FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 10 juli 2015

Jennifer Lawrence scheldt de boel bij elkaar

Afgelopen uitzending van de talkshow van Conan O'Brien bevatte een verrassing. Jennifer Lawrence blijkt namelijk nogal grofgebekt te zijn en brengt dat in de praktijk.

Josh Hutcherson, Liam Hemsworth en Jennifer Lawrence waren bij Conan om de nieuwe Hunger Games-film te promoten, maar het ging opeens een hele andere kant op toen O'Brien een pot met daarop 'Swearing is Caring' tevoorschijn haalde. Zie hieronder hoe Jennifer Lawrence in 30 seconden zoveel mogelijk scheldwoorden eruit moet gooien voor het goede doel.

Zoals het hoort in Amerika, worden zelfs dit soort filmpjes weggepiept. De ongecensureerde versie, opgenomen met een telefoon vanuit de studio, is hier te vinden. 

Luiten stijgt met stip op Schots Open na ronde van 63

Joost Luiten heeft zich formidabel hersteld van een tegenvallende start in het Schots Open. De 29-jarige Rotterdammer steeg door een ronde van 63, zeven onder par op de golfbaan van Gullane, met stip. Hij boekte 89 plaatsen winst en kreeg de top tien in zicht, dertiende met 134 slagen.

Luiten noteerde op de 'heenweg' al vijf birdies. Op de laatste negen holes sloeg hij er nog twee, opnieuw zonder ergens een slag in te leveren. Zijn prestatie was de beste van de tweede dag.

De Engelsman Daniel Brooks gaat met 129 alleen aan de leiding. Zes spelers deden drie slagen meer, onder wie Justin Rose. De Engelse titelverdediger viel vrijdag extra op doordat hij met een afzwaaier een toeschouwer een hoofdwond bezorgde.

Ajax wint en verliest op één dag

Ajax speelde vandaag twee oefenwedstrijden. In de middag verloor de ploeg van het Deense FC Nordsjælland (1-3) en in de avond werd in totaal andere samenstelling wel gewonnen van Panathinaikos (2-0). Net als in de afgelopen twee jaar koos Frank De Boer er ook deze voorbereiding voor om twee serieuze oefenduels op één dag te spelen. Zo kan hij ieder selectielid gelijk belasten.

Het oefenduel in Hardenberg met Nordsjælland stond voor Ajax in het teken van het verfijnen van de speelwijze met een nummer tien. Donny van Beek mochth het als eerste proberen. In de zevende minuut kwamen de Denen namelijk al op voorsprong toen Marcus Ingvartsen een vrije trap achter keeper Jasper Cillessen werkte. Na een fout van Nick Viergever voegde David Karlsson daar een tweede goal aan toe.

Pas in de tweede helft kreeg Ajax de eerste kansen. Het werd echter eerst 0-3 na een sucesvolle counter afgerond door Karlsson. Invaller Danny Bakker redde tien minuten voor tijd nog enigszins de eer met een geplaatst schot: 1-3.

Opstelling Ajax tegen Nordsjælland: Cillessen (46. Onana); Van Rhijn (75. Dankerlui), Veltman (46. Savastano), Heitinga (75. Vissie), Viergever (75. Warmerdam); Gudelj (75. El Mahdioui), Van de Beek (75. Bakker), Andersen (60. Duarte); Muric (75. Acolatse), El Azzouzi (60. Hendriks), Kishna (46. Cerny).

Tegen Panathinaikos stelde De Boer aanvoerder Davy Klaassen op als nummer tien. De coach van de Amsterdammers wil op het middenveld met de punt naar voren spelen om zo meer mensen in het strafschopgebied van de tegenstander te krijgen. 

In het eerste bedrijf was Ajax de betere partij. Het overwicht werd vertaald naar een doelpunt van Arek Milik in de 33ste minuut. Na een vlotte combinatie schoot hij Ajax op aangeven van Lasse Schöne op voorsprong. In de tweede helft werd Milik, die net pas aan de voorbereiding was begonnen, door Anwar El Ghazi. In het laatste kwartier haalde De Boer op doelman Diederik Boer na alle basisspelers naar de kant. Met een zeer jonge ploeg voetbalde de Ajax zonder grote kansen weg te geven de wedstrijd uit en wist El Ghazi, na een goede actie van invaller Vaclav Cerny, zelfs nog een doelpunt te maken.

Opstelling Ajax tegen Panathinaikos: Boer; Tete (77. Dankerlui), Vander Hoorn (77.Vissie), Riedewald (77.Savastano), Dijks (77.Warmerdam); Bazoer (77.Duarte), Klaassen (77.Bakker), Sinkgraven (77. El Mahdioui); Schöne (77.Clement), Milik (46. El Ghazi), Menig (64. Cerny)

Ajax speelt voordat het zal aantreden in de voorronde van de Champions League nog twee oefenwedstrijden. Op 17 juli is VfL Wolfsburg de tegenstander en vijf dagen later wacht een wedstrijd met Saint-Étienne. Op 28 of 29 juli begint dan het echte werk in de derde voorronde van de Champions League, waarvoor volgende week vrijdag wordt geloot.

Arek Milik scoort de 1-0 tegen Panathinaikos. (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)
Arek Milik scoort de 1-0 tegen Panathinaikos. (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

Voorlopige Formule 1-kalender 2016

De FIA heeft de voorlopige Formule 1-kalender van 2016 bekend gemaakt. Het seizoen 2016 begint op 3 april met de Grand Prix van Australië en eindigt op 27 november in Abu Dhabi. Tussen die beide races zijn er nog 19 weekenden ingepland waarmee het totaal op 21 Grands Prix komt.

Opvallende verandering is de Grand Prix van Maleisië die verhuist van eind maart naar eind september. Ook de Grand Prix van Rusland krijgt een nieuwe datum en wordt in mei verreden. Nieuw op de kalender is de Grand Prix in Azerbeidzjan. De race in Baku staat gepland voor 17 juli. Ook de Grand Prix van Duitsland staat weer op de kalender. De Duitse Grand Prix kon dit jaar vanwege financiële problemen geen doorgang vinden. Ook de zomerstop in augustus is geschrapt.


 Voorlopige Kalender 2016:

Ronde Datum Grand Prix
1 3 April Australië
2 10 April China
3 24 April Bahrain
4 1 Mei Rusland
5 15 Mei Spanje
6 29 Mei Monaco
7 12 Juni Canada
8 26 Juni Engeland
9 3 Juli Oostenrijk
10 17 Juli Azerbeidzjan
11 31 Juli Duitsland
12 7 Augustus Hongarije
13 28 Augustus België
14 4 September Italië
15 18 September Singapore
16 25 September Maleisië
17 9 Oktober Japan
18 23 Oktober Verenigde Staten
19 30 Oktober Mexico
20 13 November Brazilië
21 27 November Abu Dhabi

Oranje onder 19 verliest in slotminuut van Duitsland op EK

Je hebt 22 spelers en aan het eind winnen de Duitsers. Dit wordt ook bij de jeugdteams bijgebracht. Het Nederlands elftal voor spelers onder 19 jaar verloor vanavond op het EK van Duitsland na een treffer in de 89e minuut. De wedstrijd eindigde in een 1-0 winst voor de Duitsers. De treffer werd gemaakt door Gianluca Rizzo. 

Oranje mocht in het begin flink aan de bak tegen de Duitsers. Al in de tweede minuut schoot Luca Waldschmidt op de paal. Een paar minuten later was centrale verdediger en speler van Ajax Terry Lartey Sanniez de reddende engel toen hij op de lijn een inzet van Leroy Sané onschadelijk maakte. De rest van de eerste helft viel het spel van beide ploegen tegen en werden er nauwelijks kansen gecreëerd. Pelle van Amersfoort kreeg de grootste kans in de eerste helft. Vijf minuten voor rust kopte hij een goede voorzet van vleugelspits Issa Kallon luttele net over het doel.

De beste Nederlandse speler was FC Twente-doelman Joël Drommel die diverse keren op knappe wijze zijn doel schoon hield. Toch kon ook hij niet voorkomen dat de Duitsers er alsnog met de drie punten vandoor gingen. In de voorlaatste minuut moest hij zich gewonnen geven toen invaller Gianluca Rizzo van dichtbij de bal tegen de touwen werkte.

Eerder op de dag won Rusland met 3-1 van Spanje. Alle landen in de groep hebben nu drie punten uit twee wedstrijden. Maandag tijdens de laatste speelronde zal Oranje aantreden tegen Spanje en speelt Rusland tegen Duitsland. Spanje en Rusland hebben met +1 het beste doelsaldo. Nederland zit op een doelsaldo van 0 en Duitsland sluit de rij met -2.

UNHCR: migratiecrisis dreigt voor Griekenland

Griekenland ziet zich geconfronteerd met een ongekende migrantencrisis, die verder wordt verergerd door de armoede in het land. Dat stelt VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR vrijdag.

Volgens UNHCR zijn ruim 77 duizend vluchtelingen dit jaar over zee naar Griekenland getrokken, een gemiddelde van duizend per dag. De meeste vluchtelingen willen via de Balkan doorreizen naar landen in het westen en noorden van Europa. De autoriteiten zijn niet in staat de enorme toestroom te verwerken, onder meer vanwege de forse bezuinigingen die het land al jaren heeft doorgevoerd in ruil voor noodleningen.

Wat UNHCR betreft moet Europa meer doen om Griekenland te helpen bij het verwerken van de migranten. "Griekenland maakt deel uit van de Europese Unie en dit is aan de gang in Europa", zei UNHCR-woordvoerder William Spindler. "We willen dat de EU een actievere rol gaat spelen."

Het zwaarst getroffen eiland is Lesbos, waar ongeveer de helft van alle vluchtelingen dit jaar aan land zijn gekomen. "We hebben onlangs op een enkele dag 1600 mensen geregistreerd", aldus Spindler. "Griekenland heeft dringend hulp nodig en we verwachten dat Europa bijspringt."

COC: hou Surinaamse antihomo-band buiten

Het COC roept clubs en concertzalen op de Surinaamse band Hakuna Matata Gang te weren. De band, die op dit moment door Nederland toert, speelt nummers waarin homo's worden bedreigd met de kogel.

"Het is bedreigend voor homoseksuele bezoekers en een belediging voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders in Nederland en Suriname. We doen een dringend beroep op podia om afstand te nemen van deze band en hun concerten te annuleren", zegt COC-directeur Coen van Dijk.

Het nummer Bullet van de Hakuna Matata Gang gaat over de 'bullet' (kogel) voor 'batty boys,' een scheldwoord voor homo's. De band zingt onder meer: "Toch vertel je op school dat je zo bent geboren, laat me die sprookjes niet horen, ik ga je fokking hoofd boren.''

Er staan optredens gepland in Almere en Arnhem. Daarna treedt HMG nog op in België en Italië.

Volgens de Surinaamse nieuwssite De Ware Tijd wordt de Europese tournee van de rappers ondersteund door het Surinaamse ministerie van Buitenlandse Zaken. COC Nederland roept de Nederlandse regering op de Surinaamse overheid hier op aan te spreken.

Weergaloze Federer naar finale Wimbledon

In een zinderende tennispartij heeft Roger Federer vrijdag ten koste van Andy Murray de finale van Wimbledon bereikt. Beide spelers haalden op het heilige Londense gras een bijzonder hoog niveau, maar Federer was de grootste uitblinker. Hij gunde Murray geen set: 7-5 7-5 6-4.

Federer speelt zondag zijn tiende Wimbledon-finale. Zijn tegenstander is nummer één van de wereld Novak Djokovic, die eerder op de dag Richard Gasquet versloeg. Als Federer wint, zou het zijn achtste Wimbledon-titel zijn, een record.

 Roger Federer was vrijdagavond na zijn overwinning op Andy Murray in een adembenemende halve finale op Wimbledon door het dolle heen. "Ik ben dolgelukkig, het was erg moeilijk", zei de Zwitser, die misschien wel het beste tennis van zijn indrukwekkende carrière speelde.

"Op de beslissende momenten heb ik heel goed gespeeld en de druk erop gezet", analyseerde de zevenvoudig Wimbledon-kampioen na afloop. Dat de partij er al na drie sets opzat, verbaasde Federer enigszins. "De verwachtingen waren hoog. De mensen werden een beetje stil, want ze hadden gerekend op vier of vijf sets. Ik ook."

In de finale ontmoet Federer zijn grote rivaal Novak Djokovic. Hetzelfde affiche als vorig jaar, toen de Serviër in vijf sets zegevierde. "Ik weet hoe ik hem moet verslaan", verzekerde Federer. "Ik hoop dat het me zondag lukt."

Geen winning schaliegas komende vijf jaar

De komende vijf jaar is commerciële opsporing en winning van schaliegas niet toegestaan in Nederland. Bestaande vergunningen voor de opsporing worden ook niet verlengd.

Dat heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) vrijdag na de wekelijkse ministerraad bekendgemaakt. Eind dit jaar zal het kabinet een besluit nemen of schaliegaswinning in Nederland een optie blijft. Eventuele onderzoeksboringen naar schaliegas zullen dan in opdracht van de overheid plaatsvinden, en niet in opdracht van bedrijven.

