D66 komt met eigen belastingplan

D66 komt deze Prinsjesdag met een eigen belastingplan als alternatief voor dat van staatssecretaris Eric Wiebes. De voorstellen van D66 leveren volgens eigen zeggen 75.000 banen op, tegen 35.000 van het kabinet. Om een en ander te betalen wil D66 milieuvervuiling en energieverspilling meer belasten en met name een heffing invoeren voor vervuilende vrachtwagens.

"Alles moet er de komende jaren op gericht zijn meer banen te creëren. Het kabinet leent 5 miljard en deelt dat uit als 'gratis' geld, terwijl er nauwelijks extra banen bijkomen. Wij gebruiken die 5 miljard gericht om meer banen te creëren", zegt D66-leider Alexander Pechtold.

Het wordt voor werkgevers goedkoper om mensen in dienst te nemen. "Wij verlagen de lasten op arbeid in totaal met 6,5 miljard euro, dat is fors meer dan de 5 miljard van het kabinet. Voor een ondernemer die een eerste werknemer in dienst wil nemen, verlagen wij bijvoorbeeld de lasten met 10.000 euro" , aldus Pechtold.

Kinderopvangtoeslag

Werken moet ook aantrekkelijker worden. D66 stopt ruim twee keer zoveel in de kinderopvangtoeslag als het kabinet. Een gezin met anderhalf keer modaal en twee kinderen drie dagen per week in kinderopvang is volgens de eigen berekeningen van de partij bij D66 240 euro per maand goedkoper uit, tegen 108 euro in de plannen van het kabinet.

In totaal zegt D66 voor 1,5 miljard euro aan lasten op arbeid te verschuiven naar belasting op vervuiling. ,,We laten liever de vervuiler belasting betalen dan de werkende", zegt Pechtold.

D66 wil ook het rondpompen van geld tegengaan. Vijf miljoen huishoudens krijgen een toeslag, terwijl ze ook belasting betalen. Dat kan gemakkelijker, denken ze bij D66.

D66 komt met eigen belastingplan
D66 komt met eigen belastingplan (Foto: ANP)