'Nederland kan niet omgaan met kraslot'

De overheid moet meer doen om kraslotverslaving in Nederland aan te pakken. Dat zegt verslavingsdeskundige Dick Trubendorffer in een zondag gepubliceerd interview met de Telegraaf. Hij pleit ervoor de loten weg te halen bij kassa's van winkels en klantenservices van supermarkten.

De expert roept ook op tot een voorlichtingscampagne waarin duidelijk wordt gemaakt dat de loten niet alleen vrijblijvend of leuk zijn. "Vaak wordt er gebagatelliseerd dat die loten toch maar 1 of 2 euro kosten", stelt Trubendorffer.

Vooral oudere vrouwen en mannen tussen de 20 en de 30 jaar zijn volgens de deskundige gevoelig voor kraslotverslaving. De makkelijke verkrijgbaarheid zou daarbij een rol spelen. "Evenals de lage prijs en het feit dat er relatief veel wordt uitgekeerd."

De Lotto laat de krant weten zich niet te herkennen in de kritiek. "De overheid heeft deze vergunning verstrekt onder de voorwaarde dat deze kansspelen op verantwoorde wijze worden georganiseerd", aldus een woordvoerster. "Dat wil zeggen dat gokverslaving, fraude en criminaliteit dienen te worden voorkomen."

Deskundige: haal krasloten weg bij de kassa
Deskundige: haal krasloten weg bij de kassa (Foto: ANP)