Paolini test positief op cocaïne tijdens Tour de France

Wielrenner Luca Paolini heeft tijdens de Tour de France een positieve test op cocaïne aan zijn broek gekregen. De Italiaan van Katusha, het team van Alexander Kristoff en Joaquim Rodriguez, zal naar alle waarschijnlijkheid uit de Tour gezet worden.

Cocaïne is buiten competitie niet verboden, maar de test vond plaatst tijdens de Tour en dus valt het wel degelijk onder de verboden middelen. Katusha kreeg het nieuws vrijdag te horen. Paolini wist eerder dit jaar nog een zege te boeken in Gent-Wevelgem en gold als een van de belangrijkste renners om sprinter Kristoff en klassementsrenner Rodriguez te helpen.

Veel rook bij brand in supermarkt Rotterdam

Bij een brand vrijdag aan de Crooswijkseweg in Rotterdam komt veel rook vrij.

De brandweer heeft het incident als grote brand aangemerkt, vooral wegens de rook; er is weinig vuur volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De brandweer hoefde voor zover bekend niemand uit de supermarkt of de bovengelegen woningen te halen. "De mensen stonden allemaal al buiten."

Aan omwonenden adviseert de brandweer ramen en deuren dicht te houden als zij last hebben van de rook.

Tour 1980: Gauthier troeft Knetemann af

Dit jaar 35 jaar geleden won er voor het laatst een Nederlander de Tour de France. FOK!sport blikt daarom de komende drie weken elke dag terug op een etappe van de Tour van 1980.

Na de loodzware rit over de kasseien gisteren kon het peloton vandaag op adem komen in een vlakke etappe over 215 kilometer van Lille naar Compiègne. Een kopgroep van vijf man, met daarin Gerrie Knetemann, ging om de dagzege strijden.

In de slotkilometer ging Jean-Louis Gauthier er vandaag en Knetemann keek direct naar de Gery Verlinden. Knetemann dacht in de Belg een metgezel te hebben in de strijd tegen drie Fransen. Verlinden deed echter niks en Knetemann was geklopt, terwijl Verlinden nog wel tweede werd.

Knetemann ging er vanuit dat Verlinden hem zou helpen omdat de Belg twee maanden eerder het kampioenschap van Zurich kon winnen nadat Knetemanns ploeggenoot Stefan Mutter in eigen land de ontsnapping had gedragen en Verlinden zo in zetel naar de finish reed. Het goedmakertje bleef echter uit: "Jullie moeten niet bij mij zijn, maar bij Knetemann", aldus Verlinden na afloop.

Kranten schreven daarna over slechte sfeer die bij Raleigh zou zijn ontstaan, met name door het tijdverlies van Zoetemelk in de etappe over de kasseien. De hoop op de eindzege was opgegeven en Ploegleider Peter Post zou geeist hebben dat er nu maar zoveel mogelijk etappes gewonnen moesten worden. Het zou resulteren in de succesvolste week uit de Nederlandse Tourgeschiedenis...


Uit het Limburgs Dagblad van 3 juli 1980

Uitslag

# Naam Ploeg Tijd
1. Jean-Louis Gauthier (Fra) Miko - Mercier 5:57'11"
2. Gery Verlinden (Bel) Ijsboerke + 00'01"
3. Bernard Bourreau (Fra) Peugeot - Esso + 00'01"
4. Gerrie Knetemann (Ned) Ti - Raleigh + 00'01"
5. Patrick Bonnet (Fra) Renault + 00'01"
6. Sean Kelly (Ier) Splendor - Admiral + 00'39"
7. Yvon Bertin (Fra) Renault + 00'39"
8. Jacques Osmont (Fra) Boston - Ifi + 00'39"
9. Johan van der Velde (Ned) Ti - Raleigh + 00'39"
10. Frank Hoste (Bel) Marc - Carlos + 00'39"

Algemeen klassement na de zesde etappe

# Naam Ploeg Tijd
1 Rudy Pevenage (Bel) Ijsboerke 33u59'57"
2 Pierre Bazzo (Fra) La Redoute + 01'04"
3 Bernard Hinault (Fra) Renault + 03'28"
4 Hennie Kuiper (Ned) Peugeot - Esso + 06'47"
5 Henk Lubberding (Ned) Ti - Raleigh + 07'06"
6 Joop Zoetemelk (Ned) Ti - Raleigh + 07'11"
7 Ronny Claes (Bel) Ijsboerke + 07'20"
8 Johan van der Velde (Ned) Ti - Raleigh + 07'48"
9 Jean-Luc Vandenbroucke (Bel) La Redoute + 07'48"
10 Patrick Bonnet (Fra) Renault + 08'48"

Pechstein bijt van zich af tegen ISU

Claudia Pechstein heeft vrijdag fel van zich afgebeten in haar conflict met de internationale schaatsbond ISU. Die liet donderdag weten dat wat haar betreft de Duitse oud-schaatskampioene niet is gerehabiliteerd voor haar dopingschorsing in 2009, ondanks een gerechtelijke procedure en een onderzoek die Pechstein vrijpleitten.

"De ISU-chefs leven in hun eigen wereld", vond Pechstein. "Een waar fair play en de rechtsstaat geen rol spelen. De bond beweert dat er geen bewijs is dat ik geen doping heb gebruikt. Je moet maar op zo'n ziekelijke gedachtegang komen."

Bij Pechstein werden in 2009 afwijkende bloedwaarden geconstateerd. De rechter in München en een commissie van de Duitse olympische bond concludeerden begin dit jaar dat de resulterende schorsing niet afdoende was onderbouwd, maar de ISU nam daar geen genoegen mee. De bond betwijfelde de onafhankelijkheid va het onderzoek en beschuldigde Pechstein van 'incorrecte en misleidende' uitingen.

Hingis speelt weer een Wimbledon-finale

Liefst achttien jaar na haar winst in het enkelspel op Wimbledon staat Martina Hingis weer in een finale op het Britse grandslamtoernooi. Met haar dubbelpartner Sania Mirza uit India versloeg de Zwitserse vrijdag het Amerikaanse koppel Raquel Kops-Jones en Abigail Spears: 6-1 6-2.

Hingis en Mirza, die als eerste zijn geplaatst op het grastoernooi, nemen het in de finale op tegen de nummers twee van de plaatsingslijst: het Russische duo Jekaterina Makarova en Jelena Vesnina. Zij hadden veel meer moeite in de halve finales met hun tegenstanders Timea Babos uit Hongarije en de Française Kristina Mladenovic: 6-3 4-6 6-4.

Cavendish boekt eindelijk weer etappezege

Mark Cavendish heeft na een lange droogte eindelijk weer eens een etappezege geboekt in de Tour de France. De Etixx - Quick-Step-renner was na 190 kilometer in Fougères in de sprint te sterk voor André Greipel en Peter Sagan. Chris Froome is de nieuwe leider in het klassement.

De etappe begon zonder Cavendish zijn teamgenoot Tony Martin die na een valpartij gisteren in het geel op moest geven. De vlucht van de dag bestond uit Daniel Teklehaimanot, Kristijan Durasek, Luis Angel Maté, Anthony Delaplace en Brice Feillu. Het vijftal kreeg al snel de zegen van het peloton dat het verschil wel binnen de perken hield.

Op de enige klim van de dag pakte Teklehaimanot wederom een puntje voor het bergklassement, waardoor de Eritreëer zijn leidende positie in dat klassement verstevigde. Het peloton verkleinde langzaam maar zeker het verschil en op elf kilometer van de meet waren Feillu en Maté de laatsten die ingerekend werden.

De sprint zou volgen en deze verliep zonder incidenten. Greipel was de eerste die aanging, maar de Duitser zag zijn voormalige teamgenoot Cavendish nog passeren. Sagan en John Degenkolb kwamen tekort en moesten genoegen nemen met de plaatsen drie en vier.

Golfer Rose raakt man en velt jongetje

Justin Rose heeft op de tweede dag van het Schots Open een oudere man geraakt en een jongetje geveld. De Engelse golfer sloeg zijn balletje met een verre drive precies op het hoofd van een toeschouwer, die gewond raakte. Een veertienjarige knul die in de buurt stond schrok zo van het bloed dat hij zag dat hij flauw viel. Toen de EHBO'ers arriveerden was hij al door omstanders opgelapt.

"Gelukkig was die 'older chap' ook in orde", zei titelverdediger Rose na zijn tweede ronde van 66 slagen. "Ik zag een beetje bloed en dat is nooit een leuke aanblik. Het was een wat oudere heer, maar hij vatte het ongelooflijk schappelijk op...En die jonge gast is er ook goed vanaf gekomen. Hij was wat slapjes in de knieën maar dat was van korte duur."

Rose beloofde beide slachtoffers enkele gesigneerde souvenirs te sturen bij wijze van verontschuldiging.

Brons voor zeilduo Mulder/De Koning

Mandy Mulder en Coen de Koning hebben zich op de slotdag van het wereldkampioenschap in de Nacra17-klasse naar het erepodium gemanoeuvreerd. Het Nederlandse zeilduo eindigde in de medalrace van deze olympisch catamaran als vijfde. Dat was genoeg om brons over te houden aan het titeltoernooi in Aarhus.

Mulder en De Koning verdrongen het Duitse tweetal Paul Kohlhoff/Carolina Werner, dat als laatste door de finishlijn gleed, van de derde plaats. De Fransen Billy Besson en Marie Riou werden gehuldigd als wereldkampioen. In de afsluitende race, met alleen de top tien op het water en dubbele punten te verdienen, bleven ze hun Australische concurrenten Jason Waterhouse en Lisa Darmanin voor.

Nicole van der Velden en Thijs Visser, die Aruba vertegenwoordigden, werden zevende in de eindrangschikking.

Vitesse huurt twee spelers van Chelsea

Vitesse is komend seizoen weer twee spelers van Chelsea rijker. De club uit Arnhem huurt de Engelsman Isaiah Brown (18) en Braziliaan Nathan (19) van de formatie uit Londen.

Jeugdinternational Brown volgde de jeugdopleiding van West Bromwich Albion. Hij maakte in 2013 op zestienjarige leeftijd zijn debuut in de Premier League met het eerste elftal van West Bromwich Albion. Enkele maanden later tekende hij een contract bij Chelsea. Nathan verruilde eerder dit jaar het Braziliaanse Atlético Paranaense voor Chelsea.

Celstraf voor posts op Facebook tegen politie

Twee mannen zijn vrijdag door de snelrechter in Den Haag veroordeeld omdat ze na de fatale arrestatie van Mitch Henriquez bedreigende of opruiende berichten over de politie op Facebook hadden geplaatst.

A. (1983) uit Amsterdam kreeg vier weken celstraf, waarvan twee voorwaardelijk, voor het bedreigen van wijkagent in de Haagse Schilderswijk Marius Blok op internet. Hij moet ook een schadevergoeding betalen van 750 euro. "Dit is 'm dan, ik hoop dat hij mij een keer aanhoudt. Ik beloof jullie dat ik hem helemaal overhoop zal steken", had A. geschreven onder een foto van Blok op Facebook.

De foto van Blok gaat rond op internet met daarbij vermeld dat hij een van de agenten was bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez, maar dat klopt niet.

Een tweede man, V. (1979) uit Leeuwarden, kreeg zestig uur werkstraf en drie weken cel opgelegd, waarvan negentien dagen voorwaardelijk, voor opruiing. Hij had een plaatje gepubliceerd met daarop een man die een agent in een auto onder vuur nam. In het Engels stond erbij: "Als dit begint te gebeuren, dan weet je waarom". V. reageerde daarmee op een foto van een politieagent die net als Blok niets met de dood van Henriquez te maken had.

Het leven van beide agenten staat sinds de posts op Facebook op de kop. Blok voelt zich niet meer veilig en de ander vreest voor de veiligheid van zijn gezin. Hij brengt daarom niet meer zelf zijn kinderen naar school.

V. moet ook het bericht verwijderen, dat nog steeds op Facebook staat. De vader van twee kinderen liet weten dat hij het een grappig plaatje vond maar niemand kwaad heeft willen doen.

A. en V. en nog twee anderen staan vrijdag voor de supersnelrechter in Den Haag. De aanklager verwijt ze dat ze een bijdrage hebben geleverd aan de grimmige sfeer die is ontstaan in Den Haag maar ook daarbuiten, na de dood van Henriquez. Behalve uit Amsterdam en Leeuwarden komen de verdachten uit Rotterdam en Terneuzen.

Celstraf voor posts op Facebook tegen politie
Celstraf voor posts op Facebook tegen politie (Foto: ANP)

Djokovic eenvoudig naar finale Wimbledon

Novak Djokovic heeft vrijdag voor de vierde keer in zijn loopbaan de finale van Wimbledon bereikt. De Servische nummer één van de wereld liep in zijn halvefinalepartij niet over Richard Gasquet heen, maar hoefde zich ook geen moment zorgen te maken. Het werd in twee uur en twintig minuten 7-6 (2), 6-4 en 6-4.

