweet niet de zijde van Wim Jonk te hebben gekozen in zijn conflict met de leiding van de huidige koploper van de eredivisie. Uit onvrede over het gedwongen vertrek van de hoofd opleiding leverde de beroemdste Ajacied zijn rol als adviseur in.

In de aanloop naar de ledenvergadering liet Cruijff weten alsnog bereid te zijn zitting te nemen in een interim-bestuur als de bestuursraad zou vallen. Na een vergadering van zo'n drie uur kreeg het bestuur echter het volste vertrouwen van de aanwezige leden. Geen enkel lid stemde tegen. Sommigen, onder wie Tscheu La Ling, verlieten wel voortijdig de zaal. De vertrouweling van Cruijff had geen geloof meer in een goede afloop.

Henrichs sprak de hoop uit dat Cruijff zich bij Ajax betrokken blijft voelen. "Ik hoop dat hij hier altijd blijft komen", zei hij. "Plan Cruijff blijft ook de leidraad bij Ajax."

Leden Ajax unaniem achter bestuursraad
Leden Ajax unaniem achter bestuursraad (Foto: ANP)

WK Darts: Titelverdediger Anderson opent WK zonder problemen

Het wereldkampioenschap darts van de PDC is begonnen. FOK!sport doet verslag van het toernooi. Op de openingsavond wisten onder andere titelverdediger Gary Anderson en Peter Wright zich zonder problemen zich te plaatsen voor de volgende ronde. Vrijdag is het de beurt aan Michael van Gerwen. 

Andy Boulton 2-1 Per Laursen (voorronde)
Andy Boulton had in de voorronde met veel geluk met Per Laursen. De Deen had de partij eigenlijk in handen en kwam in de beslissende derde set ook op een 2-0-voorsprong in legs. Laursen miste vervolgens vier matchdarts voor de zege en zo kon Boulton alsnog met 2-3 winnen. Later op de avond speelt hij tegen Gary Anderson. 

Jamie Lewis (31) 1-3 Daryl Gurney
Daryl Gurney kwam met zelfvertrouwen naar het WK. Hij haalde drie weken geleden voor het eerst een halve finale van een TV-toernooi op de Player Championship Finals. Met een dertiendarter en twee veertiendarters trok Gurney de eerste set met 3-0 naar zich toe.

De tweede was Lewis de betere en trok de set met 3-1 naar zich toe. De Welshman ging door en brak Gurney direct. Zo liep het naar een vijfde leg, waarin Lewis één kans kreeg. Vanaf 120 sloeg hij echter niet toe, waarna Gurney toch op 2-1 in sets kwam. Lewis was gezien, waardoor Gurney de vierde set met 3-1 naar zich toe trok.

Peter Wright (4) 3-0 Keegan Brown
Peter Wright liet geen spaan heel van Keegan Brown. De jeugdwereldkampioen van 2014 pakte slechts twee legs. Wright stond te prutsen in de derde set, maar een 131-finish vloog er wel in om de wedstrijd met 3-0, 3-0 en 3-2 naar zich toe te trekken. In de tweede ronde stuit de finalist van twee jaar geleden op Dean Winstanley of Ronny Huybrechts.

Gary Anderson (2) 3-0 Andy Boulton
Andy Boulton wist in de wedstrijd tegen titelverdediger Gary Anderson slechts twee legs te pakken. Het werd nog 2-2 in de derde set, maar met een 62-finish klaarde Anderson de klus. In de tweede ronde staat Anderson tegenover Daryl Gurney.

KNVB beker: loting kwartfinales

Zojuist is er geloot voor de kwartfinales van de KNVB beker. Feyenoord, dat vanavond op het nippertje won van Willem II, moet nu op bezoek bij Roda JC.

PSV lootte een wel een thuiswedstrijd, namelijk tegen FC Utrecht. De amateurs van HHC, die in de afgelopen ronde N.E.C uitschakelden, moeten het nu in Alkmaar gaan opnemen tegen AZ. De enige overgebleven club uit de Jupiler League, FC Den Bosch, mag het in het eigen stadion opnemen tegen de amateurs van VVSB.

De wedstrijden:
PSV - FC Utrecht
Roda JC - Feyenoord
AZ - HHC
FC Den Bosch - VVSB

De wedstrijden worden gespeeld op 2, 3 en 4 februari 2016.

Laatste reviews en specials
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
special
Random Pics van de Dag #1052
review
PokÚmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
©FOK.nl e.a.