Uitslag Feyenoord - AFC Ajax

Dankzij een alerte Jasper Cillessen nam Ajax zondag een punt mee uit De Kuip. Feyenoord was beter en kreeg de grootste kansen, maar kon het gat met de koploper niet verkleinen. Het werd 1-1 in Rotterdam.

Ajax kwam naar Rotterdam om revanche te nemen voor de bekerwedstrijd van anderhalve week geleden, die in blessuretijd met 1-0 werd verloren. Feyenoord wist dat het de Klassieker moést winnen om niet achterop te raken in de titelstrijd: de voorsprong van de Amsterdammers bedroeg voor aanvang namelijk drie punten.

Feyenoord begon dreigender aan de kraker dan Ajax en kwam zeven minuten voor rust verdiend op voorsprong. Sven van Beek, vorige week op bezoek bij ADO Den Haag (1-0) nog de schlemiel door een eigen goal, was goed meegekomen en kon binnenschieten op aangeven van Dirk Kuyt. Dat was dik verdiend, want Ajax speelde mat, angstig en inspiratieloos terwijl de ploeg van Giovanni van Bronckhorst strijdlust toonde en continu de aanval zocht.

Vlak voor het verstrijken van het eerste halfuur was Feyenoord ook dicht bij de voorsprong toen de uitstekend spelende Tonny Vilhena (hij hield Simon Gustafson op de bank) een crosspass van Rick Karsdorp verlengde, maar Elia tegen de voet van Cillessen schoot. Ook Michiel Kramer werd een aantal keer gezocht (met name door Karsdorp en Terence Kongolo), maar bij hem zat Joël Veltman er vaak tussen. Ajax stelde er eigenlijk maar twee momenten tegenover: Riechedley Bazoer wilde een minuut voor rust op doel schieten, maar daar zat op het laatste moment een voet van Van Beek tussen. Eerder had Daley Sinkgraven centimeters naast geschoten.

Na de onderbreking - Schöne en Bazoer waren geblesseerd afgehaakt en vervangen door respectievelijk Viktor Fischer en Arkadiusz Milik - kwam Ajax sterker voor de dag en was Feyenoord minder dreigend. Het leverde de Amsterdammers de 1-1 op. Amin Younes dacht de bal aan de zijlijn binnen te houden (later bleek uit de herhaling dat dit niet het geval was) en via Milik kwam de bal bij Klaassen die met een van richting veranderd schot gelijkmaakte.

In het laatste halfuur zochten beide ploegen de winst, maar liet de eindpass vaak te wensen over. Het totaal aan gele kaarten liep op, zonder dat Nijhuis rood hoefde te trekken. Feyenoord kreeg een grote kans kans op 2-1 via invaller Colin Kazim-Richards die oog-in-oog met Cillessen kwam na een uitstekend balletje van Elia: de Ajax-doelman kreeg zijn linkerhand er nog goed tegen. Sinkgraven werd aan de andere kant gevaarlijk, maar Vermeer handelde adequaat en kwam op tijd van zijn lijn. Meteen daarna legde de ingevallen Simon Gustafson goed terug op Kuyt die zijn inzet geblokt zag worden. De captain kopte in blessuretijd uit een vrije trap van dichtbij nog in de handen van Cillessen.

Sven van Beek brengt De Kuip in extase door de 1-0 te maken. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Sven van Beek brengt De Kuip in extase door de 1-0 te maken. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Feyenoord

1 - 1

AFC Ajax

 38' van Beek    59' Klaassen
 
 Gele kaart: Elia, Kuijt, Karsdorp, El Ahmadi (Feyenoord), Riedewald, Tete, Veltman, Klaassen, Gudelj (AFC Ajax)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47500
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Karsdorp
v.Beek
Botteghin
Kongolo
Vejinovic
Vilhena
El Ahmadi (Gustafson/79)
Kuijt
Kramer (Kazim-Richards/67)
Elia
  Cillessen
Tete
Veltman
Riedewald
Dijks
Bazoer (Milik/46)
Gudelj
Sinkgraven
Schöne (Fischer/45)
Klaassen
Younes (Serero/79)