Djokovic had aan een verschil van drie breaks over de hele partij genoeg om de Fransman, die voor de tweede keer in de halve eindstrijd op het prestigieuze tennistoernooi stond, te verslaan. In de finale wacht de regerend kampioen een loodzware opgave. Nole staat dan tegenover Wimbledonlegende Roger Federer of publiekslieveling Andy Murray, die het toernooi in 2013 won. Zij spelen later op vrijdag hun halve finale.

'The Witcher 3-uitbreidingen mogelijk groter dan The Witcher 2 als geheel'

De uitbreidingen van The Witcher 3 bieden gecombineerd mogelijk meer speeltijd dan voorganger The Witcher 2 in totaal deed. De twee uitbreidingen zitten momenteel in de pijplijn.

The Witcher 3: Wild Hunt krijgt bijna wekelijks nieuwe updates in de vorm van gratis DLC. Dit stelt niet heel veel voor, het gaat bijvoorbeeld om nieuwe armor of een nieuw wapen. Toch leuk, voor niets. Alle ogen zijn echter gericht op de verhaalgedreven uitbreidingen Hearts of Stone en Blood and Wine. In een interview met Gamereactor geeft game director Konrad Tomaszkiewicz van CD Projekt RED aan dat de uitbreidingen behoorlijk lang zullen zijn. 

Tomaszkiewicz: "De uitbreidingen zijn hele nieuwe verhaallijnen, maar wel met alle elementen die je ook had in de gewone game, zoals cutscenes, nieuwe personages, nieuwe items, nieuwe Gwent-kaarten en veel meer. Ze zullen behoorlijk lang zijn. De eerste uitbreiding zal rond de 10 uur kosten en de tweede rond de 20 uur. Ik denk dat er een mogelijkheid is dat deze getallen nog een stuk hoger uitvallen, omdat we dat vaker meemaken. We doen dan op voorhand een schatting, maar uiteindelijk blijkt dan dat het twee keer zoveel is. Ik kan echter momenteel nog geen harde beloftes doen. Maar dan nog, als je deze schatting bij elkaar op telt zit je al op de speeltijd van The Witcher 2. En het gaat tof worden; nieuwe verhalen met emotionele twists... Mensen gaan blij worden".

De eerste uitbreiding, Hearts of Stone, komt nog in de herfst van dit jaar uit. De tweede uitbreiding, Blood and Wine, komt begin 2016. Bekijk het gehele interview hieronder.

Omar Sharif overleden

De Egyptische acteur Omar Sharif is op 83-jarige leeftijd overleden. Dat meldde de BBC vrijdag.

Sharif werd beroemd door zijn rollen in de Hollywood-films Lawrence of Arabia (1962), Doctor Zhivago (1965) en Funny Girl (1968). Hij werd genomineerd voor een Oscar en won drie keer een Golden Globe Award.

Sharif zag het levenslicht in Alexandrië als Michel Demitri Chalhoub. Hij was een christen van Libanese komaf. Op jonge leeftijd bekeerde hij zich tot de islam om met een Egytische actrice te kunnen trouwen. De laatste jaren leed hij aan de ziekte van Alzheimer.

Meisje doet 2 cowboys tegelijk bij rodeo

Een filmpje dat vorig weekend is gemaakt tijdens de Calgary Stampede, een Canadese rodeo, gaat als een lopend vuurtje over het internet. Hierop is te zien hoe een cowgirl zich flink vermaakt met twee cowboys.

De Calgary Stampede wordt aangeprezen als 'De Grootste Openluchtshow op Aarde'. Volksvermaak is er in de vormen van een kermis, rodeo en een optocht. Een brutaal trio dacht hier echter nog buitenseks aan toe te voegen.

Op het pikante filmpje is te zien hoe het meisje de kloppende roede van een cowboy in de mond neemt. Een tweede 'koejongen' neemt haar tegelijkertijd snoeihard achterlangs.

Iemand heeft nu alles stiekem staan filmen en de beelden op internet gezet. De reacties zijn niet van de lucht. De dame in kwestie wordt uitgemaakt voor alles wat maar mooi en lelijk is. Zelf verdedigt de brunette zich door te zeggen dat anderen alleen maar jaloers zijn op haar losbandige seksleven.

Aangezien seks in het openbaar ook in Canada illegaal is, heeft de politie een onderzoek ingesteld. Zij hebben het drietal inmiddels opgespoord en hevig aan de tand gevoeld. Het trio heeft gemeld dat de seksuele uitspattingen geheel vrijwillig werden ondergaan.

Een gekuiste versie van het filmpje. Het origineel is hier te zien. Zwaar NSFW, uiteraard...

Kabinet sluit akkoord met bonden over cao-rijk

Het kabinet heeft een akkoord gesloten met vakbonden over een loonstijging voor de 120.000 rijksambtenaren. Leraren, politieagenten, personeel van de douane en de Belastingdienst en ander overheidspersoneel gaan er daarmee op vooruit. Premier Mark Rutte maakte dat vrijdag bekend. De uitwerking van het akkoord zal plaatsvinden aan de cao-tafels, aldus de premier.

Het kabinet heeft extra geld vrijgemaakt voor de loonstijging en ook een andere indexering van het ambtenarenpensioenfonds ABP levert extra financiële ruimte op.

De rijksambtenaren hebben al vier jaar geen nieuwe cao en jaren zonder loonstijging achter de rug. Sinds eind april lagen de onderhandelingen stil. De Tweede Kamer eiste onlangs dat het kabinet de gesprekken weer zou hervatten.

Blokker haalt gevaarlijke stuntstep terug

Pas op met de stuntstep van Blokker: de stuurstang kan loslaten en dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. De step, die sinds april dit jaar verkocht werd, kan worden teruggebracht naar de winkel. Mensen krijgen hun aankoopbedrag terug. Dat heeft Blokker vrijdag laten weten.

Bij controle van de stuntstep kwam aan het licht dat de stuurstang los kon laten. Het is niet bekend of er daadwerkelijk ongelukken zijn gebeurd met de steps, Blokker was niet bereikbaar voor een reactie.

Lil' Kleine en Ronnie Flex blijven scoren

Lil' Kleine en Ronnie Flex staan deze week nog steeds op de eerste plek in de Single top tien. Hun nummer Drank & Drugs voert de hitlijst al vier weken aan.

Deze week zijn er weinig veranderingen in de lijst. Op de tweede plek staan Felix Jaehn en Jasmine Thompson nog steeds met het nummer Aint't Nobody en de derde positie wordt bezet door Nicky Jam en Enrique Iglesias met hun single El Perdón.

(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, nummer o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

Herdenkingsmonument drama monstertruck

Haaksbergen krijgt een herdenkingsmonument ter nagedachtenis aan het drama met de monstertruck vorig jaar. Dat maakte de gemeente op haar website bekend.

Het is de bedoeling dat het monument 28 september om 16.00 uur wordt onthuld op het parkeerterrein bij de Jumbo. Dan is het precies een jaar geleden dat de monstertruck daar op het publiek inreed. Hierbij kwamen drie mensen om het leven en raakten 28 mensen gewond.

Het is nog niet duidelijk hoe het monument er precies uit gaat zien en wie het gaat maken. De gemeente is hierover in overleg met de familie van de slachtoffers, aldus een woordvoerster.

Meldingsplicht wanbeheer onderwijs

Toezichthouders bij onderwijsinstellingen moeten voortaan wanbeheer melden bij de inspectie. De verplichting staat in het wetsvoorstel Versterking Bestuurskracht dat minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

In het plan staat ook dat de medezeggenschap wordt versterkt. Mensen met medezeggenschap moeten straks ook kunnen meepraten over benoeming en ontslag van bestuurders, bijvoorbeeld.

Na misstanden bij Amarantis en ROC Leiden vinden de bewindslieden het hoog tijd om de interne tegenspraak in het onderwijs te versterken en te regelen dat dreigende brokken bijtijds aan de kaak worden gesteld, aldus hun departement.

'Ik beloof jullie dat ik hem overhoop steek'

"Dit is 'm dan, ik hoop dat hij mij een keer aanhoudt. Ik beloof jullie dat ik hem helemaal overhoop zal steken''. Dat schreef A. uit Amsterdam (1983) onder een foto op Facebook van wijkagent Marius Blok die werkzaam is in de Haagse Schilderswijk.

Een foto van Blok gaat rond op internet met daarbij vermeld dat hij een van de agenten is die betrokken was bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez. Dat bleek niet te kloppen. "Op het moment dat Mitch in het Zuiderpark werd aangehouden, was ik gewoon in mijn wijk, de Schilderswijk, aan het werk'', liet Blok weten. De agent, die zegt zich niet meer veilig te voelen, wil 750 euro vergoeding voor immateriële schade.

A., die werkt in een Turks restaurant, staat vrijdag terecht voor de bedreiging. Hij zei tegen de rechter dat hij al na een paar minuten spijt kreeg van zijn daad. Hij vond "het heel erg voor Mitch'', maar begreep dat het ernstig was wat hij had geschreven.

Bestuurder Alibaba vast vanwege corruptie

De directeur van Alibaba's entertainment- en filmdivisie, Patrick Liu, is donderdag in China gearresteerd op verdenking van corruptie. Dat heeft de Chinese internetgigant bekendgemaakt.

Alibaba benadrukte dat de arrestatie niets te maken heeft met de werkzaamheden van Liu bij het bedrijf. De corruptie zou hebben plaatsgevonden bij zijn vorige werk als adjunct-directeur van Tencent Holdings, eveneens een internetonderneming. Alibaba laat weten juridische ondersteuning te bieden aan Liu.

Tencent bevestigde de arrestatie van zijn oud-werknemer. Naast Liu zijn nog "vier of vijf'' voormalig werknemers gearresteerd, meldt het bedrijf in een reactie.

Henderson staakt strijd in Tour

Greg Henderson gaat niet van start in de zevende etappe van de Tour de France. De Nieuw-Zeelander heeft te veel last van de blessure die hij maandag opliep bij de grote valpartij in de rit naar Hoei, meldde zijn ploeg Lotto-Soudal vrijdag.

Henderson speelt een belangrijke rol in de sprinttrein van André Greipel, die al twee etappes won in deze Tour. Na zijn val kon Henderson die rol al niet meer vervullen door pijn aan zijn ribben. "Ik had veel pijn, maar ik wilde het mezelf niet kwalijk nemen dat ik het niet had geprobeerd. Ik hoopte dat de pijn zou afnemen, maar ik kan zo niet door. Zelfs op mijn bed zitten doet zeer."

Bij reisverzekering ook dekking checken

Nederlanders kijken bij het afsluiten van een reisverzekering vooral naar de prijs en of ze pakketkorting krijgen. Maar de vakantieganger vergeet vaak te checken of de dekking wel in orde is. Dat stelt Wijzer in Geldzaken.

De belangrijkste onderdelen van een reisverzekering zijn de dekking voor grote kosten door ziekte, of een ongeval. Het gaat dan om kosten voor reddingsoperaties, medische kosten en repatriëring. Maar lang niet in elke reisverzekering zit deze dekking. Uit onderzoek van de financiële adviesinstantie blijkt dat één op de vier vooral op de prijs selecteert. "Typisch menselijk", zegt emeritus-hoogleraar economische psychologie Fred van Raaij, lid van de programmaraad van Wijzer in Geldzaken. "Je accepteert te snel dat het in orde is, terwijl er heel veel uitzonderingen in de polisvoorwaarden zitten. Je zou het allemaal moeten doorlopen maar de meeste mensen doen dat niet."

Wijzer in Geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën, waarin partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en ook onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties zitten.

Kinepolis neemt bioscopen Utopolis over

De bioscopengroep Kinepolis neemt alle dertien bioscopen over van Utopolis-groep, waaronder vijf in Nederland. Dit maakte het bioscoopbedrijf vrijdag bekend zonder vermelding van financiële details.

Utopolis heeft dertien bioscopen in vier landen. Het gaat om drie bioscopen in Luxemburg, vijf in Nederland (Oss, Almere, Zoetermeer, Den Helder en Emmen), vier in België (Mechelen, Turnhout, Aarschot en Lommel) en één in Frankrijk (Longwy). In 2014 ontving de groep 3,4 miljoen bezoekers en realiseerde hiermee een omzet van 41 miljoen euro en een bedrijfsresultaat van 7,5 miljoen euro.

De beoogde overname van de Utopolis-groep past in de expansiestrategie van Kinepolis, die hiermee haar positie in Frankrijk en Nederland versterkt en met Luxemburg geografisch een nieuwe markt toevoegt aan haar portfolio.

Zonfactor zonnebrand klopt niet altijd

Lang niet alle zonnebrandcrèmes beschermen ook echt zo goed tegen de zon als staat aangegeven op de verpakking. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onder 58 anti-zonnebrandmiddelen. In acht gevallen was de beschermingsfactor lager dan op het etiket stond. Een keer was de factor zelfs beduidend lager: 23 in plaats van de geclaimde factor 50.

