Noord-Koreaanse gewichthefcoach 'martelt' atlete naar WK-zilver

De Noord-Koreaanse gewichthefster Rim Jong-sim heeft op het WK in Houston drie zilveren medailles gepakt in de klasse tot 75 kilogram. Dat ging echter niet zonder slag of stoot, want twee van de drie medailles moest ze zwaar geblesseerd zien te veroveren.

Bij het eerste onderdeel, het trekken, kon de regerend olympisch kampioene in de klasse tot 69 kilogram goed mee. Ze trok 120 en vervolgens 125 kilo boven haar hoofd, maar bij de derde beurt ging het fout voor de 22-jarige Noord-Koreaanse. Rim probeerde 128 kilo op te tillen, raakte uit balans en liet het gewicht te laat los. Daarbij raakte ze stevig geblesseerd aan haar linkerbeen en nadat ze strompelend het podium verliet leek de wedstrijd voor Rim voorbij. De Chinese Kang Yue was met 127 kilo de enige die Rim overtrof en dus was er voor de Noord-Koreaanse wel zilver op het onderdeel trekken.

Bij onderdeel twee, het stoten, zou Rim dankzij haar zware openingsgewicht als een van de laatsten aan de competitie beginnen, maar er werd niet meer verwacht dat ze nog aan de start zou verschijnen. De coach van Noord-Korea dacht daar anders over en stuurde zijn pupil 'gewoon' het podium op met als doel 150 kilogram boven haar hoofd te stoten. Huilend van de pijn slaagde Rim er uiteindelijk in om haar benen naast elkaar te krijgen: poging geslaagd, maar de blessure leek alleen maar erger.

Ondanks een zware beenblessure tilt Rim 155 kilogram boven haar hoofd (vanaf 0:25) (Bron: YouTube)

Ook hier had de coach geen boodschap aan, want er moesten medailles gewonnen worden. Na huilend op een bankje gezeten te hebben werd Rim weer op pad gestuurd en met een zeldzaam vertoon van wilskracht slaagde ze opnieuw in haar opdracht. Wederom leek de blessure verergerd, want zelfstandig van het podium terug naar de opwarmruimte lopen zat er niet in. Voor de gestoorde coach was het leed nog niet groot genoeg: Rim moest ook voor de derde en laatste beurt, dit keer met 157 kilogram op de halter, het podium op. Dat bleek teveel: Rim zakte door haar linkerbeen en kon nog maar net voorkomen dat de stang boven op hetzelfde been viel. 

 

Na de laatste poging was het écht gedaan met Rim, die opnieuw niet zelfstandig van het podium kon lopen (Bron: YouTube)

De 155 kilogram leverde Rim ook in het stoten en in de totale stand zilver op, maar het is maar de vraag of er geen onherstelbare schade is aangedaan door het 'pushen' van de coach. Olga Zubova uit Rusland won met 156 kilo het goud in het stoten, de Chinese Kang pakte met 281 kilo het totale goud. Zubova, Kang en Svetlana Podobedova - winnares van brons in het trekken - hielpen Rim niet veel later gezamenlijk naar het podium, waar ze hun concurrente zelf op moesten tillen. Om te zorgen dat ze nog enigszins kon blijven staan werd een nog altijd volop huilende Rim door een official vastgehouden. 

Kang en Zubova tillen de zwaar geblesseerde Rim het podium op (Foto: Getty)

Een aangeslagen Rim op het podium (Foto: Getty)