Haaien houden van metal

Maandag begint op Discovery de 'Shark Week' en Fok! bijt vast de spits af met een leuk voorproefje. De filmploeg van bovengenoemde tv-zender heeft namelijk ontdekt dat de witte haai een passie heeft voor deathmetal.

Het Discovery-team was op zoek naar 'Joan of Shark', een groot exemplaar die -zoals men dat tegenwoordig doet- net als een gemiddelde huiskat, gechipt is. Een vrijwilliger werd in een stalen kooi te water gelaten en een onderwaterspeaker liet vervolgens de fijne klanken van Darkest Hour horen.

Het duurde niet lang of een eerste exemplaar van bijna vier meter lang kwam even poolshoogte nemen. Na enige tijd kwam een tweede, grotere mensenhaai ook even langs om metal te luisteren. Joan zelf (een haai van ongeveer vijf meter lang) gaf helaas geen acte de présence. De laatstgenoemde is de grootste witte haai die getagd is.

Het is niet nieuw dat haaien gevoelig lijken voor teringherrie muziek. Een ander proefje heeft al laten zien dat veel Australische haaien AC/DC helemaal geweldig vinden. Ze werden er zelfs rustig van, iets dat weer mooi aansluit bij een onderzoek dat laat zien dat mensen ook prima kunnen afkoelen wanneer ze deze muziek luisteren. Zouden haaien die hierop afkomen soms ook terugkijken op een leuke jeugd en beter aangepast zijn?

Een nuchtere analyse van een de Discovery-medewerkers is dat de haaien op het geluid afkomen omdat het kan overkomen als vissengedrag tijdens koopavond. Vooral de lage geluiden zouden hiervoor verantwoordelijk zijn.

Hieronder kan eventueel gediscussieerd worden of Darkest Hour wel/niet tot het deathmetal-genre behoort.

 


Fast a a Shark