De leveranciers van de producten waarvan de zonbeschermingsfactor niet overeen kwam met het etiket, moeten maatregelen nemen. De NVWA onderzocht verschillende merken, prijscategorieën en producten zoals crèmes, milks, oliën en sprays. De merknamen zijn niet bekendgemaakt.

'KLM gaat nieuwe maatregelen aankondigen'

KLM gaat nieuwe herstructureringen aankondigen in september, om het bestaande kostenbesparingsprogramma van 700 miljoen euro te versnellen. Dat zegt topman Pieter Elbers vrijdag in The Wall Street Journal.

De bestuurder noemde het in de krant ,,een logische benadering'' om de beoogde besparingen al te bereiken in 2018, twee jaar eerder dan gepland. Hij gaf in dat verband aan met nieuwe initiatieven te komen. Woensdagavond bereikte het bedrijf nog een akkoord met de pilotenvakbond over een nieuwe cao. "Maar dit is niet het eindstation", aldus Elbers.

Nachtvorst in Twente

In Twente heeft het in de nacht van donderdag op vrijdag licht gevroren aan de grond. Dat meldt MeteoGroup. De temperatuur, die op 10 centimeter hoogte gemeten wordt, dook op weerstation Twente 1,3 graden onder het vriespunt.

De kern van een hogedrukgebied is over Nederland geschoven. Daardoor viel de wind weg en is het op veel plaatsen opgeklaard en de lucht is vrij koel. Door deze drie factoren is volgens MeteoGroup de afgelopen nacht zo koud geworden.

Na de koude start gaat vrijdag wel de zon schijnen. De temperatuur loopt op van 19 tot 21 graden aan zee en 22 tot lokaal 26 graden het land in.

'Palmolie vaak niet duurzaam'

Diervoederfabrikanten komen hun belofte om geen palmolie meer te gebruiken die ten koste is gegaan van regenwoud vaak niet na. Dat constateert het Wereld Natuur Fonds (WNF).

In 2010 beloofde de Nederlandse voedingsmiddelen- en diervoederindustrie om eind 2015 helemaal over te stappen op duurzame palmolie. Volgens WNF liggen veel voedingsproducenten op schema maar geldt dit niet voor een groep bedrijven uit de diervoederbranche. "Zij doen te weinig aan verduurzaming van hun palmoliegebruik of geven geen openheid van zaken", aldus het WNF.

Oliepalmplantages gaan meestal ten koste van natuurlijk regenwoud. Zo ging er volgens het WNF tussen 1990 en 2010 al zo'n 3,5 miljoen hectare regenwoud verloren door de aanleg van de plantages, vooral in Maleisië en Indonesië. "Nederland kan als grootste importeur van palmolie in Europa direct bijdragen aan het voorkomen van ontbossing", aldus de natuurorganisatie.

Palmolie zit in veel consumentenproducten zoals koekjes, zeep, margarine, chips en cosmetica en het zit ook in diervoeder.

Midden-Nederland heeft vakantie

De grote vakantie begint in het midden van Nederland. De scholieren in deze regio hebben vakantie tot en met 23 augustus. Het noorden kreeg vorige week al vakantie, de regio zuid is volgende week als laatste aan de beurt.

Met het begin van de vakanties, is het ook extra druk op de wegen. Op de Franse en Duitse snelwegen wordt vrijdag gewaarschuwd voor druk verkeer, zaterdag gaat het zelfs zeer druk worden. Dat betekent lange files. Ook in België, Zwitserland, Oostenrijk, Italië en Spanje wordt door de ANWB gewaarschuwd voor veel vakantieverkeer op de wegen komend weekeinde.

Gebruik tapgegevens in boetezaken toegestaan

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) mocht gebruikmaken van telefoontaps als bewijs in twee kartelzaken waarin boetes waren opgelegd. Dit heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in hoger beroep bepaald.

De tapgegevens die de mededingingswaakhond van het Openbaar Ministerie (OM) kreeg, bevatten aanwijzingen dat er verboden prijsafspraken waren gemaakt. De ACM gebruikte gegevens in een zaak over verboden aanbestedingsafspraken tussen twee bouwbedrijven in Limburg. In de tweede zaak ging het om verboden prijs- en klantverdelingsafspraken tussen inzamelaars van zeescheepsafval in de Rotterdamse haven.

De mededingingswaakhond spreekt in deze principiële kwestie van 'een zeer welkome uitspraak'. Het Openbaar Ministerie mag gegevens die relevant zijn voor de toezichttaken van ACM op basis van de wet die verstrekking van 'strafvorderlijke' gegevens mogelijk maakt, met ACM blijven delen, concludeert de toezichthouder.

Het CBb heeft de zaken nu terugverwezen naar de rechtbank voor verdere inhoudelijke beoordeling.

Nederlanders gestrand door vulkaanuitbarsting

Veel Nederlandse passagiers zijn gestrand op of onderweg naar het Indonesische eiland Bali vanwege de vulkaanuitbarsting op Oost-Java. De luchthaven op Denpasar is dicht, wat grote gevolgen heeft voor het vliegverkeer.

Reizigers van KLM die vanuit Amsterdam naar Denpasar zouden vliegen, kwamen donderdagavond niet verder dan Singapore. Daardoor konden ook de mensen die met hetzelfde toestel vanaf Denpasar zouden vliegen niet weg, liet een woordvoerder van KLM vrijdag weten. In Singapore belandden zo'n vierhonderd passagiers en in Denpasar trof het 328 reizigers. Zij zijn ondergebracht in hotels. KLM houdt de situatie nauwlettend in de gaten.

Singapore Airlines heeft op de vlucht vanaf Schiphol naar Singapore vrijdagochtend tientallen passagiers die Bali als eindbestemming hadden niet meegenomen. "Je kunt je voorstellen dat het in Singapore redelijk vol begint te raken omdat veel mensen daar zijn gestrand', zei een woordvoerder. Zij krijgen onderdak in hotels. Reizigers die naar Bali zouden vliegen, kunnen hun reis uitstellen of kosteloos annuleren. Ook biedt de luchtvaartmaatschappij de mogelijkheid naar een andere bestemming in Indonesië te vliegen. Tussen Singapore en Bali gaan dagelijks vijf vluchten. ,,Die zijn allemaal geannuleerd."

Dit geldt ook voor Cathay Pacific, die dagelijks via Hongkong naar Bali vliegt. Volgens een woordvoerder gaan vrijdag zo'n twintig passagiers die Denpasar als eindbestemming hadden, niet mee op de vlucht vanaf Schiphol. Dit geldt vooralsnog ook voor de vlucht van zaterdag. Wat hierbij ook meespeelt is dat Hongkong in de nacht van donderdag op vrijdag is getroffen door een typhoon, waardoor veel passagiers sowieso al op de luchthaven zijn gestrand.

Ook Malaysia Airlines ondervindt hinder van de gesloten luchthaven op Bali. "De drie vluchten van vandaag tussen Kuala Lumpur en Denpasar zijn geannuleerd", zei een zegsman. De Maleisische hoofdstad dient net als Singapore en Hongkong als overstap voor veel passagiers die naar Indonesië reizen. "Zoals het er nu naar uitziet, gaat de luchthaven mogelijk zaterdag weer open", aldus de woordvoerder.

Nederlanders gestrand door vulkaanuitbarsting
Nederlanders gestrand door vulkaanuitbarsting (Foto: ANP)

Inkopers auto's politie en Defensie vervolgd

Twee inkopers van de politie en vier ambtenaren van Defensie worden vervolgd voor corruptie bij de aanbesteding van voertuigen. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag gemeld. Drie anderen, twee van de politie - onder wie de huidige directeur Facility Management - en een medewerker van Defensie, worden niet vervolgd.

De aanbesteding van 13.000 politievoertuigen in 2010 was omstreden en zou niet volgens de regels zijn verlopen. De Rijksrecherche begon daarom een onderzoek naar de vier politiemedewerkers.

Lid van de korpsleiding van de Nationale Politie Henk van Essen noemt het "goed dat een onafhankelijk onderzoek is ingesteld en dat duidelijkheid is geschapen". Volgens Van Essen is dat belangrijk voor de "integere en transparante" organisatie die de politie wil zijn. Hij wijst er wel op dat de rechter nog moet oordelen.

Vakantiedrukte: Meer dan 100 kilometer file

Even na 12.45 uur vrijdagmiddag stond er al meer dan 100 kilometer file in Nederland. Dat is uitzonderlijk voor dit tijdstip op vrijdag. De VerkeersInformatieDienst (VID) ziet een verband met het begin van de vakantie in de regio midden.

De grootste knelpunten zijn de routes naar het zuiden van het land. Door een dodelijk ongeluk op de A2 staat het verkeer tussen Utrecht en Den Bosch vast over 12 kilometer. Automobilisten die omrijden over de A15 en A27 komen ook daar in de file: op de A27 tussen Utrecht en Breda staan meerdere files die bij elkaar opgeteld goed zijn voor 20 kilometer.

Op de A15 stokt het verkeer over meer dan 10 kilometer. Ook op de A73 zijn problemen: door een gekantelde vrachtwagen staan bij Malden, niet ver van Nijmegen, in beide richtingen lange files.

Motoren razen opnieuw over oud TT-circuit

Honderden historische motoren rijden zaterdag de oorspronkelijke route van de oude TT, de Historische TT Parade. Dan is het precies negentig jaar geleden dat de befaamde motorrace voor het eerst werd verreden, toen nog op een stratencircuit.

Het oude circuit was bijna 30 kilometer lang en voerde door dorpjes, weilanden en bossen en over smalle landweggetjes van Rolde naar Borger, Schoonloo en Grolloo en weer terug naar Rolde. De coureurs moesten indertijd zelfs over een stuk onverharde weg. De eerste race, op 11 juli 1925, werd gewonnen door Piet van Wijngaarden op een Norton met een gemiddelde snelheid van 91,4 kilometer per uur.

Het huidige hypermoderne en permanente circuit even ten zuiden van Assen met een lengte van zo'n 4,5 kilometer werd pas in 1955 in gebruik genomen. De motoren van nu halen daar een gemiddelde snelheid van ruim 180 kilometer per uur.

De historische route is zaterdagmiddag afgesloten voor het overige verkeer. De 'race' begint om 14.30 uur, exact hetzelfde tijdstip als negentig jaar geleden.

'Hiroshima mon amour' opnieuw in bioscoop

Ter gelegenheid aan de herdenking van de atoomaanval op Hiroshima, in augustus zeventig jaar geleden, komt de filmklassieker 'Hiroshima mon amour' opnieuw in de bioscoop. Filmmuseum EYE in Amsterdam heeft het werk uit 1959 van Alain Resnais onlangs digitaal gerestaureerd. De film gaat op 6 augustus in première en is vanaf dan in meer dan twintig filmzalen in het land te zien.

Het verhaal gaat over de liefde tussen een Franse actrice (Emmanuelle Riva) en een Japanse architect (Eiji Okada). Zij reist naar Hiroshima om een film te maken over vrede. Ze ontmoet er de architect met wie ze enige tijd doorbrengt en dan blijkt dat ze een traumatisch oorlogsverleden delen. De actrice had een verhouding met een Duitse soldaat en werd als landverraadster opgepakt. Hij zag de verschrikkingen die de atoombom aanrichtte.

Voor het scenario kreeg Marguerite Duras een Oscar en de werkwijze van regisseur Resnais, die hiermee zijn speelfilmdebuut maakte, werd geroemd om zijn onconventionele vorm.

Bedreigers agenten Den Haag voor supersnelrechter

Drie mannen die worden verdacht van opruiing en het bedreigen van agenten in Den Haag rond de dood van de Arubaan Mitch Henriquez, moeten vrijdagmiddag voor de supersnelrechter verschijnen. Het drietal bedreigde twee agenten van politiebureau De Heemstraat en een agent van bureau Zuiderpark. Een vierde man, die vrijdag ook naar de supersnelrechter moet, wordt alleen verdacht van opruiing.

Het Openbaar Ministerie (OM) brengt voornamelijk zaken die draaien om geweld tegen politie (of andere hulpverleners) voor de supersnelrechters.

Henriquez stierf eind juni, een dag na het festival Night at the Park in het Zuiderpark. Daar kreeg hij een woordenwisseling met agenten. Toen zij hem wilden overmeesteren en de nekklem toepasten, kreeg hij geen lucht meer. Een dag later overleed hij daaraan. De vijf agenten zijn op non-actief gesteld.

Nog te hard geluid bij kleine poppodia

Kleine poppodia moeten meer doen om gehoorschade bij het publiek te voorkomen. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Hij maakte begin vorig jaar afspraken met poppodia en organisatoren van concerten en dancefeesten om het groeiende probleem van gehoorschade aan te pakken.

Uit een tussenstand blijkt dat 80 procent van de kleine popzalen het geluidsniveau nog niet beperkt tot de afgesproken maximale gemiddelde van 103 decibel. Verder meet nog maar 40 procent van de kleine popzalen het geluid. De kleine locaties missen veelal geschikte meetapparatuur. Ten slotte blijkt nog maar 62 procent van de kleine poptempels gehoorbescherming te koop aan te bieden.

