Cruijff snapt weinig van kritiek Van Basten

Johan Cruijff snapt weinig van de snoeiharde kritiek van Marco van Basten op zijn plannen met Ajax. "Ik weet niet waar dit vandaan komt", vertelde hij woensdag aan de massaal aanwezige media op de open dag van de Johan Cruyff Foundation in het Olympisch Stadion. "Misschien wil hij hier iets mee bereiken. Een soort omslag, of weet ik veel wat. Ik weet niet of het verstandig is als een assistent van het Nederlands elftal zo naar een club uithaalt."

Van Basten vergeleek de hervormingsplannen van Cruijff bij Ajax met 'een grote komedie' en 'de Fabeltjeskrant'. Zijn voormalige leermeester zou vooral uit zijn geweest op macht. Volgens Van Basten is Ajax niets opgeschoten de laatste vijf jaar en is het vooral aan Frank de Boer te danken dat de Amsterdamse club vier van de laatste vijf landstitels heeft veroverd. In de tussentijd zouden veel clubmensen zijn 'opgeknoopt door Cruijff en de Telegraaf.'

"Als je kijkt wat er de laatste drie, vijf jaar jaar allemaal is doorgekomen, dan kan je niet zeggen dat de opleiding nu niet werkt", reageerde Cruijff. "We zijn een nieuwe weg ingeslagen. Natuurlijk zijn er fouten gemaakt, ook door mij. Goede oud-voetballers vonden het moeilijk om met elkaar te communiceren en te vergaderen. Dat zijn ze niet gewend. Daar moet de directie dus toezicht op houden. Maar ik heb geen macht. Ik wil geen positie. Ik woon in het buitenland. Ik ben ook niet de toekomst van het voetbal. Marco was als voetballer erg prestatief. Bijna extreem. Hij is nu zes jaar of acht jaar trainer, schat ik. Maar vandaag de dag worden die prestaties niet geleverd. Wie moet er dan wat aan doen? Ik, mijn plan of de trainers van nu?"

Cruijff snapt weinig van kritiek Van Basten
Cruijff snapt weinig van kritiek Van Basten (Foto: ANP)