Grote evenementen en popzalen leven de regels wel goed na. "De kleine popzalen hebben op meerdere onderdelen nog een inhaalslag te maken", aldus Van Rijn. Hij heeft met de betrokken organisaties afgesproken dat popzalen de zomer nog goed meetapparatuur krijgen. Ook wordt eraan gewerkt om meer verkooppunten van gehoorbeschermingsmiddelen te verhogen.

Albanië wint alsnog 'dronewedstrijd'

Albanië krijgt alsnog de zege toegekend van het EK-kwalificatieduel met Servië. De internationale sportrechtbank CAS vindt dat het niet aan de Albanezen, maar aan de Serviërs te wijten is dat de wedstrijd in oktober vorig jaar na 41 minuten werd gestaakt. Vandaar dat niet Servië, maar Albanië de reglementaire 3-0 overwinning krijgt toegekend.

Bij een stand van 0-0 landde een drone met een provocerende Albanese vlag op het veld. Daarna bestormden ongeveer vijftien Servische fans het veld. Zij vielen de spelers van Albanië aan, die bovendien werden bekogeld vanaf de tribunes.

De Europese voetbalbond UEFA kende de zege toe aan Servië, omdat de Albanezen niet verder durfden te spelen. Wel kreeg Servië voor de ongeregeldheden een boete en drie punten in mindering. De voetbalbonden van beide landen stapten vervolgens naar het CAS.

Kwartet bespreekt Grieks hervormingsvoorstel

Voorzitter van de eurozone Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Centrale Bank Mario Draghi en directeur van het Internationaal Monetair Fonds Christine Lagarde houden vrijdag een teleconferentie over de hervormingsvoorstellen van Griekenland. Dat heeft een woordvoerder van Juncker gezegd.

Griekenland diende de voorstellen donderdagavond in. In ruil voor de voorgestelde hervormingen hoopt het land op schuldenverlichting van zijn kredietverstrekkers.

De ministers van financiën van de eurogroep bespreken de Griekse plannen zaterdag in Brussel. Voor zondag staat een vergadering gepland van de leiders van de eurozone. Als de ministers het zaterdag echter eens worden, is de kans groot dat de bespreking van zondag wordt geschrapt.

Brussel akkoord met overname Praxis/Formido

De overname van Maxeda, het concern achter doe-het-zelfzaken als Praxis en Formido, krijgt groen licht van de Europese Commissie. De Europese toezichthouder heeft geen concurrentiebezwaren ten aanzien van de overname, die vorige maand werd aangekondigd.

Maxeda, eigendom van een groep investeringsmaatschappijen waaronder KKR en Permira, stond al geruime tijd in de etalage. Het bedrijf wordt verkocht aan de Franse investeerder Ardian en het Amerikaanse Goldentree Asset Management.

Maxeda, met een jaaromzet van meer dan 1,3 miljard euro, is marktleider in de doe-het-zelfmarkt in de Benelux met meer dan 375 winkels en bijna 7000 medewerkers. In Nederland heeft het bedrijf 141 Praxis-winkels en 81 zaken van Formido. Maxeda verkocht enkele jaren geleden onder meer de warenhuizen V&D en de Bijenkorf en de modeketens Hunkemöller en M&S Mode.

Lekker wijf naakt, want Chili kampioen

Wij hadden nog nooit van haar gehoord, maar vanaf heden zullen vele FOK!kers een fapje op haar wagen: Daniella Chavez. Het lekkere blondje is volledig uit de kleren gegaan omdat haar land, Chili, de Copa America in de wacht heeft gesleept.

Belofte maakt schuld, en nu moet het lekkertje met de billen bloot. Het mooie mokkel had namelijk gezworen dat ze een naaktreportage zou laten maken als Chili de Zuid-Amerikaanse beker zou winnen. En inderdaad, het Chileens voetbalelftal mag zich sinds kort kampioen van Zuid-Amerika noemen.

Het voormalige neukertje van niemand minder dan Cristiano Ronaldo doet het wel in stijl. Ze poseert namelijk met de Chileense vlag. Hieronder de foto's, zwaar nsfw uiteraard:

'Drachme helpt Grieken niet vooruit'

Een afscheid van de euro en de invoering van een nieuwe Griekse munt zou gunstig kunnen uitpakken voor de export van Griekenland. Het land voert echter weinig handel met andere landen, waardoor het gunstige effect voor de Griekse economie beperkt blijft. Dat stelt het economisch bureau van ING in een vrijdag gepubliceerd rapport.

Een nieuwe drachme zal naar verwachting snel in waarde dalen ten opzichte van de euro, waardoor de concurrentiepositie van Griekenland zou verbeteren. Griekenland heeft echter een zeer gesloten economie, die maar voor 11 procent wordt bepaald door de vraag uit het buitenland. De gunstige effecten van een goedkope munt voor de economische groei en de werkgelegenheid blijven daardoor waarschijnlijk beperkt.

Een goedkope nieuwe munt zou ook een rem zetten op de import van Griekenland. De schade daarvan voor andere landen blijft naar verwachting echter beperkt, omdat de handel met Griekenland voor de meeste landen maar een heel klein deel van de totale handel vormt. Buurlanden als Macedonië, Bulgarije en Albanië zouden de effecten wel merken, maar ook voor hen geldt dat het belang van Griekenland niet enorm is.

Groter aandeel Nederland in bevolking Europa

Het aandeel Nederlanders in de totale Europese bevolking is gestegen. Het groeide van 3,2 procent in 1995 naar 3,3 procent begin dit jaar.

Dat maakte het Europese bureau voor de statistiek (Eurostat) vrijdag bekend. Het grotere aandeel komt door een stijging van het aantal Nederlanders naar ruim 16.900.700. En aan de andere kant daalde in meerdere lidstaten van de Europese Unie het inwoneraantal.

De 81,2 miljoen Duitsers vormen met 16 procent nog steeds veruit het grootste aandeel in de 508,2 miljoen Europeanen op 1 januari 2015. Daarna volgen Frankrijk (13,1 procent) en Groot-Brittannië (12,7 procent). Nederland staat op de achtste plaats, tussen Roemenië en België.

Het aantal inwoners van de Europese Unie groeide het afgelopen jaar met ruim 1 miljoen.

India en Pakistan gezamenlijk tegen terreur

Pakistan en India gaan samen het terrorisme in Zuid-Azië te lijf. Dat hebben de premiers van beide landen vrijdag afgesproken, zei het Pakistaanse ministerie van buitenlandse zaken.

De Indiase premier Narendra Modi en zijn Pakistaanse collega Nawaz Sharif spraken elkaar in de Russische stad Oefa, waar ze een top bijwoonden van de BRICS-landen.

India en Pakistan zijn al decennia elkaars aartsvijanden. Beide landen beschuldigen elkaar ervan terreur te stimuleren, maar hebben nu afgesproken gezamenlijk de strijd tegen terrorisme aan te gaan. Vertegenwoordigers van de buurlanden spreken binnenkort in New Delhi over de uitwerking van de plannen.

Het wemelt van de rattenslangen in Amersfoort

In DierenPark Amersfoort hebben de rode rattenslangen voor een geboortegolf gezorgd. Alle 26 eieren zijn na een broedtijd van twee maanden uitgekomen. Vrijdagochtend is de laatste slang uit het ei gekropen.

"Wij zijn erg blij met deze nieuwkomers'', aldus een van de reptielenverzorgers. "Voor slangen is een nest van 26 eieren niet per se bijzonder, maar het is wel speciaal dat alle eieren zijn uitgekomen. Als verzorger maak je zelden zo'n grote geboortegolf mee.''

De jonge slangetjes zijn nu nog grijs en klein, maar krijgen uiteindelijk net zo'n oranje/rode kleur krijgen als hun ouders. Ze kunnen 1,80 meter lang worden.

Eigenaar V&D pompt miljoenen in warenhuis

De financiering van warenhuisketen V&D is voor de komende vier jaar gegarandeerd. Eigenaar Sun Capital investeert 47 miljoen euro in het warenhuisbedrijf en koopt daarmee het consortium van banken uit. Een woordvoerder van V&D bevestigde vrijdag berichtgeving hierover in Het Financieele Dagblad.

Met deze herfinanciering verdubbelt de Britse investeringsmaatschappij dit jaar zijn investering in de keten van 62 winkels, die begin dit jaar in acute financiële problemen kwam. Sun Capital stak eerder al 105 miljoen euro in V&D. Met de nieuwe investering plus een kapitaalinjectie van 60 miljoen in februari staat de teller nu op 212 miljoen euro.

Slachtpartij in Duitsland

In het Beierse Tiefenthal heeft een onbekende man vanochtend een bloedbad aangericht. De man opende plotseling het vuur op willekeurige voorbijgangers. Naar verluidt zouden drie personen dodelijk zijn getroffen.

Na de schietpartij stapte de schutter in een zilvergrijze Mercedes cabrio met kenteken AN-W 129. Vervolgens sloeg hij op de vlucht.

De man is nog altijd niet gevonden. De politie raadt mensen aan de schutter niet aan te spreken.

Update 12.05 uur:
Volgens Bild zou de dader vanuit zijn auto het vuur hebben geopend op een 84-jarige vrouw, een bekende van de dader. Zij is het eerste dodelijke slachtoffer.

Het tweede dodelijk slachtoffer zou een fietser zijn. Hij is in een naburig dorp vanuit de auto op de korrel genomen. Daarnaast zou de man een boer en een automobilist hebben beschoten.

Update 12.09 uur:
De dader is inmiddels opgepakt. Het motief is nog onbekend.

Nieuwe Hitman-game wordt episodisch uitgebracht

De nieuwe Hitman-game, die aangekondigd werd op E3 dit jaar, steekt wat anders in elkaar dan we gewend zijn. De 'Hitman Experience', zoals Square Enix het zelf noemt, begint op 8 december en betreft het eerste deel uit een reeks delen die verder gedurende 2016 uitkomen.

Voordat je nu al zit te ragen: de gehele Hitman Experience is gewoon voor de standaardprijs van $60 verkrijgbaar. Wat er op 8 december uitkomt is echter niet de volledige game, maar slechts een brok van de verhaallijn. Square Enix wil benadrukken dat het niet gaat om een Early Access-game. "Early Access betekent vaak iets dat niet helemaal af is, of in ieder geval ongepolijst. Dat is hier niet het geval", aldus Square. 

Maar gaat het dan om een episodische game? Ja en nee. "Wij vinden dat het woord 'episodisch' impliceert dat er individuele content periodiek uitgegeven wordt voor individuele prijzen. Dat is niet wat wij voor ogen hebben. Dat gezegd hebbende, er zitten wel episodische elementen in de nieuwe Hitman-game, in de zin dat we afzonderlijke brokken van de game periodiek uitbrengen. Daarbij is het ons doel om de game voortdurend te verbeteren terwijl je het speelt, en onze ambitie is om een continue stroom van content beschikbaar te hebben vanaf 8 december tot de verhaallijn afgelopen is. De nieuwe Hitman is een game die leeft, groeit en evolueert naarmate de tijd vordert. Echter zal de prijs nog steeds $60 zijn en dat zal het ook blijven".

De nieuwe Hitman komt in eerste instantie alleen uit als download, maar op een bepaald punt in 2016 zal de game ook op disk verkrijgbaar zijn. 8 december begint het feestje, maar hopelijk krijgen we voor die tijd nog wat meer informatie.

Toegang pretparken duurder

De toegangsprijzen van pretparken zijn de laatste jaren flink gestegen. De afgelopen vijf jaar ging de prijs van een toegangskaartje met 17 procent omhoog. Dat blijkt uit onderzoek van het economisch bureau van ING. In 2010 kostte een toegangsbewijs gemiddeld 30 euro. Nu betalen bezoekers zo'n vijf euro meer.

De bank baseert zich op een online-enquête die de afgelopen dagen door tienduizenden mensen is ingevuld. Daaruit blijkt dat de meeste bezoekers hun uitgaven wel proberen te beperken. Meer dan de helft van de Nederlanders (53%) maakt altijd of vaak gebruik van kortingsacties bij een bezoek aan een pretpark. Een kwart neemt zelf lunch of ander eten mee. Een gemiddelde pretparkbezoeker besteedt in totaal 50 euro per persoon.

Haaien houden van metal

Maandag begint op Discovery de 'Shark Week' en Fok! bijt vast de spits af met een leuk voorproefje. De filmploeg van bovengenoemde tv-zender heeft namelijk ontdekt dat de witte haai een passie heeft voor deathmetal.

Het Discovery-team was op zoek naar 'Joan of Shark', een groot exemplaar die -zoals men dat tegenwoordig doet- net als een gemiddelde huiskat, gechipt is. Een vrijwilliger werd in een stalen kooi te water gelaten en een onderwaterspeaker liet vervolgens de fijne klanken van Darkest Hour horen.

Het duurde niet lang of een eerste exemplaar van bijna vier meter lang kwam even poolshoogte nemen. Na enige tijd kwam een tweede, grotere mensenhaai ook even langs om metal te luisteren. Joan zelf (een haai van ongeveer vijf meter lang) gaf helaas geen acte de présence. De laatstgenoemde is de grootste witte haai die getagd is.

Het is niet nieuw dat haaien gevoelig lijken voor teringherrie muziek. Een ander proefje heeft al laten zien dat veel Australische haaien AC/DC helemaal geweldig vinden. Ze werden er zelfs rustig van, iets dat weer mooi aansluit bij een onderzoek dat laat zien dat mensen ook prima kunnen afkoelen wanneer ze deze muziek luisteren. Zouden haaien die hierop afkomen soms ook terugkijken op een leuke jeugd en beter aangepast zijn?

Een nuchtere analyse van een de Discovery-medewerkers is dat de haaien op het geluid afkomen omdat het kan overkomen als vissengedrag tijdens koopavond. Vooral de lage geluiden zouden hiervoor verantwoordelijk zijn.

Hieronder kan eventueel gediscussieerd worden of Darkest Hour wel/niet tot het deathmetal-genre behoort.

 


Fast a a Shark

Na #TheDress hebben we nu #TheShoe: Paars of Roze?

Het lijkt er op dat we een nieuw plaatje kunnen toevoegen aan het rijtje ''WTF is het?'' We hadden de jurk, de kat en nu dus de schoen. Is de schoen paars of roze, en welk potje past daar dan het best bij? Op Twitter is er weer een grote discussie gaande, en de originele poster vindt het helemaal geweldig dat haar foto viral is gegaan. ''Hahaha, ik kan nog steeds niet geloven dat ik dit heb gestart.''

Nou FOK!kers, laat het discussiëren beginnen: Wat is het?

Bange generaal: 'Rusland en China grotere bedreiging dan IS'

Niet terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), maar Rusland vormt de grootste bedreiging voor de veiligheid van de Verenigde Staten. Het gedrag van de Russen is 'ronduit alarmerend'. Dat heeft generaal van het Amerikaanse marinierskorps Joseph Dunford donderdag verklaard.

Hij is er voorstander van om Oekraïne van wapens te voorzien. Eerder had minister van Defensie, Ashton Carter, zich hier al voor uitgesproken. Dunford vindt dat het land zich mag verdedigen in het conflict met de Russische separatisten. "Zonder wapens zullen de Oekraïense troepen niet in staat zijn de Russische agressie met het artillerievuur en tankaanvallen te te weerstaan."

Volgens de generaal, die de bevelhebber van de strijdkrachten wordt, staan behalve Rusland ook China en Noord-Korea hoog op het lijstje van landen waar hij ongerust over is.

In reactie op de uitlatingen zei een woordvoerder van het Witte Huis, "dat men zich bewust is van Ruslands destabiliserende handelwijze, maar dat Dunfords uitlatingen zijn eigen visie verwoorden".

De angstige militair wees ook op de nucleaire capaciteit van de Russen om daarmee mogelijk de soevereiniteit van derde landen te schenden. "Ze doen dingen die niet samengaan met onze nationale belangen"

Verder onthulde de generaal dat hij betaald wordt om vijanden te zien, ook als ze er nog niet zijn. "China zien we zie ik niet als een vijand, maar ik word betaald om te kijken naar de intenties en capaciteit van anderen. Wanneer ik naar China kijk en naar onze belangen in de Stille Oceaan, dan moet ik het land beschouwen als een zorg voor onze veiligheid, niet zozeer als een directe bedreiging".

Dunford was eerder actief in het behartigen van Amerikaanse belangen in Afghanistan en leidt momenteel de Amerikaanse marine.

Froome start niet in het geel

In het Tourpeloton ontbreekt vrijdag de gele trui. De Belgische juryvoorzitter Guy Dobbelaere heeft dat uitgelegd aan de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

Tony Martin kwam donderdag in het geel over de finish en behield de leiding in het algemeen klassement maar hij gaat vrijdag niet van start vanwege een sleutelbeenbreuk door een val in de laatste kilometer van de zesde etappe. Door de opgave neemt Chris Froome de leiding in de strijd om het geel over maar hij draagt het tricot vrijdag niet.

"Tony Martin was donderdagavond na afloop van de zesde etappe leider in de Tour. Als de leider er daags nadien niet is, dan is er ook geen leiderstrui. Ik heb de beslissing meegedeeld aan koersdirecteur Thierry Gouvenou. Die is het er ook mee eens", legde juryvoorzitter Dobbelaere uit.

Achter de schermen bij Gears of War: Ultimate Edition

Gears of War: Ultimate Edition is een volledige remaster van de originele game. Gamestudio The Coalition is verantwoordelijk voor de game en brengt een serie video's uit waarin ze uitleggen hoe een en ander in zijn werk gaat. Hieronder deel één.

The Coalition, ook wel bekend als Black Tusk Studios, is een dochterbedrijf van Microsoft. Sinds Microsoft de Gears of War-rechten heeft overgekocht van Epic Games heeft de studio de taak op zich gekregen om de remaster te maken, alsook de ontwikkeling van het geheel nieuwe Gears of War 4

In het eerste deel van de negendelige dev-diary wordt uitgelegd hoe de oude cinematics nieuw leven in wordt geblazen. Gears of War: Ultimate Edition komt op 25 augustus uit voor Xbox One en pc. Gears of War 4 staat gepland voor 2016.

Touretappe van vandaag: weer kans voor sprinters

Vandaag staat de zevende etappe van de Tour de France op het programma. Voor de sprinters lijkt er weer een kans aan te komen om te gaan sprinten om de zege. Het parcours van 190,5 kilometer tussen Livator en Fougères is niet lastig genoeg te noemen om de sprinters andermaal te lossen. De finale is echter niet heel makkelijk. Het zal echter niet zo'n lastige zijn als die van gisteren. 

Livarot
Het kleine plaatsje Livarot, 2500 inwoners, is om twee dingen bekend. Op 17 juli 1944 raakte veldmaarschalk Erwin Rommel er gewond bij de luchtaanval van de geallieerden. Het dorpje is allicht meer bekend door de kaas Livarot AOC. De magere kaas, die ook Le Colonel wordt genoemd, wordt bereid met koemelk is gekenmerkt door een oranje gewassen korst.

De Tour de France is voor het eerst in Livarot op bezoek.

André Greipel is na zijn twee eerdere zeges de drager van de groene trui (Pro Shots/Georges Deswijzen)
André Greipel is na zijn twee eerdere zeges de drager van de groene trui (Pro Shots/Georges Deswijzen)

Fougères
In 1985 en in 2013 was de Tour al eerder in Fougéres. In 1985 won Gerrit Solleveld de etappe die hier startte, terwijl de nu afwezige Marcel Kittel dit in 2013 deed. De finish was toen in Tours.

Fougères is een duizend jaar oude vestingstad in Bretagne. Iets waar Herbert Dijkstra het vanmiddag nog wel over zal hebben is het karakteristieke middeleeuwse kasteel uit 1020 dat de stad kenmerkt.

Etappebeschrijving
De sprinters lijken vandaag te gaan mogen strijden om de zege in Fougères. In het begin van het parcours zit er nog een klimmetje van vierde categorie en in de rest van de etappe gaat het ook lichtelijk op en af, maar het is niet selectief genoeg om de sprinters te gaan lossen.

De slotfase is desondanks niet makkelijk te noemen. In de laatste kilometer zit er nog een hoogteverschil van zestien meter, wat de pure sprinters toch nog eens zou kunnen verrassen.

Profiel van de zevende etappe (Bron: LeTour.fr)
Profiel van de zevende etappe (Bron: LeTour.fr)

Algemeen klassement na de zesde etappe

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1. Tony Martin Dui Etixx-Quick Step 17h 19' 26''
2. Chris Froome GBr Team Sky + 00' 12''
3. Tejay Van Garderen VS BMC + 00' 25''
4. Tony Gallopin Fra Lotto-Soudal + 00' 38''
5. Peter Sagan Slw Tinkoff-Saxo + 00' 39''
6. Greg van Avermaet Bel BMC + 00' 40''
7. Rigoberto Uran Uran Col Etixx-Quick Step + 00' 46''
8. Alberto Contador Spa Tinkoff-Saxo + 00' 48''
9. Geraint Thomas GBr Team Sky + 01' 15''
10. Zdenek Stybar Tsj Etixx-Quick Step + 01' 16''
11. Warren Barguil Fra Giant-Alpacin + 01' 19''
12. Bauke Mollema NED Trek + 01' 44''
13. Vincenzo Nibali Ita Astana + 01' 50''
14. Robert Gesink NED LottoNL-Jumbo + 01' 51''
15. Romain Kreuziger Tsj Tinkoff-Saxo + 02' 03''
16. Alejandro Valverde Spa Movistar + 02' 03''
17. Nairo Quintana Col Movistar + 02' 08''
18. Joaquin Rodriguez Spa Katusha + 02' 12''
19. Jean-Christophe Peraud Fra AG2r + 02' 19''
20. Andrew Talansky VS Cannondale-Garmin + 02' 51''

FOK!sport favorieten voor de etappe
 
Het lijkt weer een etappe voor de sprinters te worden. Afgaande op de eerdere sprints is André Greipel de te kloppen man, al kan Mark Cavendish zomaar eens winnen als hij goed wordt afgezet. Vandaag is het voor de sprinters vooral zaak om niet te vroeg op kop te komen, aangezien de laatste kilometer dus aardig omhoog loopt. Mede daarom zal ook zomaar Peter Sagan of John Degenkolb kunnen winnen.

***** André Greipel
**** Mark Cavendish, Peter Sagan
*** John Degenkolb, Alexander Kristoff
** Arnaud Demare, Bryan Coquard, Edvald Boasson Hagen
* Davide Cimolai, Greg van Avermaet 

Dr. Who reist naar LEGO Dimensions

Warner Bros. Interactive Entertainment onthulden tijdens San Diego Comic-Con details over Doctor Who in LEGO Dimensions, de game waarin je echt LEGO in het spel digitaliseert.

Peter Capaldi, die de rol vertolkt van de 12th Doctor, Jenna Coleman, die Clara Oswald speelt en Michelle Gomez, die Missy speelt in de langlopende Britse sciencefiction TV-serie, spreken de stemmen in van hun personages in LEGO Dimensions.

In de nieuwe trailer die een eerste blik werpt op de Doctor Who gameplay, komen werelden samen zoals alleen mogelijk is in LEGO Dimensions; de TARDIS die in Gotham City en Hill Valley verschijnt, de Doctor die aan de zijde vecht van Homer Simpson in Aperture Science, in een auto rijden die bezeten is door spoken met Scooby en Shaggy, of zij-aan-zij vechten met Kai en Cragger in een Ninjago vechtarena.

Gamers die meer Doctor Who in LEGO Dimensions willen zien, kunnen de Doctor Who Level Pack aanschaffen met daarin een extra mission-based Doctor Who level, samen met een LEGO minifiguur van de 12th Doctor en LEGO modellen van de TARDIS en K-9, allen speelbaar in de game. Er komt ook een Doctor Who Fun Pack, die een speelbaar Cyberman minifiguur bevat en een Dalek model die fysiek gebouwd en tweemaal herbouwd kan worden om zo in totaal drie verschillende objecten te maken.

De release van LEGO Dimensions staat gepland op 29 september 2015 en zal beschikbaar zijn voor Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4 en Wii U.

Nieuwe standalone-uitbreiding Company of Heroes 2

Sega heeft een nieuwe uitbreiding aangekondigd voor Company of Heroes 2. De uitbreiding, genaamd British Forces, betreft een standalone expansion pack.

In de uitbreiding zitten zes nieuwe commanders, vijftien nieuwe units en acht nieuwe multiplayer maps. Company of Heroes 2: British Forces komt uit op 3 september voor pc. Mensen die de game pre-orderen krijgen 10% korting en wanneer je 'een' Company of Heroes-titel in je Steam library hebt staan krijg je 20% korting. De uitbreiding moet rond de €12,99 gaan kosten.

Meer zombie-avonturen in Call of Duty: Black Ops III

Treyarch maakt een nieuwe zombiemodus dat Shadows of Evil heet. De nieuwe Call of Duty: Black Ops III survival co-op mode is tijdens de San Diego Comic-Con aangekondigd. Als speler maak je kennis met de sterrencast bestaande uit Jeff Goldblum, Heather Graham, Neal McDonough, Ron Perlman en Robert Picardo die in het zombieverhaal letterlijk hun zegje doen.

"Met Call of Duty: Black Ops III: Zombies – Shadows of Evil heeft Treyarch een unieke en overdonderende gameplay experience in elkaar gezet voor onze trouwe Zombies community", zegt Mark Lamia, Studio Head, Treyarch. "Het development team heeft meer gameplay en fun in Shadows of Evil gestopt dan in alles wat hieraan vooraf ging. Het verhaal is diep en heeft de kronkels die je mag verwachten bij dit duistere avontuur. De fantastische acteertalenten die hun bijdrage hebben geleverd, zijn zo goed dat je al gamend totaal in de ban raakt."

In Call of Duty: Black Ops III: Zombies – Shadows of Evil krijgen spelers uitdagingen voorgelegd door een duistere figuur die jouw lot in handen heeft. Het avontuur speelt in de jaren veertig van de vorige eeuw, het tijdperk van de film-noir. Shadows of Evil introduceert vier personages – The Magician, The Femme-Fatale, The Cop en The Boxer – en neemt je mee op een ontregelend avontuur, dat wordt gecontroleerd door de mysterieuze Shadow Man.

De stemmen en looks komen voor rekening van Jeff Goldblum (Jurassic Park, Independence Day), Heather Graham (The Hangover 1-3, Californication), Neil McDonough (Captain America: The First Avenger, Band of Brothers), Ron Perlman (Sons of Anarchy, Hellboy) en Robert Picardo (Star Trek: Voyager, Stargate SG-1).

Call of Duty: Black Ops III en deze zombiemodus komen 6 november uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

Guardado draagt bij aan ruime zege Mexico

Mexico heeft in het toernooi om de Gold Cup een eind gemaakt aan een reeks van zeven wedstrijden zonder overwinning. In Chicago werd met ruime cijfers gewonnen van Cuba (6-0). Aanvaller Oribe Peralta maakte een hattrick en PSV-middenvelder en aanvoerder van het Mexicaanse elftal Andrés Guardado pikte een doelpunt mee.

Door de riante overwinning bezet Mexico de eerste plaats in groep C. De tweede plaats is voor Trinidad en Tobago dat met 3-1 won van Guatemala. Trinidad en Tobago kwam binnen 25 minuten op een 3-0 voorsprong. Guatemala maakte het tegendoelpunt na rust.

Mexico en Guatemala strijden op 15 juli tegen elkaar, vermoedelijk om winst in de poule.

Het toernooi om de Gold Cup is het tweejaarlijkse kampioenschap van de CONCACAF, de federatie voor de lidstaten in Noord-Amerika, Midden-Amerika en het Caribisch gebied.

Samenvattingen van de gespeelde wedstrijden. (Bron: YouTube)

Ken krijgt metamorfose in Street Fighter V

Ryu's kloon, Ken Masters, krijgt in Street Fighter V een flinke metamorfose. Gordon of Maik de Boer zeggen van niets te weten. Niet alleen zijn uiterlijk verandert, ook zijn bewegingen gaan meer een eigen richting op, zodat hij niet zo veel meer op Ryu lijkt.

Zijn moveset gaat hem meer aanvallen op lange afstand geven, en zijn stijl wordt vuriger. Twee van zijn speciale bewegingen zorgen ervoor dat hij sneller bij zijn tegenstander is, of zich juist snel uit de voeten maakt door afstand te nemen. Op het eind van de video zien we een nog onbekend persoon in een flits voorbij gaan, maar met de laatst gegeven hints naar Blanka zou dit 'm kunnen zijn.

Street Fighter V komt ooit uit op PlayStation 4, een releasedatum is namelijk nog niet bekendgemaakt.

Verhuizing Benno L. ophanden

De veroordeelde pedoseksuele zwemleraar Benno L. gaat binnenkort verhuizen. Dat heeft een woordvoerster van de gemeente Leiden vrijdagochtend bevestigd. Wanneer L. zijn woning in Leiden-Zuidwest verruilt voor een ander onderkomen en waar hij heen gaat, is niet duidelijk. De gemeente komt naar eigen zeggen later op de dag met een bericht om "zijn verhuizing op korte termijn te bevestigen".

Donderdag werd bekend dat L. zijn enkelband waarmee in de gaten wordt gehouden of hij zich houdt aan een locatieverbod in elf gemeenten, niet langer hoeft te dragen. Volgens het Brabants Dagblad heeft advocaat-generaal E. Hulsing dat in een brief aan ouders en verzorgers van slachtoffers geschreven.

Het Openbaar Ministerie gelooft dat het verantwoord is de enkelband van L. los te koppelen. Dit zou horen bij "een geleidelijke overgang naar de uiteindelijke onvoorwaardelijke invrijheidsstelling"van L. in september.

Verhuizing Benno L. ophanden
Verhuizing Benno L. ophanden (Foto: ANP)

Volker Wessels wil plastic wegen maken

Bouwbedrijf VolkerWessels wil duurzame wegen van afvalplastic maken. Het concept is ontwikkeld door wegenbouwer KWS Infra, een onderneming van VolkerWessels. Dit liet het bedrijf vrijdag weten.

"Plastic biedt veel voordelen ten opzichte van huidige wegconstructies, zowel bij de aanleg als het onderhoud ervan", zegt directeur Rolf Mars van KWS Infra. "Daarnaast is het veel duurzamer en blijft er door de constructie ruimte in de 'holle' wegen beschikbaar die bijvoorbeeld ingezet kan worden voor kabels en leidingen of als waterberging."

Het concept 'PlasticRoad' sluit volgens het bedrijf ook goed aan bij ontwikkelingen om bijvoorbeeld de zeeën 'plasticsoep' vrij te maken. Gerecycled plastic en kunststof worden verwerkt tot prefab wegdelen, die in z'n geheel worden aangebracht. Wegen kunnen zodoende ook veel sneller aangelegd worden.

Man drogeert vriendin om te gamen

Een 23-jarige Duitser ie veroordeeld tot een boete van 500 euro omdat hij zijn vriendin drogeerde. Zijn reden; ze wilde een rustige avond doorbrengen, maar de jongen wilde eigenlijk liever op zijn Playstation spelen.

Toen vorig jaar augustus de vrouw vermoeid thuiskwam van een dag hard werken, was de jongeman aan het gamen met een vriend. Ze vroeg het stel op te houden zodat ze van een rustige avond konden genieten, maar de jongen zag dat uiteraard niet zitten. Hij maakte een kopje thee voor zijn vriendin en deed daar wat verdovend middel in.

Voor de rechter gaf de jongeman zijn gedrag toe. "Ik heb er maar vier tot vijf druppeltjes in gedaan", bekende hij. Het resultaat was dat de vrouw tot de volgende middag sliep en op weg naar haar werk de volgende dag nog steeds zat te knikkebollen in de auto.

De twee zijn inmiddels uit elkaar.

PS4

Weer winsten op beurzen China

De beurzen in Azië zijn vrijdag overwegend in de plus gesloten. Met name het herstel in China viel op. De Shanghai Composite Index stond tegen het einde van de handel bijna 6 procent in de plus, nadat een dag eerder ook al een stevige winst werd gehaald. De Hang Seng in Hongkong won in navolging van het herstel in Shanghai 2,5 procent.

De Shanghai Composite Index leverde de afgelopen weken zo'n 40 procent in. De Chinese overheid nam de afgelopen tijd een reeks maatregelen om de neergang te stoppen, waarbij woensdag nog werd besloten dat grootaandeelhouders hun stukken voorlopig niet mogen verkopen. Eerder kregen staatsbedrijven en overheidsinstellingen al opdracht hun posities in aandelen te behouden of uit te breiden. De crash volgde op een periode waarin Chinese aandelen binnen een jaar ongeveer in waarde verdubbelden.

In Japan sloot de Nikkei-index vrijdag met een verlies van 0,4 procent op 19.779,83 punten. De hoofdgraadmeter in Seoul won 0,2 procent, terwijl de All Ordinaries in Sydney eindigde met een winst van 0,4 procent.

Weer winsten op beurzen China
Weer winsten op beurzen China (Foto: ANP)

'Grieks parlement steunt hervormingsplannen'

Het Griekse parlement stemt vrijdag in met de bezuinigings- en hervormingsvoorstellen die premier Alexis Tsipras heeft voorgelegd aan de schuldeisers van Griekenland. Dat zei een woordvoerder van regeringspartij Syriza vrijdagochtend.

De Griekse regering diende donderdagavond haar voorstellen in bij eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. In ruil voor onder meer hogere belastingen en pensioenhervormingen zou Griekenland zo'n 53 miljard euro aan leningen vragen, verspreid over drie jaar.

Het Griekse parlement wordt vrijdag gevraagd in te stemmen met maatregelen die direct worden genomen, om de andere eurolanden te overtuigen van de Griekse wil om daadwerkelijk tot een akkoord te komen. Tsipras voerde eerder deze week al gesprekken met alle partijen om zich van steun te verzekeren.

North Sea Jazz van start met 40e editie

Ahoy Rotterdam opent vrijdag zijn deuren voor de veertigste editie van North Sea Jazz. Het festival viert dat met veel nostalgische terugblikken, met 150 optredens op dertien podia en 70.000 verkochte kaarten. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb opent het driedaagse feest.

Vrijdag staan D'Angelo and the Vanguard op het programma, evenals Marcus Miller, Alabama Shakes, Mary J. Blige, Ntjam Rosie en Typhoon. Tony Bennett en Lady Gaga doen samen een show. Onder anderen Chaka Khan en Michael Kiwanuka brengen een eerbetoon aan Joni Mitchell. Billie Holiday krijgt haar odes van José James en Kurt Overbergh.

Het festival heeft dus een feestelijk tintje en dat is te merken aan de aankleding en in de programmering. In het allereerste jaar van het NSJ, toen nog in Den Haag, speelden ze en ook dit keer zijn ze er: drummers Han Bennink en John Engels, en saxofonist Hans Dulfer. De programmeurs wisten verder invloedrijke muzikanten te strikken uit elk decennium waarin het festival plaatshad, zoals Chick Corea (70'er jaren), Roy Hargrove ('80), Cassandra Wilson ('90), Avishai Cohen ('00) en José James ('10).

Marcus Miller
Marcus Miller (CC: Erinc Salor)

Nieuwe docu Herman Brood met 'uniek materiaal' in de maak

Regisseur Dennis Alink werkt aan Unknown Brood, een documentaire over zanger Herman Brood. Dat heeft hij vrijdag bekendgemaakt. Het is zaterdag veertien jaar geleden dat Brood zichzelf van het leven beroofde, door van het dak van het Amsterdamse Hilton-hotel te springen.

In de film zijn opnames te zien die de zanger tijdens de laatste jaren van zijn leven van zichzelf maakte. Brood doorbreekt zijn sex-, drugs- en rock 'n' roll-imago door onder meer zijn onzekerheden over zijn rol als gezinsman en zijn moeilijke momenten met drugs te tonen. Ook bevat de film nieuw gedraaide interviews, met onder anderen Henny Vrienten (Doe Maar) en Daniel Lohues (Skik).

Ook de familie en vrienden van Herman Brood steunen de documentaire en willen dat het 'echte' verhaal van Brood verteld wordt, zodat mensen hem kunnen zien zoals hij werkelijk was, stelt de regisseur.

Eerder maakte Alink onder meer een documentaire over de onlangs overleden regisseur George Sluizer. Unknown Brood wordt mede gefinancierd door crowdfunding. Op de website Cinecrowd kunnen belangstellenden geld in het project investeren. De makers hopen binnen een maand tijd 20.000 euro op te halen voor de film.

Jaren tachtig zijn terug in Transformers: Devastation

Platinum Games en Hasbro werken samen aan Transformers: Devastation. Activsion, de uitgever van deze game, heeft op de San Diego Comic-Con gameplay laten zien van deze game. De fans van de oude tekenfilmserie zullen blij zijn met de gekozen graphics: het lijkt namelijk verdomd veel op de animatie uit de jaren tachtig.

We zien de oude bekende robots in oude glorie hersteld. Onder andere Bumblebee, Starscream, de Insecticons, Constructicons en natuurlijk Megatron en Optimus Prime vechten het uit. De onmiskenbare stem van Peter Cullen die Optimus al sinds zijn geboorte inspreekt is ook te horen. Niet te zien in onderstaande video, maar wel bekendgemaakt: Grimlock is ook speelbaar.

Transformers: Devastation komt dit jaar nog uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

STAY OUTTA THE SHARK'S HOUSE!

Veronica-Pooh Nash-Poleate (ja ja, ik zei Veronica-Poo(h)), maakt inspirational 'ow lawd ow djeejsas be praised' video's, met een soms zeer belangrijke boodschap erin.

In deze video waarschuwt ze voor het gevaar van haaien. Als je in het huis van de haaien bent zul je worden opgegeten zoals kippen die háár huis inlopen óók op een bord belanden (soms zijn die kippenvleugels van dwergkippen). En.. Naja, ze heeft wellicht een punt.

Herstel economie helpt goede doelen niet

Ondanks het herstel van de economie komen er niet meer donaties voor goede doelen binnen. Sterker: de opbrengsten stagneerden in 2014. De gezamenlijke inkomsten uit de eigen fondsenwerving kwamen uit op 760 miljoen euro, wat een daling van 0,1 procent betekent. Dat blijkt uit het jaarlijkse overzicht van de Volkskrant van de 25 grootste goede doelen.

KWF Kankerbestrijding verloor 12 miljoen euro aan inkomsten. De stichting kampt met de gevolgen van de rel rond Alpe d'HuZes. In 2013 werd duidelijk dat de oprichter 160.000 euro aan organisatiekosten had gedeclareerd, terwijl er geen ingezameld geld aan de strijkstok zou blijven hangen. Daardoor daalden de opbrengsten bij KWF naar 124 miljoen euro.

Artsen zonder Grenzen is aan een flinke inhaalrace bezig en is nu het op een na grootste goede doel. In 2014 bedroegen de opbrengsten uit donaties 53 miljoen euro.

'Mogelijk nog een nekklem-dode'

In de gevangenis in Alphen aan den Rijn is begin juni een man overleden toen hij werd overmeesterd. Volgens getuigen is mogelijk een nekklem gebruikt. Dat schrijft De Telegraaf. Het slachtoffer werd overmeesterd door een zogeheten landelijk bijstandteam. De vijf teamleden zijn voorlopig uit hun functie gezet.

Het overlijden van Rinus Wolters lijkt op veel punten op de dood van de Arubaan Mitch Henriquez, die in Den Haag na politiegeweld om het leven kwam. Op gezag van de gevangenisdirectie deed justitie de dood van Wolters aanvankelijk af als een natuurlijke dood, schrijft de krant.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag kwam in actie toen de natuurlijke dood in de pers kwam. Het OM rectificeerde dat en meldde dat de doodsoorzaak nog helemaal niet vaststaat en dat een strafrechtelijk onderzoek zou worden opgestart. Eerder deze week werd bekend dat de Inspectie Veiligheid en Justitie onderzoek doet naar de inzet van de nekklem.

Burgemeester in 1 nacht 2 keer opa

Burgemeester Melis van de Groep van de gemeente Bunschoten (Utrecht) beleefde eerder deze week een bijzondere nacht. In een tijdsbestek van iets meer dan vier uur was hij twee kleinkinderen rijker. De trotse opa twitterde woensdag trots over de geboorte van Sepp en Iza.

Van de Groep (57) is vader van vijf kinderen, die op hun beurt weer voor het nodige nageslacht hebben gezorgd. Zijn zoon Jacob werd woensdag om 01:29 uur vader van een zoon: Sepp. Vier uur en zes minuten later kreeg zijn andere zoon Wim-Rutger een dochtertje: Iza. Voor Van de Groep en zijn vrouw zijn het kleinkind nummer 8 en 9.

De ChristenUnie-burgemeester werd op Twitter onder meer gefeliciteerd door de burgemeesters van Bunnik en Utrechtse Heuvelrug, meldt RTV Utrecht. Bij de raadsvergadering trakteerde de burgervader donderdag op beschuit met muisjes.

Christelijk Ede krijgt alsnog koopzondag

De Gelderse plaats Ede krijgt een koopzondag. Ondanks felle tegenstand van SGP, ChristenUnie en CDA heeft de gemeenteraad van Ede een voorstel van zes andere partijen aangenomen. In de plaats Ede zijn voortaan 52 koopzondagen per jaar toegestaan, in alle andere dorpen in de gemeente blijven de winkels dicht. Dat meldt De Gelderlander.

Dat Ede een koopzondag krijgt is opvallend. De gemeente ligt in de Bible Belt en de SGP is de grootste partij in de gemeenteraad, gevolgd door het CDA en de ChristenUnie. Samen hebben die partijen 19 van de 39 zetels in de gemeenteraad. De andere zes partijen hebben dus 20 zetels. GemeenteBelangen, VVD, D66, PvdA, GroenLinks/Progressief Ede en Burgerbelangen hebben samengewerkt om aan een meerderheid te komen.

Referendum
De komst van koopzondagen was maanden een heet hangijzer in Ede. De gemeente hield onderzoeken onder winkeliers en omwonenden van het centrum. Bovendien was er op 10 juni een raadgevend referendum onder de inwoners. Een meerderheid van de inwoners (57,1 procent) stemde tegen koopzondagen. In de plaats Ede stemde echter een krappe meerderheid van de inwoners vóór de koopzondag. De zes partijen vonden dat een goed argument om in de plaats Ede een koopzondag in te voeren en niet de overige dorpen in de gemeente.

Doordat de gemeenteraad het voorstel heeft aangenomen, kunnen winkeliers komende zondag de deuren al openen, als ze dat willen. Ondernemersverenigingen in de buurtdorpen Lunteren, Harskamp en Wekerom zijn kritisch over het besluit. Ze vinden dat er met twee maten wordt gemeten.

Trambestuurster 10 minuten in tranen na bijna aanrijden kind

Een Amsterdamse trambestuurster kon van schrik tien minuten niet verder rijden nadat ze bijna een klein jongetje op zijn fietsje had aangereden. Ook het kind huilde tranen met tuiten. Een buurtbewoner fotografeerde het vanuit zijn raam.

Lennard Bonapart hoorde de tram donderdag tegen de avond opvallend hard rinkelen, aldus Het Parool. "Ik dacht dat er een ongeluk was gebeurd. Daarom liep ik meteen naar het raam om te kijken. Ik zag een huilend jochie dat met zijn fietsje achteruit reed en een stilstaande tram." De tram het jongetje blijkbaar bijna geraakt. "De bestuurster was in elkaar geklapt van schrik."

Terwijl de vader van het kind zich om zijn zoontje bekommerde, moest de conductrice uit haar hokje komen om de trambestuurster te troosten. Het viel Bonapart op dat het leven rondom het bijzondere tafereel meteen weer verder ging.

Dat gold niet voor de tram. De bestuurster wist zich pas na tien minuten te herpakken en het voertuig weer in beweging te zetten. Het ventje en zijn vader waren toen al lang en breed weer doorgefietst.

FBI: aanslagen IS rond 4 juli voorkomen

Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben rond Onafhankelijkheidsdag een aantal aanslagen voorkomen, zo meldt de NOS. Volgens de FBI zijn er in de weken voorafgaand aan de feestdag meer dan tien mensen opgepakt die geïnspireerd waren door Islamitische Staat (IS).

Voorafgaand aan Onafhankelijkheidsdag had de FBI lokale en regionale veiligheidsdiensten gewaarschuwd om alert te zijn op aanvallen op 4 juli; de dag waarop het feest wordt gevierd. IS-leiders hadden volgers opgeroepen om waar mogelijk aanslagen te plegen. 'Ik denk dat ons werk plannen heeft doorkruist om mensen te vermoorden rond 4 juli', zegt FBI-directeur James Comey.

Comey deed geen uitspraken over het aantal aanslagen dat is verijdeld en ook niet over de doelwitten. Duidelijk is wél dat een aantal van de verdachten communiceerde met IS via versleutelde verbindingen. De FBI roept communicatiebedrijven op om die versleutelde verbindingen te verbreken. Volgens Comey zijn tientallen IS-volgers van de radar verdwenen vanwege gecodeerde communicatie.

Rotterdam wil alle uitgaven online zetten

Het Rotterdamse gemeentebestuur is van plan om alle uitgaven die de gemeente doet, met alle details, online te zetten. De Rotterdamse gemeenteraad nam in de nacht van donderdag op vrijdag een motie van D66 hierover aan.

Het idee is dat het voor burgers en andere belangstellenden, zoals de media, niet meer nodig is om een beroep te doen op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) om te weten te komen waar het gemeentelijke geld naartoe gaat. Dat kan gaan van de uitgaven voor nieuwe lantarenpalen tot de declaraties van taxiritjes door ambtenaren.

Het gaat in eerste instantie om een proef. Volgend jaar zullen voor bepaalde gemeentelijke onderdelen de financiële gegevens online staan, in de jaren daarop wordt dit uitgebreid naar de rest van de organisatie.

Het initiatief voor het plan komt van het Rotterdamse raadslid Samuel Schampers (D66). "Burgers hebben het recht om te zien waar hun overheid geld aan uitgeeft. Meer inzicht stelt Rotterdammers beter in staat invloed uit te oefenen op de keuzes die de overheid maakt", aldus Schampers.

Rotterdam wil alle uitgaven online zetten
Rotterdam wil alle uitgaven online zetten (foto: FOK.nl/Breuls)

Crosby vindt Kanye 'stom als achtereind varken'

Kanye West, de omhooggevallen rapper, die zichzelf tijdens het Glastonbury Festival 'de grootste rockster' ooit noemde, heeft er weer een fan bij. Singer-songwriter David Crosby heeft zich gemeld. Volgens de veteraan is Kanye West zo stom als het achtereind van een varken. Waarvan akte.

Crosby deed zijn uitspraak op Twitter. Iemand had hem gevraagd wat hij van de actie van Kanye West op Glastonbury vond. 'Zoals ik al eerder zei: Hij kan niet schrijven, zingen of muziek spelen. Hij is een egomaniak. Hij schept niets. Niemand heeft er iets aan', voegde Crosby er nog aan toe. Een andere Twitteraar vroeg zich af of hij misschien ruzie zocht met West. De folkzanger reageerde: 'Ik zoek geen ruzie. Ik zeg alleen wat ik van hem vind.'

Het is niet de eerste keer dat Crosby zich negatief uitlaat over de rapper. In maart hield hij een vragenuurtje, eveneens op Twitter. Ook toen werd hem naar zijn mening over Kanye West gevraagd. Crosby antwoorde: 'Hij is een idioot en een aansteller en heeft geen enkel talent.'

In juni herhaalde de zanger zijn opinie nog eens tijdens een interview met Huffington Post. 'Het komt er uiteindelijk op neer wat je voortbrengt; wat je werkelijk kunt wegzetten. Kanye West kan niet zingen, niet componeren en niet spelen. Dus ik heb moeite om in hem iets anders dan een poseur te zien. Een producer? Dat betekent dat hij op een stoel zit terwijl de technicus het werk doet. Hij is een poseur en daar neem ik niets van terug.'

David Crosby was begin jaren 60 medeoprichter van The Byrds. Later stond hij samen met Still, Nash & Young op Woodstock. De afgelopen maanden was er veelvuldig discussie over de status van Kanye West als popster; zeker nadat hij als 'headliner' was geboekt voor het grote Britse Glastonbury Festival. Nogal wat verstokte rockers, onder wie Ronnie Wood van The Rolling Stones, vonden dat een rapper niet als hoofdact op het festival thuishoort.

'Apeldoorn wil Glazen Huis in 2017'

Een meerderheid van de gemeenteraad van Apeldoorn wil dat de stad gastheer wordt voor het Glazen Huis in 2017. Dat meldt Omroep Gelderland. Volgens de fracties is het goed voor Apeldoorn. Jaarlijks haalt 3FM onder de noemer 'Serious Request' geld op voor projecten van het Rode Kruis.

Volgens de gemeenteraad zitten veel Apeldoorners te wachten op de komst van Serious Request. Alle partijen, op de SGP na, waren donderdagavond voor de motie van Leefbaar Apeldoorn. Burgemeester en wethouders moeten nu de mogelijkheden onderzoeken om de actie in de stad te organiseren.

Apeldoorn wilde zich eigenlijk kandidaat stellen voor de organisatie van het Glazen Huis in 2016, maar trok zich begin dit jaar terug. Er bleek volgens het college van burgemeester en wethouders een te groot financieel risico aan te kleven. Eind 2015 staat het Glazen Huis van 3FM Serious Request op het Pancratiusplein in Heerlen. In 2016 wordt het huis opgebouwd in Breda.

Todt wil kosten besparen in Formule 1

FIA-president Jean Todt wil door gaan pakken om de Formule 1 toekomstbestendig te maken. Nu de plannen voor 2017 en verder concrete vormen aan beginnen te nemen wil de Fransman iets doen aan de grootste ergernis van de kleinere renstallen: de uit de pan gerezen kosten, zo heeft hij aan Motorsport laten weten.

Todt: "We willen de show in de Formule 1 aantrekkelijker maken en de kosten terugbrengen, om de sport te verbeteren met oog op de toekomst." De FIA-president wil zich ook deels op het terrein van Formule 1-baas Bernie Ecclestone begeven, want naast het terugdringen van de kosten wil hij ook dat de inkomsten eerlijker verdeeld gaan worden. Deze afspraken zijn nu nog vastgelegd tussen Formula One Management en de teams. "Ook dit is iets waar we aan werken."

In 2017 zullen de auto's vijf seconden per ronde sneller moeten worden door voornamelijk de aerodynamica te verbeteren. Ook worden de straffen voor motorenwissels zo snel mogelijk versoepeld, wordt er aan de motoren gesleuteld zodat ze luider klinken en meer pk's hebben en gaat het format van het raceweekend mogelijk op de schop. Tot slot worden de hulpmiddelen voor de coureurs waar mogelijk beperkt.

De Bakker naar halve finales Braunschweig

Tennisser Thiemo de Bakker heeft donderdag de halve finales bereikt van het challengertoernooi in Braunschweig. De 26-jarige Westlander was in de kwartfinale op het Duitse gravel te sterk voor Horacio Zeballos uit Argentinië: 3-6, 6-3 en 6-4. De Bakker treft nu de Franse routinier Paul-Henri Mathieu, die een vrije doorgang kreeg naar de halve finales omdat zijn Duitse opponent Nils Langer zich afmeldde. Mathieu is de nummer 127 van de wereld, negen plaatsen boven De Bakker.

De Bakker behoort tot de Nederlandse selectie voor het duel met Oostenrijk volgende week in de Daviscup. Bij winst is Oranje één stap verwijderd van een snelle terugkeer in de wereldgroep. De confrontatie met de Oostenrijkse tennissers wordt op gravel gespeeld in Kitzbühel.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.